Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: PC -> EP képkonverzió (Read 173285 times)

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13399
  • Country: hu
  • OS:
  • Java Platform Micro Edition Java Platform Micro Edition
  • Browser:
  • Opera 9.50 (Opera Mini 4.1.11355) Opera 9.50 (Opera Mini 4.1.11355)
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #240 on: 2008.October.23. 05:29:45 »
Ilyen animációra már én is gondoltam, Nasa Guy demók mintájára. Ehhze viszont be kéne vezetni egy új változót a fejlécben: LPT fázisok száma (interlacenél ez 2)

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13399
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.0.3 Firefox 3.0.3
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #241 on: 2008.October.24. 12:29:34 »
OK, átírom, hogy az adatok ne félkép, hanem adattípus szerint legyenek rendezve.
Köszi, várom nagyon :-)

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4806
  • OS:
  • Linux (Suse) Linux (Suse)
  • Browser:
  • Konqueror 3.5.9 Konqueror 3.5.9
    • View Profile
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #242 on: 2008.October.24. 18:45:48 »
Köszi, várom nagyon :-)
epimgconv.7z frissítve :) Az új verzióval az adatok már típus és nem félkép szerint vannak rendezve.
Egyéb kisebb változtatások: az automatikusan tömörített .com file-ok most már futnak EP64-en is, és a fejléc tartalmazza a képkockák számát. Ezen kívül a "raw" formátum tömöríthető az epcompress által használt algoritmussal (aminek a hasznossága ugyan még nem egyértelmű :)).
Az IVIEW formátum legújabb dokumentációja itt olvasható.
« Last Edit: 2008.October.27. 13:51:43 by IstvanV, Reason: Régi IVIEW formátum dokumentáció törlése »

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4806
  • OS:
  • Linux (Suse) Linux (Suse)
  • Browser:
  • Konqueror 3.5.9 Konqueror 3.5.9
    • View Profile
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #243 on: 2008.October.24. 22:30:17 »
Ilyen animációra már én is gondoltam, Nasa Guy demók mintájára. Ehhze viszont be kéne vezetni egy új változót a fejlécben: LPT fázisok száma (interlacenél ez 2)
Animációknál az egyes képkockák közötti időt is tárolni kell ?

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13399
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.0.3 Firefox 3.0.3
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #244 on: 2008.October.24. 23:06:49 »
Animációknál az egyes képkockák közötti idõt is tárolni kell ?
Most kibeleztem egy Nasa&Guy-demót :-) Ott úgy biztosították, hogy ne legyen túl gyors a kép váltás, hogy 3 LPT fázisban van ugyanaz a képkocka kitéve. (és összesen 20 képkocka van)

Szóval igen, célszerû lenne ezt is tárolni, hogy 1 kép, hány fázisban legyen kirakva.

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4806
  • OS:
  • Linux (Suse) Linux (Suse)
  • Browser:
  • Konqueror 3.5.9 Konqueror 3.5.9
    • View Profile
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #245 on: 2008.October.24. 23:20:27 »
Szóval igen, célszerû lenne ezt is tárolni, hogy 1 kép, hány fázisban legyen kirakva.
Akkor az még egy byte felhasználva a fejlécben :) A fenti leírást ennek megfelelően módosítottam.

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13399
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.0.3 Firefox 3.0.3
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #246 on: 2008.October.26. 02:39:14 »
Itt a 0.3 :-)
Fõ újdonság az interlace képek megnyitása.
Egyéb újdonság:
- a FILE-s kiválasztáskor lehet szöveges listafájlt is indítani (formátuma mint az IVIEW.INI).
- ha nincs billentyûlenyomás, akkor automatikusan tovább lép kb félperc után (slideshow :-) ) (késöbb majd paraméterezhetõ lesz)
- nagyjából ellenõrzi a megnyitott kép formátumát, max 46x300-as képet fogad el (ami lehet interlace is)
- van már némi memóriakezelés is, pl alkalmazza a korábban emlegetett rendszerszegmens mentéses trükköt nagyméretû képek megnyitáskor

Bug vadászatot a bétateszterekre bízom, én most megyek aludni, mielõtt még egyszer hajnali 2 óra lesz :-)

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13399
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.0.3 Firefox 3.0.3
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #247 on: 2008.October.26. 09:36:00 »
elvileg 46 karakter, 300 sor lehet a max, amit bele lehet zsúfolni egy LPT táblába. (Kérdés, hogy van-e olyan monitor ami képes ezt mind megjeleníteni :-) )
Úgy tünik, hogy a közkedvelt Philips CM88xx monitorok, tudják! Csak kell használni a hátsó képméret potmétereket a beállításhoz :-)

Offline szipucsu

  • EP addict
  • *
  • Posts: 7774
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 2.0.0.4 Firefox 2.0.0.4
    • View Profile
    • Webnyelv.hu - Tanuljunk nyelveket!
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #248 on: 2008.October.26. 10:33:27 »
Úgy tünik, hogy a közkedvelt Philips CM88xx monitorok, tudják! Csak kell használni a hátsó képméret potmétereket a beállításhoz :-)
Akkor lehetne "monoszkóp" programot is írni EP-re, amivel pontosan be lehet állítani a monitort az EP-hez...

Amúgy nem semmi, hogy így a XXI. század hajnalán is ilyen programok születnek EP-re!  :smt041
SOUND SOURCE 3,STYLE 16,LEFT 16,RIGHT 64,SYNC 2
SOUND SOURCE 2,STYLE 128,PITCH 25.2,SYNC 2
SOUND PITCH 25,SYNC 2
Videos

Offline Ep128

  • EP addict
  • *
  • Posts: 1623
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows Vista Windows Vista
  • Browser:
  • Firefox 3.0.3 Firefox 3.0.3
    • View Profile
    • Honlapom
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #249 on: 2008.October.26. 12:31:05 »
Nem nagyon tudok jelzõket rá...  :lol:
Sosem hittem volna, hogy ilyen még születhet a gépünkre...
GRAT!
 ;-)

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4806
  • OS:
  • Linux (Suse) Linux (Suse)
  • Browser:
  • Konqueror 3.5.9 Konqueror 3.5.9
    • View Profile
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #250 on: 2008.October.26. 12:39:28 »
- ha nincs billentyûlenyomás, akkor automatikusan tovább lép kb félperc után (slideshow :-) ) (késöbb majd paraméterezhetõ lesz)
Azt meg lehet oldani, hogy egy kép esetén ne lépjen ki automatikusan fél perc után ?
Quote
Bug vadászatot a bétateszterekre bízom, én most megyek aludni, mielõtt még egyszer hajnali 2 óra lesz :-)
Egy lehetséges kisebb hibát találtam: a FILE: eszközről load paranccsal töltött képeknél a FIXBIAS-t nem állítja be. Ennek az lehet az oka, hogy a FILE: olvasása túl gyors, és így nincs elég idő video megszakításra, és az EXOS nem tudja beállítani a FIXBIAS-t mielőtt a program letiltaná a megszakításokat (a régebbi verziók a 080h portot közvetlenül írták). De ez lehet, hogy elsősorban emulátor/epfileio.rom probléma, mert igazi gépen ilyen hiba nem fordul elő :)

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4806
  • OS:
  • Linux (Suse) Linux (Suse)
  • Browser:
  • Konqueror 3.5.9 Konqueror 3.5.9
    • View Profile
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #251 on: 2008.October.26. 12:54:28 »
Ezen kívül a "raw" formátum tömöríthető az epcompress által használt algoritmussal (aminek a hasznossága ugyan még nem egyértelmű :)).
Ezt le lehetne cserélni a DTF egy továbbfejlesztett változatára is, amit talán egyszerűbb (ha esetleg lassabb is) olvasni.

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4806
  • OS:
  • Linux (Suse) Linux (Suse)
  • Browser:
  • Konqueror 3.5.9 Konqueror 3.5.9
    • View Profile
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #252 on: 2008.October.26. 13:04:44 »
Bug vadászatot a bétateszterekre bízom, én most megyek aludni, mielõtt még egyszer hajnali 2 óra lesz :-)
Még egy hibát találtam: interlace módban nincs nagyobb függőleges felbontás, mert a második félkép nincs eltolva fél sorral. Ezt úgy lehet megoldani, hogy a VSYNC ne sor elején legyen bekapcsolva, hanem sor közepén (a kikapcsolás pedig nem a sor közepén, hanem a sor végén, de a bekapcsolás időpontja a fontosabb). Az IVIEW LPT-t egy 46x276 attribute interlace képnél az alábbi módon megváltoztatva az interlace működik ep128emu alatt, de ezt természetesen igazi gépen sem árt tesztelni, esetleg több TV-n és monitoron is :)
Code: [Select]
>3F11A0  FC 10 20 3F 00 00 00 00  :|."?....
>3F11A8  00 00 00 00 00 00 00 00  :........
>3F11B0  FF 90 3F 38 00 00 00 00  :..?8....
>3F11B8  00 00 00 00 00 00 00 00  :........
>3F11C0  FB 12 06 3F 00 00 00 00  :{..?....
>3F11C8  00 00 00 00 00 00 00 00  :........
Összehasonlításképpen az első félkép VBLANK része:
Code: [Select]
>3F0010  FC 10 06 3F 00 00 00 00  :|..?....
>3F0018  00 00 00 00 00 00 00 00  :........
>3F0020  FF 90 3F 20 00 00 00 00  :..? ....
>3F0028  00 00 00 00 00 00 00 00  :........
>3F0030  FC 12 06 3F 00 00 00 00  :|..?....
>3F0038  00 00 00 00 00 00 00 00  :........
« Last Edit: 2008.October.26. 13:13:22 by IstvanV »

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4806
  • OS:
  • Linux (Suse) Linux (Suse)
  • Browser:
  • Konqueror 3.5.9 Konqueror 3.5.9
    • View Profile
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #253 on: 2008.October.26. 14:50:32 »
Egy lehetséges kisebb hibát találtam: a FILE: eszközről load paranccsal töltött képeknél a FIXBIAS-t nem állítja be. Ennek az lehet az oka, hogy a FILE: olvasása túl gyors, és így nincs elég idő video megszakításra, és az EXOS nem tudja beállítani a FIXBIAS-t mielőtt a program letiltaná a megszakításokat (a régebbi verziók a 080h portot közvetlenül írták).
Természetesen ugyanez a "hiba" a keretszínt is érinti. Megoldásként az IVIEW.EXT-ben az EXOS változók állítása mellett a keretszínt és a FIXBIAS-t azonnal ki lehetne írni a 081h és 080h portokra is. De az epfileio.rom-ot is le lehetne lassítani, hogy a betöltés ideje ne legyen kevesebb, mint 0.02 másodperc (igazi gépen ilyen sebesség valószínűleg nem lenne lehetséges :)).

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4806
  • OS:
  • Linux (Suse) Linux (Suse)
  • Browser:
  • Konqueror 3.5.9 Konqueror 3.5.9
    • View Profile
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #254 on: 2008.October.26. 15:12:27 »
Az LPT VBLANK részében még lehetne 3 fekete sor a szinkron előtt, és a szinkron utáni fekete részt is meg lehetne hosszabbítani néhány sorral, mert elvileg a nem blanking résznek csak 294 sornak kéne lennie, és nem 300-nak. Ez ugyan nem biztos, hogy a gyakorlatban probléma, bár lehet, hogy néhány régebbi TV-n ugrálna vagy futna a kép, ha nem fekete a keret :) A szinkron viszont lehet rövidebb is egy vagy két sorral (a szabványos hossza 2.5 sor).