ENTERPRISE KLUB
2021. október 2., 1055 Budapest, Nyugati tér 9. 14-19 óráig
Belépés kizárólag klubtagok részére! (Klubkártyával vagy előfizetéssel!)
Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: Tegyük rendbe az EP programokat! (Read 261134 times)

Offline Lacika

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3049
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3
    • View Profile
    • http://www.ep128.hu
Re: Tegyük rendbe az EP programokat!
« Reply #495 on: 2010.June.05. 07:43:02 »
Jó a színkompozíció! A szürke talaj különösen üdítő a lilához képest  :ds_icon_cheesygrin:
Három hibáról viszont töltöttem fel snapshot-ot:
1. az adott helyről nem lehet felugorni a szobában lévő utolsó tárgyhoz.
2. Nem tudom, hogyan sikerült előhoznom, a folyosók időnként kuszák lesznek a scrolltól. Ha egy szobából lépünk ki, jók lesznek.
3. Ha ellenőrzöm, hogy elég puzzle-darabbal rendelkeze-e? Az üzenet hibás.
« Last Edit: 2010.June.05. 09:42:07 by Lacika »

Online geco

  • EP addict
  • *
  • Posts: 6288
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3
    • View Profile
Re: Tegyük rendbe az EP programokat!
« Reply #496 on: 2010.June.05. 09:43:32 »
Jó a színkompozíció! A szürke talaj különösen üdítő a lilához képest  :ds_icon_cheesygrin:
Három hibáról viszont töltöttem fel snapshot-ot:
1. az adott helyről nem lehet felugorni a szobában lévő utolsó tárgyhoz.
2. Nem tudom, hogyan sikerült előhoznom, a folyosók időnként kuszák lesznek a scrolltól. Ha egy szobából lépünk ki, jók lesznek.
3. Ha ellenőrzöm, hogy elég puzzle-darabbal rendelkeze-e? Az üzenet hibás.
Letöltöm, nézem :)
Az elsővel találkoztam, azt hittem én vagyok csak annyira béna :D

Offline Lacika

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3049
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3
    • View Profile
    • http://www.ep128.hu
Re: Tegyük rendbe az EP programokat!
« Reply #497 on: 2010.June.05. 10:17:45 »
A "munkapadon" is a kijelölés kicsit "furcsa". Kijelölöm pl. a bal felső helyet, és az alatta lévő is kijelölődik. Ettől föggetlenül egyébként valamennyi funkció (pl. színezés, egmásra helezés) működik.

Online geco

  • EP addict
  • *
  • Posts: 6288
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3
    • View Profile
Re: Tegyük rendbe az EP programokat!
« Reply #498 on: 2010.June.05. 14:31:19 »
A "munkapadon" is a kijelölés kicsit "furcsa". Kijelölöm pl. a bal felső helyet, és az alatta lévő is kijelölődik. Ettől föggetlenül egyébként valamennyi funkció (pl. színezés, egmásra helezés) működik.
Ez is megvan, meg a másik 3 is, itt az volt a baj, hogy annak elkerülése érdekében hogy a betöltőmet felülírja a program, HL,0000h-nak ugyanazt az értéket adtam, mint amit később felvesz, így kétszer xorolt ugyanarra a helyre, ez okozta a galibát, a folyosó zizizését az okozta, hogy az egyik helyen a spectrum karaktermemória címét nem írtam át, az elérhetetlen helyet pedig az okozta, hogy az attribútum memória helyett a pixel memóriából olvasott be valamilyen szemetet.

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4825
  • OS:
  • Linux 64 bit (Suse) Linux 64 bit (Suse)
  • Browser:
  • Firefox 3.5.4 Firefox 3.5.4
    • View Profile
Re: Tegyük rendbe az EP programokat!
« Reply #499 on: 2010.June.05. 18:45:28 »
Itt egy újabb verzió, amely a DAVE hanggenerátorait használja a Spectrum 1 bites "D/A" kimenetének az emulációja helyett:
  * impmiss1.com (2.97 kB - downloaded 217 times.)
  * impmiss1.scr (13.5 kB - downloaded 227 times.)
  * impmiss1.prg (41.25 kB - downloaded 206 times.)
Ez egyben kompatibilis a turbós gépekkel is, bár néhány helyen még gyorsul, ha nem 4 MHz-es a gép. További változtatások: valamivel gyorsabb sprite rajzoló rutinok, más hang a robotok lövéseinél (ez a CPC-hez lett hasonló) és a játék elvesztésénél, és a végtelen init és snooze helyett (amelyekkel közel azonos funkciójú más csalások is vannak) új csalások: ártalmatlan, vagy lőni nem tudó robotok is választhatók.

Offline Lacika

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3049
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3
    • View Profile
    • http://www.ep128.hu
Re: Tegyük rendbe az EP programokat!
« Reply #500 on: 2010.June.05. 19:10:17 »
Nagyon jó lett a robotok hangja!
Csinálsz belőle tömörített verziót? (most, hogy már átszabtam a disk image-ket...  :oops:)

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4825
  • OS:
  • Linux 64 bit (Suse) Linux 64 bit (Suse)
  • Browser:
  • Firefox 3.5.4 Firefox 3.5.4
    • View Profile
Re: Tegyük rendbe az EP programokat!
« Reply #501 on: 2010.June.05. 20:21:17 »
Csinálsz belőle tömörített verziót? (most, hogy már átszabtam a disk image-ket...  :oops:)

Egyelőre még tesztelem, és megnézem, van-e még javítandó hiba, vagy lehet-e fejleszteni vagy optimalizálni valamit. A C64 színeket nem kellene beépíteni ?

Offline Lacika

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3049
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3
    • View Profile
    • http://www.ep128.hu
Re: Tegyük rendbe az EP programokat!
« Reply #502 on: 2010.June.05. 20:49:16 »
Egyelőre még tesztelem, és megnézem, van-e még javítandó hiba, vagy lehet-e fejleszteni vagy optimalizálni valamit. A C64 színeket nem kellene beépíteni ?

Olyan verzió végül is már van... Bár a lila-sárga talajt lehetne likvidálni...
« Last Edit: 2010.June.05. 21:13:57 by Lacika »

Offline Lacika

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3049
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3
    • View Profile
    • http://www.ep128.hu
Re: Tegyük rendbe az EP programokat!
« Reply #503 on: 2010.June.05. 21:14:05 »
Tényleg! pl. F1-F2-re nem lehet tenni palettaváltást? (eredeti Spectrum / C64-szerű)

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4825
  • OS:
  • Linux 64 bit (Suse) Linux 64 bit (Suse)
  • Browser:
  • Firefox 3.5.4 Firefox 3.5.4
    • View Profile
Re: Tegyük rendbe az EP programokat!
« Reply #504 on: 2010.June.06. 00:02:05 »
Tényleg! pl. F1-F2-re nem lehet tenni palettaváltást? (eredeti Spectrum / C64-szerű)

Csak a paletta változtatását egyszerű megoldani (az F1-F2-t egyébként a játék közbenre értetted, és nem a betöltéskor ?), azt ki is lehet próbálni, hogyan nézne ki, ezekkel a monitor parancsokkal (normál 128K-s konfiguráción):

am 0
sr 3f4000 3f4fff 0 49 92 db 24 6d b6 ff, * 11 ea 3b 8c 88 ce *
sr 3f4000 3f4fff 0 36 c4 1b, * * 8c 3b
o 81 8c


A szobák átszínezése nem tudom, megoldható-e játék közben, de betöltéskor választhatóan biztosan.

Online geco

  • EP addict
  • *
  • Posts: 6288
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3
    • View Profile
Re: Tegyük rendbe az EP programokat!
« Reply #505 on: 2010.June.06. 11:06:22 »
Olyan verzió végül is már van... Bár a lila-sárga talajt lehetne likvidálni...
Lila-fehér jó lesz helyette?
Tényleg! pl. F1-F2-re nem lehet tenni palettaváltást? (eredeti Spectrum / C64-szerű)
Persze, bár nem tudom, hogy milyen színekben fog pompázni pl a lift, a lift vázában a feketét helyettesítettem, most világosbarna, nemtom eredetileg az milyen szín volt, meg betettem ha átváltunk spectrum színekre, akkor likvidálni kell azt a részt, ami a plusz háttérszínt teszi be, és a szobák platformjait színezi át.
megcsináljam?
Ha a válasz igen lesz, megcsinálom, nem ma, meg vagyok fáradva  :oops:
« Last Edit: 2010.June.07. 13:23:16 by geco »

Online geco

  • EP addict
  • *
  • Posts: 6288
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3
    • View Profile
Re: Tegyük rendbe az EP programokat!
« Reply #506 on: 2010.June.06. 11:25:17 »
Csak a paletta változtatását egyszerű megoldani (az F1-F2-t egyébként a játék közbenre értetted, és nem a betöltéskor ?), azt ki is lehet próbálni, hogyan nézne ki, ezekkel a monitor parancsokkal (normál 128K-s konfiguráción):

am 0
sr 3f4000 3f4fff 0 49 92 db 24 6d b6 ff, * 11 ea 3b 8c 88 ce *
sr 3f4000 3f4fff 0 36 c4 1b, * * 8c 3b
o 81 8c


A szobák átszínezése nem tudom, megoldható-e játék közben, de betöltéskor választhatóan biztosan.

Egy kicsit sok lett a barna az aknában, de az eredeti színkombótól sokkal jobb.

Online geco

  • EP addict
  • *
  • Posts: 6288
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3
    • View Profile
Re: Tegyük rendbe az EP programokat!
« Reply #507 on: 2010.June.06. 11:34:34 »
Itt egy újabb verzió, amely a DAVE hanggenerátorait használja a Spectrum 1 bites "D/A" kimenetének az emulációja helyett:
Ez egyben kompatibilis a turbós gépekkel is, bár néhány helyen még gyorsul, ha nem 4 MHz-es a gép. További változtatások: valamivel gyorsabb sprite rajzoló rutinok, más hang a robotok lövéseinél (ez a CPC-hez lett hasonló) és a játék elvesztésénél, és a végtelen init és snooze helyett (amelyekkel közel azonos funkciójú más csalások is vannak) új csalások: ártalmatlan, vagy lőni nem tudó robotok is választhatók.
Jó lett, ez már EP64-en is majdnem elfogadható sebességgel fut:)

Offline Lacika

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3049
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 3.6.3 Firefox 3.6.3
    • View Profile
    • http://www.ep128.hu
Re: Tegyük rendbe az EP programokat!
« Reply #508 on: 2010.June.06. 21:22:07 »
Egy érdekes jelenség (hiba?), amiben mindkét változat érintett:
A robo bénító hatása bizonytalan, valamikor csak egészen rövid ideig tart a hatása. Geco verziója egyébként szőrösszívűbb  :ds_icon_cheesygrin:
Töltöttem fel egy-egy snapshot-ot, nézzétek meg, kérjetek robotbénítót. Konkrétan itt Geco verziójában nincs is hatása a bénítónak.

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4825
  • OS:
  • Linux 64 bit (Suse) Linux 64 bit (Suse)
  • Browser:
  • Firefox 3.5.4 Firefox 3.5.4
    • View Profile
Re: Tegyük rendbe az EP programokat!
« Reply #509 on: 2010.June.06. 22:20:26 »
Egy érdekes jelenség (hiba?), amiben mindkét változat érintett:
A robo bénító hatása bizonytalan, valamikor csak egészen rövid ideig tart a hatása. Geco verziója egyébként szőrösszívűbb  :ds_icon_cheesygrin:
Töltöttem fel egy-egy snapshot-ot, nézzétek meg, kérjetek robotbénítót. Konkrétan itt Geco verziójában nincs is hatása a bénítónak.

Akkor van probléma, ha elhagyod a szobát, mielőtt a robotbénító lejárna. Ilyenkor látszólag elveszik, de ha később újat kérsz, az onnan kezdi a visszaszámlálást, ahol az előző félbeszakadt (rosszabb esetben csak az utolsó tizedmásodpercek, mint a snapshotban is). Egyébként az időtartamának pontosan 20 másodpercnek kellene lennie.

Javítás:

Code: ZiLOG Z80 Assembler
  1. A   7603  21 27 BF     LD    HL, BF27
  2. A   7606  7E           LD    A, (HL)
  3. A   7607  A7           AND   A
  4. A   7608  28 10        JR    Z, 761A
  5. A   760A  35           DEC   (HL)
  6. A   760B  23           INC   HL
  7. A   760C  AF           XOR   A
  8. A   760D  77           LD    (HL), A
  9. A   760E  32 04 85     LD    (8504), A

Magyarázat:
  - a BF27h címen a megmaradt robotbénítók száma található
  - ha BF28h-n 0 van, akkor a bénító aktív
  - a 8504h címen található jelzőbyte 0 értéke kényszeríti a 8502h-8503h számláló újratöltését 500-ra (1/25 másodpercenként csökken)
A hiba az volt, hogy 8504h-ra eredetileg nem írt 0-t (oda csak akkor kerülhetett 0, ha a számláló lefutott). Így egyébként ha már aktív a robotbénító, akkor újra kérve feltöltődik a számláló 20 másodpercre, eredetileg viszont nem történt semmi (a második bénító elveszett, akkor is, ha az elsőből kevesebb, mint egy másodperc maradt).
« Last Edit: 2010.June.06. 22:30:45 by IstvanV »