Enterprise Forever

:HUN => Történelem => Topic started by: endi on 2013.February.11. 12:37:01

Title: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: endi on 2013.February.11. 12:37:01
Írjátok meg neki légyszi hogy épp most kezdtünk olyan topikokba hogy "mit lehet kihozni a basicből" és hasonlók. :)
Meg majd összegyűjtjük neki a legjobb basic programokat is! Szerintem örülni fog neki.
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: MrPrise on 2013.February.11. 23:59:22
Azok kedvéért akik nem követték a mai nap eseményeit:
Bruce Tanner, aki 30 éve programozóként dolgozott az Intelligent Software-nél, Angliában, csatlakozott hozzánk.
Ő készítette az IS-BASIC-et a géphez, később az EXDOS és az IS-DOS fejlesztésében is részt vett.
Ezután a Videoton TVC BASIC-jén és a VT-DOS-on dolgozott. Szintén neki köszönhetjük a FORTH-t Enterprise-on.
Nagyon örült hogy rátalált az oldalra. Az öröm kölcsönös :-)
Sajnos sem forráskóddal, sem Enterprise-szal nem rendelkezik. A műszaki részletekre se nagyon emlékszik már, a fórumot olvasgatva jutott néhány dolog eszébe. Akinek van kérdése hozzá, de nem tudja angolul feltenni, ebbe a topikba felteheti.
A már feltett kérdéseket és a válaszok fordítását majd ide postoljuk.
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: MrPrise on 2013.February.12. 00:13:05
Piotr kérdezte:
Jól értem, hogy a TVC lelke nem Magyarországon lett tervezve?
Nyugodtan alhatsz, tervezve Magyarországon lett, csak a kód nem ott készült! Én azt írtam, amit a Videoton kért. A TVC BASIC teljesen újra lett írva, hogy kisebb és gyorsabb legyen, de "kölcsön vettem" részeket az IS-BASIC-ből, pl a BCD matematikai rutinokat. Ezeket is újra akartam írni, hogy olyan kisebb és gyorsabb lebegőpontos formátumot használjon, mint más gépek, de nem engedték.

Igen különös dolog a sorstól, hogy az ember dolgozik egy kis angol cégnél, és végül a magyarok két legnépszerűbb gépének a szoftverét írja meg!

Zozo kérdezte:
Az EXOS-ban el van rejtve egy meglepetés, ha a Status Line rendszerváltozót 42-re állítod, akkor a készítők monogramjai jelennek meg az állapot sorban.
[attach=1]
A 'BT'-ről most már tudjuk kicsoda, a többiek nevét is meg tudnád mondani?
(És miért pont 42? A Galaxis útikalauz stopposoknak (http://hu.wikipedia.org/wiki/42_(Galaxis_útikalauz_stopposoknak)) miatt?)

>SET STATUS 42
Ha-ha :-D erről már el is felejtkeztem!
Igen jól gondolod, azért 42 mert ez a válasz az Élet a világmindenség meg minden kérdésre a Galaxis útikalauzban.
Igen én vagyok BT, másik fő fejlesztő Mrl aki Martin Lea, ő írta az EXOS-t, és az EXDOS alacsonyszintű rutinjait és a FISH-t. GNH valószínűleg Gavin aki egyetemi nyári szünete alatt írta a grafikai rutinokat. Sajnos a többiekre nem emlékszem. A Your computeres fotón (http://enterprise.iko.hu/articles/Your_Computer_198401~3.jpg) az alsós sorban balról a 4. Martin, a következő hosszú hajjal pedig Gavin.

Lehetséges, hogy van bármilyen Enterprise relikviád (dokumentumok, levelek, stb)?
Nem sajnos semmi nincs, csak a Your Computer 1984 januári száma.
A csapatot ábrázoló képen (http://enterprise.iko.hu/articles/Your_Computer_198401~3.jpg) a bal felső vagyok (most már egy kicsit idősebb), egész éjszaka dolgoztunk, hogy a bemutatóra minden készen legyen, így nem a legjobb formánkban vagyunk láthatóak.

Az Enterprise Computers egy másik külön cég volt mint az Intelligent Software. Amikor az Enterprise Computers bajba került, nem fizette ki az IS-nek amit megrendelt, így az IS csődbe ment. Ennek nem volt semmi előjele, egyik nap még szokás szerint dolgoztunk, másnap azt mondták nem kell bemenni. Ezért nem volt esélyem bármit megmenteni. (Ez számunkra egy új és szomorú információ!)

Mi a helyzet az EXDOS-al és VTDOS-al? Kb. hány százalékban lehet közös a kód?
Amikor az EXDOS első alkalommal nyúl hozzá egy lemezhez, egy speciális hangeffekt hallható a fejléptetés által (a dupla léptetés ellenőrzése miatt). Más rendszereken nem hallható ilyen csak az EXDOS és VTDOS esetén, így első hallásra tudni, hogy ezek rokon rendszerek.
Jól gondolod, nagyon nagy százalékban közös, amennyire lehetséges volt. Nem emlékszem pontosan a különbségekre az EXDOS és a VTDOS között, de általában véve a TVC egy olcsóbb gép volt, ami kisebb ROM chipeket is jelent, ezért "meg kellett vágni" a szoftvereket. Az Enterprise és az IS tönkremenetele után még dolgoztam a VTDOS-on. Az IS csapatából öten egy új céget alapítottunk Madge Networks néven, ami IBM PC-kez fejlesztett token ring hálózati eszközöket, de én még egy ideig a TVC-vel foglalkoztam.

Jártál valaha Magyarországon?
Nem soha. Azt természetesen tudom, hogy TVC Magyarországra készült, de azt csak pár évvel később tudtam meg, hogy az Enterprise szintén Magyarországra lett eladva.

Az Enterprise Computers készítette a hardvert, a szoftvert pedig az Intelligent Software-től rendelte meg?
Az IS volt a tervező cég, mi készítettük a a HW terveket, és ROM chipeket is, a megrendelő feladata a gyártásba vitel és a marketing volt. Az Enterprise elött az IS sakk számítógépeket készített különböző megrendelőknek. Az Enterprise sokkal bonyolultabb, különösen a Nick és Dave chipek miatt amiket az Enterprise-nek kellett termelésbe vinni.
Az olyan dolgok mint az Entersoft és a felhasználási tippek az Enterprise által voltak szervezve, ezekre még nem emlékszem pontosan.


Mikor és hogyan kezdődött a szoftver fejlesztése? Kaptatok egy prototípus gépet, vagy csak specifikációkat?
Erről majd késöbb írok, amikor összeszedtem az emlékeimet, mert bonyolultabb mint hinnéd!

Milyen rendszer volt a szoftver fejlesztéshez használva? Egy másik - például - CP/M számítógép?
Úgy emlékszem IBM PC-t használtunk a forrásszövegek 5.25" floppylemezeken voltak, valamilyen Z80 cross-assemblert használtunk, pontosan nem emlékszem melyiket. Lehetséges, hogy egy Z80-as kártya volt a PC-ben.
Voltak CP/M rendszerek is különösen az IS-DOS fejlesztéséhez, de nem emlékszem pontosan milyenek.
A BASIC fejlesztése sokkal korábban elkezdődött mint ahogy az első prototípusok elkészültek, mivel különösen a Nick és Dave chipekre kellett sokat várni.
Az első prototípusok összedrótozott darabok voltak, nagy kb 30 centis kocka méretben. A "launch" alkalmável (amikor a Your Computer fotó készült), látható volt egy Enterprise az asztalon és a nagy képernyőn grafikai demók, de az asztal alatt elrejtve az egyik ilyen nagy prototípus dolgozott.

Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.12. 11:28:30
A nagy prototípusok kapcsán kérdeztem, hogy az ezen a képen (http://enterprise.iko.hu/articles/Egg_on_faces_as_Elan_turns_into_Flan.jpg) (és más hasonló képeken) látható hw eszközök csak üres dobozok? Mikor készült el az első igazi Enterprise? Tudunk 100 első (nem végleges változatú) gépről ami szoftverfejlesztőknek lett kiküldve 1984 november/decemberében.

Könnyen lehetséges, a lemezmeghajtók és a bővítő dobozok egészen biztos azok. Nem vagyok biztos az edőpontokban (30 éve volt), a wikipedia az mondja, hogy 1983 szeptemberében volt a sajtóbemutató, az erről készült fotó jelent meg a Your Computer 1984 januári számában. Így az ezen idő tájékán készült fotókon valószínűleg csak üres bemutató darabok vannak. Úgy gondolom az első 100 gép ahogy kijött a termelésből és le lett tesztelve, egyből lett is kiküldve.
Úgy emlékszem 2 összedrótozott prototípus volt (volt egy harmadik is amit nem sikerült működésre bírni), és legalább az egyik, de valószínűleg mindkettő teljes időben az EXOS és a BASIC fejlesztéséhez volt használva. Ezeket nem vittük el különböző helyekre, kivétel csak az említett sajtóbemutató volt.
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.12. 11:37:42
Ezek az összedrótozott prototípusok teljesen működőképes gépek volt, vagy pedig korlátozott képességűek, pl kevesebb grafika vagy hang? Vagy pont ellenkezőleg a végleges gép tud kevesebbet mert nem volt elég hely a speciális chipekben?

Megegyeztek az igazi géppel, ezek a valódi prototípusai voltak a Nick és Dave chipeknek, hogy tervek le legyenek próbálva mielőtt szilíciumra kerülnek. Sok probléma volt a jelutak hossza miatt, ezért nehéz volt működésre bírni őket, de végül jól ellátták feladatukat, Nick és Dave is működött, így lehetséges volt a szoftver fejlesztés addig is amíg a chipek gyártásba kerülnek. Nagy pillanat lehetett amikor az első "ok" megjelent a valódi Nick és Dave használatával, de sajnos erre nem emlékszem :-( valószínűleg nem voltam ott, csak egy EPROM-ot adtam a hardveres fiúknak.
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: endi on 2013.February.12. 11:40:08
Mennyi munkaóra volt kb az IS-BASIC kifejlesztése?
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Lacika on 2013.February.12. 11:46:29
A NICK bugjára is érdemes lenne rákérdezni. Ha a prototípuson nem jött elő, akkor a gyártásnál volt valami galiba.
Meg az 1.X-es BASIC-re és EXOS-ra, meg sok mindenre apránként...
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.12. 12:46:51
Elvileg minden fontos kérdés-választ lefordítottam ide, azért valaki aki tud is angolul :oops: azért még átnézhetné, de a google fordítónál csak jobb :-)
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.13. 11:48:48
Na ez most meglepetés volt :-)
Észrevettem, hogy ebben az 1984 márciusi kiadványban (http://enterprise.iko.hu/brochures/TECHNICAL_ANSWERS.pdf) EROS az operációs rendszer neve.
Nagyon éles szemed van, hogy ezt észrevetted! Ez is egy olyan dolog amiről elfeledkeztem. EROS (Elan Rom Operating System) volt a név amit mi a fejlesztők választottunk, a régi hagyomány alapján miszerint a görög mitológiából választanak nevet az operációs rendszereknek. Az Enterprise marketinges embere változtatta a nevet EXOS-ra (Enterprise eXtendable Operating System). Azt hiszem megbocsájtható nekik, hogy egy kicsit aggódtak a név miatt.
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: endi on 2013.February.13. 14:26:11
Megkérdezhetnénk hogy miért hagyta ott a programfejlesztést.
Amit amúgy megértek. :)
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.14. 12:46:03
MrPrise kérdezte:
Bruce! Mostanában mivel foglalkozol? Dolgoztál más gépeken is az EP-n és a TVC-n kívül?

Miután az Enterprise cég csődbe ment, magával rántva az Intelligent Software-t is, öten közülünk egy új céget alapítottunk Madge Networks néven. A csapat: Robert Madge (az IS volt technikai igazgatója), én (Bruce Tanner), Martin Lea (aki az EXOS-t írta), Mark Richer (aki az IS-LISP-et írta, a Your Computeres fotón val oldalt alul látható), és Rob Stubbs hardver tervező. Az IBM ekkor mutatta be saját hálózati megoldását az eredeti IBM PC-hez, amelyet Token Ring-nek hívtak, ez sokkal fejlettebb és megbízhatóbb mint az Ethernet. Mi ehhez terveztük kompatibilis hálózati eszközök választékát az IVM PC-hez és később az AT-hez is. A következő 10 évben elég sikeresek voltunk, a cég úgy megnőtt, hogy világszerte több mint 2000 alkalmazottunk volt. Én a csúcson szálltam ki, az ethernet akkor kezdett beelőzni, különösen amikor a 100Mbit-es sebesség elérhetővé vált, a Token Ring csak 16Mbit-re volt képes. Így a Token Ring fokozatosan visszaszorult a Madge Networks-szel együtt.

Jelenleg teljesen mással foglalkozok: vadállat kórházban dolgozok, ahol sérült állatokat mentünk meg majd engedünk szabadon. Időnként szoktam programozni, de csak a saját szórakozásomra, azonban a 4 éves kislányom mellett erre nincs túl sok időm.

Zozo: Találtam egy képet (http://thinkingproblemmanagement.blogspot.hu/2009/03/orginal-madge-networks-engineering-team.html) a Madge Networks alapítóiról.
Kapcsolatban állsz még a régi társaiddal?

Nagyon örülök, hogy megtaláltad ezt a képet! Valamikor régen láttam, de nekem nem volt meg eddig.
A többiekkel megszakadt a kapcsolat amikor kiléptem a Madge-tól, kivéve Mark Richer-t, aki velem együtt lépett ki, és még vagy egy évtizedig együtt dolgoztunk, de most az ország ellentétes részein élünk.
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.14. 13:01:44
Zozo kérdezte:
Hogyan találtál rá a fórumunkra? Mielőtt ránk találtál mit tudtál az Enterprise további történetéről az angol cégek csődje után?

Mivel az Intelligent Software teljesen független volt az Enterprise Computerstől, így én meglepően kevesett tudok arról, hogy az Enterprise cég mit csinált. Évekkel később hallottam, hogy a gép népszerű lett Magyarországon. Valahol olvastam (lehet, hogy itt), hogy az összeomlás után megmaradt 20000 gép Magyarországra került - ez teljesen új nekem! Amit nem értek, hogy Németország hogyan került a gépbe. Látok német gépeket, német billentyűzettel (ami más mint az angol), lefordított német szoftverrel.


A fórumot Google-val találtam. Egy nap csodálkoztam amikor Enterprise bukkant fel az Ebay-en (és, hogy milyen árat ért el!), ezért tovább kerestem. Meglepett, hogy a Wikipedián van szócikk az Enterprise-ról, és mindennél jobban csodálkoztam amikor erre a csodálatos fórumra találtam!

Google Chrome-t használok beépített automatikus fordítás funkcióval, ami nagyon hasznos :-)
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.14. 13:40:07
Zozo kérdezte:
Nagyon érdekes, hogy nem hallottál az Enterprise Computer Gmbh-ról! 1985 augusztus 13-án indult, a Private Enterprise Magazin 2 számában van erről a hír.
Túl élte az angol cég csődjét, jelenleg nem tudjuk pontosan meddig működtek, de a 90-es évek elején még biztosan. Folytatták a fejlesztést, hallottunk egy készülő új szuper EP-ről is.

A német cég soha nem hívta az eredeti fejlesztőket, hogy folytassák a munkát?

Lehetséges, hogy csináltam IS-BASIC-et német hibaüzenetekkel, de nem emlékszem ilyenre.
(Erre válaszoltam, hogy jól emlékszik a német bővítés külön ROM-ban van, az eredeti fejlesztők csak lehetővé tették az EXOS-ban és a BASIC-ben, hogy bővítő program átvehesse az üzenetkezelést.)
Nem tudtam arról, hogy a német cég tovább működött az összeomlás után, ez számomra meglepetés! Az a új Enterprise modell döbbenetes lett volna!

Ez is azt mutatja, hogy az IS mennyire el volt attól szigetelve, amit az Enterprise cég csinált.
Biztos vagyok abban, hogy semmi Enterprise-szal kapcsolatosat nem csináltunk angol cégek összeomlása után, el voltunk foglalva a következő vállalkozásunkkal. Gyakran részt vettem szoftver fejlesztésben, ez a hibajavítások és kiadások folyamatos ciklusából áll, emlékeim szerint itt ez nem sokszor történt meg, mivel az összeomlással véget ért a dolog. Rengeteg kézzel írt assembly kód van EXOS, IS-BASIC, EXDOS programokban, valószínűleg tele vannak hibákkal.
(Erre írtam, hogy igen tudunk hibákról, de meglepően kevésről!)

Írta, hogy licitált Egy FORTH cartridges gépre.
Én inkább büszke vagyok a IS-FORTH-ra mint az  IS-BASIC-re, ez abban az időben a leggyorsabb FORTH volt, beleértve a csak FORTH-ot futattó Jupiter ACE gépet is. Az IS-BASIC-nek rengeteg jó képessége van, de a sebesség nem tartozik ezek közé.
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Ep128 on 2013.February.14. 20:37:46
Ha jól emlékszem, ISSUE 1 és ISSUE 2 jelzésű alaplapok nincsenek, ill. sosem láttunk olyat. Az első (legrégebbire datálható) gép, amit láttunk ISSUE 3 felirattal bír az alaplapon. (Lehet, hogy nem jól emlékszem, akkor javítsatok! ;-) )
Mit tippel Ő, hogy az ISSU1 és ISSUE 2 alaplapok melyek lehettek és miben tértek el a továbbiaktól?
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Ep128 on 2013.February.15. 23:29:48
Na, a "Magyarított" élet megállt...? :oops:
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.16. 10:37:06
Quote from: Lacika
Meg az 1.X-es BASIC-re és EXOS-ra, meg sok mindenre apránként...
Felsoroltam neki mindazt amit kibogoztunk az elmúlt hónapokban a különböző dokumentumokból, és hogy azt feltételezzük, hogy eredetileg az EXOS és BASIC is az alaplapon volt. A késés miatti időt kihasználták a programozók a további fejlesztésre, és amikor elfogyott a hely, akkor került kintre a BASIC, és a felszabadult helyre lett az EXOS tovább fejlesztve 2.0 verziónál ismertre.
Kérdeztem azt is, hogy az EXOS 1 leírás az 1984 szeptemberi, az EXOS 2.0 pedig novemberi, tényleg pár hónap alatt volt ekkora fejlesztés?

Zozo, úgy gondolom ismét tökéletesen bogoztad ki a helyzetet. Folyamatosan folytattuk a fejlesztést, amíg a hardver valóban majdnem készen lett a szállításra. Jól gondolod, eredetileg mindent az alaplapi ROM-ba terveztünk, cartridge nélkül, de végül a BASIC ketté lett vágva a cartridge-ba és az alaplapi ROM-ba. Olyan terv nem volt, hogy más cartridge használja a BASIC alaplapi ROM-ban maradt lebegő pontos rutinjait. Nem tudom, hogy ez működne vagy se, de nem lepne meg, ha nem! Abban nem vagyok biztos mi történik, ha nem megfelelő verziójú cartridge-t használunk az alaplapi ROM-mal.

Az EXOS 1 leírás dátumában nem vagyok biztos, lehet, hogy csak kicsit szerkesztettünk rajta a publikálás elött, és ezzel változott a dátuma.
 
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.16. 11:04:20
TVC-ról írta:
Eszembe jutott mi volt az oka (a fő oka) annak, hogy a TVC "visszavágott" verzió lett:
Az Egyesült Királyság kormányának korlátozása volt, hogy milyen fejlett technológiát lehet Magyarországra exportálni a fejlesztés idején. Kevésbé fejlett mehet, a 6845-ös videó chip ok, abból nem lehet nukleáris fegyvert csinálni. De a Nick chip fejlett technikája az már nem-nem!
Feltehetően megváltoztak a dolgok, amikor 20000 Enterprise mégis hozzánk lett szállítva... jellemző ez azokra az időkre.

Erre írtam, hogy ez nem csak az UK kormány rendelet volt, ez a Nyugati államok technológia embargója volt a Keleti blokkal szemben, amit mi COCOM-lista néven ismertük.
Korábban mi úgy tudtuk, hogy a Videoton egy korábbi változatát vette meg az EP-nek, ezek szerint ez nem igaz, az embargó miatt lett egy egyszerűbb változat kifejlesztve?

Ja a COCOM, ismerősen cseng!
Biztos vagyok benne, hogy a TVC az új tervezés, ami a Videotonban készült, nem az IS-nél. Emlékszem, hogy vártunk arra, hogy megérkezzen a hardver Magyarországról. De megvették az Enterprise terveit és felhasználtak belőle dolgokat, pl a beépített joystickot. Az biztos, hogy nincs Nick vagy Dave chip az alaplapon. Lehetséges, hogy az IS hw tervezői segítettek a tervezésben, de én nem emlékszem, hogy valaha láttam volna itt prototípust.

A megjelenítés teljesen más (nincs Nick), a hang más (nincs Dave) a memória lapozás kevésbé rugalmas (ismét mert nincs Dave). Úgy tudom, hogy a korai Enterprise-ok sem voltak Nick és Dave nélkül, soha nem láttam ilyen prototípust vagy használtunk volna a szoftver fejlesztéshez.
És a TVC szoftverek fejlesztése az EP szoftverek fejlesztése után történt. A BASIC-et vázlatok alapján írtam, azt nem tudom, hogy az operációs rendszerrel mi a helyzet, hasonlít-e az EXOS-ra vagy teljesen más, erről valószínűleg ti többet tudtok!
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: PiotrSoft on 2013.February.16. 11:36:17
hát ez sokat változtat a dolgon. a TVC  nem egy korábbi EP hanem az EP után fejlesztett Z80 as platform.
ezt nem gondoltam volna.
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Ep128 on 2013.February.16. 12:57:40
Zozo, a lentebb felvetett alaplapi számozás nem került még szóba...?
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.17. 14:01:23
Quote from: Ep128
Zozo, a lentebb felvetett alaplapi számozás nem került még szóba...?
Még nem, de azt tippelem, nem fog tudni mit mondani rá :-(
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.17. 14:10:28
Quote from: Lacika
A NICK bugjára is érdemes lenne rákérdezni. Ha a prototípuson nem jött elő, akkor a gyártásnál volt valami galiba.
Sajnos nem emlékszem erre, a drótozott prototípusokkal is voltak problémák, de nem tervezési hiba miatt, hanem mert a jelek útja a chipben lévő mm-ek helyett több centis vezetékeken mentek.

Vissza gondolva azokra a napokra, nagyon sok időbe telt, hogy a terv megváltoztatása után kész chip készüljön belőle, és ez minden alkalommal nagyon sokba került.
Később dolgoztam egy másik projekten, amiben szintén saját chipet készítettünk, de itt már lehetőség volt Altera ULA típusú eszközön kipróbálni a tervet, ez így sokkal könnyebb volt.
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.17. 14:49:45
Erre "Rengeteg kézzel írt assembly kód van EXOS, IS-BASIC, EXDOS programokban, valószínűleg tele vannak hibákkal." válaszul kérdeztem:
Igen tudunk néhány hibáról, de meglepően kevésről! Néhányat én javítottam ki.

Az EXOS 2.0-ban van egy nagyon látványos hiba induláskor: bekapcsoláskor véletlenszerűen töltődnek fel a Nick regiszterei értékekkel, és az EXOS nem állítja feketére a keretszínt a RAM teszt elött. Ezért a RAM teszt alatt a képernyő nagy része a véletlenszerűen kiválasztódott keretszínű lesz. Ez a hiba az EXOS 2.1-ben ki lett javítva. De nem értettem, hogyan nem vették ezt észre a fejlesztők korábban!
Most, hogy beszéltél a drótozott prototípusokról, arra gondolok, hogy lehetséges, hogy ezek nullával feltöltött registerekkel indultak, így a probléma csak az első valódi Nick chip érkezésekor derült ki?

Jól gondolod ezt a keretszínről. Az is lehetséges, hogy több adagban jöttek Nick chipek, és az első adagban még meg volt a nullázás, míg a későbbiekben nem. Lehetséges még eltérés a külső körülményekben pl a reset vagy táp áramkörben. Ilyen jellegű problémát azóta is többször láttam, nagyon könnyű elfelejtkezni a regiszterek inicializálásáról, ha azok bekapcsoláskor mindig nullázva vannak, aztán ha történik valami változás a gyártásban, ami megváltoztatja ezt, a szoftver összeomlik.

Erre: "Én inkább büszke vagyok a IS-FORTH-ra mint az  IS-BASIC-re"

válaszul:
Nem akarsz egy IS-FORTH tanfolyamot indítani kezdőknek? Sajnos elég keveset tudunk a FORTH-ról :-(
Elsőként kéne egy leírás a sajáth FORTH-omról, mivel sok évvel ezelőttről már nem elégre emlékszem belőle. (Ezt azóta beszkenneltem.)
Nagyon hatékony nyelv és egy jól képzett programozó kezében igen jól olvasható kódot eredményez, azonban gyakorlatlan kézben teljesen érthetetlen katyvasz lesz a vége. Az amerikai űrrepülők kódjának nagy részét FORTH-ban írták (nem az enyémben :-) ).


Erre: " Az IS-BASIC-nek rengeteg jó képessége van, de a sebesség nem tartozik ezek közé."

válaszul:
Igen pár plusz Mhz jót tesz neki. Magyarországon vannak 6 és 7.12Mhz Turbó EP-k is :-)
De az Enterprise miért nem lett eredetileg 6Mhz CPU-val kiadva? Hiszen a tervek eleve alkalmasak erre, csak az oszcillátort kell kicserélni, Z80B a Z80A helyett, és egy bitet módosítani az EXOS-ban, hogy a Dave 6Mhz-re legyen inicializálva. A sok késés után ez a +50% sebesség némi kárpótlás lett volna, és némi előny a versenytársakkal szemben.
Erre sajnos nem tudom a választ, költség vagy beszerzési okokra tudok tippelni. Ahogy mondod ez részben kompenzálta volna a késést.
Én folyamatosan le vagyok nyűgözve és nagyon jól esik, hogy miket csináltatok az EP-vel és, hogy milyen alaposan ismeritek!
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.17. 16:00:52
Emlékeim arról, amikor az Intelligent Software-nél dolgoztam:

Kamaszkoromat elektronikával játszva töltöttem: szétszedtem dolgokat, összeraktam dolgokat, később terveztem dolgokat, és a terveket publikáltam hobbi elektronikai magazinokban, amelyek népszerűek voltak a 80-as években az Egyesült Királyságban. Több Sinclair ZX-80 és ZX-81 kittet raktam össze barátoknak, de saját számítógépet még nem engedhettem meg magamnak. Végül a családom vett nekem egy Sharp MZ80K gépet (https://www.google.co.uk/search?rlz=&q=sharp+mz80k&tbm=isch), így lehetőségem lett a programozásban elmélyedni. A játék soha nem érdekelt igazán, a programozást sokkal érdekesebbnek találtam, különösen assembly szinten.


Különösen elmélyedtem a számítógépes sakkban. Ebben az időben volt egy könyv (http://www.amazon.co.uk/SARGON-Computer-Program-D-Spracklen/dp/0810451557/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1360875631&sr=1-1), mely a Sargon sakk Z80-as forráskódját közölte.
Ezt én begépeltem, működésre bírtam a gépemen, grafikát tettem bele, és rengeteg időt töltöttem a módosításával és fejlesztésével.

Egy másik projektem egy Z80-as számítógép tervezése volt, azt hittem, egy új ötletet találtam ki: széthúzni a Z80-as órajelét, hogy a videó rendszer hozzá tudjon férni a videó memóriához.

Ez a két dolog nagyon jól jött, amikor válaszoltam egy álláshirdetésre: videojáték programozót keres egy kis cég, amit úgy hívnak, hogy Intelligent Software.
Ekkor még csak 19 éves voltam, éppen befejeztem az iskolát, és várt rám egy egyetemi hely, hogy mikroelektronikát és számítástechnikát tanuljak. Az utolsó pillanatban úgy döntöttem, nem akarom a következő 3 évet azzal tölteni, hogy azt tanuljam, amit már magamtól is megtanultam, és elmentem az állásinterjúra.

Elmentem a Store Street-re, ahol az IS-nek egy kis első emeleti irodája volt a boltok felett:
[attach=1]

Az interjút Robert Madge az IS technikai igazgatója csinálta. Az interjú szoba valójában az a folyosó volt, ami összekötötte a programozók szobáját a konyhával, ahol a kávégép volt, így eléggé elfoglalt volt. Az első ember, aki keresztül ment itt, Mark Taylor, az egyik sakk-varázslójuk volt, akivel hosszú és mély beszélgetést folytattam a sakkprogramozásról. A következő látogatót Nick Toop-nak hívták, így újabb hosszú beszélgetés indult ezúttal a Z80 órajel nyújtásáról (technikai részletekben járatlanoknak: ez a Nick chip különleges egyedi képessége).
Ezek után hogyne kaptam volna meg a munkát?!
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: endi on 2013.February.17. 16:02:52
haha, ez jó, hogy nem a diplomára ment rá, hanem tudta hogy van tudása és használta
magyarok tanulhatnának tőle!
örültem hogy ilyet olvashatok :)
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.17. 16:38:29
Nick Toop a Cambridge-i egyetemen volt végzős, és nem akarta otthagyni, így az IS nyitott egy kis irodát ott, és én is itt kezdtem. Nem tudtam igazából, hogy Nick min dolgozott, de azt hiszem ezek voltak a Nick chip kezdetei!
Én egy Atari 2600-as játékgéphez készülő játékon dolgoztam, ami az akkor közelgő új James Bond filmhez az Octopussy alapján készült. Emlékszem elmentünk a Pinewood Studios-ba, ahol a James Bond filmek készültek, és beültünk egy "kis" vágószobába (amely egy egész emeletet elfoglalt) a film részleteivel. Azt a jelenetet néztük, ahol a 007-es a vonat tetején van és a rossz fiúk megpróbálják elkapni, vagy lelőni, ezen alapult a játék.

Hat hónappal később a már említett londoni Store Street-en lévő irodába kerültem, és ezen a ponton kerültem kapcsolatba az ELAN-nal. Mike Johanson, aki otthon dolgozott, már elkezdte a BASIC-et, de C-ben írva... Ez túl lassú és nagy volt, ezért az én feladatom lett, hogy "kézi fordítsam". Hamarosan az én kódom egyre jobban és jobban eltért a C verziótól, de lépést kellett tartanom Mike heti C-ben írt kiegészítéseivel. Hamarosan a C változatot elvetették, és szabad kezet kaptam. Azonban a program szerkezete ekkor már kész volt. Ez nem jó módja BASIC interpreter írásának, így ez az egyik oka annak, hogy nem olyan gyors az Enterprise BASIC mint amilyen lehetett volna. A másik pedig a használt 14 jegyű BCD aritmetika, mivel más BASIC-ek a kisebb és gyorsabb lebegőpontos módszert használták, igaz ez kevésbé pontos.

Eközben Nick Cambridge-ben dolgozott a Nick chipen, Dave Woodfield szintén otthon dolgozott a Dave chipen, ha jól emlékszem Wolverhampton-ban lakott, és időnkét jött Londonba.

Nem sokáig voltam a Store Street-en, hamarosan új irodába költöztünk, London, Bedford Square-n:
[attach=1]

Ez csak pár utcával van arrébb, de sokkal nagyobb és lenyűgözőbb. Az alagsorban és a földszinte folyt a hardver és szoftver fejlesztés, fent az emeleteken volt Robert Madge, David Levy és Kevin O'Connell irodái.
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.17. 17:19:20
Egy másik programozó aki ott volt akkoriban: Richard Lang. Ő is a Sargon Sakk-al kezdte, és jelentősen módosította azt (sokkal jobban mint azt én tettem), ennek az eredménye lett a Cyruss Chess ami Enterprise-re és sok más gépre is ki lett adva. Később elkészítette az első olyan sakkprogramot ami legyőzte Kaszparovot. Az érdeklődök itt olvashatnak erről többet. (http://chessprogramming.wikispaces.com/Richard+Lang)


Mark Taylor és Richard Lang is látható a Your Computer fotóján. Mark az alsó sorban balról a második, Richard pedig a felső sorban jobbról az első.


Egy érdekes sakk számítógépen is dolgozott az IS ebben az időben, olyan gép, amely tudja mozgatni a saját bábuit. Egy XY plotter mechanika volt a tábla alatt és elektromágneses módon tudta megfogni a bábukat, amiknek mágnes volt a talpában.


Mindez csak egy szórakoztató mellékszál volt nekem és Martin Lea-nak. Én már elkészültem a BASIC magjával, ami karakter I/O-n keresztül működött egy másik rendszeren. Martin dolgozott az EROS-on (amit késöbb EXOS-ra neveztek át), én pedig az Enterprise specifikus részein az IS-BASIC-nek, jó néhány előre nem tervezett fejlesztés becsúszott ebbe a szakaszba, pl a programok CHAIN képessége, vagy hogy a LIST és RENUMBER tud dolgozni eljárás nevek alapján is. Az eredeti terv az volt, hogy az EROS és a BASIC közös belső ROM-ban legyen, de ez végül nem így valósul meg, ezért van Enterprise-nak BASIC cartridge-a.


Szabadidőmben - nem is tudom hogyan találtam ilyet! - írtam a FORTH-ot, csak a saját érdeklődésem miatt. Amikor a vezetés ezt megtudta, ebből is hivatalos termék lett!


Abban az időben csak azt csináltam amit szerettem, ami adott nekem olyan élvezetet, hogy gyakran úgy indultam az irodába, hogy a reggelivel se foglalkoztam annyira szerettem volna már kezdeni. Most 30 évvel idősebben és bölcsebben sokkal jobban értékelem, hogy milyen szerencsés voltam, hogy rátaláltam az Intelligent Software-re és azokra az emberekre akik ott dolgoztak. Kiváltságos vagyok, hogy abban az időben ilyen mélyen benne voltam a számítógép történelemben, a házi számítógépek csúcsán, mielőtt a szabványosított (IBM) PC átvette a világuralmat.


És azt kell mondjam, hogy mindenki aki itt van az Enterprise Forever-en, igazságot szolgáltat az Enterprise-nak! Soha, a legmerészebb álmaiban sem gondoltam volna, hogy 30 év múltán az Enterprise még mindig életben lesz!
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.17. 18:03:18
Számos hozzászólásban említettem neveket, legtöbbjük az Intelligent Software-től látható a fejlesztő csapatról készített Your Computer fotón. Itt van a kép nevekkel ellátva. Akinél nincs név, arra nem emlékszem. Nem mindenki dolgozott az Enterprise-on, néhányan a sakk programokon és számítógépeken dolgoztak.
[attach=1]
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.17. 18:45:27
Zozo: ezen az oldalon (http://www.chesscomputeruk.com/html/chess_computers_-_the_uk_story.html) az Intelligent Chess Software Ltd-ről vannak információk. Néhány további fotóval és névvel, ezek közül dolgozott még valaki az Enterprise-on?

Köszönöm ezt az oldalt! Nagyon sok olyan arcot látok itt, akit valaha ismertem.

David Levy és Kevin O'Connell természetesen közismert. David nagy gyakorlatával járult hozzá a sakk programokhoz, de valójában nem volt programozó. Kevin is gyakorlott sakk szakértő, de inkább üzletember volt az IS-ben.

Mark Taylor és Richard Lang láthatóak a fotón, de ténylegesen nem járultak hozzá az Enterprise-hoz. Szerintem csak velünk jöttek a bemutató előtti eseményre egy kis ingyen kajáért! Ők a sakk dolgokat vitték a cégben. A cikk azt sugallja, hogy az erőforrások át lettek irányítva a sakk fejlesztésekről az Enterprise-ra, de ez nem igaz! Több embert vettek fel az Enterprise fejlesztésére, pl engem!

Mike Johnson akit többször említenek ebben a cikkben, ő volt az aki C-ben kezdet írni a BASIC-et. Őt nem ismertem jól, csak most olvastam, hogy szorosan kapcsolódik a számítógépes sakk világához.

A technikai részletekről érdeklődőknek: emlékszem Mark Taylor sakk programja egy 4 bites, 400KHz-es processzoron futott, 2K x 10 bit méretű ROM-mal, és 160 nibble (80 bájt) méretű RAM-mal. Igazán lenyűgöző teljesítmény!
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Ep128 on 2013.February.18. 00:17:36
Eszelős ennyi belső infó 30 év után... :-D
Mint egy időutazás... :-)
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.18. 10:59:05
Mikor kezdtél az IS-nél?

Úgy emlékszem 1982 decemberében, ezután 6 hónappal kezdtem dolgozni az Enterprise-on, ill. 9 hónappal később volt az a bemutató, ahol a Your Computer fotó készült.

Az angol cégek összeomlása mikor történt? Az angol EP magazin 1986 nyarát említi.
Min dolgoztatok azután, hogy az EXOS+BASIC 2.1 elkészült, az összeomlásig?
1986 nyár az stimmel, az a fotó amit találtál a Madge Networks alapítóiról az azon a nyáron készült.
Nehéz visszaemlékezni a dátumokra, de a sorrend IS-BASIC, EXDOS, FORTH majd TVC volt. (A FORTH-ot szabadidőmben kezdtem el, majd később munkaidőben lett befejezve, hogy kiadható termék legyen.)

Az összeomlás után még folytattam a munkát a VT-DOS-on.

Dolgoztam még egy projekten az IS vége felé, de nem emlékszem, hogyan illeszkedik be a sorba, valószínűleg a TVC BASIC után de még a VTDOS előtt. Ez egy játék volt két "igazi" robottal. Az egyiket a felhasználó irányította kézi távirányítóval, a másiknak saját intelligenciája volt, képes volt önállóan mászkálni. Voltak ultrahangos érzékelői, hogy feltérképezze a szobát, érintő érzékelők a szélén, és padló érzékelők, hogy megakadályozzuk a lépcsőn való leesést. Algoritmusok voltak arra, hogy elkerülje az akadályokat, és kiszabadítsa magát ha valahova beakadt. Mindkettő rengeteg hangeffektet generált AY hangchippel. A játék az lett volna, hogy lövik egymást a robotok, a fegyver csőbe helyezett LED fénysugár volt. Sajnos soha nem lett befejezve, de nagyon szórakoztató volt ezen dolgozni.
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Tuby128 on 2013.February.20. 15:10:20
A következőt írtam neki:

 Kedves Tanner Úr!

 Nők is dolgoztak az Intelligent Software cégnél annak idején? Amikor ránézek a fotókra, és olvasom az Ön megemlékezését, azt látom, hogy mindenki férfi. Akkoriban nem voltak programozó hölgyek?

 Kíváncsi vagyok a kislányára, tervezi neki megmutatni az Enterprise számítógépet? Én 3 éves voltam, amikor édesapám megvette, és a a sok-sok játékkal és a jól megírt BASIC környezettel, megtanultam hogyan bánjak egy számítógéppel és később a programozás megtanulásához segített hozzá. Természetesen a BASIC megtanulása (szakirodalomból) csak akkor kezdődött meg, amikor megtanultam olvasni (kb. 7 éves lehettem), de azt hiszem azelőtt is tudtam már ilyen kis programocskát írni (lásd lentebb), és arra is emlékszem, hogy minden alkalommal bepötyögtem, amikor elindítottam a gépet (ugye gyakorlat teszi a mestert).
10 TEXT
20 FOR A=1 TO 10
30 PRINT "Janika okos gyerek"
40 NEXT

 Úgy emlékszem apám mutatta meg, hogyan kell FOR ciklust PRINT utasítással megírni, én pedig továbbfejlesztettem, hogy növeljem az önbizalmamat :)

 Egyébként a fekete háttér zöld betűkkel nagyon jó választás volt. A háttér amit Ön választott, nem volt túlságosan megterhelő a gyerekszemnek, amikor 16 órát programoztam BASIC-ben egy színestévén. (pusztán játékból, és hogy lenyűgözzem édesapámat)

Meg szeretném köszönni Önnek amit tett, és ahogyan azt tette! Mostantól kezdve Ön lett a példaképem.
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Tuby128 on 2013.February.20. 18:17:39
Bruce Tanner válasza:

Szia!
Köszönöm a kedves soraidat. Felettébb jól esett hallani a történeted.

Igazad van, nagyon kevés hölgy programozó volt akkoriban, és nálunk is az egyetlen női dolgozó a titkárnő volt. Nem voltak női technikai szakértők. Azóta már dolgoztam együtt néhány programozó hölggyel, de még most is ritka. Hogy áll a helyzet Magyarországon ilyen tekintetben?

 Csak most érkezett meg az EP amit az E-Bay-ről rendeltem és még nem raktam össze, de biztos vagyok, hogy a lányom nagyon szívesen fog vele játszani. Még csak 4 éves, de nagyon szereti a Windows-os Paint programot, szegény kezecskéje még túl kicsi, hogy az egeret bizosan tartsa. Visszatérve a válaszom igen, meg fogom neki mutatni az EP-t.

A válszom:
Ha szabad ajánlanom, mutasd meg neki a Sorcery-t és a Claudront. Én imádtam ezeket a játékokat 4 évesen. Kaptál külső joystick-ot az EP-hez? Mert az feltétlen szükséges, hogy élvezhetőek legyenek a játékok.
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Povi on 2013.February.21. 15:28:47
Ezt az egész BT sztorit föl lehetne dolgozni interjú-szerűen, és kirakni honlapra is (Lacika? :-)), hogy ne vesszen el az infó a fórum mélységeiben pár hónap múlva...
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Lacika on 2013.February.21. 17:47:44
Már gondoltam rá. Majd valamikor nekiesek, csak kicsit már nehéz áttekinteni a különböző topic-okban lévő információhalmazt.
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.22. 11:54:28
Quote
Nehéz visszaemlékezni a dátumokra, de a sorrend IS-BASIC, EXDOS, FORTH majd TVC volt.
Én is így tippeltem, hogy az EXDOS azután következett miután az EXOS+BASIC (nagyjából) be lett fejezve.
Az EXDOS már igazi gép használatával lett fejlesztve? Az első EXDOS kártya már úgy nézett ki mint az igazi vagy egy újabb drótozott prototípus volt?

Úgy gondolom, hogy igazi EXDOS kártyát használtunk, ez egy egyszerű hw terv, nincsenek benne különleges saját IC-k. De nem emlékszem arra, hogy igazi gépen, vagy pedig a drótozott prototípus gépen használtuk-e.


Quote
A játék az lett volna, hogy lövik egymást a robotok, a fegyver csőbe helyezett LED fénysugár volt. Sajnos soha nem lett befejezve, de nagyon szórakoztató volt ezen dolgozni.
Ez egy nagyon érdekesen hangzó projekt! Szintén az IS-nek készült?

Igen az IS-nek, már a véghez közel. Ez egy spekulatív projekt volt, ami nem megrendelésre készült. De az IS vége véget vetett ennek is.
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.22. 12:27:21
TVC DOS kapcsán: tudsz az UPM lemezvezérlőről TVC-hez?
A lemezvezérlő kártya ugyanaz mint a VT-DOS esetén, további cartridge használatával képes CP/M programokat futtatni.
Azonban saját lemezformátumot használ, nem FAT szabványt. BASIC alatt csak LOAD/SAVE céljára használható, már a lemezformázáshoz is rendszerlemez kell...

Ez az IS-DOS-ból ered? Vagy a VIDEOTON saját projektje volt? Ha a VIDEOTON-é, akkor később látták, hogy az EXDOS sokkal jobb és megrendelték a VTDOS-t a már létező lemezvezérlő kártyához?

Az egyértelmű, hogy az UPM a régebbi mivel működik TVC 32/64 gépekkel, a VT-DOS csak TVC 64+ gépel. (A régebbi gépek is módosíthatóak, egy plusz IC-t kell berakni a lapozó áramkörbe, és így már működik a VT-DOS).

Igen, jól látod. Mi soha nem dolgoztunk más lemez formátummal mint FAT12, és a VTDOS kicsit később volt mint a többi EP&TVC projektek (már az IS összeomlása után).

A FAT szabvány már első lépésként ki lett választva az EXDOS-hoz? Előre láttátok a jövőt? :-)
Ez a választás nagyon megkönnyítette számunkra a lemezes életet! Különösen napjainkban, amikor az internetről töltjük le a programokat. Más gépek felhasználói (ZX, CPC, Commodore, AMiga, stb) csak fáradtságos munkával tudnak lemezeket előállítani az igazi géphez. Mi csak felmásoljuk a fájlokat egy szabványos lemezre, és már lehet is az EP-vel használni!

Igen, úgy gondolom mivel a körülöttünk IBM PC-k voltak MS-DOS-szal, ezért választottuk ezt a formátumot. Az MS-DOS 1.x-ben még nem voltak alkönyvtárak ezért 2.x változatnak kellett lennie, mivel mi kezdettől fogva használtunk alkönyvtárakat.


Azt tudom mondani, hogy az EXDOS FAT megvalósítása valószínűleg a legjobb a világon! Erről már számos részletet írtam a magyar EXDOS topikban.
Nagyon sok alkalommal sikerült sérült PC lemezeket megmentenem Enterprise-on csak egy egyszerű COPY paranccsal... az EXDOS valóban képes kezelni a FAT biztonsági másolatait.

Köszönöm! Nagyon sok erőfeszítést tettünk a biztonsági másolatok kezelésébe, és bonyolult volt tesztelni. Mindig sejtettem, hogy más megvalósítások egy kicsit hanyagok. Jó hallani, hogy érdemes volt ennyi erőfeszítést tennünk!
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.22. 15:00:23
Quote
Az MS-DOS 1.x-ben még nem voltak alkönyvtárak ezért 2.x változatnak kellett lennie, mivel mi kezdettől fogva használtunk alkönyvtárakat.
Az MS-DOS 1.x még nem használt szabványos boot szektort sem (csak a típus bájt van használva), azonban az EXDOS képes az ilyen lemezeket is kezelni. És szintén képes kezelni a nem szabványos Apricot lemezeket! A visszafejtés során sokat gondolkoztam a boot szektor elemző résznél: miféle furcsa lemez formátumot kezel ez még??? Késöbb találtam meg, hogy ez az Apricot PC-k által használt korai nem szabványos MS-DOS formátuma.
Használtatok néhány Apricot gépet is?

Igen volt az irodában ACT Sirius 1 (http://www.actsirius1.co.uk/) ami valójában Apricot azelőttről, hogy átnevezték magukat. Emlékeim szerint ez abban az időben elég jó gép volt, remek tükröződés mentes kijelzővel. MS-DOS 1.x futott rajta, valószínűleg megnéztük ennek a lemezeit is. Tudtunk arról is, hogy a japánban kifejlesztett MSX gépek is MS-DOS (1,x) formátumú lemezeket használnak, de nem emlékszem, hogy láttam volna ilyen gépet.

Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.22. 22:48:49
További nagyszerű dolog az EXDOS-ban: Retry/Abort/Ignore esetén csak a hibás szektor olvassa újra. Például az MS-DOS az I/O műveletnél használt egész szektor csoportot újraolvassa, így ha egynél több bizonytalan szektor van a csoportban valószínűleg végtelen ideig nyomhatjuk a Retry-t, mivel a második hibánál újra visszaugrik az elsőre...
Enterprise-on ezek a lemezek általában néhány Retry-vel átmásolhatóak.

Nem voltam tisztában a R/A/I különbségekkel, de most a leírásod a végtelen Retry-kről felidéz emlékeket.
Az Enterprise szektor szintű módszere Ignore esetén is jobb? Csak egy szektor hagy ki az egész blokk helyett?

Igen, és a sérült adatokat meg kapjuk ilyenkor, így lehetőség van pl. szöveges vagy grafikus fájlban kijavítani a hibát.

Egy további dolog amire nagy figyelmet fordítottunk: nagy méretű olvasás, összefüggő szektor csoporton. Ha túl lassú vagy a sáv utolsó szektorának beolvasásakor akkor elmulasztod az első szektort a következőn, és így egy újabb fordulatot kell várni, ami lelassítja a fájlok beolvasását. Egy megnyugtató "tak-tak-tak-tak" hangot kell hallani az olvasófej felől nagy méretű olvasás alatt (ha a lemez nem túl töredezett).
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.22. 22:57:29
Az IS-DOS leírás (http://enterprise.iko.hu/books/English_ISDOS.pdf) említi a funkció hívásoknál az MSX kompatibilitást. Lehetséges, hogy néhány MSX program működik IS-DOS alatt?

Igen az MSX-DOS is egy CP/M kompatibilis rendszer volt, és azt hiszem az IS-DOS célja az MSX programok futtatása is volt. Úgy tűnik azzal ellentétben amit mondtam, mégis csak volt valahol egy MSX gépünk.
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.23. 10:38:20
Az EXDOS kártyával kapcsolatban: a hw szintén az IS által lett tervezve? Ha igen, akkor vissza tudsz emlékezni arra, hogyan lett a vezérlő IC kiválasztva? Mindig a WD1770-re gondoltatok, vagy más vezérlők is versenyben voltak (korább WD-k vagy NEC 765 sorozat)?

Igen az IS tervezte a lemez vezérlő kártyát, de nem tudom miért éppen ez az IC lett választva. Lehetséges, hogy nem is volt szabad választásunk, mivel az Enterprise Computers választotta pont ezt az IC-t valamilyen okból. Sajnos nem emlékszem igazán :-(

Azért kérdeztem a vezérlő IC-t mert van egy kis rejtély az Enterprise floppy tervei körül.
Ez az a egység amit számos fotón láthattunk:
[attach=1]

A Technical Answers igen különös lemezformátumról beszél:
[attach=2]
Egy oldalas, 70 sáv? Elsőként azt hittem elgépelték :oops:
Amikor késöbb az Apricot információk után kutattam, rátaláltam a legelső 3.5" meghajtóra: Sony OA-D30V (http://www.macgeek.org/museum/sony400kdrive/) műszaki adatok (http://enterpriseforever.com/egyeb-temak/enterprise-tortenelem/?action=dlattach;attach=7107)
Az Apricotban OA-32V (http://actapricot.org/support/apricot_sony_3_5_drives.html) volt használva. Ezek mind egy oldalas, 70 sávosak!
Összehasonlítva a Sony meghajtó fotói az EP meghajtó egységgel, nagyon úgy tűnik, hogy a doboz ilyen meghajtókhoz lett tervezve.
Ez OK, de van egy kis gond: ezek a meghajtó 600-as fordulatszámon pörögnek és 500Kbi/sec átviteli sebességet használnak a normál 250Kbit (DD) helyett. A WD vezérlő családból a WD279x tudja ezt kezelni, az Apricot gépekben ie ez volt használva.
Következő probléma, hogy a 4Mhz-es Z80 nem elég gyors az 500Kbit/sec tempóhoz, különösen ha a lassú videómemóriában dolgozik. Ezért vagy DMA vezérlő kell, vagy legalább 6Mhz-es Z80. Így ezzel a tervvel nagyon más lett volna az EXDOS mint a jól ismert végleges verzió.
(A későbbi 300-as fordulatú 3.5"-es meghajtók megoldották az átviteli sebesség problémáját.)

Érdekes! Én nem emlékszem, hogy találkoztam volna ezzel a problémával (a lemez túl gyors a Z80-hoz), de úgy gondolom, hogy a 3.5" meghajtók piacra kerülése, és ezen meghajtó doboz tervezése jóval megelőzte az EXDOS szoftver fejlesztésének kezdetét. Valószínűleg egy marketinges gondolta úgy, hogy jó ötlet lenne ezeket a gyorsabb meghajtókat használni, és tette bele a sajtó bejelentésekbe.

Mindig úgy gondoltam, hogy ez a meghajtó egység és a többi extra bővítmény sokkal szögletesebb és doboz szerűbb, nem lehet összehasonlítani az Enterprise szexi görbéivel. Legalább a sarkokat lekerekíthették volna!
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Ep128 on 2013.February.23. 18:19:53
Lassan minden régi rejtélyre fény derül... :-)
(Még az alaplapok számozása hátra van, meg esetleg a további bővítőket, perifériákat is lehetne kérdezgetni. :-) Egér, Speakeasy, monitor, printer, stb. :-) ) Melyikről mit tud, esetleg melyiket használta is...?
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.23. 19:52:17
Az eddigiek alapján, azaz, hogy az IS-ben kb. semmit nem tudtak arról, hogy az Enterprise Computers mit csinált, szerintem ezekről se fog tudni semmit. Pláne, hogy ezek külső cégeknél készültek. (Az Aztec megbízása elég nagy hiba volt, a Speakeasy, de főleg az egér méltatlan az EP színvonalához.)
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.24. 14:42:32
Nem, én semmit nem tudtam ezekről az egyéb bővítésekről, mielőtt ezen a csodálatos fórumon olvastam és képeket láttam róluk. Azt az egeret hogyan is lehetne elfelejteni! Ezek csak a magyaroknál (esetleg németeknél) léteztek? A beszéd szintetizátor csak angolul tudott?
Nem csak nálunk, nézd meg a prospektusokat. (http://enterprise.iko.hu/brochures.htm)
A Speakeasy angol, német és francia szoftverrel rendelkezik. GI SP0256 IC-re épül amit sok más beszéd szintetizátorban is használtak számos számítógéphez.

A Speakeasy és az Egér nem az Enterprise Computers által készült, hanem az Aztec Software cég által. Ők igértek fordítóprogramot az IS-BASIC-hez, de ez soha nem lett kiadva. Erről a projektről tudsz valamit?

Nem soha nem hallottam erről! De biztos vagyok benne, hogy számos probléma jött elő, első ami eszembe jut az IS-BASIC változók dinamikus hatóköre. Ez természetes egy interpreternél, de egy egy gépi kódú fordítónál sokkal természetesebb a statikus hatókör. A fordító egy közbenső kódot (p-code) állíthatna elő, amely interpretálva lenne. Így megmaradna a kompatibilitás a BCD matematikai rutinok felhasználására.

Lehetséges, hogy amikor az Aztec elfogadta a feladatot, azt gondolták, hogy ez EP-nek ugyanolyan egyszerű BASIC-je van mint más egyéb gépeknek?
És amikor problémákba ütköztek feladták a projektet.
Igen, ez nagyon valószínű.

Az egyetlen létező fordító később lett kifejlesztve egy EP felhasználó által, és sok korlátozást tartalmaz, például csak globális változók lehetnek, és csak egész számok.
Erről sem tudtam... kezdetnek nem rossz :-) de a lokális változók előnyt jelentenének komoly programozásnál.
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.24. 15:02:11
Az összeomlás után hol dolgoztál a VT-DOS-on? Otthon? Vagy a Videotonnak volt ott irodája?
Az IS összeomlása után a Madge Networks-ot Robert Madge anyjának a farmján indítottuk el, London elővárosában. Itt fejeztem be (és lehet, hogy már itt is kezdtem?) a VT-DOS-t. Itt készült az a fotó, amin egy fa előtt látható a csap, 1986 nyarán. Azt nem tudom, hogy a jogi dolgok hogyan lettek az IS-el lerendezve, ilyen ügyekkel soha nem foglalkoztam. A farm már nem farmként működött, Janet Madge (azóta elhunyt, nyugodjék békében!) csak pár lovat tartott. Ahogy a Madge Networks folyamatosan nőtt, a régi gazdasági épületek és istállók irodákká lettek alakítva. Végül elfogytak az istállók, ekkor az Értékesítés és Marketing csoport rendes irodákba lettek költöztetve, és csak a fejlesztők maradtak itt.

Találtam egy érdekességet a TVC honlapon:
Angol leírás a 2.0-ás BASIC-hez. (http://tvc.homeserver.hu/doc/konyvek/tv_computer_basic_200_en.pdf) (Ez a legutolsó TVC modelhez készült a TVC64K+-hoz.)
A dátuma ennek 1987 május 13., nagyjából egy évvel az összeomlás után! A cégnév pedig: IS Systems Ltd. Új cég lett alapítva a TVC-s projektek befejezésére?
Érdekes! Azt hiszem jól gondolod, de sajnos nem emlékszem, soha nem foglalkoztam a jogi oldalával a dolgoknak. Mivel a Videoton az IS-el volt szerződésben, ezért az IS mindent elkövethetett, hogy a Videoton ne kerüljön hátrányos helyzetbe. Valószínűleg ezért alakult ez az ISS.
V2-ről már el is felejtkeztem!
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.26. 13:23:53
A FORTH kézikönyv külön beszél az IS-FORTH-ról és az Enterprise specifikus FORTH kiegészítésekről.
Az IS-FORTH más rendszerekre is ki lett adva? Vagy későbbre volt ez tervezve, de végül az összeomlás miatt nem valósult meg? A Videoton nem érdeklődött a FORTH iránt?

Nem hinném, hogy valaha volt tervezve más rendszerre kiadás, de elsőként más rendszeren lett írva, és később lettek az Enterprise részek hozzáadva. Új szabvány volt ebben az időben, a FORTH-83, az IS-FORTH is ez alapján készült, majd hozzáadva az Enterprise bővítések. Gondolom ezért készült el így a kézikönyv is.
Soha nem hallottam arról, hogy a Videoton érdeklődött volna a FORTH iránt, azonban mint egyszerű programozó, én soha nem vettem részt személyesen a tárgyalásokon.
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Lacika on 2013.February.26. 15:22:35
Quote from: Zozosoft
Egy érdekes sakk számítógépen is dolgozott az IS ebben az időben, olyan gép, amely tudja mozgatni a saját bábuit. Egy XY plotter mechanika volt a tábla alatt és elektromágneses módon tudta megfogni a bábukat, amiknek mágnes volt a talpában.
Erről (http://www.youtube.com/watch?v=RipEFsQsdyw) van szó. Egy hozzászóló 2012-ben is kamunak hiszi...
Még egy videó (http://www.youtube.com/watch?v=UxLd_wiGMA4).
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Povi on 2013.February.26. 19:41:29
jó hangja van :-)
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.February.28. 09:23:19
Eszembe jutott, hogyan fordítottuk és fűztük össze az Enterprise programokat: Microsoft M80 és L80 nevű programokkal (letölthetőek a netről, és mivel CP/M programok ezért magán az Enterprise-on is futtathatóak). (Zozo: A Venus ezzel készült IS-DOS alatt.) Úgy gondolom Z80-as kártya volt a PC-ben amin futtattuk.


 Kb. mennyi idő volt egy fordítás BASIC/EXDOS/stb esetén?

Nem volt túl rossz, mivel sok különálló forrásfájl volt, és csak azokat kellett újrafordítani amelyek módosultak, majd az egészet összefűzni, ez relatív gyorsan ment, tipikusan néhány perc. De ha az egész rendszert kellett teljesen újrafordítani, akkor volt idő egy nagy bögre kávéra!

Összehasonlításul: a legjobb Enterprise-os assemblerrel (HEASS) eredeti 4Mhz-es gépen az EXDOS 1.3 teljes fordítása mindössze 43 másodperc!

Ez lenyügöző!
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: endi on 2013.March.03. 20:44:02
Meg kéne kérdezni külföldi kollégáinkat, hogy elő tudnának-e bányászni ismeretlen programokat!
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.March.03. 20:51:36
Quote from: endi
Meg kéne kérdezni külföldi kollégáinkat, hogy elő tudnának-e bányászni ismeretlen programokat!
Bruce-nak az egyszem Your Computer újságon kívül nem maradt semmi EP-s cucca, amikor az IS-t bezárták (egyik nap még normál munkanap, másnap már nem kellett bemenni, mert bezárt a cég).
A német srácot kértem, hogy írja össze mije van :-)
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.March.12. 15:03:55
Mit érzett a fejlesztő csapat amikor világossá vált, hogy az Enterprise sikertelen az UK piacon, és végül amikor a cégek összeomlottak?

Úgy gondolom számunkra egyáltalán nem volt világos, hogy az Enterprise sikertelen, mindaddig míg az összeomlás hirtelen be nem következett. Londonban a Bedford Square ahol az IS irodái voltak, közel van Tottenham Court Road-hoz, ami London elektronikai központja, egy utca végig boltokkal, ahol hifit, számítógépet, stb-t árulnak. Amikor munkába sétáltunk láttuk az Enterprise-t a kirakatokban, nem látszott, hogy bármi rosszul menne.

Természetesen sokkoló volt, és szomorú, hogy egy korszak véget ért, de minden korszak végén kezdődik egy új, és egy nagyon izgalmas új időszak kezdődött a Madge Networksnél. Nem hiszem, hogy sokat néztem volna vissza, nagyon elfoglalt voltam a jövővel! Még mindig dolgoztam a TVC-n, így a megírt kódok se mentek veszendőbe.
Mi egy kicsit el voltunk szigetelve az Enterprise Computers bukásától, gyanítom, hogy az IS sakk részlegén dolgozók nem jártak ilyen jól, de nem is hallottam róluk többet.

Ez egy kicsit aggasztó és nehéz időszak volt személyesen nekem is, néhány héttel korábban vettem fel egy nehezen megengedhető hitelt ház vásárlásra, és a lehetőség, hogy munka nélkül találom magamat nagyon valóságos volt! A farm ahol a Madge Networks megalakult az új házamtól 2 órás vonat útra volt plusz fél óra gyalog, így napi 5 órát töltöttem utazással. Egy év múlva engedhettem meg magamnak autó vásárlást, ami egy órásra rövidítette az utazást.

Az elsődleges érzésem ebben az időben az volt, hogy csak legyen módom tovább fizetni az új ház törlesztését!
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.March.29. 10:57:04
Egy újabb emlék jutott eszembe: egy korai gép amivel dolgoztam az iskolában: Research Machines 380Z (http://en.wikipedia.org/wiki/Research_Machines_380Z), ami akkoriban gyakori Z80 alapú iskolai számítógép volt. Ennek volt egy egyszerű operációs rendszere, ami olyan RST utasítással volt hívva, amit funkcióbájt követett. (Lásd a linken a COS Services részt.) Innen ered az EXOS hívás formája. De úgy gondolom más rendszerek is használták ezt a megoldást, most a Nascom (http://en.wikipedia.org/wiki/Nascom) jut eszembe, de lehet, hogy tévedek.
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: Zozosoft on 2013.May.07. 15:02:29
Bruce írta nekem, hogy látta emlegetni valamelyik témában a nem dokumentált Z80 utasításokat.

Természetesen ismertük ezeket abban az időben, de úgy döntöttünk, hogy nem használjuk őket, arra az esetre gondolva, hogy az Enterprise Computers különböző forrásokból, gyártóktól szerzi be a Z80-akat, és hátha nem mindegyiken működnek ezek. Így az Enterprise IS-nél készült szoftverei mind 100%-ban a "legális", dokumentált utasításokat használják csak.
Title: Re: Egy EP fejlesztő emlékei
Post by: lgb on 2013.May.07. 17:28:35
Quote from: Zozosoft
Bruce írta nekem, hogy látta emlegetni valamelyik témában a nem dokumentált Z80 utasításokat.

Természetesen ismertük ezeket abban az időben, de úgy döntöttünk, hogy nem használjuk őket, arra az esetre gondolva, hogy az Enterprise Computers különböző forrásokból, gyártóktól szerzi be a Z80-akat, és hátha nem mindegyiken működnek ezek. Így az Enterprise IS-nél készült szoftverei mind 100%-ban a "legális", dokumentált utasításokat használják csak.

Ez mondjuk korrekt is, ha nem "hobby" programozas a cel :) Eleve, ha terveztek tovabbi dolgokat, gond lehet, lasd Z80 utodjai, ahol a nem dokumentalt opcode-ok kozul nem feltetlen muxik minden, mert pl oda pakoltak uj utasitasokat ...