Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: PC -> EP képkonverzió (Read 178424 times)

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13521
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.0.3 Firefox 3.0.3
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #225 on: 2008.October.21. 22:41:08 »
pl. nem lehet tárolni a margókat, ALTIND0/MSBALT biteket, stb.
Még van szabad bájt a fejlécben :-) Be lehet tenni egy jelzõ bítet, hogy margóbájtok is vannak a fájlban. (Ebbe akkor benne lehetnek a spéci bitek is.)

Egy másik pedig: van ilyen, hogy "bit 4: video adat interlace"
Ez ugye azt jelenti, amit a Nasa Guy demókban csináltak, hogy több képkockás LPT-vel csinálnak animációt?
Ehhez akkor kéne tárolni, hogy hány képfázis van.

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4806
  • OS:
  • Linux (Suse) Linux (Suse)
  • Browser:
  • Konqueror 3.5.9 Konqueror 3.5.9
    • View Profile
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #226 on: 2008.October.21. 23:10:19 »
Még van szabad bájt a fejlécben :-) Be lehet tenni egy jelzõ bítet, hogy margóbájtok is vannak a fájlban. (Ebbe akkor benne lehetnek a spéci bitek is.)
Elvileg megoldható, bár így már lassan egyszerűbb csak a kész LPB-ket tárolni :)
Quote
Egy másik pedig: van ilyen, hogy "bit 4: video adat interlace"
Ez ugye azt jelenti, amit a Nasa Guy demókban csináltak, hogy több képkockás LPT-vel csinálnak animációt?
Ehhez akkor kéne tárolni, hogy hány képfázis van.
Nem, mindig csak 2 képkocka van, az egyes interlace bitek egyszerűen azt jelentik, hogy az adott típusú adat (pl. paletta) a második félképben különböző lehet-e (és ennek megfelelően tartalmazza-e a file), vagy pedig ugyanaz, mint az elsőben; így lehetőség van például arra, hogy attribute módban a paletta és az attribútumok azonosak legyenek a két félképen, és így a file mérete kisebb legyen valamivel rosszabb minőség árán. A gyakorlatban azonban a konverter ezt a lehetőséget egyelőre nem használja, és mindig minden adatot (paletta, attribútumok, és pixelek) külön tárol a két félképhez, a video mód és a FIXBIAS kivételével.
A 7-es bit azt határozza meg, hogy a második félkép el legyen-e tolva függőlegesen egy fél sorral (azaz nagyobb felbontás legyen, vagy csak egyszerű villogtatás); az LPT-ben a VSYNC időzítését ennek megfelelően kell generálni.
« Last Edit: 2008.October.21. 23:15:45 by IstvanV »

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4806
  • OS:
  • Linux (Suse) Linux (Suse)
  • Browser:
  • Konqueror 3.5.9 Konqueror 3.5.9
    • View Profile
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #227 on: 2008.October.21. 23:18:59 »
Lekezeli a modultöltés funkcióhívást, vagyis amikor a rendszerben van, akkor ha kiadunk LOAD parancsot egy RAW formátumú képre, az betöltõdik. Billentyûnyomásra kilép a bejelentkezõ képhez.
Ez nekem lefagy nagy méretű képek esetén - amelyek azonban az IVIEW file választó menüjéből hibátlanul betöltődnek - bár lehet, hogy a probléma a memória konfigurációtól is függ.

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13521
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.0.3 Firefox 3.0.3
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #228 on: 2008.October.21. 23:30:37 »
Ez nekem lefagy nagy méretû képek esetén - amelyek azonban az IVIEW file választó menüjébõl hibátlanul betöltõdnek - bár lehet, hogy a probléma a memória konfigurációtól is függ.
Elõfordulhat, mivel memória menedzsment még nincs  :oops:
Mindenestre felraksz pár ilyen képet? Jól fog jönni majd teszteléshez :-)

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4806
  • OS:
  • Linux (Suse) Linux (Suse)
  • Browser:
  • Konqueror 3.5.9 Konqueror 3.5.9
    • View Profile
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #229 on: 2008.October.21. 23:42:03 »
És egy kis segítség a kezdõ képgyárosoknak (pl Ep128 kolléga :-) ):
Itt egy bat fájl, amivel könnyen gyorsan lehet egy kupac képet gyártani:
Kell egy jpg kép, célszerû átnevezni szabvány 8.3-as formájúra, hogy ne legyen majd EP-n gond.
Ha mondjuk PROBA.JPG-nk van, akkor csak ennyit kell írni:
R PROBA
És ez legyártja a képet többféle formában, majd a hozzá tartozó IVIEW.INI-t is. Aztán lehet nézegetni, hogy melyik konvertálási mód a legjobb, és azt a változatot megtartani.
A legjobb mód keresésekor érdemes lehet a minőséget (-quality) a legalacsonyabbra (1) állítani, mert a gyakorlatban a növelése csak lassulást eredményez, kis mértékű (illetve gyakran semmilyen) minőség javulással; kivétel lehet a 2-es és 3-a mód, ahol a '-quality 9' minden lehetséges FIXBIAS értékkel elvégzi a konverziót, az - elvileg - legjobb változatot megtartva, ami valóban látható változást (ami nem feltétlenül javulás esztétikailag) eredményezhet. A nagyobb -quality értékeket általában csak a végleges konverziónál érdemes használni, amikor a többi paramétert már sikerült megfelelően beállítani.
16 színű módban gyakran a -mode 4 adja a legjobb eredményt; ez ugyan sokkal lassabb, mint a -mode 2 vagy -mode 3, de még a -mode 4 -quality 1 is jobban nézhet ki, mint például a -mode 3 -quality 9.
Fényképek konvertálásához jó választás lehet az attribute mód (esetleg interlace is, azaz -mode 16, de azt az iview még nem tudja megjeleníteni, és a file mérete is nagy lehet).
Fontos, hogy a -size paraméterrel beállított szélesség és magasság aránya azonos legyen a konvertálandó képpel, mert különben oldalt vagy alul és felül keretszínnel feltöltött részek lesznek, amihez a programnak paletta színeket kell felhasználni (vagy a FIXBIAS-t állítani), és ez rosszabb minőséget eredményezhet. De a keretszínű "üres" területek a kép nagyításával (-scale) is elkerülhetők, ha nem probléma, hogy ez a kép egy részét levágja.

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13521
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.0.3 Firefox 3.0.3
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #230 on: 2008.October.21. 23:55:40 »
Fontos, hogy a -size paraméterrel beállított szélesség és magasság aránya azonos legyen a konvertálandó képpel, mert különben oldalt vagy alul és felül keretszínnel feltöltött részek lesznek
Ha nincs size megadva, akkor egy fix alapértéket használ, vagy a kép méretébõl megpróbál egy optimális értéket kitalálni?

Quote
azaz -mode 16, de azt az iview még nem tudja megjeleníteni
Már dolgozunk az ügyön :-)

Quote
a file mérete is nagy lehet
Igen, elkezdtem számolgatni, elvileg 46 karakter, 300 sor lehet a max, amit bele lehet zsúfolni egy LPT táblába. (Kérdés, hogy van-e olyan monitor ami képes ezt mind megjeleníteni :-) )
Interlacéban ez dupla, tehát 46x2x600=55200 ehhez jön még 600 sornyi LPT tábla, plusz 2x4 sor szinkronizáció: 608x16=9728
55200+9728=64928 bájt, épphogy nem csordul túl a videómemória :-)
Mindenesetre elõfordulhat, hogy a rendszerszegmenst ideiglenesen el kell költöztetni a kép megjelenítésének idejére.



Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4806
  • OS:
  • Linux (Suse) Linux (Suse)
  • Browser:
  • Konqueror 3.5.9 Konqueror 3.5.9
    • View Profile
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #231 on: 2008.October.22. 00:07:46 »
Mindenestre felraksz pár ilyen képet? Jól fog jönni majd teszteléshez :-)
A konvertált képtől függetlenül pl. a '-mode 2 -size 46 286 -raw 1' lefagy, de a '-mode 2 -size 46 240 -raw 1' még nem.

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4806
  • OS:
  • Linux (Suse) Linux (Suse)
  • Browser:
  • Konqueror 3.5.9 Konqueror 3.5.9
    • View Profile
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #232 on: 2008.October.22. 00:10:55 »
Mindenesetre elõfordulhat, hogy a rendszerszegmenst ideiglenesen el kell költöztetni a kép megjelenítésének idejére.
Így valóban megoldható ez a probléma (de a reset használata kilépésre ilyenkor nem ajánlott :)).

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4806
  • OS:
  • Linux (Suse) Linux (Suse)
  • Browser:
  • Konqueror 3.5.9 Konqueror 3.5.9
    • View Profile
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #233 on: 2008.October.22. 00:16:03 »
Ha nincs size megadva, akkor egy fix alapértéket használ, vagy a kép méretébõl megpróbál egy optimális értéket kitalálni?
Az alapértelmezett 40,240 méretet használja (azaz 320x240 4 színű módban, 4:3 arány), és nem optimalizálja a video méretet a konvertált képnek megfelelően. Az átméretezést úgy állítja be, hogy az alapértelmezett -scale és -offset értékekkel a legnagyobb legyen a kép mérete levágott részek nélkül.

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13521
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.0.3 Firefox 3.0.3
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #234 on: 2008.October.22. 00:18:09 »
Így valóban megoldható ez a probléma (de a reset használata kilépésre ilyenkor nem ajánlott :)).
:-) Ezen is elmélkedtem már... meg kell nézni mennyi adatra van szüksége az EXOS-nak ahhoz, hogy a melegindítási rutin elindításához eljusson.
A kép végét pedig hézagosan kell elhelyezni, hogy ezek a területek megmaradjanak. Ha a megmaradó párszáz bájtba beférünk így, akkor megoldható :-) a melegindítási rutin pedig már vissza tudja másolni az egész elmentett rendszerterületet.

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13521
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.0.3 Firefox 3.0.3
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #235 on: 2008.October.22. 00:37:17 »
Az átméretezést úgy állítja be, hogy az alapértelmezett -scale és -offset értékekkel a legnagyobb legyen a kép mérete levágott részek nélkül.
Esetleg nem lehetne egy olyan opció is, hogy miután megvan ez az átméretezési érték, optimalizálja a size értékeket, hogy a legkevesebb üres terület maradjon?

Offline MrPrise

  • Administrator
  • EP addict
  • *
  • Posts: 2534
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux (Ubuntu) Linux (Ubuntu)
  • Browser:
  • Firefox 3.0.3 Firefox 3.0.3
    • View Profile
    • Enterprise Forever
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #236 on: 2008.October.22. 12:35:34 »
István: megtennéd, hogy a wiki-n megnézed és módosítod szükség szerint a képkonvertáló program leírását, ami Szipucsu munkája. Szerintem mindenkinek kényelmesebb lenne ha egy helyen egyben lenne a leírása. Szipucsu az angol verziót megcsinálja a magyarból. Köszi!
« Last Edit: 2008.October.22. 12:40:16 by MrPrise »

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13521
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.0.3 Firefox 3.0.3
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #237 on: 2008.October.23. 00:09:35 »
                video mód 0 (LPT mód & 06Eh)
                FIXBIAS 0 (csak 16 színû és attribute módokban)
                paletta 0 (256 színû módban nincs, 2 és 4 színû módban csak 2 vagy 4 szín, egyébként 8 szín)
                attribute adat 0 (csak attribute módban)
                video adat 0
                video mód 1 (csak interlace módban)
                FIXBIAS 1 (csak interlace módban)
                paletta 1 (csak interlace módban)
                attribute adat 1 (csak interlace módban)
                video adat 1 (csak interlace módban)
Lehetne ezen módosítani? Ilyenre:
                video mód 0 (LPT mód)
                video mód 1 (csak interlace módban)
                FIXBIAS 0 (csak 16 színû és attribute módokban)
                FIXBIAS 1 (csak interlace módban)
                paletta 0 (256 színû módban nincs, 2 és 4 színû módban csak 2 vagy 4 szín, egyébként 8 szín)
                paletta 1 (csak interlace módban)
                attribute adat 0 (csak attribute módban)
                attribute adat 1 (csak interlace módban)
                video adat 0
                video adat 1 (csak interlace módban)
Remélhetõleg túl sok RAW Interlace kép még nincs forgalomban :-)
Ez így jelentõsen egyszerûsítené az interlace IVIEW megírását  :oops:

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4806
  • OS:
  • Linux (Suse) Linux (Suse)
  • Browser:
  • Konqueror 3.5.9 Konqueror 3.5.9
    • View Profile
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #238 on: 2008.October.23. 00:20:22 »
Lehetne ezen módosítani? Ilyenre:
OK, átírom, hogy az adatok ne félkép, hanem adattípus szerint legyenek rendezve.

Offline endi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 7305
  • Country: hu
  • grafikus, játékfejlesztõ, programozás, scifi, tudományok, vallás
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Opera 9.60 Opera 9.60
    • View Profile
    • Honlapom
Re: PC -> EP képkonverzió
« Reply #239 on: 2008.October.23. 00:30:39 »
Esetleg lehetne olyat hogy ha az ember pici képet konvertál akkor azt lores felbontásban lehessen megjeleníteni, hogy nagyobban jelenjen meg. Ilyenkor a függõleges felbontást is felezni kéne, azaz 2 rasztersor ugyanaz lenne.
Ilyen kis képekbõl akár kis animációk is lejátszhatóak lennének, hiszen ezek kevesebb memóriát foglalnak.
:)
Vigyázat! Szektás vagyok! :)