Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: 80-as évek történelme, és annak hatása a kilencvenes évekre (Read 23490 times)

Offline PiotrSoft

 • EP fan
 • *
 • Posts: 230
 • Country: hu
 • Fõhajtást a hõsöknek, könnycseppet az áldozatoknak
  • nem teljesen rollam szól de mégis rollam szól, ha megnézed megérted
Re: 80-as évek történelme, és annak hatása a kilencvenes évekre
« Reply #15 on: 2013.January.30. 22:35:10 »
Hát igen!

Ne feledjük el 93-ben 386-om volt meg EP-m.

Gyakorlatilag olyan horribilis áron vette a család az AT-t, hogy "csipketerítő" volt rajta.
Még az iskolai munkámat is az EP-n írtam, szerencsére a cp/m segítette a kompatibilitást.

Ekkor kellett egy biztonságtechnikai cégnek (huhh ha akarnám se tudnám megmondani a nevét, de az Örs vezér terén a volt prizma mellett az Orosz kulturális központ egyik épületében volt üzletük ott Amigákat is árultak irtó drágán) dolgoztam kis apanázsért, tőlük kaptam egy amiga 500-at majd egy 2000-et.

Mondani sem kell s szégyellem ekkor lett vége az EP-nek, s lett belőle lakás felügyelet.

Ha most tehetném, s a mai technika rendelkezésemre állna másképpen dolgoztam volna ki a riasztót. De azt hittem én vagyok a császár!

Az viszont tényleg homályos, bár tényleg Pesten mindent meglehetett kapni ha programozásról volt szó, de néhány akkor alakult cég rányomta a névjegyét a forgalmazásra.

Ugye a Novotréde-t mindenki ismeri, de a pc-n belül is az volt a trend, hogy az XT-t ki kell koptatni a raktárból. Ami nem lett volna olyan nagy baj, de mikor egy XT terminállal jött haza büszkén 5 havi keresete értékében egy szomszéd, s megtudta gyakorlatilag ez ebben a formában csak egy darab vas. Hát ez elmond az értékesítésről s az akkori hozzáértés viszonyairól mindent.

S itt nem csak az eladók hanem mi az átlagpolgárok tudata a számítógépről, az aki a 286-oshoz D-SUB-SCART cabelt gyártott mert az jó az ITT NOKIA tvjébe igy nem vesz monitort!

S sorolhatnám a sort.

A sok köz kézen futó kalóz programok, de nem csak a végfelhasználóknál, a cégeknél is.

A frekvencia modulátorral ingyen bár kicsit csíkosan nézett HBO-n keresztül, ránk akik hobby szinten valamit pötyögtünk a gépen. Ezek az emberek előtt mint a nap sugároztunk. A fél telep rohangált hozzánk hogy segítsünk.

Mert hát ugye VAKOK KÖZÖTT A FÉLSZEMŰ A KIRÁLY!
« Last Edit: 2013.January.30. 22:49:27 by PiotrSoft »
Medgyesegyháza s Mezõkovácsháza után, Budapestre vetett a sors.Itt tanultam, dolgoztam mígnem megházasodtam s Budakalászra költöztem.Voltam programozó, jármû-villamossági szerelõ,jelenleg látványtechnikus és tûzoltó, de ami a legfontosabb 3 gyermek apja!

Offline vargham

 • User
 • *
 • Posts: 77
 • Country: hu
Re: 80-as évek történelme, és annak hatása a kilencvenes évekre
« Reply #16 on: 2022.December.23. 15:56:49 »
Apple Macintosh

Ez a termék Amerikában a korhoz képest úttörő volt. Mindenben az élen járt, megjelenése 1984 végére tehető. A Motorola 68000-ás processzorával fantasztikus dolgokra volt képes. Ez volt az első olyan számítógép a világon, amihez grafikus operációs rendszert adtak és egy egygombos egérrel lehetett az ablakok között dolgozni. Ez már valóban multitask-os volt. Egy időben két programmal is lehet dolgozni. Amikor bemutatták mindenki ámult rajta, mert még soha senki nem látott ehhez hasonlót. Az operációs rendszerhez tartozott egy szövegszerkesztő, egy táblázatkezelő egy grafikus kép szerkesztő program és naptár is. Igaz, várni kellett kicsit amikor a felhasználó két program között váltott ablakot, mert a lemezről kellett a gépnek a programokat elérnie, de ez már mutatta, hogy a világ merre felé fog haladni. Annyit még hozzátennék, hogy két irányzat indult meg. Az egyik az Apple féle Macintosh, és ez volt a drágább, mert korábban rengeteget költöttek kutatásra és fejlesztésekre, amit a termék árába belekalkuláltak. Kicsit később az IBM is piacra dobta a hasonló kaliberű termékeit nagy mennyiségben és alacsonyabb áron. A Microsoft-tal szerződést kötve először MS-DOS-szal szállította a gépeket, azután fokozatosan áttértek a Windows verzióira ezzel biztosítva a grafikus megjelenítést.

Az IBM gépei nem voltak ennyire fejlettek, de olcsóbbak voltak, emiatt sok vállalat inkább amellett döntött.

Nagyon kevés ilyen gép került hazánkba. Érdekes, hogy nálunk inkább a PC világ honosodott meg.

Hű.
Igen, Motorola 68k CPU volt benne, direkt lassítva, hogy ne jelentsen konkurenciát házon belül az Apple Lisa gépnek.
Nem ez volt az első GUI-s gép. Már az Applenek is ott volt előtte a Lisa. A Macintosht pedig 10 évvel előzte meg a Xerox Alto, amivel lerakták a ma is ismert ablakos rendszerek alapjait. GUI előtte is létezett, általában mérnöki tervezéshez. Az egyik első ilyen az 1963-ban fejlesztett Sketchpad.
Nem, nem volt multitask. Egy alkalmazást tudott futtatni, ami mellé egy segédprogramot (Desk Accessory) tudott elindítani. A Lisa preemtive multitask OS-t futtatott. A MacOS-be a multitask csak pár évvel később lett belehekkelve. Igen, gányolva. Ráadásul kooperatív multitask. Az OSX bevezetéséig az Apple Mac gépek híresek voltak arról, hogy könnyen fagynak, és olyankor elszáll minden.
Az IBM PC-t 3 évvel a Macintosh előtt dobták piacra, és valóban MS-DOS operációs rendszerrel. A Microsoft amúgy már megjelenés előtt kapott Macintosh gépeket, hogy irodai szoftvereket fejlesszenek rá. Hamarosan jöttek is a saját, PC-re írt GUI-val. Állítólag egyszer számon is kérte Bill Gatesen ezt Steve Jobs, mire az annyit mondott, hogy ugyan, mindketten a Xeroxnál láttuk. :-)