Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: Az átlag EP tulaj véleménye... (Read 22623 times)

Offline Z80System

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3848
 • Country: hu
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #45 on: 2014.September.07. 23:41:17 »
Quote
A szép reménnyel induló EP tulajok meg többnyire reményeikban csalódtak

Igazából ez a gondolat eszkalálódik itt bennem, bár tehet róla gondolom a ballantines+dm,tcs kombó is:

Arra kell rádöbbenni (vagy újra rádöbbenni, mindegy), hogy az EP az a félig tele/üres pohár esete ...

Mert felülemelkedve (próbálva ... mer illene már ... :)) a 25 évvel korábbi vergődéseken mi is történt ... eccerűszemmel nézve: egy tragédia.

Sokrétű és összetett tragédia, mint a tragédiák általában. Az élet történt.

Valakik (szerintem) szívüket lelküket (felteszem valakik a pénzüket is) belerakva megalkották a világ kvázi legjobb 8 bites mikróját.
Hardveresen, szoftveresen, üzletileg (sikerült ahogy sikerült) ... mindenhogy.
Nem jött be nekik. Ilyen az élet.

És pont azért, mert nem sikerült nekik, azért kaphattuk meg mi, egyáltalán az egész ország, de mindenképp az olyanok mint én.
Pont azért, mert azok a cégek, akiket később fakkoltunk, mert "átvertek" meg "cserbenhagytak" minket, résen voltak és pikkpakk behozták őket ide, még mielőtt mind ment volna a kukába, vagy óegyiptom alsóra.

Tulajdonképp az EP -t egy éve használva, és szembesülve a hardveres gyerekbetegségeivel és a hardver gyorsított grafikai funkciók hiányával (nem mintha az EP vásárlásakor tudtam volna, hogy olyan funkciók vannak, mire jók, és hogy nekem majd hiányoznak), nekem a seggemet továbbra is a földhöz kellett volna verjem a boldogságtól ... hogy a referencia 8 bites géphez képest (nem merem leírni a nevét, mer Zozo átvágja a másik topikba) töredék (fakking harmad!) áron enyém lehetett a világ legjobb 8 bitese ...

Az már egy másik kérdés hogy én mit fogtam fel abból, hogy mi van a kezeim alatt (semmit), vagy hogy mire vágytam volna (hát pont arra, ami nem volt a kezeim alatt) ...

Egy másik érdekes vonulat, hogy ugye én körülbelül 3 évet EP -ztem ... középsuli első nyáriszünetében kezdtem, és negyedik nyáriszünetben már az amigát püföltem ... közben miért nem indultam el az ellenség irányába ? Mikor amiga -ra váltottam, az nem azért lett mert abban volt sprite, hanem azért mert az már addigra látszott hogy a 8 bites tudás lassan évül elfele, mozdulni kell a 16 bites rendszerek ismerete fele, és addigra meg az amiga volt az olcsójánosnak való gép a (megfelelő) PC -hez képest ... ráadásul az imádott/tanulmányozni vágyott játékoknak akkor az amiga sokkal meghatározobb platformja volt ...

De közben, mikor láttam hogy az EP mekkora retek mér nem váltottam vajon ... a 3 évben ... persze, talán a pénz miatt, de talán mert mégis adott valamit, ami miatt meg sem fordult az ember fejében hogy hűtlen legyen ... Talán azt már képes voltam felfogni, hogy a "másik platform" sem ad semmi többet tanulás szempontjából ... talán mert az ember nem és nem hitte el, hogy nem lehet kioptimalizálni a rendszerből egy-két olyan dolgot (játék!, demó), amitől meg a másikakat kapja el a sárga irígység ... talán csak tetszett a kasztnija ... tudjátok, van ilyen ... fene se tudja ... :)

Szóval visszakanyarodva a lényegi lényegre: az EP -sek sirámai egy kicsit olyan hiszti. Kicsit olyan tocskoljunk abban, hogy mennyire ki is babráltak velünk ... lehetőleg ne is a nagybetűsre mutogatva, hanem találjunk is valakiket, akikmiatt ...

Úgy értem lehet, hogy tényleg szólhattak volna az EP világpiaci helyzetéről ... lehet hogy tényleg tudták a gépet importálók, hogy ez ennyi lesz ... mindenki megkaphatja a vilag legjobb 8 bitesét occsójé, nagyonjóárasítva ... és kész. Ennyi. Innentől oldd meg magadnak, és elvezd. A világot megváltani mi sem tudjuk. Azért kaphatjátok meg, azért lehet a tietek 11 -ért és nem 40 -ert ez a csoda, mert ez a csoda csak ennyi, és nem több.

Persze az is lehet, hogy a dolog nem volt ilyen egyértelmű, és az importáló cégek sem tudták, hogy ez csak ennyi lesz. Kommunikálhatták feléjük kintről, hogy errefelé indulnak, stb. Még az is lehet, hogy esetleg a forrás is hitt benne, hogy egy ilyen ex keleti blokk felől támadva aztán majd terjedhet a világ fele ... nem volt mást mit lépjen, próbálkozott ... a kintiek is, meg az importőrök is ... nem voltak azok cserbenhagyó huligánok talán, csak hát az élet diktál, az ember meg csak próbálkozik ...

Ehhez képest minden azzal volt tele, minden írás, cikk, újság, műsor, akármi, hogy az EP -seket hogy "megszivatták" meg "cserbenhagyták" ... hát mintha kis hazánkban elég erős lenne a hajlam arra, hogy így az áldozat szerepével azonosuljunk ... :)

EP -sekkel sem volt ez máshogy, ahogy velem sem ...

Ahhoz képest még könyveket is kaptunk, még a barkácsolók is szépen voltak, egy időben még egy kis újság is befigyelt, és hát ha nem is a CPC vonal felől sajnos (a rák enné meg, hogy még a CPC szoftvereket is alig ismerhette a magyar akkoriban) azért spectrum játék is bőven volt az átírók jóvoltából ...

És mindez 3 szaros kis év alatt ... mint mondottam 3 év múlva az EP -m porfogó szerepet kapott ...

Szóval nem volt azért ez egy olyan rossz leosztás az áráért ... csakhát a magyar az sírva vígad ... :)

Én ezt az átírást igazából nem is értem ... Játékok ezreit írták át 1-2 év alatt ... volt valami átírógyár, vagy mi a retek ?

Én azon sem lepődnék meg igazából, hogyha kiderülne, hogy valami érdekelt cégek ilyen átírófarmokat fizettek volna fű alatt ... hogy így csökkentsék a szoftverigényt ... :)
« Last Edit: 2014.September.07. 23:44:27 by Z80System »
Z80 System

Offline Z80System

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3848
 • Country: hu
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #46 on: 2014.September.07. 23:56:35 »
Szóval ... most még az előbbihez, így lezárólag, eszembe jutott valami :) :

"Jó, de mit adtak nekünk a rómaiak ..."
Z80 System

Offline DrPrery

 • EP user
 • *
 • Posts: 264
 • Country: hu
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #47 on: 2014.September.08. 08:56:48 »
Quote
"Jó, de mit adtak nekünk a rómaiak ..."
Kenyeret és cirkuszt... :ds_icon_cheesygrin:

Amúgy....

Kissé off, de a helyzet belföldi szempontból eléggé hasonló...

Annak idején 1990-ben nagy dirrel-durral bejelentették, hogy abcúg COCOM-lista, végre lehet importálni 68000-es proccal felvértezett gépeket is. Tehát HIVATALOS márkaképviselet fog nyílni az Andrássy úton az Atari ST számára.

No, mivel volt némi árkülönbség az Amigához képest (35000 vs 55000), a gép meg eléggé amiga-szerű volt (a kirakatban az egyik demópéldányon állandóan a North&South ment :) )
nyilván ezt vettük.

Idáig még nem is lett volna gond, mert az ember azt várta volna, hogy az a sok prg ami nyugaton erre a gépre volt, majd szépen bejön ide is... háááát a náni néni nünükéje :evil: :smt013 :smt067

Évek alatt a boltban csak az a kb FÉLTUCAT játék meg midi-vezérlő prg volt, mint a nyitáskor...
Az már a puszta szerencsén múlt, hogy elkavarodtam az egyetlen Atari klubba, ami volt, a Markó utcába, az ELTE egyik épületébe. Ott volt pár fickó, akinek külföldi kapcsolatai voltak és "importáltak" játékokat is, de nem igazán törték agyon magukat egy csomó mindent soha nem is láttam, ami nyugaton megjelent. Mellesleg nem is nagyon csípték a "sok" éhenkórász másolnivágyót, afféle zártkörű brancs voltak a klubon belül.

Ha valaki pedig programozni vágyott volna... hát szakirodalom az egyetlen DataBecker 68000-es leíráson kívül SEMMI sem volt... még a képviselet se vette a fáradtságot hogy bármit is lefordítson magyarra, pedig nyugaton HEGYEKBEN álltak a könyvek.

Az, hogy a GURU magazinban havonta megjelent kb. 2-3 oldal, na azzal állatira ki voltunk segítve :evil: (annak a fele is hírekről szólt...)

És akkoriban még nem volt internet, hogy majd ott olvasgatunk, letöltünk, tanulunk.

Ebből is látszik, hogy ahhoz, hogy egy gép kis hazánkban "megbukjon", nem feltétlenül kell nyugaton csődbe mennie... :mad:

Offline Z80System

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3848
 • Country: hu
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #48 on: 2014.September.08. 11:06:22 »
Hmmm ... úgy tűnik az Atari ST volt a 16 bitesek EP -je ... :)

Sztm nem annyira off ez ... jól kapcsolódik ...

Legfeljebb gondolom kevesebb embert érintett a probléma, mert felteszem ST -ből még kevesebb volt mint EP -ből ...
Z80 System

Offline Z80System

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3848
 • Country: hu
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #49 on: 2014.September.08. 11:07:42 »
Egyáltalán ... a magyarországi EP -k száma hogy viszonyulhat a szintén magyarországi C64 -ek és spectrumokhoz képest ?
Z80 System

Online Zozosoft

 • Global Moderator
 • EP addict
 • *
 • Posts: 14731
 • Country: hu
  • http://enterprise.iko.hu/
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #50 on: 2014.September.08. 12:03:24 »
Quote from: Z80System
Egyáltalán ... a magyarországi EP -k száma hogy viszonyulhat a szintén magyarországi C64 -ek és spectrumokhoz képest ?
Ez nehéz kérdés, mivel a másik két típus jelentős részben magánimportban került be az országba.
Én azt tippelném, hogy C64-ból volt a legtöbb, Spectrum a második, és EP a harmadik legelterjedtebb 8 bites Magyarországon.

Offline Attus

 • EP addict
 • *
 • Posts: 1225
 • Country: hu
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #51 on: 2014.September.08. 14:32:14 »
Quote from: Z80System
Én ezt az átírást igazából nem is értem ... Játékok ezreit írták át 1-2 év alatt ... volt valami átírógyár, vagy mi a retek ?Ez a szám túlzás!
:ds_icon_frown:
A Budai EP klubba hetente 5-6 átiratot vittünk be, mi önkéntes átírók, hogy a szofveréhséget csillapítsuk.
Nekünk szórakozás is volt az átírás! Jól esett, ha elismerést kaptunk és örömet okoztunk vele.
És mindezt vagy 5 év alatt, azaz, ha beszorzod akkor kábé 500 átiratot. A miskolciak is dolgoztak, bár a BAM elég sok selejteset produkált.
Én nem tudok hivatalos átírógyárról, hisz Kopácsy Vili, az "A"stúdió részére még vásárolt is tőlünk átiratot, ők egyébként alig csináltak átiratot.
Csináltak pár játékot, meg demót.
Abban az időben az átlag EP tulajok, akik jobbára csak másolgatási célból látogatták a klubot nagyon elégedettek voltak a masinával.
Tényleg mennyi lehet az összes átirat száma, ami abban az időben született, míg élt a klub?

[off]Ez most az UHU-3 (LTS)[/off]

Online Zozosoft

 • Global Moderator
 • EP addict
 • *
 • Posts: 14731
 • Country: hu
  • http://enterprise.iko.hu/
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #52 on: 2014.September.08. 15:24:10 »
Quote from: Attus
Én nem tudok hivatalos átírógyárról
Én igen, bár érdekes dolog ezt hivatalosnak venni... ez a rendszerváltás utáni sajátos magyar helyzet varázsa...
Szóval voltak azok "számozott" Enterprise kazetták, amelyek természetesen másolt kazetták, szépen programlistával a borítón. Ezeket rendesen a Centrum áruházakban ill. más műszaki/számtech boltokban lehetett megvásárolni, országszerte kb 60-70 helyen!
Ismerem azt aki ezeket készítette, ő mesélte, hogy fizettek átíró srácoknak az újabb és újabb programokért.

Nyílván full kalózkodás ez az egész, de még pár évvel a szoftver rendőrség létrejötte elött jártunk :-) Mi egyébként az Újpesti Centrumban vettünk ilyen kazettákat, és eszünkbe nem jutott, hogy ez nem hivatalos. Jogilag egyébként a Spectrum Világ programküldő szolgálata is hmmm... megkérdőjelezhető lenne manapság :-) De már a Centrumos Paradise Software kazetták is Gyányi Sanyi féle átiratokkal :-)

Mindenesetre az akkori körülmények között ez is sokat segített a gép szoftver ellátásáért, különösen a budapesti klub vonzáskörzetén kivűl élők részére.

Online Zozosoft

 • Global Moderator
 • EP addict
 • *
 • Posts: 14731
 • Country: hu
  • http://enterprise.iko.hu/
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #53 on: 2014.September.08. 15:31:39 »
Quote from: Z80System
Egy másik érdekes vonulat, hogy ugye én körülbelül 3 évet EP -ztem ... középsuli első nyáriszünetében kezdtem, és negyedik nyáriszünetben már az amigát püföltem ... közben miért nem indultam el az ellenség irányába ? Mikor amiga -ra váltottam, az nem azért lett mert abban volt sprite, hanem azért mert az már addigra látszott hogy a 8 bites tudás lassan évül elfele, mozdulni kell a 16 bites rendszerek ismerete fele, és addigra meg az amiga volt az olcsójánosnak való gép a (megfelelő) PC -hez képest ... ráadásul az imádott/tanulmányozni vágyott játékoknak akkor az amiga sokkal meghatározobb platformja volt ...
Ehhez azért érdemes lenne évszámokat is rakni. Amigára én úgy emlékszem, hogy mindig is bazi drága burzsujoknak való gép volt. Részemről úgy 7 éve sikerült venni egyet :-)

Offline Z80System

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3848
 • Country: hu
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #54 on: 2014.September.08. 15:34:39 »
Quote
ő mesélte, hogy fizettek átíró srácoknak az újabb és újabb programokért.
Na tessék ... az ember gondol valami vicceset ... és nem valóra válik ?! :)
Z80 System

Offline Z80System

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3848
 • Country: hu
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #55 on: 2014.September.08. 15:46:08 »
Quote
Ehhez azért érdemes lenne évszámokat is rakni.

Hát bakker, ha neked az érdekes, akkor visszakerestem:

1989 nyarán voltam középsuli első nyáriszünetes, ekkor kaptam az EP -met. Ekkor a C64 olyan 30K körül volt, de az EP -t már 11K -ra csökkent árral árulták a pesti boltok is.
Ekkor az Amiga a mi környékünkön még csak egy legenda volt, mindenki hallott már olyan emberről addigra, aki hallott már olyan emberről, aki látott olyan embert, aki mesélt neki az Amiga őserejéről és ősszuperségéről ... Létezésben megkérdőjelezhető dolog volt, hivatalos helyen, pld. újság vagy ilyesmi (mi) nem találkoztunk vele. A legendákban szereplő ára a 89 -es (több)százezres kategória volt, de tök mindegy, mert azt se tudtuk tényleg létezik -e.

Három évvel késöbbi nyáriszünetben, érettségi után 35K -ért szereztünk amigát Pécsett alapkiépítésben pár lemezzel, melyet kb. egy évre rá bővíttettünk 1M -ra valami nemtomhányszáz kilóméterre vonatozva Pesten át, már nem emlékszem hova, világvégére ... :)

Baromi gyorsan változott a világ ...

Közbe meg lehetett rinyálni, hogy hogy megszívatták szegény EP -seket ... :)
« Last Edit: 2014.September.08. 16:50:01 by Z80System »
Z80 System

Offline Z80System

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3848
 • Country: hu
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #56 on: 2014.September.08. 15:49:33 »
És Amiga kategóriájú (ha egyáltalán létezett ilyen akkor, valszeg igazából nem, talán ez időtájt jelentek meg az első 256 színű VGA PC -k ott a környékünkön, melyet még elég keservesen hajtott meg a 286, vagy valami hasonló, nem is beszélve a PC -s játékok akkori minőségéről ...), szóval inkább "Amiga kategóriájú" PC- t ilyen 100-150 ezres nagyságrendben lehett volna szerezni akkor, mikor már az Amigákat 30K -ért utánad dobták ...
« Last Edit: 2014.September.08. 16:17:02 by Z80System »
Z80 System

Offline Z80System

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3848
 • Country: hu
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #57 on: 2014.September.08. 15:55:32 »
89 nyara előtt pedig kb. 1 évvel Német Laciék még 20K -ért vásárolták az EP -t a centrumban ...
Z80 System

Online Zozosoft

 • Global Moderator
 • EP addict
 • *
 • Posts: 14731
 • Country: hu
  • http://enterprise.iko.hu/
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #58 on: 2014.September.08. 16:02:55 »
Quote from: Z80System
Három évvel késöbbi nyáriszünetben, érettségi után 35K -ért szereztünk amigát
Felénk ez még az elérhetetlen kategóriának számított. Az első PC-t 5000-ért vettük 94-ben, egy XT-t.

Offline DrPrery

 • EP user
 • *
 • Posts: 264
 • Country: hu
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #59 on: 2014.September.08. 16:05:43 »
Quote from: Zozosoft
Amigára én úgy emlékszem, hogy mindig is bazi drága burzsujoknak való gép volt.
:mrgreen:

Mellesleg az első példányomat kb. 1992-ben szereztük, de nem volt nagy sikerélmény...
Történetesen a GURU-s Shy nevezetű fazon masinája volt, jól lestrapált állapotban.
A boltban még csak elment valahogy, de aztán otthon kezdődtek a gondok.
A floppy úgy hörgött fejpozicionálás közben, hogy rossz volt hallgatni, a gép pedig teljesen RND alapon dobálta a GURU MEDITATION-okat... (gy.k. lefagyás...)
A tápját szervízben kellett megpiszkálni, a Kickstart chipet Zozo javaslatára ki-be rángattam, meglehet kontaktos volt valamelyik lába... aztán csak stabilizálódott az állapota.
És miért használtan vettük...? Hát mert 1MB-osan adták, ugyanezért az árért csak 0.5MB-os volt újonnan. A különbség majdnem 1 havi minimálbér volt akkoriban...