ENTERPRISE KLUB
2024. április 13., 14-19 óráig
1074 Budapest, Károly krt. 3/A.
Részletek
Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: Az átlag EP tulaj véleménye... (Read 22621 times)

Offline lgb

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3563
 • Country: hu
 • æðsta yfirmaður
  • http://lgb.hu/
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #30 on: 2014.September.05. 23:11:09 »
Quote from: Attus
Ez a dillo  a gentoo-t ismeretlen OS-nek tünteti fel.
Az azt megelőző hozzászólásom is gentoo alól ment, a gyári bináris firefoxszal, az meg csak linuxot ismer fel.
A félig grafikus, egyébként szöveges links böngésző az jól adja vissza.

Ezt most nem ertem, miert kene a browsernek felismernie az OS-t, vagy mi van? :)

Offline Attus

 • EP addict
 • *
 • Posts: 1225
 • Country: hu
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #31 on: 2014.September.06. 11:04:25 »
Quote from: lgb
Ezt most nem ertem, miert kene a browsernek felismernie az OS-t, vagy mi van? :)
Bizony fel kellene!
;-)

[offtopic]
Régi történet, melyre én most újra felfigyeltem, kipróbálhatod te is különböző böngészőkkel.
Itt indult az eset kábé:
http://enterpriseforever.com/off-topic/linux/msg11736/#msg11736

Persze, hogy a kész bináris firefoxom pingvint ad vissza, ha befordítottam volna gentoo alá (nem ment, mert elfogyott a memória, azért van itt gyári letöltött bináris), mint a links -et, az is gentoo logót nyomna. A dillo -val meg nem foglalkozom, az ebuildot kellene szerkesztgetnem, inkább nem használom.

(Lehet, hogy megcsinálom, hogy pingvin helyett bagoly legyen UHU alatt, mint nálad UBUNTU logó van. Elvégre UHU külsős fejlesztő is vónék. :cool: )
[/offtopic]
« Last Edit: 2014.September.06. 11:18:29 by Attus »

Offline Kapitany

 • EP user
 • *
 • Posts: 295
 • Country: hu
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #32 on: 2014.September.06. 12:20:20 »
Én igen kis gyerek voltam még, amikor nagyobb kollégista testvérem Egerben megvette a családi Enterprise gépünket és hozta haza Debrecenbe. Nekem körülbelül 8 éves koromig az volt A Számítógép. Én is emlékszem erre a misztikusságra ami körüllengte az EPt. Mi Debrecenben laktunk, semmi Csokonai meg ilyenek, mégis 5 kazetta volt tele játékkal! Nekem végeláthatatlannak tűnt a játékok sora. Volt minden: 128K-s Robocop beszéddel az elején, Wriggler ahol mindig sírtam a szomorú zenén ha meghalt a kukac, Enduro, Turbo Esprit, Renegade, Elite, Exploding Fist, Nether Earth, Batman, Locomotive, Saboteur, Barbarian, Alien8, Uridium, RastanSaga.... ezekre kapásból emlékszem. Később lett EXDOS hatalmas Drive-val, és villám módon jöttek be a programok. Amikor találkoztam C64-gyel, bénának és színtelennek tűnt, és nagyon nem értettem, miért tölt olyan sokáig floppyról, mint az EP magnóról.

Én így emlékszem.

Offline Z80System

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3848
 • Country: hu
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #33 on: 2014.September.06. 13:01:34 »
Quote
Én igen kis gyerek voltam még, amikor nagyobb kollégista testvérem Egerben megvette a családi Enterprise gépünket és hozta haza Debrecenbe. Nekem körülbelül 8 éves koromig az volt A Számítógép. Én is emlékszem erre a misztikusságra ami körüllengte az EPt. Mi Debrecenben laktunk, semmi Csokonai meg ilyenek, mégis 5 kazetta volt tele játékkal! Nekem végeláthatatlannak tűnt a játékok sora. Volt minden: 128K-s Robocop beszéddel az elején, Wriggler ahol mindig sírtam a szomorú zenén ha meghalt a kukac, Enduro, Turbo Esprit, Renegade, Elite, Exploding Fist, Nether Earth, Batman, Locomotive, Saboteur, Barbarian, Alien8, Uridium, RastanSaga.... ezekre kapásból emlékszem.

Na ez üt, és azt hiszem hogy mindez azért van így, mert egyrészt csak játszottál nyolc éves korodig, és nyolc éves korodig nyolc évesnél fiatalabb voltál ... Valszeg ha az EP fukkolók (érzékenyeknek: kritizálók), köztük jómagam, 8 éves korukig EP -ztek volna, nem pedig 15 éves koruktól felfele, egész mást mondanának szintén.

És ráadásul az is nagyon valószínű, hogy te korod miatt inkább csak a kezedbe kaptad a joy -t, max betölteni tanulhattál meg rajta, szóval a kellemetlenségekből (pld. tasztatúra pillanatok alatt leamortizálódása, stb. nem kezdem a felsorolást) te ily módon kimaradtál, mert kezedbe kaptad a joy -t és játszottál.

Kisgyerekként pedig minden más. Az ember nem látja a részleteket, a lényegi dolgok ragadják meg, a finomságok nem keltik fel a figyelmét ... kisgyerekként azt a "donáld kacsás" gejl, óriási méretű rágót tartod jónak, amit 10 évvel később a szádba nem vennél, hanem inkább a szemes orbitot, abból is csak a kéket ... kisgyerekként a szobi szörpöt találja az ember faszányosnak (jó vastagon a szörpöt!), 30 évesen meg a száraz vöröset keresed, abból is csak a megfelelőeket ... :)

Sőt, továbbmegyek. Én először Német Lacinál láttam EP -t, és egyből az volt a legklasszabb gép a világon, batman, nodes, sorcery, meg az egész gép kúlságosfuturés megjelenése, és 15 évesen is elájultam tőle, nemhogy 8 évesen, pedig láttam már előtte c64 -et kicsit, meg c16/c+4 -et elég sokat. De aztán ahogy elkezdtem használni, egy év múlva már tudtam hogy mik azok, amiket NAGYON NEM szeretek benne ... így van ez ...

Az meg persze szintén igaz, hogy MOSTANÁBAN kezdem csak átlátni és átérezni, hogy mekkora kúlság IS az EP az akkori 8 bites! (nem lehet eléggé hangsúlyozni) gépekhez képest, de attól még nem tudom megbocsájtani neki azon hibáit, amit annó rendelkezésre nem álló pénzmagból, vagy simán csak sehogy nem lehetett volna kikalapálni. Szóval van itt egy emberi faktor is ... a pozitív / negatív oldal mérlegelése, és a valamiért valamit feláldozás képessége ... na nekem (és valszeg többeknek) olyanom nincs ... :)

Quote
Később lett EXDOS hatalmas Drive-val, és villám módon jöttek be a programok. 
Ez csak igen kevesetek élménye volt ...


Quote
Amikor találkoztam C64-gyel, bénának és színtelennek tűnt, 

Na ezt nem értem ... Valszeg nem jó cuccokat néztél, illetve megint nem az érdekelt, hogy azok a színes pixelek milyen finoman képesek "kiadni" a látványt, vagy milyen finoman mozognak, hanem az hogy minnél tarkabarkább legyen a kép, darabos mozgással és hatalmas mozgó attributumhibákkal ... vagy valami ilyesmi ... színes legyen és villogjon ...

Az hogy a C64 egy sokkal merevebb és kötöttebb gép benyomását kelti mindenféle felhasználói és fejlesztői élmény szempontjából, abból vita nem lehet, de hogy azzal a 3 dologgal amit beleraktak hazavágta az EP -t a LEGTÖBB felhasználó szempontjából, az sztm megintcsak vitathatatlan.

Vagy csak bele vagyok nagyon feszülve a nyávogásba ... :) Na jó, azt még hozzá kell tenni, hogy az EP legklasszabb szoftverei, azok valójában simán csak NEM KÉSZÜLTEK EL. Nincsenek megírva. A C64 legjobb szoftverei pedig léteznek. Ez már tényleg csak "marketing" hiba ... De hát egy 15 éves hogy rendelkezzen olyan rálátással a világra, hogy ilyen dolgokat vegyen figyelembe a vásárlásnál, mint az "elterjedtség" meg "támogatottság". Pláne ha 11 rongya is alig van, nemhogy 30. Nehéz az élet ... :)


Quote
és nagyon nem értettem, miért tölt olyan sokáig floppyról, mint az EP magnóról.

Na ez viszont ül, pontosan és mélyen ... itt már fényeset csillant az EP csillaga, és megmutatkozott a kompakt/kötött/custom C64 és a nyitott, modern, előremutató (és abba belehaló :)) EP igazi lényege ... Persze a C64 vagy tíz évvel korábbi tervezésű, nem ? Szal addigra az EP -nek volt mire előre mutatnia ... vagy legalábbis megpróbálnia, és kiszenvednie bele ... :)
Z80 System

Offline Z80System

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3848
 • Country: hu
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #34 on: 2014.September.06. 13:12:28 »
Milyen furcsa is ... Az EP vs nagyjából bármi más 8 bites! gép, felépítésben, rendszerszoftverekben és lehetőségekben kb. úgy viszonyul egymáshoz, mint a kék szemes orbit a régi "donáld kacsás" rágóhoz ...

De az EP (vagy méginkább a spectrum, hisz nagyjából azok jelentik az EP szoftvereket) játékszoftverei a C64 játkszoftvereihez képest nagyjából pont fordítva viszonyulnak, ott meg az EP lett a "donáld kacsás" rágó  ... :)
Z80 System

Offline Z80System

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3848
 • Country: hu
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #35 on: 2014.September.06. 14:45:15 »
Egy valamilyen régi magyar számtech cég régi béna szlogenje volt valami ilyesmi, hogy:

"Egy számítógépben minden benne van. Mi azt tudjuk hogy kell kihozni belőle."

Na ez hiányzik az EP -nél még nagyon. Hogy valaki aprólékos tervezéssel, az EP összes hw paraméterének figyelmbe vételével írjon rá játékot ...

Talán majd néhány generáció múlva egy geek egyetemista azt választja diploma munkájának, hogy:

"Az interktív játékok megjelenítésének határai a hardvertámogatott scroll és sprite funkciók nélküli 8 bites gépeken avagy a NICK chip csodálatos világa"

És ír pár jó játékot ... :)
Z80 System

Offline Attus

 • EP addict
 • *
 • Posts: 1225
 • Country: hu
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #36 on: 2014.September.06. 15:37:34 »
Én nem voltam átlag EP tulaj, de azelőtt láttam már C64-et is, és volt TVC-m is. (Van is a sufniban.) Aa spectrum programok átírása közt láttam, hogy milyen gyenge masina is a spectrum az EP-hez képest, a C64 processzoráról ne is beszéljünk inkább, közismert, hogy a z80 magasan veri.
Az átlag EP tulajok akkori véleménye nagyon jó volt a masináról, mint gépről, de a szoftverkínálatról volt lesújtó a véleményük, ami igaz és érthető is, ha a két nagy riválissal, a C64 -el és a spectrummal összevetjük.
Az igazán lesújtó továbbá az, hogy hardveres bővítő egységek, nem lettek hozzá készítve, mint floppy, meg egér, mert ama kettő, ami kis példányszámban megjelent hozzá, az inkább meg se jelent volna. Az egeret Kopácsi is "patkánynak" nevezte, floppy bővítőt meg egyszer láttam, egy  kisfloppy egységhez egy németországból jött magyar gyereknél, aki behozta az albertfalvi EP klubba, hogy spectrum átiratainkkal gazdagodjon. Hát mit mondjak? Brutálisan nézett ki az a floppy bővítő. A mi barkácsolt floppy illesztőink sokkal normálisabbak voltak, de ugye azokon látszott a barkács. És persze mi a Bécsből nem gorenjét hoztunk, hanem jumperelhető, 720-ra lebutítható nagy floppy egységeket hoztunk. A TVC floppy egysége is brutális volt, de legalább az kapható volt hozzá nálunk is. Egyedüli hardver a spectrum emulátor volt, ami elfogadható volt, ezt viszont az átiratok rohamléptékű megjelenítése és elterjesztése másolásokkal már ellehetetlenítette.
Az átlag akkori gyerek, ha játszani akart személyi számítógéppel, a játékkínálat miatt inkább a C64-et választotta, a Spectrum használók már inkább csodabogaraknak számítottak.
A szép reménnyel induló EP tulajok meg többnyire reményeikban csalódtak, leszámítva minket!

Offline lgb

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3563
 • Country: hu
 • æðsta yfirmaður
  • http://lgb.hu/
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #37 on: 2014.September.06. 22:15:18 »
Quote from: Attus
Bizony fel kellene! ;-)

Régi történet, melyre én most újra felfigyeltem, kipróbálhatod te is különböző böngészőkkel.
Itt indult az eset kábé:
http://enterpriseforever.com/off-topic/linux/msg11736/#msg11736

Jaaa, akkor nem jol fogalmaztal! Nem a browser ismeri fel az OS-t. Arrol van szo, hogy a forum motor (SMF) ismeri fel a browsered altal kuldott User-Agent nevu HTTP header-t. Amit tehat a browser mond, az alapjan irja ki a forum az OS-t es browser-t, ha jol ertem a problemadat. Az, hogy egy browser mint mond User-Agent header-ben, az meg mas kerdes, vannak extension-ok, amivel pl modositani is lehet, hogy pl a Firefox Linux alatt Windows IE-nek mondja magat (igazabol sok esetben elony, ha a browser-ed minnel kevesebbet arul el az OS-edrol, mert igy kb reklamozza az ember, hogy milyen OS-e van, segitve pl az esetleges tamadokat stb, amit mas modon nehezebb lenne amugy kideriteni - security szempontbol az elonyos, ha minnel kevesebbet arulsz el magadrol "onkent" ... persze ezt lehet az alapjan is megvalasztani, hogy milyen kozegben mozogsz eppen "netezes" cimszo alatt persze). Masreszt, gondolom, ha pl gentoo alatt emerge izebize akkor talan van vmi patch-uk hogy beletolja a Gentoo nevet is a header-be, mig pl egy binarisan letoltott firefox nagy valoszinuseggel max az OS fo tipusat (pl windows/linux) mondja meg. Ugyanakkor pl az ubuntu distribbol installhato firefox a canonical ltd altal nemilegg customizalt, pl az mondja azt is magarol hogy Ubuntu.

Erre gondoltal?
« Last Edit: 2014.September.06. 22:21:48 by lgb »

Offline Attus

 • EP addict
 • *
 • Posts: 1225
 • Country: hu
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #38 on: 2014.September.06. 23:24:08 »
Jaaa, akkor nem jol fogalmaztal! Nem a browser ismeri fel az OS-t. Arrol van szo, hogy a forum motor (SMF) ismeri fel a browsered altal kuldott User-Agent nevu HTTP header-t. Amit tehat a browser mond, az alapjan irja ki a forum az OS-t es browser-t, ha jol ertem a problemadat. Az, hogy egy browser mint mond User-Agent header-ben, az meg mas kerdes, vannak extension-ok, amivel pl modositani is lehet, hogy pl a Firefox Linux alatt Windows IE-nek mondja magat (igazabol sok esetben elony, ha a browser-ed minnel kevesebbet arul el az OS-edrol, mert igy kb reklamozza az ember, hogy milyen OS-e van, segitve pl az esetleges tamadokat stb, amit mas modon nehezebb lenne amugy kideriteni - security szempontbol az elonyos, ha minnel kevesebbet arulsz el magadrol "onkent" ... persze ezt lehet az alapjan is megvalasztani, hogy milyen kozegben mozogsz eppen "netezes" cimszo alatt persze). Masreszt, gondolom, ha pl gentoo alatt emerge izebize akkor talan van vmi patch-uk hogy beletolja a Gentoo nevet is a header-be, mig pl egy binarisan letoltott firefox nagy valoszinuseggel max az OS fo tipusat (pl windows/linux) mondja meg. Ugyanakkor pl az ubuntu distribbol installhato firefox a canonical ltd altal nemilegg customizalt, pl az mondja azt is magarol hogy Ubuntu.

Erre gondoltal?
Igen, arra gondoltam. Ha már van olyan, hogy a fórummotor azt az infót, amit a böngésző mond neki hasznosítani tudja, akkor elvárható a böngészőtől, hogy rendes infót adjon. Ezzel amúgysem tud visszaélni, legfeljeb statisztikát lehet építeni rá, vagy reklámozni lehet vele a böngészőt és OS változatot. Biztosan nem véletlenül rakták bele ezt a képességet a böngészőkbe a fejlesztői, alkotói, a fórummotorokba sem véletlen lettek beletéve. Én nem vagyok az anonimitás híve.
Utánanéztem a gentoo links ebuildjában, ami alapján emergéltem, semmi különös drótozás-fótozás nincs benne, amivel a Gentoo név belerakódna a forrásba a fordítás előtt.
Majd kiderítem.

A C64 processzorát meg egyébként az utasításkészletét tekintve tartom kevesebbre, nem pedig azzal a pár regiszterével megvalósított gyorsaságát és hatékonyságát.
A C64 játékai is szerintem durvábbak, olyan amerikásak, nyomulósak, olyanok, mont a processzora.
De ezt a c64-z80 fonalat inkább én is elvágom...

Offline DrPrery

 • EP user
 • *
 • Posts: 264
 • Country: hu
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #39 on: 2014.September.07. 15:02:02 »
Az szerintem meg érdekes, hogy az ST-AMIGA viszonylatban milyen könnyen portoltak a szoftverházak játékokat meg egyebeket, közben a CPC-EP vonalon meg semmi ilyesmi nem volt, pedig e két masina is eléggé hasonlít egymásra. Ergo, nem a nulláról kellett volna itt sem indulni... :smt017

Offline Povi

 • EP addict
 • *
 • Posts: 2297
 • Country: hu
  • http://povi.fw.hu
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #40 on: 2014.September.07. 19:50:29 »
Quote from: DrPrery
Az szerintem meg érdekes, hogy az ST-AMIGA viszonylatban milyen könnyen portoltak a szoftverházak játékokat meg egyebeket, közben a CPC-EP vonalon meg semmi ilyesmi nem volt, pedig e két masina is eléggé hasonlít egymásra. Ergo, nem a nulláról kellett volna itt sem indulni... :smt017
Azért CPC-re elég rendesen készültek játékok, még a 90-es évek elején is (pl. Titus the fox, Prehistorik, Prince of Perisa - ezekkel én már mind a PC-n találkoztam), amikor már leáldozóban volt a 8 bites technológia.
*** Speicherplatz zu klein

Offline Zozosoft

 • Global Moderator
 • EP addict
 • *
 • Posts: 14729
 • Country: hu
  • http://enterprise.iko.hu/
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #41 on: 2014.September.07. 20:24:37 »
Quote from: Povi
Azért CPC-re elég rendesen készültek játékok, még a 90-es évek elején is (pl. Titus the fox, Prehistorik, Prince of Perisa - ezekkel én már mind a PC-n találkoztam), amikor már leáldozóban volt a 8 bites technológia.
Ez nem csoda, mivel több millió CPC-t adtak el. Gyakorlatilag az EP piacát nyúlták le :cry:

Offline lgb

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3563
 • Country: hu
 • æðsta yfirmaður
  • http://lgb.hu/
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #42 on: 2014.September.07. 21:43:42 »
Quote from: DrPrery
Az szerintem meg érdekes, hogy az ST-AMIGA viszonylatban milyen könnyen portoltak a szoftverházak játékokat meg egyebeket, közben a CPC-EP vonalon meg semmi ilyesmi nem volt, pedig e két masina is eléggé hasonlít egymásra. Ergo, nem a nulláról kellett volna itt sem indulni... :smt017

A CPC meg 65xx alapu gepnek keszult eloszor :) Csak allitolag volt vmi story, hogy olyan mernokoket sikerult talalni, akik nem igazan voltak otthon 65xx-ben, es a vegen az ido szuke miatt Z80-asitottak, mert abban volt tapasztalatuk.

Offline Zozosoft

 • Global Moderator
 • EP addict
 • *
 • Posts: 14729
 • Country: hu
  • http://enterprise.iko.hu/
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #43 on: 2014.September.07. 21:44:32 »
Quote from: lgb
A CPC meg 65xx alapu gepnek keszult eloszor :) Csak allitolag volt vmi story, hogy olyan mernokoket sikerult talalni, akik nem igazan voltak otthon 65xx-ben, es a vegen az ido szuke miatt Z80-asitottak, mert abban volt tapasztalatuk.
Ez az infó honnan van?

Offline lgb

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3563
 • Country: hu
 • æðsta yfirmaður
  • http://lgb.hu/
Re: Az átlag EP tulaj véleménye...
« Reply #44 on: 2014.September.07. 21:55:57 »
Quote from: Zozosoft
Ez az infó honnan van?

Jo kerdes, vhol olvastam, de irtam is forumon regebben, hogy hallottatok ti mar errol? Csak mar nem emlekszem hol es mikor irtam :-) OK, kozben megtalaltam:

http://enterpriseforever.com/off-topic/altalanos-csevej/msg38387/#msg38387

Mondjuk persze arra nincs garancia, hogy ez igaz is :)

A lenyeg amugy ez a link: http://retemu.blog.hu/2014/05/03/gepismerteto-_amstrad_cpc_gepek

Ebbol is a szurke alapon irt reszlet a cikken belul.
« Last Edit: 2014.September.07. 22:02:02 by lgb »