Welcome, Guest. Please login or register.


Recent Posts

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 10
1
BASIC / Re: SPEED Collector
« Last post by Ferro73 on Today at 15:22 »
Esetleg működne úgy is:
Code: [Select]
1600       LET CIKL=CIKL+1:LET A=1:LET T=T+1helyett
Code: [Select]
1600       LET CIKL=CIKL+1:LET A=0:LET T=T+1
és

Code: [Select]
1680       END IF
 1690       GOTO 1720
 1700     END IF

helyett
Code: [Select]
1680       END IF
 1700     END IF

Nem túl sok
Egyre profibb vagy.
2
BASIC / Re: SPEED Collector
« Last post by szipucsu on Today at 14:54 »
Jó lett, igaz a második pályán meghasaltam, oda még 3 élettel jutottam, és ott felgyorsult játék mellett elvesztettem az első életet, nemtom hány pötty volt még hátra, aztán gyorsan a másik kettőt is :D
Egyszer én is jártam így, bár én az utolsó pályával, nagyon kegyetlen. :D
Életvesztésnél nem kell a pályát teljesen elölről kezdeni, az összeszedett bogyókat nem kell újra összeszedni, de a kincseket igen. Mivel az összeszedett bogyók függvényében változik a sebesség, így életvesztésnél rögtön nagy sebességgel indulhatunk, ami ha nem figyelünk, másodperceken belül kampec eredményre vezet. Másrészt, nagy sebességgel újra összeszedni a kincseket jóval nehezebb. De talán belefér ennyi nehezítés. Vagy nem? Inkább életvesztésnél újra kelljen összeszedni bogyókat is, hogy ne legyen rögtön az elején akkora a sebesség? Szerintem gyakorlással bele lehet jönni.

Quote
mit szólsz az ENTERPRISE felirathoz ilyen palettával?
0,7,63,255
Kipróbáltam, király! Majd ez lesz a végleges változatban.
Én is gondolkoztam az EP felirat színein, mert volt benne sárgás-pirosas is, ez a szín meg amúgy is túlteng mindig a képernyőn. Jobb most így, minél több szín egyszerre a képernyőn, annál jobb! Kicsit baj, hogy behatárolt az, hogy mi mutat jól, így valami sárgás színen kívül a falak nem mutatnak túl jól más színnel, a szörnyekhez is 1-2 szín illik, a krapekhoz is, és így már behatároltak a lehetőségek.
Nekem az első 3 szint palettája tetszik, a legjobban a 3. szinté, a többi szint palettája úgy, ahogy elmegy. Lehetne szavazni, kinek melyik paletta tetszik jobban, és akkor 2-3 paletta váltaná csak egymást a játék során. És ezt a 2-3 palettát kellene majd megcsinálni úgy, hogy soronként is változzanak a színek.
Itt most 7 színből áll egy pálya palettája. (Ebből 1 háttérszín, illetve még egy háttérszín van, de az praktikus okokból megegyezik a másik háttérszínnel, mert nem lenne jó, ha különböző karakterek háttere más-más színű lenne - elvileg, mert volt, hogy jól mutatott a másmilyen sötét pl. falon belül, de a karakterek körül meg hülyén néz ki.) Gondolom, mind a 7 színt nem kellene átmenetessé tenni, hanem 2-3 színt, hogy soronként változzon az árnyalat. Nézegettem a Treasure Cave-t, ott sem változik az összes szín soronként, ha jól láttam. Viszont ott marha jó pályaelemek vannak, én csak ilyen egyszerű vonalakat használok főleg. Bár túl sok szabad karakter nincs, de talál lehetne itt is a Treasure Cave-hez hasonló falakat rajzolni ott, ahol vastagabb a fal. De így is kicsit próbáltam trükközni a rácsokkal, hogy látványosabb legyen.

Quote
Meg amit még ki lehetne próbálni, ilyen játékot 4x esére növelt sprite-okkal, és pályaelemekkel, a sprite-ok, és a fal elemek is 2x2-esek lehetnének, és vagy a pálya kisebb, vagy scrollozós, vagy csak lapváltós, ha elérted a pálya szélét, a scrollozós se lenne vész, bocs a scrollozós csak függőleges scroll lehetne Basicből, mert nem lehet szélesebb lapot definiálni, mint 42, de scroll mentesen is érdekes lehetne egy 2x2-es elemekkel megáldott Basic+ZZZIP Pacman klón :)
Nem lenne rossz! Az a baj, csak nyáron van egy kis szabadság. Ha az év többi része is ilyen lenne, akkor megcsinálnám. :D Viszont a Treasure Cave majdnem pont ilyen, csak nem basic-ben. Lehet, jobb lenne a Treasure Cave-ből lopni el a pályaelemeket és sprite-okat, és abból csinálni basic programot. Azokat a pályaelemeket kellene kihagyni, melyeken átmegy a krapek és nem törli le (pl. belógó cseppkövek, növényzet, létra), mert basicből bonyolult lenne megcsinálni, hogy ne törölje le. Még a figurát kellene módosítani, hogy pacman formájú legyen, és abba az irányba tátogjon, amerre megy, még a szörnyikék is maradhatnának talán.
Kíváncsi lennék, basicből megírva a Treasure Cave milyen sebességgel menne Zzzippel fordítva.
3
BASIC / Re: SPEED Collector
« Last post by geco on Today at 08:29 »
Jó lett, igaz a második pályán meghasaltam, oda még 3 élettel jutottam, és ott felgyorsult játék mellett elvesztettem az első életet, nemtom hány pötty volt még hátra, aztán gyorsan a másik kettőt is :D
mit szólsz az ENTERPRISE felirathoz ilyen palettával?
0,7,63,255

Meg amit még ki lehetne próbálni, ilyen játékot 4x esére növelt sprite-okkal, és pályaelemekkel, a sprite-ok, és a fal elemek is 2x2-esek lehetnének, és vagy a pálya kisebb, vagy scrollozós, vagy csak lapváltós, ha elérted a pálya szélét, a scrollozós se lenne vész, bocs a scrollozós csak függőleges scroll lehetne Basicből, mert nem lehet szélesebb lapot definiálni, mint 42, de scroll mentesen is érdekes lehetne egy 2x2-es elemekkel megáldott Basic+ZZZIP Pacman klón :)
4
BASIC / SPEED Collector
« Last post by szipucsu on Yesterday at 23:36 »
Kicsit pang a fórum, ezért gondoltam, megosztom a Speed Collectort, bár még nincs kész teljesen. De tekinthető akár késznek is, 6 pálya van benne egyelőre, végigjátszható, minden működik benne. Nagy terv lenne még soronként változó palettásra megcsinálni a pályákat.
Nagyon hasonlít egy régebbi játékra (vajon melyikre), de ahhoz képest van benne több újítás, a játékmenet is változott kicsit, többet kell taktikázni, de a cél most is összeszedni a kincseket és még 200 bogyót, utána tudunk nekimenni a szörnyeknek.
Fut EP 64-en is, de kicsit elveszik a lényeg a sebesség miatt, ami a játék címében is benne van.
Első ránézésre eléggé durva pályák is vannak benne, de mindegyik teljesíthető. Az első két pálya laza, lötyögős, utána egyre durvul a helyzet. :D
* Speed Collector 001.ep128s (53.09 kB - downloaded 9 times.)
* Speed Collector 001.zip (22.29 kB - downloaded 3 times.)
5
Interface / Re: Internal memory expansion
« Last post by BitHajlito on 2022.August.12. 22:58:21 »
Helló Mindenki

An other new instance for Elmer's plan. Just after the first Power On. There was two reason to rebuild this nice memory extension. Tell the truth, previously I had an 1 MB card from Sebastian Kotek and it works fine, without problems.
First of all I need a second memory card for my second Enterprise. The other goal is to learn, how to soldering Surface Mounted Devices. I know the Enterprise hw, Z80 Assembly and memory mapping and I had knowledges in "traditional" 1/10 inc, hole mounted TTL electronics, but I always tried to avoid the SMD in my hobby projects.

The main steps in short:

1. download the ep64-1536kb-sram-board.zip from this topic
2. Start the online EasyEda
3. Generate a blank project and inport the sch and pcb files from the zip.
4. Click to Order PCB.
(I ordered the IC-s and capacitors separated from the PCB.)
5. The pcb arrived in 10 days or less.
6. I visited my collegaue and asked, I want to watch the mount process.
He was very helpfull and I think I able to proceed similar actions in the future.
7. The mainboard of the Enterprise was ready to receive the memory board because of the previous memory extension. I had to reorganize the adress and power wires in a new 10 pole connector case only.

I am going to test the new extension on the next days.

Thanks to Elmer for the free design and Endre for the soldering lesson.
6
Display / Re: Almost there!
« Last post by emptiness on 2022.August.12. 18:05:55 »
Check the 5V voltages not just at the regulators, check at chips, for example: U24, U25, U33 on +5A, ROM, onboard RAM, Z80 on a +5B
Nick chip use +5A, if it is lower can also result this wobbling effect. Also check +12V, for example on U35 Pin14,15,16.
And do you have a scope? Will be good check the Nick clock.

Sorry, for  the months delay -  a few unforeseen events happened and I got distracted.

These are the voltages I measured between the  VCC and GND pins of the following chips:
U24 4.94
U25 4.94
U33 4.93
U35 11.87
RAM 4.92
ROM 4.91
Z80 4.91
NICK 4.92

I'm having trouble with my scope so I haven't managed to get the Nick chip clock yet - still working on that.

In order to help me identify the chips and  pinouts on the circuit board I made the following image - I'm attaching here in case someone else might find it useful. The XCF file is the GIMP original with the layers preserved for ease of editing.
29307-0
7
CPC-ről / Re: The Sword of Ianna
« Last post by szipucsu on 2022.August.10. 14:57:50 »
Kipróbáltam a legújabb verziót, itt már az eleje felé is van más paletta, úgy tűnt. Sajnos lepotyogtam egy szakadékba, melynek aljára valami gyomnövénytermesztő tüskéket helyezett el, és kezdhettem elölről az egészet, így kicsit félretettem. A zenei újítást még nem sikerült tesztelnem.
8
Games / Re: Wizball
« Last post by AoC on 2022.August.09. 22:45:54 »
which can be half if 2 screen is used and it's content is moved by 2 pixels.
Yes I was referring to the two screen method as 'smart techniques'. In 16 color mode there are only 2 pixels in one byte, so 2 screens are enough for a pixel level scroll.
9
Játékok / Re: Bounty Bob strikes back
« Last post by Zozosoft on 2022.August.09. 20:01:55 »
Ha alapból nem látszik az opció, akkor valószínűleg nem tudott róla az átíró, ezért át sem írta.
10
Játékok / Re: Bounty Bob strikes back
« Last post by ergoGnomik on 2022.August.09. 19:29:02 »
Hiába nyomkodom a 2-es vagy F2-es gombokat. Semmi.
Akkor lehet, hogy ez a konverzió (legalább is én konverziónak gondolom) hibás. A kisebbik lehetséges hiba, hogy valahová máshová került a funkció átíráskor a billentyűzetek különbözősége miatt. A nagyobbik meg az, hogy olyan rosszul készült az átirat, hogy elérhetetlenné vált vagy teljesen ki is maradt a játékból.
Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 10