Enterprise Forever

:HUN => SOUND: => Topic started by: endi on 2017.July.28. 13:27:46

Title: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.July.28. 13:27:46
Gondoltam megérne egy külön topikot. :)
Valami ilyesmi lesz:
-ez is csak gyorsított emun fog menni, de a generált zene (esc szekvenciák) lejátszható lesz igazi gépen is.
-tehát a kimenet esc szekvenciás zene
-minél kevesebb paraméterezhetőséggel akarom elérni hogy viszonylag változatos zene legyen vele készíthető
-persze minden stílust nem lehet vele, amolyan techno-furcsa zenék csak

szóval ilyesmi...

-------------------------------

v1.0:
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: szipucsu on 2017.July.28. 14:30:56
Érdekes kihívás lenne, és biztos csináltak már olyat, hogy minél értelmesebb zenét írjon magától a gép. Valahogy meg kéne tanítani a gépnek, hogy egy skálát hogy kezeljen, és azon belül is hogyan válogassa egymás mellé össze a hangokat.
Olyat lehetne, hogy eleve az alaphang-domináns-alaphang, tehát a patternek képletei alapján rak össze valamit. Mondjuk meg lehetne adni 5-10 variációt ezekre a képletekre, és ezeket a patterneket többé-kevésbé véletlenszerűen töltené ki odaillő hangokkal. Hááát... de mégis, milyen elvek alapján rakja egymás mellé a hangokat?
Ezt biztos megoldották már más programozók más gépekre, szóval nem nekünk kell EP-re megoldani. De azért érdekes téma.
Ha meg lehet tanítani a gépet, hogy szavakból értelmes angol mondatokat rakjon össze (ilyen már volt), akkor biztos ilyenre is meg lehet. Csak hát a mondattani szabályok leírhatók, a zeneszerzésnek meg (tudtommal) nincsenek ilyen részletesen leírt szabályai. Bár leírhatók ilyen szabályok is szerintem, csak a végtelenségig bővíthetők újabb szabályokkal.

Az lenne még poén, ha Rockdigi zenét rakna össze magától a gép. A ritmusra sok képlet megadható, sokféle dob is van, ezekből válogatna a program először. Kitalálná a hangnemet, ehhez a basszust valamennyire be lehetne lőni. Amikor pedig lejátszott egy motívumot, hangnemet váltana, és a hangszerek, esetleg a ritmus is megváltozna.
De ez csak egyetlen zenetípus, ahol dob+basszus+főszólam elven megy az egész, még sokféle zenetípus létezhet.
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.July.28. 15:10:34
egy csomó zenegenetátor van már, keress rá. látszólag profi zenét generálnak, olyan szabályokkal (meg bonyolultabbakkal) mint amit leírtál. közös jellemzőjük a totális ötlettelenség, sablonosság. a megadott stílusban totál sablon zenét generálnak.
de nagy jövőjük van ezeknek, hiszen az emberek többsége a sablonzenét szereti. :)
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: szipucsu on 2017.July.28. 16:09:17
Ez azért jó, (https://www.youtube.com/watch?v=Cbb08ifTzUk) mert így egyszerre megvan a Skramble-hez is egy újabb pálya. Minden újabb zene generálása egy újabb pályát is jelentene. Két legyet egy csapásra. Persze a pályát utána azért még tesztelni kéne, és javítani, ahol kell, de mégse a nulláról tervezni.

OFF:
Labirintust is tud magától rajzolni a gép. Azt vajon mennyire lenne nehéz megcsinálni, hogy automatikusan (előre) generáljon pályát a Skramble?
Illetve a Skramble (vagy akár Áttörés) jelenlegi pályája vajon hogyan hangzana jazz stílusban lejátszva?
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.July.28. 16:12:05
Ez azért jó, (https://www.youtube.com/watch?v=Cbb08ifTzUk)

az a baj ezekkel hogy egy létező zene lemásolása. egy adot stílus sablonja. ez így számomra nulla, nem zene.
én az olyan zenéket szeretem amelyek egyediek, "van lelkük".
ezeknek a generált zenéknek sosem lesz lelkük, maximum akkor, ha a generátor ai eléri az ember szintjét :)
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: szipucsu on 2017.July.28. 19:02:52
egy létező zene lemásolása
Az eredetit nem ismerem. Csodálkoztam is, hogy milyen jól összerakta a gép. :D
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.July.28. 19:07:50
közben itt egy aktuális verzió
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.July.28. 19:08:24
Az eredetit nem ismerem. Csodálkoztam is, hogy milyen jól összerakta a gép. :D

úgy értem nincs benne semmi, ami ne lenne az adott zenei stílus alapjaiban. ami van randomizálva benne, attól még nem lesz jó zene, vagy új
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.July.28. 19:10:03
pár dolog ami feature lesz:
-adott random seed-el meg lehet hallgatni egy kis részletet, és ilyen random seed-eket egymás után lehet rakni (szerkeszteni), így valamennyire kiválogathatjuk a jó részleteket
-adott csatornák tilthatók lesznek, így pl lehet olyat, hogy az elején dobbal indul, aztán beszállnak szólamok
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: szipucsu on 2017.July.28. 19:59:41
Úgy látom, az indián népzenét vetted alapul. :D Amúgy nem rossz!

Itt az emberke (https://www.youtube.com/watch?v=SacogDL_4JU) Bach és Mozart zenéjével kínálta meg a számítógépet, a gép meg jó sokat elemezgette, és megpróbált az alapján összerakni saját zenét.

Egy német nyelvkönyvben van egy lecke, ahol a krapek betéved egy jövőbeli műszaki áruházba. Ott az eladó elmondja neki, mi mit csinál. A hűtő maga állítja össze a bevásárlólistát, a hifitorony pedig (amit a vevő elsőre lámpának néz) Bach és Mozart stílusában komponál zenét, de techno és jazz zenét is játszik. Biztos innen vették a könyv írói is az ötletet. A legvégén pedig kiderül, hogy az eladó is robot, akivel a vevő beszélt.
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.July.28. 21:00:57
Itt az emberke (https://www.youtube.com/watch?v=SacogDL_4JU) Bach és Mozart zenéjével kínálta meg a számítógépet, a gép meg jó sokat elemezgette, és megpróbált az alapján összerakni saját zenét.

igen, csakhogy az ember nem csak a már létező zenéket használja fel arra hogy új zenét írjon hanem mindent amit az életében tapasztal. legalábbis az igazán új és jó zene ebből lesz.
míg ezek a programok csak zenéket használnak fel, azaz olyan matematikai vagy bármilyen logikát amit a forrás-zenében talál.

Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: szipucsu on 2017.July.28. 21:36:44
mindent amit az életében tapasztal
Ennek kitárgyalása messzire vezetne. De egy hangszeres zenénél nem tudom, mennyire és hogyan jön elő az, amit a szerzője addig tapasztalt, átélt az életben. Inkább stílus, egyéniség kérdése lehet. A zeneszövegben már átjönnek az életben átélt dolgok is. Talán arra gondolsz, amikor konkrét dolognak a hangulatát (pl. reggeli hangulat) adja vissza a zene. Ettől lesz szerintem művészet. Nem mintha ezt erőltetni akarnám, talán egy gépi zenére is rá lehet fogni, hogy hm, olyan holdfény-hangulata van, legyen ez a címe, és művészet lehet belőle. :D Vagy nem tudom, mert konkrét példával nem találkoztam még. Az meg megint más kérdés, amikor hosszabb zenében úgy váltogatják hangnemet, hogy annak van érdekes hangulata.

Nem mondtam, hogy a kísérlet, amiről a videó szólt, annyira elsöprő eredményű lenne, csak érdekesség. Benne van az ember hangulata is, pl. ha olyan kedve van, direkt hosszúra elnyújtja a hangokat, vagy ilyesmi. Ez gépnél nem lehet, mert a gépnek eleve nincs hangulata.

Kicsit filozofikus lett, de ha már leírtam, elküldöm.
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.July.28. 21:46:00
Talán arra gondolsz, amikor konkrét dolognak a hangulatát (pl. reggeli hangulat) adja vissza a zene. Ettől lesz szerintem művészet. Nem mintha ezt erőltetni akarnám, talán egy gépi zenére is rá lehet fogni, hogy hm, olyan holdfény-hangulata van,

na ja, csak amit a gép csinált "hangulatot" azt nem a valóságból (reggeli hangulat) vette, hanem a már ember által elkészült reggeli hangulatot adó zenéből. tehát az ember volt képes arra, hogy a valóságot (reggeli hangulat) átvigye zenébe.
gép is képes lesz erre, csak annak olyan szintű értelemnek kell lennie mint az ember.

persze egy egyszerűbb zeneprogram a véletlen által csinálhat lényegében bármit ami a valóságot idézi fel. csakhogy minél bonyolultabb egy zene, annál kisebb erre az esélye. nagyon jól írod, hogy "hosszúra elnyújtja" az egyezhet valóság-beli dolgokkal, és ha random ilyet hoz ki, akkor az embernek ez adni fog hangulatot. csakhogy, mint írtam, ez csak totálisan egyszerű dolgokra lesz alkalmas, primitív zenékre. minél hosszabb és komplexebb zenét csinálunk ilyen egyszerű generátorral, annál inkább lebukik hogy ez bizony nem ember.
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: szipucsu on 2017.July.29. 10:55:55
ez csak totálisan egyszerű dolgokra lesz alkalmas, primitív zenékre.
Hát, igen. Egy 7-8 perces zeneszámban (de akár rövidebben is) sok mindenre kell figyelni, ha tényleg zenét akarunk belőle csinálni.
Arra mondjuk jó lehet, hogy a gép segítsen basszust, kíséretet, ritmust írni egy megadott dallamhoz. De az ember is meg tudná ezt csinálni, ha ismeri a szabályokat.
Volt egy program, a címére nem emlékszem, amely megadott zenéhez kíséretet rakott, és több zenei stílus közül is lehetett választani. De csak egyféle stílust lehetett kiválasztani, mert fizetős volt a program. Az az egyféle kíséret is azért elég egyhangú volt.

Pont ez igaz a gépi fordításra, vagy szöveg alkotására. Meg lehet csinálni, hogy random értelmes angol mondatokat rakjon össze a gép. De ha hosszabb mondatokról, esetleg összefüggő mondatokról (szövegről) van szó, akkor már egyre "élettelenebb" az egész. Ez is addig érdekes, amíg egy egyszerű mondat szintjén jól össze tud rakni minden mondatrészt, de olyan szinten ennek sincs értelme, mintha ember rakná össze a mondatot, mivel az ember a valóságból egy adott szituációt fejez ki vele. De azért néhány apróbb dologra jól jöhet az ilyen is. Ha másra nem, kezdő nyelvtanuló az angol nyelvet tanulmányozhatja a random mondatokkal, hogyan épülnek fel.

Érdekes topik lett ez, és csak mi ketten írtunk bele eddig. :D
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: nyuzga on 2017.July.29. 13:40:00
Random music generator:

http://tones.wolfram.com/generate/G1qrnHjYW9GoxTuH6pJILaD2rfdFd8Ayvxdww1ExRK98M0
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.August.09. 19:34:10
ebben semmi új nincs, csak annyit hogy edit 0 generál egy m nevű esc szekvenciát. edit 1-es program meg megnyitja és lejátsza. :)
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.August.11. 20:25:18
na itt egy új. még fapados, értékek átállítása hibát okozhat.
a random seed viszont már műxik, bár nincs kész az se, a seed-et poke-olja 3 helyre, amit asszem még zozo adott meg. esetleg valaki ránézhetne hogy jó-e (rize függvény).
lehet állítani a tempót, a hangmagsságok változásának mértékét és magasságát. ez csak a fő szólamra vonatkozik, a többi szólamot ettől függően generálja.
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: IstvanV on 2017.August.12. 17:45:41
a random seed viszont már műxik, bár nincs kész az se, a seed-et poke-olja 3 helyre, amit asszem még zozo adott meg. esetleg valaki ránézhetne hogy jó-e (rize függvény).

Jónak tűnik, legalábbis BASIC 2.1 esetén. Csak nem szabad nullára állítani, mert akkor utána minden RND() eredménye 0 lesz.
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.August.12. 22:19:46
szipucsu, nem akarsz segíteni? van egy ötletem a hangmagasságok generálására. lehetne egy tömb ami tartalmaz dur, mol stb hangsorokat, és a generátor ebből venne ki random hangokat. ezzel kontrolláltabb lehetne a generált zene.
persze kell olyan is amiben van mindenféle hang.
összeállíthatnál ilyen hangsorokat, persze csak ha érdekel és ráérsz.
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: szipucsu on 2017.August.13. 10:27:22
összeállíthatnál ilyen hangsorokat, persze csak ha érdekel és ráérsz.
Milyen hosszú hangsorokat? Lehetnének pl. hármashangzatok, négyeshangzatok, ötöshangzatok hangjai, és közte is egy-egy hang, pl.
C-D-E-G-H (-C')
C-E-F-G-H (-C')
C-D-E-C'
C-D-E-F-G-C'
G,-H,-D-G
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.August.13. 13:47:59
lehet bármilyen hosszú. igazából ha egy hosszó hangsorban többször adsz meg egy hangot, akkor az gyakoribb lesz, mert random fogom kiválasztani.
légyszi sound pitch értékeket adj meg, mert nem akarok gondolkodni hogy mennyi is a c meg a többi :)
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: szipucsu on 2017.August.13. 16:13:00
Nem tudod kívülről a pitch értékeket? Én az alap skálán belül az összeset kapásból tudom, meg még néhányat azon kívül. Jegyek és egyebek számát sokszor úgy jegyzem meg, hogy na ez a D hangnak a pitch értéke.

37,37,39,41,41,42,44,49
32,32,34,34,36,37,37,39,41,41,42,42,44,46,46,49
37,37,38,39,39,40,41,41,42,42,44,44,46,46,48,49,49

Kapásból talán ezek.
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.August.13. 16:25:08
több kéne, legalább 10 de inkább 20 fajta
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: IstvanV on 2017.August.13. 18:47:02
Random music generator:

http://tones.wolfram.com/generate/G1qrnHjYW9GoxTuH6pJILaD2rfdFd8Ayvxdww1ExRK98M0

Ez a próbálkozás nem tudom, mennyire emlékeztet zenére: :)
[attachurl=1]
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.August.15. 22:44:39
na itt egy új, szipucsu 3 "akkord" adatával, plusz egyéb fejlesztések. kezd értelmes zene lenni :)
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.August.15. 22:53:11
ja, persze csak gyorsított emuval jó! de ezt majd meg tudom oldani. meg az exportált esc szekvenciák is jók lesznek.

ezt pl elég jó:
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: szipucsu on 2017.August.15. 23:32:21
Ahogy hallgatom, az első akkord adathalmaz a legjobb. A legjobb, ha egymástól nagyszekundnyi/tercnyi távolságra levő hangok közül válogat.
Ennek örömére még néhány "akkord":

37,39,41,42,44,46,48,49 (sima dúr skála)
37,37,39,41,41,42,44,44,46,46,46,48,49
37,37,37,39,39,41,41,41,42,44,44,46,48,49,53
32,37,39,41,42,44,46,49
32,37,39,42,42,44,48,49
32,37,41,44,46,48,49
34,37,39,41,42,44,46,49
34,36,37,39,41,42,44,46
34,37,41,44,48,49
32,37,41,44,49,53
34,37,37,41,41,46,49
36,36,37,37,39,49,41,42,44,44,46,48
37,39,42,44,46
37,37,37,39,39,42,42,44,46,48,49
37,37,37,39,39,41,41,44,44,46,48,49
34,34,34,36,36,37,37,39,41,42,44
34,34,34,36,37,37,37,39,41,41,41,44,46

Kicsit merészebb:
38,40,43,45,47
38,40,40,43,45,45,47
37,38,40,42,43,45,47,49
36,38,40,43,45,47,48

Még merészebb:
37,37.5,39,39.5,40,40.5,41,41.5,42,42.5,43,43.5,44
37,37.5,39,39.5,41,42,42.5,44

Olyat nem akarsz kipróbálni, hogy ne csak egyetlen "akkord-adathalmazt" használjon, hanem patterneket tegyen egymás mellé?  Fejből nem tudom az értelmes pattern kombinációkat mind, de követhetné ezt az alaphang-domináns-szubdomináns-alaphang sémát. A legegyszerűbb a C-dúr, D-moll, C-dúr egymás után. A C-dúrhoz és a D-mollhoz is meg lehetne adni több ilyen "akkord-adathalmazt", és egyelőre ezt az egy sémát tudná a random adathalmazokból random válogatva a hangokat.
Az ennél hosszabb patternsor variációk is biztos le vannak írva valahol a neten, majd azokkal is lehetne próbálkozni.
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.August.15. 23:52:56
ja ilyenre én is gondoltam már, hogy valahogy egy sorozatot lehetne megadni.

amúgy ha a phase-t 1-re állítjuk, akkor hang effekt generátornak is jó :)
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.August.16. 18:17:21
egy új
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.August.17. 17:04:37
itt egy ami már esc szekvenciákba tud menteni.
a generátor a 0-ás basic lapon van, amivel ez a snapshot indul az a lejátszó, ami az m nevű fájlt lejátsza, ezt is mellékeltem.
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.August.17. 19:32:41
beraktam szipucsu hangsorait
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: szipucsu on 2017.August.17. 21:37:33
Tök jót ki lehet hozni ebből szerintem.
Egy kicsit korábbi verzióban jobban tetszett a kíséret.
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.August.17. 22:12:55
esetleg elnevezhetnéd ezeket a hangsorokat, hátha segít a program használatában
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: szipucsu on 2017.August.17. 23:42:23
esetleg elnevezhetnéd ezeket a hangsorokat, hátha segít a program használatában

37,39,41,42,44,46,48,49 SIMPLE MAJOR
37,37,39,41,41,42,44,44,46,46,46,48,49 UPCENTRIC MAJ-CHORD
37,37,37,39,39,41,41,41,42,44,44,46,48,49,53 WALKED
32,37,39,41,42,44,46,49 FOURTHNESS 1
32,37,39,42,42,44,48,49 FOURTHNESS 2
32,37,41,44,46,48,49 FOURTHNESS 3
34,37,39,41,42,44,46,49 MINORCHORDED
34,36,37,39,41,42,44,46 SIMPLE MINOR
34,37,41,44,48,49 MINORCHORDED 2
32,37,41,44,49,53 FOURTHNESS UPPED
34,37,37,41,41,46,49 MINORCHORDED 3
36,36,37,37,39,39,41,42,44,44,46,48 LOCRESED !!! (Itt először rosszul írtam, az egyik 39 helyett 49 volt véletlenül! Javítani kell.)
37,39,42,44,46 E-MISSED
37,37,37,39,39,42,42,44,46,48,49 E-MISSED 2
37,37,37,39,39,41,41,44,44,46,48,49 F-MISSED
34,34,34,36,36,37,37,39,41,42,44 SIMPLED MINOR
34,34,34,36,37,37,37,39,41,41,41,44,46 SOME MINOR

Kicsit merészebb:
38,40,43,45,47 PENTATONIC 1
38,40,40,43,45,45,47 PENTATONIC 2
37,38,40,42,43,45,47,49  PENTATONIC 3
36,38,40,43,45,47,48 PENTATONIC 4

Még merészebb:
37,37.5,39,39.5,40,40.5,41,41.5,42,42.5,43,43.5,44 EASTERN (vagy: DETUNED)
37,37.5,39,39.5,41,42,42.5,44 EASTERN 2 (vagy: DETUNED 2)
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.August.20. 00:49:14
itt egy új, még szipucsu elnevezéseit nem raktam bele
újdonságok:
-dob kikapcsolható
-ritmus kicsit megbolondítható (de ez még nem jó így, majd jobb lesz)
-az envelope és maga a zene külön fáljba exportálódik
-tremolo elnevezéssel %-ban megadható hogy "prüntyögős" envelope-ok mennyire legyenek gyakoriak
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.October.16. 20:32:12
szipucsu, légyszi írd be a programba a hangzatok elnevezését. már nem tudom hol van ahol felsoroltad őket.
itt a legutóbbi verzió, listázza a megfelelő data sorokat:
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: szipucsu on 2017.October.16. 22:23:49
A programban lévő számok nem egyeznek azzal, amiket itt a hozzászólásban (https://enterpriseforever.com/sound/ramuge-random-music-generator/msg65661/#msg65661) írtam. Vagy az nem baj?
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.October.16. 22:28:02
A programban lévő számok nem egyeznek azzal, amiket itt a hozzászólásban (https://enterpriseforever.com/sound/ramuge-random-music-generator/msg65661/#msg65661) írtam. Vagy az nem baj?

ööö hát kb egyeznek... :) írd át ha szerinted nem jó
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: szipucsu on 2017.October.16. 23:35:31
Úgy látom, túlságosan is eltérnek a számok, pl. ami most jön E-missed névvel, ahhoz megadtam 5 számot, de a DATA sorokban kb. 20 szám van. Biztos jó így? De felőlem átírhatom a CHORDxx elnevezéseket sorban a saját elnevezésekre.
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.October.17. 00:22:46
Úgy látom, túlságosan is eltérnek a számok, pl. ami most jön E-missed névvel, ahhoz megadtam 5 számot, de a DATA sorokban kb. 20 szám van. Biztos jó így? De felőlem átírhatom a CHORDxx elnevezéseket sorban a saját elnevezésekre.

ja bocs, azért van több szám mert minden sorban ugyanannyi számnak kell lennie, ezért ahol kevesebbet adtál meg, ott sokszoroztam kb azonos arányban a számokat.
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: szipucsu on 2017.October.17. 23:53:48
Elkezdtem átírni, de nem stimmel valami. Több hangzat van, mint elnevezés. Már csak két elnevezés lenne, a Detuned 1 és Detuned 2, de ennél több hangzat. Az utolsót felismerem, hogy az valamelyik Detuned, de a többit nem tudom beazonosítani a számok alapján. Azért itt van, amit átírtam:
[attach=1]
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.October.18. 00:14:52
Elkezdtem átírni, de nem stimmel valami. Több hangzat van, mint elnevezés. Már csak két elnevezés lenne, a Detuned 1 és Detuned 2, de ennél több hangzat. Az utolsót felismerem, hogy az valamelyik Detuned, de a többit nem tudom beazonosítani a számok alapján. Azért itt van, amit átírtam:
(Attachment Link)

ok, koszi!!!
majd a tobbit megoldom
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.October.18. 20:42:20
na elkészült az 1.0-ás verzió :)
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: IstvanV on 2017.October.19. 12:22:30
A legjobban talán viszonylag rövid minták előállítására lehetne használni, és azokból összeállítani a zenét, egy adott skálán változtatva a kezdő hangot az ismétlődéseknél, és más kisebb módosításokkal.
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.October.19. 12:31:12
A legjobban talán viszonylag rövid minták előállítására lehetne használni, és azokból összeállítani a zenét, egy adott skálán változtatva a kezdő hangot az ismétlődéseknél, és más kisebb módosításokkal.

igen, pont ilyesmire tervezek valami editor funkciót a köv. verzióban :)
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.October.22. 12:54:34
na itt egy új. a lényeg hogy ami eddig paraméter volt az most patternenként paraméter.
a "Full len" határozza meg hogy hány patternből álljon a zene.
a "Patt len" az aktuális pattern hossza. (eddig a neve phases volt.)
shift és jobbra balra nyilakkal lehet a patternek között váltani (ez azért van hogy minden menü sorban tudjunk váltani).
induláskor a random seed minden patternben ugyanaz, és ezt érdemes is kb tartani (mondjuk a bevezető, befejező random seed-ek mások is lehetnek).
ja és minden más is ugyanaz, kivéve a chord.
majd lesz funkció arra hogy az összes pattern seedje egyszerre legyen váltható.
meg még sokminden, meg még bugos is most így, de már használható.
a mellékelt snapshotban az van hogy két chord váltakozik és az utolsó más.

Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.October.22. 12:57:16
ah egy hatalmas bug van az előzőben! pattern váltáskor nem állítja be újra a seed-et, szóval nem jó még!
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.October.22. 13:06:42
na javítva, már patternenként megadható a seed
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.October.22. 15:42:49
jó lesz ez, lásd melléklet.
most minden újraindításkor randomizál bizonyos paramétereket értelmesen, szóval érdemes leállítani és újraindítani és megnézni mi lett :)

ja azt nem mondtam talán hogy ez a program is csak max emu sebességgel (z80 freki maxra állítva) használható, viszont az exportált esc szekvenciák már jól normál gépen is.
persze meg lehetne oldani hogy a lejátszás is így legyen az editor közben is, de szerintem nem kell, úgyis érdemesebb emun használni.
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.October.22. 17:42:17
ez is jó lett
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.October.22. 17:48:30
ez meg elég jól kihasználja a filtereket, és közben még zeneként se rossz.
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.October.22. 17:51:36
rendes gépen is ki tudjátok próbálni: exportáljátok, aztán stop és "call play". ez lejátsza a ramuge_e.esc (envelope generálás) és a ramuge_m.esc escape szekvenciákat.
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.October.22. 23:15:39
még egy egész jó
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: IstvanV on 2017.October.23. 11:54:39
rendes gépen is ki tudjátok próbálni: exportáljátok, aztán stop és "call play". ez lejátsza a ramuge_e.esc (envelope generálás) és a ramuge_m.esc escape szekvenciákat.

Az is hasznos lehetne, ha a patterneket escape szekvencia mellett MIDI formátumban is lehetne menteni, akkor használhatóak lehetnének szerkesztőkben.
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: endi on 2017.October.23. 12:02:56
Az is hasznos lehetne, ha a patterneket escape szekvencia mellett MIDI formátumban is lehetne menteni, akkor használhatóak lehetnének szerkesztőkben.

hm nem is rossz ötlet.
lehetne egy sound parancs to mid parancsok függvényt írni? :)
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: szipucsu on 2017.October.23. 13:01:14
lehetne egy sound parancs to mid parancsok függvényt írni? :)
Egyre izgalmasabb ez az egész SOUND téma! Ha így megy tovább, az FL Studio helyett is EP-t fogok használni.
Title: Re: RaMuGe - random music generator
Post by: IstvanV on 2017.October.23. 13:24:56
lehetne egy sound parancs to mid parancsok függvényt írni?

Természetesen lehetne, itt (https://enterpriseforever.com/sound/ep-zenek-mid-be-konvertalva/msg66409/#msg66409) található például Szipucsu Freeee zenét lejátszó BASIC programja MIDI-sre alakítva. Akár két emulátor és/vagy MIDI szerkesztő is összeköthető loopMIDI-n keresztül, az egyik emulátoron a midiplay fut, a másik pedig a zenét generálja.