Enterprise Forever

:HUN => Történelem => Topic started by: endi on 2019.April.06. 20:21:23

Title: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: endi on 2019.April.06. 20:21:23
nem is tudom hova írjam ezt, talán ide.
nektek mi a "toplista" az EP-s dolgok között? vagyis mit szerettetek benne a legjobban?
valahogy ilyen formában, nekem ezek:
1: basic+exos! :)
2: z80
3: graf képességek
4: hang képességek
Title: Re:Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: Ep128 on 2019.April.07. 00:34:58
Háttt... Mivel én életemben először Spectrum gépet láttam, (olyan kis "játékosnak" tűnt) aztán Commodore 64 -t, (bumzli nagy batárnak tűnt) így amikor először jött velem szembe Ep, akkor a "de jól néz már kiiiiii" volt az első, ami megfogott! :-)
Amúgy meg... Mivel én sík hülye vagyok a programozáshoz, így csak a felhasználói élmények tekintetében tudnék nyilatkozni. :-) Ott pedig a grafikai képességek voltak az élen, de a hangját is mindig szerettem! Aztán megismertem Zozot és sürgősen dobogóra került a gép bővíthetősége, "okosíthatósága". :-) Számomra ma is ez az ász benne, tehát: Őrület mennyiségű potenciál volt benne ahhoz képest, ahogyan kijött a gyárból! Olyasmi, mint ha a Ferrari készített volna egy Trabantot. Amit aztán (ha kedved / időd / pénzed engedi) lassan Ferrari -vá bővíthetsz. :-)
Title: Re:Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: Tomato77 on 2019.April.07. 09:19:48
vagyis mit szerettetek benne a legjobban?
Kiskoromban:
- Basic
- a gép külseje a színekkel és a beépített joy-jal
- a fekete háttér + zöld betűk + piros kurzor + kék státusz sor (tök hangulatos)
- key click hang

Most:
- Nick chip, LPT
- EXOS
- Bővíthetőség
- Memóriakezelés
Title: Re:Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: Povi on 2019.April.07. 11:25:54
hát, sorrendet nem tudnék felállítani...

de amik nagyon tetszenek:

az EXOS!!! nagyon könnyen bővíthető, nem rég írtam életem első eszközmeghajtóját, és megdöbbentően egyszerű, és jól kigondolt dolog! fényévekkel megelőzte a korát a mikroszámítógépek között (a nagygépeknél nyilván már akkoriban ez standard dolog volt, itt gondolok pl. unix-ra).

EXDOS!!! - baromi jó, hogy nem kell szívni a lemezformátumokkal, mint a Commodore, Amiga vonalon. Egy az egyben (na jó, 90%-ban) átjárható a PC és EP.

LPT - bár még mindig nem értek hozzá teljesen, de lenyűgöz, hogy baromi egyszerűen lehet más gépek video RAM-ját és képernyő felépítését utánozni (lásd: Spectrum és CPC).

BASIC - bár nem voltam soha nagy BASIC kóder, maga az elv tetszik, annak ellenére, hogy a megvalósítása lassú lett, hogy teljesen struktúrált az IS-BASIC

és akkor ami NAGYON NEM tetszik:
BIAS :-( nagyon nagy hiányosságnak tartom, hogy nem lehet tetszőleges 16 színű palettát létrehozni!!! :-(
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: szipucsu on 2019.April.07. 15:31:04
1. Dave képességei
2. Basic strukturáltsága
3. Soronként változtatható paletta ill. ezzel együtt maga a gracha mód
4. A fájlrendszer (PC-n is kezelhetők az EP floppy/winchester/SD fájljai)

Ami nem tetszik, hogy a színkódokat nehéz kilogikázni, hogy ha pl. picit világosabb zöldet akarok, akkor milyen kódot kell beírni, mindig utána kell nézni.
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: endi on 2019.April.07. 16:17:32
tényleg! a pc-dos lemez kompatibilitás is marha jó.
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: Zozosoft on 2019.April.07. 16:25:06
tényleg! a pc-dos lemez kompatibilitás is marha jó.
Ráadásul a CP/M-et is ráültették, így amit a suliban tanultunk PC-re (Wordstar, Turbo Pascal, Dbase), az otthon ment EP-n is, meg tudtuk csinálni a házi feladatokat. (Akinek mondjuk C64-e volt az csinálhatta papíron, és begépelte a következő órán.)
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: szipucsu on 2019.April.07. 18:20:57
Tetszik még pl. a status sor az összes funkciójával (a program 0 részt kivéve, mert én pl. nagyon ritkán használtam egyszerre több programot).

Key click
PING utasítás
EXT utasítás
(utóbbi három eléggé egyedi)

8 funkcióbillentyű (shifttel együtt 16).
START parancs (load és run egyszerre, vagy csak run)
OPEN utasítással csatornák nyitása/csukása
sound:, video: stb. eszközök, :-tal a végükön.

Ami még nem tetszik, hogy az önmagát sokszor meghívó függvénytől lefagy a gép, nem pedig hibaüzenetet küld.
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: szipucsu on 2019.April.07. 18:38:39
A zajcsatorna tetszik még, talán más gépeken ilyen nincs is (Atarin lehet), teljesen egyedi frekvenciát használ. Ezt a magas frekvenciát is lehet szűrőhöz, gyűrűmodulációhoz használni, amiből egyedibb hangok lehetnek. No meg a zajcsatornán a polinomszámlálók.
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: gflorez on 2019.April.07. 21:25:05
Amit a legjobban szeretem az Enterprise-ról, az a szlogen: "With obsolescence built out"("Az elavulás nélkül épült"), ami inkább az egész projekt előfeltétele.

Ennek alapján a hardvert és a szoftvert "örökre" bővíthetővé tették.

Nem itt az ideje a történelem felülvizsgálatára, de abban az időben vagyunk, amikor - bár egyre kevésbé - látjuk a megközelítés helyességét. Most, hogy tanúi vagyunk a hardveres és a szoftveres tényeknek, amelyek biztosan elképzelhetetlenek voltak még azok számára is, akik az Enterprise-ot tervezték.

-----------------------------------------------

What I like most about the Enterprise is its slogan: "With obsolescence built out", which was rather the premise of the whole project.

Based on this, the hardware and software was created as "eternally" expandable.

It is not time to review history, but we are at a time when, although less and less, we are seeing the rightness of the approach. It is just now that we are witnessing creations in hardwire and software that surely were unthinkable even for those who designed the Enterprise....
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: Dr.OG on 2019.April.08. 06:21:50
Szerintem rengeteg előnyös tulajdonsága van a gépnek: rögtön kezdeném azzal, ami első ránézésre nyilvánvaló: DIZÁJN, ERGONÓMIA! Úgy van kialakítva, hogy öröm odaülni mellé!

A másik, amit már többen említettek: olyan szinten 'JÖVŐÁLLÓ', amit sok más gépről nem lehet elmondani. Gondolok itt az RGB-kimenetes videojelre (néhány ellenállás beforrasztását követően máris SCART-kompatibilissé válik), a 3,5-ös jack be/kimenetekre (ha nincs magnód, gond nékül tölthetsz be programot akár CD-ről vagy mp3-DVD-ről is), vagy a PC-floppy kompatibilitásra, a korabeli (és azóta továbbfejlesztett) HW-kiegészítőkről (pl. Spectrum emulátor) és az SD-kártyaolvasóról már nem is beszélve! Utóbbinál megállnék egy kicsit: a maga nemében páratlan eszköz! A legtöbb régi gépnél nincs ilyen lehetőség, Pl. Amiga 500-nál marad a Gotek, vagy C64-nél választhatunk a jóval drágább 1541 Ultimate II+ (150€), vagy az olcsó, de lassú és kompatibilitási problémákkal küzdő SD2IEC (ez árában összemérhető az Enterprise-os megoldással) között.

Apropó kiegészítők: rengeteg fejlesztés van folyamatban az EP-re jelenleg is (M-Slot, MIDI, Dream Turbo Card...), ami mutatja a KÖZÖSSÉG aktivitását. És ez talán a legnagyobb előnye ennek a gépnek! Itt folyamatosna lehet éreztni azt a támogató attitűdöt, bajtársiasságot, kollegialitást, ami máshonnan többé-kevésbé hiányzik. Pl. a C64-tulajoknak tudtommal nincs is magyar nyelvű fórumuk...

És ebből valamennyire kövekezik a HOZZÁÉRTÉS, sokszor a szakmai dolgok csak úgy röpködnek a topicokban, nem győzöm kapkodni a fejem! Itt csak egy eklatáns példát említenék: az FDISK. Windows alatt még kettépartícionálni sem egyszerű bármilyen flash meghajtót, erre Zozó ír BASIC-ben egy alig 17kB-os programot, ami megvalósítja ezt egy 35 éves vason... Hát, a Micro$oftnak volna még mit tanulni...

Nyilván az utóbbi valamilyen szinten a 'hiánygazdaság' terméke: már a gép hazai megjelenésekor is csapnivaló volt a hivatalos support, és gyorsan meg is szűnt. Innentől a LELKES AMATŐRÖKre hárult a feladat, amit ők szépen el is végeztek, a Mészáros Gyula-féle illesztőktől Pear jelenlegi projektjeivel bezárólag. Itt az 'amatőr' szó alatt nem a hozzáértés hiányára gondolok, ahogy azt fentebb már részleteztem, hanem arra, hogy hivatalosan fizetést nem kaptak ezen fejlesztők a munkájukért, és a nyilván nem elhanyagolható prototyping költségek ellenére is nyomott, mondhatni baráti áron kínálták/ják termékeiket.

És lassan elkanyarodnék a gép árnyoldala felé: nem igazán van olyan játékprogram, ami teljesen KIHASZNÁLná a hardver lehetőségeit, esetleg feszegetné azokat. Mire gondolok? Az EP-s játékok 80-90%-a Spectrum konverzió, a maradék 10-20% nagyobbik része meg CPC-ről lett átírva. Kimondottan az EP-re készült és azon fejlesztett program nem sok van. Persze aranyosak és teljesen jók a mostani, igazi team-munka eredményeként elkészülő proggik (pl. Banana 1-2, Treasure Cave, Bricky Prise...), de ha valaki megkérdi, hogy 'Melyik a leglátványosabb program ezen a paltformon, ami megmutatja, mire képes a hardver?' - arra nehéz válaszolni.

De azzal is most szembesültem, hogy olyan program is alig akad, amivel magnóról lemezre lehetne 'kulturáltan' MÁSOLni... pl. nálam a Mickey Copy el sem idult, az FBT-Copy totál fapados, végül maradtam az Enterprise Copy-nál komoly hiányosságai ellenére. Valami olyat kerestem volna, mint C64-en a Copy 256: indulás után megkérdi, honnan szeretnék tölteni (magnó vagy lemez), ha magnóról, csak nyomj play-t, ha lemezről, a tartalomjegyzékből válaszhatsz Y/N-nel. Miután betölti a fájlt, átnevezheted, és kiválaszthatod, hova szeretnéd menteni (megint csak magnó/lemez). Ilyen szög egyszerű lenne...

Meg vannak még a szokásos APRÓSÁGok, pl. engem nagyon zavar a beépített hangszóró hangja, de gépelésnél meg jól jön az akusztikus visszajelzés. Emiatt tartósan kikötni nem szeretném, a gépházat kapcsolóhoz összefurkálni meg barbárság lenne... Vagy a billentyűzet fólia öregedése (van már helyettesítőm), vagy a nem szavány, kívül pluszos 9V-os tápdugó, vagy a ma már szinte beszerezhetetlen élcsatlakozók, vagy a '*** Hiányzik a lezáró idézöjel.' hibaüzenet ('akkor már ki is tehetné' - ahogy haverom fogalmazott) ... de ezek mind hozzájárulnak a gép sármjához.

Bocs, hogy hosszú és csapongó voltam, és elnézést azoktól, akinek a neve kimaradt a felsorolásból. Tudom, hogy többen fejlesztenek szoftvert és harvert is egyaránt, akár bel-, akár külföldön. Nem is volt célom az ő hiánytalan felsorolásuk, csak egy-egy példát szerettem volna említeni közülük.

A többi felhasználó nevében is köszönöm mindannyiuk munkáját!
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: szipucsu on 2019.April.08. 10:08:13
De azzal is most szembesültem, hogy olyan program is alig akad, amivel magnóról lemezre lehetne 'kulturáltan' MÁSOLni...
Én ismertem valami PS-COPY/B és PS-COPY/M másolókat, de lehet, hogy csak magnóról magnóra működnek, már nem tudom.
Nem lehet nehéz ilyen programot írni, amire gondolsz. Az lehet az akadály, hogy előfordulhat olyan nagy file, ami nem fér bele 128K-ba (még a másoló is foglal némi helyet a memóriában). Bővített memóriával, ha a másoló jól használja  a bővítést, ez sem lehet probléma.

Quote
engem nagyon zavar a beépített hangszóró hangja
SHIFT+F7 - SET SPEAKER OFF
Néhány gépi kódú program viszont bekapcsolja, ha kell, ha nem. Szerintem mégis csak az a kapcsoló a legjobb megoldás, nekem olyan volt.

Quote
'*** Hiányzik a lezáró idézöjel.' hibaüzenet ('akkor már ki is tehetné'
Ez nekem eszembe sem jutott. Nem mindig a sor végére kell az az időjel, hosszú sornál kimaradhat máshol is, ezért lehet problémás, hogy magától kitegye.
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: Dr.OG on 2019.April.09. 05:31:34
Én ismertem valami PS-COPY/B és PS-COPY/M másolókat, de lehet, hogy csak magnóról magnóra működnek, már nem tudom.
Nem lehet nehéz ilyen programot írni, amire gondolsz. Az lehet az akadály, hogy előfordulhat olyan nagy file, ami nem fér bele 128K-ba (még a másoló is foglal némi helyet a memóriában). Bővített memóriával, ha a másoló jól használja  a bővítést, ez sem lehet probléma.
A PS-COPY csak magnós, nálam pont az volt a cél, hogy archiváljam a kazettán lévő cuccokat, ezért a Pear-féle EXDOS-kártya klónt Gotekkel használva pendrive-on lévő .img fájlba mentettem a programokat. Ezeket WinImage-dzsel bontottam ki PC-n. Szerintem a 128K inkább csak elméleti limit, nyilván egy-két fájl túllépheti, de ez abszolút nem gyakori.
Quote
SHIFT+F7 - SET SPEAKER OFF
Néhány gépi kódú program viszont bekapcsolja, ha kell, ha nem. Szerintem mégis csak az a kapcsoló a legjobb megoldás, nekem olyan volt.
Igen, ezt a bill. kombót vágom, a töltés idején általában bejön, de a játékok többsége visszakapcsolja, legalábbis amiket én próbáltam. A kapcsolón még gondolkodom...
Quote
Ez nekem eszembe sem jutott. Nem mindig a sor végére kell az az időjel, hosszú sornál kimaradhat máshol is, ezért lehet problémás, hogy magától kitegye.
Látod, nekem meg ez nem jutott eszembe (mármint hogy nem mindig a végére kell a záró idézőjel).
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: szipucsu on 2019.April.09. 08:34:27
az volt a cél, hogy archiváljam a kazettán lévő cuccokat
Jó pár éve én raktam fel egy basic programot ide, ami magnóról másol floppyra, amíg le nem lőjük. Kiolvassa a status sorból a file nevét, és azzal menti floppyra. Zozó pofozott rajta, hogy a beolvasás-mentés ne bájtonként, hanem nagyobb adagban menjen, így nem nő ki a szakállunk, mire meglesz. Úgy emlékszem, működött, de nem tudom már, hol van a fórum útvesztőjében.
Egyetlen probléma lehet még azzal a programmal, ha a magnós file nevek 8 karakternél hosszabbak és csak a végük tér el, floppyra mentésnél felülírják az újak a régieket, erre kéne valamit még kitalálni... már  ha pont ilyen programra gondolsz.

Quote
Igen, ezt a bill. kombót vágom, a töltés idején általában bejön, de a játékok többsége visszakapcsolja, legalábbis amiket én próbáltam. A kapcsolón még gondolkodom...
Érdekes egyébként, miért kapcsolják be a hangszórót egyes játékok mindenképpen. Miért volt jó így oldani meg programozásilag? Még talán bolti játékok is vannak ilyenek. Ami igazán Enterprise játék, az nem szabad, hogy piszkálja a belső hangszórót.
Ha nem akarod a burkolatot fúrkálni kapcsoló miatt, valamelyik nyíláson is ki lehet vezetni a madzagot, és kapcsolót tenni rá. Ez esztétikailag mondjuk vitatható. :D
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: Zozosoft on 2019.April.09. 09:15:28
Egyetlen probléma lehet még azzal a programmal, ha a magnós file nevek 8 karakternél hosszabbak és csak a végük tér el, floppyra mentésnél felülírják az újak a régieket, erre kéne valamit még kitalálni...
Úgy emlékszem ezt is lekezeltem, ill. a név nélküli fájlokat is, amikből TAPEFILE.xxx lett.

Quote
Érdekes egyébként, miért kapcsolják be a hangszórót egyes játékok mindenképpen. Miért volt jó így oldani meg programozásilag?
Egyszerű trehányság, ill. a nem EXOS kompatibilis programozás eredménye.
A hangszóró bitje a 80h porton van, ahol a BIAS is. Amikor közvetlenül írják a BIAS-t, nem foglalkoznak azzal, hogy ki kéne olvasni SPEAKER EXOS változót, és annak megfelelően kéne beállítani a 7. bitet. Egyszerűbb és korrektebb megoldás EXOS változón keresztül írni a BIAS-t.
Hasonló a helyzet a TAPE SOUND bittel, az a B5h porton található, itt annyival szerencsésebb a helyzet, hogy azt csak betöltés után kezdik közvetlenül piszkálni, szóval a SET TAPE SOUND OFF az működik.
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: Zozosoft on 2019.April.09. 09:34:38
De azzal is most szembesültem, hogy olyan program is alig akad, amivel magnóról lemezre lehetne 'kulturáltan' MÁSOLni...
EPDOS (http://ep128.hu/Ep_Util/EPDOS.htm) LOAD menüpont.


Quote
engem nagyon zavar a beépített hangszóró hangja
Ezzel sokan így vannak :-)

Quote
gépházat kapcsolóhoz összefurkálni meg barbárság lenne...
Nem kell furkálni, ott a szellőző rácson ki lehet dugni a drótot, a kapcsolót meg melegragasztóval odapöttyinteni a billentyűzet alá.

Quote
Vagy a billentyűzet fólia öregedése
Azért egy 30 évet kibírtak :-) és legalább egyszerűen cserélhető.

Quote
vagy a nem szavány, kívül pluszos 9V-os tápdugó
Szerintem a mai dugók nem szabványok :twisted:  Régen minden gépen kívül volt a plusz.

Quote
, vagy a ma már szinte beszerezhetetlen élcsatlakozók
Ebay-en minden van :-) (https://www.ebay.com/sch/m.html?_odkw=edge+2.54mm&fbclid=IwAR1_UGQ4vd3JKnaBMvCL7n0kMK0ulOsSGMkbFwemaaaP2Q4oGaoXvkYSN6M&_ssn=wonderco_buy&hash=item20cd9c7838%3Ag%3AohMAAOSwtMNbuNW0&item=140888537144&_osacat=0&_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=edge+2.54mm&_sacat=0)
És legalább csak egyféle csatlakozó kell, abból lehet darabolni mindenhez.
Ellenben például az Atari ST 13 meg 14 tűs DIN dugói... az már annó se volt egyszerű. Hát még forrasztani! :evil:
Ha jól tudom a Commodore által több gépen alkalmazott szögletes tápdugó se egy egyszerű történet. Amiga DB23-as dugó is ritka kincs :-)
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: Dr.OG on 2019.April.09. 14:19:06
EPDOS (http://ep128.hu/Ep_Util/EPDOS.htm) LOAD menüpont.
Jogos, használtam imár EPDOS-t floppyval, de nem tűnt föl, hogy magnót is kezel... Itt nézelődtem másolóprogramokkal kapcsolatban: http://ep128.hu/Ep_Util/Copy.htm
Quote
Ellenben például az Atari ST 13 meg 14 tűs DIN dugói... az már annó se volt egyszerű. Hát még forrasztani! :evil:
Ha jól tudom a Commodore által több gépen alkalmazott szögletes tápdugó se egy egyszerű történet. Amiga DB23-as dugó is ritka kincs :-)
Én sem szeretem a sok tűs DIN-eket, a miniket meg pláne!
A szögletes tápdugó tényleg szinte beszerezhetetlen, C128, Plus4, Amiga...
A 25-tűs csatlakozókat viszont könnyű vágni-faragni-reszelni-csiszolni, és konvertálni DB-23-má (lásd csatolmány).
Viszont az überelhetetlen első helyezett a Videoton TVC tápcsatlakozója ebben a versenyszámban!
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: Dr.OG on 2019.April.09. 14:33:31
Jó pár éve én raktam fel egy basic programot ide, ami magnóról másol floppyra, amíg le nem lőjük. Kiolvassa a status sorból a file nevét, és azzal menti floppyra. Zozó pofozott rajta, hogy a beolvasás-mentés ne bájtonként, hanem nagyobb adagban menjen, így nem nő ki a szakállunk, mire meglesz. Úgy emlékszem, működött, de nem tudom már, hol van a fórum útvesztőjében.... már  ha pont ilyen programra gondolsz.
Hú, az jó lenne, ha megvolna...
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: szipucsu on 2019.April.09. 15:53:56
Hú, az jó lenne, ha megvolna...
Hosszas keresgélés után meglett. Ha minden igaz, ez a legfrissebb verzió, Zozo hozzászólásának a végén (https://enterpriseforever.com/programozas/basic/msg5471/#msg5471), C2.BAS névvel. Elvileg másol orrvérzésig. De azért nem ártana tesztelni, tényleg jól működik-e.
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: DrPrery on 2019.April.10. 05:24:30

Ellenben például az Atari ST 13 meg 14 tűs DIN dugói... az már annó se volt egyszerű. Hát még forrasztani! :evil:

Pláne, amikor nekem csináltad a SCART kábelt rá annak idején... :)
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: Dr.OG on 2019.April.10. 05:59:28
Hosszas keresgélés után meglett. Ha minden igaz, ez a legfrissebb verzió, Zozo hozzászólásának a végén (https://enterpriseforever.com/programozas/basic/msg5471/#msg5471), C2.BAS névvel. Elvileg másol orrvérzésig. De azért nem ártana tesztelni, tényleg jól működik-e.
Hú, nagyon köszönöm!

Hét közben nincs időm tesztelni, de hétvégén ki fogom próbálni!
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: Dr.OG on 2019.April.12. 05:31:23
Hú, nagyon köszönöm!
Hét közben nincs időm tesztelni, de hétvégén ki fogom próbálni!
Annyi változás van a programban, hogy ma elutazunk Hódmezővásárhelyre, mert holnap szeretnénk megnézni a 10. szegedi retro számítógép és videojáték kiállítást:
http://szoregimuvhaz.hu/egyeb/10-szegedi-retro-szamitogep-es-videojatek-kiallitas

De jövő héten szabin leszek, és tervezem feltérképezni és archiválni szipucsu programjával azt a kb. 30db. számítógépes kazettát, amit még találtam (mindegyik 5 perces, úgyhogy nagyobb, 'igényesebb' leletekre nem igazán számítok). Kérdés: ha bármilyen értékelhető dolog (pl. az előző tulaj által írt BASIC programok, vagy felhasználói programok, vagy azok adatállományai) előkerülnek, érdekel-e valakit, töltsem-e fel, vagy hagyjam? Van-e olyan, aki átmazsolázza? Én hiába nézném át, mivel nem vagyok 'tősgyökeres' EP-s, nem tudnám megmondani, melyik új lelet, és melyik ismert már ezer éve...

Mindenkinek kellemes hét végét: Gábor
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: szipucsu on 2019.April.12. 16:43:09
ha bármilyen értékelhető dolog (pl. az előző tulaj által írt BASIC programok, vagy felhasználói programok, vagy azok adatállományai) előkerülnek, érdekel-e valakit, töltsem-e fel, vagy hagyjam?
Persze, töltsd fel, ha bármi újat találsz! Majd megnézzük,mi az, mire jó. A legbénább basic program is pl. alapja lehet egy későbbi basic programnak, amit aztán zzzippelni is lehet.
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: endi on 2019.April.12. 16:56:35
bármi új érdekel minket! sőt, nagyon várjuk az ilyeneket!
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: Spidermans Friend on 2019.May.20. 02:07:33
engem nagyon zavar a beépített hangszóró hangja
Mi bajod volt vele? Én az EP hangszórójából, az EP magnó mikrofonjával felvettem kazettára a Rockmonitor zenéjét, hogy utána hallgassam azt :)
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: Dr.OG on 2019.May.20. 06:24:21
Mi bajod volt vele? Én az EP hangszórójából, az EP magnó mikrofonjával felvettem kazettára a Rockmonitor zenéjét, hogy utána hallgassam azt :)
Micsoda perverz! :smt120
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: Spidermans Friend on 2019.May.20. 11:02:07
Micsoda perverz! :smt120
Ma már persze a mikrofonbemeneten keresztül venném fel:)
Title: Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
Post by: Zozosoft on 2019.May.20. 11:28:25
Ma már persze a mikrofonbemeneten keresztül venném fel:)
:smt043