Enterprise Forever

:HUN => Konvertálás => Spectrum-ról => Topic started by: Zozosoft on 2006.June.08. 10:50:33

Title: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.June.08. 10:50:33
Quote from: "MrPrise"

Quote from: "Zozosoft"
Tartsak a Spectrum verzió átírásáról is beszámolót? :-)

Ez nem is lehet kérdés! :-)


Akkor közkívánatra, tessék :-)

Az SpV cikksorozatát a témáról ugye mindenki ismeri, aki mégse az egyrészt letöltheti az összes SpV-t a sinclair.hu-ról (http://sinclair.hu/), másrészt Gafz elkezdte az átírás cikkeket felpakolni htmlben az oldalára :)

Ahogy a cikkben is írva van, az elsõ lépés a program fájljainak megszerzése.
A cikkben leírt program anno bekerült a Spectrum Emulátor ROM-jába is, SCOPY néven.
Viszont manapság nem túl valószínû, hogy valaki tényleg kazettáról akarna Spectrum programot beolvasni :-) sokkal valószínübb, hogy a netrõl szerzi be az ember a Spectrum progit, .TAP vagy .TZX formában.
Ezért a nemrég elkészült 4.1-es verziójú Emulátor ROM nem csak betudja tölteni ezeket, hanem az SCOPY is ki lett egészítve ezeknek a kezelésével, így néz ki a Bumpy szétszedése:
(http://enterpriseforever.com/userpix/12_scopy_1.png.thumb.jpg) (http://enterpriseforever.com/userpix/12_scopy_1.png)
Mint az Emulátoron való futtatáshoz, itt is célszerübb a .TAP verzió választása, ez mentes a spéci betöltõktõl és egyébb trükkös védelmektõl :)

Spectrumon a legtöbb játék egy BASIC betöltõvel kezdõdik, így van ez jelen esetben is. Tehát elsõ lépésben ennek tartalmát kell megtudnunk.
Erre is kitünõen használható az Emulátor, a programot MERGE "" paranccsal töltsük be, így nem indul el egybõl, ki lehet listázni:
(http://enterpriseforever.com/userpix/12_list_1.png.thumb.jpg) (http://enterpriseforever.com/userpix/12_list_1.png)
Ezután már tudjuk a program betöltési címét (25000) és indítási címét (43900)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.June.08. 13:01:19
Ezután jön a betöltõ megszerkesztése, ismét a már jól ismert betöltõmet használtam fel. A memória lefoglalás, ennek függvényében videócím kiszámítás, a rendszerhez való visszatérést biztosító HIBA eljárás a szokásos, "100% EXOS kompatibilis" :-)
Amit most megemlítenék, hogy az elmúlt félórában tovább fejlesztettem memóriakezelést, így most már nemcsak, hogy EXOS 2.0 kompatibilis, hanem RAM bõvítés nélküli EP64-en is fut a program!
Gyakorlati értelme nincs sok, de szeretem a kihívásokat, a vajon hogyan lehetne megoldani problémákat :-)
De hátha majd elõkerül a világból egy EP64 tulajdonos, és nagyon fog örülni, hogy végre egy játék ami az õ gépén is fut. :)
Gyakorlatilag a hivatalosan kiadott néhány játékon kívül nincs egyetlen program se ami menne EP64-en.
Egyik ok, a közvetlen szegmenscímek használata, ami megakadályozza azt is, hogy felbõvített EP64-en fussanak a programok (kivéve, ha F8-FB címeken is van bõvítés).
Másik ok, hogy nincs elég RAM egy 64K-s gépben :) ami elsõ hallásra elég furcsa, hiszen egy 48K-s program miért ne férne el egy 64K-s gépben?
Egy átlag Spectrum átírat 4 szegmenst használ: egy videó szegmens az alsó 16K Spectrum memóriának, amiben található a képernyõ memória is. Két másik szegmenst a felsõ 32K Spectrum memóriának, és kell még egy videó szegmens az LPT tábla számára.
Viszont egy 64K-s gépen csak 2 szabad szegmens van... a másik kettõ a nullás lap ill. a rendszerszegmens céljára van felhasználva.
Azt már eddig is tudta a betöltõm, hogy az LPT tábla akár lehet megosztott szegmensben is, tehát ha van elég hely benne, a rendszerszegmens elejére kerül az LPT tábla, így máris megspóroltunk egy szegmenst.
De még mindig kéne egy...
Egyszerû a megoldás: a nullás lapról tegyük át az EXOS cuccait, no meg a saját programunkat a rendszerszegmensbe, állítsuk be a rendszerszegmenst nullás lapnak, és máris miénk az eddigi nullás lap szegmens!
Gyakorlatban így mûködik ez a fejlesztett betöltõ:
-lefoglal egy videószegmenst, ami majd az 1-es lapra kerül mint alsó 16K Spectrum RAM, ha nem sikerül, akkor HIBA rutinon át kilépés
-lefoglal egy akármilyen szegmenst a 2-es lapra, ha nem sikerül, HIBA...
-megpróbál lefoglalni egy akármilyen szegmenst a 3. lapra, ha nem sikerül, akkor jön az EP64 probléma...
-megpróbál lefoglalni egy videószegmenst az LPT táblának, ez lehet megosztott is, ha van benne elég hely (EXOS felhasználói határ beállítással ellenõrizve)

Ha a 3. szegmens lefoglalásánál EP64 problémával találkozik, akkor a következõ történik:
-ellenõrzi, hogy ez a 3. szegmens megosztott, és van-e benne elég hely a nullás lap eleje+LPT tábla számára, ha nincs akkor HIBA...
-ha van elég hely, akkor jön a trükk: a nullás lap elsõ 800H bájtja (ebbe benne van az EXOS rutinja a lap elején, plusz a 100H-tól kezdõdõ programunk) át lesz másolva megosztott szegmens elejére, természetesen az felhasználói határ ennek megfelelõen lesz beállítva, hogy EXOS ne tudjon lefele terjeszkedéssel bajt okozni. Átmásolás után a rendszerszegmens BFFC címén átállítjuk a nullás lap számát. Az eredeti szám természetesen el lesz tárolva. Ezután a felszabadult nullás lap szegmens kerül a 3. lapon felhasználásra. Az új nulláslap szegmens száma kerül majd bejegyzésre az LPT szegmensnek is.
Az LPT készítõ rutin számára pedig bejegyezzük, hogy 800H-tól készítse majd a szegmensben az LPT-t.
Ennek megfelelõen módosult egy kicsit az LPT készítõ rutin is, hogy az elõre megadott címen kezdje készíteni az LPT szegmensben az LPT-t. Ez normál esetben nulla, ha EP64 módban fut a program akkor lesz 800H. Természetesen ezzel módosult egy kicsit az LPT cím kiadása is a NICK-nek, hiszen így a 8-11-es címbitekkel is kell foglalkozni.

A HIBA eljárás is bõvítve lett, ha lett eltárolva nulláslap szegmensszám, akkor kilépés elött helyreállítja azt, visszamásolva az elsõ 800H bájtot. Ily módon még EP64 módban futva is megõriztük a rendszer teljes épségét, töltési hiba, vagy meleg reset esetén szépen kilép az EP logóhoz a program!
Kisebb módosítások voltak az EXOS 2.0 kompatibilitáshoz (Amit már a CPC betöltõmben is megcsináltam), a kép alján lévõ státuszsor az EXOS-tól lesz átvéve, ill kilépéskor a rendszerszegmensbõl lesz kiolvasva a visszaállítandó EXOS LPT címe.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: gafz on 2006.June.08. 13:15:39
Azért nem felesleges az EP64 kompatibilitás, a ködös Albionban (meg gondolom máshol is) eladtak egy adagot belõle... Hátha ott is fújják még a tüzet... :)

Ja, és már elõkerült egy EP64 tulajdonos: The Spider...  :wink:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.June.08. 13:21:56
Quote from: "gafz"
Ja, és már elõkerült egy EP64 tulajdonos: The Spider...  :wink:

Neki EP64-e van?! Ide vele, adok érte két 128-at :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: gafz on 2006.June.08. 13:25:28
Ha jól emlékszem az Index-es fórumról, akkor igen.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.June.08. 13:53:38
Az EP64-es kitérõ után vissza a betöltõhöz.
Miután sikerült a szükséges memóriát megszerezni, elkészíti az LPT táblát (részletesen lásd az SpV cikkben), majd betölti az SCR fájlt, ami az SCOPY-s kicsomagolás után kapott BUMPY.3FF átnevezésével készült. A kép betöltése után átkonvertája az attribútum terület minden egyes bájtját EP formátumra. Egy bájt konvertálása a következõ módon történik: egy 256 elemû táblázatra rácímezve (H a cím felsõ 8 bitje, L a konvertálandó attributum) kiolvasható a Spectrumos attribútum bájt EP-s megfelelõje, amire le lesz cserélve az adott bájt.
Ez a táblázat az Emulátor új ROM-jának fejlesztésekor készült, ebben benne van az is, hogy az elvileg villogó kombinációk inverzek legyenek, legalább így különbözve a flash nélküli  azonos kombinációtól. Az Emulátor eredeti programja, meg sok átírat nem foglalkozik ezzel a problémával, így akad jó pár játék, ahol nem tudni, hol áll a menüben a kurzor, mert az eredetileg villogna... ezzel a módszerrel inverz lesz a kurzor, és így már használható lesz :-)

Hogy a táblázatra címezni tudjunk, annak xx00H címen kell kezdõdni. Eredetileg úgy mûködött a betöltõm, hogy a programban lévõ táblázatot 1000H címre másolta induláskor, és itt volt használva. Most az EP64 kompatibilitás miatt helyspórolás okán lekerült 100H-ra. Így viszont induláskor hiányzik az elsõ három bájt, mivel ott a táblázatott átugró JP található, így ez a 3 bájt az elsõ konvertálás elött lesz kitöltve.

Miután a betöltõ kép attribútumai át lettek konvertálva, átkapcsolunk a Spectrumos LPT-re, ezután következik a PRG betöltése (ami eredetileg a BUMPY.5FF fájl volt). A sikeres betöltés után jön még egy nagyon fontos dolog :-)
Mivel a letöltött TAP fájl mellett rögtön ott volt egy örökélet POKE is, így ezt is beletettem, hátha valaki élni akar ezzel a lehetõséggel :-)
A kérdést a státuszsorba kiírva tesszük fel, majd az Y és N billentyûk figyelése következik végtelen ciklusban. Y válasz esetén elvégezzük a POKE-t, és ezután jöhet a program indítása.
(Melesleg ennek a kérdésnek az is a mellékhatása, hogy floppyról töltve is meg lehet nézni alaposan a betöltõ képet, nem tünik el egybõl. Ezért más programoknál ha nincs is ilyen kérdés, akkor is be szoktam rakni egy billentyûre várakozást.)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.June.08. 18:13:33
Úgy látom Gafz ma az SpV-k begépelésével tölti az idõt :) Már az 5. rész is fent van. Rögtön lenne is egy megjegyzésem, amit amúgy is említeni akartam:
Quote
Az ASMON-ban a gépi kódú programok betöltésére az "R", kimentésére az "S" parancs szolgál. Mindkettõ rákérdez a start és a végcímre, valamint a betöltendõ file nevére. A SPECTRUM programok átírásánál gondot okoz, hogy SPECTRUM-on a RAM terület 4000H és FFFFH között helyezkedik el, míg az ASMON csak 0801H-tól 0BFFFH-ig tud file-okat betölteni. A probléma abból származik, hogy ilyen felállásban az abszolút címhivatkozások nem érvényesek, nehezebb megtalálni az egyes szubrutinokat.

Talán nem véletlen, hogy Moonlight-ék úgy alkották meg a FENAS-t, hogy 4000h-FFFFh-ig szabad a memória :) Így erre a célra sokkal alkalmasabb a FENAS-t használni, hiszen így az eredeti helyére tölthetõek a program darabok. A disassembler rész is sokkal használhatóbb, mivel nem egy gyorsan elszaladó listát látunk, hanem a fel/le gombokkal tudunk mozogni a programban.
(SpV mentségére, a cikk születésének idején még nem létezett a FENAS :) )
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: gafz on 2006.June.08. 18:32:06
Gépeli a nyavalya... :) Van itt egy feltört Omnipage... :) Mondjuk az OCR korrektúrával el lehet bíbelõdni...  :oops:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: MrPrise on 2006.June.08. 18:34:18
Quote from: "gafz"
Gépeli a nyavalya... :) Van itt egy feltört Omnipage... :) Mondjuk az OCR korrektúrával el lehet bíbelõdni...  :oops:

Nem akartam offolni azért írtam üzenetet ;-) De most már mindegy :-D
Anno én is próbálkoztam OCR-rel, de valahogy sosem azt látta amit én ;-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.June.09. 10:34:12
A cikk felkerült 6. részéhez megjegyzés: itt az egyik randa sajtóhiba, az EP billentyû mátrixban a C és a V fel lett cserélve.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.June.09. 11:09:46
Visszatérve a Bumpy átírásához: miután van remek betöltõnk, el is indul a program, persze a menü kiírásánál többet nem igen csinál, hiszen nincs még billentyûfigyelés se...
A CPC programoknál azt láthatjuk, hogy leginkább ROM hívásokat használnak, ami nem véletlen, hiszen elég bonyolultan lehet közvetlenül programozni a CPC hw-t (pl a billentyûzetlekérdezés is hasonlóan bonyolult, mint ahogy a hangchip regisztereit lehet kezelni).
Spectrumon jóval egyszerübben kezelhetõ a hw, így a játékok nagy része ezt a módszert alkalmazza billentyû, joystick lekérdezésre, hang generálásra.
Így nem mûködik az a módszer, amit a Popup esetén láttunk, hogy a btöltõben elkészítve a megfelelõ ROM rutinok szimulációját, gyakorlatilag az eredeti program fájlokhoz hozzá se nyúlva mûködõképes lesz a program.
Meg kell keresni, és át kell írni az ilyen közvetlen HW hívatkozásokat.
Kezdjük az irányítással, ehhez a FEH prot olvasásokat kell megtalálnuk (részletesen kifejtve az SpV cikk 6. részében).
Mint tegnap említettem a keresgélést FENAS-ban célszerû végezni, így a helyére tölthetõ a PRG fájl, Bumpy.prg esetén az 61A8H-F8D3H területet jelent.
A program az AB7CH címen indul. Szerencsére ezesetben nincsenek olyan trükkös átkódolós védelmek, mint az Spv-ben ismertetett  Moon Cresta esetén. (Persze más programnél simán bele lehet futni ilyesmibe :-) ) Így egybõl lehet a lényegre koncentrálni.
FEH portolvasást egy helyen találni:
(http://enterpriseforever.com/userpix/12_portfe1_1.png.thumb.jpg) (http://enterpriseforever.com/userpix/12_portfe1_1.png)
A rutin elsõ része sorban lekérdezi az összes billentyû sort, és eltárolja. A ciklus után van még egy igen érdekes IN A,(0DFH)!
Ilyen port elvileg nem is létezik Spectrumon :) a megfejtés: A legtöbb Spectrum hw nem alkalmaz teljes címdekódolást (így meg lehet pár IC-t spórolni), ezért az egyes I/O portok több címen is láthatóak. Pl az ULA 0FEH portja az összes páros címû porton... Jelen esetben a Kempston típusú joystick illesztõ lekérdezésrõl van szó, ami normál esetben az 1FH porton történik.
Még szerencse, hogy közvetlenül a billentyû lekérdezés mellett van, különben órákig lehetett volna keresgélni, hogy hol is kérdezi le, amikor nincs 1FH port hívatkozás :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.June.09. 13:48:13
A program módosításához már készen állnak a betöltõben a kész rutinok, az elv hasonló az SpV-ben leírtakhoz. A fontos rutinok címeit én a nem használt RST rutin belépési pontokra teszem, így 3 bájtos CALL helyett elég egy bájtos RST utasítás a meghíváshoz, így mindenhova befér :-)
Jelen esetben minket a PORTFE rutin érdekel elsõként, ezt szint a Spectrum Emulátor új ROM-jához fejlesztettem ki eredetileg. Ez nemcsak a FEH port olvasását tudja emulálni, hanem annak írását is, azaz a hang generálást, ill. a keretszín (konvertált tehát színhelyes beállítását is).
Paraméterként felhasználja az RST utasítás utáni bájtot is, 0DBH jelenti az IN A-t, 0D3H az OUT A-t, 0EDH az IN A,(C)-t, de szükség esetén más kombináciok is legyárthatók (IN B,(C), stb)
Beolvasásnál a megadott sor(okat) olvassa be, és adja vissza, teljesen Spectrumos módon. A szám billentyûknél be van keverve a dologba az Internal+ALT is, a Sinclar joystick illesztõt szimulálva. Az Emulátoros verzióban az External joy-ok is itt voltak bekeverve, az átírásos verzióban azokat a Kempston illesztõ szimulálására tartogatjuk, JOY névre hallgató rutinban.
Bumpy indulásakor a PORTFE az RST 28H-ra kerül a betöltõben, a JOY pedig az RST 8-ra.
Így csak annyit kell tenni, hogy B423H címen található IN A,(0FEH) utasítást kicseréljük:
B423 EF     RST 28H
B424 DB    DB 0DBH


A joystick olvasó IN A,(0DFH)-t pedig:
B42B CF     RST 08H
B42C 00     NOP

Ezekután már lehet is játszani, csak hang nincs még, és itt-ott színhibás a program :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.June.09. 14:49:28
Következik a hang: erre sajnos nem túl sok szót vesztegettek a SpV cikkben. A Moon Cresta a Spectrum ROM hangrutinját használta, amelynek EP-re modosított változatát berakták a betöltõbe BEEP néven. És annyival elintézték az ügyet, hogy a ROM rutin hívását cseréljük ki ennek a rutinnak a hívására.
Elöször is itt volt egy nagyon csúnya nyomdahiba!!! Az ott közölt rutinban az 0A7H portra küldik ki az adatot, ami teljesen értelmetlen! A helyes az 0A8H vagy 0ACH! (0-ás hangcsatorna bal ill. jobb hangerõ)
Ennek a nyomdahibának köszönhetõen elég sok néma átírat került forgalomba, mivel a hibás 0A7H címet használták... jó pár ilyet ki is javítottam már.

De mi is a helyzet a közvetlen port piszkálással történõ zenéléssel Spectrumon? Hiszen a legtöbb játék ezt használja.
Itt szintén a 0FEH port kap szerepet, ezuttal OUT utasítással kezelve.
Az ide írt adat 0-2 bitje a keretszínt határozza meg. A 3. bit a megnókimenetre vonatkozik, ez minket nem érdekel :) a 4. bit jelképezi pedig a ZX Spectrum összes zenei képességét 1 bites D/A kimenet formájában :-)
Elöször tehát meg kell keresnünk az összes 0FEH portra vonatkozó utasítást, és utána kezdeni velük valamit :-)
A betöltõ induláskor D/A módba kapcsolja a DAVE 0-ás hangcsatornáját, ezután az elöbb emlegetett portok segítségével tudunk hangot generálni.
Sok átíratban egyszerûen csak kicserélik az OUT (0FEH),A utasításokat OUT (0A8H),A-ra (vagy 0ACH-ra) ami végülis mûködõ megoldás, de van 1-2 probléma vele. Egyrészt nem foglalkozik a keretszín problémájával, másrészt mivel csak az egyik hangerõt állítja a DAVE-ben, így ha sztereó kimeneten át hallgatjuk kedvenc EP-nket, akkor csak az egyik oldal fog szólni, ami elég zavaró, esetleg a programozásban kevésbé jártas felhasználó elkezdi keresni a kontaktos kábelt, hogy miért nem szól a másik oldal :-)
A már emlegetett PORTFE rutinunk mivel a Spectrum Emulátorhoz készült, OUT esetén természetesen kezeli a keretszín problémáját is, iés persze a hangot is mindkét oldalra adja ki.
Egyetlen probléma, hogy ez így elég sok utasításból áll, ami intenzívebb hangpiszkálásnál észrevehetõ lassulást okozhat.
Köztes megoldásként készült a CSAKOUT nevû rutin, ami egyrészt nincs beágyazva az általános PORTFE rutinba, így már egy csomó utasítást megspóroltunk, másrészt a keretszínnel se foglalkozik. Magyarán egy OUT (0A8H) és egy OUT (0ACH) utasítás az egész :-)
A Bumpy esetén elöször az általános rutint alkalmaztam, majd úgy találtam nem az igazi a hang, viszont a keret mindig fekete, így végül a CSAKOUT módszer lett a végleges.
OUT (0FEH) utasítás a következõ címeken volt a Bumpy-ban: B485H, EC4AH, ED1BH, EF34H, F514H, F525H, F53BH, F550H, F569H, F59CH
Itt mindenütt az OUT (0FEH),A helyett:
C7   RST 00H
00    NOP
utasításokra lett átírva.
Ezután már hang is van. A Bumpy-val idáig eljutni a .TAP letöltésétõl számítva kb 10 perc volt :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.June.13. 11:24:05
Az átírás utolsó fázisa pedig az attribútumok kijavítása... ez a legnehezebb, legidõigényesebb mûvelet.
Itt nincs semmilyen általános módszer, minden programban más és más módszert alkalmaznak. A felderítésre a SpV cikk 9. része ad útmutatást. A lényeg az, hogy az 5800H-5AFFH közti memória területekre irányúló mûveleteket kell figyelni.
Ahol fix érték beírását találjuk, ott kinézzük a konvertáló táblánkból (ami a betöltõ forrászszövegének elején található) a megfelelõ értéket, és kijavítjuk.
Ennél sokkal gyakoribb, az amikor egy regiszterben megkapott érték kerül beírásra, leggyakrabban egy LD (HL),A utasítás formájában. Itt a legegyszerübb kicserélni ezt az utasítást egy olyan rutin meghívására, ami már a konvertált értéket írja be. Erre szolgál a KONV nevezetû rutin a betöltõben, ami RST 10H-re kerül, tehát a megtalált ilyen LD (HL),A utasításokat RST 10H-ra kell cserélni.
Az adott programtól függõen persze más módszerek is elõfordulnak, a KONV alapján könnyen legyárthatóak. Pl. a BUMPY esetén elõfordul LD (HL),C variáció, ez KONV2 néven található meg a betöltõben, és az RST18H-ra kerül.
Szintén nagyon gyakori, még az LDIR, LDI (néha LDDR, LDD) alkalmazása, általában akkor amikor a játék valamely elõre elkészített grafikai eleme (falak, tárgyak,stb) kerül a képernyõ memóriába másolásra.
Bumpy esetén LDI fordul elõ, ez KONV4 néven kerül megvalósításra, ez az RST 20H-ra kerül. Ha a KONV4-ben a kipontosveszõzött JR utasítást visszatesszük, akkor LDIR-t kapunk, az INC HL, INC DE utasítások DEC-re cseréjével pedig az LDD, LDDR állítható elõ.
Konkrétan:
B471   LD A,07H
B473   LD HL,5800H
B476   LD DE,5801H
B479   LD BC,2FFH
B47C   LD (HL),A
B47D   LDIR

Könnyen felismerhetõ, hogy ez egy attribútum terület törlés, ráadássul 7-es értékkel, ami EP-n is 7-es, így ezzel nincs további dolgunk.

B4F8   LD HL,5800H
B4FB   LD B,18H
B4FD   PUSH BC
B4FE    LD (HL),06H
B500    INC HL
B501   PUSH HL
B502   POP DE
B503   INC DE
B504   LD (HL),A
B505   LD BC,1CH
B508   LDIR

Az LD (HL),06H szintén maradhat, viszont az LD (HL),A-t ki kell cserélni egy RST10H-ra

B6F1-en meg van egy LD DE,5803H és utána egy nagy rakás LDI, amit most lusta vagyok ide bemásolni :) ezeket mind RST 20H-ra kellett kicserélni.
F0D8-on pedig szintén egy attributum terület törlés megadott értékkel, itt az F0E4-en lévõ LD (HL),A-t kell RST 10H-ra cserélni.

E799   LD DE,5800H
E79C   ADD HL,DE
E79D   LD (HL),C

Ezt az LD (HL),C-t kell RST 18H-ra cserélni, E7A8-on ven még egy.

E2E4-en van még egy LD DE,5800H, ADD HL,DE címû rész, amihez végül E30E címen tartozik egy LD (HL),06H. 6-os attributum tehát lehet békén hagyni...
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.June.13. 11:36:03
Ezekután már egész jól ment a program, csak a felvehetõ tárgyak voltak makacsul világoszöld alapúak...
Itt kezdõdött kb 3-4 órás szívás amíg probáltam újabb helyeket találni, amik az attributum területeket piszkálják...
Végül rájöttem, hogy az elöbb átugrott E30EH címen lévõ LD (HL),n utasítás a bûnös!
Igaz, hogy ott alapban 6-van amit nem kell bántani, de itt látható egy szép példája a Neumanni elvek alkalmazásának, miszerint a program és adat ugyanabban a memóriában tárolodik. Jelesül, hogy itt egy önmagát módosító programról van szó!
E2E4 LD DE,5800H
E2E7 ADD HL,DE
E2E8 LD A,C
E2E9 LD (0E30FH),A
....
E30E LD (HL),06H
Na itt a bûnös! Az E2E9H-en lévõ utasítás írja át az E30EH címen lévõ LD paraméterét!
Ennek megvalósítására készült  egy E30F nevû rutin a betöltõben, amely szabad RST hiányában az 0005H címre kerül, és az E2E9H az LD utasítás CALL 0005H utasításra lett cserélve.


Menü szöveg átírása már rutin munka, és kész is volt a Bumpy :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ep128 on 2006.June.13. 17:57:50
Eszelõs....  :)
Szeretnék 18 évet fiatalodni, és az éppen kicsomagolt vadi új Ep-n megtanulni programozni...  :lol:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.June.13. 19:17:47
Quote from: "Ep128"
megtanulni programozni...  :lol:

Ennek a résznek most sincs semmi akadálya!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Woid on 2006.June.19. 04:14:17
Érdekes lehet a kérdés, de PC-re létezik Z80 assembler? Olyasmi mint a FENAS?
Vagy emulátor kell mindenképp?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: MrPrise on 2006.June.19. 08:04:22
Quote from: "Woid"
Érdekes lehet a kérdés, de PC-re létezik Z80 assembler? Olyasmi mint a FENAS?
Vagy emulátor kell mindenképp?

Google-t próbáltad már? ;-)
Létezik. Van komplett Z80 fejlesztői környezet is (debuggerrel).
Pl: http://www.oshonsoft.com/z80.html
A fenti mondjuk fizetős.
http://savannah.nongnu.org/projects/z80asm
Van még egy DOS-os IDE is, anno azt használtam és van még parancssoros fordító is, de most nem találom.
Itt is érdemes szétnézni:
http://www.z80.info/z80sdt.htm

http://linux.softpedia.com/get/Programming/Assembler-Tools/Z80-ASM-638.shtml
http://wwwhomes.uni-bielefeld.de/achim/z80-asm.html
http://sourceforge.net/projects/zasm
Ez olasz, de a downloadot meg lehet találni ;-)
http://www.le.infn.it/~fulvio/z80main.htm
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: gafz on 2006.June.19. 09:44:33
Hmmm... elsõ Spectrum program átírási próbálkozásommal eddog jutottam:

(http://enterpriseforever.com/userpix/4_quest_for_tires_1.gif)

 :oops:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.June.19. 09:48:16
Quote from: "gafz"
Hmmm... elsõ Spectrum program átírási próbálkozásommal eddog jutottam:

(http://enterpriseforever.com/userpix/4_quest_for_tires_1.gif)

 :oops:

Azt, hogy .tap nem kell beírni :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: gafz on 2006.June.19. 10:09:27
Rájöttem...  :oops:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.June.19. 10:11:45
És mi ez a Guest?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: gafz on 2006.June.19. 10:19:32
BC's Quest for Tires
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Woid on 2006.June.19. 11:23:29
Quote from: "MrPrise"

Google-t próbáltad már? ;-)
Létezik. Van komplett Z80 fejlesztői környezet is (debuggerrel).
Pl: http://www.oshonsoft.com/z80.html
A fenti mondjuk fizetős.
http://savannah.nongnu.org/projects/z80asm
Van még egy DOS-os IDE is, anno azt használtam és van még parancssoros fordító is, de most nem találom.
Itt is érdemes szétnézni:
http://www.z80.info/z80sdt.htm

http://linux.softpedia.com/get/Programming/Assembler-Tools/Z80-ASM-638.shtml
http://wwwhomes.uni-bielefeld.de/achim/z80-asm.html
http://sourceforge.net/projects/zasm
Ez olasz, de a downloadot meg lehet találni ;-)
http://www.le.infn.it/~fulvio/z80main.htm


Kerestem, persze :) De annyi mindent dobott ki, hogy kicsit elbizonytalanodtam...
Mindenesetre leszedtem ezt a http://www.zilog.com/support/software/ZDS368.exe,
amiről tippem sincs hogy mi, de valami ilyesmit irta róla.
Köszi linkeket, átnézem őket. Ideje beletanulni az asm-be is.

Szerk: Na meg legyünk őszinték, lehet nekem napokba kerülne amíg találok egy JÓL
kezelhető stabil programot. Itt viszont rögtön az illetékesek segítenek,
ami igen nagy előny. Ha belegondolok hogy ha tíz évvel ezelőtt lett volna
ez a fórum, meg net... Hű.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: MrPrise on 2006.June.19. 12:34:09
Quote from: "Woid"
nekem napokba kerülne amíg találok egy JÓL
kezelhető stabil programot. Itt viszont rögtön az illetékesek segítenek,
ami igen nagy előny.

Próbálok segíteni, de illetékesnek azért nem nevezném magamat ;-) Nagyon régen használtam Z80 assemblert utoljára. A google-t, nem úgy értettem hogy ne kérdezz olyat ami a Google-val is megtalálható, hanem arra céloztam, hogy a múltkor előfordult velem, hogy segíteni akartam és amiket beírtam azokat már ismerte az illető ;-)

Quote from: "Woid"
Ha belegondolok hogy ha tíz évvel ezelőtt lett volna ez a fórum, meg net... Hű.

Hát, igen. Ebbe már én is belegondoltam. Anno én az Enterpress-ről is úgy szereztem tudomást, hogy mentem a postára valamiért és véletlenül megláttam a nagy fekete ENTERPRESS feliratot... Nem értettem miért néz ki egy újság címe mint az Enterprise logo? ;-) Akkor már a 2. számnál tartottak...
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: MrPrise on 2006.June.25. 10:17:01
Ezeket gondolom ismeritek:
ftp://ftp.worldofspectrum.org/pub/sinclair/books/
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.July.05. 21:11:54
Highway Encounter 2 újrafordítva, hogy EP64-en is menjen (A Bumpynál részletezett módon).
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.July.26. 16:01:42
A fenébe! Az ember egy kicsit nem figyel oda, és véletlenül még 3 játékot átír... :D

Alapvetõen onnan indult a dolog, hogy a Bomber Man belsejében kotorászva úgy találtam túl bonyolult a billentyû figyelés (ha érdekelnek a részletek valakit, kifejthetem bõvebben is...), így belenéztem pár másik Hudson Soft progiba, hogy ott is ezeket a rutinokat használják-e?
És mivel annyira tökegyformák ezek a programok belülrõl, hamár betöltöttem a FENAS-ba, akkor már semmibõl se állt a pár bájtot átírva kimenteni :) Így kb 5 perc alatt meg volt egy átírat :) A legnehezebb feladat a HISCORE megtalálása volt a kimentéshez.

Az új Bomber Man-nál leírtak érvényesek ezekre is: irányítás bármely joystickkal, EP64 kompatibilis, választható örökélet, high score mentés...

Mondjuk túl sokat ne várjon ezektõl a progiktól senki, nagyon úgy tünik, hogy csak egyszer alkottak nagyot a Hudsonék (Bomber Man)...
Bár a Cannon Ball ötletét késöbb lekoppintották a Pang-ban :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2006.July.27. 17:56:54
Quote from: "Zozosoft"
Alapvetõen onnan indult a dolog, hogy a Bomber Man belsejében kotorászva úgy találtam túl bonyolult a billentyû figyelés (ha érdekelnek a részletek valakit, kifejthetem bõvebben is...), így belenéztem pár másik Hudson Soft progiba, hogy ott is ezeket a rutinokat használják-e?


engem érdekel.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.July.27. 21:28:48
A mese elött még egy kiválló Hudson program :-) Nem véletlenül maradt a végére, ebben találtam meg azt amit eredetileg kerestem.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: gafz on 2006.July.27. 22:06:45
Öööö... izé... mit kerestél? A billentyûzetfigyelõ részt?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.July.27. 22:56:36
Na akkor engedve a tömeg követelésének :-) A Bomberman rejtelmei.

A program 8000H-ra töltödik, és itt is indul. Ez egy kicsit érthetetlen, hiszen így nem fut 16K-s Spectrumon, pedig egy 8K-s programtól elvárná az ember... pláne 1983-ban...
A futás közbeni adatokat és a vermet pedig a legfelsõ 16K-ban tartja.

IM1-ben fut, ezzel sincs gond.

Hang, azaz OUT (0FEH),A utasítás két helyen van, 9098H és 91D8H, mivel keretszít nem használ, így ezek a már korában megismert CSAKOUT rutinra lettek cserélve, azaz RST 0.

Attributum területet csak egy helyen piszkál: 90EFH címen van egy LD BC,5800H utasítás, amihez 912AH címen találni egy LD (BC),A-t, amit a megfelelõ KONV rutin hívására kellett cserélni. Ez az egész rutin egy karakternyi területen helyezi el a grafikus adatokat, plusz a megfelelõ attributum bájtot.

Lássuk a billentyûzetet:
Lehet találni 2 db IN A,(0FEH) utasítást.
(http://enterpriseforever.com/userpix/12_bman1_1.png)
Ez a kis rutinocska figyeli a SPACE ill a CAPS SHIFT gombokat. A "leírásban" nem szereplõ módon a CAPS SHIFT is megfelel tûz gombnak, azaz lehet vele bombát potyogtatni :-)

Ezenkívûl még egy IN A,(C) féle megoldást találni itt:
(http://enterpriseforever.com/userpix/12_bman2_1.png)

Ezeket átírva a szokásos PORTFE rutin hívásra, már kapunk egy tökéletesen mûködõ átíratot, de az irányítás az eredeti nem túl barátságos :-)
Itt jött a tünödés, hogyan lenne legjobb átirni joystickra az irányítást. Ehhez elkezdtem végignézni, mit is csinál a billentyûzet kezelõ rutin.
Ez a 916AH-n kezdõdõ rutin ciklusban akár az egész billentyûzetet lekérdezi! Ezt már túlzásnak éreztem a játék igényeihez képest, hiszen ide csak 5 gomb kéne...
Egész pontosan azt csinálja a rutin, hogy végig kérdezi a billentyûzetet, addig amíg nem talál egy lenyomott gombot. Ha talált akkor a HL-el címzett táblázatból kikeresi az ASCII kódját. (A táblázat 919Eh-tól 40 bájt)
Tehát ez egy teljes és általános billentyû lekérdezés.
Megkeresve, hogy ez a rutin honnan van hívva, ezt találni:
(http://enterpriseforever.com/userpix/12_bman3_1.png)
A rutin elsõ része kikeresi egy 16 elemû táblázatból a visszakapott gomb kódját, 9163H-nál az A 1-16-ig tartalmaz egy sorszámot, ill. ennél nagyobb ha nem találta meg a táblázatban a kódot.
A táblázat 913FH-n van, és párosával vannak benne a billentyûk:
W,I
E,O
D,L
C,SYMBOL SHIFT
X,M
Z,N
A,J
Q,U
Ezekbõl négy páros már ismerõs az eredeti kezdõképrõl (http://www.ep128.hu/Games/pic/A-B/Bomber_Man_1.gif), mint a 4 irány billentyûi. Mi lehet a maradék? Egy pillantás a Spectrum billentyûzetre (http://www.sinclair.hu/hardver/zxspectrum/galeria/zxkeyboard.jpg), máris világos, hogy a gép két oldalán elhelyezkedõ gomb kupacról van szó, ami a 4 fõ és a 4 átlós irányt tartalmazza, plusz ott van a korábban már emlegetett CAPS SHIFT és SPACE mint egy-egy tûz gomb a két külön kupachoz.
Ezen a ponton a rutin alkalmas lenne a két gombkupaccal, két külön játékos számára biztosítani az irányítást.
Tovább lépve a 9164-65H-n lévõ utasítások osztják a kapott értéket 2-vel, így a két gomb kupac már párhuzamosítva lett. A kimenet tehát 1-8-ig az irányoknak megfelelõen, ill. 9 ha az egyik irány sincs megnyomva.
Lássuk ennek a rutinnak a felhasználását:
(http://enterpriseforever.com/userpix/12_bman4_1.png)
Mint látható ezesetben a lehetséges 8 irányból, csak négy van lekezelve.

Így tehát csináltam két rutint, az egyik a tûzgombokat figyeli az összes joystickon (internal esetén a Space és az ALT is mûködik), erre cserélem le a 912DH-n lévõ rutint.
És egy másikat ami a négy irányt figyeli a joystickokon, ezt pedig a 914FH helyére teszem be, és 1,3,5,7-et ad vissza,  ill. 9-et ha egyik se aktív.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.July.27. 23:09:19
Miután jól kielemeztem a Bomberman billentyûfigyelését, kiváncsi lettem, hogy a többi Hudson progiban is ezek a rutinok vannak-e használva, ami elég logikus feltételezésnek tünt.
Nemcsak a billentyûfigyelés, hanem minden más: kezdõcím, hang, attributumkezelés is tök egyformán van ezekben (csak a címek térnek el), így alakult úgy, hogy hamár belenéztem, át is írtam :-)
A Cannon Ball-ban és a "gyilkos zöldségek támadásában" :-) 8 irányos billentyûzet kezelésbõl csak 2 irány van használva.
Az Itasundorious a Bomberman-hoz hasonlóan 4 irányt használ.
És végül a Frog Shooter az ami használja mind a 8 irányt! Bár a kezdõképernyõn titkolják ezeket a gombokat...
Ehhez tehát ki kellett egészíteni a betöltõben a billentyû kezelést. Hiszen a megismert rutin nem alkalmas két gomb lenyomásának az érzékelésére, így mindig csak azt érzékeli, amit elöbb kérdez le.
Így külön kellett a rutin elejére belerakni, hogy lekérdezi az átlós irányokat a joystickokról, ha nincs ilyen akkor lehet a sima irányokat nézni.
Olyan progi nincs, ami a két kupac gombot külön kezelné, két játékos számára.

Még egy apró kiegészités: a zöldséges meg a békalövõ :-) használ piros keretszínt is, így ennek kezelését még bele kellett rakni a CSAKOUT rutinba.

Itt van az egész kollekció betöltöinek forrása:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ep128 on 2006.July.28. 00:19:39
Részben még én is értem amit leírtál, pedig az már nagy szó...  :lol:
Köszi!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.July.28. 09:54:16
Quote from: "Ep128"
Részben még én is értem amit leírtál, pedig az már nagy szó...  :lol:
Köszi!


Akkor már érdemes volt ennyit rizsáznom? :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.July.29. 13:37:23
Mai adag a Rebelstar kupac. Mint emlegettük a hibás programoknál, hogy a játék végén jól lefagy.
Úra átírtam, és kiderült, hogy nem az átirat volt hibás, hanem egészen egyszerüen a program vége egy JP 0 (azaz reset a Spectrumon).
De nem volt hiába, hogy nekiálltam újra átirni, mert így egy menetben átírtam az eddig EP-n nem létezõ Rebelstar 2 jákosos változatot is, és a Rebelstar 2-t (1 és  2 játékosos verziót) is.
Ezek is 15 perc alatt átírható játékok közé tartoznak :-) (Látod Gafz, ilyet kell kiválasztani :D )
OUT (0FEH),A volt kb 6 db, egy helyen volt attributum írás. Egyedül az okozott kisebb fejtörést, hogy ROM rutinokat hív a billentyûkezeléshez, de az is pár perc alatt összedobható volt :)
A játék végén a Spectrum Reset az EP logohoz kilépéssel lett helyettesítve.
Meg persze a szokásos, EXOS és EP64 kompatibilis betöltõ...

Itt a jelenlegi verzió, teszteljétek :-)
Még elmélkedem, hogyan lehetne kilépés helyett a játék újrakezdését megoldani, meg egy játékállás mentés se lenne rossz :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: gafz on 2006.July.29. 16:47:45
Tehetek én róla, hogy az egyik kedvenc játékom (igaz C64-en :oops: ) a "szinte átírhatatlan" kategóriába tartozik Spectrumon? :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.July.29. 16:52:45
Másik kedvenced nincs? :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: gafz on 2006.July.29. 16:55:00
Azokat már átírták... nincs sok, sosem voltam valami nagy játékos...

Ja a Wizard of Wor II ami csak C64-en létezett... ezt majd elfelejtettem :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.July.29. 22:04:58
Na az elsõ részbe sikerült már mentést fabrikálnom.
Úgy mûködik, hogyha megnyomjuk valamelyik funkcióbillentyût játék közben, ez jelzi, hogy majd menteni kell a kör végén. (ezt jelzi a megváltozott keretszin)
A kör végén történik a mentés. Betöltés egyértelmû :-)

Miért pont így mûködik?
Ehhez lássuk a program eredeti betöltõjét:
(http://enterpriseforever.com/userpix/12_rebelbas_1.png)

A 24700-on hívott rutin választja ki a nehézségi szintet. A 24900-on lévõ pedig egy környi játék. Ami végtelen ciklusban van hívogatva... (amig nem jön közbe a JP 0)
Így a legegyszerübb az, ha amikor éppen visszatért egy környi játékból, akkor ki lehet menteni az egész játékmemóriát.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2006.July.30. 22:32:41
Quote from: "gafz"
Azokat már átírták... nincs sok, sosem voltam valami nagy játékos...

Ja a Wizard of Wor II ami csak C64-en létezett... ezt majd elfelejtettem :)


Szia!

Van Spectrumra egy hasonló program, az a címe, hogy Wizard's Warrior


http://www.ep128.hu/Games/Wizards_Warrior.htm (http://www.ep128.hu/Games/Wizards_Warrior.htm)

sajnos pont a lényeg "veszett ki" belõle...
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2006.July.31. 06:29:52
Quote from: "Zozosoft"
A 24700-on hívott rutin választja ki a nehézségi szintet. A 24900-on lévõ pedig egy környi játék. Ami végtelen ciklusban van hívogatva... (amig nem jön közbe a JP 0)


Nem lehet helyettesíteni a JP 0-át egy JP 24700-al?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.July.31. 08:56:29
Quote from: "geco"

Nem lehet helyettesíteni a JP 0-át egy JP 24700-al?

Nem mert a változó területek (amik kb 500 helyre vannak szétszórva...) a játék adatait tartalmazzák, így max az érhetõ el, hogy tovább játszol a játék vége után :) persze minden körben megint kiirja, hogy nyertél/vesztettél.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2006.July.31. 10:15:58
Quote from: "Zozosoft"
Nem mert a változó területek (amik kb 500 helyre vannak szétszórva...) a játék adatait tartalmazzák, így max az érhetõ el, hogy tovább játszol a játék vége után :) persze minden körben megint kiirja, hogy nyertél/vesztettél.


Az jó.:)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: gafz on 2006.July.31. 11:19:41
Quote from: "Lacika"
Van Spectrumra egy hasonló program, az a címe, hogy Wizard's Warrior
http://www.ep128.hu/Games/Wizards_Warrior.htm (http://www.ep128.hu/Games/Wizards_Warrior.htm)
sajnos pont a lényeg "veszett ki" belõle...


Sajnos igen...
(http://c64.hardwired.hu/games/w/pics/wow.gif)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2006.July.31. 11:25:57
Quote from: "Lacika"

Van Spectrumra egy hasonló program, az a címe, hogy Wizard's Warrior

http://www.ep128.hu/Games/Wizards_Warrior.htm (http://www.ep128.hu/Games/Wizards_Warrior.htm)

sajnos pont a lényeg "veszett ki" belõle...


De akkor miért van mind a két oldalon pontszám?
 :?:

Ráadásul, ha jól láttam, akkor 16K-n nem is fut, csak ennyit sikerült kihozni belõle?  :cry:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.July.31. 12:05:25
Quote from: "geco"

De akkor miért van mind a két oldalon pontszám?

1) a gép nem kaphat pontokat? :)
2) könnyebb legyen átírni két játékosra :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.August.02. 23:23:21
Rebelstar 2 kimentõs verziója.
Itt volt egy kis gond, bár ugyanaz a call usr, goto betöltõje volt mint az elsõ résznek, mégse tért soha vissza a programból. Itt magában a programban volt a végtelen ciklus, így oda kellett berakni a CALL SAVE-t :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2006.August.04. 11:27:45
Lenne két javaslatom, mit lenne (szerintem) érdemes átírni Spectrumról újra:

Battle of Britain (http://www.ep128.hu/Games/Battle_of_Britain.htm)
Desert Rats (http://www.ep128.hu/Games/Desert_Rats.htm)

Két igen szórakoztató stratégiáról van szó. Mind a két programot megpróbálták átírni, igen mérsékelt sikerrel...
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.August.04. 16:19:05
Quote from: "Lacika"
Lenne két javaslatom, mit lenne (szerintem) érdemes átírni Spectrumról újra:


Senki nem jelentkezik a feladatra? Írjam át én? Nem túl unalmas az a sok Zozosoft átírat? :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2006.August.04. 18:40:08
Quote from: "Zozosoft"
Senki nem jelentkezik a feladatra? Írjam át én? Nem túl unalmas az a sok Zozosoft átírat? :-)


Nem tudom, ki hogy van vele, én nem unom a MÛKÖDÕKÉPES átiratokat, amelyek nem fagynak le, színesek, hangjuk is van, sõt még irányítani is lehet...  :)
Telhetetlenek (ez lennék én) mindíg vannak...
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.August.04. 18:43:46
De nem izgalmasabb, amikor minden program más és más meglepetéssel szolgál?  :twisted:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2006.August.04. 19:01:12
Quote from: "Zozosoft"
De nem izgalmasabb, amikor minden program más és más meglepetéssel szolgál?  :twisted:


Nem...  :evil:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.August.04. 19:09:12
Quote from: "Lacika"

Nem...  :evil:

Na jó, megnézem mit tehetek az ügy érdekében :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2006.August.04. 19:21:21
Quote from: "Zozosoft"


Na jó, megnézem mit tehetek az ügy érdekében :)


:smt026
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.August.04. 23:30:57
A BoB-ban a kezdõ "zenét" átírjam? Én szívem szerint kihagynám :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2006.August.05. 09:00:44
Jééé!!! Van zenéje... Eddig fel sem tûnt! Tényleg nem egy felejthetetlen alkotás.
Zozo ahogy érzed. Ha engem kérdezel, hozzátartozik a progihoz.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2006.August.05. 23:21:34
Quote from: "Lacika"
Jééé!!! Van zenéje... Eddig fel sem tûnt! Tényleg nem egy felejthetetlen alkotás.
Zozo ahogy érzed. Ha engem kérdezel, hozzátartozik a progihoz.


Hmm érdekes, igazi EP-n jobban szól mint EP32 alatt...

No itt a Battle of Britain. Szokásos betöltõ, blabla...
Belsõ joystickhoz ALT a tûz gomb.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2006.November.05. 13:40:50
Egy kis segítséget szeretnék kérni a spectrum out(0feh)-val kapcsolatban.
Állítólag BIT 3 a mikrofon birizgálása, viszont az egyik (SP128) programban a következõt találtam:

Code: [Select]
b198 3e08      ld      a,08h
b19a d3fe      out     (0feh),a
b19c ee08      xor     08h
b19e 10fa      djnz    0b19ah


Ez mire jó?
Elõször azt hittem, hogy a hangszóró birizgálása, de aztán utánanéztem, és az a BIT 4.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2006.December.23. 22:38:16
Én sem szerettem azokat az átiratokat amiben az Attributokat szakaszosan változtatja meg egy rutin bár igy szimulálható a villógás bár az még zavarobb ha vált a kép és még az elözö kép attributja nem cserélödöt le.

még régebben én is csináltam 1 átiratot az I-Cups  nevüt csak nem tudom hol lehetne megosztani.
Nekem fut az EP32 v1.20 -on.
Kezdek reá kattani, mi lenne jóbb 1 rosz minöségü átiratot javítani vagy 1 olyat ami még nincs EP-re?

 :idea:  MEGTALÁLTAM  :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2006.December.27. 18:20:52
Szerintem a hibásan átírt programok már mozgatják az ember fantáziáját, érdemes ezeket újra átírni. (Gondolom újra űtírni egyszerűbb, mint a hibás átiratban keresgélni és javítgatni a hibákat). A "Tegyük rendbe az Ep programokat" topicban van is "alapanag bőven". Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lenne még nagyon sok jó program, amit érdemes lenne ezeken kívül is átírni  :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2007.January.10. 23:47:24
A fakó szín problémáról:
Spectrumon 8 szín van, plusz van egy BRIGHT bit, így megkapjuk ezek fényes változatát, azaz még 7 színt (fényes fekete nincs)
Enterprise-on 8 színt szabadon választhatunk, 8 színt csak egyben a FIXBIAS által.
Hova állítsuk a FIXBIAS-t?
Sok program esetén (gondolom az SPV-t követve) 0-ra állítják. (illetve van, hogy nem is állítják, így hidegindítás után jól fut a program, mivel 0 az alapérték, de ha már valami más program átállította, akkor elõjönnek színhibák).
Ez esetben az a jó, hogy FIXBIAS-ban lesz fekete, és a palettában is beállítunk feketét, így lekezeltük azt, hogy csak egyféle fekete van.
A rossz viszont az, hogy a fekete mellé kapott másik szín túl sötét még normál Spectrum színeknek is. És ha nem akarunk túl nagy kontraszt különbséget, akkor a palettába választott színek is sötétebbek lesznek mint a fényes Spectrum színek.
Ez különösen a fehérnél szokott feltünni.
És van még egy nagy hiba az SPV-ben: "A már említett programunk a FIXBIAS regiszterbe 0-t tölt. Az így elõálló színkombinációk megfelelnek a SPECTRUM BRIGHT színeknek."
Na ezt nagyon nem kellett volna! Ezek a színek normálnak is sötétek, nemhogy fényesnek...
Ha valaki ebbõl indul ki, akkor az eredeti fényes színek lesznek nagyon sötétek, a normálok meg a fényesnél világosabb de sötétek...

Én onnan indultam ki, hogy a fehér az legyen fehér! Vagyis 255-ös FIXBIAS.
Itt a fehér mellé kötelezõen kapott színek egész jól megfelelnek a Spectrum fényes színeinek. Emellé már gyerekjáték a palettába összeválogatni közepes fényerejû színeket Spectrum normál színeknek.
Egyedüli probléma, hogy a BIAS-ban kapunk egy fényes feketét is, tehát konvertáláskor ügyelni kell, hogy a fényes fekete normál feketére legyen konvertálva (de néha akár ki is lehet használni ezt a plusz színt is!)

Itt egy kis BASIC program ami egy tömbben összerendeli a Spectrum színeket az EP színekkel. EP-n olyan palettát feltételezve, ahol a 8 szín megfelel sorban a normál Spectrum színeknek, a FIXBIAS pedig a fényes színeknek, a fényes fekete sima feketéhez lesz rendelve.
A második részében pedig minden lehetséges attributum kombinációhoz kiszámolja az EP megfelelõt. A FLASH-t invertálással helyettesíti. Ezt a táblázatot fájlba menti.
Ez a tábla van használva a Spectrum Emulátor programjában, ill. az átírataimban is.

Néha elszoktam térni a szabvány színektõl, pl a most készülõ FOX BACK-ben is a lila helyett barna lesz használva, mert szerintem így természetesebben néz ki a föld :-)


Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2007.January.11. 00:13:28
Itt a FOX BACK igen-igen pre-beta verziója :-)

A szokásos EXOS kompatibilis betöltõ, természetesen megy EP64-en is.
Ami plusz: ha sikerül 5 szegmenst lefoglalni, akkor Spectrum 128K módban indul el a program, egyébként 48K-s módban.
Ezt a hangban lehet észrevenni :-)
Az AY chip emulálását a geco által korábban felrakott PORTOUT rutinnal (CPC átírás topic) oldottam meg, és legnagyobb megdöbbenésemre egész jól mûködik :-) lassan már azt is kezdem sejteni, mit is csinál ez a rutin :-)
48K-s módban még szenvedek, hogy miért nincs zene, amikor pedig lennie kéne :-)
Attributum konvertálás még nincs. Viszont irányítás már van :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2007.January.11. 19:29:46
Én a Bruce Lee, és a Nodes betöltő képénél a BIAS 0-át használtam, de a normál speccy színekhez, és nem a brighthoz, feltűnt, hogy egy kicsikét sötétebb, mint spectrumon, de összhatásban nem lett rossz azt hiszem, a bright színeket, pedig a palettában beállítottak adták.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2007.May.27. 12:32:06
Végre kikerült a WoS-ra a Dizzy Lord meg az IXL c. játék amiket én meg egy barátom írtunk. :)
(Bocs nem akartam külön topicot nyitni.)
WoS: WordOfSpectrum.org
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2007.May.29. 09:26:28
Végre kikerült a WoS-ra a Dizzy Lord meg az IXL c. játék amiket én meg egy barátom írtunk. :)
(Bocs nem akartam külön topicot nyitni.)
WoS: WordOfSpectrum.org
Ezekbõl csak ilyen emulátor snapshot létezik?

Ha jól nézem a Dizzy Lordból van "gyári átírat" :-) Tetszik az alulra betett kép, amivel EP-sebbé tetted a programot!

Az IXL úgy tünik még átírásra vár :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2007.May.29. 23:45:22
Az EP-s Dizzy Lord-nak meg van a forrás szövege?
Találtam 1-2 bugot  :oops:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2007.June.03. 19:33:53
Tuti nincs meg a forrás, azt még magnós specyn írta Könzcöl Laci. :-D
Esetleg egy örökéletet csinálj rá, bár a bugokat is kijavíthatod. :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2007.June.04. 09:11:43
Tuti nincs meg a forrás, azt még magnós specyn írta Könzcöl Laci. :-D
Esetleg egy örökéletet csinálj rá, bár a bugokat is kijavíthatod. :)
Én az EP-s változatéra gondoltam, az gondolom nem Spectrumon készült :-) és gondolom te követted el :-)

Az egyik bug, hogyha a BASIC betöltõ nélkül indítom, akkor folyamatosan szól az EXOS key click ahogy nyomom a belsõ joyt :-)
A másik meg a színekkel kapcsolatos, amit már több programnál emlegettem.
Az elsõ képen a Spectrum, másodikon az EP változat látható, az EP-sben sokkal fakóbbak a színek.
[attachimg=1]
[attachimg=2]
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ep128 on 2007.June.04. 13:15:45
Mondjuk ez a fakóság annyira talán nem is zavaró... Egy olyan játék esetében amit pl. 3-4 óráig is gyúr az ember, nem egy katasztröfi, ha kevésbé "világítanak" a dolgok a képernyõn... :-) (Ellenben pl. a lila kövek (?) mindkét helyen botrányosak... :-D)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2007.June.04. 14:16:19
Egy olyan játék esetében amit pl. 3-4 óráig is gyúr az ember, nem egy katasztröfi, ha kevésbé "világítanak" a dolgok a képernyõn... :-)
Tudom a hiperérzékeny kék szemed... :-) de ezért van fényerõ/kontraszt gomb a monitorodon :-)
Engem baromira zavar ha meresztenem kell a szememet, hogy mi is van a képen! Ha meg feltekerem a fényt meg kontrasztot az egekbe, hogy lássak valamit, akkor egyrészt már a feketébõl is szürke lesz, másrészt a programból kilépve lehet megint visszatekergetni a potikat...
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2007.June.04. 20:05:59
az EP verzió a specy átirata, szokásos "bináris" módon lett átírva
talán már a forrás akkor se volt meg :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2008.August.17. 01:19:36
Úgy látom idén ez az elsõ:
Chickin Chase (http://www.ep128.hu/Games/Chickin_Chase.htm)

64K-s gépen sajnos nem fut, mert kellett még a Spectrum ROM karakterkészlet is neki.
Billentyûzet definiálásnál lehet a joystickokat is használni, az alap: Internal+ALT
Ki lett javítva az a gyárilag meglévõ hiba, hogy a SPACE-t bár elfogadja definiálásnál, de játék közben nem mûködik.
Resetnél szokásos módon elmenti a high score-t, kivéve ha örökéletes módban játszottunk :-)
Spectrumos módra bal Shift+SPACE kombinációval kiléphetünk a játékból a menübe.
Névbeírásnál szintén használhatóak a Spectrumos kombinációk pl: bal Shift+0=DEL

Egy trükköt is elrejtettek a programozók: ha felváltva gyorsan nyomogatjuk a T-t és a P-t, akkor megjelenik a készítõk neve :-) (és egyben kilép a fõmenübe)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2008.August.17. 21:37:47
Chickin Chase (http://www.ep128.hu/Games/Chickin_Chase.htm)
Örülök, hogy vannak most is, akik az EP software parkját bõvítik.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2008.August.19. 00:48:23
Itt az 1.1-es verzió :-) Beleraktam, a másik topicban megtárgyalt Music on kérdést. (Köszönjük Istvánnak, aki megfejtette a rejtélyt!)
Meg csak azért is megcsináltam, hogy menjen 64K-s gépen  :ds_icon_cheesygrin:
A trükk az lett, hogy a karakterkészlet fájl bekerült a betöltõbe, majd a végén (az örökélet kérdés után) teszi a helyére, úgy hogy felcseréli az adatokat, vagyis a felülírt rendszerszegmens rész el lesz mentve.
A resetre való szabályos kilépés így se mûködik, ezért beleraktam a billentyûzetfigyeléshez, hogy nézze a STOP gombot, így azzal lehet kilépni.
Ekkor visszamásolja a felülírt részt, és ezután már újra mûködõképes az EXOS, jöhet a High Score mentés, majd a bejelentkezõképhez ugrás :-)
Meg kellett egy kicsit kavarni az alsó status sorral, mert hogy az is a felülírt részen van eredetileg...
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2008.August.28. 22:16:45
Végre kikerült a WoS-ra a Dizzy Lord meg az IXL c. játék amiket én meg egy barátom írtunk. :)
A Dizzy Lord-ot sikerült restaurálnom, hogy ne csak snapshot legyen belõle!
Szerencsére a memóriából ki lehetett bányászni az eredeti betöltõ programot is.
A betöltõképet oroszoktól (http://trd.speccy.cz/news01052007.htm) sikerült visszaszerezni :-) (picit más mint az EP-s)
A másodiknak betöltött képen picit törtem a fejem, aztán rájöttem, hogy az, amivel a snapshot indul.
A megszerzet darabokat EP-n Specemu által fogyasztható formába raktam, majd amikor itt már jól mûködött, FENAS-ban írtam egy kis progit, amit átkonvertálta tap fájlba. (nem találtam olyan PC-s progit ami erre képes lett volna...)

Ez volt a mai Spectrum programok átírása...
...Spectrumra  :ds_icon_cheesygrin:

Már elküldtem a WOS-nak, de addig is:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2008.September.20. 23:57:18
Egy öreg átíró megjegyzése az attributum átíráshoz.....

A Spectrum programok átírásának szerintem ez a legszebb része, ahol a legtöbbet lehet tanulni az átírandó program programozóitól!

Én hajdanán, ha csak lehetett elkerültem a program futás közbeni attributum konverziót a RST utasítás segítségével, főleg a futási időre kihegyezett program részleteknél.

1. Az igazi tisztességes átiratban az attributumok fixen konvertáltak, még az attributum gyártó program részleteknél is.
2. A RST beírása a megfelelő helyekre egy tűrhető módszer.
3. A legocsmányabb módszer a screen területen teljes attributum tábla 50 Hz-es interruptból történő folyamatos konverziója. Ezt a BAM-osok használták, én csak program próbának, ilyet nem is igen adtam ki a kezemből. Ilyen a Kokotoni (legelső "átiratom"), a Battleships és még egy pár progi.

Az alkalmazandó módszert végső soron a leendő program határozza meg. A Battleships egy lassú program, ott felesleges gyötörnünk magunkat a kézi móddal. A "multicolor"-os részeknél (lásd Reaper bejelenkező menüjét) csakis a kézi módszer alkalmas.

Az igazán értékes program teljes grafikai rutinjai is átírhatók, de ez már nem attributum téma.
Ezt alkalmaztam a Head over Helles 4 színű átírásánál, ahol csodálatos programozói technikákkal találkoztam (hatalmas élmény volt, de megérte!). Gányi Sanyi is csinált egy kétszínű átiratot, őt a kényszer vitte rá, mert nem fért el a 128k-s program másként, engem a HoH szeretete.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2008.September.21. 00:34:08
Hát igen, ez az "idõnkénti" színkonverzió nagyon gáz volt... igénytelenség...
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: MrPrise on 2008.September.21. 01:29:10
Ismeritek az Advanced Spectrum Machine Language c. könyvet?
[attachthumb=1]
Akit érdekel és szeretné tudni, hogy honnan lehet beszerezni, keressen privátban!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2008.September.27. 23:15:18
Ha nagyon ráértek, van átírni való. :) Egyes õrült emberek manapság is írnak specyre programokat. :)
A WOS whats new? oldalán sokszor jelennek meg ilyenek.
Csak pár a jobbak közül (a képek alapján, mert csak 1-2-õt próbáltam ki régebben):

http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0021583
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0021562
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0021147 (ez pl valami izometrikusnak tûnik)
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0020783 (Myth 2!!!!)
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0020177
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0019750
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0019190
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0018877

2007-bõl:
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0018829
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0018540 (szépnek tûnik!)
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0018058 (ez is)
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0009662
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0017732
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0017643
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0017574 (izometrikus, szép!)
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0017573
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0017551 (szép!)


Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2008.September.29. 11:25:31
A WOS whats new? oldalán sokszor jelennek meg ilyenek.
Sok közte a Missing :-(
Lehet, hogy csak csináltak egy betöltõ képet meg egy ingame képet, és kész? :-)

Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2008.September.30. 12:21:56
Néhány "21. századi" trükk Spectrum programok átírásához:
Itt van néhány hasznos Spectrumos utility. (http://home.arcor.de/clausjahn/spectrum/)
Elsõ érdekes a ZX-Preview, amivel bele lehet nézni a különbözõ Spectrumos fájlok (TAP, TZX, Z80, stb) tartalmába.
Screen-t képes képként megmutatni, és ami a legfontosabb BASIC programot képes kilistázni, mégpedig úgy, hogy a mindenféle trükkös POKE-kkal kilistázhatatlanná tett programokat is kilistázza :-)
Vagyis nagyon egyszerüen meg lehet tudni mit is csinál egy-egy program BASIC betöltõje.

Másik nagyon hasznos a ZX-Blockeditor, azzal szintén ezekben a fájlokban lehet turkálni, és ami számunkra érdekes: az egyes adatblokkokat kimenteni sima bináris fájlba. Vagyis a program szétszedéséhez már nem szükséges az SCOPY használata.

Magát az átírást pedig az ep128emu kiváló új debbugere könnyíti meg!
Töréspontokat kell beállítani a spectrumos dolgokra, és utána már csak jegyzetelni kell, hol áll meg a program, majd ezeket a részeket EP-síteni.
Ezek:
FEr: olvasás az FEH portról, billentyûfigyelés
1Fr: olvasás az 1FH portról, Kempston joystick olvasása
FEw: írás az FEH portra, 48K hanggenerálás ill. keretszín állítása
FD: FDH port kezelése: 128K-s memórialapozás, ill. hangkeltés
5800-5AFF: attributum terület kezelése
(D800-DAFF: a második attributum terület kezelése 128K-n, de csak akkor ha a a RAM7 van belapozva a 3. lapra)

Az FEw ill. FD port figyelése érdekes lehet létezõ átíratok futtatása esetén is, így lehet megtalálni, hol felejtették el átírni a hangokat...
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2008.November.12. 23:06:02
Az IM2 megszakításról is írhatnál, ugyanis ott is voltak különbözõ gépek. Ha jól emlékszem valami porton jött, hogy az IM2 rutin hol van, és ezen a porton a legtöbb gépen 0 volt. Azonban volt pár gép (pl. az enyém) amelyen ez a port random(!) értéket adott, ha jól emlékszem 255 és 254 érték váltakozott rajta. Emiatt aztán el is szálltak bizonyos átiratok.
Vagy valami ilyesmi volt, már nem emlékszem.
Az IM2 módban a megszakítást kiváltó eszköz ad a buszra egy értéket, ami alapján a Z80 egy táblázatból kiválasztva különbözõ megszakítási rutinokat tud meghívni. Mivel ez a rendszer nincs ez EP-ben használva, ilyenkor a Z80 az üres adatbuszt olvassa be. Ez általában FF, de gyakorlatilag nincs specifikálva, bármi lehet. Legtöbb gépen valóban FF, de egyrészt a különbözõ bõvítésektõl, másrészt az alkatrészek szórásától függõen megjelennek más értékek is. Turbos gép még jobban hajlamos ilyenre, akár az is elõfordulhat, hogy fantom hibás szegmensek jelennek meg a RAM teszt során. Egyes Mészáros féle kártyák pedig tipikusan hajlamosak erre. A megoldás az, ha egy felhúzó ellenálláshidat (http://ep.homeserver.hu/Galery/Bovitmenyek/Picture/DSCF5364.JPG) kötünk a kártya adatbuszára, így garantálva, hogy üresjáratban minden adat bit 1-esbe álljon.

IM2 esetén, ha a táblázat nincs 256 egyforma elembõl felépítve, akkor természetesen a különbözõ érkezett értékek különbözõ címre ugráshoz vezetnek. És így akkor máris adott a lefagyás lehetõsége.
Vagyis vagy korrekten meg kell csinálni a teljes táblázatot, vagy pedig maradni az IM1 módnál, és ott belerakni a program eredeti megszakítási rutinjának a meghívását. (És mindenképpen ki kell bõvíteni B4 port kezeléssel.)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2008.November.12. 23:06:29
Az IM2 megszakításról is írhatnál, ugyanis ott is voltak különbözõ gépek. Ha jól emlékszem valami porton jött, hogy az IM2 rutin hol van, és ezen a porton a legtöbb gépen 0 volt. Azonban volt pár gép (pl. az enyém) amelyen ez a port random(!) értéket adott, ha jól emlékszem 255 és 254 érték váltakozott rajta. Emiatt aztán el is szálltak bizonyos átiratok.
Vagy valami ilyesmi volt, már nem emlékszem.
Az IM 2 mód a rutin címének a címét az I regiszterből (ez lesz a felső byte) és az adatbuszon éppen található byte-ból generálja. Ez az emulátorban mindig 0FFh, és az átiratok is általában ezt feltételezik. Megbízható megoldás igazi gépen azonban csak az lenne, ha a rutin címének az alsó és felső byte-ja azonos, és ez a byte 257-szer van a táblázatban, hogy minden lehetséges "véletlenszerű" címmel működjön.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2008.November.12. 23:47:17
Az IM 2 mód a rutin címének a címét az I regiszterbõl (ez lesz a felsõ byte) és az adatbuszon éppen található byte-ból generálja. Ez az emulátorban mindig 0FFh, és az átiratok is általában ezt feltételezik. Megbízható megoldás igazi gépen azonban csak az lenne, ha a rutin címének az alsó és felsõ byte-ja azonos, és ez a byte 257-szer van a táblázatban, hogy minden lehetséges "véletlenszerû" címmel mûködjön.
Az én átirataimnál konzekvensen mindig felépítettem a táblázatot, hogy nehogy elszálljon. Érdekes módon az általam átírt Spectrum programok is kivétel nélkül ugyancsak eredetileg teljes táblát használtak.
Janó és BAM nem mindig. Sokszor csak egy darabból áll náluk a "tábla".
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2009.February.03. 23:38:33
EZEK biztos mûködnek.
Lehet hogy újra elkezdem az átírást?  :roll:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.February.03. 23:55:52
Lehet hogy újra elkezdem az átírást?  :roll:

Javasolhatnám a LORDS OF CHAOS-T? :)
[attachthumb=#]
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.February.04. 08:04:44
Lehet hogy újra elkezdem az átírást?  :roll:

Ha gondolod, szívesen adok néhány további tippet:
 :)

Bard's Tale (http://www.ep128.hu/Games/Bards_Tale.htm) (alapmű!)
Chaos (http://www.ep128.hu/Games/Chaos.htm) (alapmű!)
Clickmania (http://www.ep128.hu/Games/Clickmania.htm)
Desert Rats (http://www.ep128.hu/Games/Desert_Rats.htm)
Dizzy 7 (http://www.ep128.hu/Games/Dizzy_7.htm)
Doomdarks's Revenge (http://www.ep128.hu/Games/Doomdarks_Revenge.htm)
Jet-Story (http://www.ep128.hu/Games/Jet-Story.htm)
Laser Squad Remix (http://www.ep128.hu/Games/Laser_Squad_Remix.htm) (alapmű!)
Pinball Power (http://www.ep128.hu/Games/Pinball_Power.htm)
Rockman (http://www.ep128.hu/Games/Rockman.htm)
Spike in Transylvania (http://www.ep128.hu/Games/Spike_in_Transylvania.htm)
Street Cred' Football (http://www.ep128.hu/Games/Street_Cred_Football.htm)
Super Cars (http://www.ep128.hu/Games/Super_Cars.htm) (a kivitelezés zseniális!)

Kicsit elragadtattam magam?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.February.04. 10:54:15
Lehet hogy újra elkezdem az átírást?  :roll:
Támogatom az ötletet!
Lehet, hogy egyesek azt gondolják, hogy nincs értelme, hiszen PC-s emulátorral bármelyikkel játszhatunk. De ez szerintem egy külön hobbi, van aki kertészkedik, van aki kötöget, van aki keresztrejtvényt fejt, és van aki Spectrum programokat ír át EP-re  :-)
Leginkább a rejtvényfejtéshez lehetne hasonlítani, ahogy az ember szépen sorban felderíti a program belsejét, aztán jön a logikai fejtörõ, hogy hogyan kéne ezt módosítani EP-re.
Az meg már csak a bonusz, hogy vannak akik örülnek az újabb átíratoknak  :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ep128 on 2009.February.04. 12:39:56
Nekem a Nato Assault tetszett anno, valaki át is írta, de ocsmány rosszul...  :lol:
(Színek orgiája lett az egész...  :lol: )
Szóval annak is örülnék.  :oops: ;-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2009.February.05. 18:21:54
Ehhez erõt kellene gyûjteni és idõt szabaddá tenni.  :smt017
Azért nagyon jólesett, az igény megléte és a hirtelen válaszözön.  :)
Kösz!  :bow:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.February.05. 20:15:06
Nekem a Nato Assault tetszett anno, valaki át is írta, de ocsmány rosszul...  :lol:
(Színek orgiája lett az egész...  :lol: )
Szóval annak is örülnék.  :oops: ;-)

Nem kell átírni, megy ez így is. :)
[attachthumb=#]
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2009.February.05. 22:36:53
Nem kell átírni, megy ez így is. :)
Az átiratnak annyi előnye azért van, hogy igazi gépen is lehet futtatni, hardware Spectrum emulátor nélkül :) Az EP emulátorral viszont az átírás lett valamivel egyszerűbb.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.February.05. 23:14:05
Az átiratnak annyi előnye azért van, hogy igazi gépen is lehet futtatni, hardware Spectrum emulátor nélkül :) Az EP emulátorral viszont az átírás lett valamivel egyszerűbb.

A Zozo féle Spectrum emulátorral futnak ezek a programok eredeti Enterprise-on? :?:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2009.February.05. 23:31:50
A Zozo féle Spectrum emulátorral futnak ezek a programok eredeti Enterprise-on? :?:
Ezzel (http://www.ep128.hu/Ep_Hardware/Ep_Emulator2.htm) valószínűleg igen, mert az ep128emu Spectrum emulátor emulációja ezt emulálja :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ep128 on 2009.February.05. 23:39:46
Nem kell átírni, megy ez így is. :)
Ezt eddig is tudtuk!  ;-) (Azért köszi!) De én mégis inkább szeretném emulátor nélkül, eredeti (Ep) gépen játszani.  :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.February.05. 23:41:38
Ezzel (http://www.ep128.hu/Ep_Hardware/Ep_Emulator2.htm) valószínűleg igen, mert az ep128emu Spectrum emulátor emulációja ezt emulálja :)

Értem. A’ stúdiós emulátorom nekem is volt. Először sok program nem futott rajta de azután egy ismerősöm „átrántotta” ezeket egy Multiface 128-on és utána többsége szépen elindult. :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2009.February.06. 14:35:10
Ezt eddig is tudtuk!  ;-) (Azért köszi!) De én mégis inkább szeretném emulátor nélkül, eredeti (Ep) gépen játszani.  :)
Türelem!
Most nagyon UHU -zok (csomagolok), Meg mûholdazok. Meg pecázok. Meg gombászok, Meg kertészkedek. Meg dolgozom. Meg család. Meg,. meg,. meg.. :oops:
De szándékomban van még átírni egy pár progit.  :)
Magnós enterprise-n kezdtem el az átírásokt, Például az exolon, jetpac, moon alert, popeye is úgy születtek. A floppy csak késõbb jött. Most meg emu van.
Az emushoz ki kell dolgoznom egy új szisztémát, valamint újra beleélni magam. Biztos óval kényelmesebb, mint hajdanán.
Például a spectrum programok beszerzése sem magnó nyekergetve megy már, arra is kell majd egy praktikus módszer.  :idea:  Azt hiszem a tap fájlok hexa editorban egész jól feldolgozhatók.
Habár hajdanán egy pár a sz@r spectrum szalag kijavítását is megcsináltam már wav editorral.  :roll:  :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.February.06. 14:38:14
Az emushoz ki kell dolgoznom egy új szisztémát, valamint újra beleélni magam. Biztos óval kényelmesebb, mint hajdanán.
Például a spectrum programok beszerzése sem magnó nyekergetve megy már, arra is kell majd egy praktikus módszer.  :idea:  Azt hiszem a tap fájlok hexa editorban egész jól feldolgozhatók.
Múltkor itt írtam pár tippet. (http://enterpriseforever.com/szoftver/spectrum_programok_atirasa-t102.0.html;msg10640#msg10640)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2009.February.07. 00:05:21
Múltkor itt írtam pár tippet. (http://enterpriseforever.com/szoftver/spectrum_programok_atirasa-t102.0.html;msg10640#msg10640)
Érdemes lenne ezeket is összeszedni egy helyre (pl. Laci oldalán az SpV cikksorozata után betenni az ilyen információkat), hogy ne vesszenek el a fórum dzsungelében... vagy a wikin is elkezdtünk összegyûjteni ilyeneket még tavaly (ott a 64-es EP kompatibilitás volt a téma, EXOS kompatibilis memóriakezelés (http://wiki.enterpriseforever.com/index.php?title=EXOS_kompatibilis_mem%C3%B3riakezel%C3%A9s)).
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.February.07. 07:55:41
Érdemes lenne ezeket is összeszedni egy helyre (pl. Laci oldalán az SpV cikksorozata után betenni az ilyen információkat), hogy ne vesszenek el a fórum dzsungelében...

Lehet róla szó. Hétvégén valamikor megcsinálom.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2009.March.12. 00:16:13
Van két új program, Supaplex és Fantomas tales 1, bár ez utóbbi missing in action.
A Supaplex egy jó kis pc-s boulder dash klón volt! Sokat játszottam vele!
http://www.worldofspectrum.org/whatsnew.html
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.March.12. 15:41:03
Van két új program, Supaplex és Fantomas tales 1, bár ez utóbbi missing in action.

Nekik missing, nekem meg nem.  :)
[attachthumb=#]
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2009.April.10. 14:20:55
A második képen (az a te átiratod) "Spectrum idegen" színek vannak.
Amik mindenesetre jobbak, mint a legtöbb Spectrum átiratnál látható sötét színek. :) Attribútum hibák (pl. lila helyett kék szín) azonban a másik átiratnál vannak.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2009.April.10. 18:13:37
Amik mindenesetre jobbak, mint a legtöbb Spectrum átiratnál látható sötét színek. :) Attribútum hibák (pl. lila helyett kék szín) azonban a másik átiratnál vannak.

Meggyõztél. Nekem is jobban tetszenek a Spectrum sötét színeinél a kissé világosabbak.  :)
Úgy hagyom.
Hisz ez elvégre nem Spectrum utánzat, hanem egy ENTERPRISE gépre átírt program.
Az attributom hibákra azonbam baromi allergiás vagyok. (hogy el ne felejtsem: Nightshade) :ds_icon_frown:

Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.April.10. 18:34:22
Nekem is jobban tetszenek a Spectrum sötét színeinél a kissé világosabbak.  :)

Nekem is. :cool:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.April.10. 19:12:51
Nekem is jobban tetszenek a Spectrum sötét színeinél a kissé világosabbak.  :)
Nekem is! Morogtam is már itt a túl sötét színek miatt :-)
Az én átírataimban, meg a Spectrum emu-ban is abból indultam ki, hogy a fehér legyen fehér, fixbias ennek megfelelõen a paletta végére állítva, és ami színeket kapunk a fehérrel együtt azok jók lesznek Spectrum fényes színeknek. A maradékot meg könnyû összeválogatni.
Ami probléma, hogy lesz így egy fényes feketénk is, amit külön le kell kezelni. Valószínûleg ezért is nem használják sokan ezt a módszert, hanem marad a fixbias 0-ás, és egy paletta amiben szintén van fekete. Viszont így a fixbias-sal kapott színek is sötétebbek mint Spectrumon, és ehhez már fényes színeket se lehet rendeset választani, hiszen túl nagy lenne a kontraszt.

És én néha az alap palettában lila helyett barnát tettem be, pl a golfban ritka rondák voltak az eredeti lila törzsû fák :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2009.April.10. 19:40:20
Ha megfigyelitek, "Devilsoft2 tett olyan extravagáns kísérleteket az elsõ átirataiban (attributum hibák keresése helyett), hogy teljesen új Spectrum idegen palettát definiált.
Ezek már megérdemelnék az archiválást is.  :mrgreen:
Én is Gyányi Sanyi palettájával,kezdtem, de a normál színek borzasztó setétek voltak, például a szürke (07) valami sárgás szürke borzadály.
Sajnos  gépünk nem képes az eredeti Spectrum színeket reprodukálni. Elismerem, hogy az én világos színpalettám nem az eredeti, de legalább nekem ez volt a legszimpatikusabb kompromisszum.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2009.May.01. 11:03:19
ezt még flash verzióban láttam valahol, valaki megcsinálta specyre, ötletes játék:
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0023478
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.09. 09:43:05
Chaos (http://www.ep128.hu/Games/Chaos.htm) (alapmû!)
Kezdem sejteni miért nem lett átírva...  :evil:
Ha valaki nagyon ráér, az kidebuggolhatná, miért száll el...
Valahol megkeveredik úgy, hogy elkezd a nullás lapra írni (ami Spectrumon a ROM, így ott nem okoz kárt)...

Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2009.August.09. 12:33:52
Kezdem sejteni miért nem lett átírva...  :evil:
Ha valaki nagyon ráér, az kidebuggolhatná, miért száll el...
Valahol megkeveredik úgy, hogy elkezd a nullás lapra írni (ami Spectrumon a ROM, így ott nem okoz kárt)...
Akkor elképzelhetõ, hogy a játék innen kapta a nevét: már elõre ismerték az Enterprise-t és tudták, hogy ide is át akarják majd írni, és az átírás bonyodalmai miatt kapta a játék a Káosz címet. :D

Elgondolkodtató, a Clickmania miért ezt a címet kapta. Talán tudták, hogy lesz EP emulátor és az átírásnál sokat kell majd kattintani.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.09. 14:53:20
A Chaos 2-vel történő összehasonlítás nem segíthet?
Az nem hivatalos "barkácsolás" az első részből, csak a varázslatok adatai vannak kicserélve.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.August.10. 15:11:22
Kezdem sejteni miért nem lett átírva...  :evil:
Ha valaki nagyon ráér, az kidebuggolhatná, miért száll el...
Valahol megkeveredik úgy, hogy elkezd a nullás lapra írni (ami Spectrumon a ROM, így ott nem okoz kárt)...


Megnéztem, nálam csak szimplán ráfutott egy halt-ra. és ott is ragadt, igaz előtte a nullás lap 0000h címére elhelyezett egy c0h-t

Code: [Select]
  FF47  57           LD    D, A
  FF48  71           LD    (HL), C
  FF49  0E F3        LD    C, F3
  FF4B  0D           DEC   C
  FF4C  21 17 C6     LD    HL, C617
  FF4F  1E A7        LD    E, A7
  FF51  61           LD    H, C
 *FF52  76           HALT
Code: [Select]
PC   AF   BC   DE   HL   SP   IX   IY    F   -Z---V-C
FF49 0045 5EC0 0000 0000 0004 7EB0 5C3A   F'  -Z---V-C
      AF'  BC'  DE'  HL'  IM   I    R    IFF1 0
     0145 0F21 369B 2758  02   09   96   IFF2 0
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.10. 15:26:37
Megnéztem, nálam csak szimplán ráfutott egy halt-ra. és ott is ragadt, igaz elõtte a nullás lap 0000h címére elhelyezett egy c0h-t
Ez már az elszállás vége, amikor már az SP-be is 0 került, így a veremmel is felülírja a ROM-ot.
1601H ROM hívásból szokott elszállni úgy, hogy aztán 0208-on köt ki, ami nem kód hanem mindenféle szövegadatok, aztán a hibásan utasításnak értelmezett bájtokkal elkezdi felülírni 201H-tól...
De ahonnan ez az 1601-es hívás van (utána sok RST 10-el), az a ciklus elõtte jó párszor lefut hiba nélkül.
De az a érdekes, hogy volt már olyan, hogy végig lefutott egy csak gépjátékosos menet. Ott úgy tûnik mintha csak egyes varázslatoknál hibázna.
Viszont ember irányításnál mindig kiakad amint a játéktáblára váltunk.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.August.10. 16:29:49
Ez már az elszállás vége, amikor már az SP-be is 0 került, így a veremmel is felülírja a ROM-ot.
1601H ROM hívásból szokott elszállni úgy, hogy aztán 0208-on köt ki, ami nem kód hanem mindenféle szövegadatok, aztán a hibásan utasításnak értelmezett bájtokkal elkezdi felülírni 201H-tól...
De ahonnan ez az 1601-es hívás van (utána sok RST 10-el), az a ciklus elõtte jó párszor lefut hiba nélkül.
De az a érdekes, hogy volt már olyan, hogy végig lefutott egy csak gépjátékosos menet. Ott úgy tûnik mintha csak egyes varázslatoknál hibázna.
Viszont ember irányításnál mindig kiakad amint a játéktáblára váltunk.
Nekem az első 1601 hívásnál elszáll, ráugrik az RST 08-ra, ott átállítja a vermet 0000h-ra, és az 1601-es rutin RET-je már a 4C30h, vagy valami ilyesmi címre ugrik ,ahol van egy valagnyi NOP, majd egy RET NZ hatására kerül az elszállási helyre.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.10. 22:22:52
A Chaos 2-vel történõ összehasonlítás nem segíthet?
Az nem hivatalos "barkácsolás" az elsõ részbõl, csak a varázslatok adatai vannak kicserélve.
Quote from: Lacika
Az Enterprise változat érdekessége, hogy az átíró megpróbálta magyarosítani a programot. A fordítás színvonala fogalommá vált: színvonala a "Nyomj gombot folytat game" kategória megalkotója.
Jaj ez olyan szörnyû volt, hogy gyorsan vissza kopipasztéztam az eredeti szövegeket bele :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.10. 22:27:04
Jaj ez olyan szörnyû volt, hogy gyorsan vissza kopipasztéztam az eredeti szövegeket bele :ds_icon_cheesygrin:
:bow:
Ez egy igen nemes tett volt, ami az egész emberiség javát szolgálja! Köszönjük!  :)
Ez a program emelte fogalom szintjére a "Nyomj gombot folytat game" kifejezést...
Azért az első részt se feledd...  :oops:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.August.12. 15:57:39
az első
Code: [Select]
AC8C  CD 92 D3     CALL  D392 -nél száll el

nem tudom, hogy a D392h-s rutin mit csinál de ott ugrik a D3C8h-ra ha A=E, és onnan hívja meg a fagyós 1601h-t

Code: [Select]
  D3AF  7E           LD    A, (HL)
  D3B0  11 E1 01     LD    DE, 01E1
  D3B3  ED 52        SBC   HL, DE
  D3B5  E6 07        AND   07
  D3B7  5F           LD    E, A
  D3B8  3A 91 D3     LD    A, (D391)
  D3BB  BB           CP    E
  D3BC  28 0A        JR    Z, D3C8

Az nem lehet, hogy a Chaos által használt Spectrum ROM hibás?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.August.12. 16:02:05
szuper, most találtam rá, hogy az 1601h-n lévő ROM rutin egy csatornanyitó rutin, és az ott szereplő RST 08h utasítás annak a hibakezelése lenne.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.12. 16:58:28
Az nem lehet, hogy a Chaos által használt Spectrum ROM hibás?
Az a Spectrum Emu ROM-ja :-) de próbáltam pár másikkal is.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.12. 23:39:55
Az eredeti Spectrum verzió sem mûködik Spectrum emulátorral ?
Nem, még úgyse, hogy leküzdöm azt a hibát, hogy a programfájl 1000 bájttal túlnyúlik a memórián.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.August.13. 09:23:58
ha lesz időm, megnézem az eredeti spectrum programot PC-s spectrum emun.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.13. 10:01:45
ha lesz idõm, megnézem az eredeti spectrum programot PC-s spectrum emun.
Tudsz olyan Spectrum emut-t aminek legalább olyan jó a debuggere mint az ep128emunak?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.August.13. 10:08:33
Tudsz olyan Spectrum emut-t aminek legalább olyan jó a debuggere mint az ep128emunak?
Nem hát :D, de a spectaculátoré elég jól használható, közben a hibára is rájöttem:

Az open channel rutin (1601h) 5C00h-5CFFh-ig terjedő tartományból veheti az értékeket, és itt van eltérés, az EP verzió és a Spectrum verzió között, EP-n tele van 00-al, ezért fut a program a hibakezelő rutinra, míg speccyn 5C1A-n 06 van 5C1B-n 00, a kettő közül legalább egyik nem 0, így nem fut rá a hibakezelésre.
Lehet azt a területet a spectrum ROM tölti fel inicializáláskor.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.August.13. 10:12:16
És igen, a gép inicializálása folyamán tölti fel azt a területet :smt041
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.13. 10:25:01
Viszont próbáltam olyat is, hogy teljes memóriamentés volt berakva PRG-nek (Spectrum emu-ban megállítottam a kezdõ 7d00-án, és úgy kimentve snapshotnak). És akkor is elszállt...
Lehet, hogy két hiba is van? Mert tegnap este úgy tûnik egyet megoldottam, úgy már eljátszott a gép magában, viszont az emberes módban fagyott, lehet, hogy ehhez meg kell a rendszerváltozó terület.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.August.13. 10:54:26
Viszont próbáltam olyat is, hogy teljes memóriamentés volt berakva PRG-nek (Spectrum emu-ban megállítottam a kezdõ 7d00-án, és úgy kimentve snapshotnak). És akkor is elszállt...
Lehet, hogy két hiba is van? Mert tegnap este úgy tûnik egyet megoldottam, úgy már eljátszott a gép magában, viszont az emberes módban fagyott, lehet, hogy ehhez meg kell a rendszerváltozó terület.
Lehet, én csak eddig jutottam  :oops: , és ez egyből előjön, ha nem gépi játékos jön, az első 1601h-s hívásnál, mondjuk én csak azt a beállítást próbáltam, amikor az egyik játékos gép, a másik pedig én lettem volna, ha el nem száll. :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2009.August.13. 18:18:52
Ez a program emelte fogalom szintjére a "Nyomj gombot folytat game" kifejezést...
:smt044
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.15. 01:15:58
Talán mûködik...
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.15. 09:28:18
Talán mûködik...

A varázsló színének kiválasztásánál két azonos szín szerepel: a fehér, sárga kétszer van a listában.
A varázslatok színeinek jelentősége van! Ott vajon megvannak a megfelelő színek?
Egyébként az első két játékban gyanúsan sok sárkány repkedett a légtérben. Bár bár nagyon sokat játszottam ezekkel a programokkal, de vörös sárkényt félévente egyszer láttam... Végül is nem baj, remélem nekem is fog sikerülni így elsőre a sárkány-varázslat, mint a gépnek.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.15. 09:39:10
A varázsló színének kiválasztásánál két azonos szín szerepel: a fehér, sárga kétszer van a listában.
Nálam az egyik fényes, a másik nem. Spectrumon is kb ennyire térnek el egymástól :-)
[attachimg=#]

Esetleg rakjunk direkt sötétebb színeket sötétnek?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.15. 09:45:00
nagyon sokat játszottam ezekkel a programokkal
Akkor nem akarsz egy alapos Lacika féle leírást írni róluk? :-) SpV félébõl egy csomó minden nem derül ki számomra...
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.15. 10:01:07
Nálam az egyik fényes, a másik nem. Spectrumon is kb ennyire térnek el egymástól :-)
(Attachment Link)

Esetleg rakjunk direkt sötétebb színeket sötétnek?
Ha engem kérdezel, rakhatunk sötétebb színeket is!

Most, hogy így nézem, tényleg...
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.15. 10:02:24
Akkor nem akarsz egy alapos Lacika féle leírást írni róluk? :-) SpV félébõl egy csomó minden nem derül ki számomra...

Én az SPV-ből "tanultam" a program kezelését.
Szívesen kiegészítem a leírást, mi nem világos benne?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.15. 10:08:57
Érdemes megemlítenem egy sztorit.
Anno csak Chaos 2 volt EP-re. Egy ismerősöm, miután eladta az Ep-jét (tőle van a nyomtatóm és a monitor) és vett egy 286-os AT-t, meglátta nálam a Chaos-t. Annyira megtetszett neki is, hogy újra vett egy Ep-t. :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.15. 10:39:17
Ha engem kérdezel, rakhatunk sötétebb színeket is!
Így hogy tetszik?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.15. 11:12:09
Így hogy tetszik?


Egy árnyalatnyival jobb. Bár szerintem a játéktéren a két különböző fehéret nem fogja tudni senki megkülönböztetni. Bár a Spectrum verzióban is így néz ki... Jó lesz így!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.15. 11:20:28
Bár szerintem a játéktéren a két különbözõ fehéret nem fogja tudni senki megkülönböztetni.
Jól van beállítva a monitorod ill. az emulátorod? Nálam az egyik "fehér" kifejezetten szürke, majdnem sötétszürke!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.15. 11:28:48
Jól van beállítva a monitorod ill. az emulátorod? Nálam az egyik "fehér" kifejezetten szürke, majdnem sötétszürke!

Ep128emu alapértelmezett beállításokkal.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.August.15. 11:38:59
Nállam így fest a dolog. :lol:
[attachthumb=#]
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.August.15. 12:24:09
Nyertem! Lásd: Demo. :lol:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.17. 12:08:02
A Chaos-ban csak én nem tudok lőni az amúgy lőni képes egységekkel?
Néha a szomszédos üres mezőre sikerül, de ellenségre biztos nem...

Chaos 2-ben szintén ugyanez a probléma.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.17. 12:25:51
Ha ep128emuban nézed EP32 helyett, akkor is ez a helyzet?
A "nyomj gomb" féle Chaos2 mûködik?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.17. 12:49:48
Ha ep128emuban nézed EP32 helyett, akkor is ez a helyzet?
A "nyomj gomb" féle Chaos2 mûködik?

Igen, mindkét emuban próbáltam. A régi Chaos 2 jó.
Zozo, küldtem e-mailban snapshoot-okat!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.17. 13:00:08
Arghhhh  :evil: kezdem utálni ezt a programot :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.17. 13:53:40
Arghhhh  :evil: kezdem utálni ezt a programot :-)

Igen, ez olyan lehet, mint a főzés... Mire elkészül az ebéddel az ember, már rá se bír nézni... :ds_icon_cheesygrin:
Gondolj arra, mekkora jót teszel a népes Ep-s táborral...  :oops:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.August.18. 10:58:48
Egy kis online helpet szeretnék kérni.

a következő rutin mit csinál?
beállítja a keretet, mikrofon kimenetet buzerál, és billentyűt figyel?
Code: [Select]
5de0 3e0d      ld      a,0dh
5de2 d3fe      out     (0feh),a
5de4 dbfe      in      a,(0feh)
5de6 1f        rra     
5de7 e620      and     20h
5de9 f600      or      00h
5deb 4f        ld      c,a
5dec bf        cp      a
5ded c0        ret     nz
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.18. 11:24:43
Billentyût biztos nem figyel, keret beállítás inkább csak mellékhatás, magnóbemenetet nézi. De lehet itt kavarni valamit, hogy milyen verziójú az alaplap, a WOS-on írkálnak az FE portról.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.August.18. 11:50:02
Billentyût biztos nem figyel, keret beállítás inkább csak mellékhatás, magnóbemenetet nézi. De lehet itt kavarni valamit, hogy milyen verziójú az alaplap, a WOS-on írkálnak az FE portról.
köszi szépen, közben rájöttem a fejléc nélküli főprogram felvezetőjelének beolvasásakor használja, tehát nekem nem kell. :D
A WOS-t meg megnézem, hátha látok ott valami érdekeset. :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.19. 00:57:18
Laser Squad (http://www.ep128.hu/Games/Laser_Squad_Remix.htm) (alapmû!)
Ez használható valamire?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.19. 09:12:01
Kijavítottad?
Mármint mit?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.19. 09:17:24
Ez használható valamire?

Határozottan igen. Ha jól látom, Ep64-en is működik. Egy javítanivaló akadt eddig:

- External joy-t választva a páncélkiválasztásnál elhal az irányítás.


Egy további tipp, csak, hogy tökéletes legyen a dolog:
- Az megoldható, hogy töltés után visszaírjuk az üzenetet a státuss sorba. Magnós töltés elbarmolja a státuss sort.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.19. 09:21:35
Meg még bele kell mókolni a különbözõ hivatalos és nem hivatalos kiegészítõ pályák betöltését is.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.19. 09:23:04
Meg még bele kell mókolni a különbözõ hivatalos és nem hivatalos kiegészítõ pályák betöltését is.

Jujjj, de izgi...  :smt026
Lesz full-extrás Laser Squad-unk!  :bow: :bow:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.August.19. 09:27:57
Mármint mit?

Volt régebben egy elég gyenge átirat.
Ezek szerint akkor ezt most írtad át? :smt038
Lehetne a Lords of Chaos-t is?
ITT! (http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0002930)
[attachthumb=#]

Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.19. 09:40:56
Lesz full-extrás Laser Squad-unk!  :bow: :bow:
Legyen? :-)
Láttam régen valahol egy oldalt ahol csomó letölthetõ pálya volt, de most nem találom :-(
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.19. 10:33:23
Erre (http://www.laser-squad.co.uk/spec-download-missions.asp) gondoltál?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.19. 10:35:23
Erre (http://www.laser-squad.co.uk/spec-download-missions.asp) gondoltál?
Közben ezt én is megtaláltam, de nem erre gondoltam, ott úgy voltak fent, hogy volt mindegyikhez kép is.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.19. 11:23:58
Ezek szerint akkor ezt most írtad át? :smt038
Igen.
Quote
Lehetne a Lords of Chaos-t is?
Elöbb utóbb sorra kerül :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.August.19. 12:51:33
Legyen? :-)
Láttam régen valahol egy oldalt ahol csomó letölthetõ pálya volt, de most nem találom :-(

Találtam editort, amivel csak két baj van: Orosz és SCL (disk image) :)
[attachthumb=#]
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2009.August.19. 13:00:09
Találtam editort, amivel csak két baj van: Orosz és SCL (disk image) :)
Ha jól értem, a kép alján a felirat azt jelenti, hogy ENTER - visszatérés a menübe. Bár lehet, ezt ti is kitaláltátok...
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.August.19. 13:02:39
Ha jól értem, a kép alján a felirat azt jelenti, hogy ENTER - visszatérés a menübe. Bár lehet, ezt ti is kitaláltátok...

De ez azért már durva. :lol:
[attachthumb=#]
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.August.19. 13:13:18
A sorvégi szám jelzik, hogy melyiken van az adott program.

ITT! (http://zxaaa.untergrund.net/GAME.html)

LASER SQUAD 035
LASER SQUAD (Модемный вариант) 169
LASER SQUAD + 4 Level R.239
LASER SQUAD + 7 Levels 128 318
LASER SQUAD + 8 Levels 128 R.427
LASER SQUAD + Level 128 146
LASER SQUAD - 2 468
LASER SQUAD 128 EDITOR HELP 128 R.313
LASER SQUAD 48 EDITOR HELP R.313
LASER SQUAD EDITOR R.239
LASER SQUAD EDITOR R.301
LASER SQUAD EDITOR 128 R.313
LASER SQUAD EDITOR demo version R.298
LASER SQUAD EDITOR part 1 R.313
LASER SQUAD EDITOR part 2 R.313
LASER SQUAD UNDER COVOX 128 R.341
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.19. 13:14:43
A WOS-on van egy angolnak tûnõ editor. (http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0021778)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.August.19. 13:20:15
A WOS-on van egy angolnak tûnõ editor. (http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0021778)

Aha, de valamiért nem tudom letölteni.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.19. 16:55:42
Erre (http://www.laser-squad.co.uk/spec-download-missions.asp) gondoltál?
Meg néztem párat, és csak Z80-ban vannak fent :-(

Akkor házi feladat a LSQ rajongóknak, hogy szedjétek össze az összes létezõ pályát lehetõleg TAP vagy TZX formában :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.19. 20:48:22
- External joy-t választva a páncélkiválasztásnál elhal az irányítás.
Nekem mûködik! Jól van beállítva az emulátorod? Ep128emu-ban a numpadon van a külsõ joy.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.19. 22:12:13
Egy további tipp, csak, hogy tökéletes legyen a dolog:
- Az megoldható, hogy töltés után visszaírjuk az üzenetet a státuss sorba. Magnós töltés elbarmolja a státuss sort.
Ez javítva, valamint a VERIFY helyére EXDOS került, akár szabályos kilépésre is használható. Valamint pl át lehet nevezni a korábbi mentett állást (LSQ.L3), hogy ne írja felül az új.
Egyébként ha a letöltött pályákból kiszeditek a 18911 bájtos adatfájlt, és azt átnevezitek LSQ.L3-nak, akkor be lehet tölteni az extra pályákat már most is.

Itt az új teszt verzió.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.August.20. 08:11:06
LASER SQUAD EXTRA

5 új pálya beépítve:

THE DEAD CITY
THE SABOTEURS
ANDROID MELER SQUAD
THE STARDRIVE
LASER PLATOON
[attachthumb=#]
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.20. 10:51:17
LASER SQUAD EXTRA
5 új pálya beépítve:

Az "OBOJA", "GRANATA", "PUSKAT", "TQVELY", "PATRONY" milyen nyelven van?
 :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.20. 10:53:42
a VERIFY helyére EXDOS került, akár szabályos kilépésre is használható

Ez nagy ötlet! Kár, hogy nem terjedt el annak idején.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.August.20. 11:15:37
Az "OBOJA", "GRANATA", "PUSKAT", "TQVELY", "PATRONY" milyen nyelven van?
 :ds_icon_cheesygrin:

VOGON. :lol:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2009.August.20. 12:46:26
Az "OBOJA", "GRANATA", "PUSKAT", "TQVELY", "PATRONY" milyen nyelven van?
 :ds_icon_cheesygrin:
A "granata" speciel olaszul is értelmes: gránátot, seprût és gránátalmát is jelent.  :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.20. 16:50:14
Újabb teszt verzió:
Mentésnél megkérdezi mi legyen a neve (0-9, A-Z) így összesen 36 különbözõ mentés lehet egy lemezen :)
LSQ.S... lesz a neve. Ezzel együtt a pályák át lettek számozva foghijmentesre.
Az utolsó pálya helyére került a mindenféle pálya betöltés mód, itt is a savéhoz hasonlóan kérdi a fájl nevet.
az új pályákat tehát LSQ.L5, LSQ.L6 ... LSQ.LA ... LSQ.LZ néven tehetjük hozzá.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.20. 18:20:38
Mikor lesz végleges verzió?
Extra pályákat majd raksz hozzá?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.20. 19:07:05
Extra pályákat majd raksz hozzá?
Mindent én csináljak? :oops:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.20. 19:19:13
Mindent én csináljak? :oops:

Kérek linket, hol vannak pályák?
Amit én belinkeltem, ott .Z80 file-ok vannak, mint az kiderült.

Ep64-en most már nem működik a program!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.August.20. 22:47:35
Kérek linket, hol vannak pályák?

Lésd itt! (http://enterpriseforever.com/szoftver/spectrum_programok_atirasa-t102.0.html;msg15531#msg15531)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.21. 09:36:24
Lésd itt! (http://enterpriseforever.com/szoftver/spectrum_programok_atirasa-t102.0.html;msg15531#msg15531)

Hát ehhez az SCL kiterjesztésű file-hoz hozzá sem tudok szagolni...   :oops:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.21. 09:45:06
Zozo!
Meg tudod azért nézni, hogy a külső botkormány működik-e igazi gépen? Ep32-ből nem megy.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.August.21. 10:52:25
Hát ehhez az SCL kiterjesztésű file-hoz hozzá sem tudok szagolni...   :oops:

EZZEL (http://zxaaa.untergrund.net/EMUL/specemu28.zip) simán betölthetöek. :cool:

ZX-Blockeditor! (http://www.zxmodules.de/zxblockeditor/ZX-Blockeditor%201.0.1.10%20Setup.exe) :cool:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.21. 15:39:01
Ep64-en most már nem mûködik a program!
Javítva.

Miután mindenki más lustálkodik :( kénytelen voltam én megküzdeni a .Z80-akkal...
Itt a fájlok listája:
Code: [Select]
0: THE ASSASSINS
1: MOONBASE ASSAULT
2: RESCUE FROM THE MINES
3: THE CYBER HORDES
4: PARADISE VALLEY
5: THE STARDRIVE
6: LASER PLATOON
7: MAFIA
8: BLUE PLANET
9: RESCUE RANGERS
A: THE ALIENS
B: AMAZONES
C: COAL CORP
D: BIOWAR
E: SABOTEURS
F: THE MELTER SQUAD
G: THE ASSASSINS 2
H: HOSTILE TAKEOVER
I: RETURN TO THE MOONBASE

Viszont van pár dolog ami zavaros nekem...
Ugye jól sejtem, hogy a WOS-on hibásan jelölik, hogy melyik az originál változat?
Az lett átírva, de ebben már eleve két plusz pálya van. A WOS-on második TAP fájl lehet a valódi original verzió, ebben van 3 pálya, plusz menüpont az Expansion betöltésére. Ezért nem értettem én, hogy mûködik az Expansion kazetta amíg csak az "original release"-t néztem...
Tehát akkor az Expansion Set 1-ben lévõ pályák megegyeznek a késõbbi verziókban beépített plusz kettõvel. (igaz bájtra nem...)
Aztán van a THE STARDRIVE, LASER PLATOON az C64 benne volt pluszban a LASER SQUAD II címû kiadásban, de hogy Spectrumra hogy került, annak nem leltem nyomát, mindenesetre a remixben benne van.

A BIOWAR-nál írta a Z80-as oldal, hogy sérülte a spriteok, hát tényleg... viszont sehol máshol nem találtam a neten ilyen pályát :( van még valami javara átírt LSQ ott emlegetik még. Esetleg az alapján valaki nem tudná kijavítani a spriteokat?

Return to Moonbase-ból meg van egy a Z80-as oldalon, meg hivatkoznak egyre a a javáson (http://www.lasersquad.org/). Ez utóbbinál írják, hogy ez csak 2 játékosos módban mûködik, különben fagy. És így is van.
Viszont a Z80-as oldalon lévõ nem fagy (legalábbis az elején nem :) ), de amúgy meg tök más térkép! Akkor most két Return to Moonbase létezik? (a nem fagyós van most a csomagban)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.21. 16:12:17
Az oroszokban nem találtam az eddigiekhez képest újabbakat. És a BIOWAR-ból sincs másik példány ott :(
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2009.August.21. 17:57:46
Zozo!
Meg tudod azért nézni, hogy a külső botkormány működik-e igazi gépen? Ep32-ből nem megy.

ep128emu-val próbáltad ? Ott - alapértelmezés szerint - a numerikus billentyűk használhatók külső joysticknek, vagy a PC-s joystick vagy gamepad (ha van).
Vagy esetleg arra gondolsz, hogy emulátoron működik a program, de igazi gépen nem ?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.21. 17:58:26
Hogy Ep64-en nem működik az EXDOS funkció, annak memóriabeli okai vannak?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.21. 19:04:26
Kiraktam az oldalra a programot! A sprite hibás szintet kicseréltem, így a letölthető file-ban ez a pályák listája:

0: THE ASSASSINS
1: MOONBASE ASSAULT
2: RESCUE FROM THE MINES
3: THE CYBER HORDES
4: PARADISE VALLEY
5: THE STARDRIVE
6: LASER PLATOON
7: MAFIA
8: BLUE PLANET
9: RESCUE RANGERS
A: THE ALIENS
B: AMAZONES
C: COAL CORP
D: DEAD CITY
E: SABOTEURS
F: THE MELTER SQUAD
G: THE ASSASSINS 2
H: HOSTILE TAKEOVER
I: RETURN TO THE MOONBASE
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.21. 19:16:10
Kiraktam az oldalra a programot!
Mindjárt itt az újabb verzió :-)
Quote
A sprite hibás szintet kicseréltem, így a letölthetõ file-ban ez a pályák listája:
Akkor ez  DEAD CITY ami van még?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.August.21. 19:16:44
Javítva.

Gratulálok Zozo, nagyon szép munka. :cool: :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.21. 19:31:12
Mindjárt itt az újabb verzió :-)Akkor ez  DEAD CITY ami van még?

Igen, nyuzga LSQ Extrájából raktam bele.
Egy ötlet: A Lord of Chaos most "menetből" át lehetne írni, mert ránézésre ugyanazt a "motort" hasznája a két program. Aztán lehet, hogy tévedek...  :oops:
Chaos ügyileg van remény? Ha valaki letölti és elkezd vele játszani, az szívni fog rendesen... A fagyós programról legalább látszik, hogy valami nincs rendben...
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.August.21. 19:44:21
Ebben a LOC-ban benne van mind az 5 pálya.
[attachthumb=#]
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.21. 20:01:02
Hogy Ep64-en nem mûködik az EXDOS funkció, annak memóriabeli okai vannak?
Igen, de megoldva :) ideiglenesen feláldozzuk a Spectrum LPT-t, így már van elég hely az EXDOS videólap megnyitásához. (kilépésre viszont ne használjuk EP64-en! Ott a resettel oldható meg)
Belekerült a kimaradt DEAD CITY, a BIOWAR meg a végére költözött végülis lehet játszani vele.
Meg beraktam a Tippshop infinite credits poke-ját, bár nem teljes a hatás, kis játékkal tuningos csapatot lehet összehozni :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.21. 20:04:10
Ebben a LOC-ban benne van mind az 5 pálya.
(Attachment Link)
Ehhez nincsenek utólagos tuning pályák?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.August.21. 20:20:56
Ehhez nincsenek utólagos tuning pályák?

Én még eddig sajnos nem találtam. :(
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.August.21. 21:37:10
ZX SPECTRUM NAVIGATOR – ENGLISH
Ezzel bele lehet nyúlni bármelyik SCL, TRD, TAP fájlba.
D-Fend és Dosbox kell hozzá!
[attachthumb=#]
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.22. 18:47:56
Egy ötlet: A Lord of Chaos most "menetbõl" át lehetne írni, mert ránézésre ugyanazt a "motort" hasznája a két program. Aztán lehet, hogy tévedek...  :oops:
Kicsit szívatósabb  :evil:
Mindenesetre itt egy kezdeti próbálkozás...

Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.22. 19:54:13
Tetszik a betöltő képernyő palettája!
Mondjuk énnem vagyok akkora LOC tudor, fel kell frissítenem az emlékeimet...
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.22. 20:05:14
Tetszik a betöltõ képernyõ palettája!
Az a sok rózsaszín elég randa az eredetiben :-)
Még egy picit meg kell szerkeszteni,hogy a maradék is eltünjön.

Quote
Mondjuk énnem vagyok akkora LOC tudor, fel kell frissítenem az emlékeimet...
Valaki elmondhatná, hogy kell az ajtót kinyítni :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.22. 23:19:06
Valaki elmondhatná, hogy kell az ajtót kinyítni :-)

Elvileg az USE paranccsal.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.August.23. 00:40:01
Nyertem! :lol:
LOC LEVEL 1 WIN DEMO.

Leírás itt! (http://ep128.hu/Games/Lords_of_Chaos.htm)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.23. 07:47:19
A bal felső sarokban, a karakter tulajdonságait jelző ikonoknál van még attribútum hiba. Amikor villognak, zöld a hátterük.
Ha nyomva tartjuk az iránybillentyűt, elég sokat kell várni, mire elkezd scrollozni és a menükben is lassan mozog a kurzor.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.August.23. 09:38:26
Spectrumon az elsőnek megjelent LOCDEMO a hatodik pálya!
[attachthumb=#]
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.25. 17:42:41
A bal felsõ sarokban, a karakter tulajdonságait jelzõ ikonoknál van még attribútum hiba. Amikor villognak, zöld a hátterük.
Ez elvileg javítva, meg a betöltõ képen is a maradék rózsaszín.
Quote
Ha nyomva tartjuk az iránybillentyût, elég sokat kell várni, mire elkezd scrollozni és a menükben is lassan mozog a kurzor.
Ezt még keresem...

Más hiba nem volt? Fájlmûveletek?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.25. 19:20:16
Öööööm nálam az attribútumhiba megvan, a kurzormozgatás viszont tökéletes lett...

Ez valószínűleg nem hiba:
Ha van egy LACI nevű varázsló, és mentésnél névnek "1"-et adok meg, a file neve LACI1 lesz, ezt kell betöltésnél megadni. Mondjuk nem zavaró.
Amúgy játékállás kimentés, betöltés ok.
Egy érdekes hiba: ha lépek egy egységgel, a program ugyan számolja "levonja" az elfogyasztott akciópontokat, de nem jelzi ki a képernyőn! (Zöld sáv nem csökken. Persze nem tudunk akármennyit lépni, ettől még megjegyzi az akciópontok számát). Viszont, a lépkedések közben mozgatjuk a képernyőn a kurzort, szépen levonogatja a hasábból az eddig elhasznált akciópontokat.
Mélyebb tesztről nyuzgát lehet kérdezni, ő a tudor ebben a játékban, engem csúnyán elvert a gép az első szinten, nem is egyszer...  :oops:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.25. 19:26:41
Egy érdekes hiba: ha lépek egy egységgel, a program ugyan számolja "levonja" az elfogyasztott akciópontokat, de nem jelzi ki a képernyőn! (Zöld sáv nem csökken. Persze nem tudunk akármennyit lépni, ettől még megjegyzi az akciópontok számát). Viszont, a lépkedések közben mozgatjuk a képernyőn a kurzort, szépen levonogatja a hasábból az eddig elhasznált akciópontokat.
Mélyebb tesztről nyuzgát lehet kérdezni, ő a tudor ebben a játékban, engem csúnyán elvert a gép az első szinten, nem is egyszer...  :oops:

Megvan!
Külső botkormánnyal nincs hiba, billentyűzetet vagy beépített botkormányt használva van!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.25. 20:51:12
Öööööm nálam az attribútumhiba megvan
:oops: Talán most jó lesz :-)
Ha mégse, akkor kérek egy snapshotot.

Quote
Ha van egy LACI nevû varázsló, és mentésnél névnek "1"-et adok meg, a file neve LACI1 lesz, ezt kell betöltésnél megadni. Mondjuk nem zavaró.
Ezt gyárilag így nevezi el, a fájlnevek a programból vannak átvéve.
Egyedül annyi módosult, hogy a DESIGNER nevû fájlt nem lemezrõl tölti vissza, hanem a nullás lapon tárolt mentésbõl.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.25. 22:01:32
Kezd alakulni a dolog...  :ds_icon_cheesygrin:
Ezt már nevezhetjük final-nak?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.25. 22:04:54
Ezt már nevezhetjük final-nak?
Még meg kell találni a lassú kurzor hibát. Meg LOAD-nál is csúnyán el tud szállni, ha nincs olyan fájl :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.August.25. 22:10:43
Mélyebb tesztről nyuzgát lehet kérdezni, ő a tudor ebben a játékban, engem csúnyán elvert a gép az első szinten, nem is egyszer...  :oops:

Készíts egy demot és én, elmagyarázom, hogy hol hibáztál.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.25. 22:22:26
Még meg kell találni a lassú kurzor hibát. Meg LOAD-nál is csúnyán el tud szállni, ha nincs olyan fájl :-)

Most meg egyáltalán nem villognak a karakter tulajdonságát jelző ikonok.  :oops:
És amit most vettem észre: játékállás betöltése után legalábbis nekem ep128emu alatt a kurzor mozgatását fura pattogó hang kíséri.
Kipróbáltam a progit Ep64 konfigban is, de ott nem megy  :(
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2009.August.25. 22:35:47
Nyertem! :lol:
LOC LEVEL 1 WIN DEMO.

Ha valakinek nem működik: ep128emu 2.0.6 (nem 2.0.7) kell a lejátszásához :oops:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.August.25. 22:41:45
Ha valakinek nem működik: ep128emu 2.0.6 (nem 2.0.7) kell a lejátszásához :oops:

Igen, még nem frissitettem. :oops:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.August.25. 22:49:11
Most meg egyáltalán nem villognak a karakter tulajdonságát jelző ikonok.  :oops:

Nálam ep128emu 2.0.6 alatt igen.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.25. 23:00:49
Kipróbáltam a progit Ep64 konfigban is, de ott nem megy  :(
Igen, mert kell neki a Spectrum karakterkészlet, amivel EP64 módban felülírnák a rendszerszegmenst. Másik játéknál ezt meg lehetett tenni indításkor, de itt kell az ép EXOS a folyamatos fájlmûveletekhez.
Majd a végén megpróbálhatunk kitalálni valamit, pl rábeszélni az EP karakterkészletre...
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2009.August.26. 12:30:34
Igen, mert kell neki a Spectrum karakterkészlet, amivel EP64 módban felülírnák a rendszerszegmenst. Másik játéknál ezt meg lehetett tenni indításkor, de itt kell az ép EXOS a folyamatos fájlmûveletekhez.
Majd a végén megpróbálhatunk kitalálni valamit, pl rábeszélni az EP karakterkészletre...

A 2D00H-3C44H területen mi van ? Éppen javasolni akartam volna, hogy a karakterkészlet az EXOS verem nem használt részére kerüljön, de úgy látszik, ott már van valami, ami a rendszert (3217H-) is felülírja.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.26. 12:51:44
A 2D00H-3C44H területen mi van ? Éppen javasolni akartam volna, hogy a karakterkészlet az EXOS verem nem használt részére kerüljön, de úgy látszik, ott már van valami, ami a rendszert (3217H-) is felülírja.
Ott a DESIGNER van tárolva, hogy ne fájlból töltögesse folyton, de azt meg lehet csinálni, hogy EP64 módban maradjon a töltögetés.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.27. 20:01:45
Chaos ügyileg van remény?
Hogyan kell játszani, hogy elõjöjjön a baki?  :oops:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.27. 20:09:50
Hogyan kell játszani, hogy elõjöjjön a baki?  :oops:

Küldjek mégegyszer snapshot-ot?
Megy e-mailen hamarosan!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.27. 20:27:51
Küldtem snapshot-ot!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.27. 22:38:47
Annyit tudni, hogy a B754-re rak hibásan nem nullát a B755-n lévõ rutin a sokadik hívásra, de hogy miért  :?:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.August.30. 17:30:33
Egy kis meglepi :)
Remélem attributum hiba nem fordul elő benne.
F1 - 1 player
F2 - 2 player
Pause - Pause game
Stop - exit from game
Controls:
player 1 - ext joy 1
player 2 - ext joy 2
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2009.August.30. 18:00:56
Nem semmi! :cool: :)
[attachthumb=#]
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.30. 18:43:04
Erre csak azt lehet mondani, hogy: wow :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.August.30. 20:09:38
Van WoW-unk!!
 :smt038

Látom megy Ep64-en is, csak lassú. Esetleg külön Ep64-es verziót más időzítésekkel? Vagy ez már a "max. speed"?
(128-on is lehet pörgősebb, mint az eredeti  ;-))
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.August.31. 08:31:45
Van WoW-unk!!
 :smt038

Látom megy Ep64-en is, csak lassú. Esetleg külön Ep64-es verziót más időzítésekkel? Vagy ez már a "max. speed"?
(128-on is lehet pörgősebb, mint az eredeti  ;-))
Megy hát, a ZOZO féle spectrum átiratokra specializált betöltőt használtam alapul. ;)
Szerintem a Max speed, bár nem ástam bele a program lelki világába.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.31. 09:11:36
Egy High Score tábla mentés még kéne bele!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.August.31. 15:35:34
Egy High Score tábla mentés még kéne bele!
Megnézem majd, hogy hol tárolhatja el a High Score-t, reset utáni mentésre gondoltál?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.August.31. 15:41:46
reset utáni mentésre gondoltál?
Igen, vagy esetleg ha nem túl bonyolult akkor a funkciógomb figyeléshez berakni, pl F8-ra.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.August.31. 16:04:15
Igen, vagy esetleg ha nem túl bonyolult akkor a funkciógomb figyeléshez berakni, pl F8-ra.
Az már bonyolultabb, az IM 2-t átalakítottam IM 1-re :), egyébként nem lett volna az, simán a megszakítórutin végére tehettem volna egy F8 figyelést.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.September.05. 14:59:52
Köszönet érte! Az egyik kedvencem.

Öööö, akkor esetleg hangot lehetne hozzá kérni?  :oops:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.05. 15:04:41
Elkészült a High score mentős változata a Wizard of Wor-nak, reset után menti el az eredményt, miközben csináltam, jöttem rá, hogy az F8-as verzió egyszerűbb lett volna. :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2009.September.05. 18:37:14
Öööö, akkor esetleg hangot lehetne hozzá kérni?  :oops:
Izé..
Ragyogó a weclemans menüjének 48k-s zenéje!! Miért? Nem szól???  :shock:
Vagy 128k-s is létezik?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2009.September.05. 18:44:30
Elkészült a High score mentõs változata a Wizard of Wor-nak, reset után menti el az eredményt, miközben csináltam, jöttem rá, hogy az F8-as verzió egyszerûbb lett volna. :D

Hurráá!!
Egy igazi C64-es remek.  :smt038 :smt038 :smt038 (Ritkaság a C64-es progik közt.  :mrgreen:)
Most már van nekünk is.  :)
Ennél legalább nincs gond a végigjátszással, az attributom hibákra vadászva.  :smt044
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.September.05. 18:52:12
Vagy 128k-s is létezik?

Az egyik legjobb autóhang Spectrumon.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2009.September.05. 20:13:29
Az egyik legjobb autóhang Spectrumon.
Akkor ehhez át kéne írni a 128k-s verziót, amihez nekem egyelõre se idõm, se energiám  :(
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.September.05. 20:39:36
Akkor ehhez át kéne írni a 128k-s verziót, amihez nekem egyelõre se idõm, se energiám  :(
A program 48/128-as, így elképzelhetõ, hogy a létezõ változatban is esetleg be lehetne kurblizni a 128-as hangot.
De a nagy kérdés még ott van, hogy vajon mit használ az AY-ból, tudja-e azt az EP?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2009.September.05. 21:31:38
Egy apróság: nem lehetne megcsinálni, hogy ne csak botkormányokkal lehessen játszani a játékot, hanem billentyûzettel is? Igaz, én pl. ritkán használok igazi EP-t és az emulátorral így is jó, de nem tudom, hány EP-snek van két külsõ botkormánya.
Ja, amúgy gratulálok a programhoz!  :smt041
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.September.05. 21:35:34
Egy apróság: nem lehetne megcsinálni, hogy ne csak botkormányokkal lehessen játszani a játékot, hanem billentyûzettel is? Igaz, én pl. ritkán használok igazi EP-t és az emulátorral így is jó, de nem tudom, hány EP-snek van két külsõ botkormánya.
Ja, amúgy gratulálok a programhoz!  :smt041

Nekem gyors leltár után 13 db van, de majd még szerzek be a Vaterán tartalékot.  :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.05. 22:21:35
A program 48/128-as, így elképzelhetõ, hogy a létezõ változatban is esetleg be lehetne kurblizni a 128-as hangot.
De a nagy kérdés még ott van, hogy vajon mit használ az AY-ból, tudja-e azt az EP?
Az EP ne tudná?  :ds_icon_cheesygrin: Ha nem szól egyszerre több hangcsatornán is zaj, és zene, akkor sima ügy, de meg lehetne esetleg csinálni választható  48/128 hangra.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.05. 22:28:35
Egy apróság: nem lehetne megcsinálni, hogy ne csak botkormányokkal lehessen játszani a játékot, hanem billentyûzettel is? Igaz, én pl. ritkán használok igazi EP-t és az emulátorral így is jó, de nem tudom, hány EP-snek van két külsõ botkormánya.
Ja, amúgy gratulálok a programhoz!  :smt041
Megoldható, gondolkoztam is azon átírás közben, hogy az ext1 figyelés mellé beteszem az int joy figyelését is,aztán úgy döntöttem, hogy nem teszem, mert nem tudom mennyire mehet a sebesség rovására, megoldható ez is, meg az is, hogy pl K megnyomása esetén bill, plusz belső joy, J megnyomása esetén EXT1 EXT2 legyen az irányítás.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.05. 22:49:24
Kicsomagoltam a WEC Le Mans-t, de a kicsomagolt betöltő lefagy. Elrontottam valamit? :oops:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2009.September.05. 22:54:04
Kicsomagoltam a WEC Le Mans-t, de a kicsomagolt betöltő lefagy. Elrontottam valamit? :oops:

Mivel csomagoltad ki ?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2009.September.05. 22:56:22
Nem tudom, a többiek mit szólnak hozzá, lehet, hogy részletkérdés, de nem lenne jobb "rugalmasabb" irányítás beállítási lehetõség? Pl. billentyûzet átdefiniálása, esetleg két játékos is játszhat egyszerre billentyûzettel, stb. Ha nagyon lassítaná a játékot, esetleg a betöltõbe tenni be, hogy ezt lekérdezze, és utána a játéknak már nem kellene erre külön figyelnie.

De amúgy így is korszakalkotó a játék!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.05. 23:06:46
Nem tudom, a többiek mit szólnak hozzá, lehet, hogy részletkérdés, de nem lenne jobb "rugalmasabb" irányítás beállítási lehetõség? Pl. billentyûzet átdefiniálása, esetleg két játékos is játszhat egyszerre billentyûzettel, stb. Ha nagyon lassítaná a játékot, esetleg a betöltõbe tenni be, hogy ezt lekérdezze, és utána a játéknak már nem kellene erre külön figyelnie.

De amúgy így is korszakalkotó a játék!
Szavazásra bocsátom. :)
1. figyeljen a program az EXT1 EXT2 mellett belső joyt és egy fix billentyűkiosztást
2. K megnyomása esetén legyen az irányítás int joy + fix bill kiosztás
3. a program indulása előtt lehessen beállítani az irányírást
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.05. 23:07:42
Mivel csomagoltad ki ?

DTF.EXE -x weclmans
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.September.05. 23:08:21
3
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.September.05. 23:08:24
Kicsomagoltam a WEC Le Mans-t, de a kicsomagolt betöltő lefagy. Elrontottam valamit? :oops:

Nálam kint van kicsomagolva is. Nem az 1.2-es Anti DTF-et használtad? 1.3-asat használj!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.September.05. 23:10:25
Szavazásra bocsátom. :)

Kétség kívül a 3. opció a legszimpatikusabb, csak a sebesség rovására ne menjen az átalakítás.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.05. 23:13:27
Kétség kívül a 3. opció a legszimpatikusabb, csak a sebesség rovására ne menjen az átalakítás.
Az tuti nem fog. :)
A betöltőben beállítja mindenki a neki szimpatikus irányítást, és csak azt fogja figyelni
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.05. 23:15:25
Nálam kint van kicsomagolva is. Nem az 1.2-es Anti DTF-et használtad? 1.3-asat használj!
Ez így nagyban megkönnyíti a helyzetet :D, azt hittem, hogy történt valami változtatás, és az csak a csomagolt verzióvan van benne.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2009.September.05. 23:16:27
DTF.EXE -x weclmans

Ez nem önállóan futtatható programot készít, hanem csak a DTF-ben található adatblokkokat írja ki kitömörítve (tehát pl. a .com file-ban RST 28H hívások vannak, ezért fagyott le), amelyeket aztán módosítás (örökéletesítés stb.) után újra kell csomagolni.
Az Anti-DTF-hez hasonló funkcióhoz a -d paramétert kell használni a -x helyett; ez ugyanazt tudja, mint az Anti-DTF, de gyorsabb a használata, (talán) jobb a kompatibilitása, és nem csak a régi Attus formátumot támogatja.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2009.September.05. 23:17:35
Ez így nagyban megkönnyíti a helyzetet :D, azt hittem, hogy történt valami változtatás, és az csak a csomagolt verzióvan van benne.

A csomagolt verzióban annyi változtatás van, hogy kiegészült betöltőképpel :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.05. 23:36:53
Ez nem önállóan futtatható programot készít, hanem csak a DTF-ben található adatblokkokat írja ki kitömörítve (tehát pl. a .com file-ban RST 28H hívások vannak, ezért fagyott le), amelyeket aztán módosítás (örökéletesítés stb.) után újra kell csomagolni.
Az Anti-DTF-hez hasonló funkcióhoz a -d paramétert kell használni a -x helyett; ez ugyanazt tudja, mint az Anti-DTF, de gyorsabb a használata, (talán) jobb a kompatibilitása, és nem csak a régi Attus formátumot támogatja.

Köszi, így már sikerült. :)
Csodálkoztam is, hogy miért van RST 28h a programban, azt hittem, hogy megtévesztésképp az RST 30h helyett lett betéve, mert 28h-tól 30h-ig nop volt, arra meg nem is emlékeztem, hogy milyen RST hívással műxik a DTF töltő, de mostmár legmélyebbb álmomból ébredve is eszembe fog jutni ;)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.September.05. 23:40:56
Ezek szerint megnézed a 128-as hang problémáját?
Amit én láttam 48/128-as programot az úgy nézte meg a géptípust, hogy megpróbálta lapozni a memóriát, és ha sikerült, akkor 128-as a gép.
Aztán opcionálisan elõfordul, hogy a 128-as hangot külön tölti be, esetleg pont a plusz memóriába.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.06. 00:03:29
Ezek szerint megnézed a 128-as hang problémáját?
Amit én láttam 48/128-as programot az úgy nézte meg a géptípust, hogy megpróbálta lapozni a memóriát, és ha sikerült, akkor 128-as a gép.
Aztán opcionálisan elõfordul, hogy a 128-as hangot külön tölti be, esetleg pont a plusz memóriába.
Az a tervem, :) bár egy kicsit elbizonytalanított, hogy a 48/128k-s TAP-ot nem tudtam betölteni 48k-s spectrumba.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.September.06. 00:44:19
Ez mûködik.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.06. 01:12:24
Ez mûködik.

Ez is a próbán átesettek közt volt :), majdnem minden verziót letöltöttem a WOS-ról. :D Mindig resetelte magát betöltés után, lehet másik emulátorral kéne próbálkozni, Spectaculatort használtam.
Közben rájöttem, hogy az első 38kb-s file a TAP-ban a 48k-s verzió, a második a 128-as, úgy fest át kell azt is írni.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.06. 10:09:28
Nem érzékelte a program, hogy épp 48k-s spectrumon töltöm be, gyanúsan az emulátor hibája lehet, de túljártam az eszén, átállítottam a carry flaget ellenőrzés után, és láss csodát :D Gyanúm beigazolódott az első file a 48K-s verzió, a többi meg a 128K-s. A 128K tulajdonosok szívnak, mert a betöltő először betölti a 48K-s verziót, aztán ellenőriz, ha 128K-s gépről van szó, akkor tölti be a 128k-sat
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2009.September.06. 11:48:33
Gyanúm, hogy a 128k-s hanggal sem lesz élvezhetõbb a játék, mivel a játék közben valószínû, hogy zörögni akarna (zajongni) az AY, a zajcsatorna emulációjával meg köztudott, hogy bajunk van.  :(
A menü alatti zene lenne jobb esetleg.  Hogy megéri -e ?? :roll:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2009.September.06. 12:08:52
3. a program indulása elõtt lehessen beállítani az irányírást
Én is erre szavazok, de akkor szerintem úgy kéne, hogy mindenféle kombináció lehessen (pl. int joy+ ext joy; bill + ext joy; bill + int joy, stb.)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2009.September.06. 12:16:59
A 128K tulajdonosok szívnak, mert a betöltõ elõször betölti a 48K-s verziót, aztán ellenõriz, ha 128K-s géprõl van szó, akkor tölti be a 128k-sat
Viszont még szivatósabb lenne, ha elõször a 128-ast töltené be, utána ellenõrizne, és ha 48K-s a gép, akkor töltené be a 48-ast. :D (Kicsit hosszabb lehet a 128-as verzió.)
(Amúgy az Antiriad volt hasonló EP-re, a betöltõ után volt elõször a nem örökéletes, utána az örökéletes változat, a betöltõ meg az örökéletest várta és sokat kellett várni.)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2009.September.06. 12:18:58
Gyanúm, hogy a 128k-s hanggal sem lesz élvezhetõbb a játék, mivel a játék közben valószínû, hogy zörögni akarna (zajongni) az AY, a zajcsatorna emulációjával meg köztudott, hogy bajunk van.  :(
A menü alatti zene lenne jobb esetleg.  Hogy megéri -e ?? :roll:

Max. annyit lehetne, hogy a betöltõbe tenni be a 128-as zenét, ami késõbb nem jönne elõ, vagy ha mégis, akkor (kissé ironikusan) akkor már 48-as változatban.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.06. 13:40:06
Én is erre szavazok, de akkor szerintem úgy kéne, hogy mindenféle kombináció lehessen (pl. int joy+ ext joy; bill + ext joy; bill + int joy, stb.)
Erre gondoltam én is, ha már van választási lehetőség, akkor legyen benne minden :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.06. 13:44:18
Gyanúm, hogy a 128k-s hanggal sem lesz élvezhetõbb a játék, mivel a játék közben valószínû, hogy zörögni akarna (zajongni) az AY, a zajcsatorna emulációjával meg köztudott, hogy bajunk van.  :(
A menü alatti zene lenne jobb esetleg.  Hogy megéri -e ?? :roll:

Sztem nem lesz baj, úgy tűnik, hogy egyszerre csak egy hangcatornán van zene+zaj, az autó hangja is ilyesmi, az ilyen eseteket meg már leküzdöttük korábban :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2009.September.06. 14:37:54
Erre gondoltam én is, ha már van választási lehetõség, akkor legyen benne minden :)
Ha úgyis a betöltõbe tervezed ezt beletenni, nem lehetne akkor oda rögtön valami DTM zenét és/vagy Iview képet is berakni?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.06. 15:05:03
Ha úgyis a betöltõbe tervezed ezt beletenni, nem lehetne akkor oda rögtön valami DTM zenét és/vagy Iview képet is berakni?
:) Evés közben jön meg az étvágy. :D
Megpróbálom :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2009.September.06. 22:21:18
Sztem nem lesz baj, úgy tûnik, hogy egyszerre csak egy hangcsatornán van zene+zaj, az autó hangja is ilyesmi, az ilyen eseteket meg már leküzdöttük korábban :)
Pont az autó motorhangra tippeltem. Nekem még nem sikerült az ilyesmivel elfogatható módon megküzdenem.
Mindig gyalázatosra sikerült.  :oops:
A zene +zaj mindig kevésbbé problémás.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2009.September.06. 22:22:45
Ha lehet, a hármas!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.07. 09:20:46
Pont az autó motorhangra tippeltem. Nekem még nem sikerült az ilyesmivel elfogatható módon megküzdenem.
Mindig gyalázatosra sikerült.  :oops:
A zene +zaj mindig kevésbbé problémás.
A zajjal sincsen semmi gond, az egyik hangcsatorna frekvenciáját használva zajfrekvenciának teljesen korrekt zajt generál a DAVE.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.11. 09:33:21
Sajna a motor hangját nem tudom reprodukálni egyelőre, az a baj, hogy fix zajfrekvenciát használ, és csak az envelope periódust változtatja, ráadásul nagyobb frekvencián, mint azt az AY emuláló rutinom kezelni tudna. Egy ötletem támadt ennek a kezelésére a DAVE 1. hangregiszterét is használni megszakításkezelésre, annak frekvenciaváltoztatásával el lehetne érni talán a WEC Le Mans motorhangját, minden egyes DAVE megszakítás nullázná a hangerőregisztert.
Jól számoltam, hogy a legkisebb megszakítási frekvencia ebben az esetben 61Hz?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2009.September.11. 10:18:30
Tapasztalataim alapján jól sejtettem, hogy nagy a fa, kicsi a fejsze.
 :smt012
de annál nagyobb lesz az öröm!  :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.13. 14:11:34
Elkészült a billentyűzet átvariálható változat, egy képet is beszúrtam, sajnos betöltés alatt kiszürkült a kép, ezért ott maradt a feketeség, DTM zenét sajna nem tudtam beszúrni, mert akkor EP64-en nem lehetne betölteni a képet.
Billentyűdefiniálás közben fel fog tűnni, hogy van jópár bill, amit *-gal fog jelölni a program, ezek a valamilyen funkcióval bíró billentyűk, de van egyéb bill is, amit * jelöl (pl 5 J ...), ugyanis az eredeti program karakterkiíró rutinját használtam fel a képernyőre való kiíráshoz, ami összesen 24 karakter kiírására alkalmas, ebből 22 volt definiálva, kettőt még hozzácsaptam.
várom a megjegyzéseket. :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: varrogy on 2009.September.13. 14:30:17
Itt találtam néhány 256 színű specturm játékot.
Csak emulátorban működnek, de érdekes lehet a megvalósítás! Magyarázat itt. (http://en.wikipedia.org/wiki/ZX_Spectrum_graphic_modes#256.C3.97192.2C_256_colors.2C_.22256_Colour_Mode.22.2C_no_attributes)
Játékok itt (http://spectrummagic.emuunlim.com/Spectrum%20Magic%20256%20Games.htm)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2009.September.13. 15:50:19
Itt találtam néhány 256 színû specturm játékot.
Csak emulátorban mûködnek, de érdekes lehet a megvalósítás! [
Játékok itt
Ezek közül egyik átírására sem vállalkoznék.   :cool:
Hírnek nem rossz.  :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.15. 16:40:47
Nem kell módosítani semmit a betöltőképes, billentyűdefiniálós Wizard of Woron? :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2009.September.15. 17:13:13
Nem kell módosítani semmit a betöltõképes, billentyûdefiniálós Wizard of Woron? :D
Egy apróság, hogy ha a tüzet a SPACE-re definiálom, nem ír ki semmit, elõször azt hittem, nem érzékelte a space-t, így azt tovább nyomkodtam és arra defizte a második játékost is. :D
Esetleg ki lehetne írni a menübe, hogy játék indítása F1: one player, F2: two players

Amúgy az nem tetszik, hogy az egyik csúnya szörny mindig nekem jön és gyorsan elvesznek az életek. :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.16. 09:48:17
Egy apróság, hogy ha a tüzet a SPACE-re definiálom, nem ír ki semmit, elõször azt hittem, nem érzékelte a space-t, így azt tovább nyomkodtam és arra defizte a második játékost is. :D
Esetleg ki lehetne írni a menübe, hogy játék indítása F1: one player, F2: two players

Amúgy az nem tetszik, hogy az egyik csúnya szörny mindig nekem jön és gyorsan elvesznek az életek. :D
Betehetem a space-hez az F-betűt (Fire)
Megoldható az is, lehet még a játékba is be tudom tenni.
Ezen csak az örökélet segíthet. :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2009.September.16. 13:48:03
Betehetem a space-hez az F-betût (Fire)
Valami téglalap alakú karaktert nem lehetne inkább betenni? Olyasmit, mint pl. ami a Lode runnerben az összegyûjtendõ cucc.
Vagy "elszínezõdne" a karakter helye, a space-et nyomunk.
Sose legyen ennél nagyobb gond a programok átírásánál amúgy. :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.16. 15:50:30
Valami téglalap alakú karaktert nem lehetne inkább betenni? Olyasmit, mint pl. ami a Lode runnerben az összegyûjtendõ cucc.
Vagy "elszínezõdne" a karakter helye, a space-et nyomunk.
Sose legyen ennél nagyobb gond a programok átírásánál amúgy. :D
Az a baj, hogy a definiálható karakterek elfogytak   :( , a színváltást meg csak a space-re megvalósítani...
De az F betűre kicserélem, akkor legalább látszik, hogy az a tűz, a jostick billegtetése esetén is U D L R F-et ír ki.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2009.September.16. 18:41:06
A kérdésem amit lefogla az IM2  speciális tábla az a 256 bájt elmáletileg az EP csak xxFEH-n levöt használja csak mivel nincs tudomásom szerint olyan harware ami ezt kihasználná. igy ide lehetne  kiegészitö rutinokat irni PL bill figyelö kiegészítö IM2 out (0BFh),a égyéb amit a loader be irnánk igy talán könnyebb EP64 programokat csinálni.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.September.16. 20:01:36
A kérdésem amit lefogla az IM2  speciális tábla az a 256 bájt elmáletileg az EP csak xxFEH-n levöt használja csak mivel nincs tudomásom szerint olyan harware ami ezt kihasználná.
Pontosabban xxFFH. Viszont nincs egyetlen olyan HW se ami garantálná, hogy a nem használt adatbuszon valóban FF van, és elõ is fordul egyes konfigokban, különösen turbo esetén, hogy nem FF van! Ilyen esetben a nem teljes táblázatot használó programok (elõfordul pár ilyen átirat) elszállnak.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.16. 21:55:24
A Spectrum játékok nem csak azért használnak IM2-t, mert 0038h foglalt a fix ROM szegmens miatt?
Ha átalakítjuk az IM2-es megszakítást IM1-re, mind a 257 byte felszabadul + még pár bájt a kódból. :D
Csak a kis rutinunkba ( Nick interrupt reset ) kell egy jp utasítát betenni.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2009.September.17. 00:49:14
Valami téglalap alakú karaktert nem lehetne inkább betenni?

Ebben (http://enterpriseforever.com/szoftver/fajltoemoerites_enterpriseon-t404.0.html;msg16113#msg16113) a változatban már az van :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.17. 09:23:51
Ebben (http://enterpriseforever.com/szoftver/fajltoemoerites_enterpriseon-t404.0.html;msg16113#msg16113) a változatban már az van :)

Karaktert cseréltél ki? Vagy egy másik kiírórutin lett használva?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2009.September.17. 11:21:38
Vagy egy másik kiírórutin lett használva?

Igen :oops: Az eredeti rutint ciklusra átírva lett elég hely a "space" karakternek. Így ugyan lassabb, de úgy látszik, egyébként is csak a betöltéskor látható "C64 emuláció" használja, tehát nagy jelentősége nincsen.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.17. 11:59:15
Igen :oops: Az eredeti rutint ciklusra átírva lett elég hely a "space" karakternek. Így ugyan lassabb, de úgy látszik, egyébként is csak a betöltéskor látható "C64 emuláció" használja, tehát nagy jelentősége nincsen.
:) Hely akadt :), én is 2 karakterrel megtoldottam még a file-t:), a kiíró rutinhoz nem nyúltam. :( Lehet megpróbálom még tökéletesíteni a rutint is, és bővíteni a karaktereket, hogy ne legyen annyi csillagos billentyű, meg akkor beteszem az örökélet kérdést a billentyűdefiniálás elé, és megpróbálom betenni az F1 One Playert F2 Two Playerst a játék első képére.
Az nem zavar senkit, hogy lehet egy billentyűt több irányra definiálni? :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2009.September.17. 13:01:16
Az nem zavar senkit, hogy lehet egy billentyût több irányra definiálni? :D

Elõször ezt is akartam kérdezni, nem lehetne-e megváltoztatni, de a következõ miatt meggondoltam magam:
Pl. a Rampage címû rendkívül intellektuális játékban is be lehet azt állítani, hogy két majmot is lehessen ugyanazokkal a billentyûkkel irányítani egyszerre, amivel régebben rendkívül jól szórakoztam, és hatékonyabb is volt így, mint hogy a gépre bízni a házak lerombolását. :D Gondoltam, a WOW-val is kipróbálom majd, milyen, ha egyszerre tudom irányítani a két figurát.  :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.17. 13:05:52
Elõször ezt is akartam kérdezni, nem lehetne-e megváltoztatni, de a következõ miatt meggondoltam magam:
Pl. a Rampage címû rendkívül intellektuális játékban is be lehet azt állítani, hogy két majmot is lehessen ugyanazokkal a billentyûkkel irányítani egyszerre, amivel régebben rendkívül jól szórakoztam, és hatékonyabb is volt így, mint hogy a gépre bízni a házak lerombolását. :D Gondoltam, a WOW-val is kipróbálom majd, milyen, ha egyszerre tudom irányítani a két figurát.  :ds_icon_cheesygrin:

:lol: Hát jó, engem könnyű meggyőzni. :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2009.September.17. 13:13:12
Bár az tényleg zavaró, ha ugyanannak a játékosnak két irányra is ugyanaz a gomb definiálódik. Valahogy úgy kéne megcsinálni, hogy a két játékosnak külön-külön is lehessen közös gombokat definiálni. Bár lehet, ezt rajtam kívül senki nem szeretné. :D

Amúgy a programnyelvek ismeretének a hiánya mellett többek között azért sem nagyon írtam játékokat, mert mindig belebonyolódtam volna ilyen apró részletekbe és a játék sosem lett volna kész. :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2009.September.17. 19:57:34
EP64-re alakitásrol valahol régebben olvastam hosszabb-rövidebb cikket, hozzászolás de bövebb mint a ZX programok átírása nem találkoztam.
Van-e már egységesitet loader /LPT/ vagy mindenki ahogy akarja mert anno több félével is találkoztam.
 
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.September.17. 20:17:26
EP64-re alakitásrol valahol régebben olvastam hosszabb-rövidebb cikket, hozzászolás de bövebb mint a ZX programok átírása nem találkoztam.
Itt elmélkedtünk ilyesmirõl. (http://enterpriseforever.com/szoftver/exos_kompatibilis_memoria_kezeles-t423.0.html;msg11808#msg11808)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.September.18. 16:31:02
Itt a frissített Wizard of Wor.
Választhó örökélet (mindkét játékosra)
Space-re egy négyzetet ír ki
A játék első képernyőjén megjelennek az indítógombok.

Wizard of Wor (http://enterpriseforever.com/dlattach.html;topic=187.0;attach=3961)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2009.September.23. 18:47:32
Az átíratokban a vezérlés kiválasztása / kepston, cursor, sinclair/ maradjanak vagy átlegyen irva /internal, EXT1, EXT2/

Van-e valami kiterjesztés olan programra ami nem .TRN  de beálitható CHEAT de nem gyári hanem POKE-s

Egyébképnt mi lenne az egyetemes örökélet CHEAT ?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2009.September.23. 19:39:29
Ha szavazhatok, az irányítás legyen átírva. Sok Attus átiratban én is kijavítottam.
A .TRN-t én a CSAK örökéletes betöltőre használom, a CHEAT-el ellátott .com-os.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2009.September.28. 21:11:43
egész igényesen kinézõ 2009-es specy progi
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0023831
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2009.October.16. 23:25:35
Vicman vetette fel azt a kérdést, hogy az egyes meglévõ átiratokat ki követte el?
Jogos, hisz az elkövetõ méltán megérdemelné, hogy rögzítve legyen valahol a neve a produktuma mellé.
Van akinek erre teljes rálátása van? Tényleg nem ártana tiszázni. Én csak a sajátjaimat tudom egyértelmûen felsorolni. A régi lemezeimen fellelhetõ mások által elkövetettek egy részénél pedig van, amelyikbe beleégette az átíró a névjegyét (BAM, Jakosa, Andrewsoft, stb.). A maradék "noname" átiratok közül, meg igen sok esetben vissza tudok emlékezni az elkövetõre, hisz egymással versengtünk, hogy ki tud többet egy hét alatt átírni és egymásnak mutogattuk az újabb zsákmányokat. Ha gondoljátok, összegyûjtöm az elkövetõkhöz szerintem köthetõ mûveket. :roll:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.October.16. 23:32:21
Ez jó lenne! Mint már a Public Domain kapcsán is kiderült, hogy te többet tudsz mint én!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2009.October.16. 23:45:37
Ez jó lenne! Mint már a Public Domain kapcsán is kiderült, hogy te többet tudsz mint én!
De csak azért, mert szinte váltottuk egymást a néhai EP klubban. Én a régebbi dolgokról tudok többet, te meg az újabbakról.
Már neki is álltam a feldolgozásnak, már félig kész vagyok.  ;-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2009.October.17. 23:48:20
Nem tudom, melyik topikba írjam, talán ide illik leginkább.
Most találtam:
Ennek az oldalnak (http://www.icemark.com/downloads/index.html#Spectrum) az alján megtalálható néhány Spectrum játéknak a visszafejtett forráskódja és sprite-jai, ha esetleg valakit érdekel.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: MrPrise on 2009.October.18. 00:32:13
Na, ez nagyon jó! Köszi!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.October.21. 23:54:18
Chaos ügyileg van remény?
Megnéznéd, hogy most az új István féle Spectrum emuval jól mûködik-e?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.October.22. 16:31:47
A Chaos (http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0000894) mûködik a zx128emu (http://enterpriseforever.com/szoftver/spectrum_emulator-t16.0.html;msg16705#msg16705)-n, és az ep128emu-n futó Lua emulátorral (http://enterpriseforever.com/szoftver/spectrum_emulator-t16.0.html;msg16634#msg16634) is.
Mármint lehet lõni a sárkánnyal?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2009.October.26. 21:27:53
Mármint lehet lõni a sárkánnyal?
Lacika beszámolója szerint igen. Ezek szerint én bénáztam el valamit az átírásnál  :oops:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2009.October.31. 23:59:28
WEC Le Mans újra, ha még nem unjátok :D
Ez most épp az SP128-as verzió ;)

WECLEMAN (http://enterpriseforever.com/dlattach.html;topic=187.0;attach=4380)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2010.January.26. 09:18:46
A http://www.zxspectrum.net/ (http://www.zxspectrum.net/) címen tegnap találtam egy nagyon jó 2009-es spectrum 48k-s programot (szerintem :D), elég jó hangokkal lett ellátva, a játék is nagyon jó, W.H.B néven fut.
Megvan a WOS-on is: W.H.B (http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0023478)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Mayer Gábor on 2010.January.26. 16:36:24
Akkor mostmár jöhetne valami 2010-es enterprise program is... :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2010.January.26. 19:27:09
Akkor mostmár jöhetne valami 2010-es enterprise program is... :)
Nem olyan rég szó volt valami Digger készítésérõl EP-re, Attus avatarjának kapcsán. Nem tudom, az idén aktuális lesz-e. :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2010.May.14. 16:50:02
Most, hogy szóbajött a hydrofool, átnyálaztam újra a lemezeim lementett cuccait. Előkerült egy pár érdekes dolog, amik gondolom számotokra ismeretlen.
Valamennyire használható átiratok: beach buggy, scrabble, kong2, ok-yah, tracer.
Valami miatt nem tettem még publikussá őket. A scrabble -t a kimentés-betöltés hiánya miatt.
Egy spectrum emulátor is van köztük, ami nem nagy durranás, de én is csináltam egyet valaha.
 :oops:
Valamint a TXT kiterjesztésű általam a spectrum átíráshoz valaha használt forrásaim. A KONV könyvtár az átírás első fázisában használt forrásom betöltőjét is tartalmazza. Ez folyamatos attributum konverziót használ.
Nyuzga lehet, hogy örül majd a "csitt" forrásnak.
Szerintem fog még előkerülni egy-két érdekes cucc.
 :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2010.September.28. 22:55:48
ez vajon mi lehet? tiszta Sorcery
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0010484
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2010.September.29. 08:52:17
ez vajon mi lehet? tiszta Sorcery
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0010484
Tényleg nagyon hasonlít, sokkal jobban, mint az eredeti Spectrum verzió, nem mellesleg szebb is :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2010.September.29. 09:00:29
ez vajon mi lehet? tiszta Sorcery
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0010484

Tényleg olyan. CPC-ről a Merlint (http://www.ep128.hu/Ep_Games/Leiras/Amstrad_CPC_Program_Pack.htm) is érdemes megnézni, próbálkoztam már vele, de sokra nem jutottam.

Érdekes egyébként, hogy a WoS-on lassan elfogynak a letölthető programok...   :evil:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2010.September.29. 10:52:40
Tényleg olyan. CPC-ről a MerlintMerlint (http://www.ep128.hu/Ep_Games/Leiras/Amstrad_CPC_Program_Pack.htm) is érdemes megnézni, próbálkoztam már vele, de sokra nem jutottam.

Érdekes egyébként, hogy a WoS-on lassan elfogynak a letölthető programok...   :evil:

Jaja, az is hasonlít, és volt még egy program ami nagyon hajazott a Sorceryre CPC-n de most nem találom.
Sebaj, ha WOS-ról nem lesz letölthető, megtaláljuk máshol :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2010.September.29. 13:18:48
megvan :)
The Apprentice
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2010.September.29. 18:15:47
Tényleg nagyon hasonlít, sokkal jobban, mint az eredeti Spectrum verzió, nem mellesleg szebb is :D

Szépnek, szép, de semmi köze a Sorceryhez. :(
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2010.September.29. 19:47:42
Szépnek, szép, de semmi köze a Sorceryhez. :(

Szépnek szép, de a sprite kezelés botrányos... 1983-as hangulata van a dolognak.  :???:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2010.October.01. 20:41:48
Demonslair.tzx

Nem lenne jobb ezt a fájlt innen törölni? Ahogy láttam, a WOS-on "Distribution denied", merthogy fizetõs program. Szerintem nem legális ide berakni sem.  :oops:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2010.October.23. 11:03:19
Konvertáláshoz egx tipp (http://www.ep128.hu/Games/Black_Horse.htm)  :oops:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2010.October.23. 13:25:21
Konvertáláshoz egx tipp (http://www.ep128.hu/Games/Black_Horse.htm)  :oops:

huh, 4 színû üzemmódban és raszter színezéssel mekkora lenne ez!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2010.October.23. 13:40:22
Kérdés mennyi lehet a 64-es modban CPU frekvenciája FC-FF szegmensen futva
Az out(0bfh)  lehet-e gyorsítani /nem valószínû/

Az F8-FB szegmensen számolható 4Mhz 250ns/clock ?

ZX gép 3.5Mhz 286ns ?

A hang visszaadására lenne szükségem mert  a 128-sa modban  gyors a 64-es ben lassú a beeb rutinok
Ezért mindig 64-es modra kellene átirni ha lehetséges.

Úgy veszem észre 64-es modban lassabb az EP_emu mint a ZX_emu

BIRDS AND THE BEES 64-es mod kész de lassunak tartom föleg a zene az elején

BIRDS AND THE BEES 128-as mod is kész csak nem exos memoriás a betöltöje

BIRDS AND THE BEES ZX amihez viszonyitható
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2010.October.23. 14:07:50
Kérdés mennyi lehet a 64-es modban CPU frekvenciája FC-FF szegmensen futva

A lassulás aránya nem fix, az utasítástól függ. Például az "ADD A, B" (és minden más 1 byte-os, 4 ciklus időtartamú utasítás) 4-ről átlagosan kb. 9 ciklusra lassul, az "ADD HL, BC" viszont 11-ről csak kb. 13.5-re.

Quote
Az out(0bfh)  lehet-e gyorsítani /nem valószínû/

Az FC-FF szegmenseket nem lehet, mert video RAM-nál nincs hatása.

Quote
Az F8-FB szegmensen számolható 4Mhz 250ns/clock ?

Ez a beállított várakozási módtól függ, ha le van tiltva a várakozás, akkor igen. A Spectrum sebességéhez átlagosan talán a "várakozás csak M1-nél" mód van a legközelebb (esetleg kis mértékben lassabb, mint a Spectrum). Ebben a módban minden utasítás futásidejéhez hozzá kell adni egy ciklust, illetve CB/DD/ED/FD prefixes utasításoknál 2 ciklust.

Quote
A hang visszaadására lenne szükségem mert  a 128-sa modban  gyors a 64-es ben lassú a beeb rutinok
Ezért mindig 64-es modra kellene átirni ha lehetséges.

Akkor 128K-s gépen lesz túl gyors :) De EP64-en egyébként sem könnyű megoldani, hogy az eredeti rutinok elfogadható sebességgel működjenek, mert a video RAM nagyon lassú (lásd fent). Nem tudom, megéri-e foglalkozni vele. EP64-en is jó BEEP rutint esetleg úgy lehet megoldani, ha a D/A kimenet helyett a DAVE hanggenerátort használja (ilyen módon írtam át pl. az Impossible Mission-t is).

Quote
Úgy veszem észre 64-es modban lassabb az EP_emu mint a ZX_emu

Valóban, az EP-s video memória lassabb, mint bármilyen memória Spectrumon vagy CPC-n.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2010.October.24. 12:43:41
Kész a BIRDS AND THE BEES EP64-es végleges verzió

Zene az elején nem lassu,szines, az irányitások keyb int ext1 ext2, 64k és 128k-s gépen müködik
CHEAT betöltésnél bármeik FUNCTION bill lenyomása örök élet

de lehet, hogy a Tegyük rendbe az EP programokat! topikba kellet volna rakni.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2010.October.24. 17:23:43
Zene az elején nem lassu

Valamivel így is lassabb :) Viszont a játék 128K-s gépen is az EP64 sebességére lassul :oops:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2010.October.24. 18:16:23
Kész a BIRDS AND THE BEES EP64-es végleges verzió

A .com file mit csinál? Az E64-et indítva is elindul.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2010.October.24. 18:37:54
A .com file mit csinál? Az E64-et indítva is elindul.

Csak simán a SCREEN-t tolti be mint a bruce lee-nél

128-as modban azért lassabb mert 64k-ra van meg irva
128-as modra más idözitést kell almalmazni, hogy a hang ne szaladjon el
Mivel még nem csináltam exos kompatibilis betoltot ezért a 128-as verziót nem csináltam
ennek a probléma megoldására kellene egy Exos kompatibilis 128 64 felismerö betöltö
forráskod persze EP.ASM- ben azt már tovább lehet irni.
A wiki Hibás játékok listáját lehetne modositani mert feleslegesen irtam, javitottam a
 BIRDS AND THE BEES már volt javitott verzió
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2010.October.24. 18:44:29
A wiki Hibás játékok listáját lehetne modositani mert feleslegesen irtam, javitottam a
 BIRDS AND THE BEES már volt javitott verzió

Ha tippekre van szükséged (újra)átíráshoz, adhatok tippeket  :oops:
Mit szólnál a Turbo Esprit (http://www.ep128.hu/Games/Turbo_Esprit.htm)-hez?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2010.October.24. 19:35:23
Ebböl még nics javitás?

és mivé 64k, 128K, mi volt hiba az átirt programban ?

megnézem a zx és ep változatot
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2010.October.24. 19:37:45
- Színhibás
- pontszámtábla kimentés / betöltés nem működik
- zozo említette valahol, hogy "csoda, hogy működik", valami progtamozástechnikai hiba miatt

Ep64 verzió szerintem reménytelen a sebességbeli problémák miatt  :(
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2010.October.24. 21:19:26
64-es mod márcsak azértsem mert ZX-ROM rutinokat is használ,
betöltés kimentés elsö ránézésre nem hiszem mivel IM2 rutint használ
persze ha az IM1 után futtatnánk még lassabb lenne

EP128 ban meglehet probálni az a pici töblet freki talán javit
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2010.October.24. 22:08:16
A wiki Hibás játékok listáját lehetne modositani mert feleslegesen irtam, javitottam a
 BIRDS AND THE BEES már volt javitott verzió
Úgy érted, a következõ részt rakjuk át a javított játékok cím alá és tegyük múlt idõbe a mondatokat?

Quote
Birds and the Bees 1
színkonverzió nulla, hang nulla

Birds and the Bees 2
akad benne attributumhiba, de azért sokkal jobb átirat, mit az elsõ rész

(Vagy persze te is átszerkesztheted a Wikin. :) )
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2010.October.25. 00:19:48
Quote
Birds and the Bees 1
színkonverzió nulla, hang nulla

Mastersoft verziója ilyen.
Az enyim nem színhibás és hangos.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2010.October.25. 09:40:31
Tényleg, és nemrég kiderült, hogy a Kokotoni Wilf is használhatatlan. :(
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2010.October.25. 09:49:25
Mit szólnál a Turbo Esprit (http://www.ep128.hu/Games/Turbo_Esprit.htm)-hez?
Az van készülõben  :oops:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2010.October.25. 10:08:32
Tényleg, szipucsu
Kis ráncfelvarrás kellene a bugos játékok listáján:
Pl. a Sky Star 2000-ből találtam jót, de a Laser Squad, Monte Carlo Casino is rajta van még.
Motos-ból is van már nem örökéletes.
A nonamed nem hibás, Spectrum-on is irányíthatatlanul gyors. (Ep64-es verzió ideális lenne!)

A Nodes of Yesod azért van a listán mert nem EXOS kompatibilis, de ennyi erővel a Ep-s programok 95%-át fel lehetne sorolni.


Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2010.October.25. 11:53:41
Varrogattam kicsit a ráncokat a wikin.
Ti is szerkeszthetitek, ha felvarrni valót találtok, talán egyszerûbb is, mint leírni, hogy mit hova kéne tenni. :D De én is szerkesztem persze.
A Motost nem szedem ki, mert az örökéletesnek attól még nincs vége. (De a Jetmannél is az örökéletes változat hibás csak.) Meg a Nonamednél is az van, hogy Spectrumon gyors.
A Monte Carlo Casino is helyre lett pofozva? Az nekem kiesett.  :oops: Akkor a Defender OTC-t is meg lehetne már pofozni egy füst alatt, hasonló RND hiba van benne.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2010.October.25. 19:02:09
Pl. a Sky Star 2000-bõl találtam jót, de a Laser Squad, Monte Carlo Casino is rajta van még.
Csaknem az én Ski star 2000 átiratom a jó? Tudtommal hibátlan.
A Monte Carlo Casino is.
De lehet, hogy mégsem?
 :oops:


Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2010.October.25. 20:17:52
A Monte Carlo Casino is.
Nekem abból csak olyan volt meg, hogy pl a ruletten mindig 0 jött ki.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2010.October.25. 21:07:34
Csaknem az én Ski star 2000 átiratom a jó? Tudtommal hibátlan.
A Monte Carlo Casino is.
De lehet, hogy mégsem?
 :oops:

Igen, nálam Attus-é van fent, abban működik az RND.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2010.November.06. 08:59:24
Jópofa Painter játék (http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0015418) forráskóddal!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2010.November.07. 19:05:13
Átirtam én is a BOULDER DASH I
újra irva a vezérlés a menü tábla és az attributumok
müködik 128k és 64k-s modban igaz lassabban
inditás irányitás választás FIRE majd "S" és ismét FIRE
Zene alatt ha lenyomjuk az F8-at akkor nem csökken az életünk az F7 esetén az idö áll meg.
BOULDER.COM      7408     SCREEN betöltö mint a Bruce Lee és többiek
BOULDER_.COM  23735    Maga a program önnálloan is futtatható
Ha találtok hibát benne akkor irjatok én is találtam bakit az eredeti zx játékban.
Igy már ez a program is le húzható a Bugos játékok listájáról
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2010.November.07. 20:17:45
Jól néz ki, szépek a színek. Az I/1 pályán még jobbak is a színek!
Beraktam a nálam letölthető tömörített file-ba!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2010.November.07. 20:35:53
A CPC verziót (http://cpc-power.com/index.php?page=detail&onglet=dsk&num=460) lenne érdemes átírni, mert a Spectrum változat elég lassúnak tűnik. Korábban már terveztem is az átírását :oops:, bár nem könnyű, mivel sok paletta színt definiál át animáció céljából, és (karakterenkénti) hardveres scrollozást is használ. A tökéletes megoldás valószínűleg a program visszafejtése és 4 színű karakteres módra alakítása lenne.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2010.November.26. 21:49:09
Van valami lista, táblázat arra, hogy meik a szin számot használja a palette 9-16 ig BIAS 0,1,2.....31

Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2010.November.26. 22:51:50
Van valami lista, táblázat arra, hogy meik a szin számot használja a palette 9-16 ig BIAS 0,1,2.....31

szín = BIAS * 8 + paletta - 8

Tehát:

BIAS = 0: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
BIAS = 1: 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15
...
BIAS = 31: 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2010.November.26. 23:54:47
Táblázat:

[attachthumb=#]
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2010.December.24. 16:34:46
Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

bias  (0-31)    b4,b3,b2,b1,b0
szin  (0-7)                              ,b2,b1,b0
felsó (0-255)  b7,b6,b5,b4,b3,b2,b1,b0  8-16 szin

A karácsonyi meglepetésemet nem tudom feltölteni kicsit negyobbacska 12 X 10 MB
"Maximális fájlméret: 10240 KB, hozzászólásonként: 30" ? elméletileg 10 MB X 30
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2010.December.25. 11:38:57
marha jó ötletû új specy játék: http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0025399

mondjuk az ötlet nem új, GBA-n 9 éve láttam egy hasonlót
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2011.January.09. 13:45:46
A régebbi EP változat  nem foglakozott az attribumokkal
Én is készítettem egy variációt
Egy kis kiegészítés a leiráshoz: http://www.ep128.hu/Games/Wheelie.htm

Ha szellemmotoros célba ér elötted akkor már csak egy életed marad.
A leírásban szereplö "Örökélet: POKE 30037,201" kevés emmiatt az info tábla nem jelenik meg megfelelöen

Ez egy E64 verzió:  örökélet F8 be - F1 ki, üzemanyag csökkenése F7 ki - F2 be   bármikor alkalmazhatók
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2011.January.22. 15:55:50
Ha egy játékot átírunk lehet 128K és 64K-s gépre
128K-s modban 4 Mhz az EP  64K-s modban viszont még 3 Mhz sem éri el ezért ha valaki ugy irja át, hogy 64K-s gépen fusson akkor az biztosan lassabb lesz mint azeredeti ZX ami ~3.5 Mhz
ilyenkor nincs gyors RAM terület ekkor csak a rutinok átírásával lehet javítani a sebességet persze ha az eredeti rutin lassubb mint az új /nem valószínü/

lehet kombinált betöltöt késziteni ami felismeri a 64K-s, és a nem 64K-s gépeket ilyenkor lehet javitani a hangokon, hogy azonos sebességel és hang magassággal játsza le /már ameiknél lehet/

Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2011.January.23. 19:49:42
Akkor ez az év a CPC-s átiratok éve lesz ?
nem értek még a CPC hez de azok a programok is ha EP64-re irják lassuak lesznek
Elözetes információ gyülytésem, ha jó akkor a CPC ~3,3 Mhz és van  hardware-s sprite
EP64 nem egészen 3 Mhz és nincs hardware-s sprite ami tovább lassítja
Élvezhetö sebesség csak EP128-cal várható szerintem.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2011.January.23. 20:05:18
nem értek még a CPC hez de azok a programok is ha EP64-re irják lassuak lesznek

Némi problémát jelenthet még a kevés memória is. A program jelentősebb átalakításával (mint például az én "karakteresített" Boulder Dash átiratom) azonban néha megoldható a használható átirat.

Quote
Elözetes információ gyülytésem, ha jó akkor a CPC ~3,3 Mhz és van  hardware-s sprite

4 MHz-es, és nincs hardveres sprite (illetve a CPC+ gépeken van, de azokról nem tudom, érdemes-e próbálkozni az átírással, mert tudnak még 4096 színt, hardveres scrollozást, és DMA digitális hang lejátszást is :)). Azonban minden memória és I/O műveletnél 0 és 3 ciklus közötti várakozás van, hogy a hozzáféréseket az 1 MHz-es karakter frekvenciához igazítsa; ezért írhatták a "3.3 MHz-es" átlagos órajelet, valójában azonban a lassulás függ az adott utasítástól (pl. az 1 byte-os, 4 ciklus idejű utasítások nem lassulnak, viszont a PUSH 11-ről 16 ciklusra lassul).

A wiki (http://wiki.enterpriseforever.com/)-n van néhány remélhetőleg hasznos link a CPC programozással és átírással kapcsolatban.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2011.January.24. 10:36:29
Akkor ez az év a CPC-s átiratok éve lesz ?
Szerintem bármilyen átiratot üdvözöl a lelkes közönség, legyen az Spectrum, vagy CPC. :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2011.January.24. 11:20:48
Szerintem bármilyen átiratot üdvözöl a lelkes közönség, legyen az Spectrum, vagy CPC. :)
Így van. :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2011.January.24. 17:37:28
Nekem a ZX ROM rutinok a problémám ezeket forditom vissza csak elég nehéz eldönteni mi kell programnak és mi a rendszernek ZX Basic
Föként azokat szeretem ami ezeket nélkülözi.
De még mindig nem tudom mivé irjam EP64 v EP128 nak.
Voltak probálkozásaim kombináltal csak EP64-ben méglassabb a hang, mert EP128-hoz lassitani kellett
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2011.January.29. 12:34:03
Folytatom a ZX Rom Programja könyv feltöltését
Ha a rutinokat forráskodá alakitjuk akor már bárhová helyezhetö igy nem kell a teljes ZX romot betölteni
vagy szétszorva a rutin részeit.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2011.February.04. 17:49:35
a WHEELIE átirattal valami baj van ?
Nem érdemli meg a többi programközé kerülést ?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2011.February.06. 11:45:51
a WHEELIE átirattal valami baj van ?
Nem érdemli meg a többi programközé kerülést ?

Hangok nincsenek, a sprite-oknálk nincs attribútum konverzió, így valamelyik sprite nem is látszik, csak egy zöld kocka. Ha jól emlékszem, valami olyan hibája is volt, ami miatt nem lehet teljesíteni a feladatot. (Eredetileg akkor készült a leírás, amikor kiszedtem az Ep-s "masszából", de a próbálgatás közben kiderült valami gond vele.)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2011.February.06. 15:51:20
Hangok nincsenek, a sprite-oknálk nincs attribútum konverzió, így valamelyik sprite nem is látszik, csak egy zöld kocka. Ha jól emlékszem, valami olyan hibája is volt, ami miatt nem lehet teljesíteni a feladatot. (Eredetileg akkor készült a leírás, amikor kiszedtem az Ep-s "masszából", de a próbálgatás közben kiderült valami gond vele.)
Január 9.-én töltöttem fel egy saját átíratot azt nézted ?
Nekem jól megy igaz csak emun probáltam.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2011.February.06. 17:26:37
Hú, ez kimarad... Épp akkor nem voltam itt.
Kipróbáltam, de ha felgyorsítunk teljesen, nem látszódnak a sprite-ok, még a saját motorunk sem!?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2011.February.06. 18:17:53
Kipróbáltam, de ha felgyorsítunk teljesen, nem látszódnak a sprite-ok, még a saját motorunk sem!?

ezt én is tapasztaltam az emun meg kellene probálni valodi gépen mivel semmi olyan rutint nem változtattam meg ami elöidéuhetné a hibát és csak a szin megváltoztatása nem idézheti elö.
Megnéztem a Navracsi-s féle átiratot és az eredeti ZX-et  Emun azoknál is a motoros el halványúl igaz nem tunik el valami rejtett hiba lehet ....

az emun configure ...  low resolution YUV format jelöld be nem fog eltünni
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2011.February.06. 20:55:03
az emun configure ...  low resolution YUV format jelöld be nem fog eltünni

Annak csak AVI file felvételekor van hatása.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2011.February.06. 21:29:31
Annak csak AVI file felvételekor van hatása.


Lehet nem értek ahoz
Tévedtem  az "Enable memory timing emulation" valami idözités az igazi leteszteltem ha sárga akkor eltünik a motoros ha szürke akkor megmarad
Gondolom a emu "hiba" oka akkor olvassa a képernyö adatait amikor éppen letörölte a progi és még nem irta ki a sprite-t  ezért gondoltam az igazi EP-n való tesztelést
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2011.February.07. 13:48:21
Tévedtem  az "Enable memory timing emulation" valami idözités az igazi leteszteltem ha sárga akkor eltünik a motoros ha szürke akkor megmarad
Gondolom a emu "hiba" oka akkor olvassa a képernyö adatait amikor éppen letörölte a progi és még nem irta ki a sprite-t  ezért gondoltam az igazi EP-n való tesztelést

Igazi gépen is eltűnik a sprite, ugyanúgy, mint az emulátoron.
  [attachurl=#]
  [attachurl=#]
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2011.February.07. 16:30:34
Upps, akkor modositani/nom/ kell valószinü a sprite kiirása az 50 hz megszakítástól számítva jelenik meg és szerencsétlen modon pont ugy jönki a lépés /kiírás/ amikor épp törölve van
EP64-en mivel lehet még gyorsítani rutin átírásán kívül ?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2011.February.07. 17:10:40
Gyorsítani elsősorban a rutin átírásával lehet :) De esetleg megoldhatja a progblémát az 50 Hz-es megszakítás helyének a módosítása is.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2011.February.07. 17:36:10
De esetleg megoldhatja a progblémát az 50 Hz-es megszakítás helyének a módosítása is.


Az lpt blokban esetleg lehet az elejére rakni pl az elsö pixel sorhoz  vagy a legvégére a syncron sorokhoz ?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2011.February.09. 18:57:58
Modositottam a WHEELIE most ugy tünik jó de teszteljétek.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2011.February.10. 00:06:44
Modositottam a WHEELIE most ugy tünik jó de teszteljétek.

A felső emeleten haladva még mindig eltűnik...  :ds_icon_frown:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2011.February.10. 16:19:27
A felső emeleten haladva még mindig eltűnik...  :ds_icon_frown:

A video megszakítást a 2980h címen található LPB-re helyezve nem tűnik el (igaz, a villogás nem szűnik meg, de ahhoz egyszerűen túl lassú a program a video memóriában futva), de nem ellenőriztem, van-e valamilyen más probléma. Az igazi megoldás az lenne, ha 128K-s gépen nem futna a video RAM-ban a program, vagy legalábbis a scrollozást és sprite rajzolást végző rutinok.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2011.February.10. 17:02:24
Az igazi megoldás az lenne, ha 128K-s gépen nem futna a video RAM-ban a program, vagy legalábbis a scrollozást és sprite rajzolást végzõ rutinok.

EP64 modban ugyan ugy eltünne a sprite, megnézem lehet-e rutint felcserélni.
Vagy akkor csak EP128 program lesz.

A ZX ROM Programja utolsó része következik,
Az egész kicsit nagyra sikeredett de legalább megvan és tovább lehet kicsinyiteni OCR-ORC ? is jobban dolgozik

Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2011.September.24. 14:04:05
azon gondolkodtam ZX-nél a BEEP jellegû hangoknál lehetne esetleg a DAVE hang generátorát használni?
Mivel a ZX míg a hang hallatszik mást nem csinál a proci ellenben EP-nél ha beállítottuk a hang hullámot és engedélyeztük akkor már mást is csinálhat a proci.
Ez gondolom csak program függõ, van e valami olyan rövid kis rutin a játékban amit belehet suvasztani a várakozási T idõbe.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2011.September.24. 14:08:33
azon gondolkodtam ZX-nél a BEEP jellegû hangoknál lehetne esetleg a DAVE hang generátorát használni?

Igen, és legalább egy Spectrum átiratomban (Impossible Mission) használtam is, de talán másik játékban is (Dizzy Lord ?).
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2011.October.16. 12:39:59
Jobb híján ide írom: valaki írt egy levelet nekem, hogy készítik a Dizzy Lord angol verzióját. :) Azaz átírják a fájlban a magyar szöveget angolra. Tök jó.
Ja persze ez Specy, de majd átírhatja valaki EP-re a végeredményt. :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2011.October.16. 12:54:21
Jobb híján ide írom: valaki írt egy levelet nekem, hogy készítik a Dizzy Lord angol verzióját. :) Azaz átírják a fájlban a magyar szöveget angolra. Tök jó.
Ja persze ez Specy, de majd átírhatja valaki EP-re a végeredményt. :)

Vagy a lefordított szövegeket is be lehet építeni a "továbbfejlesztett" EP-s változatba, attól függően, hogy melyik megoldás egyszerűbb. Esetleg választható nyelv a program indításakor.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2011.November.01. 02:07:45
elkészült a dizzy lord angol verziója

http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0017623
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Mayer Gábor on 2011.November.01. 13:41:18
elkészült a dizzy lord angol verziója

http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0017623

Na végre!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2011.November.18. 16:54:34
Tehát akkor egyszerûen át kellene kottázni a 250kHz osztásra a ZX Hang skálát és a hang hosszát már nem is kellene bolygatni ennek csak az a feltétel ki kell tudni számolni a hang modul freki és hossz szorzóját és persze EI módban kellene
futni bár nem kötelezõ csak akkor nem megszakításos modot alkalmaznánk.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2012.April.09. 21:52:59
Átírási tipp, ha esetleg valakinek kedve van: igen kellemes, új platformjáték (http://www.worldofspectrum.org/infoseek.cgi?regexp=^Antiquity+Jones$&pub=^Paul+Jenkinson$&loadpics=1).
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2012.April.28. 15:25:38
Sgt. Helmet Zero (http://ep4ever.org/dlattach.html;topic=187.0;attach=6509) javított LPT, a régi linkek is frissítve
Ez is megvan már EP-n? :O Hát ez nekem teljesen kiesett. Az UWOL és társaikra emlékszem, de erre nem. A Wikin sem volt még fent, felveszem a listába.
Mettõl meddig történt az átírás? Itt csak 2011. február 19-et találtam, de ez már egy javított verziónak tûnik.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2012.May.02. 09:29:34
Ez is megvan már EP-n? :O Hát ez nekem teljesen kiesett. Az UWOL és társaikra emlékszem, de erre nem. A Wikin sem volt még fent, felveszem a listába.
Mettõl meddig történt az átírás? Itt csak 2011. február 19-et találtam, de ez már egy javított verziónak tûnik.
01.23-án kezdtem neki, és az utsó, javított verzió 02.19-én készült el
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2012.May.20. 22:46:34
Esetleg majd összeírhatnád azokat is, amik eredetileg 48/128-as programok, de az EP átírat csak 48-as hanggal készült el. (Sokszor azért mert az átíró alapanyaga 48-as Spectrumon Multiface-szel mentett feltört verzió volt, amibõl így elvesztek a 128-as dolgok.)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2012.May.20. 23:08:53
Esetleg majd összeírhatnád azokat is, amik eredetileg 48/128-as programok, de az EP átírat csak 48-as hanggal készült el. (Sokszor azért mert az átíró alapanyaga 48-as Spectrumon Multiface-szel mentett feltört verzió volt, amibõl így elvesztek a 128-as dolgok.)

Hirtelenjében egy "orvosi ló":
Tiger road

Multiface-es, csak 48K-s hangok, a színek lemaradnak.
Tényleg, a Spectrumosból neked van tap ebbõl? Elõbb inkább Saboteur 2 és R-Type hibajavítást kérhetünk?  :oops:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2012.May.21. 12:11:55
Elõbb inkább Saboteur 2 és R-Type hibajavítást kérhetünk?  :oops:
És az Academy-ben is össze vannak keveredve kicsit a gombok, pl. enter helyett ; és space helyett . van.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2012.May.22. 17:36:16
Volt, van olyan cikk ahol az AY chip programozás alakítása DAVE-re?
Nem szimulálás mint a billentyûnél RST 8, DB 5 , hanem mikor konkrétan a DAVE-re írjuk át a zenét.
Ilyenkor nem csak a rutint hanem az adatokat is módosítanánk.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2012.June.03. 12:42:51
Volt, van olyan cikk ahol az AY chip programozás alakítása DAVE-re?
Nem szimulálás mint a billentyûnél RST 8, DB 5 , hanem mikor konkrétan a DAVE-re írjuk át a zenét.
Ilyenkor nem csak a rutint hanem az adatokat is módosítanánk.
Ilyennel én még nem találkoztam.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2012.June.04. 16:46:45
A 0BFh port b1=0 akkor CPU CLK osztva 16 -> 4000000   250000
                   b1=1 akkor CPU CLK osztva 24 -> 6000000   250000

és ha 4MHz nél be állítanánk a 24-es osztót  4000000  166666.6 lenne az osztandó ferki.
Ezzel már hasonlóbb hangokat lehetne ki csalni a DAVE-bõl mint az AY-kbõl.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2012.October.28. 11:41:36
Quote
Megjegyzés: István talált ki olyan trükkös DAVE programozást, amivel meg lehet oldani egy OUT-tal a kétoldali 48-as hangot, az újabb átíratokban (vagy kijavított régiekben) ezt használjuk.
Nem lenne érdemes a régi, csak egyik oldalról szóló játékokat kijavítani, hogy ne csak az egyik oldalról szóljon a hang? Pl. a Robin volt most terítéken.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2012.October.28. 13:20:22
Quote
Nem lenne érdemes a régi, csak egyik oldalról szóló játékokat kijavítani, hogy ne csak az egyik oldalról szóljon a hang? Pl. a Robin volt most terítéken.
De! Csak legyen rá valakinek energiája :oops:
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: NASA13 on 2013.April.11. 16:32:10
The Nether Earth atirasakor meg minimap-ot is raktunk bele, meg ki lett javitva egy invisible block bug is :) Huu, de imadtam ezt a jatekot, igazi kedvenc.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2013.April.14. 16:48:20
ez érdekesnek tűnik a kép alapján
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0028156
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2013.April.14. 16:58:41
Quote from: endi
ez érdekesnek tűnik a kép alapján
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0028156
Hmmm, és még forráskód is van!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2013.April.26. 09:02:41
bár xz81, de ide rakom
nem semmi, ugyanis a nagyon kis lehetőségekből totál jót és szépet hoztak ki!
EP-n ez 256 színben milyen állat lenne

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Rq2hOlC97SQ (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Rq2hOlC97SQ)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2013.April.26. 09:03:59
de most nézem, a többi játéka is hasonlóan igényes: http://www.bobs-stuff.co.uk/zx81.html
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2013.April.26. 10:47:08
Quote from: endi
de most nézem, a többi játéka is hasonlóan igényes: http://www.bobs-stuff.co.uk/zx81.html
Nem semmi!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2013.April.26. 11:27:06
Az a pacman nagyon jól néz ki, és gyors is, már az jutott eszembe, hogy tuti cheateltek :D , amúgy ott van az attributumos specci játéka, az is király.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2013.April.27. 07:01:06
Ez a két játék még nincs fenn a WOS-on. Az Abydosnak nagyon jó az introja érdemes betölteni.

Link (http://www.speccy.org/2013/04/sin-tiempo-para-aburrirse-cattivik-y-abydos-mas-novedades-para-zx-spectrum/)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2013.April.27. 09:59:03
Nagyon bírom ezeket az új Specy játékokat. Van egy kialakult graf stílusuk, ami csak a Specyre jellemző, és ez tök jó.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2013.July.11. 19:20:31
pár új game WOS-on: http://www.worldofspectrum.org/whatsnew.html
a "Souls" meg a Request in' Peace ígéretesnek tűnik
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2013.July.11. 19:25:14
egérvezérlésű specy game
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cmS9K4jwbPc#at=101
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2014.January.10. 09:06:01
Quote from: Attus
Mastersoft verziója ilyen.
Az enyim nem színhibás és hangos.
A wikiben a birds and bees még mindig hibásnak van feltüntetve.
Én soha nem nyúltam a wikihez, kérnék erre valakit, hogy javítsa ki.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2014.January.12. 13:48:50
Quote from: Attus
A wikiben a birds and bees még mindig hibásnak van feltüntetve.
Én soha nem nyúltam a wikihez, kérnék erre valakit, hogy javítsa ki.
Én szoktam (régebben) a Wikit szerkeszteni, de most valahogy nem jutok el addig...
Szerintem érdemes lenne regisztrálnia rajta másoknak is, főleg a fejlesztőknek, akik tesznek/tettek is az EP-ért. Ők tudják, hogy milyen fejlesztések voltak, mit hova kell írni, honnan kell törölni. Így precízebb is lenne, mint ha én szerkesztgetem, ahol, amikor eszembe jut. Sajnos az utóbbi időben elfelejtettem beírogatni az új fejlesztéseket is, és utólag már nehezebb összeszedni...
A Birds and Bees-t át kéne helyezni a Javított játékok alcím alá. Majd megcsinálom.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2014.January.13. 21:30:17
Köszönöm Szipucsu!

Csak véletlenül fedeztem fel, nincs szándékomban mostanában a wikit szerkesztgetni, nem is regisztráltam magam oda.
Mostanában szinte minden szabad időmben az UHU linux fejlesztésével foglalkozom.
Nagyon rá van szorulva manapság, ő a fő mániám, Itt működök (http://ubk.hu/forum/) meg emitt (https://dev.uhulinux.hu) de azért rendszeresen visszajárok ide látogatóba.
Hiába, az EP az első régi nagy szerelmem.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2014.January.29. 23:12:22
Tudna nekem valaki segíteni a Specci 48K 0ffh portjával kapcsolatban ( nekem ez teljesen új :D ), azt látom , hogy kép újrakezdéskor vált 0ffh értékről port olvasáskor, de láttam ott 78h értéket is, meg 00h-t, ezek az értékek hogy alakulnak?
Van más (számomra) rejtett használt portja is a spectrumnak (ezekről hallottam: 1fh, 0fbh, 0feh)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2014.January.29. 23:16:33
PGyuri az illetékes ebben :-) de ha jól rémlik, akkor az ULA által éppen olvasott attr bájt marad ott a lebegő adatbuszon, és azt lehet beolvasni.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2014.January.29. 23:29:15
Quote from: Zozosoft
PGyuri az illetékes ebben :-) de ha jól rémlik, akkor az ULA által éppen olvasott attr bájt marad ott a lebegő adatbuszon, és azt lehet beolvasni.
Ez a tuti, legalábbis az emu tesztelése során ez jött ki, köszi :)
Mondjuk érdekes, hogy egy attributum érték után jön egy 00h, és egy 0ffh is, és úgy tapasztaltam, hogy egy sor összes attributum bájtját nem lehet kiolvasni, csak szemzgetni belőle.
A Cobra ezt a portot használja képfrissítés érzékelésére.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: lgb on 2014.May.03. 22:40:50
Quote from: geco
Tudna nekem valaki segíteni a Specci 48K 0ffh portjával kapcsolatban ( nekem ez teljesen új :D ), azt látom , hogy kép újrakezdéskor vált 0ffh értékről port olvasáskor, de láttam ott 78h értéket is, meg 00h-t, ezek az értékek hogy alakulnak?
Van más (számomra) rejtett használt portja is a spectrumnak (ezekről hallottam: 1fh, 0fbh, 0feh)

Hmm, nem 0feh akar az a port lenni? Illetve valojaban minden paros szamu port allitolag, de nem "illik" mas cimen hasznalni, hatha vmit kesobb befabrikalnak oda. Amugy imho az onnan olvasott adatoknak koze van az ULA altal olvasott adatnak, ahogy masok is irtak, amiert itt reagaltam kicsit megkesve, az az, hogy epp a minap erdekelt a Speccy, es keresgeltem ez ugyben, es talaltam ezt: http://www.worldofspectrum.org/faq/reference/48kreference.htm (http://www.worldofspectrum.org/faq/reference/48kreference.htm), bar nem tudom mennyire korrekt, vagy ismert, szamomra erdekes olvasmany volt, hogy kicsit Speccy szinten is kepbe keruljek.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2014.May.03. 22:46:47
Quote from: lgb
Hmm, nem 0feh akar az a port lenni?
Nem, pont a 0FFh-ról van szó.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: lgb on 2014.May.04. 00:30:59
Quote from: Zozosoft
Nem, pont a 0FFh-ról van szó.

Ja, igaz, beneztem ... Egy nem "letezo" port (pl a 0FFh - de lehetne mas is elvile) kell ehhez az "effekthez" amirol szo van :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2014.June.09. 19:04:32
Az SPemuval működik már a Tau Ceti. Ebből a játékból volt egy hibás verzió, ami talán le is került az ep128.hu -ról.  Nem lehetne magát ezt a játékot átírni? Merthogy pl. a Trafficból is készült külön EP változat.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2014.June.09. 19:08:50
Quote from: szipucsu
Az SPemuval működik már a Tau Ceti. Ebből a játékból volt egy hibás verzió, ami talán le is került az ep128.hu -ról.  Nem lehetne magát ezt a játékot átírni? Merthogy pl. a Trafficból is készült külön EP változat.
Természetesen lehet, most az N&S jön a sorban, utána megnézhetem, hacsak Zozó le nem csap rá :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ep128 on 2014.June.09. 22:56:24
(Az én "titkos" vágyam továbbra is a "Command & Conquer -előd" Nato Assault lenne... :-) )
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2014.June.10. 12:03:26
Ha egészen pontosak akarunk lenni, a C&C előd ez (http://ep128.hu/Games/Johnny_Reb2.htm).
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ep128 on 2014.June.10. 23:19:40
Ha egészen pontosak akarunk lenni, a C&C előd ez (http://ep128.hu/Games/Johnny_Reb2.htm).
Jóóó... :-) Ez IS! :-D A Nato Assault picit látványosabb (lenne :-P ) bár nem sokkal...
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2014.June.28. 22:33:44
Felmerült, hogy az IK+ Speccy átiratában piros a tó, megnéztem, volt más gond is vele, pl a zene is kimaradt a konverzióból, és egyéb attributum galibák, itt a  javított verzió (http://enterpriseforever.com/letoltesek-downloads/javitott-jatekok-fixed-games/?action=dlattach;attach=10680) .
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2014.July.09. 17:20:32
most nézem csak, szép lett! :smt038
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2014.July.09. 20:59:11
Quote from: Povi
most nézem csak, szép lett! :smt038
A Captain Fizz által használt színbeállítások, csak egy picit módosítva :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2014.October.20. 17:01:59
Az átírást könnyítő progit amit össze állítottam osztok meg.
ASMEN ben fordítható és futtatható.
Egy "ZXPRG" névre átnevezett ZX programját, nem a loader sem .SCR hanem a xxx.PRG.
A TXT 1. sorába a .PRG betöltés kezdetét írjuk át azaz LD IX,xxxx legyen az EQU után xxxx.
A program lefutása után létre létre jön egy "REF" txt fájl ami tartalmazz különböző információt.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2014.October.21. 08:37:40
Tetszik, ha jól látom, akkor megkeresi, és kommenteli a lényeges dolgokat, SPEmu is hasonlóan működik, annyi eltéréssel, hogy ott különböző utasításkombinációkat keres, nehogy lecseréljen bármit, amit nem kéne.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2014.October.21. 17:54:49
Igen csak a lehetséges változtatási címeket írja ki a REF fájlba.
De nem teljes az attributon-ok egyszerűbb részeit találja meg.
A sprite attribokat már nem lehet megkeresni ezzel a módszerrel.
Ahhoz már bele kell nézni alaposabban a módosítani kívánt programba.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2014.October.24. 10:41:45
Mikor még nem volt IDA progim és még nem ismertem a sprite kiíró rutinokat.
Akkor használtam és még mindig használom ezt a kis rutint.
Futtatás asmon-ban a vizsgált programot betöltjük a memóriába.
A rutin kezelése egyszerűre terveztem.
Kezelése:
jobra balra  +- 1 bájt
föl le    +- 16 bájt
Enter sprit szélessége +1
ALT   sprit szélessége -1
SPACE kilép
HL regiszter tartalmazza a sprite kezdőcímét

Az esetek többségében a sprite attribumát elé vagy mögé teszik.
Így volt könnyebb megtalálni ezeket az attributumokat.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2014.October.24. 22:05:25
Olyan írást keresek ami segít hogy, az FFh szegmensen szabad területet meghatározzam.
EXOS on keresztül mert nem mindegy hová raknám az LPT-t és a hozzá csatolt ZX.SCR-t.
Az FFh szegmenst sok minden használja TAPE: DISK: VIDEO: de hogy, honnan kezdődik a szabad terület és meddig tart azt nem emlékszem hol található.
Egy SCREEN töltőt készítek hasonló mint a "Breuce Lee","Nodes Of Yesod"
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2014.October.24. 23:43:47
Le kell foglalni, és megbeszélni az EXOS-al.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2014.November.03. 17:42:50
csak átfutottam a hírt, de egy ios game-t kiadtak spectrumra is :D
http://www.pocketgamer.co.uk/r/Android/Avoid%3A+Sensory+Overload/news.asp?c=62351
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2014.November.03. 18:07:08
csak átfutottam a hírt, de egy ios game-t kiadtak spectrumra is :D
Én úgy értem, hogy csak olyan mintha Spectrumos lenne.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: DrPrery on 2014.November.03. 20:30:25
Én úgy értem, hogy csak olyan mintha Spectrumos lenne.

Ühüm...

Quote
...Everything from the 1-bit soundtrack to the retro graphics has been made to have a ZX Spectrum feel.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2015.February.08. 17:28:28
A 2011-ben készült Buzzsaw+ (http://enterpriseforever.com/letoltesek-downloads/egyeb-misc/?action=dlattach;attach=11544) EP konverziója, EXOS kompatibilis, de nincs soft reset, és a játékbeli Raszter csík is eliminálva, a CPU időre szükség volt a sprite-ok villogásának minimalizálására.
Extrák: Abetöltő képen látható a speccy flash effekt, plusz kapott egy 4 színú scrollozós részt, a kép alján lévő felirat pedig + színeket
A Joffa felirat is kapott egy raszter effektet, a játék közben pedig egy raszter csík mozog, a Speccy beeper zene hangszereket kapott, a körfűrész hangja is le lett cserélve, a többi effekt pedig Dave-esítve lettek
Puase:           HOLD
Kilépés a játékból:  ESC  pause módban
csalás játék közben:    CTRL + left SHIFT  pause módban
F1/F2:           Raster be/ki
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2015.February.08. 17:38:53
jó lett :)
mondjuk lehetne a specy paletta kevésbé rideg, mint ez a default
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2015.February.08. 17:41:03
jó lett :)
mondjuk lehetne a specy paletta kevésbé rideg, mint ez a default
Annak a lecserélésén én is gondolkoztam, már nem emléxem mi volt az, ami miatt mégsem tettem, talán a jó BIAS zöldje világosabb lett volna, mint a bright zöld.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2015.February.08. 19:02:14
Én felcserélném a normál és a Bright színeket.
A PALETTE 8-15 BIAS 0 és PALETTE 0-7 Bright.
Így ha csak Világosítani kell a színeket akkor a fekete fekete marad nem világosodik.
Igaz az alap színek nem lesznek kelően világosak a BIAS 0 miatt.
Ezt érdemes olyan progiknál használni ahol a fekete szín is szerepel más Bright színnel.

 
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2015.February.08. 19:20:22
Én felcserélném a normál és a Bright színeket.
A PALETTE 8-15 BIAS 0 és PALETTE 0-7 Bright.
Így ha csak Világosítani kell a színeket akkor a fekete fekete marad nem világosodik.
Igaz az alap színek nem lesznek kelően világosak a BIAS 0 miatt.
Ezt érdemes olyan progiknál használni ahol a fekete szín is szerepel más Bright színnel.
Azokat felcseréltem én is :) A BIAS talán 198, konvertálásnál szoktam elintézni, hogy a sötét fekete a 0-ás palettaszínt kapja.
Tudtam volna állítani a zöldön, de valami miatt nem tetszett, sajnos már nem eméxem, kb 2 hete kész a program :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2015.February.12. 23:26:03
egy szép, cybernoid jellegűnek tűnő új game, átírásra ajánlva? :)

http://www.retroworks.es/php/game_en.php?id=9
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2015.February.12. 23:31:36
ez meg cpc, és elég szép, de nincs általános cpc-átírós topik, úgyhogy ide rakom
http://www.indieretronews.com/2014/06/teodoro-cant-fly-new-amstrad-msx-zx.html
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2015.February.13. 14:11:04
egy szép, cybernoid jellegűnek tűnő új game, átírásra ajánlva? :)

http://www.retroworks.es/php/game_en.php?id=9

Inkább labirintusos, de jó játék.

Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2015.February.16. 21:54:32
EZT (http://spectralinterlude.com/) kell átírni !!! :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2015.February.19. 22:28:39
EZT (http://spectralinterlude.com/) kell átírni !!! :)

Végigjátszottam. Zseniális. :)

Final battle Z80. A Final movie-hoz kell az eredeti Tap is.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2015.February.20. 21:23:46
A 2011-ben készült Buzzsaw+ (http://enterpriseforever.com/letoltesek-downloads/egyeb-misc/?action=dlattach;attach=11544) EP konverziója,

Kik ők? Töki,Drazsé,Gombóc,Gyurmi,Lizi,Maszat,Gombóc,Bogyó
:-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2015.February.20. 22:19:32
Kik ők? Töki,Drazsé,Gombóc,Gyurmi,Lizi,Maszat,Gombóc,Bogyó
:-)
:lol:
Volt, és jelenlegi háziállataim :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2015.February.20. 22:45:05
A 2011-ben készült Buzzsaw+ (http://enterpriseforever.com/letoltesek-downloads/egyeb-misc/?action=dlattach;attach=11544) EP konverziója
Ezen a játékon elsőre szétröhögtem magam, utána meg a falra másztam, hogy nem lehet kirakni a manók miatt azokat a nyamvadt sorokat. Oda nem is buzzsaw kéne, hanem hypersaw, vagy ilyesmi. Vagy sósaw a manókra és az egész pályára, akkor üres lenne. :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2015.February.21. 09:49:20
Ezen a játékon elsőre szétröhögtem magam, utána meg a falra másztam, hogy nem lehet kirakni a manók miatt azokat a nyamvadt sorokat. Oda nem is buzzsaw kéne, hanem hypersaw, vagy ilyesmi. Vagy sósaw a manókra és az egész pályára, akkor üres lenne. :D
Ha sósaw nincs is, de akad 1tonnás súly, ami sztem úgyszint a poén kedvéért van benne, mert kevesebbet ér, mint a körfűrész :D
Nekem sikerült eltűntetni a manókat, igaz csalás nélkül csak a második szintig vittem el, sok vérengzés árán lehet eljutni a következő szintre:D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2015.February.21. 17:11:34
A fűrész hangja hogyan van megoldva? Digi hang? És közben tud a gép a képernyővel is foglalkozni?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2015.February.22. 08:08:33
A fűrész hangja hogyan van megoldva? Digi hang? És közben tud a gép a képernyővel is foglalkozni?
Igen, azért változik a hangja egy-egy fázisban, mert hol több idő jut a lejátszásra, hol kevesebb :), a körfűrész menetek között is van eltérés, ott azért mert az R regiszter alapján 8-10 frekvencián játszódik le a hang.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2015.February.23. 15:04:33
Pentacorn Quest (http://www.worldofspectrum.org/forums/showthread.php?t=50253)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2015.February.25. 21:33:18
A Buzzsavban 10 szint van és utána végtelen, de már a 6.-nál is szabadesésben jön az utánpótlás. Addig jutottam el csalás nélkül. :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2015.February.26. 08:44:16
ügyes vagy, olyan hosszzú egy-egy szint, hogy én csak csalással jutottam a 2. szinten túl :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2015.February.26. 11:06:33
ügyes vagy, olyan hosszzú egy-egy szint, hogy én csak csalással jutottam a 2. szinten túl :D
Ha a játékos felkapja a vizet és mérgében egy körfűrésszel kettévágja a számítógépet, azért vállalnak garanciát a készítők? :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: lgb on 2015.February.26. 11:13:36
Ha a játékos felkapja a vizet és mérgében egy körfűrésszel kettévágja a számítógépet, azért vállalnak garanciát a készítők? :D

Vagy ha felkapja a vizet, es leonti vele a gepet? Narancslevel tuti mukodik (kislanyom tesztelte, "naaaagyon orultem neki").
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2015.February.26. 11:25:08
Vagy ha felkapja a vizet, es leonti vele a gepet? Narancslevel tuti mukodik (kislanyom tesztelte, "naaaagyon orultem neki").
Ezért kell Thinkpad-et venni :-) (https://www.youtube.com/watch?v=d7cvi00OZDM)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2015.February.26. 12:07:16
Vagy ha felkapja a vizet, es leonti vele a gepet? Narancslevel tuti mukodik (kislanyom tesztelte, "naaaagyon orultem neki").
Akkor ő volt az Agent Orange! :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2015.February.26. 12:10:05
Ezért kell Thinkpad-et venni :-) (https://www.youtube.com/watch?v=d7cvi00OZDM)
Ez különösen rövidlátóknál lehet előnyös, ha a növény helyett véletlenül a számítógépet locsolják meg.
A Fire című programnál hatása vitatható.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2015.February.26. 21:43:40
ügyes vagy, olyan hosszzú egy-egy szint, hogy én csak csalással jutottam a 2. szinten túl :D

Jah az a sok tetrisz meg doktormariozás. :)

Meg kellene csinálni, hogy a játék ne gyorsuljon. Holnap lehet hogy nekilátok.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2015.February.26. 22:48:48
Meg kellene csinálni, hogy a játék ne gyorsuljon. Holnap lehet hogy nekilátok.
Ha az emulátorban leveszed a sebességet, az is segít. Főleg, ha felveszed demóba, mert a demó az eredeti sebességgel fogja visszajátszani, így jól el lehet kápráztatni a népet.
Én a Szánkóversenyről így vettem fel végigjátszást.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2015.March.01. 13:00:27
Meg kellene csinálni, hogy a játék ne gyorsuljon. Holnap lehet hogy nekilátok.

Nem gyorsul. :)

Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2015.August.25. 15:56:10
Off, de nem akarok külön topikot nyitni.
Mobil game, ami egy specy játék. Már több ilyen is volt, és többször foglalkozott is vele a mobil gamer sajtó. :)

Sőt szerintem ez simán specy emu alatt fut. :)

http://toucharcade.com/2015/08/24/z-exemplar-trailer-2/
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2015.August.27. 08:41:22
Van valahol leírás, bejegyzés olyanról, hogy ZX 128K zene átírás EP DAVE re?
Az OUT részekről olvasnák.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2015.August.27. 08:50:40
István AY emuláló rutinja megtalálható itt a fórumon, a CPC programok átírása topicban szerintem fellelhető csak ennek a forrása is, de a konvertált programok forrásaiban is megtalálható, és van valahol szó direkt a ZX AY-ról is , de a kettő között csak a sebesség a különböző, úgyhogy a CPC-s rutint csak át kell lőni a ZX AY sebességének megfelelőre.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2015.August.27. 09:27:22
Kösz eszem ágába se lett volna a CPC rovatban nézni. De így hamarabb meg lesz.
A frekvencia számítás az rendben lesz ~~
A gyűrűs modulációs zajgenerátor és egyéb inci-finci dolgok a problémásak.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2015.August.27. 09:46:59
Kösz eszem ágába se lett volna a CPC rovatban nézni. De így hamarabb meg lesz.
A frekvencia számítás az rendben lesz ~~
A gyűrűs modulációs zajgenerátor és egyéb inci-finci dolgok a problémásak.
A zajgenerálás:
A6h portra 10h
és a megfelelő frekvencia generátor felső helyiértékű protjára 30h -t kell OR-olni a frekvenciaértékhez.

A vészesebb az envelope generátor rész.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2015.August.27. 09:55:46
Igen

Olyan már volt taglalva, hogy DAVE programozás OUT tal és példákkal ?
Mert a ZX48 OUT(FE),A val történő hang képzés ciklus igényes.
De ha envelope-zhetö lenne akkor az sebesség javulást is okozhat.
Envelope OUT utasításokkal ?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2015.August.27. 10:30:37
Igen

Olyan már volt taglalva, hogy DAVE programozás OUT tal és példákkal ?
Mert a ZX48 OUT(FE),A val történő hang képzés ciklus igényes.
De ha envelope-zhetö lenne akkor az sebesség javulást is okozhat.
Envelope OUT utasításokkal ?
Szerintem ilyen még nem volt taglalva.
Végülis envelope out utasításokkal, annyi a titka, hogy az envelope-ot szoftveresen kell emulálni, és mindig az envelope aktuális hangerő értékét kell kiírni a hangerő regiszterbe.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2015.August.29. 09:04:55
Van már valami egységesítés?
1. EXOS kompatibilis betöltő. van

2. Ajánlott színek 0-7 ,BIAS x
    BRIGHT szinek 0-7 ,BIAS 0 fordított paletta.

3. Valami logó a képernyőn ?

4. F1-F8 definiált valami PL hangerő +- ; POKE x,y ; QUIT GAME -> EXOS reset?

5. egyéb ?

Pár éve nem írtam,javítottam ZX progit.
Most jön az ősz és a tél valamibe belekezdek lehet bemelegítésnek amit ismerek.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2015.September.01. 08:54:58
Van már valami egységesítés?
2. Ajánlott színek 0-7 ,BIAS x
    BRIGHT szinek 0-7 ,BIAS 0 fordított paletta.

3. Valami logó a képernyőn ?

4. F1-F8 definiált valami PL hangerő +- ; POKE x,y ; QUIT GAME -> EXOS reset?

5. egyéb ?

Pár éve nem írtam,javítottam ZX progit.
Most jön az ősz és a tél valamibe belekezdek lehet bemelegítésnek amit ismerek.
2. én a 192-es BIAS-t használom a sötét színekre
3. ha szeretnél logót, akkor bármit betehetsz :)
4. erre sincs semmi megegyezés, szerintem bármit tehetsz bárhová, ami szabványos, hogy a reset az EXOS melegreset.
5. a végleges programok tömörítve vannak, ha olyan a játék, akkor esetleg fel lehet dobni az LPT-be ágyazott színátmenettel a játékot.
ezek jutottak eszembe.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2015.October.29. 07:55:34
itt van egy jó lista, képekkel, újabb specy játékokról, van pár amit nem ismertünk és igényes
http://mister_beep.republika.pl/music.html
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2015.October.29. 08:04:00
itt van egy jó lista, képekkel, újabb specy játékokról
Az a "FUTURE LOOTER (12.2011, TIMEX COMPUTER 2048 / SPECTRUM 48)" nagyon hasonlít valamire. :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2015.October.29. 08:18:42
Az a "FUTURE LOOTER (12.2011, TIMEX COMPUTER 2048 / SPECTRUM 48)" nagyon hasonlít valamire. :D

nem baj, cybernoidból sosem elég
nem is értem miért nem volt annak még több része, csak új pályák is elég lett volna, annyira jó volt az a játék meg igényes
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2015.November.16. 19:27:01
Bocsi, csak a két kép miatt lesz ez a hozzászólás, hogy a WOS-ra feltegyem a linket:
[attachimg=1][attachimg=2]
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2015.November.16. 19:31:40
én nyitnék egy angol topikot "jó példák a konverziókra" címmel, hogy aki idetéved, könnyen megtalálhassa ezeket

de ehhez kéne az hogy legyen a versenynek külön kategóriája
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2015.November.16. 19:33:48
én nyitnék egy angol topikot "jó példák a konverziókra" címmel, hogy aki idetéved, könnyen megtalálhassa ezeket

de ehhez kéne az hogy legyen a versenynek külön kategóriája
Jó ötlet a konverziós topic :)
Új topic a főmenübe remélhetőleg hamarosan érkezik :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2015.November.17. 12:22:00
nem rossz játék, elégg hasonlít az Atomix-re:
https://www.youtube.com/watch?v=1Eo8PC6LZLw
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2015.November.27. 17:12:31
jó kis összeállítás újabb specy játékokról
https://www.youtube.com/watch?v=79sg7UE6KAA
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2015.November.27. 18:04:52
az előző videó elején is látunk hasonlót, ez is tök jó, újszerű "attr grafikás-karakteres" game!
ep-re milyen jókat lehetett volna 256 szín módban!

https://www.youtube.com/watch?v=GCQpq8TIoxU
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2015.November.27. 19:46:08
az előző videó elején is látunk hasonlót, ez is tök jó, újszerű "attr grafikás-karakteres" game!
ep-re milyen jókat lehetett volna 256 szín módban!

https://www.youtube.com/watch?v=GCQpq8TIoxU

A Lirus fut az SPEmuval, benne van a letölthető programcsokorban.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2016.February.25. 00:55:31
mit találtam! :)
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0017080
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2016.February.25. 08:31:08
Mi rajta az érdekes?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2016.February.25. 09:37:11
Mi rajta az érdekes?

számomra:
-hogy magyar
-1984-es!
-hogy eddig nem ismertem
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2016.February.25. 09:41:20
Itt érdemes körbenézni. (http://www.sinclair.hu/szoftver/magyar/)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2016.March.03. 17:23:59
nem azért írom ide hogy valaki átírja, csak találtam
https://www.youtube.com/watch?v=WYiTzRrf8C8
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2016.March.05. 11:49:08
érdekesség, valaki 2011-ben csinált angol verziót a dizzy lordnak
http://www.worldofspectrum.org/infoseekid.cgi?id=0017623
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2016.April.30. 19:47:17
itt néhány marha jól kinéző zx81 program van, néhányról videó is
http://www.revival-studios.com/sinclair.php
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2016.May.04. 22:56:33
itt néhány marha jól kinéző zx81 program van, néhányról videó is
http://www.revival-studios.com/sinclair.php
Marha jó, hogy még kazettaborítókat is készítettek hozzá :-)

Egyébként nem gondoltam volna, hogy ilyen szép grafikájú játékokat is lehet ZX81-re készíteni!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2016.May.04. 23:00:12
egyébként az ESSENTIALS demo majdnem ugyanaz, mint a Chip-8-ra készült Trip8 nevű demojuk (ők készítették azt is).

a trip-8 demo EP-n, chip-8 interpreteren futtatva:
https://www.youtube.com/watch?v=8UuITim_6ak

a chip-8-ról még lgb írt anno itt a fórumban
Chip-8-ról cikk: http://logout.hu/cikk/jatek-engine_az_urszondan/bevezetes.html
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2016.December.22. 14:57:27
szín kérdés:
hogy lehet az, hogy:
50h - piros szín, fekete háttér
57h - piros szín, fehér háttér
58h - lila(!) szín, fekete háttér

és ilyen a paletta speccin:
0 - fekete
1 -
2 -
3 - szürke
4 - kék
5 - piros (néha lila)
6 - zöld
7 - fehér
8 - fekete
9 - kék
a - piros
b -
c - zöld
d -
e -
f - fehér

mi itt a trükk?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2016.December.22. 15:00:36
b7 = villogás
b6 = fényes színek
b5 = G1
b4 = R1
b3 = B1
b2 = G0
b1 = R0
b0 = B0
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2016.December.22. 15:21:17
á, ok
azt hittem, hogy tintaszín = felső 4 bit
papírszin = alsó 4 bit
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2016.December.22. 15:28:08
azt hittem, hogy tintaszín = felső 4 bit
papírszin = alsó 4 bit
Az nálunk van így.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: lgb on 2016.December.22. 15:56:55
Az nálunk van így.

Tulajdonkeppen egy Nick2-ben erdekes kerdes lenne, hogy attributum modban bekapcsolhato opcionalisan a spectrum fele attribute mod, ahol csak az attribute byte ertelmezese valtozna, par kapu slussz-passz, es hw spectrum emuban maris nem kene attrib byte-ot konvertalni :-P
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2016.December.22. 16:29:21
alakul... :-D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2016.December.22. 16:39:06
A fényes fekete problémája még megoldandó :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2016.December.22. 16:48:29
A fényes fekete problémája még megoldandó :-)

még nincs minden attributum írás javítva (ha a jelmagyarázatra gondolsz)

egyébként nem lesz gond, mivel a játékban csak a fekete és a 7 bright szín van használva
így saját palettát, és konverzós táblát használok, nem az általános ep-átiratos template-t :-)

a zene konverzióhoz segítség fog majd kelleni...

de azon kívül (ha kijavítom a maradék attr hibát), kész a játék :-D

meg poén lenne egeret belerakni, de nem tudom, van-e már általános megoldás specci képernyőn megjelenítéshez?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2016.December.22. 17:08:14
alakul... :-D

könyörgöm, ne használjátok már ezeket a rideg specy színeket. szép meleg színeket akarok :)
meg raszteres színezés is legyen :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Attus on 2016.December.22. 17:22:32

egyébként nem lesz gond, mivel a játékban csak a fekete és a 7 bright szín van használva
Rettenetes.
Csatlakozom endihez.

Szegény spektrumosok.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2016.December.23. 09:16:06
könyörgöm, ne használjátok már ezeket a rideg specy színeket. szép meleg színeket akarok :)
meg raszteres színezés is legyen :)

nyugi... :-)

Egyelőre működjön, aztán majd lesz raszteres színezés is.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2016.December.23. 09:18:25
Egyelőre működjön, aztán majd lesz raszteres színezés is.
:smt041
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2016.December.23. 12:09:41
Zozo, te mintha foglalkoztál volna Pro Tracker-rel...

Szóval: a Squares-ben protracker-rel fordított zene van. Ezt le tudjuk valahogy majd játszani?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2016.December.23. 12:12:27
Kiszeded a lejátszót a PT3 Playerből.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2016.December.23. 12:20:13
Kiszeded a lejátszót a PT3 Playerből.
csak az INIT és a PLAY rutin kell?

egyébként mi az AddressOfModule címe (amit a HL-ba kell rakni)?

az, ahol a "ProTracker 3.5 compilation of Squares" szöveg kezdődik, vagy kicsit arrébb?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2016.December.23. 12:21:25
na várjál, még egy kérdés!

tudajdonképpen nekem a lejátszó kód kell? az elvileg benne van az eredeti játékban is, nem? Nekem inkább az AY emuláció kéne, nem? Vagy rosszul gondolom?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2016.December.23. 12:24:54
vicces, ez a PT3 lejátszó!

csak próbaképpen betöltöttem a játékból kiszedett zenét, és csont nélkül lejátszotta :-D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2016.December.23. 12:40:09
csak próbaképpen betöltöttem a játékból kiszedett zenét
Sőt még ha ki sem szeded akkor is :-) Programfájlban is megkeresi.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2016.December.23. 12:43:15
tudajdonképpen nekem a lejátszó kód kell? az elvileg benne van az eredeti játékban is, nem? Nekem inkább az AY emuláció kéne, nem? Vagy rosszul gondolom?
Kézzel is összebarkácsolhatod, de egyszerűbb ha azt lecseréled. Itt forráskód szinten lett összerakva a PT3 lejátszó kód az AY rutinnal.
(Eleve innen indult a történet, hogy egy játékban nem akartam az összes AY írást kézzel lecserélgetni, és rákerestem, hogy van-e forrás a PT3 lejátszókódhoz.)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2016.December.23. 13:13:57
Sőt még ha ki sem szeded akkor is :-) Programfájlban is megkeresi.
na, azt még nem próbáltam
bár kérdés, hogy vajon tényleg működne-e, mert előtte átmozgatja a zenét LDDR-rel máshová
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2016.December.23. 13:14:32
vicces, ez a PT3 lejátszó!

csak próbaképpen betöltöttem a játékból kiszedett zenét, és csont nélkül lejátszotta :-D

azért nem tökéletes, ahogy hallagatom... :-(
a hosszan kitartott mély hangok nem szépek

valami dob (zörej) jön helyette
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2017.January.08. 18:51:52
Zozo, a PT3 lejátszó asm mivel fordítható le?
sjasm nem eszi, mindeféle "érdekes" hibaüzeneteket ír ki, pl.:
Unexpected: && ((toneAndNoiseModeA & 1) == 0)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2017.January.08. 18:59:21
Zozo, a PT3 lejátszó asm mivel fordítható le?
sjasm nem eszi, mindeféle "érdekes" hibaüzeneteket ír ki, pl.:
Unexpected: && ((toneAndNoiseModeA & 1) == 0)

Ez nem lehet a sjasm verziók közötti kompatibilitási probléma? A fenti kódrészlet eredetileg 0.39g6 verzióhoz készült. A 0.42 talán nem támogatja a &&-t és and kellene helyette.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2017.January.08. 19:05:21
jó kérdés... nekem v0.42c van

azon gondolkodom közben, nekem mire is lenne szükségem?
a START rutintól kezdve kéne, az lptData-ig, ugye?

a START rutin a 0xc000-ra kéne legyen fordítva, az MDLADDR pedig legyen 0xc86e


Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2017.January.08. 19:07:32
Itt (http://xl2s.eu.pn/sjasm.html) írják is, hogy az új változat nem teljesen kompatibilis a 0.39g6, viszont ezt le is lehet tölteni a linkről.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2017.January.08. 22:03:23
na, azzal lefordul :-)

viszont nem igazán működik... :-)

lefordítottam a START-tól 0x1000 címre

csináltam egy saját IRQ rutint, és a 0x0038 címre pedig JP IRQ-t tettem.

az IRQ rutin ugyanaz, mint a PT3 player-ben: elmenti a regisztereket, meghívja a START + 5 címet, majd visszaállít mindent, EI, majd RET

de igazából nem is itt a baj, mert idáig már nem jut el a progi

tiltott megszakítás mellett meghívom az ayReset rutint, majd a START rutint, de már az ayReset közben elszáll...
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2017.January.09. 08:32:57
Nekem működött a PT3 player fordítás után, van a megszakításodban interrupt törlés?
   ld a,30h
   out (0b4h),a
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2017.January.09. 11:02:16
túl alacsonyan volt az SP, és felülírta a megszakítási rutint...

most már jó (nem fagy le), csak nem zenél :-)

Code: [Select]
        output  play.com
        org     0x4000
   
        macro exos n
                rst   030h
                defb  n
        endm

        org     00f0h
        db      00,05
        dw      codeEnd - 0x100
        db      00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00
       
        di
        ld  sp, 0x4000
        ei

        exos 24
        dec  a
        out  (0xb2), a
        ld   a, c
        out  (0xb3), a
   
        ld   bc, 6165
        ld   de, 0xc86e
        ld   hl, zene
        ldir
       
        ld   bc, 2587
        ld   de, 0x1000
        ld   hl, pt3player
        ldir
       
        di
        call 0x195f         ; ayReset
        call 0x1000         ; START
        ld   a, 0xc3        ; JP opcode
        ld   hl, IRQ
        ld   (0x0038), a
        ld   (0x0039), hl
        ld   a, 0x30
        out  (0xb4), a
        ei
       
vege:   jr   vege

IRQ:    di
        push af
        push bc
        push de
        push hl
        push ix
        push iy
        exx
        ex   af,af'
        push af
        push bc
        push de
        push hl
        ld   a, 0x30
        out  (0xb4), a
        call 0x1005
        pop  hl
        pop  de
        pop  bc
        pop  af
        exx
        ex   af,af'
        pop  iy
        pop  ix
        pop  hl
        pop  de
        pop  bc
        pop  af
        ei
        ret

zene:       incbin  zene.pt3
pt3player:  incbin  pt3_player.obj

codeEnd:    equ  $

            end
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2017.January.09. 11:14:57
Az nem lehet, hogy nem 0xc86e van beállítva a lejátszó init rutinjában?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2017.January.09. 11:17:33
Az nem lehet, hogy nem 0xc86e van beállítva a lejátszó init rutinjában?
Pedig arra van...
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2017.January.09. 11:22:21
De rosszul, nem azon a címen lévő cím kell, hanem maga a cím :
    ld    hl,0c86eh
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2017.January.09. 11:29:14
Igen, eredetileg a MDLADDR változóból szedi a címet.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2017.January.09. 11:45:27
De rosszul, nem azon a címen lévő cím kell, hanem maga a cím :
    ld    hl,0c86eh

áááá, tényleg! MŰKÖDIK! :-D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2017.January.09. 12:01:05
hogy lehet megcsinálni, hogy úgy szóljon EP-n is, mint Speccy-n?

itt a specci változat:
https://www.youtube.com/watch?v=ICw-Of6KY6M

az ep változat meg a mellékletben.

jól hallatszik (főleg az elején), hogy a specci változatban van egy basszus szólam

az EP-n ehelyett valami zörej szól

a pt3player-ben lévő define-okkal játszva ki meg lehet csinálni, hogy úgy szóljon, mint a speccin? melyiknek milyen hatása van? van erről valakinek tapasztalata?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2017.January.09. 14:28:25
Úgy hallom, hogy gyors envelope-ok vannak a 3. csatornán, be kéne kapcsolni az 1KHz-es megszakítást, és minden 1KHz-es megszakításban az envelope interruptnak kell lefutnia, és minden 50Hz-es megszakításban meg a Playernek.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2017.January.09. 14:57:28
Úgy hallom, hogy gyors envelope-ok vannak a 3. csatornán, be kéne kapcsolni az 1KHz-es megszakítást, és minden 1KHz-es megszakításban az envelope interruptnak kell lefutnia, és minden 50Hz-es megszakításban meg a Playernek.
az 1 kHz-est hogyan?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2017.January.09. 15:07:08
az 1 kHz-est hogyan?
Elvileg itt átírod 0-ra:
Code: [Select]
; if non-zero, the envelope emulation routine is disabled
NO_ENVELOPE_IRQ         equ     1
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2017.January.09. 15:13:15
Elvileg itt átírod 0-ra:
Code: [Select]
; if non-zero, the envelope emulation routine is disabled
NO_ENVELOPE_IRQ         equ     1
az megtörtént
de hogy hívom meg 1kHz-es megszakításban
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2017.January.09. 16:02:20
Én így oldottam meg:
Bár lehet bele kellett piszkálni az envelopeInterrupt rutinba a veremkezelés miatt, erre nem emlékszem.
Code: [Select]
intrut1 push    af
        in      a,(0b4h)
        and     20h
        ld      a,033h
        out     (0b4h),a
        jp      z,envelopeInterrupt
        call     vidint
        pop     af
        ei
        ret
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2017.January.09. 16:33:15
Én így oldottam meg:
Bár lehet bele kellett piszkálni az envelopeInterrupt rutinba a veremkezelés miatt, erre nem emlékszem.
Code: [Select]
intrut1 push    af
        in      a,(0b4h)
        and     20h
        ld      a,033h
        out     (0b4h),a
        jp      z,envelopeInterrupt
        call     vidint
        pop     af
        ei
        ret
nem call z, envelopeInterrupt-ra gondoltál?

egyébként nekem valami nagy hülyeséget csinál így... (mármint call-ra, jp-re lefagy)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2017.January.09. 16:39:29
nem call z, envelopeInterrupt-ra gondoltál?

egyébként nekem valami nagy hülyeséget csinál így... (mármint call-ra, jp-re lefagy)
Nem, mert akkor minden 1KHz-es megszakításban a video rutin is lefutna.
Nézd meg a veremkezelő utasításokat, ott lesz a bibi, lehet csak ki kéne ugratni egy helyre, ott elmenteni a szükséges regisztereket, majd meghívni az envelopeinterrupt rutint, visszállítani, majd ei és ret.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2017.January.09. 17:57:02
Nem, mert akkor minden 1KHz-es megszakításban a video rutin is lefutna.
Nézd meg a veremkezelő utasításokat, ott lesz a bibi, lehet csak ki kéne ugratni egy helyre, ott elmenteni a szükséges regisztereket, majd meghívni az envelopeinterrupt rutint, visszállítani, majd ei és ret.
sikerült
kicsit "akad", de nem rossz
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2017.January.09. 18:26:23
Ebben a régebbi Spectrum átiratban látható példa az 1 kHz-es burkológörbe megszakítás használatára, itt 250 Hz-re osztva (ENV_SRATE_DIV = 4):

[attachurl=1]

Ez ugyan elavult AY emulációt használ a későbbi CPC átirataimhoz képest, de azokban a 300 Hz-es video megszakításra épül a burkológörbe, és ha jól látom, a PT3 lejátszóba is ilyen kód módosított változata került. Itt még van külön video és 1 kHz-es megszakítás.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2017.January.09. 19:07:25
sikerült
kicsit "akad", de nem rossz
Az jó :)
Nem lehet, hogy az akadást tiltott megszakítás okozza, emiatt bizonyos ideig nincs envelope emuláció, vagy maga a zenelejátszás "akad", bizonyos hangokat hosszabban játszik le?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2017.January.09. 20:18:50
Az jó :)
Nem lehet, hogy az akadást tiltott megszakítás okozza, emiatt bizonyos ideig nincs envelope emuláció, vagy maga a zenelejátszás "akad", bizonyos hangokat hosszabban játszik le?
nem kéne tiltanom a megszakítást a megszakítási rutinban?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2017.January.09. 20:19:33
Ebben a régebbi Spectrum átiratban látható példa az 1 kHz-es burkológörbe megszakítás használatára, itt 250 Hz-re osztva (ENV_SRATE_DIV = 4):
mi van a 8d9dh címen? (oda ugrik a megszakítási rutin végén)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: IstvanV on 2017.January.09. 20:30:30
mi van a 8d9dh címen?

A játék eredeti (Spectrum) megszakításkezelő rutinja, az elején a PUSH AF utasítást átugorva.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2017.January.10. 08:35:53
nem kéne tiltanom a megszakítást a megszakítási rutinban?
Ott azt elintézi a z80, amikor 0038h-ra ugrik, már tiltott a megszakítás.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2017.January.14. 16:48:27
internal joy figyelése EP-n specci átiratban

van a Zozo féle specci átírós "template", ahol a BIL rutin olvassa be a ep billentyűzetét, és szimulálja a specci bill.-t

ugye a specci-n (mivel nincs kurzorbill) hagyományosan az 5, 6, 7 és 8 gombokra rakják a bal, le fel és jobbra irányokat (meg a QAOP-ra), de az most mindegy

Most nekem az ep-n az int joyra ezeket az értékeket kapom:
bal -> 6
jobb -> 7
le -> 8
fel -> 9

(tehát ha nyomok a belső joy-jal egy felfelét, akkor úgy érzi a bill. olvasó rutin, mintha a 9-est nyomtam volna meg)

ezt át lehetne alakítani, hogy a megfelelő 5,6,7,8-at kapjam?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2017.January.14. 19:10:27
Át lehet, a legegyszerűbb, ha a megfelelő int joy irány aktív, akkor a speccy billentyű emulációban beállítod a megfelelő bitet, ha csatolod a rutint, meg is csinálom :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Ferro73 on 2017.January.14. 20:10:16
Mivel mindig át kell írni a billentyű figyelést nem lehetne egy "jó" rutint használni?
Csináltam pár átíratót de  mindegyikben át kellet írni és mindegyikben más volt.
Igaz meg kell különböztetni a fix bill. és a "redifikey"??? programokat de a "Kepston", "...nem jut eszembe" azok nem változnak.
Ezekre meglehetne írni a legoptimálisabb "jó" rutint.
Amit később már csak be kellene illeszteni és nem kell az eredetit igazítani.
Mert így is úgy is több memóriát kell használni mindenképp.

Átiratokban ezt mindig a nem videoRAM területre írom.
Ezáltal némi gyorsulást értem el.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2017.January.14. 20:14:05
Zozóé teljesen általános, minden Specci billentyűt megfeleltet az EP-s megfelelőjének, ha nem muszáj az általánosat használni, én inkább mindig bütykölöm a helyettesítő kódot :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2017.January.15. 12:32:21
Át lehet, a legegyszerűbb, ha a megfelelő int joy irány aktív, akkor a speccy billentyű emulációban beállítod a megfelelő bitet, ha csatolod a rutint, meg is csinálom :)
sikerült átalakítani, köszi :-)
kicsit jobban belemélyedtem Zozo rutinjába, és rájöttem, hogy működik :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2017.January.15. 14:06:31
sikerült átalakítani, köszi :-)
kicsit jobban belemélyedtem Zozo rutinjába, és rájöttem, hogy működik :-)
Nekem is eltartott egy kis ideig, mire rájöttem, alaposan bele lehet gabalyodni, gondolom Zozó se véletlen tette be minden egyes bitmozgatás után az eredményt :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2017.January.15. 14:25:39
A fő cél az volt, hogy ne függjön az éppen lenyomott gomboktól a futási sebesség. Az eredeti rutin a Spectrum emulátorban BIT, JR NZ, SET módon működött, a végrehajtási idő folyton változó volt, attól függően, mennyi gomb van éppen lenyomva, ez egyes játékoknál már elég feltűnő volt. Így jött a bitforgatós ötlet. Aztán persze minden sornál töprengés, hogy melyik irányba is célszerű kezdeni :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2017.January.15. 17:22:10
Késznek nyilvánítom a Game About Squares játékátiratot.

Erősen kiherélt változat, ugyanis a zenét kivettem belőle, mert nagyon nem tetszett, ahogy a pro tracker-es zene megszólalt az envelope megszakítással. Akkor már inkább ne legyen benne.

Endi, ne figyelj, mert nincs benne sem átszínezés, sem extra, szóval undorító specci színek vannak benne :-)

Minimális extrák azért kerültek bele:
1., a kezdőképernyőn színátmenetes a felirat (ez az össz grafiaki extra)
2., az elején lehet csalni, megkérdezi, hogy feloldja-e az összes pályát (36 pálya van). Ha igent nyomunk, akkor bármelyik pályát ki lehet választani a pályaválasztó menüben ('L' gomb) a játék közben, egyébként csak azokat, amiket már megcsináltunk (pályakóddal lehet bárhonnét kezdeni a játékot, 'C' gomb)
3., kulturáltan (nem csak RESET-tel) ki lehet lépni a játékból a 'Q' gomb megnyomásával

Ennyi.
Mivel erősen extra mentes, ha gondoljátok, bedobhatjátok a dev compo-ba, szerintem nem méltó rá, a magam kedvéért írtam át, hogy EP-n végigjátszhassam a játékot :-)

az eredeti játék (nem a Specci változat, hanem az igazi eredeti) itt van:
http://gameaboutsquares.com/ (http://gameaboutsquares.com/)

A select level menüben internal joy-jal lehet mozogni, ENTER-rel lehet választani, ESC-cel lehet meggondolni magunkat.

Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2017.January.15. 17:26:40
Erősen kiherélt változat, ugyanis a zenét kivettem belőle, mert nagyon nem tetszett, ahogy a pro tracker-es zene megszólalt az envelope megszakítással. Akkor már inkább ne legyen benne.
Miért nem kerestél egy másik PT3-at a helyére? A neten van pár tízezer :-)
Én is lecseréltem a Lirus egyik zenéjét, mert nem tetszett ahogy a Dave-el szólt, meg amúgy sem :-) ugyanattól a szerzőtől kerestem egy másikat.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2017.January.15. 17:32:33
Miért nem kerestél egy másik PT3-at a helyére? A neten van pár tízezer :-)
Én is lecseréltem a Lirus egyik zenéjét, mert nem tetszett ahogy a Dave-el szólt, meg amúgy sem :-) ugyanattól a szerzőtől kerestem egy másikat.
ez mondjuk eszembe se jutott :-)
na, majd nézek talán valamit :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2017.January.15. 17:41:45
ez mondjuk eszembe se jutott :-)
na, majd nézek talán valamit :-)

akkor már egy szebb paletta is beleférhetne :)
raszterekhez nem ragaszkodom :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2017.January.15. 17:46:51
akkor már egy szebb paletta is beleférhetne :)
raszterekhez nem ragaszkodom :)
raszter színezéssel egy napot elszórakoztam, de arra jöttem rá, hogy a csempékhez nem illik. (legalábbis nekem nem tetszett)
Ha van kedved kitalálni 4 jó színt a csempékhez, szívesen átszínezem, de én grafikai analfabéta vagyok, nincs érzékem ilyesmihez :-)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: szipucsu on 2017.January.15. 17:59:44
akkor bármelyik pályát ki lehet választani a pályaválasztó menüben ('L' gomb)
Aki pedig nem tudja, melyik pályát válassza, annak ott a pályaválasztási tanácsadó? :D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2017.January.16. 08:30:34
Így jött a bitforgatós ötlet. Aztán persze minden sornál töprengés, hogy melyik irányba is célszerű kezdeni :-)
A helyzet ismerős :)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: endi on 2017.January.16. 21:00:06
hát ez jó, a wos-on egy játék alkotója bemutatja hogy fejlődött a loading kép:
(https://cld.pt/dl/download/61d19b5e-453b-489c-b17b-d3ed6fccd594/WOS/ZX/DoubleBubble-Evolution.gif)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Dr.OG on 2018.September.02. 22:38:03
Sziasztok!

Tudom, hogy 2009-ben Zozosoft csinált már egy "full extrás" 20 pályás Laser Squad átiratot (ezen topic 11. oldala körül meg is találtam a részleteket), de azóta a korábban linkelt orosz oldalra ( http://www.zxaaa.net/GAME.html ) került fel még egy bővítmény 3 pályával, ezek az 526. lemezen találhatók. Nevük nincs, csak számuk (1-3), de nekem nem tűnnek ismerősnek...

Mellékletként feltöltöm az SCL file-t, ha Zozó bírja még szusszal és lelki erővel, ezeket is integrálhatná az EP-s verzióba!

Üdv, és köszönöm előre is: Gábor
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2018.September.03. 12:24:36
Kész, K/L/M jelűek az új pályák.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Dr.OG on 2018.September.03. 13:59:30
Ez gyors volt !!! :smt041

Köszi! :smt038

Még azt szeretném megkérdezni, hogy az előző 20-pályás változat utolsó 3 küldetése (The Assassins 2, Hostile Takeover, Return to the Moonbase) honnan származik eredetileg? Csak mert a fentebb linkelt orosz lemezek közt nem találtam egyiket sem, a Z80-as verziók, amik több honlapról is letölthetőek, meg nem kompatibilisak a Spectrum +2A-mmal. Valahonnan szeretném begyűjteni ezeket TAP, SCL vagy TRD formátumban...

Üdv: Gábor
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2018.September.03. 14:20:28
Még azt szeretném megkérdezni, hogy az előző 20-pályás változat utolsó 3 küldetése (The Assassins 2, Hostile Takeover, Return to the Moonbase) honnan származik eredetileg? Csak mert a fentebb linkelt orosz lemezek közt nem találtam egyiket sem, a Z80-as verziók, amik több honlapról is letölthetőek, meg nem kompatibilisak a Spectrum +2A-mmal.
Már nem emlékszem rá, de nekem is a Z80 verziók lettek letöltve.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2018.September.03. 16:39:55
a Spectrum +2A-mmal. Valahonnan szeretném begyűjteni ezeket TAP, SCL vagy TRD formátumban...

Próbáld ki ezeket. Z80 konverzió. Kempston joy kell hozzá!.

[attach=2]
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Dr.OG on 2018.September.04. 07:03:58
Szia!

Értékelem a segítő szándékot, de sajnos a DivMMC Enjoy Mini, amit a Spectrumhoz használok, nem támogatja a TZX fájlokat, csak a TAP, Z80, SNA és TRD formátumokat.

Próbáltam én is az interneten több helyen (pl. itt:
http://www.laser-squad.co.uk/2010/03/spectrum-mission-downloads/
vagy itt:
https://k1.spdns.de/Vintage/Sinclair/Software/ZX%20Spectrum%20Software/Games/L/Laser%20Squad%20(Blade)/ )
fellelhető Z80 fájlokat átkonvertálni SNA-ba vagy TAP-ba, de úgy sem működik a dolog. Ennek oka valószínűleg az lehet, hogy ezeket a homebrew pályákat eredetileg a Spectrum 128 orosz klónjain (pl. Pentagon vagy Scorpion) fejlesztették, és sajnos a +2A-nak már az alap 128-cal is vannak ROM kompatibilitási problémái.

A fentiekre vonatkozó magyarázat a használati útmutatóból:
"Supported emulator file formats:

The DivMMC EnJOY! mini with ESXDOS supports .TAP, .SNA, .Z80 and .SCR files.
There is a limitation in snapshot files (.Z80 and .SNA): 128K snapshot files will often only work on the ZX Spectrum 128K (‘toastrack’) but not on the ZX Spectrum +2A, +2B and +3 because of ROM incompatibility.

The .TZX file format is not supported; this file format contains exotic loading systems (speed
loaders, loaders with copy protections, etc.) which need a lot of CPU power to decode."

Ezért tűnt számomra járható útnak az eredeti SCL fájlok felkeresése, azok elindítása emulátor alatt (EmuZWin 2.7-et használok), majd a pályák betöltését követően az emulátoron belül a géptípus átállítása +2A-ra, és snapshot file (Z80 vagy SNA) mentése. Nem túl elegáns megoldás, de szinte kivétel nélkül működik, eddig csak a Dead City-vel nem boldogultam a 468-as lemezről (az egységek elhelyezése után lefagy).

Annyit még sikerült kiderítenem az alábbi honlapról, hogy a 'The Return To Moonbase' nevű pályát bizonyos Johan von Nameh követte el, név alapján nem tűnik orosznak...

http://www.oocities.org/tsca.geo/laser/index.html

Üdv mindenkinek: Gábor
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: nyuzga on 2018.September.04. 17:12:43
Szia.

A Dead city 48-as snapshoot. Lehet hogy ez a baj. Ha magnóról töltöd be a játékot, akkor a szerkezet nem tudja lemezre menteni ?


A 128-as emulátor is lefagyott. Utána átállítottam +2A-ra és tzx-et betöltöttem és így működik kempston joy-jal.

[attach=1]

Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Dr.OG on 2018.September.05. 05:58:02
Szia!

Sajnos a DivMMC letiltja a magnót, csak az SD-kártyára lehet vele menteni, és onnan tölteni.

Nekem a Kempston joy nem alternatíva, vagy billentyűzet, vagy Sinclair joy kellene (utóbbiból van 2 is beépítve a +2A-ba gyárilag).

Úgy néz ki, a Dead City-s 468-as disk image már eredetileg is hibás, mert átkonvertáltam ugyan SCL-ből TRD-be (utóbbiakat limitáltan támogatja a DivMMC), de így is fagy (a másik pálya, a Saboteurs viszont szépen elindul).

Végül is nincs jelentősége, hiszen EP-n az összes pályával tudok játszani, csak azért gondoltam, hogy rákérdezek, hátha valakinek megvannak az eredeti Spectrumos forrásfájlok valamilyen DivMMC által is emészthető formátumban (TAP, SNA vagy Z80 - utóbbiakból +2A kompatibilis kellene).

Különösen az a három érdekelne, amelyiket nem leltem az orosz lemezgyűjteményben (The Assassins 2, Hostile Takeover, Return to the Moonbase), tennék velük egy próbát, bár lehet, hogy ezeket Zozosoft is a közkézen forgó és korában linkelt oldalakról letölthető Z80-as állományokból bányászta ki.

Szerintem nem érdemes ezzel tovább vesződni, hiszen a gyári 7 mellett további +12 pályával tudok játszani Sp+2A-n (és még +4-gyel, tehát összesen +16-tal) EP128-on!

Köszi mindenkinek a segítséget: Gábor
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2018.September.05. 08:51:11
bár lehet, hogy ezeket Zozosoft is a közkézen forgó és korában linkelt oldalakról letölthető Z80-as állományokból bányászta ki.
Írtam, hogy így volt :-)

Ha van olyan működő Spectrum verziód, amiben simán 18911 bájtos blokkban vannak a pályák, akkor oda be tudod rakni ezeket, csak cseréld le az adott pálya blokkot. Maga az új pálya blokkja ott van az EP-s verzióban. (Az összes pályafájl az változatlan a Spectrum verzióhoz képest.)

Egyébként a pálya kiszedés úgy történik, hogy amikor a "How many players" kérdésnél tart, akkor kell kimenteni 46625 címtől 18911 bájtot (B621-FFFFh memória tartomány). (Pl Spectaculator-ban File/Export menüpont.)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Dr.OG on 2018.September.05. 12:32:24
Köszi!

Lehet megpróbálom, bár nem vagyok egy nagy szoftver guru, és már most egy következő projekt foglalkoztat inkább...

Mindegy, ha van valami fejlemény, visszajelzek!

Üdv: Gábor
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2021.January.22. 11:56:37
Fluxus, 256 byte-os demo, 1. helyezett a 2020-as Flashparty-n

sajnos zene nincs hozzá, próbálkoztam István AY emujával, de csak kattogás jön, gondolom a hw envelope miatt nem lesz jó hangja

ESC-kel ki lehet lépni
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2021.January.22. 16:46:36
A HW envelope is megoldható egész jó minősében 1KHz megszakításban
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2021.January.23. 14:46:13
Geco!
Te milyen palettát és attribútum konverziós táblát használsz a SPEMu-ban?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2021.January.23. 17:50:32
Geco!
Te milyen palettát és attribútum konverziós táblát használsz a SPEMu-ban?

Szerintem meg van!
Ez a paletta: 0x00, 0x19, 0x92, 0xDB, 0x24, 0x6D, 0xB6, 0xFF

a konverziós tábla pedig a 0x0500 címen keződik.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2021.January.23. 19:15:49
Most már Mona Lisa is van Enterprise-ra!
Az eredeti Atari-ra készült, ami 250 byte-os program volt.

Az speccy TAP file egyébként csont nélkül fut a SPEMU-ban.

https://youtu.be/MslmJl1YrKk
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2021.January.23. 19:26:59
Most már Mona Lisa is van Enterprise-ra!

Találtam egy pszeudo-kódot hozzá, szóval akár lehetne önálló EP változat is, nem csak átirat:
https://codegolf.stackexchange.com/questions/126738/lets-draw-mona-lisa

szerk: nem csak pszeudo-kód van, hanem mindenféle példák a megoldásra, Excel VBA is van közte! :-D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2021.January.23. 21:47:50
Szerintem meg van!
Ez a paletta: 0x00, 0x19, 0x92, 0xDB, 0x24, 0x6D, 0xB6, 0xFF

a konverziós tábla pedig a 0x0500 címen keződik.
jonak fest, az 500h-ra emlekszem, es a scinek is jonak festenek, a bias meg 18h
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2021.January.24. 10:04:33
jonak fest, az 500h-ra emlekszem, es a scinek is jonak festenek, a bias meg 18h
Lecseréltem a MONA.COM-ot, a javított BIAS-ra, így jobb.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2021.January.24. 16:29:17
0 intro

itt végre van zene is :-) :smt035 :smt035 :smt035

ESC-kel ki lehet lépni az EP logóhoz.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2021.January.25. 18:09:03
ROM területre író részek vajon miért vannak egyes programokban?
hogy szívassák az átírót? :-D
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2021.January.25. 22:15:22
ROM területre író részek vajon miért vannak egyes programokban?
hogy szívassák az átírót? :-D
Hat nem hinnem, hogy e celbol csinaltak, nem gondoltak az EP-re atirokra :-D , szerintem szimplan csak hagytak a ROM teruletre irast, mert nem okoz gondot, de az esetek nagy reszeben orvosolhato.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2021.January.26. 09:16:00
Zene kérdés:

fut az AY emuláció, eddig rendben, szépen szól a zene, és elhallgat, ha azt a menüből kikapcsolom.

Vannak effektek is, amik a spectrumos 0xFE portra írnak.

Ha használom a Zozó féle portfe függvényt, ami átirányítja a Nick 0xA8 és 0xAC regisztereire az írást, akkor lesznek hangeffektek is. Eddig szuper.

Viszont ha lekapcsolom a zenét a menüből, akkor a nullás csatornán szólt hang úgy marad, mert ugye a portfe állítgatja a hangerőt. Hogyan lehetne megoldani, hogy az effektektől függetlenül a zene elhallgasson, amikor kell? Lehet, h valahol kéne állítanom a többi Dave regiszteren, ha lekapcsol a zene?

Nem tudom, mennyire érthető...

Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2021.January.26. 09:42:34
Érteni értem, de ha szól a zene, és épp az egyes csatornán is van hang, akkor a zene se lesz jó, és az effekt sem.
De egyébként a menüből lekapcsolásnál kéne az 0a0h  0a1h portot 0001h ra állítani.
Szerintem úgy tudod a legegyszerűbben a zene+0feh effektet használni, ha az 0a7h-es portot jobb oldali digire állítod, így a bal oldalon (0a8h-0abh) szólhat a zene, a jobb oldalon a 0ach-n pedig az effekt, és akkor a zene kussoltatása se okoz problémát.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2021.January.26. 10:27:17
Érteni értem, de ha szól a zene, és épp az egyes csatornán is van hang, akkor a zene se lesz jó, és az effekt sem.
De egyébként a menüből lekapcsolásnál kéne az 0a0h  0a1h portot 0001h ra állítani.
Szerintem úgy tudod a legegyszerűbben a zene+0feh effektet használni, ha az 0a7h-es portot jobb oldali digire állítod, így a bal oldalon (0a8h-0abh) szólhat a zene, a jobb oldalon a 0ach-n pedig az effekt, és akkor a zene kussoltatása se okoz problémát.
Akkor ezek szerint az összes ilyen spectrum átirat féloldalasan szól? (nem szoktam fejhallgatóval hallgatni, csak monóban). Azaz bal oldal zene, jobb oldal effekt?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2021.January.26. 10:30:56
Az összes nem hinném, talán a Robin of the Woodban csináltam ezt, de egy csomó 128K-s nem beepel, de meg lehet csinálni azt is, hogy amikor effekt van, akkor állítod át az 0a7h-t vagy full digire, vagy csak egyik oldalra, és amikor effekt vége, akkor vissza mindkét oldalt tone módra.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2021.January.26. 13:43:59
Zozó, (vagy Geco), a Zozó féle JOY rutinban melyik Enpterprise joy felel meg melyik spectrum-os joynak?

Jó lenne átírni a menüt Kempston, Sinclair I, és Sinclair II helyett valami EP-sebbre :-)

Jól látom, hogy a JOY rutin egyszerre olvas int, ext1 és ext2-t, és amiről jön érvényes irány, akkor azt használja?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2021.January.26. 14:00:26
Ahogy nézem a Spectrum programok átírása addont, a Kempston-nak megfelelőnek tűnik a bitkiosztás, és gondolom Zozo is úgy oldotta meg, hogy mindkét külső joy állapotát, és merge-eli őket.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2021.January.26. 14:10:05
Ahogy nézem a Spectrum programok átírása addont, a Kempston-nak megfelelőnek tűnik a bitkiosztás, és gondolom Zozo is úgy oldotta meg, hogy mindkét külső joy állapotát, és merge-eli őket.
És mi lehet az a Sinclair I, és Sinclair II?

szerk.: szerintem ez: https://en.wikipedia.org/wiki/ZX_Interface_2

szerk2: és a számbillentyűkre van bizgerálva, pl. 5 = joy 1 tűz
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Zozosoft on 2021.January.26. 14:24:24
A Spectrum Emu-s cikkben írtam a gombokról. (https://gafz.enterpriseforever.com/Hardware/Spectruemu/ISS2.htm)
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2021.January.27. 11:42:25
Érteni értem, de ha szól a zene, és épp az egyes csatornán is van hang, akkor a zene se lesz jó, és az effekt sem.
De egyébként a menüből lekapcsolásnál kéne az 0a0h  0a1h portot 0001h ra állítani.
Szerintem úgy tudod a legegyszerűbben a zene+0feh effektet használni, ha az 0a7h-es portot jobb oldali digire állítod, így a bal oldalon (0a8h-0abh) szólhat a zene, a jobb oldalon a 0ach-n pedig az effekt, és akkor a zene kussoltatása se okoz problémát.
Sikerült!
Így csináltam, de nem biztos, h ez a legjobb módszer:
az István féle AY emulációban az ayReset rutinban, miután nullázta az összes Dave regisztert, a 0xa7 reg-be 0x10-et írok, azaz a jobb csatornát D/A-ra állítom.
az egész AY emuláció ENABLE_STEREO = 0-val fordul, vagyis monóban. Az összes jobb csatornára írást "out (0ach + ayDaveChnA)" kikommenteztem, beleértve a "set 2,c" utáni "out (c), a"-t is.
Így elvileg csak a bal csatorna fog szólni, összemixelve rajta mindhárom csatorna.

A Zozó féle portfe rutinban pedig csak a 0xac port írást hagytam meg, a 0x0a8 port írást kitöröltem.
Így rendbe jött a hang, de az effektek (jobb csatorna) sokkal hangosabb, mint a zene. Itt majd még játszok az amplitúdóval.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2021.January.27. 13:29:52
Ami szerintem élvezhetőbb megoldás, ha hagyod sztereón az AY rutint, és nem is szedsz ki belőle semmit, minden 0FEh-s író rutin elejére beteszel egy ld a,10h (vagy 08ht) , out (0a7h),a -t és a végére meg egy xor a, out (0a7h),a -t.
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2021.January.27. 14:08:58
Ami szerintem élvezhetőbb megoldás, ha hagyod sztereón az AY rutint, és nem is szedsz ki belőle semmit, minden 0FEh-s író rutin elejére beteszel egy ld a,10h (vagy 08ht) , out (0a7h),a -t és a végére meg egy xor a, out (0a7h),a -t.
hm... és mi van akkor, ha a két out közben befut a zenemegszakítás? vagy akkor már tegyek "di"-t "ei"-t is?
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: geco on 2021.January.27. 15:40:21
hm... és mi van akkor, ha a két out közben befut a zenemegszakítás? vagy akkor már tegyek "di"-t "ei"-t is?
akkor sincs semmi gond, mert az FE írás gyorsan visszaállítja a hangerőt, de amúgy érdemes elkerülni a megszakítást, mert az az effektet torzítja
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: SlashNet on 2021.February.08. 18:05:13
Horror adventure game from TI calculator ported to ZX: https://github.com/nzeemin/spectrum-desolate
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Povi on 2021.February.20. 11:32:53
Horror adventure game from TI calculator ported to ZX: https://github.com/nzeemin/spectrum-desolate
Nice!
Would be interesting port it to ep128 to use 4 colour grayscale mode (like in the original game) instead of b&w attribute mode!
Title: Re: Spectrum programok átírása
Post by: Lacika on 2021.February.27. 21:19:26
Ez (https://zxart.ee/eng/software/demoscene/intro/256b-intro/gleest/) milyen jól nézne ki szép színátmenetekkel.
Van a csomagban forráskód... :oops: