Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: 80-as évek történelme, és annak hatása a kilencvenes évekre (Read 27522 times)

Offline Tuby128

 • EP addict
 • *
 • Posts: 1453
 • Country: hu
Most olvasom újra a Mikrovilág folyóiratokat, amiket Szipucsutól kaptam kölcsön. Összevetettem azokkal, amiket korábban a "Mikroprocesszor története" a Bell laboratórium által kiadott angol nyelvű cikkben és más hasonló témájú könyvekben olvastam. Hihetetlen mennyire el voltunk maradva az Amerikai fejlettségtől.

Én 87-es évjárat vagyok, még túl fiatal voltam akkor, hogy felfogjam mi folyik a világban, de mostanra már van elég adatom és felkészültségem, hogy vizsgálódhassak.

A 80-as évekre jellemző volt, hogy tiltva volt egyes termékek behozatala. Ezt Cocom listának nevezték akkor, ez egy olyan jegyzék volt, amely tartalmazta az akkori csúcstechnikának számító gyártókat és alkatrészeket. Így tartotta fent a nyugat a fegyverkezési versenyben az előnyét a potenciális "ellenségekkel". A cél az volt, hogy a legyártott berendezések és más eszközök, rosszabb minőségben, számítástechnikai eszköz esetén alacsonyabb sebességgel működjenek.

A wikipédián (Cocom-lista) szócikk alatt össze van foglalva, hogy milyen termékek meddig voltak tiltólistán.

Felsorolom őket, és amihez tudok, hozzáfűznék pár gondolatot.

Hardver

Commodore 64 (1985-ig)

Ezt nem kommentálom.

Ethernet hálózati eszközök (1990-ig)

Valószínűleg az Ethernet használata nehézkes lett volna az akkori számítógépekkel. Nem azt mondom, hogy lehetetlenség, csak jelzem, hogy nagy számítási teljesítményre van szükség ha 10Mbit-en szeretnénk folyamatosan adatokat küldeni és fogadni. Ez a technológia 1980-ban látott napvilágot, és 85-ben lett nyugaton szabvány. A lényege az, hogy az elosztó állomás-felhasználó vagy két elosztó állomás között 100m-es távolság engedhető meg, és viszonylag hibamentes volt az adatátvitel. Kezdetben még Koax kábelen működött, aztán áttértek a csavart érpárra, ami egy nagyon jól sikerült konstrukcióvá vált. A mai vállalaton belüli kommunikációt (levelezést és közös munkát) az egyes gépek között ennek a technológiának köszönhetjük.

IBM számítógépek

+ IBM PC XT és AT
# A Magyarországra került gépeket általában alkatrészként szétszerelve hozták be, és rakták össze

Az IBM gépeiben az x86-os mikroprocesszorokat használta, mely főleg az INTEL-től származott. Főleg üzleti adatok nyilvántartása és kommunikációra használták. (cél szegmens; Vállalatok, iskolák). Mivel elég puritán volt (egyszerű szöveges megjelenítés, csak pittyegő hang), a háztartásokban akkor még nem terjedt el.

Apple Macintosh

Ez a termék Amerikában a korhoz képest úttörő volt. Mindenben az élen járt, megjelenése 1984 végére tehető. A Motorola 68000-ás processzorával fantasztikus dolgokra volt képes. Ez volt az első olyan számítógép a világon, amihez grafikus operációs rendszert adtak és egy egygombos egérrel lehetett az ablakok között dolgozni. Ez már valóban multitask-os volt. Egy időben két programmal is lehet dolgozni. Amikor bemutatták mindenki ámult rajta, mert még soha senki nem látott ehhez hasonlót. Az operációs rendszerhez tartozott egy szövegszerkesztő, egy táblázatkezelő egy grafikus kép szerkesztő program és naptár is. Igaz, várni kellett kicsit amikor a felhasználó két program között váltott ablakot, mert a lemezről kellett a gépnek a programokat elérnie, de ez már mutatta, hogy a világ merre felé fog haladni. Annyit még hozzátennék, hogy két irányzat indult meg. Az egyik az Apple féle Macintosh, és ez volt a drágább, mert korábban rengeteget költöttek kutatásra és fejlesztésekre, amit a termék árába belekalkuláltak. Kicsit később az IBM is piacra dobta a hasonló kaliberű termékeit nagy mennyiségben és alacsonyabb áron. A Microsoft-tal szerződést kötve először MS-DOS-szal szállította a gépeket, azután fokozatosan áttértek a Windows verzióira ezzel biztosítva a grafikus megjelenítést.

Az IBM gépei nem voltak ennyire fejlettek, de olcsóbbak voltak, emiatt sok vállalat inkább amellett döntött.

Nagyon kevés ilyen gép került hazánkba. Érdekes, hogy nálunk inkább a PC világ honosodott meg.

Digital Equipment Corporation termékek kilencven százaléka

Erről a gyártóról fogalmam sem volt egészen 2008-ig, amikor egy-egy irodalomban nem találkoztam a nevével. Ez a cég egy hardvergyártó óriás volt (1957-től 1998-ig), amelynek a termékei fantasztikus innovációkat tartalmaztak. Teljesen másképpen működtek VAX nevű mikroprocesszorai mint az akkori INTEL vagy Motorola processzorok. Nagyobb sebességre és komplex műveletek elvégzésére volt képes. Természetesen ez az árában is megmutatkozott. Ennek a cégnek a termékei inkább az ipari termelést támogatták, otthoni felhasználásra túl drága volt. Rengeteg mérő- és automatizálási berendezés született meg, amely a cég termékpalettájának elemein alapult. Mutatván, hogy mennyire komoly vetélytársa volt a többi résztvevőnek, az első igazán ütős operációs rendszert Windows NT4-et 1996-ban erre a platformra is megírták.

Később (1998-ban) megvásárolta a Compaq majd beolvasztotta magába.

Érdekes, hogy Magyarországra nem kerültek még a mezei felhasználóknak szánt gépek sem. Ennek persze oka lehet a vállalat beolvasztása és eltűnése.

Amiga

A Commodore későbbi terméke. Azt kell róla tudni, hogy ugyanazzal a processzorral volt felszerelve mint az Apple Macintosh termékei. 1987-ben (2 és fél évvel a Macintosh megjelenése után) ez is egy abszolút innovatív terméknek számított. Itt is megjelent a grafikus Operációs Rendszer, és ez is maximálisan felhasználóbarát volt, és viszonylag olcsó. Továbbá egyedi hardveres megoldásoknak köszönhetően nagyszerű multimédiás képességekkel bírt, ami az akkori háztartásokban igen nagy sikert aratott.

4 GB-ot meghaladó kapacitású merevlemez

Otthoni felhasználó azokban az időkben nem rendelkezett IBM-PC-vel, a kommersz Home Computer-ek pedig nem rendelkeztek merevlemezes vezérlővel. Egyedül az iparban térült volna meg a nagy befektetés. Ott valóban szükséges a mérési adatok, tervek és események tárolása, amihez nagy kapacitású lemezre van szükség. A kereskedelmi és állami vállalatok adatbázisai ekkor még papíralapúak voltak (akták és iktatók), nem volt központi adatbázis. Ennek az eredménye, hogy kis hazánkban minden folyamat lassabban haladt, és könnyen elveszhettek, vagy elkeveredhettek az adatok.

Szoftver

AutoCAD

Nos igen. Igazából hardver nélkül ez a szoftver nem sokat ér, és ahogy fentebb írtam 10 évvel le voltunk maradva gépparkilag. Ez a szoftver PC-n és Macintosh-on egyaránt elérhető volt. Aki nem ismerni, annyit kell róla tudni, hogy mindenféle tervrajz (akár 2D akár 3D) elkészíthető vele. Rugalmas és jól kezelhető. Az elkészült terveket, el lehet küldeni (vagy átvinni) a megfelelő megmunkáló gépnek, amely a tervek alapján elkészíti a végterméket. Ez a gyártás leggyorsabb módja.

Sajnos a magyar szakrajz oktatásba ez nem került be elég sokáig. Azok, akik mind papíron mind számítógépen terveztek már, tudják, hogy rengeteg időt meg lehet takarítani főleg akkor, ha át kell alakítani egy már kész rajzot.

Távközlés

Digitális telefonközpontok és egyéb távközlési berendezések (1988. szeptember 15-éig)

Olcsóbb és jobb adatátviteltől estünk el. A cégen belüli kommunikációnak manapság ez az alapja. Sajnos a régi nagy telefonközpontok átalakítása nagyon elhúzódott. Ennek köszönhetően a magyar internet hálózat kezdeti idejében még sokáig csak nagyon lassú (56k) modemen lehetett élvezni a szörfözést.

Mobiltelefon technológia, üvegszálas adatátvitel (max. 156 Mbit/s sebességig), mikrohullámú adatátvitel (1990-ig)

Modemek 9600 baud adatátviteli sebességgel (1992-ig)

Az Internet elterjedésének két lehetősége van. Vagy modemen keresztül vagy Ethernet hálózat kiépítésével, ami nagyobb távolságban (2km-5km) már optikai szálakon történik. Amennyiben ettől nagyobb távolságra van szükség, el kell helyezni minden 2km-5km után egy un. jelismétlőt. Ennek pedig tápellátást kell biztosítani a működéshez. Mivel sokáig ezek tiltott technológiák voltak, és ahogy korábban írtam a megfelelő hardver sem állt rendelkezésre az internetre és az elektronikus levelezésre várnunk kellett. Érdekességként, az USA-ban a 80-as években már a háztartásokban megjelent az internet. Erről árulkodik az egyik Sesame-Street tv-mese, ahol az egyik szereplő tanítja a másikat, hogyan kell elektronikus levelet írni.

Informatika

275 Mbit/s adatfeldolgozású számítógép (1990-ig)

+ Intel 80386-os processzor

550 Mbit/s adatfeldolgozású számítógép kivitelének könnyítése (1990-ig)

+ A legtöbb RISC processzor 1992 előttről

DRAM memória 256 kB méretig, 60 ns elérési ideig (1991-ig)

Ipari berendezések

3 mikrométer pontosságú fémmegmunkáló gépek (1990-ig)

Egyértelműen látszik, hogy próbálták visszafogni a technikai fejlődést              

Érdekes, hogy így a korlátozások után 20 évvel továbbra is van a háztartásokban valamilyen lemaradás a csúcstechnológiai termékek hozzánk történő megérkezésében. Persze már nem 10 év, de mondjuk Németországhoz képest kb. 1-2 éves lemaradással rendelkezünk. Ennek nyilván pénzügyi okai vannak, mint pl. hogy mindig várunk, hogy olcsóbb legyen.

Zárszóként annyit jegyeznék meg, hogy sosem szabad megfeledkezni ezen korlátozások előnyéről, mégpedig arról, hogy az akkori társadalom rá volt kényszerítve arra, hogy egyrészt másolja le a nyugati termékeket (processzor/szoftver működésének visszafejtése, majd klónozás) másrészt mindent magának kell megoldania illetve elkészítenie. Ezen keresztül pedig szellemileg és műszakilag képes tudott lenni a fejlődésre. Ne felejtsük el, hogy egy társadalom ereje mindig a gondolkodásában a felkészültségében rejlik!
« Last Edit: 2012.November.27. 15:06:08 by MrPrise »

Offline MrPrise

 • Administrator
 • EP addict
 • *
 • Posts: 2762
 • Country: hu
  • Enterprise Forever
Re: 80-as évek történelme, és annak hatása a kilencvenes évekre
« Reply #1 on: 2012.November.27. 14:39:55 »
Ez tényleg szép hosszú lett. Köszönjük!

Offline Tuby128

 • EP addict
 • *
 • Posts: 1453
 • Country: hu
Re: 80-as évek történelme, és annak hatása a kilencvenes évekre
« Reply #2 on: 2012.December.02. 14:37:06 »
Találtam valami érdekeset: Mikrovilág 1989/02 9. oldal (lásd kép lent)

 Édesapámat felhívtam és megkérdeztem tőle, hogy jól emlékszem-e, hogy ő '89-ben vette az EP-t?
Azt mondta, hogy körülbelül akkor tájt, akkor fizethetett érte kb. 16.000Ft-ot. A fizetése akkor (mint hivatásos gépkocsivezető olyan) 3000-4000 Ft között lehetett. Hitelt kellett felvennie ahhoz, hogy megvegye a számítógépet. És akkor ahhoz még magnó sem volt.

 Aztán rápillantottam erre hírdetésre, és elgondolkodtam, hogy ebben az időben lakást lehetett volna venni azért a pénzért amibe az akkor már 3-4 éves technikának számító AT 386 számítógép került. És akkor még MS-DOS-t kaphatott hozzá a vásárló, amin azért a felhasználó nem érzi olyan jól magát.
 Európában feltételezem akkor még nem terjedtek el a PC-re írt játékok sem a felhasználói programok. Még hangkártya sincs hozzá, ha jól megfigyeljük. Tehát egy vagyonért kapunk egy csúcstechnológás szürke gépet, amit aztán sajnos nem nagyon tudunk mire használni. (Még a programírás is nehézkes egy kezdőnek, mert az x86-os szakirodalom abban az időben nagyon gyér volt)

 Egyetlen egy hálózati kártya majdnem 50E forintba kerül, és azért valljuk be a hálózatba kötés csak több számítógép esetén érdekes dolog. Bár megint ott vagyunk, hogy nincs szoftver. Bár lehetne, ha lenne forródrót az amerikai hálózathoz, de az Internet magyar háztartásokban való elterjedésére még várni kellett. (Én akkor hallotam róla először, amikor a Familia KFT. c. magyar sorozatban Ádam (a legnagyobb fiú) reggel fáradtam ébred, mert egész éjszaka internetezett (feltételezhetően betárcsázós modemmel, ami éjszaka olcsóbb és gyorsabb volt)

Jaj, majd elfelejtettem alul ez a mondat fantasztikus: "Garancia a gépek árának 10%-a"

Offline MrPrise

 • Administrator
 • EP addict
 • *
 • Posts: 2762
 • Country: hu
  • Enterprise Forever
Re: 80-as évek történelme, és annak hatása a kilencvenes évekre
« Reply #3 on: 2012.December.03. 11:42:12 »
Ezeket a hirdetéseket cégeknek szánhatták, akik aztán dbase vagy később foxpro-val tudták valamire használni a gépeket. Hm. Jobban belegondolva így már értem, hogy egyes intézmenyeknél miért használnak még a mai napig foxpro-t vagy dbase-t. Annak idején olyan sok pénzt áldoztak rá és ezért úgy gondolták, hogy az a drága gép a következő 100 évben ki kell hogy tudja szolgálni őket. "Ennyi pénzért" :-)

Offline Tuby128

 • EP addict
 • *
 • Posts: 1453
 • Country: hu
Re: 80-as évek történelme, és annak hatása a kilencvenes évekre
« Reply #4 on: 2012.December.03. 12:19:25 »
Ha visszamehetnék az időben, ezzel a tudásommal ami most van, akkor nagyon gazdag lehetnék (:
 Persze, mivel akkor még nem tolták az ember feneke alá a grafikus tervező programokat, és nem is volt olyan a számítási teljesítmény, hogy egy Z80-as processzor hardver forráskódot 1 perc alatt lefordítsa...
 Mégis inkább úgy mennék vissza az időbe, hogy viszem a mostani cuccokat. Így garantált a siker. Lehet, hogy az akkori "besúgók" megfigyeltek volna, mert veszélyes elem lennék?

Offline Lacika

 • EP addict
 • *
 • Posts: 3203
 • Country: hu
  • http://www.ep128.hu
Re: 80-as évek történelme, és annak hatása a kilencvenes évekre
« Reply #5 on: 2012.December.03. 12:55:29 »
Ha visszamehetnék az időben, ezzel a tudásommal ami most van, akkor nagyon gazdag lehetnék (:

1987-88-ban egy IK+ Reloaded, CPC-s Total Eclipse, vagy pl. Prince of Persia (persze ez akkor még egyáltalán nem volt) elég lehengerlő látvány lett volna...

Offline Tuby128

 • EP addict
 • *
 • Posts: 1453
 • Country: hu
Re: 80-as évek történelme, és annak hatása a kilencvenes évekre
« Reply #6 on: 2012.December.03. 14:09:46 »
Volt egy olyan időszak, amikor a számítógépes hang még nagyon gyerekcipőben járt. Ha visszamennék oda egy remek hangkártyával, és cd minőségű zenékkel, akkor biztosan lenyugözném az embereket.
 Azért a Microsoft Sam és a magyar Speakboard is nagy előrelépés volt a hangszintetzáció területén. Ha nem tudod, hogy mire kell figyelned, akkor simán összetéveszted a valósággal.

Offline szipucsu

 • Global Moderator
 • EP addict
 • *
 • Posts: 9975
 • Country: hu
  • Támogató Támogató
  • Webnyelv.hu - Tanuljunk nyelveket!
Re: 80-as évek történelme, és annak hatása a kilencvenes évekre
« Reply #7 on: 2012.December.03. 21:10:45 »
Quote from: Tuby128
Ha visszamennék oda egy remek hangkártyával, és cd minőségű zenékkel, akkor biztosan lenyugözném az embereket.
Még általános iskola 8. osztályos voltam, fizika órán előkerült egy pillanatra a "lézerlemez" téma. Akkor még csak haloványan mintha már hallottunk volna valamit valahonnan arról, hogy CD létezik. Meg egy ismerősöm mondta egyszer, nyert egy "CD lemezjátszót", de mit kezdjen vele, hiszen ahhoz 3000 Ft egy lemez, ami kb. egy fizetésnek felelt meg akkor. :D
100 SOUND SOURCE 2,STYLE 128,PITCH 25.2,SYNC 1
110 SOUND PITCH 25,SYNC 1
120 ! Videos

Offline Tuby128

 • EP addict
 • *
 • Posts: 1453
 • Country: hu
Re: 80-as évek történelme, és annak hatása a kilencvenes évekre
« Reply #8 on: 2012.December.03. 21:39:26 »
Azt tudom, hogy a 90-es évek végén akinek volt internet hozzáférése és CD írója, és olcsón tudott CD-hez jutni, az nagyon sokat kereshetett kis ráfordítással.

Offline Zozosoft

 • Global Moderator
 • EP addict
 • *
 • Posts: 14753
 • Country: hu
  • http://enterprise.iko.hu/
Re: 80-as évek történelme, és annak hatása a kilencvenes évekre
« Reply #9 on: 2012.December.03. 23:01:55 »
Quote from: Tuby128
Aztán rápillantottam erre hírdetésre, és elgondolkodtam, hogy ebben az időben lakást lehetett volna venni azért a pénzért amibe az akkor már 3-4 éves technikának számító AT 386 számítógép került. És akkor még MS-DOS-t kaphatott hozzá a vásárló, amin azért a felhasználó nem érzi olyan jól magát.
 Európában feltételezem akkor még nem terjedtek el a PC-re írt játékok sem a felhasználói programok. Még hangkártya sincs hozzá, ha jól megfigyeljük. Tehát egy vagyonért kapunk egy csúcstechnológás szürke gépet, amit aztán sajnos nem nagyon tudunk mire használni. (Még a programírás is nehézkes egy kezdőnek, mert az x86-os szakirodalom abban az időben nagyon gyér volt)

 Egyetlen egy hálózati kártya majdnem 50E forintba kerül, és azért valljuk be a hálózatba kötés csak több számítógép esetén érdekes dolog.
Egy kicsit úgy érzem nem igazán vannak személyes élményeid ebből a korból, és inkább a mai igényekből próbálsz visszakövetkeztetni :oops:
Hálózati kártya senkit nem érdekelt még vagy 10 évig, amíg a széles sávú internet (ADSL és kábeltévés) el nem kezdett terjedni.
Ahol meg volt (iskolák, cégek), ott az ARCNET volt a menő (az árlistát nézve, érthető :-) ), még 4-5 évig. Utána az Ethernet még jó ideig szintén koax kábeles rendszerben volt, a ma ismert UTP kábeles verzió szintén a széles sáv elterjedésével jött divatba.
"Otthoni hálózat" - már ha volt olyan különleges eset, hogy két PC került egymás közelébe - soros, később párhuzamos kábellel történő összeköttetést jelentett,  az akkoriban szokásos fájlméretek mellett nem volt elviselhetetlen.
A céges/iskolai hálózatot a kilencvenes évek közepéig a Novell szerver jelentette, amely fájl és nyomtató megosztást végzett. Hálókártyára tett BOOT EPROM használatával arra is lehetőség volt, hogy a kliens gépben semmilyen háttértár, még floppy se legyen. (Amikor az ELMÜ-be dolgoztam, bevittem az EP-t EPROM égetővel, és bevezettem a BOOT EPROM-ozást, így egy csomó drága floppy meghajtót meg lehetett spórolni, nem beszélve arról, hogy nem kellett istenháta mögötti kirendeltségekre szaladgálni, ha éppen bad sectoros lett Mancika gépében a boot lemez :-) )
Windowsos hálózat sokáig szintén a Novellre csatlakozott rá, aztán a Win 9x terjedésével terjedt a Microsoft-os hálózat, amivel több baj volt, mint haszon, igazából az NT alapú Windowsok terjedésével vált használhatóvá.
"Világháló" az úgy a 90-es évek közepéig a BBS-ek voltak, ahol nagyban ment a program csere-bere :-)
Internet úgy 96-97 környékén kezdett szélesebb körben terjedni.

Azon a bizonyos DOS-on remekül elvoltak a felhasználók, a Windowst nagyon sokáig szükségtelen rossznak tartották, igazából két réteg használta: kiadványszerkesztők-grafikusok (bár ha tehették, akkor inkább Mac-et használtak), és a titkárnők: Word-Excel...
Az, hogy egy otthoni felhasználó Windowst akarjon, az a 90-es évek vége felé jött el, három ok miatt:
-internet
-DirectX-el elkezdtek komolyabb játékok is Windowsra megjelenni
-technika fejlődésével elkezdett szórakoztató központtá válni a PC, zene és film lejátszással.

Gépek: 89-ben, még még pár évig, a PC az elsősorban XT volt, a nagyon gazdagok vettek AT-t (=286)... 386-osok úgy 92 felé kezdhettek terjedni, de még 95-96-ban is árultuk őket. 486-ossal én először 93-ban találkoztam. És mire kifutottak már a Pentium II-nél tartottunk.
Szerintem úgy nagyjából 98-ra lettünk szinkronban a világ fejlettebb részével, amikor már az aktuális termékek futottak nálunk is.

Offline Zozosoft

 • Global Moderator
 • EP addict
 • *
 • Posts: 14753
 • Country: hu
  • http://enterprise.iko.hu/
Re: 80-as évek történelme, és annak hatása a kilencvenes évekre
« Reply #10 on: 2012.December.03. 23:18:11 »
Szoftver: volt minden, ami munkára egy gépet használni lehet: szövegszerkesztők (Wordstar majd késöbb Word), adatbázis kezelők (dBase, Clipper), táblázat kezelők (Multiplan, Lotus), AutoCAD, nyáktervezők (Orcad, Autotrax), programnyelvek (BASIC, Pascal, C, Assembly)
Én akkor semmivel nem éreztem problémásabbnak a PC-s programozás tanulást mint az EP-st. Bementél a Liszt Ferenc téren a Műszaki Könyvesboltba, és vettél egy rakás könyvet :-)

Offline endi

 • EP addict
 • *
 • Posts: 7298
 • Country: hu
 • grafikus, játékfejlesztõ, programozás, scifi, tudományok, vallás
  • Honlapom
Re: 80-as évek történelme, és annak hatása a kilencvenes évekre
« Reply #11 on: 2012.December.04. 00:37:04 »
emlékszem én azért kezdtem windózt használni mert lehetett taskot váltani :D
Vigyázat! Szektás vagyok! :)

Offline Tuby128

 • EP addict
 • *
 • Posts: 1453
 • Country: hu
Re: 80-as évek történelme, és annak hatása a kilencvenes évekre
« Reply #12 on: 2012.December.04. 10:39:39 »
Ha Budapesten ilyen könnyen beszerezhetőek voltak a könyvek, akkor az nagy szerencse. Sajnos vidéken nem volt ilyen jó a helyzet.
 Egyébként igazad van, tényleg próbálom összerakni. Örülök, hogy elmesélted a személyes tapasztalataidat.

Offline Zozosoft

 • Global Moderator
 • EP addict
 • *
 • Posts: 14753
 • Country: hu
  • http://enterprise.iko.hu/
Re: 80-as évek történelme, és annak hatása a kilencvenes évekre
« Reply #13 on: 2012.December.04. 11:14:27 »
Érdekességként pár 94-96-os árlistánk:

Offline Ep128

 • EP addict
 • *
 • Posts: 1854
 • Country: hu
  • Honlapom
Re: 80-as évek történelme, és annak hatása a kilencvenes évekre
« Reply #14 on: 2012.December.05. 00:22:48 »
Eszelős jó volt ezt az árlista sorozatot böngészni! :-)
Rééégi szép idők!
5,25 -ös floppy, Gravis Ultrasound hangkártya, Cyrix proci és társai...
Egészen elérzékenyültem. :-)