Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: M-Slot (MSX konverter kártya) (Read 6761 times)

Offline gflorez

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3540
 • Country: es
  • Támogató Támogató
M-Slot (MSX konverter kártya)
« on: 2018.July.06. 01:55:52 »
Itt kezdődik egy olyan téma, amely már létezik a fórum angol oldalán.

Először is tudnia kell, hogy a Z80 processzoron alapuló egyéb számítógépek többet osztanak, mint amennyit ugyanazt az architektúrát feltételez.

A memória hozzáférés egészen más lehet, például MSX, CPC, Spectrum vagy Enterprise számítógépek, de a Z80 a rendszer bővítésével kommunikál ugyanazon portrendszeren keresztül.

Nagyon szerencsések vagyunk, hogy az MSX számítógépek csak az első 256 port címét használják, mint az Enterprise,
és hogy számos nagyon érdekes MSX patron olyan portcímeket használ, amelyeket egyetlen klasszikus Enterprise bővítés sem használ.

Az érdekes dolog az, hogy a SymbOS létrehozója, a Prodatron támogatást nyújtott néhány patronhoz az MSX verzióban, és ez a kód szerepel az Enterprise operációs rendszer verziójában.

Előzményekként megemlíthetjük, hogy a Prodatron tavaly megbízta az MSX patronok CPC verzióinak létrehozását, például a GFX9000 cart vagy az MP3 cart, mindkettőt a Sunrise-nek, kivéve az MSX patronok számítógépes CPC-hez való közvetlen illesztését.

----------------------------

Here begins a topic that already exists on the English page of the forum.

First, you need to know that other computers based on the Z80 processor share more than you assume the same architecture.

Memory access can be quite different, for example, on MSX, CPC, Spectrum or Enterprise computers, but the Z80 communicates with the extensions hardware using the same port system.

We are very lucky that MSX computers only use the first 256 port addresses as Enterprise does, and that a number of very interesting MSX cartridges use port addresses that are unused by any of the classic Enterprise Enhancements.

The interesting thing is that the SymbOS creator, Prodatron, has provided support for some cartridges in the MSX version, and this code is included in the Enterprise operating system version.

In the past year, Prodatron has commissioned the creation of CPC versions of MSX cartridges, such as the GFX9000 cart or the MP3 cart, both from Sunrise, and also an adapter of MSX cartridges to CPC bus expansion.
« Last Edit: 2018.July.06. 06:32:38 by gflorez »

Offline gflorez

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3540
 • Country: es
  • Támogató Támogató
Re: M-Slot (MSX konverter kártya)
« Reply #1 on: 2018.July.06. 06:22:42 »
Ezek a tények megértették számomra, hogy talán csak az egyszerű MS-patronok eléréséhez szükséges egyszerű csatlakozó.

Az Enterprise bővítőportjának és az MSX bővítőhelyének jelzéseinek összehasonlításával láthatja, hogy szinte minden fontos részt, az adatbuszot és a címbuszt, / IORQ, / INT, / M1, / RST, / WAIT, / INT, + 5V, GND stb.

Ezzel szemben az Enterprise számos más jelet tartalmaz, amelyeket nem használnak az MSX-ben, például a sztereó hang bemenet, és hiányoznak más eszközök is, például a + 12v és a -12v. erő.

Hans, a TMTLogic tanácsadója, az MSX patron adapter CPC készítője, egy chip átalakítót adott hozzá + 5V-tól + 12V-ig és -12V-ig, valamint sztereó alapot a hang bemenethez. Hat másik, a memóriával kapcsolatos jelzést 5V-nál leválasztottuk.A prototípus először működött!     https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=muLnypBey6M

[ Guests cannot view attachments ]

-------------

These facts made me understand that possibly it was just a matter of making a simple pin adapter to access the MSX cartridges from the Enterprise.

Comparing the signals of the expansion port of the Enterprise with those of the MSX slot, you can see that they share almost all the important ones, the data bus and the address bus, / IORQ, / INT, / M1, / RST, / WAIT, / INT, + 5V, GND, etc.

By contrast, the Enterprise has many other signals that are not used in MSX, such as stereo sound input, and lacks others, such as + 12v and -12v. power.

Advised by Hans, of TMTLogic, creator of the MSX cartridge adapter for CPC, I added a chip converter from + 5V to + 12V and -12V, and a stereo base for sound input. Six other signals involved with the memory reading were canceled with pullups at + 5V.

The prototype worked the first time!
« Last Edit: 2018.July.06. 06:57:03 by gflorez »

Offline gflorez

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3540
 • Country: es
  • Támogató Támogató
Re: M-Slot (MSX konverter kártya)
« Reply #2 on: 2018.July.06. 11:41:28 »
A Wilco már több spanyol weboldalon bejelentette a busz bővítőt és az M-SLOT-ot. Beszélni fogok itt az automatikus magyar fordítással és néhány pontosítással az enyémtől.(Kérlek, szükségem van valakire, aki rögzíti a nyelvi következetlenségeket)(Kösz, Geco)

"ÚJ BUS EXPANDER ÉS M-SLOT ENTERPRISE SZÁMÍTÓGÉPHEZ"

"Bemutatkozik az új hardver, amelyen gflorez és én az utóbbi időben dolgoztunk.
Ez egy kis bővítő kártya az Enterprise számítógéphez, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre három bővítőkártyát csatlakoztasson hozzá,  és ha több helyre van szüksége, bővíthető egy illesztő kártyával, amely lehetővé teszi további 3 kiegészítő kártya csatlakoztatását.
""Milyen további előnyöket rendelkezik a kártya?:

- A drága EDGE csatlakozót helyett IDC csatlakozók vannak a kártyán, amiket sokkal könnyebb beszerezni.
- 7805-ös feszültségszabályozóval rendelkezik, amely lehetővé teszi az interfészkártyák külső tápegységgel való áramellátását abban az esetben, ha az Enterprise belső forrása nem elegendő.
- Buffereket tartalmaz az Enterprise fő jeléhez.
- Opcionálisan EDGE csatlakozókat lehet beszerelni az IDC helyett, ha az eredeti busz bővítővel kompatibilis interfészeket akar használni
(03-19 Enterprise Expansion Motherboard, sose gyártották)   vagy a jelenlegi magyarországi scene(Meszaros kártyák).
- Hála a magyar scene-nek
(....) , ezért a új hardverek fejlesztése várható.
- Már van egy interfész ehhez a bővítőhöz, amely lehetővé teszi egyes MSX kártyák illesztését a géphez. (M-slot interfész)

Bár az M-SLOT interfész (amint az úgynevezett) már látható a gflorez által, néhány szempontot is megjegyezek."
"Ez egy interfész konverter az MSX bus és az Enterprise bus között, amely lehetővé teszi néhány MSX kártya illesztését gépünkhöz.

Az összes MSX kártya működik? Nyilvánvaló, hogy nem, mivel egyes kártyák portjai ütköznek az EP portjaival, de aktívan dolgozunk azon, hogy ezek az ütközések kiküszöbölődjenek.Itt látható a bővítőkártyához csatlakoztatott M-SLOT kártya és az ahhot  csatlakoztatott MSX kártya:
""A fejlesztés elérkezett azon stádiumába, hogy nyilvánosság elé tárjuk, és elkészíthessék saját illesztő/M-SLOT kártyáikat.

Még nem számoltam ki a pontos árakat, de iránymutatásként: illesztő kártya készlet (nyák + alkatrészek) kb 15 € lesz, az M-SLOT készlet ára 10 €
(postaköltség nélkül)

Az érdeklődők ebben a topicban jelezhetik igényeiket, velem (gflorez) rendezhetik az anyagiakat"Meg kell említenem, hogy az illesztőkártya végcsatlakozója lehetővé teszi a régi direkt csatlakozású kártya illesztését (pl Microteam kártya), csak le kell cserélni az EDGE csatlakozót SIL csatlakozóra.
További lehetőség a slotok külső 9V-os táplálása, hogy a Mészáros kártyák is használhatóak legyenek, és a legfontosabb, Zozo tanácsának köszönhetően egy 9 tűs csatlakozót is biztosítunk felhúzó ellenálláshoz a Z80 adatbuszra (abban az esetben ha a lebegő adatbusz probléma jelentkezik. Ennek tünete, ha fantom hibás szegmensek jelentkeznek a memória teszt során).

Igen, helyesen olvastad, a kártyák csak KIT formájában állnak rendelkezésre rendelkezésre, de mindkét KIT nagyon kevés összetevőből áll. Az egyetlen sérülékeny komponens az SMD chip, de valójában ez volt az első alkalom, hogy ilyet forrasztottam, és nagyon könnyű  volt egy szabványos forrasztópákával. (Nagyon nagy lábai vannak)

A másik lehetőség ..... kérje meg "kocka" barátját egy kis szívességre, ne hagyja ki ezt a lehetőséget.

Ha nem tudod, nem gond a két project nyilvános lesz, bárki rendelhet nagyobb mennyiséget belőlük.
« Last Edit: 2018.July.07. 20:43:40 by gflorez »

Offline gflorez

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3540
 • Country: es
  • Támogató Támogató
Re: M-Slot (MSX konverter kártya)
« Reply #3 on: 2018.July.06. 11:48:19 »
Jelenleg 13 PCB-k és alkatrészei vannak az M-Slots rögzítéséhez, de az első 10 buszbővítő tétel vége. Rendelkeztem 10 db több PCB-t, amely valószínűleg a következő 15 napban fog megkapni.

Az M-Slot problémája az, hogy teljes méretű bővítésre van szükség, amely legalább egy hídkapcsolót vagy egy busz bővítőt igényel. Ehhez egy busz bővítőt (15 Euro) kívánok szállítani minden M-slot (10 Euro) a legolcsóbb áron.

Tudom, hogy meg kell vásárolnod egy MSX patront, hogy élvezhesse az M-slotot, de úgy gondolja, hogy egyedül a buszbővítő sok lehetőséget kínál a géphez való csatlakozásra, a klasszikus bővítésektől (EXDOS, Spectrum emulátor, Mezsaros kártyák ... ) más új projektekhez hasonlóan, mint például az M-Slot, melyeket a jövőben könnyebben előállítanak (legalábbis további impulzust fogok ...).

------------------

I have actually 13 PCBs and parts to mount M-Slots, but the first batch of 10 bus expanders is over. I have ordered 10 PCBs more, that will be received probably on the next 15 days.

The problem with the M-Slot is that it is a full sized expansion that needs at least a bridge connector or a bus expander. Is for that I have intended to supply one bus expander(15 Euro) with every M-slot(10 Euro) at the cheapest price.

I know, you also need to buy a MSX cartridge to enjoy the M-slot, but think that the bus expander alone opens a lot of possibilities of connection to your machine, from classic expansions(EXDOS, Spectrum emulator, Mezsaros cards...) to other new projects, like the M-Slot, that will be easier to be produced on the future(at least I will impulse more...).
« Last Edit: 2018.July.06. 19:23:16 by gflorez »

Offline geco

 • EP addict
 • *
 • Posts: 6906
 • Country: hu
  • Támogató Támogató
Re: M-Slot (MSX konverter kártya)
« Reply #4 on: 2018.July.06. 16:00:49 »
"ÚJ BUS EXPANDER ÉS M-SLOT ENTERPRISE SZÁMÍTÓGÉPHEZ"

"Bemutatkozik az új hardver, amelyen gflorez és én az utóbbi időben dolgoztunk.
Ez egy kis bővítő kártya az Enterprise számítógéphez, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre három bővítőkártyát csatlakoztasson hozzá,  és ha több helyre van szüksége, bővíthető egy illesztő kártyával, amely lehetővé teszi további 3 kiegészítő kártya csatlakoztatását."

"Milyen további előnyöket rendelkezik a kártya?:

 A drága EDGE csatlakozót helyett IDC csatlakozók vannak a kártyán, amiket sokkal könnyebb beszerezni.
- 7805-ös feszültségszabályozóval rendelkezik, amely lehetővé teszi az interfészkártyák külső tápegységgel való áramellátását abban az esetben, ha az Enterprise belső forrása nem elegendő.
- Buffereket tartalmaz, amelyek a jelek erőstéséért, és gépünk esetleges bővítés oldalról érkező túlterhelésének megelőzéséért felelősek.
- Opcionálisan EDGE csatlakozókat lehet beszerelni az IDC helyett, ha az eredeti busz bővítővel kompatibilis interfészeket akar használni(03-19 Enterprise Expansion Motherboard, sose gyártották)  vagy a jelenlegi magyarországi scene(Meszaros kártyák).
- Hála a magyar scene-nek (....) , ezért a új hardverek fejlesztése várható.
- Már van egy interfész ehhez a bővítőhöz, amely lehetővé teszi egyes MSX kártyák illesztését a géphez. (M-slot interfész)

Bár az M-SLOT interfész (az MSX illesztőkártya neve) mér be lett mutatva Gflorez, néhány dolgot is megjegyezek."

Ez egy interfész konverter az MSX bus és az Enterprise bus között, amely lehetővé teszi néhány MSX kártya illesztését gépünkhöz.

Az összes MSX kártya működik? Nyilvánvaló, hogy nem, mivel egyes kártyák portjai ütköznek az EP portjaival, de aktívan dolgozunk azon, hogy ezek az ütközések kiküszöbölődjenek.

Itt látható a bővítőkártyához csatlakoztatott M-SLOT kártya és az ahhot  csatlakoztatott MSX kártya: "

Now i finish here: "Well, the subject is already mature enough to put......."
« Last Edit: 2018.July.07. 18:55:41 by geco »

Offline gflorez

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3540
 • Country: es
  • Támogató Támogató
Re: M-Slot (MSX konverter kártya)
« Reply #5 on: 2018.July.06. 17:00:33 »
Köszönöm, geco. A pufferek olyanok, mint a védelem, úgy gondolják, hogy sok eszközt csatlakoztathat ugyanazon a buszon.

---------------

Thanks geco. Buffers are like protections, think that you can connect a lot of devices on the same bus.

Offline geco

 • EP addict
 • *
 • Posts: 6906
 • Country: hu
  • Támogató Támogató
Re: M-Slot (MSX konverter kártya)
« Reply #6 on: 2018.July.07. 17:32:48 »
Köszönöm, geco. A pufferek olyanok, mint a védelem, úgy gondolják, hogy sok eszközt csatlakoztathat ugyanazon a buszon.

---------------

Thanks geco. Buffers are like protections, think that you can connect a lot of devices on the same bus.
You are welcome, i will check the missing part also later.
Aha, so the puffers store the data until ep process them to avoid data loss ?

Offline gflorez

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3540
 • Country: es
  • Támogató Támogató
Re: M-Slot (MSX konverter kártya)
« Reply #7 on: 2018.July.07. 18:21:26 »
Nem, a Z80-nak azonnal hozzáférnie kell az adatokhoz, amikor visszahívják. A pufferek inkább jelerősítők, hanem olyanok is, mint egy tűzfal, védje Enterprise, ha a külső túlterhelt.

------------------------

No, the Z80 has to immediately have access to the data when it is recalled.  Buffers are more like signal amplifiers, but also are like a firewall, protect the Enterprise if there is overload outside the computer.

Offline geco

 • EP addict
 • *
 • Posts: 6906
 • Country: hu
  • Támogató Támogató
Re: M-Slot (MSX konverter kártya)
« Reply #8 on: 2018.July.07. 19:34:34 »
"A fejlesztés elérkezett azon stádiumába, hogy nyilvánosság elé tárjuk, és elkészíthessék saját illesztő/M-SLOT kártyáikat.

Még nem számoltam ki a pontos árakat, de iránymutatásként: illesztő kártya készlet (nyák + alkatrészek) kb 15 € lesz, az M-SLOT készlet ára 10 € (postaköltség nélkül)

Az érdeklődők ebben a topicban jelezhetik igényeiket, velem (gflorez) rendezhetik az anyagiakat."

Meg kell említenem, hogy az illesztőkártya végcsatlakozója lehetővé teszi a régi direkt csatlakozású kártya illesztését (pl Microteam kártya), csak le kell cserélni az élcsatlakozót SIL csatlakozóra (ebben tud valaki segíteni?)
További lehetőség a slotok külső 9V-os táplálása, hogy a Mészáros kártyák is használhatóak legyenek, és a legfontosabb, Zozo tanácsának köszönhetően egy 9 tűs csatlakozót is biztosítunk z80 I/O busz blokkoláshoz (csak abban az esetben, a szellem memóra szegmens hiba történik)

Igen, helyesen olvastad, a kártyák csak KIT formájában állnak rendelkezésre rendelkezésre, de mindkét KIT nagyon kevés összetevőből áll. Az egyetlen sérülékeny komponens az SMD chip, de valójában ez volt az első alkalom, hogy ilyet forrasztottam, és nagyon könnyű  volt egy szabványos forrasztópákával. (Nagyon nagy lábai vannak)

A másik lehetőség ..... kérje meg "kocka" barátját egy kis szívességre, ne hagyja ki ezt a lehetőséget.

Ha nem tudod, nem gond a két project nyilvános lesz, bárki rendelhet nagyobb mennyiséget belőlük.


Valaki ellenőrizze legyen szíves, hogy nem írtam-e nagy baromságot

Offline gflorez

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3540
 • Country: es
  • Támogató Támogató
Re: M-Slot (MSX konverter kártya)
« Reply #9 on: 2018.July.07. 20:08:10 »
Kész, kösz.

Offline Zozosoft

 • Global Moderator
 • EP addict
 • *
 • Posts: 14574
 • Country: hu
  • http://enterprise.iko.hu/
Re: M-Slot (MSX konverter kártya)
« Reply #10 on: 2018.July.07. 20:34:48 »
Zozo tanácsának köszönhetően egy 9 tűs csatlakozót is biztosítunk z80 I/O busz blokkoláshoz (csak abban az esetben, a szellem memóra szegmens hiba történik)
Pontosabban: 9 tűs csatlakozót is biztosítunk felhúzó ellenálláshoz a Z80 adatbuszra (abban az esetben ha a lebegő adatbusz probléma jelentkezik. Ennek tünete, ha fantom hibás szegmensek jelentkeznek a memória teszt során).

Offline gflorez

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3540
 • Country: es
  • Támogató Támogató
Re: M-Slot (MSX konverter kártya)
« Reply #11 on: 2018.July.07. 20:48:12 »
Korrigált kösz.

Offline geco

 • EP addict
 • *
 • Posts: 6906
 • Country: hu
  • Támogató Támogató
Re: M-Slot (MSX konverter kártya)
« Reply #12 on: 2018.July.07. 21:23:57 »
Pontosabban: 9 tűs csatlakozót is biztosítunk felhúzó ellenálláshoz a Z80 adatbuszra (abban az esetben ha a lebegő adatbusz probléma jelentkezik. Ennek tünete, ha fantom hibás szegmensek jelentkeznek a memória teszt során).
Köszi szépen :)

Offline TMTLOGIC

 • Beginner
 • *
 • Posts: 42
 • Country: nl
  • www.tmtlogic.com
Re: M-Slot (MSX konverter kártya)
« Reply #13 on: 2018.July.13. 21:22:46 »
Options for the M-Slot

From WORP3. Msx developments


Concerning MSX audio interfaces, there are several to choose from:


-FM-PAC based on a YM2413 opl chip
-Music module based on a Y8950 opl chip
-OPL4 or moonsound based on a YMF-278B-F chip including wave and FM voices
-Some MIDI interfaces
-And off-coarse my own MIDI-PAC v1 and v2 which translates YM2413 and AY8910 soundchip behavior into realtime MIDI data so a full blown synth, keyboard or module can play the sound/music.
-The new Supersoniqs Darky dual PSG with effect processor is also coming up.


So there's lot's to choose from.
WWW.TMTLOGIC.COM

Offline gflorez

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3540
 • Country: es
  • Támogató Támogató
Re: M-Slot (MSX konverter kártya)
« Reply #14 on: 2018.July.23. 16:10:49 »
Megérkezett a buszbővítők második 10-es adagja. 5 adagot már lefoglaltak Spanyolországban, így további 5 buszbővítő és 5 M-Slot elérhető.

Ez a második tétel a Zozo által javasolt módosításokat tartalmazza:

-A 9 tűs csatlakozó, felhúzó ellenálláshoz a Z80 adatbuszra.

-Beállítási pont mindegyik bővítő csatlakozónál, hogy a 33A/B lábakra + 9V vagy a föld menjen, a régi bővítőkártyákkal való kompatibilitáshoz.

Mindegyik sarokra egy kis lyukat is helyeztem, arra az esetre, ha  dobozba szeretnénk csavarozni.

Az ár még mindig ugyanaz, 15 euró a busz bővítő és 10 euró az M-slot (+ postaköltség). A nagy távolságok miatt inkább szerelve és tesztelve fogom adni őket.« Last Edit: 2018.July.23. 16:38:58 by Zozosoft »