Welcome, Guest. Please login or register.


Recent Posts

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 10
1
Hardver / Re: Enterprise Issue7 alaplap
« Last post by Judge on Today at 14:20 »
Így lesz valóban igaz a szlogen "ENTERPRISE FOREVER", hogy van egy Vaczko Karcsink.  :bow: :smt038
2
Hardver / Re: Enterprise Issue7 alaplap
« Last post by Trefe on Today at 13:10 »
Quote
CPU

A gép még mindig Z80-nal üzemel...

Engem ez a szövegrész kis reménnyel tölt el. Hátha egyszer lesz Z180...

:oops:

Nem mellékesen gratulálok! Várom a folytatást.
3
Weboldalak / Re: EP128.hu
« Last post by szipucsu on Yesterday at 18:41 »
1045 db letölthető játék van. (Ebben a CP/M-mes szöveges kalandjátékok is benne vannak.)
Akkor 18 év alatt olyan 300-zal nőtt a játékok száma, ez azért nem rossz! (Közben került is le néhány, amelyikről kiderült, hogy nem használható.)
4
Hardver / Re: Enterprise Issue7 alaplap
« Last post by neurox on Yesterday at 16:32 »
So far, this is not very exciting, because in essence it can do almost nothing more than an old motherboard (except that it fits on about a third of it and consumes much less 🙂). The real magic starts with rev0.e, but I'll report back when I get there...

On the contrary - this is nothing short of spectacular! Excellent work! :-) Still tricky with the Nick and Dave, but I love that you've made room for further development by other interested parties. Some time in the near future, my dad is helping me repair a couple of my old Enterprise systems - he was one of the original resellers in Denmark, and I'm sure he'll be very excited to see the ISSUE7 :-)

Regards,
HC
5
Weboldalak / Re: EP128.hu
« Last post by Lacika on Yesterday at 16:32 »
Most hány játékot lehet letölteni? Kíváncsi lennék, 18 év alatt mekkora volt a bővülés.

1045 db letölthető játék van. (Ebben a CP/M-mes szöveges kalandjátékok is benne vannak.)
6
Hardver / Re: Enterprise Issue7 alaplap
« Last post by Tutus on Yesterday at 14:59 »
:smt038 :smt038 :smt038
Ez nem semmi!
Gratulálok és nagyon várjuk a folytatást! :)
7
Hardver / Re: A Z80 Tape használata EP-hez
« Last post by Lacika on Yesterday at 08:24 »
Meg kell kérdezni Lacikát, de talán az ep128emu tape editorrával készülhettek.

Igen, azzal készültek.
8
Hardver / Re: Enterprise Issue7 alaplap
« Last post by Dr.OG on Yesterday at 05:15 »
Ez megsüvegelendő teljesítmény! Szívből gratulálok hozzá!
9
Hardver / Re: Enterprise Issue7 alaplap
« Last post by Ep128 on 2024.July.15. 22:20:21 »
Eszelős, fantasztikus, gratulálok! :-)
(Na, "ilyenekért" szeretek itt este olvasgatni... :-D )
Várjuk a folytatást (nagyon)! :-)
10
Hardver / Re: Enterprise Issue7 alaplap
« Last post by kvaczko on 2024.July.15. 18:35:12 »
Na mégis rászántam egy órácskát.

Szóval ez az első működő Enterprise Issue 7 rev0.c alaplap, amiről korábban már volt szó. Olyan új alaplap az Enterprise-hoz, ami az eredeti dobozba befér és igyekszik integrálni csomó olyan funkciót amik eddig egyáltalán nem vagy csak külső bővítőkártyák segítségével voltak megoldhatóak. Célom "kimaxolni" az Enterprise-t, már ami a hardvert illeti.


Először is a betűjelekről:

rev0.a   - Ez volt a teaser board, amit tavaly karácsonykor mutattam. Az égvilágon nem volt rajta semmilyen alkatrész. 🙂

rev0.b   - Ezt az üres alaplapot mutattam be nektek a nyár előtti utolsó klubnapon. Azon már csomó dolog a helyén volt, elméletileg működőképes is lett volna, ha megépítem, de ott még nem volt semmi a hangrészből, a magnókezelésből, szóval nem volt értelme megépíteni. Egy koncepciónak oké volt, meg azt látni (és a klubban mesélni róla egy órát), hogy merrefele is indultam el.

rev0.c   - Ez a lap már működik. Gyakorlatilag ebben a formájában egy teljes értékű Enterprise 64-ről van szó, minden olyannal, ami a működtetéséhez szükséges. Illetve teszt jelleggel van rajta egy csatlakozósor is, amire a belső RAM bővítéseket rá lehet dugni, pl. a saját 512kB-os bővítőmmel nagyon jól teszi a dolgát. 🙂

Mesélek róla röviden.

Az áramkörtervezésekkor nekem több fontos dolog van a szemem előtt. Az első természetesen, hogy lehetőleg működjön. 🙂 A második, hogy jól nézzen ki. A harmadik, hogy moduláris legyen, legfőképp azért, hogy kisebb-nagyobb megszakítások (napok, hetek) után azonnal fel tudjam venni a fonalat és tudjak vele érdemben haladni tovább.

Amint az látható, ellentétben az eredeti alaplappal, itt funkcionális egységek lettek kialakítva, amik egymástól jól elkülönülnek. Ezek összeköttetésére van a lap hosszanti oldalán (a panel forrasztási oldalán végigfutó) buszrendszer, ami minden, a funkcionális egységeket egymással összekötő jelet tartalmaz. A busz az Enterprise felirat sávjában húzódik meg.

A panel felső oldalán vannak csak alkatrészek és a modulok összekötése is itt történik a buszrendszerrel.  Jól látható, hogy ez alatt van egy modulsáv, kezdve a Z80-al és a körítésével, majd mellette (ideiglenesen) egy hagyományos ROM foglalat, aztán egyelőre semmi más. Illetve a felső rész pedig a billentyűzetcsatlakozók környékével zárul, a jobb oldal még üres.

táp

Az alaplap továbbra is a hagyományos féltégla tápról működtethető, de köszönhetően egy kis apróságnak, bármilyen 9-12V-os tápegység ráköthető, bármilyen bekötéssel (tehát nem kell arra figyelni, hogy a negatív az a belső pöckön érkezik-e meg, vagy a csatlakozó külső részén. Ez azért jópofa, mert így nem kell egy boltban kapható 9V-os tápon a csatlakozót cserélni, hisz százból száz tápegységen a tápcsatlakozó külső gyűrűjén van a negatív, Spectrum és EP "betegség", hogy megfordították a polaritást. A bemenő rész kapott némi szűrést, illetve egy biztosítékot is, ami túlzott áramfelvétel vagy zárlat esetén kiold, majd rövid idő elteltével önmagától visszazár. Nem kell a gépben biztosítékot cserélni, a tápegység mégse megy tönkre, jó, mi? 🙂

A tápáramkörök a REPower-ből lehetnek ismerősek, egy az egyben emeltem át a kapcsolásokat, jól beváltak az elmúlt két évben. Csináltam egy 3,3V-os táprészt is, ez a gépben gyárilag nincs benne, nem is kell jelenleg, de (majd írom később) lesz szerepe.

A tápegységben még van valami, amit most még nem árulok el, de már elő van készítve és működik is, lehet majd szeretni. 🙂

védelem

Mivel ezen az alaplapon sokkal modernebb (érzékenyebb) alkatrészek vannak, az alaplap cartridge és expansion bus csatlakozói külön ESD védelmet kaptak. Ugyanígy ESD védett a két magnócsatlakozó és a kompozit videokimenet is. Ez elektrosztatikus kisülés elleni védelmet jelent, a célja az, hogy gyapjúpulcsiban a gépen matatva se okozzunk számára maradandó élményt. 🙂

CPU

A gép még mindig Z80-nal üzemel 🙂, a bal alsó sarokban az a pici kis fekete négyzet egy gyárilag 10MHz-re kalibrált (a valóságban most csak a rendes 4MHz-es tempóval működő) Z80-as processzor. A CPU rész érdekessége a négy fekete IC a Z80 fölött, ezek buszmeghajtó áramkörök, azaz a gép expansion slotjára úgy lehet majd több bővítőkártyát csatlakoztatni, hogy nem kell aktív buszbővítő egység. Magyarán a buszbővítő gyakorlatilag az alaplapra van integrálva.

kép

Az alaplapra rápítettem a saját RGB-kompozit/S-Video átalakítómat, így a gépből a modulátor kimenete helyén egy csodaszép kompozit kép jön ki, illetve az S-Video is hozzáférhető lesz a későbbiekben a gépház megbontása nélkül.

Itt a későbbi kísérletezés/fejlesztés lehetősége is megvan, már ami az analóg videójeleket érinti. Az EP-ben a Nickből nyolc biten jön ki a kép, három-három bit van az R (piros) és G-re (zöld) és két bit a B-re (kék). Ezt a nyolc kimenetet annakidején egy nagyon egyszerű, nyolc ellenállásból álló digitál-analóg konverterrel látták el, így lettek különböző színárnyalatok az egyes pixeleknél. Ugyanakkor digitál-analóg átalakítást lehet IC-kkel is csinálni, erre a célra van két kifejezetten érdekes ún. triple-DAC IC, az STV8438CV és az ADV7123/7125. Az a tervem, hogy egyszer (...) majd készítek ilyen piggyback panelkákat, ezzel a kétféle IC-vel, hogy az ellenállásos DAC-ot ki lehessen váltani. Gőzöm sincs, lesz-e bármilyen pozitív hatása a képminőségre, de hogy a próbához a lehetőség legalább meglegyen, egy 14 pólusú csatlakozóhelyet alakítottam ki a piggyback panelek cserélgetésére.

video RAM (FCh-FFh)

A gép video RAM-ja ugye az alaplapra volt régen is integrálva, az Enterprise 64 összes memóriája valójában video RAM, amit közvetlenül a Nick kezel. Az összes többi RAM vezérlése a DAVE dolga. Jó, ebben is lesz némi csavar a jövőben, de most nem mennék bele... 🙂 Tehát a 64k RAM itt is külön van a buszillesztőivel, közvetlenül a NICK chip alatt.

billentyűzet

A szokott csatlakozókat kapta meg az új alaplap is, itt egy érdekességet említek csak meg, a KEYBOARD 1 csatlakozó alatt egy IC helyét. Ide a későbbi verziókban egy mikrokontroller kerül, ami lehetővé teszi USB vagy PS/2 billentyűzetek közvetlen csatlakoztatását a géphez.

NICK és DAVE

A két mumusról írok utoljára. Kaptam hideget, meleget a NICK és DAVE végett, ugyanis kijelentettem már az elején, hogy nincs szándékomban a két cél IC-t kiváltani, azokat régebbi alaplapokból ki kell termelni, ha az ember működő Issue7 alaplapot szeretne. Ez sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy ők nem fogják a régi alaplapjukat szétforrasztatni azért, hogy az Issue7 működjön. Egyfelől jogos, másfelől meg nekem erről más a véleményem, de ezt már kifejtettem...

A valódi kiváltásukhoz valami FPGA alapú megoldás kell, amivel én sohase foglalkoztam és nem is izgat a téma különösebben. Ámde vannak itt lelkes emberek, akik pedzegették a NICK és DAVE megvalósítását FPGA-ban, úgyhogy szó ne érje a ház elejét, a NICK és DAVE egy-egy pici panelt kapott négy oldalán tüskesorokkal (talán a képeken nem annyira látványos), tehát így megteremtődött a lehetőség arra, hogy bárki, aki egy alkalmas FPGA-ban lefejleszti a két speciális IC-t, az az Issue7-re rá tudja applikálni könnyen és gyorsan. Ehhez segítségül van a 3,3V-os táprész, ami a tüskesorok egy-egy nem használt lábán megjelenik. Szóval hajrá, hajrá!
Egyelőre ennyi van kész. A rev0.c-n volt pár hiba, azokat javítottam, most a rev0.d-t gyártják már Kínában, azzal az a célom, hogy az eddigi feltárt hibák javítása után legyen egy valóban kész, "pöcc-röff" EP64 gép.

Ez eddig nem túl izgalmas, mert érdemben szinte semmivel nem tud többet, mint egy régi alaplap (leszámítva, hogy annak kb. az egyharmadán elfér és jóval kevesebbet fogyaszt 🙂). Az igazi varázslat a rev0.e-vel kezdődik, de arról majd beszámolok, amikor odáig jutok...VK


Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 10