Enterprise Forever

:HUN => Programozás => Topic started by: endi on 2012.April.02. 20:51:44

Title: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2012.April.02. 20:51:44
Gondoltam nyitok egy ilyen topikot. :)
Szóval. Az EP Basic-je marha jó. Ezt tudjuk. De mit lehetett volna-lehetne max kihozni belõle? Itt fõleg játékokra gondolok. :)

Szabályok szerintem: játszható játék legyen. Azaz: biztos lehetne akár 3d fps játékot is, csak 0.01 fps-el menne. :) De az nem gond, ha lassú valamennyire egy játék szerintem. Pl. egy kalandjátéknál nem gond ha lassan rajzolja ki a pályát.

Csodálkozni fogtok, de a Book of Life játékomat Basicban kezdtem el írni! Pontosabban eleinte Basicben csináltam egy hasonló játékot. Simán a print utasítással írtam ki c16 módban karakterekbõl a pályát. Nem is volt olyan vészesen lassú. Persze ez még kaland jellegûbb játéknak indult.

A c16 módban print-el való kiírás több játékomban is használt módszer volt. Mert ügye jó nagy karaktereket lehet így kiírni. Sajnos ezek a játékok vesztek el fõleg... :( Kb. csak a Mega Pac Man maradt meg ami ilyesmi volt: http://www.ep128.hu/Ep_Games/Leiras/Mega_Pac_Man.htm

Pedig a többiben alkalmaztam egy olyan pályarajzoló trükköt, hogy 2x kirajzolt pályával 3 színt értem el. Persze nem nagy trükk, xor-al kellett printelni és így jött létre az újabb szín. (Sajna háttérszín c16 módban nincs, az mindig fekete, így 4 színt nem lehetett elérni az xor trükkel.)
2x rajzolni a pályát még viszonylag gyors volt és megérte. Csak ügyesen kellett a két grafikai "sprite"-ot (karaktert) megrajzolni.

Egyes ilyen játékaimban még a grafikus-karakteres rajzolás után is voltak trükkük, pl vonallal, fill-el még belerajzoltam. Ez kaland jellegû játékoknál volt jó. Meg aztán itt is alkalmaztam a soronkénti paletta állítást, persze Basic alól csak 8 pixelenként lehetett, de háttér színnek ez is jó volt.

Apropó sebesség: természetesen mindent Zzzippel fordítottam. :)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2012.April.02. 21:51:59
Egyszer pl. elkezdtem csinálni egy ilyen c16 "nagykarakteres" játékot, amiben pixelenként mozgott a fõhõs és az ellenségek. De azt hiszem ez már a erõsen határa volt a Basic sebességének: ugyanis ez már nem volt játszható. Fõhõs meg 1-2 ellenfél és már Zzzippel fordítva se tudtam elérni megfelelõ sebességet.
Meg villogott mint állat. :)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2012.April.02. 22:15:47
Á, jut eszembe, volt az Entersprite nevû bõvítõ (vagy mi volt a neve).
Na én azzal tök sokat próbálkoztam, hogy felhasználjam, de nem sikerült. Folyton volt valami baja.

Talán az ilyesmi (azaz asm-al segített Basic) még belefér ide...
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2012.April.02. 23:59:40
Ha szép játékot akarunk írni basicben, akkor eleve már a menüt is nem sima karakteres képernyõn, hanem attribútum képernyõn kell megnyitni, és így rögtön 7 színt használhatunk, így pl. mindegyik sor lehet egy-egy árnyalattal sötétebb/világosabb, ami Endinek amúgy is kedvenc húzása volt.
A hangokkal is lehet játszadozni, szûrõk, gyûrûmodulációk, envelope, ezeket a basic programok nem nagyon használják ki, de még a gépi kódúak se nagyon.
Digi hang is lejátszható basic-bõl, csak valahogy azt kéne megcsinálni, hogy a Sample Player ne mindig floppyról akarja betölteni, hanem a hang be legyen töltve a memóriába, és onnan játssza le a gép.
Talán 1-2 csatornás digi zene (Rockdigi-szerû) lejátszása is lehet basicbõl, ezt nem tudom.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Lacika on 2012.April.03. 08:32:00
Azért egy normális BASIC fordító nagyon hiányzik az IS-BASIC-hez.
Mi számítana normálisnak? Kompatibilis a 2.1-es BASIC-kel, választható real, integer fordítási mód.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2012.April.03. 20:33:36
Egy trükkel meg lehet szólaltatni digi hangot úgy basicbõl, hogy nem floppyról, hanem a memóriából olvassa ki a hangmintát. Meg kell nyitni egy ramdisket, erre átmásolni a wav fájlokat, és innen játszani le Sample Playerrel. Ezt persze csak EXDOS mellett lehet. De vinyós gépnél, gondolom, mindegy, mert vinyóról biztos kb. 0 idõ alatt betölti a wav-ot.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.January.30. 17:25:38
hát igen,basic ban max a Diktátort lehetett megírni,mert ennél bonyolultabbat szerencsétlen zilog  a basic fordítás erősen leköti az erőforrásait.

Ennek ellenére sok érdekes és ötletes megoldás készült
meg több nem is kezdetleges segédprogram is. Melyek közül nem egyet magam is felhasználtam szívesen.
Többek között karakterszerkesztőt ami hasznos volt a szöveges kalandjátékokhoz.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.January.30. 17:36:52
max a diktátort??
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.January.30. 18:36:25
Nem rossz értelemben írtam a max-ot.

Én is szívesen használtam a Basic-et. Assemblerben önálló fejlesztésem nem volt, max pár hebehurgya átírat, s mivel csapnivaló játékos voltam, ezért a gyári 1-2-3-4-5 élettel esélyem sem volt játszani, ezért jó pár számomra kedves játékot örök-életesítettem, s amit tudtam írtam át EXT1-re a joy-át.

Nem ledeklaráltam, a Basicot, és le a kalappal mindenkinek ki azon fejlesztett, mint mondtam nem írtam egy kalandjátékon kívül semmit, ami közvetlen lemezkezeléssel FORMÁZATLAN lemezről futott. 1 példány készült el mint iskolai vizsgamunka.

Talán Zozonál is vendégeskedett a lemez, vagy csak Kurczunál, ebben nem lennék biztos.

De azt fenntartom, hogy Basic ből írt grafikai rutin, sose fog felérni egy jól megírt gépi-kódú rutinnal, hisz már (s itt a kedvenc szavam) előemésztett a processzor számára.
Basicból láttam Mandelbrot ábrát rajzoló programot is, nálam is egy egész éjjel dolgozott, majd dühömben ua. megirtam assemblerben tetemesen csökkent a számításra fordított üzemídő.
S ha legalább olyan jól ismertem volna az LPT-t mint Zozo barátunk akkor mindezt interlace módban demóban kiadható lett volna.

Tényleg sok játék fut basicben, egyik a mindenki által ismert bombázós játék is abban fut, ami természetesen nekem is akkoriban a maga bugyuta módján legalább 3 heti elfoglaltság volt.

Egy hét játék, egy hét mire megértettem 10 évesen hogy működik a program és egy újabb hét hogy én ennél jobbat írok. Ami természetesen ma is ott tart, hogy el kellene kezdeni megírni. Sok sikertelen próbálkozás után leálltam. 

Tényleg le a kalappal mindenki előtt aki a kedvencünkön egy négy soros prg nél többet írt mert én sok építőt nem adtam ki.

Mondom jó néhány *.trn amit én követtem vagy mondjam úgy én is követtem el.

És bocsáss meg ha megbántottalak, nem akartalak megbántani.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.January.30. 21:14:44
Dehogy bántottál meg! :D
Csak azért szerintem van jópár elég jó basic program, és az EP basic képességei is szerintem elég jók.
Asszem nyitok is egy topikot!
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.January.31. 12:50:09
Endi!

Akkor kezdjük itt el boncolgatni a Basic programokat!

Tegyük függetlenné, hogy utility vagy játék, keressük meg a legokosabban programozott, a feladatát teljesen ellátó BAS-t.

Én kizárnám a Zzzip-elteket. Nem mint ha a kedves nagyrabecsülést érdemlő Péter barátunk munkája nem könnyítette volna meg sok száz basic-val "ügyetlenkedő" sorstársunk dolgát, hanem csak azért vessük el, mert a gépi kódra konvertált algoritmusokat nehéz visszafejteni valós környezetére.
De a kódon belül használt ASM-ot ne tiltsuk ki, mert felismerhető a program működése.


Tehát harcra fel!

Melyik BAS írója lehet a legügyesebb?

Felmerült a Diktátor a Pac Man az Amőba is.

De még melyik lehet?

Nekem nagyon tetszett egy analóg órát rajzoló prg. biztos hogy basic-ból írodott. Tudom ez se nagy truvaj mert némi rajz kell de tetszett.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Lacika on 2013.January.31. 13:36:35
Ha a kódolás technikai elvei a fő szempont én benevezek a Limonádé és a Kvíz című programmal. Mindkettő teljesen strukturált program. Otthonról majd berakom a programlistát.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.January.31. 14:00:50
Szerintem az hogy szépen van-e megírva egy program, nem teljesen mérvadó.
Eleve sokszor ha gyorsabb kódot akar az ember, nem feltétlen írja meg szépen. A játékfejlesztésben pl. kifejezetten hangsúlyos mindenféle piszkos trükkök használata. :)
Nem csak a régi időkben volt ám igaz ez, hanem manapsági is. Sőt, processzor szinten akkora "gányolások" vannak mint a ház. :) Nem véletlen, iszonyat sokat lehet ezzel nyerni sebességben.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Lacika on 2013.January.31. 14:14:19
Eleve sokszor ha gyorsabb kódot akar az ember, nem feltétlen írja meg szépen. A játékfejlesztésben pl. kifejezetten hangsúlyos mindenféle piszkos trükkök használata. :)
Nem csak a régi időkben volt ám igaz ez, hanem manapsági is. Sőt, processzor szinten akkora "gányolások" vannak mint a ház. :) Nem véletlen, iszonyat sokat lehet ezzel nyerni sebességben.

Ez szerintem elsősorban a gépközeli nyelvekre igaz, a magas szintű programnyelvekre már nem annyira. Ott inkább a hatékony algoritmus a fontos. Amikor próbálgattam a rendezési algoritmusokat, a nem rekurzív (GOSUB, GOTO hegyek) megoldás lassabbnak bizonyult mint a rekurzív. A 8 vezér feladvány megoldására találtam egy régi programot (az se volt valami szépen megírva), negyvenvalahány percig futott, a rekurzív nem egész öt perc alatt végez, ha jól emlékszem.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.January.31. 14:17:34
nem a szépséget hanem az okosságot keressük s az az amit kifejtettél az előző poszton
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.January.31. 18:44:19
Szerintem a TVC-re írt Létra című basic játék rendkívül látványos és nagyon jól játszható is. Nem tudom, ilyen "dinamikus" játékot láttam-e EP-re basicben.
Kicsit már off, nekem a hamika/Gombócfaló jellegű megvalósítás is nagyon tetszik, és basic-ből nem is nehéz megcsinálni. Nagyon ötletes húzás, hogy mindig csak letörli a kígyó utolsó karakterét, ahogy előre lépked, és azt a látszatot kelti, mintha az egész kígyó menne előre. Bár ezt szinte bármilyen gépen meg lehet csinálni basicben, de akkor is.

A Holdraszállás című EP basic játék is jó kis logikai feladvány és az ötlet is jó.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.January.31. 19:14:59
Hát a kígyó az egy scrollozó rutin.
Igen valóban egyszerű de látványos eredménnyel jár.

Sajna a TVC kimaradt az életemből, ezért nem ismerem a Létra kódját.

Ki kellene találni, hogy csak meglévő ismert programokat " versenyeztessünk ", vagy ugorjunk neki egy új projektnek?

Szerintem ha valaki eddig nem látott BAS-sal rukkol elő az magasabb jóindulattal és "pontszámmal" kezdjen.

Utána nézek a létrának az éjjel. 

Hátha konvertálható a rutin.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Zozosoft on 2013.January.31. 19:19:07
Úgy általában érdekes, hogy TVC-re sokkal több BASIC játék van, pedig a két BASIC elég közeli rokon.
De lehet azért is, mert nem voltak elkényeztetve sok Spectrum játékkal, így inkább többet programoztak :-)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.January.31. 19:24:39
zozo
van valami tvc emu ami elindul win7 en?
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Zozosoft on 2013.January.31. 20:14:06
Quote
van valami tvc emu ami elindul win7 en?
A WinTVC az fut (bár az ep128emu-hoz képest meglehetősen fapados...). BASIC program esetén lehet próbálkozni az EP-s TVC emulátorral is. (http://ep128.hu/Ep_Util/TVC_Emulator.htm)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.January.31. 22:27:07
A Létra benne van a TVC programcsokorban (http://ep128.hu/Ep_Games/Leiras/TVC_Program_Pack.htm), és működik a szoftveres TVC emulátorral, csak kilistázni nem lehet, de az ilyen apróságokat pl. Zozo pillanatokon belül le szokta küzdeni. A Bányász is érdekes játék, kicsit vicces is.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.January.31. 22:46:12
igen
sajnos tényleg nem lehet kilistázni.

De szerintem nem megoldhatatlan az Ep-n is adaptálni.

Valahogy nem jutok dűlőre magammal, hogy próbáljam visszaidézni az IS BASIC ot s írjam meg.
Vagy várjam míg más megteszi. 

Első mellett az az érv, hogy lenne egy saját program amit én írtam Ep-re :)
A másik érv ellene szól, minek nekem egy saját program úgy se használná senki, elkéstem 20 évet vele. :)

Zozo! Ki tudod halászni a programlistát?
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.January.31. 23:50:57
20 éve se használta volna senki, mindenki átiratokkal játszott...
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Zozosoft on 2013.February.01. 09:12:03
Quote from: PiotrSoft
minek nekem egy saját program úgy se használná senki, elkéstem 20 évet vele. :)
Ahogy mondani szoktam, ez az egész retró gépezés alapvetően saját magunk szórakoztatásáról szól. Van aki kertészkedik, van aki hegyet mászik, van aki keresztrejtvényt fejt, és van aki régi 8 bites gépeket birizgál. Aztán ha a mi hobbink eredményének hasznát veszi másik 1-5-10-20-... ember, az csak plusz öröm!
A programozás részt lehet a hegymászáshoz hasonlítani, ahogy a hegymászó kitűzi maga elé a célt, hogy "azt az xy hegyet én meg tudom mászni", itt is kitűzheted a célt, hogy pl. "én azt az xy játékot/feladatot meg tudom írni IS-BASIC-ben!"
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Lacika on 2013.February.01. 09:35:26
Ez így van! (A hegymászásos példa is tökéletes!)
Tulajdonképpen én is csak agytorna végett kezdtem el ilyen Limonádé meg Kvíz programot írogatni, fraktálokat rajzolgatni meg Rosetta Code-os feladatokat megcsinálni. Az azért öröm volt, hogy hamar visszajöttek a régi emlékek. Betompulás ellen tökéletes, arra nem számítok, hogy "tömeges igény" lenne ezekre a a programokra...
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.01. 11:07:14
Zozo! ez jó volt.
Már csak egy buktája van,hogy hegyet legalább olyan jól mászok mint ó-héberről újlatinra fordítok. 

Viccet félretéve. 

Hogy tudom az emulátorból előcsalogatni a programot?

Az esélytelenek nyugalmával kezdek neki.
Én leszek a legmegdöbbentebb ha bármi is sikerűlhet ebből.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.01. 13:20:34
Egyszer tuti, hogy kilistáztam már ezeket a programokat, láttam a listájukat, de már nem tudom, hogyan. Talán valami TVC-s oldalról töltöttem le akkor a játékokat.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Zozosoft on 2013.February.01. 13:40:45
Elvileg ez a megoldás. (http://tvc.homeserver.hu/html/konvertbascas.html)
Gyakorlatilag is. A szövegfájl az betölthető IS-BASIC-be, ha a reszlit kitöröljük. Ha hibával leáll, akkor kilistázva látszik meddig ette meg, aztán a következő sort kell javítani.
Aztán lesz mit módosítgatni, pl CLS helyett CLEAR SCREEN, több utasításos sorokat szét szedni külön sorba, stb.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.01. 19:13:16
:bow: Köszi Zozo!

A lista kinyerve, van  benne poke még meg kell keresni mit akar a VTC-n "pakolni"

Valahogy hosszabb programra vártam.

Most leülök úgy nyolc-tíz sör barátságát élvezni, közben kitalálom, megírjam vagy se.

De lehet nagy fába vágtam a fejszémet.

Valahogy nem az objektum orientált sémát követi. Vajon miért? :)
Code: [Select]
AUTORUN
   1 POKE 2841,255:POKE 2842,127:POKE 5891,255:RUN 10
   8 I=I/2
   9 FOR X=0 TO I:NEXT:RETURN
  10 GRAPHICS4:SETPALETTE65,68,85,20:SETPAPER0:SETBORDER65:GOTO300
  25 PRINTAT1,1,:I=500
  26 FORK=0TOP:GOSUB9:SETPALETTE65,20,68,85:SETBORDER65:GOSUB9
  27 SETPALETTE65,85,20,68:SETBORDER65:GOSUB9
  28 SETPALETTE65,68,85,20:SETBORDER65:NEXT:RETURN
 150 FORZ=V TO0 STEP-4:PLOT,X-3*V,Y+3*V+Z; X,Y+Z; X+3*V,Y+3*V+Z:NEXT:RETURN
 210 FOR Z=0 TO V STEP 4:PLOT,X+9*V,Y+9*V-Z; X+7*V,Y+11*V-Z; X+2*V,Y+11*V-Z; X+Z,Y+9*V; X+Z,Y; X+2*V,Y-2*V+Z; X+7*V,Y-2*V+Z; X+9*V,Y+Z:NEXT
 220 FORK=0 TO 0.41*V STEP4:PLOT,X+9*V,Y+9*V-Z-K; X+7*V-K,Y+11*V-Z; X+2*V+K,Y+11*V-Z; X+Z,Y+9*V-K; X+Z,Y+K; X+2*V+K,Y-2*V+Z; X+7*V-K,Y-2*V+Z; X+9*V,Y+Z+K:NEXT:RETURN
 265 FORZ=0 TO V STEP4:PLOT,X+5*V,Y-Z; X,Y-Z, X+2*V+Z,Y-V; X+2*V+Z,Y-6*V:NEXT:RETURN
 300 CLS
 305 SETINK3:V=60:FOR J=0 TO 12 STEP4:X=360+J:Y=712+  J:GOSUB265:NEXT
 310 SETINK2:X=376:Y=728:GOSUB265:SETINK2:PRINTAT 7,13,"T"
 315 SETINK2:V=64:FOR J=0 TO 12 STEP4:X=519+J:Y=196+  J:GOSUB150:NEXT
 318 X=523:Y=196:PLOT,X,Y; X+3*V+8,Y+3*V+8
 320 SETINK3:X=535:Y=212:GOSUB150:SETINK2:PRINTAT7,15,"V"
 321 B=7:A=16:GOSUB420
 330 SETINK3:X=236:Y=196:V=60:GOSUB210
 331 FORZ=0TO1.41*V STEP4:PLOT,X+9*V,Y+8*V-0.41*V+Z; 252+9*V,228+8*V-0.41*V; X+9*V,Y+9*V
 332 PLOT,X,Y+9*V; 252+Z,228+9*V; X+2*V,Y+11*V
 333 PLOT,X+9*V,Y+Z; 252+9*V,228; X+9*V,Y+1.41*V:NEXT
 337 A$=" ":FORA=0 TO 5:GOSUB365:NEXT
 338 SETINK2:PRINTAT 7,18,"\t9c":GOSUB371
 339 SETINK1:X=252:Y=228:V=60:GOSUB210:SETINK2
 341 A$="C  ":B$=" C ":C$="  C":GOSUB392:P=1:GOSUB25:GOSUB390
 343 GOSUB392:GOSUB390:GOSUB392:GOSUB8:PRINTAT7,19,A$:GOSUB9
 344 SETCHARACTER160,255,255,255,255,255,255,255,255,255,255
 345 PRINTAT7,18,A$:GOSUB9:PRINTAT7,16,"\ta0C ":A$="\t9a":B$="'":C$=A$
 346 GOSUB370:GOSUB365:A$="C":GOSUB370:PRINTAT7,17,F$:GOSUB365
 347 A=15:GOSUB395:A$=F$:GOSUB370:GOSUB365:GOSUB370
 348 GOSUB9:GOSUB365:A=16:GOSUB420:PRINT"\ta0":GOSUB370:GOSUB365:A$="\ta0"
 349 GOSUB370:PRINTAT7,15," ":A=16:GOSUB395:A=17:GOSUB420:GOSUB365:GOSUB370
 350 GOSUB364:A$="\t89":GOSUB370:GOSUB364:A$="'":PRINTAT7,17,A$:GOSUB370
 351 PRINTAT7,16," V":GOSUB364:A$="V":GOSUB370:C$=B$:B$=A$:A$=" T\ta0  ":A=13
 352 GOSUB401:A$="T ":GOSUB400:A$=" ":GOSUB370:A$="   T\ta0":GOSUB400:C$=B$
 353 B$=" ":A$="\ta0":GOSUB370:B$=A$:GOSUB370:POKE2896,2:PRINT#0,AT21,14,"STUDIÓ":SETINK0:SETPAPER2
 354 A$=" ":B$=A$:D$=A$:E$=A$:GOSUB370:A$=STRING$(9,32):A$(5)="T":GOSUB400:B$="novoTrade"
 355 GOSUB25:I=50:FORC=2TO5:A$=A$(2:):GOSUB400:NEXT
 356 FORC=4TO1STEP-1:A$=B$(C:5):GOSUB400:NEXT
 357 FORC=1TO4:A$=" "&A$:GOSUB400:NEXT
 358 FORC=1TO4:A$=STRING$(4-C,32)&B$(:5+C):GOSUB400:NEXT
 362 POKE2896,0:PRINTAT21,1,:SETPAPER0:SETINK0:LOAD"letra1":RUN
 364 E$=F$
 365 F$=E$:E$=D$:D$=C$:C$=B$:B$=A$:RETURN
 370 GOSUB9
 371 PRINTAT8,17,A$:PRINTAT9,17,B$:PRINTAT10,17,C$:PRINTAT11,17,D$:PRINTAT12,17,E$:PRINTAT13,17,F$:RETURN
 390 GOSUB8:PRINTAT7,19,A$:GOSUB9:PRINTAT7,19,B$:GOSUB9:PRINTAT7,19,C$:RETURN
 392 GOSUB8:PRINTAT7,19,B$:RETURN
 395 SETINK1:PRINTAT7,A,"V":SETINK2:RETURN
 400 GOSUB9
 401 PRINTATB,A,A$:RETURN
 410 SETINK3:X=236:Y=196:V=60:GOSUB210
 420 PRINTATB,A,"\t8c";:RETURN
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: vizor on 2013.February.01. 20:18:46
Quote from: PiotrSoft
 Most leülök úgy nyolc-tíz sör barátságát élvezni, közben kitalálom, megírjam vagy se.
8-10 sör után te még tudod használni a gépet? :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.01. 20:35:24
Hát akkor már sakkban lényegesen gyengébben muzsikálok, de kick-boxban én vagyok a nyerő az összes konfiggal szemben!:smt098
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.02. 10:01:02
Quote from: PiotrSoft
A lista kinyerve, van  benne poke még meg kell keresni mit akar a VTC-n "pakolni"
Aki mer, az (ki)nyer. :D
De ez ugye azért nem a teljes lista?
Bár én is hosszabbra számítottam, amikor először listáztam, de ennyire mintha nem lett volna rövid.

Szerintem a karakteres képernyős mód lesz az első kihívás. Nem tudom, lehet-e ekkora karaktereket EP-n megjeleníteni, és hogyan.
Az irányítást át kell írni nyílván a JOY függvényre.
Összességében nem túl nehéz megcsinálni egy ilyen játékot. Nekem a megoldhatatlan probléma a színek lennének, és az lenne még nehéz, hogy ne töröljön le pl. a létrából, amikor elmegy előtte.
Régebben volt hasonló létrás játék próbálkozásom, valahol meg is van itt a fórumon, és az a kis Miner basic program is eléggé hasonló. Szóval maga az elv nem bonyolult.
Beírtam, hogy TRACE ON és így indítottam a Létra játékot. Arra jöttem rá, hogy nem a képernyőről olvassa le állandóan, mi van az irányított emberke alatt és hogy ott van-e a kincs, hanem ezeket valahogy a memóriából olvassa ki, mert ha nincsenek ezek ott a képernyőn, akkor is lehet irányítani, mintha ott lennének.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.02. 10:20:08
a lista teljes ha megnézed az összes hivatkozás stimmel. 
én bizonyosan grafikus képet használnék de lassítaná a visszatörlés.
karakterrel kisebb képet bár gyorsabb lehetne.
nagyon törpölök rajta.
talán ha lesz időm megpróbálom. de mivel eddig minden karakter pc n máshol van így még térképet kellene csinálnom.
még alszok rá.
nem akarok még egy Villany Vilit gyártani :)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.02. 10:27:51
szipcsu
igazad van ez a tvc demo betöltő.
este feltöltőm az eredetit is. megtanultam kód boxba
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.02. 15:12:01
Quote from: PiotrSoft
én bizonyosan grafikus képet használnék de lassítaná a visszatörlés.
karakterrel kisebb képet bár gyorsabb lehetne.
Úgy emlékszem, ha grafikus képernyőn utánozzuk le a karakteres képernyőt, akkor a törlés elég bénán működik, attribútum hibák lesznek, ahogy visszatöröljük a különböző karaktereket különböző színekkel. Szöveges képernyőn simán menne, csak ott kevés a szín és kicsik a karakterek. Esetleg gépi kódban lehetne olyan szöveges képernyőt létrehozni, amin nagyobbak a karakterek? vagy azt lehetne, hogy egy figura ne egy, hanem négy karakterből álljon, de az lassabb is.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.02. 16:03:44
teljesen igaz.
a grafikus képernyőt gyakorlatilag képpontonként kell helyreállítani s igen fejfájást tud okozni..
a gépi-kódban ha nem tévedek ugyan azok a képernyőket hívhatjuk meg mint a basicban.
lehet trükközni tudunk persze.Nem tudom lapozható e a képernyő mert akkor a rajzolás alatt lévő kép a memóriában van a készet látja a játékos.


de mivel basicről beszélünk így az asm rutinok elvetve
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.02. 17:03:45
Még a karakterek kapcsán írta egyszer talán Zozo, hogy a karakterek állhatnak akárhány pixelpontból, állhatnak akár 8 vagy 9 sorból is. De ha ez így változtatható, akkor biztos be lehet állítani valami "nagy" karakteres módot is, nem?
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.02. 17:10:02
col16 módban szép nagy karakterket lehet írni és nem is olyan lassú
lásd a miner vagy megapacman játékomat
xor-al kell kirakni és azzal is törölni, régi, bevált módszer :)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.02. 18:38:02
danke!! :-D
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.02. 22:50:27
lores 4-ben is szép nagyok, csak fele olyan magasak :(
kár hogy nem csinálták meg hogy rendes arányúak legyenek, mert basichoz így használhatóbb sebességű lenne
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.03. 07:12:12
igen a 16 os mód lehetne használható.
ma ha géphez jutok megnézem a játék valódi programját.
s utána jöhet az ötletelés.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.03. 18:17:02
Volt 10 percem.

Code: [Select]
AUTORUN
   1 POKE 5891,255:SET CHARACTER 137,56,60,56,18,254,176,48,56,232,140
   2 SET CHARACTER 138,28,60,28,72,127,13,12,28,23,49
   3 SET CHARACTER 139,56,56,186,146,254,56,56,40,40,108
   4 SET CHARACTER 140,66,66,126,66,66,66,66,126,66,66
   6 SET CHARACTER 141,255,239,131,131,1,1,131,131,239,255
   7 SET CHARACTER 142,56,124,254,146,146,254,170,214,124,56
   8 SET CHARACTER 153,0,0,0,24,60,24,0,0,0,0
   9 SET DELAY 6:DIM B$*30
  10 DIM A$(24,16)
  11 DIM B(24,16)
  12 DIM H(10)
  13 DIM M$*80:M$="67987996798799568768856876884576577457657734654663465433"
  14 H(1)=3099:H(2)=3208:SET CHARACTER 154,0,0,0,0,0,0,0,0,0,0
  15 H(3)=3305:H(4)=3349
  16 H(5)=3431:H(6)=3503
  17 H(7)=3537:H(8)=3598
  18 H(9)=3652:H(8)=3701
  19 DIM R$(6)*6:DIMR(6):FOR I=1 TO 6:R$(I)="TVC   ":NEXT
  20 RESTORE:GOSUB 8100:P=0:GOTO 8400
  21 D=0:F=0
  22 L=3:SET PAPER 0
  23 FOR I=1 TO 16:FOR J=1 TO 24:A$(J,I)="\t9a":B(J,I)=0:NEXT J,I
  29 GRAPHICS 16
  30 READ V
  40 ON V-24 GOTO 50,100,150,200,190
  50 READ X,Y,Z
  60 FOR I=Y TO Z
  61 SET INK 4:B(X,I)=4
  70 A$(X,I)="\t8d":PRINT AT X,I:"\t8d";
  80 NEXT
  90 GOTO 30
 100 READ X,Y,Z
 110 FOR I=Y TO Z
 111 SET INK 14:B(I,X)=14
 120 A$(I,X)="\t8c":PRINT AT I,X:"\t8c";
 130 NEXT
 140 GOTO 30
 150 READ X,Y
 151 B(X,Y)=RND(5)+10:SET INK B(X,Y)
 160 A$(X,Y)="\t99":PRINT AT X,Y:"\t99";
 170 GOTO 30
 190 READ G
 195 RESTORE
 197 GOTO 201
 200 READ G
 201 X=2:Y=2
 210 I=21:J=14
 220 SET INK 15:PRINT AT X,Y:"\t89";
 230 SET INK 10:PRINT AT I,J:"\t8e";
 240 PRINT AT 1,10:L;
 400 I$=INKEY$:V=5
 410 IF I$=CHR$(5) THEN V=1
 420 IF I$=CHR$(24)THEN V=2
 430 IF I$=CHR$(19)THEN V=3
 440 IF I$=CHR$(4) THEN V=4
 441 F=F+1:IF F=57 THEN F=1
 442 F$=M$(F)
 443 W=VAL(F$)
 444 SOUND PITCH H(W)
 445 IF I$=" " AND I<19 ANDL>0 THEN V=6
 450 ON V GOTO 500,600,700,800,8000,4000
 500 IF A$(X-1,Y)="\t8c" THEN SET INK B(X,Y):PRINT AT X,Y:A$(X,Y);:X=X-1:SET INK 15:PRINT AT X,Y:"\t8b";
 510 GOTO 1000
 600 IF A$(X+1,Y)="\t8c" THEN SET INK B(X,Y):PRINT AT X,Y:A$(X,Y);:X=X+1:SET INK 15:PRINT AT X,Y:"\t8b";
 610 GOTO 1000
 700 IF Y=2 THEN 1000
 701 IF A$(X,Y-1)="\t8d" THEN 1000
 710 SET INK B(X,Y):PRINT AT X,Y:A$(X,Y)
 720 Y=Y-1
 730 SET INK 15:PRINT AT X,Y:"\t8a";
 740 IF ORD(A$(X+1,Y))>150 THEN 5000
 750 GOTO 1000
 800 IF Y=15THEN 1000
 801 IF A$(X,Y+1)="\t8d" THEN 1000
 810 SET INK B(X,Y):PRINT AT X,Y:A$(X,Y)
 820 Y=Y+1
 830 SET INK 15:PRINT AT X,Y:"\t89";
 840 IF ORD(A$(X+1,Y))>150 THEN 5000
 850 GOTO 1000
1000 IF A$(X,Y)="\t99" THEN A$(X,Y)=" ":P=P+1:D=D+1:PRINT AT 1,2:P
1001 IF G=D THEN 7000
1010 SET INK B(I,J):PRINT AT I,J:A$(I,J)
1020 IF X<I THEN I=I-0.25:ELSE I=I+0.25
1030 IF Y<J THEN J=J-0.25:ELSE J=J+0.25
1040 SET INK 10:PRINT AT I,J:"\t8e";
1050 IF X=INT(I) AND Y=INT(J) THEN 6000
1060 GOTO 400
4000 FOR K=I TO 20
4010 SET INK B(I,J):PRINT AT I,J:A$(I,J)
4020 I=I+1
4030 SET INK 10:PRINT AT I,J:"\t8e";
4035 SOUND PITCH K*200,DURATION 8
4036 IF X=INT(I) AND Y=INT(J) THEN 6000
4040 NEXT:L=L-1:PRINT AT 1,10:L;
4050 GOTO 1000
5000 PRINT AT X,Y:A$(X,Y)
5010 X=X+1:SOUND PITCH X*166,DURATION 10:IF X=24 THEN 6000
5015 IF X=INT(I) AND Y=INT(J) THEN 6000
5020 SET INK 15:PRINT AT X,Y:"\t8b";:U=U+1
5030 IF A$(X+1,Y)="\t8d" OR A$(X,Y)="\t8c" THEN GOTO5050
5040 GOTO 5000
5050 IF U>7 THEN 6000:ELSE U=0: GOTO 1000
6000 GRAPHICS 16
6010 B$="GAME OVER"
6020 FOR K=4 TO 13
6030 SET INK RND(5)+10
6040 PRINT AT 2,K:B$(K-3);
6050 NEXT
6060 B$="eredmény:"
6070 FOR K=3 TO 12
6080 SET INK RND(5)+10
6090 PRINT AT4,K:B$(K-2);
6100 NEXT:PRINT P
6110 FOR K=1 TO 5:IF P>R(K) THEN 6600
6120 NEXT
6130 FOR K=1 TO 5
6140 SET INK 13:PRINT AT 10+K*2,1:K;".";
6150 SET INK 10:PRINT R$(K);"  ";
6160 SET INK 14:PRINT R(K)
6170 NEXT
6180 O$=INKEY$:GET O$
6510 GOTO 20
6600 FOR QQ=6 TO K+1 STEP-1
6610 R$(QQ)=R$(QQ-1)
6620 R(QQ)=R(QQ-1)
6630 NEXT
6640 SET INK 15
6650 PRINT AT 6,3:"NÉV(6 betű)";:PRINT AT 8,11:":":PRINT AT 8,4:":";:O$=INKEY$:R$(K)=""
6660 MAS$="":FORQQ=1 TO 6
6670 GET O$:GOTO 8500
6671 MAS$=MAS$&O$
6680 PRINT O$;
6681 NEXT:R$(K)=MAS$
6690 R(K)=P:PRINT""
6700 GOTO 6130
7000 GRAPHICS 16
7010 B$="GRATULÁLOK"
7020 FOR K=3 TO 13
7030 SET INK RND(5)+10
7040 PRINT AT 7,K:B$(K-2);
7050 NEXT
7060 B$="eredmény:"
7070 FOR K=2 TO 11
7080 SET INK RND(5)+10
7090 PRINT AT12,K:B$(K-1);
7100 NEXT:PRINT P
7110 B$="új pálya."
7120 FOR K=4 TO 13
7130 SET INK RND(5)+10
7140 PRINT AT20,K:B$(K-3);
7150 NEXT
7943 F=0
7950 GOTO 21
8000 FOR O=1 TO 40:NEXT
8010 GOTO 1000
8100 GRAPHICS 4:SET PALETTE 0,84,68,16:RESTORE 9900
8110 FOR QQ=1 TO 5:READ B$:FORQW=4 TO  26:IF B$(QW-3)="\t8c" THEN SET INK 1:ELSE SET INK 3
8120 PRINT AT QQ+5,QW:B$(QW-3);:NEXT:PRINT "":NEXT
8121 SET INK 1:PRINT AT 5,9:"\t8c":PRINT AT 14,12:"*JÁTÉK*":SET PAPER 2
8130 PRINT AT 19,1:"KÍVÁNJA A JÁTÉKSZABÁLYOKAT?(I/N)"
8140 GET O$:RESTORE
8150 IF O$<>"i" THEN RETURN
8180 SET PAPER 0:CLS:SET PALETTE0,85,65,68:SET PAPER 3
8190 PRINT"          JÁTÉKSZABÁLY         ":SET PAPER 0
8200 PRINT:PRINT" A JÁTÉK CÉLJA:AZ ÖSSZES GYÉMÁNT(\t99) MEGSZERZÉSE.                 A JÁTÉKOS MINDEN TEREMBEN A BALFELSŐ SAROKBÓL INDUL."
8210 PRINT" AZ EMELETEKEN VIZSZINTESEN,A   LÉTRÁKON FÜGGŐLEGESEN LEHET MO- ZOGNI."
8220 PRINT" A JÁTÉKOST A RÉM (\t8e) ÜLDÖZI.    HA A JÁTÉKOS TÚL MAGASRÓL ESIK LE,VAGY A RÉM UTOLÉRI,AKKOR VÉGEA JÁTÉKNAK."
8230 PRINT" EGY TEREMBEN HÁROMSZOR A RÉMET LE LEHET LÖKNI A KÉPERNYŐ ALJÁ- RA,A SZÓKÖZ BILLENTYŰ SEGÍTSÉGÉ-VEL."
8240 PRINT" IRÁNYÍTÁS:  A BEÉPÍTETT BOTKOR-MÁNNYAL."
8250 PRINT:PRINT"  JÓ JÁTÉKOT !"
8260 SET PAPER 2:PRINT" NYOMJON MEG EGY BILLENTYŰT!!!"
8270 O$=INKEY$:GETO$
8280 RETURN
8400 GRAPHICS 16:SET PAPER 10:SET INK 15
8401 PRINTAT 11,1:"EGY KIS TÜRELMET     KÉREK!     ":SET PAPER0
8402 FOR I=1 TO 16:PRINT AT 15,I-1:" \t89":FOR J=1 TO 24:A$(J,I)="\t9a":B(J,I)=0:NEXT J,I
8405 D=0:F=0:L=3
8410 GOTO 29
8500 !
8501 IF(ORD(O$)=8 AND QQ>1)THEN MAS$=MAS$(:LEN(MAS$)-1):QQ=QQ-1:PRINT CHR$(19)&" "&CHR$(19);:GOTO 6670
8510 IF ORD(O$)=13 THEN QQ=6:FOR TE=LEN(MAS$)+1 TO 6:MAS$=MAS$&" ":NEXT:GOTO6681
8520 IF ORD(O$)<32 OR ORD(O$)>157 THEN QQ=QQ-1:SOUND PITCH 3800,DURATION 10:GOTO 6681
8530 GOTO 6671
9000 DATA 25,3,2,14,25,6,3,15,25,9,2,14,25,12,3,15,25,15,2,14,25,18,3,15,25,21,2,14,26,8,2,20,27,2,14,27,5,14,27,8,14,27,11,14,27,14,14,27,17,14,27,20,14,27,5,3,27,8,3,27,11,3,27,14,3,27,17,3,27,20,3,28,13
9001 DATA 25,3,2,15,25,6,3,4,25,6,13,14,25,7,6,11,25,8,2,4,25,9,13,15,25,10,6,11,25,11,2,4,25,12,13,15,25,13,6,11,25,14,2,4,25,15,13,15,25,16,6,11,25,17,2,4,25,18,13,15,25,19,6,11,25,21,2,15
9002 DATA 26,3,2,5,26,8,2,6,26,14,2,5,26,5,5,20,26,12,5,20,27,2,5,27,2,11,27,6,7,27,6,10,27,7,3,27,8,14,27,9,7,27,9,10,27,10,3,27,11,14,27,12,7,27,12,10,27,13,3
9003 DATA 27,14,14,27,15,7,27,15,10,27,16,3,27,17,14,27,18,7,27,18,10,27,20,3,27,20,7,27,20,14,27,20,10,28,24
9040 DATA 25,3,2,6,25,3,10,15,25,9,2,6,25,9,10,15,25,13,7,9,25,16,4,6,25,16,10,12,25,19,2,4,25,19,13,15,25,21,5,11,25,6,8,8
9050 DATA 26,7,2,12,26,9,2,12,26,10,12,15,26,13,15,18,26,12,18,21
9060 DATA 27,2,3,27,2,14,27,8,3,27,8,14,27,12,8,27,15,5,27,15,11,27,18,2,27,18,15,27,20,5,27,20,8,28,11
9070 DATA 25,3,2,15,25,6,2,15,25,10,7,9,25,12,6,10,25,14,5,11,25,16,2,4,25,16,12,15,25,18,3,14,25,21,3,14,26,8,2,9,26,2,15,21,26,15,15,21,26,8,17,20,27,2,3,27,2,6,27,2,15,27,2,12,27,5,2,27,5,14,27,11,8
9080 DATA 27,13,8,27,15,3,27,15,14,27,17,5,27,17,11,27,20,5,27,20,11,28,14
9110 DATA 25,3,2,4,25,3,8,10,25,3,14,15,25,7,5,7,25,7,11,13,25,11,8,10,25,15,5,7,25,15,11,13,25,19,2,4,25,19,8,10,25,19,14,15,25,22,5,7,25,22,11,13,26,5,2,6,26,11,2,6,26,13,2,6,26,8,6,10
9120 DATA 26,10,6,10,26,7,10,14,26,4,14,18,26,10,14,18,26,5,18,21,26,11,18,21,26,13,18,21
9130 DATA 27,2,3,27,2,9,27,2,15,27,6,6,27,6,12,27,10,9,27,14,6,27,14,12,27,18,3,27,18,15,27,21,6,27,21,12,28,12
9131 DATA 25,3,2,15,25,6,4,13,25,9,2,15,25,12,4,7,25,12,10,13,25,15,3,4,25,15,7,10,25,15,13,14,25,18,3,7,25,18,10,14,25,21,5,5,25,21,7,10,25,21,12,12,25,22,3,14
9132 DATA 26,2,2,22,26,5,8,11,26,8,2,5,26,8,11,14,26,8,17,20,26,9,5,8,26,11,8,11,26,12,14,17,26,15,2,22
9133 DATA27,2,4,27,2,6,27,2,11,27,2,13,27,5,4,27,5,13,27,8,4,27,8,7,27,8,13,27,11,6,27,11,13,27,14,4,27,14,13,27,17,5,27,17,10,27,20,7,27,20,10,27,21,3,27,21,14,28,19
9150 DATA 25,3,3,14,25,5,4,5,25,5,7,8,25,5,10,11,25,5,13,14,25,7,3,4,25,7,6,7,25,7,9,10,25,7,12,13,25,9,3,3,25,9,5,6,25,9,8,9,25,9,11,12,25,9,14,14,25,11,4,5,25,11,7,8,25,11,10,11,25,11,13,14,25,13,3,4,25,13,6,7,25,13,9,10
9160 DATA 25,13,12,13,25,15,3,3,25,15,5,6,25,15,8,9,25,15,11,12,25,15,14,14,25,17,4,5,25,17,7,8,25,17,10,11,25,17,13,14,25,19,3,4,25,19,6,7,25,19,9,10,25,19,12,13
9170 DATA 26,2,2,22,26,15,2,22,26,4,2,4,26,7,2,4,26,10,2,4,26,13,2,4,27,6,4,27,6,7,27,6,10,27,6,13,27,8,3,27,8,6,27,8,9,27,8,12,27,10,5,27,10,8,27,10,11,27,10,14,27,12,4,27,12,7,27,12,10,27,12,13,27,14,3,27,14,6,27,14,9,27,14,12,27,16,5,27,16,8
9175 DATA 27,16,11,27,16,14,27,18,4,27,18,7,27,18,10,27,18,13,27,20,5,27,20,12,27,20,8
9180 DATA 25,21,3,14,28,31
9200 DATA 25,3,2,15,25,6,6,12,25,8,6,12,25,10,6,12,25,12,8,10,25,14,7,11,25,16,7,11,25,18,5,13,25,22,2,15
9210 DATA 26,9,2,13,26,5,5,17,26,13,5,17,26,6,13,17,26,12,13,17,26,3,8,11,26,15,8,11,25,9,4,4,25,12,3,4,25,9,14,14,25,12,14,15,26,9,17,21
9220 DATA 27,2,3,27,2,5,27,2,7,27,2,11,27,2,13,27,2,15,27,5,7,27,5,11,27,9,7,27,9,11,27,11,4,27,11,8,27,11,10,27,11,14,27,15,8,27,15,10,27,17,7,27,17,11,27,21,3,27,21,4,27,21,5,27,21,13,27,21,14,27,21,15,28,24
9240 DATA 25,3,3,14,25,6,5,7,25,6,10,12,25,7,7,9,25,9,3,4,25,9,8,10,25,11,4,8,25,14,5,5,25,14,12,12,25,14,9,9,25,16,6,7,25,16,10,11,25,17,13,15,25,18,8,9,25,19,5,12,25,21,2,2,25,21,4,13,25,21,15,15,25,22,2,15,26,2,2,9,26,2,11,20,26,4,13,20
9250 DATA 26,7,5,6,26,6,10,15,26,11,8,16,26,13,5,14,26,15,2,16,27,2,5,27,2,10,27,2,13,27,5,11,27,6,8,27,8,4,27,8,9,27,10,4,27,10,8,27,13,5,27,15,10,27,16,13,27,18,7,27,18,10,27,20,8,27,20,13,28,16
9260 DATA 25,3,2,14,25,5,8,8,25,5,11,12,25,6,3,4,25,6,7,7,25,7,13,13,25,8,4,7,25,8,9,10,25,10,8,8,25,11,4,5,25,12,10,10,25,12,13,13,25,13,2,4,25,15,2,6,25,15,8,9,25,15,11,12
9270 DATA 25,18,4,4,25,18,7,7,25,18,10,10,25,18,13,13,25,21,2,3,25,21,5,6,25,21,8,9,25,21,11,12,25,21,14,15,26,2,5,12,26,3,14,20,26,5,17,20,26,6,5,7,26,6,10,14,26,8,17,20,26,9,4,7,26,9,9,14,26,11,17,20,26,12,6,14,26,13,4,6,25,16,14,14,26,15,2,20
9280 DATA 27,2,4,27,2,10,27,4,12,27,5,4,27,5,7,27,7,5,27,10,4,27,11,10,27,11,13,27,12,3,27,14,5,27,14,8,27,14,11,27,17,4,27,17,7,27,17,10,27,17,13,27,20,2,27,20,6,27,20,9,27,20,12,27,4,8,28,22
9300 DATA 25,3,2,13,25,5,10,11,25,6,3,8,25,7,12,15,25,8,4,5,25,8,8,8,25,9,2,2,25,9,8,13,25,10,4,5,25,11,6,7,25,12,3,4,25,12,9,11,25,12,14,15,25,14,5,6,25,14,9,12,25,15,3,6,25,15,13,13,25,16,7,14,25,18,4,5,25,18,8,9,25,18,12,13,25,21,2,3,25,21,5,7
9310 DATA 25,21,9,11,25,21,13,15,26,2,11,20,26,6,4,10,26,6,17,20,26,8,10,15,26,10,17,20,26,12,4,6,26,14,17,20
9320 DATA 27,2,4,27,2,11,27,4,10,27,5,4,27,5,8,27,6,14,27,7,4,27,8,2,27,8,11,27,9,4,27,10,7,27,11,11,27,11,15,27,13,12,27,14,4,27,15,7,27,15,12,27,15,12,27,17,5,27,17,9,27,17,13,27,20,5,27,20,9,27,20,13,29,23
9900 DATA"\t8c   \t8c\t8d\t8d \t8d\t8d\t8c\t8d\t8d \t8c\t8d\t8d\t8c  \t8d\t8d ","\t8c   \t8c     \t8c   \t8c  \t8c \t8c  \t8c","\t8c   \t8c\t8d    \t8c   \t8c\t8d\t8d\t8c \t8c\t8d\t8d\t8c","\t8c   \t8c     \t8c   \t8c\t8c\t8c  \t8c  \t8c","\t8c\t8d\t8d \t8c\t8d\t8d   \t8c   \t8c  \t8c \t8c  \t8c"
9999 GRAPHICS 2:SET DELAY 30


Tehát ez a teljes program.

Van mit gondolkodni.

De talán kihagyós. A (bár nem BASIC Lode Runner ugyan ez )
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.03. 19:25:27
Szerintem egyszerűbb az egészet a nulláról megírni újra.
Itt egy próbálkozás valami hasonlóra, de csak karakteres képernyőn fut, és nagyon lassan rajzolja ki a pályát, amin majd még lehet finomítani. Egyelőre 2 pályát tartalmaz. Zavaró, hogy amikor a szörnyet mozgatja (minden kb. 4. lépés az emberkének), akkor arra az időre lassabb lesz az emberke adott lépése is, ami persze jó "ritmust" is ad a játéknak.

A TVC játékból hogyan lehetne kinyerni a pályaadatokat? Bár a pályát is a legjobb lenne talán újra megrajzolni.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.03. 19:39:05
:smt041
Hát le a kalappal.

Egy korrekt kis lode runner.

Nem sokkal lassabb mint a TVC-s

Érdekes s okos megoldás.

Nekem tetszik a kalap zuhan utána.

Behaltam a nevetéstől. Pont elég lett hogy az ördög megemésszen. :)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.03. 20:22:38
Örülök, hogy tetszik! A program egy része már régóta készen volt, fel is tettem ide, abban csak egy üres szobában mászkált a krapek. Az összegyűjtendő tárgyakat, azok érzékelését és a szörnyet most tettem bele. Igazából arra szántam, hogy a grafikus képernyőn futó játékhoz meglegyenek az alapok. De majd ezt továbbfejlesztem sok pályásra, lesz zenéje, névbeírás, stb. Csak legyen rá időm!

Amúgy az a lényege, hogy egy kétdimmenziós tömbben tárolja a pálya adatait KEP$(X,Y), ott nézi meg mindig, milyen tereptárgy van a krapek alatt, előtt, stb., tehát magáról a képernyőről nem olvas semmit. Ezt a tömböt így hozza létre: STRING *1 KEP$(1 TO 23,1 TO 40). A 23 és 40 helyén lehet kisebb szám is, a játéktér legnagyobb koordinátái. Grafikus képernyőnél nyilván kisebbek lesznek a számok.

Az egyébként direkt van, hogy ha a kincsre "ráugrunk", akkor nem vesszük fel.

Szerintem Endi módszereit és ezt a játékot összekombinálva lazán meg lehetne írni grafikus képernyőre is, nagyobb karakterekkel. Endi, nincs kedved hozzá? :D

A játékteret azért rajzolja ki lassan, hogy kétféle színű fal lehessen a képernyőn. De biztos van valami gyorsabb módszer is, pl. ha már készen lesznek teljesen a pályák, elmenteni a pályákat egy TXT fájlba, amiből egy program külön kivenné a másmilyen színű falakat és azokat külön rajzolná ki majd a játék. Vagy talán egyszerűbb módszer is van.
Egyébként zavar, hogy ilyen kevés a szín...
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.03. 20:49:17
mindenki tömbbel szokta megoldani az ilyesmi játékokat...
a kirajzolást meg lehet gyorsítani, egész stringeket kell kirakni, több színt így is lehet, meg vizsgálatot is.
azaz csak annyi string legyen amennyi sor van
2x kirajzolással xor módban elő lehet hozni 3 színt (plusz fekete)

az összes ilyesmi játékom így működött

amúgy ez aranyos amit csináltál :)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.03. 20:50:19
direkt printtel nem gondolkoztál?
mint anno a c64 nél?

a data sorok helyett prinnttel s a rajz rutin direktben a pályát hívná meg.
visszatérő rutinnal.
a datakat meg használná a játék futtató rutinja.
így a kiíratáskor szint lehet ott direktben megadni. 
vagy tévedek?
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.03. 21:04:11
A direkt print nem is rossz ötlet... és akkor a keretet sem kéne külön kirajzolni, mehetne az is oda.
De azt még nem értem, hogy akkor hogyan lehet egyetlen soron belül több színt (akár csak kettőt) használni. Kirajzolás után "végigpásztázhatja" a tömbbe írás számára a gép a képernyőt, ez csak kevés időt venne el, és akkor a tömbből nézné meg, hol vannak másmilyen karakterek, és azokat újra kirajzolná, csak más színnel. Vagy másra gondoltatok? A xor-olást nem vágom.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.03. 21:16:07
én (ha jól emlékszem a colour paranccsal színezi a karaktert)

Print at x y colour x "fal" colour z "pálya" colour x "fal"

valami ilyenre emlékszem, lehet nincs igazam.

Az adat sorokat meg a játék futtatásánál tömbbe tölteném így memóriában lennének a pálya adatai. csak a data s a rajznak egyeznie kell. Ha vissza scenneled a pályát a képernyőről nyersz időt, de nem tuti.

a xor az egy trükk, ami a (ha nem tévedek szipucsu javíts ki) az ep grafikai program bugja miatt ad ki többedik színt. szerintem, valami atributum visszamaradást  okoz.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.03. 21:41:27
Az a "baj", a pályát meg is kell tervezni, ilyenkor minden fal egyben kell, hogy látszódjon, ahogy most a DATA sorokban van. És így nem tárolódnak a DATA sorokban külön a színadatok. Meg minek is külön tárolni, ha a gép magától is tudja, hogy minek kell más színűnek lennie (csak ez sokáig tart, mire ki is rajzolja). Persze ha már meg vannak tervezve a pályák, lehet velük trükközni, hogy másképp rajzolja ki.
Ez macerás, hogy a képernyőre is ki kell rajzolni a pályát, meg külön el kell tárolni tömbben az egyes részeit, sokáig tart, de nem tudok jobb megoldást. Tömbben letárolni azért is kell, mert a színes karaktereket, ha jól emlékszem, nem ismeri fel a GET #102 utasítás, másrészt meg a GET utasítással lassabb is lenne a játék, ha mindig onnan nézné, mi van a képernyőn.
Ha majd készen lesznek a pályák, külön kell választani a színes falaki kirajzolását, és valami tömörítéssel kéne talán tárolni az egész pályát. Nincs valakinek valami ötlete?
De úgy emlékszem, a Lode Runner is jó lassan rajzolja ki a pályákat, pedig az gépi kódú.

A PRINT utasításba belerakni a színváltoztatást (colour) nem lehet. De talán van egy vezérlőkód, amit ha kiadunk a PRINT utasításba, akkor megváltoztatja a tinta színét. Van ilyen? Vagy az az egész sor színét változtatja meg?

Jut eszembe, régebben láttam egy labirintus programot IS-BASIC-ben, ahol labirintus scrollozott, ahogy mászkáltunk benne! Az a program kb. 4 perc alatt rajzolta ki a pályát úgy, hogy a háttérben dolgozott és mi nem láttunk belőle semmit. Vagyis a program indítása után 4 percet kellett várni, utána lehetett játszani. Ez a program megvan valakinek? Nekem egyszer megvolt. Talán még megvan valahol egy kazettán.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.03. 21:48:52
szerintem a legegyszerűbb ha megnézed a miner programot, szerintem fent van zippppelés nélkül is
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.03. 21:52:22
Rajzolást csak idétlen módon, gyakorlatilag trükközve gyorsítható. 

A color parancs valamiért nem tetszik a compillernek, valami szintaxis hibát követtem el. :(

Én csak úgy tudom elképzelni a rajzolást, hogy egy tömbben az adatok, dupla tömbben binárisan.
És maga a karakterekkel megrajzolt kép.
A print at gyorsan kirajzol, az követőileg a tömb feltöltése után gyorsan mehetne játék. 

az objektum orientált elv szerint jómagam a meghívott szubrutinban tölteném fel a tömböt s a váltózókat az adott pálya adataival, majd utána adnám vissza a vezérlést a főrutinba.

Értem ez alatt ha a 100-140 között történik a tömb féltöltése, de az adatok csak a 700-tól kezdődnek akkor minden egyes adatért végiglapozza a memória címeket a program míg odaér, minél többet kell annál lassabb. 

Tehát ha a pálya adatai 700-kezdődnek akkor oda tenném a feltöltő rutint is, hogy csak azt a kevés memória címet kelljen újra és újra átböngéssze. s természeten ahány pálya annyi feltöltő rutin, a ciklus végén meg vissza adni a vezérlés a főkódnak.

Remélem érthető voltam, s nem beszéltem túl sok marhaságot.

Bocs a BASIC szintetikai hibájáért 93 óta nem foglalkoztam Basickel.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.03. 22:19:52
Színt változtatni külön utasítással lehet, a SET INK-kel.

Ja, hát igen, elég ronda a program közepén az a sok DATA sor, a program végén sokkal szebben mutatna. Mondjuk így is fejlődtem e téren, mert legalább nem teszek már a program közepére SET CHARACTER és ENVELOPE NUMBER utasítást. :D Szóval úgy lenne elegáns, ha DEF PALYA_INI, DEF PALYA_RAJZOL lenne a program végén, amit a program elejéről meghívna a program.

Szóval PRINT #102,AT-tal kirajzolni a pályát, majd a GET-tel végignézni utána karakterenként és beolvasni a tömbbe? A Hungry Creature is ezt csinálja, ezért várakozik kicsit a pálya kirajzolása után, ami még Zzzippel fordított programnál is eltart pár másodpercig. Csak az a baj, a kétféle színt így még mindig nem tudnám megoldani, csak majd ha készen lesznek a pályák, hogy utána különvenni a másmilyen színű falakat és külön kirajzolni más színnel is még egyszer.
A Miner-ben majd egyszer megnézem, hogyan vannak ezek.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.03. 22:23:16
én nem olvasnám vissza a képernyőt
megcsinálnám egy print at s megjelenítést a szemnek
s DATA sorokból meg feltölteném a változót
kicsit macerásabb a programozása, de bár csúnya megéri.

Viszont megnéztem mind a két lode runnert

nem sokkal gyorsabb a rajzolása.

még megnézem asmonban is a pályáit
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.04. 00:08:10
Quote from: PiotrSoft
megcsinálnám egy print at s megjelenítést a szemnek
s DATA sorokból meg feltölteném a változót
Tehát a program kétszer tartalmazná kétszer tartalmazná a pálya adatait? Egyszer PRINT után, egyszer meg DATA után? Végülis meg lehet csinálni. Csak ha már nagyon sok pálya lenne, akkor lenne gond, mert nem férne el a programban.
De akkor nem lenne célszerűbb, ha mégis maradnának DATA sorokban a pályák? És onnan kiolvasná egyszer PRINT céljából, egyszer meg tömbben letárolás céljából. A jelenleginél gyorsabb lenne, az biztos. A színes falak így még mindig problémát jelentenének, de azokat legfeljebb külön is letárolnánk a DATA sorokban úgy, hogy csak a kezdő koordinátáit adnánk meg, majd utána a karaktereket, amiből a másmilyen színű fal áll.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.04. 00:41:17
Több megoldás van az 1 data sor többszínűsítésére.
Pl.: A betű a kék, B betű a piros a stringben.
A betűt set char-al ki kell nullázni, B betűre beállítani amit ki akarunk rajzolni és kiírni a stringet kékkel.
Ezután fordítva, azaz B betű ne rajzoljon ki semmit, A meg amit akarunk, és pirossal.
Ha még okosabban csináljuk akkor nem kinullázzuk a betűket hanem pixelenként beállítjuk hogy melyiket akarjuk pirossal látni, melyiket kékkel.
Ha meg 3 színt akarunk akkor úgy kell a pixeleket állítani a fontban hogy fedjék is egymást, és ahol fedés van ott xor használata esetén megjelenik a 3. szín.

Tehát pl első kiírásnál az A karakter:
11111111
10000001
10000001
10000001
10000001
10000001
10000001

11111111

Második kiírásnál az A karakter:
11111111
10000001

10111101
 
10111101
10111101
 
10111101
10000001

00000000

Elsőnek tehát kirajzultunk egy kék keretet.
Másodjákra középen egy kis piros kockát, de pirossal a keretet is, ami a kékre íródik ki, xor esetén 3. színt képezve.
Az utolsó sor 0, így ott megmarad a kék csík.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.04. 00:41:48
hát ez nem jött össze, pedig itt az editor ablakban fixed szélességű volt...
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.04. 07:48:36
Én meg kicsit lusta lennék, nem tennék egy programba mondjuk 4 pálya adatánál többet.

ha lement a négy pályán a játékos, akkor betölteném a következő programot, ami önállóan futtatná a játékot.

Halál esetén a legelső programot töltené be, a továbbjutás esetén értelemszerűen a következő négy pályát.

Azt nem tudom, ha van score illetve lives változód. akkor az új töltés ezek értékét kiüti-e?

Gondolom, ha az első programszelet definiálja s elkezdi használni, a többiből kiveszed a definíciót, akkor beleírhat. Így halál esetén az első kinullázza az eredményt, amúgy meg hozzáíródik. Csinálhatnánk bajnokságot vele!

Esetleg x pontonkén új élet? Egy láda 1 pont. Hmm?
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Zozosoft on 2013.February.04. 09:27:25
Quote from: endi
Több megoldás van az 1 data sor többszínűsítésére.
Ez mind igaz, de csak grafikus képernyőn!
Szipucsu programja viszont Text 40-ben fut.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.04. 09:31:55
végre a mágus is beszállt az ötletelésbe! :lol:
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Zozosoft on 2013.February.04. 09:35:44
Szerintem a legegyszerűbb, ha szétszeded külön pályatervező programra és játékra.
A pályatervezőben menne minden úgy mint eddig, csak nem a #102-re, hanem egy fájlnak megnyitott csatornára. PRINT is, SET INK, stb is. A fájlba így belekerülnek a szükséges ESCAPE szekvenciák is.
Utána a játékban már csak COPY FROM-mal át kell küldeni a pályat a képernyőre.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Zozosoft on 2013.February.04. 09:39:24
Quote from: szipucsu
De talán van egy vezérlőkód, amit ha kiadunk a PRINT utasításba, akkor megváltoztatja a tinta színét. Van ilyen?
Hogyne lenne, erre vannak az Escape szekvenciák! (http://gafz.enterpriseforever.com/Dokumentacio/Konyvek/EXOS_2.1_technikal_information/exos/video/Ch4.html#4.2)
Tehát pl a tintaszín váltás, az CHR$(27)&"I"&CHR$(n)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.04. 09:41:37
zozo
tehát ezek szerint lehet basicbol is lapozni a képernyőt?
gyakorlatilag lehet rajzoltatni memóriában s utána átcserélni a képernyőt?
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Zozosoft on 2013.February.04. 09:45:53
Quote from: PiotrSoft
tehát ezek szerint lehet basicbol is lapozni a képernyőt?
Ezek szerint tényleg régen EP-ztél :oops:
Természetesen lehet, lásd videólapok.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.04. 09:47:49
zozo
93 tól Amiga
Azután unix linux most Grand MA 2
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Zozosoft on 2013.February.04. 09:48:41
Quote from: szipucsu
Egyébként zavar, hogy ilyen kevés a szín...
Meg lehetne próbálni attribútum grafikus módban, ott a karakterek maradnak ekkorák, de mindegyikhez lehet a 16 színből választani papír és tinta színt.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.04. 11:26:19
A fájlból töltögetésre én is gondoltam. Minden pályát fájlból töltene be. Csak ha valaki netán még napjainkban is magnóról tölt, akkor kicsit kényelmetlen lenne. Vagy esetleg a pályaszerkesztőt úgy csinálni meg, hogy önálló BASIC programba mentse a pályát DATA sorokba, amit majd össze lehet MERGE-lni a főprogrammal.

Az is megoldás, ha utántöltős a játék. A score és lives változó tartalmát meg lehetne őrizni egy trükkel, már régebben is beszéltünk itt erről. Újabb program betöltésénél nyilván törlődnének a változók, ezért trükközni kéne, pl. egy nem használt karaktert átdefiniálni úgy, hogy bele legyen kódolva a score és lives értéke. Bár élet eddig csak egy volt, nem tudom, kéne-e több is.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.04. 12:33:11
Quote
A fájlból töltögetésre én is gondoltam. Minden pályát fájlból töltene be. Csak ha valaki netán még napjainkban is magnóról tölt, akkor kicsit kényelmetlen lenne.
Anno a 128-as programok is töltögetősek voltak, s eldolgoztak a magnósok is vele, ez az érzés hozzátartozik a microgépekhez.
Quote
Vagy esetleg a pályaszerkesztőt úgy csinálni meg, hogy önálló BASIC programba mentse a pályát DATA sorokba, amit majd össze lehet MERGE-lni a főprogrammal.

Ne csinálj túl hosszú kódot, mert azt még a MOTOROLA 68000 sem kedvelte, ott is mind kisebb rutinokat illett végrehajtatni, hogy elérhető legyen a teljes processzor kihasználtság. S ez egy 4MHz-s gépnél, főleg dupla fordításnál főleg igaz.

Quote
A score és lives változó tartalmát meg lehetne őrizni egy trükkel, már régebben is beszéltünk itt erről. Újabb program betöltésénél nyilván törlődnének a változók, ezért trükközni kéne, pl. egy nem használt karaktert átdefiniálni úgy, hogy bele legyen kódolva a score és lives értéke. Bár élet eddig csak egy volt, nem tudom, kéne-e több is.

El kell dönteni. Izgalmas lenne a játék ha több élet lenne s néha kapnál hozzá. Talán a score-t meg se kellene jeleníteni, s ha még lehet bonyolítani random pontonként adnék extra life-t.
Tudom más izéjével verem a csalánt. De még izgalmasabb lehetne, s ez csak a térképe egy kis részének a vizsgálatával jár, hogy ahol 1 szintnél többet esik end of life változóval kezdje újra a pályát.
Hogy a játék tényleg élménydúsabbá válhasson.
 
Quote
Idézetet írta: szipucsu

Quote
Egyébként zavar, hogy ilyen kevés a szín...
Meg lehetne próbálni attribútum grafikus módban, ott a karakterek maradnak ekkorák, de mindegyikhez lehet a 16 színből választani papír és tinta színt.
  
Engem nem zavar.

Quote
Idézetet írta: PiotrSoft

Quote
tehát ezek szerint lehet basicbol is lapozni a képernyőt?
Ezek szerint tényleg régen EP-ztél (http://enterpriseforever.com/Smileys/phpbb/ds_icon_redface.gif)
Természetesen lehet, lásd videólapok.

Beugrott
Volt valamikor egy olyan Basic demó, ahol egy kis videolap volt nyitva, 16 talán? s egy szálrajzólt kockát forgattunk meg 3D-ben.
Melyik is volt az?
Emlékszem irdatlan lassan kezdte el.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.04. 12:44:57
Quote from: Zozosoft
Ez mind igaz, de csak grafikus képernyőn!
Szipucsu programja viszont Text 40-ben fut.
na jó de ez a topik nem arról szólna hogy minél többet kihozni a basicból?
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.07. 20:30:07
Quote from: PiotrSoft
Ne csinálj túl hosszú kódot, mert azt még a MOTOROLA 68000 sem kedvelte, ott is mind kisebb rutinokat illett végrehajtatni, hogy elérhető legyen a teljes processzor kihasználtság. S ez egy 4MHz-s gépnél, főleg dupla fordításnál főleg igaz.
Ha több lesz a DATA sor, az szerintem nem változtat a proci kihasználtságán vagy a program gyorsaságán. Attól még a rutinok lehetnek akár rövidek is a programban. Vagy rosszul tudom?

Vagy ha tényleg befolyásolja a program hossza ezt, akkor érdemes külön betöltőt írni, és abba tenni pl. a SET CHARACTER és ENVELOPE NUMBER meg hasonló beállításokat.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.07. 20:38:02
a z80-ban nincs semmiféle cache meg ilyesmi modern trükkök, szóval önmagában az, hogy milyen hosszú a kód nem számít

sőt, valójában ha egymás után írsz két sort százszor, gyorsabb lesz mintha egy ciklusba raknád :)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.07. 20:54:44
azert mondtam mert én a pályakezelés minden pályához külön beágyaznám.
ha túl sokat kell ugrálni a sorok között az is lassít.
ezért pakolnám kisebb blokkokba.
Egyetértve endi hozzászólásával.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.07. 21:13:22
Quote from: PiotrSoft
azert mondtam mert én a pályakezelés minden pályához külön beágyaznám.
Én minden külön pályához nem tenném be másképp. Arra gondoltam, úgy kéne a pályaszerkesztőt megcsinálni, hogy "platformok" és a létrák kezdő koordinátáját és hosszát mentse el, a játék meg ebből rajzolná ki. Sorban bekérné az összes azonos színű platform kezdő koordinátáit és hosszát, majd ha ezzel készen van, akkor a másik színűeket kérné be és rajzolná ki, végül a létrákat.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.07. 21:59:35
Minden út Rómába vezet.

De ha az adatok eléréséért több adatot  át kell olvasnia maximálisan szükségesnél, a processzornak igen csak meglassul.

Lásd ezzel küzd jelenleg a Mozzila Firefox. Egy kis pöpec gyors böngésző volt, de mostanra úgy elterebélyesedett, olyan étvággyal falja a rendszermemóriát, hogy a mozzila fejlesztőinek be kellett látniuk a bővítmények s a csili vili parasztvakításokról le kell mondani, s vissza az alapokhoz.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.08. 10:46:54
na itt egy bénaság, a 4 színű pályakirajzoló
gagyin van megírva de most az mindegy
jó lenne egy karakter szerkesztő ami egyből kidobja a set char adatokat és akkor nem kell változókba olvastatni meg változókból kiolvasni, picit gyorsulna, meg szebb lenne

több féla karakterből szerintem tök szép dolgokat lehetne rajzolni, jól beállított palettával stb

emberke mozgatás nincs befejezve
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.08. 13:29:41
itt egy új
def-ekbe van rakva a grafika, pálya és game, így a list paranccsal könnyen listázhatók :)

emberke mozgatás: ox (oldx) oy (oldy) dolog azért van hogy a törlés és újra kirakás között minél kevesebb utasítás lehessen, így kevésbé villog

meg az ütközés úgy van csinálva hogy lényegében a figura belemegy a falba, de az ox oy felhasználásával vissza van állítva az előző pozíciójára (amikor benne van az természetesen nincs kirajzolva)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Zozosoft on 2013.February.08. 13:36:13
Quote from: endi
jó lenne egy karakter szerkesztő ami egyből kidobja a set char adatokat
Szipucsu programja tudja ezt, sőt tudja programlistába menteni a karakterkészletet.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.08. 15:22:31
Quote from: Zozosoft
Szipucsu programja tudja ezt, sőt tudja programlistába menteni a karakterkészletet.
én arra gondolok, hogy ilyen 4színű karaktereket lehetne rajzolni vele és arra írná ki a set char adatokat
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.08. 17:17:36
Na, végre Endi is alkotott valamit EP-n így a 21. század hajnalán, már eléggé vártam. :D
Remélem, ebből még lesz valami pacman játék, vagy hasonló!
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.08. 17:24:04
már csak az lenne csoda ha én csinálnék valamit
:-D
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.08. 21:38:07
Mondjuk amit Endi csinált most, az továbbfejlesztve lehetne motor basic ügyességi játékokhoz. Az alapelv változatlan maradna, a pályaelemek és azok kinézete változna. Változhatna, van-e gravitáció, van-e ellenség és milyen, hogyan mozog, vannak-e létrák vagy egyéb módon lehet mozogni, tele van összeszedendő kinccsel az egész pálya, vagy csak elszórva vannak kincsek, esetleg bizonyos tárgyakat felvéve egy másik (pl. logikai) játékrész következne, szóval rengeteg mindent lehetne erre építeni, csak az alapokat kéne mindenekelőtt nagyon jól megcsinálni.
Elvégre a mai játékok egy része (FPS) is annyira egyforma, csak a labirintusrendszer és a fal más egy kicsit, ugyanaz a motorja mindegyiknek.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.09. 02:19:39
Húúú, emberek! Hogy én hogy élvezem ezt!
200%-on az emulátorban programozni pc-s kényelmességi szint! :)
Ez a Basic egyszerűen giga szuper. Tudtam, hogy meg fogom ezt én egyszer csinálni. És egyre szebb lesz!
Hát régen élveztem programfejlesztést ennyire, pedig 12 éve játékot fejlesztek napi 8+ órában és azt is nagyon élvezem!
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.09. 02:22:32
Ja és a fejlemények:

-a talaj is kapott színt, de csak egyet, egyelőre szép így is, és több szín esetén az emberkével összekeveredne (bár biztos ki lehet olyan színkonbinációt hozni amivel jól nézne ki)
-1 xor 2=3, ebből a 3 színből áll a tégla
-4-es szín a talaj
-emberke és a talaj is xorral megy egymásra, így az emberkén is két szín van :)
-kulcs egyelőre egy színű, még nem lehet felvenni
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.09. 04:06:03
na, még egy verzió így 4 óra tájban XD
van "zene", felveszi a kulcsot, meg kisebb plusz dolgok
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Zozosoft on 2013.February.09. 09:04:27
:smt038
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.09. 09:16:26
Quote from: endi
na, még egy verzió így 4 óra tájban XD
Ez nagyon jó!!!
Viszont az nem szimpatikus, hogy villog az emberke, amikor nem irányítjuk. Ahol figyeli a mozgatást, ott kéne megcsinálni, hogy ha mozgatod, csak akkor törölje le és rajzolja ki újra.
Aztán bele lehet tenni azt is, hogy abba az irányba nézzen, amerre mozgatod éppen, ehhez minden iránynak külön kéne definiálni egy karaktert.
Zenét is lehetne írni hozzá, egy tömbben tárolni le a hangokat.

Engem valahogy nagyon emlékeztet a játék a Pacman Cityre.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.09. 09:41:05
Quote from: endi
na, még egy verzió így 4 óra tájban XD
Elítélendő módon belepiszkáltam Endi játékába, próbáltam valami egyszerű zenét összedobni hozzá. Ügyes megoldás, hogy felváltva szólaltatja meg a 3 hangcsatornát a lejátszásnál, így a hangok lecsengése szebb hangzást nyújt!
Kár, hogy a mozgatás lassítja a zenét, de hát ez basic.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.09. 10:04:19
Én is piszkáltam egy kicsit.
Van remény a villogás megszüntetésére.

Ha a lányom visszaadja a gépet akkor folytatom.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.09. 12:37:45
hajrá, nyugodtan változtassátok meg ahogy akarjátok!
eldönthetjük hogy csinálunk közös verziót, és/vagy mindenki egyenként kezd dolgozni valamin :)

amúgy én a grafika megváltoztatását látnám szívesen, hogy mit hoztok ki
sajna eléggé kísérletezős a színek kiválasztása, de lehetne persze tudományosabban is
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.09. 12:41:10
szerintem a villogást hagyjátok, úgyis amikor mozog akkor villogni fog mindenképpen

amúgy zzzipel lefordítottam de nem indul el... valamit rosszul csinálhattam?
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.09. 12:44:27
ugy emlexek :-D
hogy a def blokkokat a zzzzip nem kedvelte.
de használjunk zzzzipet.
maradjon basic

lassan osszeirom a billentyu kiosztast
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.09. 12:49:13
amúgy a lassulás is megszűntethető mozgáskor, ha nem feltételekkel csináljuk a vizsgálatot hanem matekkal
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.09. 12:52:58
igen endi te is csak magasabb programnyelvben gondolkodol ;-)

melyik a kedvenced ?

en c hivo vagyok
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.09. 12:55:38
kedvenc programnyelvem? az attól függ milyen értelemben
filozófiai szempontból az asm :)
amúgy legtöbbet delphi+x86 asm-ban programoztam
végül is tök mindegy a nyelv, céltól is függ
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.09. 12:59:04
valahogy a delhi re nem áll rá az agyam.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.09. 13:08:28
hát a delphi az pascal...
amúgy az ep basicja után én 1 nap tanulás után már folyékonyan programoztam pascalban
szóval itt is látszik hogy komoly cucc az ep basic

sőt, z80 asm miatt az x86 asmot is 1 nap tanulás után folyékonyan írtam :)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.09. 13:13:38
sot  ugyancsak  broland fejlesztése 
tudom

akkor sem nekem nem áll rá az agyam
tudom a c++ néha körűlírósabb de abban tudok gondolkodni.
a másik nagy meccs a visual basic.

hogy azt miért kellett feltalálni?
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.09. 16:14:00
Van egy jó ötletem. Bár ez asm dolog, de azért lehet hogy még belefér...

Fel kéne gyorsítani a basic grafikus printjét! Akár úgy hogy csak 16 színű módot megcsinálni. A ROM visszafejtésben gondolom benne van ez a rutin, szóval csak ki kéne onnan szedni, átrakni Basic-os hexa kódos formába, optimalizálni... Szerintem egész gyors lehetne!
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.09. 16:20:09
ok az belefer de docuba rem eld be a rutint ne csak hexaban legyen ok?
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.09. 16:21:39
ja hát én biztos nem csinálom meg, csak a basic érdekel most :)
de vannak itt akiket hátra érdekel a feladat :)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.09. 16:25:54
teljesen belefér hiszen az ep basicja fel van készítve a gépikód fogadàsára
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.09. 16:49:51
Quote from: endi
amúgy én a grafika megváltoztatását látnám szívesen, hogy mit hoztok ki
sajna eléggé kísérletezős a színek kiválasztása, de lehetne persze tudományosabban is
Szerintem a grafika így is nagyon jó. Én inkább terád bíznám a grafikát, talán te értesz ehhez a részhez a legjobban.

Azt hiszem, van egy régebbi EXOS verzió, amivel a Zzzip nem működik jól. De érdemes lehet zzzippeléshez is optimalizálni a programot.
A lassulást hogyan lehetne megszüntetni? Szerintem érdemes lenne, dobna rajta! És szerintem a villogást is meg kéne szüntetni. Ha akkor villog, amikor mozgatjuk, az nem baj, szerintem az nem is tűnik fel.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: geco on 2013.February.09. 20:55:34
Nagyon jó lett, és egész gyors is. Karakteres módból mit lehetne kihozni?
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.10. 11:51:08
Még talán azt lehetne megcsinálni, hogy ne legyen olyan darabos (karakteres) a mozgás, hogy definiálunk olyan karaktereket is, melyeken a két állapot közötti átmenet van. Vagyis a "mozgó" karakter fele van csak benne a karakterben, a másik fele meg abban a karakterben, ahova lépni fog. Ezt beszúrni, és kevésbé lesz darabos a mozgás. Nem tudom, mennyire sikerült érthetően megfogalmazni. Ez karakteres képernyőn nyilván működne, bár nem tudom, érdemes-e megcsinálni, mert lassítaná is a játékot valószínűleg. Talán grafikus képernyőn is működne, és ezért nem is lenne talán villogás mozgásnál.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.10. 11:55:14
Volt nekem egy projektem annak idején amiben basicból akartam kihozni pixelenkénti mozgást. Platformjáték volt, főhős plusz pár ellenfél. Mondanom sem kell, hogy nem jött össze. Akárhogy trükköztem, nem lett elég gyors, és villogott mint állat.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.10. 12:02:49
Végülis egy pont, vagy kisebb objektum mozgását meg lehetne oldani karakteres pixelenként. Bár talán bármi másét is. Mozgó emberkét már nehezebb lenne. Én már ott elakadnék, hogy hogyan mozogjon a lába, ehhez már a grafikához kell érteni.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.10. 12:05:38
hát én a hagyományos módszeremmel akartam, azaz col16 módra karakter kiírása
pedig mindenféle trükköt bevetettem :)
de lehet hogy megint elkezdek rajta gondolkodni :)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.10. 12:10:07
Azt a kulcsösszeszedős játékot nem folytatod? Pl. legyen benne ellenség, a kulcsok összeszedése után következő pálya, vagy ilyesmi.
Ilyenből Sokoban-szerű logikai játékot is lehetne csinálni. Igaz, olyan már van, de talán nem ilyen színes. Vagy lehetne egyéb logikai játékot is kihozni ebből, pl. be kelljen járni minden karaktert, közben tologatni cuccokat vagy ilyesmi.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.10. 15:01:16
itt egy újabb
ugyanaz, csak a graf más :)
téglafalas, szellemes
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.10. 15:24:51
Quote from: endi
itt egy újabb
A grafika nagyon profi. De a villogás most sem tetszik. :D
Remélem, lesz ebből többpályás játék, pályánként más grafikával. :)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.10. 15:34:46
itt egy villogás nélküli, meg kisebb gyorsítások
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.10. 15:35:46
hogy lesz-e belőle játék? nem hiszem, csak szórakozásból csinálom épp ami eszembe jut :)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Zozosoft on 2013.February.10. 16:03:52
Quote from: endi
itt egy villogás nélküli, meg kisebb gyorsítások
Ez már nagyon jó!
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Zozosoft on 2013.February.10. 16:07:00
Quote from: endi
épp ami eszembe jut :)
Na ezt irigylem nagyon, hogy ilyen egyszerű látványos dolgokat tudsz kitalálni!
Az ilyen grafikus dolgokhoz van nekem nulla tehetségem :-(
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.10. 16:07:52
itt egy új, bányász a barlangban, aranyrögöket gyűjt :)

bakker semmi értelme az egésznek, de hogy élvezem XD
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.10. 17:00:49
na, itt egy új verzió

a bányában elszabadult az ütvefúró és önállóan ugrál mindenfelé
ez egy nagy teljesítményű ütvefúró, senki se tudja megállítani, de ha neki megyünk akkor más irányba kényszeríthetjük

a következő az lesz hogy berakok olyan falakat amik bonthatók és az ütvefórút oda kell irányítani hogy kibontsa azokat

így felszedhető lesz minden arany :)

állat lesz :)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.10. 17:18:08
Quote from: endi
na, itt egy új verzió
Ez nagyon jó! Meg az előző, villogás nélküli is!
A zene helyett lehetnének hangeffektek, pl. a négy iránynak megfelelően más zenei hang. Az ütvefúró hangja lehetne mondjuk torzított hang, és a hangmagasság aszerint változna, hogy hol van éppen a képernyőn.

Nem semmi kihívás lenne a beépített "hangszerre" írni dallamot:
[attachimg=1]
A hang hossza aszerint változik, hogy melyik hangcsatorna szólal meg. A hosszabb hangot adó csatornákra juthatna mondjuk a basszus. De az se lenne rossz, ha az irányított emberke koordinátáiból számolná ki az alaphangot, és arra épülne egy akkord. :D Hogy milyen akkord, az függhetne az iránytól.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.10. 17:35:29
igen, a hangnál az volt cél hogy mélyebb hang hosszabb, magasabb rövidebb
jól megláttad
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.10. 19:16:51
van valami out érték amivel valamit lehet gyorsítani
mi is volt ez?
asszem valami memória elérést gyorsít

meg volt olyan hogy valamivel a megszakításokat le lehetett basicban tiltani, amivel eléggé felgyorsul, de sokminden nem műxik persze, pl a bill meg a hang

emlékszik ezekre valaki?
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.10. 19:33:02
hahaha itt egy új, még több szín!!!
a trükk az hogy minden második sorban átszínezem a rasztereket poke-al, így ugyanannyi rajzolással még több szín lesz!
egyelőre a talaj és az aranyak színét változtattam meg 2 soronként :)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Zozosoft on 2013.February.10. 19:44:03
Quote from: endi
van valami out érték amivel valamit lehet gyorsítani
mi is volt ez?
asszem valami memória elérést gyorsít

meg volt olyan hogy valamivel a megszakításokat le lehetett basicban tiltani, amivel eléggé felgyorsul, de sokminden nem műxik persze, pl a bill meg a hang

emlékszik ezekre valaki?
OUT 191,12
POKE 56,201
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.10. 20:01:05
aha köszi
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.10. 20:06:28
Quote from: endi
van valami out érték amivel valamit lehet gyorsítani
Itt a Wikin van egy IS-BASIC trükkök rész (http://wiki.enterpriseforever.com/index.php/IS-BASIC_trükkök), ide feltettem ezt is, meg még van itt néhány dolog, lehet tovább is bővíteni gyakran előforduló dolgokkal, ami jól jön a programozáshoz. Pl. a toplista (legjobb eredmények) sorbarendezési eljárása is feltehető lehetne ide.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.10. 20:12:28
Quote from: endi
hahaha itt egy új, még több szín!!!
Ez már nagyon durva, sok gépi kódú játék grafikáját is felülmúlja.
A kincs felvételének hangja kicsit lehetne más, de ez részletkérdés.
Nálam egy hibával leállt, kiment bal oldalon a képből az ütvefúró. Mellékelem a snapshotot, hátha segít:
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.10. 20:20:24
ja az bugos
itt egy új, beraktam egy képernyő rázás effektet arany felvevésre :)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.10. 21:10:35
Quote from: endi
ja az bugos
itt egy új, beraktam egy képernyő rázás effektet arany felvevésre :)
A képernyőrázás nem rossz, de szerintem talán inkább elhalálozáskor lenne jó. Persze így se rossz!
A képernyőrázást engedélyeddel kölcsönvenném a létrás játékhoz. Minél magasabbról esik le, annál hosszabb ideig rázná a képernyőt, ill. elhalálozáskor is berázkódna. De volt régebben egy torpedós játék, amit feltettem ide, abba is be lehetne építeni talán, amikor eltaláljuk a hajókat. Hú, mi lesz még itt! :D
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.11. 16:40:46
itt egy új, az ütvefúró egyelőre ellenség
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Zozosoft on 2013.February.11. 16:44:23
Quote from: endi
itt egy új, az ütvefúró egyelőre ellenség
Nagyon jól néz ki!
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.11. 18:49:14
Quote from: endi
itt egy új, az ütvefúró egyelőre ellenség
Ez jó!
És amikor találkozik az ütvefúróval az emberke, akkor belefúr a fejébe? Agyafúrt lesz akkor. :D
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.14. 21:51:49
megnéztem a Miner játékom basic és zzzippelt sebességét!
és megdöbbentő de kb 300-350%-ot gyorsít egy ilyen játékon a zzzip! nem semmi!
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.14. 22:52:10
Erre írta Bruce barátunk, hogy a Forth jobban fut mint a basic, sőt állítja (s hidjen neki még a hitetlen is), hogy a kisgépek legjobb compillere lett.

Ha a legjobbat keressük, ne zzzippeljünk. 

Legyen benne allocate által kijelölt méretben akár dokumentált gépikód, ha a z szükséges a programhoz (szerintem ez a néhány sor hexát el kell fogadni, hisz az IS BASIC nem csak betölti hanem az allocate segítségével valósan kezeli a gépi kódú rutinokat.

Tehát a gépikód maradjon, de a működést valódi basic legyen, úgy kihívás.

Most már szereznem kellene egy angol billentyűzetet. 
Van valakinek? 
Nincs szívem MAGYART átírni. Anno fiatal herceg koromban csak kis matricánk volt leragasztani az angol karaktert hol van a a magyar. 
Úgy megörültem az első magyar kiosztásnak, hogy megígértem se nem dobom ki a használt magyart, de nem is alakítom át.
S míg nincs egy közel azonos kiosztás mint az EP addig csak az eszet szórom. S ígérem, utána is. :)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: PiotrSoft on 2013.February.14. 22:59:58
Quote
itt egy új, az ütvefúró egyelőre ellenség
:smt041

Congtaulation!

S elkészült basicból a C=64 BulderDash-a :)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.15. 13:05:38
Quote from: endi
és megdöbbentő de kb 300-350%-ot gyorsít egy ilyen játékon a zzzip! nem semmi!
Én eddig úgy láttam, kb. 10-szeresére gyorsít a Zzzip. Nálam emulátoron a teljes sebesség az eredeti tízszerese, és kb. ezzel azonos lesz a sebesség, ha Zzzippel lefordítom a programot.
De biztos függ attól is, milyen utasítások vannak a programban.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Lacika on 2013.February.15. 13:50:14
Nézzétek meg itt (http://ep128.hu/Ep_Konyv/Szamitastechnika_Kozepfokon.htm#7_3) mennyit gyorsít a ZZZIP. 55-szörös gyorsulás egész "tűrhető"...
Hogy mennyire gyorsul valami ZZZIP-pel, erősen attól függ, mit fordítunk.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.15. 14:14:59
a miner és hasonló játékokban azért van "csak" 3.5x-ös gyorsulás, mert ügye a grafikus print ami itt főleg viszi az időt, azt meg nem gyorsítja
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Zozosoft on 2013.February.15. 14:23:17
Quote from: endi
a miner és hasonló játékokban azért van "csak" 3.5x-ös gyorsulás, mert ügye a grafikus print ami itt főleg viszi az időt, azt meg nem gyorsítja
Erre javasoltam a múltkor, hogy pályarajzolásnál a data soros olvasgatás, printelgetés helyett fel kell venni fájlba a kiírt adatfolyamatot, aztán csak COPY FROM-mal kiküldeni.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Lacika on 2013.February.15. 14:25:47
Pontosan. Hisz a ZZZIP-pelt programban a PLOT, ELLIPSE, teknőcgrafika-, hang-, PRINT utasításokra ugyanazon ROM rutinok futhatnak le. És ugye a PRINT esetében az EDITOR-nak egy csomó dolga van. Egy rendezési eljárásban viszont ilyenek nincsenek.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.15. 14:27:09
Quote from: Zozosoft
Erre javasoltam a múltkor, hogy pályarajzolásnál a data soros olvasgatás, printelgetés helyett fel kell venni fájlba a kiírt adatfolyamatot, aztán csak COPY FROM-mal kiküldeni.
ezt nem teljesen értem...
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Zozosoft on 2013.February.15. 14:37:21
Quote from: endi
ezt nem teljesen értem...
Kell egy pályatervező program, amiben hagyományosan rajzolódna ki a pálya, csak a PRINT, PLOT, stb nem VIDEO-nak megnyitott csatornára menjen, hanem fájlba. Így rögzítve lesz maga a csupasz vezérlőkódos adatfolyam ami a VIDEO eszköznek megy ki. Ezt utána a játékban megnyitva a pálya fájlt csak át kell küldeni a COPY FROM utasítással a 101-es (vagy amilyen videólapot használunk) csatornára.
Így kimarad a sok ciklusban feldolgozott BASIC utasítás, amiknek pl ki kell számolgatni a koordinátákat stb.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.15. 14:41:46
Quote from: Zozosoft
Kell egy pályatervező program, amiben hagyományosan rajzolódna ki a pálya, csak a PRINT, PLOT, stb nem VIDEO-nak megnyitott csatornára menjen, hanem fájlba. Így rögzítve lesz maga a csupasz vezérlőkódos adatfolyam ami a VIDEO eszköznek megy ki. Ezt utána a játékban megnyitva a pálya fájlt csak át kell küldeni a COPY FROM utasítással a 101-es (vagy amilyen videólapot használunk) csatornára.
Így kimarad a sok ciklusban feldolgozott BASIC utasítás, amiknek pl ki kell számolgatni a koordinátákat stb.
a szöveges játékaimban így működött a grafika készítés
a "linegraph" nevű saját fejlesztésű rajzolóprogrammal lehetett a pályákat rajzolni és esc szekvenciákba menteni
persze a játékban nem az esc szekvenciákat használtam, hanem a saját formátumú mentést-kirajzolást

ugyanis ez nem sokat gyorsít, mert továbbra is a grafikus kirajzolás viszi az időt, főleg hogy a zippp felgyorsítja a basicet
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2013.February.15. 18:45:40
amúgy olyanra gondoltam hogy karakteres pálya editor, azaz koordinátákkal tárolni hogy mit hova rajzolunk (manic miner, jsv, dizzy meg sok game ilyenek)

de letettem róla mert az alap talaj is rajzolva van, szóval úgyis az egész felületet be kell tölteni...
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.February.15. 22:39:59
Quote from: endi
de letettem róla mert az alap talaj is rajzolva van, szóval úgyis az egész felületet be kell tölteni...
A VLOAD, VSAVE vagy hasonló nem segítene? Persze magnós gépnél nincs értelme, csak floppyval vagy HDD-vel.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2013.April.15. 22:10:21
Ott van Povi Atomix programja. Na, ezt basicben simán meg lehetne csinálni, Endi-módra, olyan szép nagy, sokszínű "karakteres" képernyőn! A szörnyek mozgására sem kéne figyelni, mert ebben a játékban azok nincsenek, így a zene is folyamatosabb lehetne.
És össze lehetne kombinálni más játékokkal is, pl. az eltologatásra szánt tereptárgyakon kívül lenne a pályán egy pacman figura, amit ha kiválasztunk a space-szel, mászkálhatunk vele, gyűjtögethetünk vele, esetleg felvehetünk, letehetünk "bogyókat". A megevett tabletták helye felszabadulna, így oda is lehetne tovább építeni az "atomot". Kígyó is lehetne a játékban, azt is ki lehetne választani a space-szel és lehetne hizlalni, de ennek is funkciója lenne, vagyis úgy kéne fordulni vele, hogy úgy képezzen falat, hogy hozzá lehessen tolni a tereptárgyakat, és csak így lehessen a pályát teljesíteni.
40-es karakteres képernyőn ezt mind valószínűleg én is meg tudnám csinálni (ki nem? :D ), ha lenne rá időm, de mégiscsak szebb lenne a sokszínű módban.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2014.November.23. 02:25:04
Ez az Enterprise 30 éves évfordulójára!
Snake + Bomber = Snamber
(avagy: Hamika + Bomber = Hamber? :D )

Eredetileg úgy terveztem, hogy Zzzippel fordítva lesz használható, de meglepetésemre basicben ideális a sebesség játszáshoz.
Van benne pár bug, de talán nem zavaróak.
Sajnos a basic hátrányait is hozza, így az irányítás kicsit lassú. Előbb kell már lenyomni a billentyűt, mint hogy fordulni/bombázni akarnánk.
Pl. a címképernyőt esztétikusabbra is meg lehetne csinálni.
Enditől kölcsönvettem a képernyőrázás effektet.
Érdemes kicsit játszani vele, mert ahogy megyünk előre a pályán, meglepetések jönnek elő.
Elméletileg szinte teljesen kihasználja a hangchip képességeit, gyűrűmoduláció, szűrő, sztereó hang, minden van benne.

Van valakinek ötletet, mit lenne érdemes még változtatni, fejleszteni rajta?

[attachimg=3]
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: geco on 2014.November.23. 09:20:54
Még nem próbáltam ki, de a kép alapján színesebbé lehetne tenni, mondjuk külön videólapon van a két játék, a repülő lehetne mondjuk barnás piros, vagy narancssárga, a bomba is. a snake-ben meg vagy a kígyó, vagy a kikerülendő akadályok, sőt, ha esetleg átváltasz 64 karakteres módba, akkor 4 színpár is lehetne.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Zozosoft on 2014.November.23. 10:33:37
Kicsit fura ötlet, de jó! :smt038
A hangok tök jók!

Viszont az irányítás az tényleg lassú :-( nem lehetne mégis ZZZIP-be, és mondjuk valami lassító ciklusokat tenni bele, hogy ne legyen túl gyors?
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2014.November.23. 10:59:05
Hú, ez elég komoly lett. Szerintem is megérne ez zzzippelést. Meg színezést.
Ami zavar, hogy meghaláskor egy csomó ideig tart míg újra játékba kerülünk. Ez a mai világban már nem oké, szinte azonnal lehetőséget kell adni az azonnali folytatásra. Nem is kéne szerintem újrarajzolni a képernyőt, hanem amit addig elértem az maradjon meg.
Színezést meg raszterenkénti színekkel is fel kéne dobni.
Talán az is segítene, ha fele-fele lenne a képernyő, mert fent túl kicsi a hely a kígyós játéknak, eléggé idegesítő ez.

Zenék, hangzás is jó! Végre egyedibb zenét hallok tőled! :)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2014.November.23. 12:26:07
A színezéssel két gond van. Ha a kígyó által felvehető cuccokat átszínezem, akkor nem ismeri fel és csak átmegy rajtuk. A másik, hogy a kígyós és repülős játéktér a pálya végén egybe megnyílik, tehát nem függetlenek egymástól. Sőt, a házak akár bele is magasodhatnak a kígyó terébe, de ez nem túl gyakori. :D
Annyit lehetne, hogy a házaknak lenne különböző színük, bár a kígyó akkor átmenne a más színűeken. Bonyolult ez a basic. :D Gépi kódban kéne újra megírni az egészet. A Dot Collectorban simán van sok szín karakteres képernyőn, olyasmit kéne csinálni. Vagy az attribútum képernyő lehet inkább Attributum képernyőre átrakni az egészet... A repcsi területén meg lehetne csinálni, mert nem a karakterekből ismeri fel a házak magasságát, hanem tömbben tárolja. De a kígyó hogyan ismerné fel attribútum módban a sokféle karaktert?
Nem tudom, a zzzippelés mennyire gyorsítana az irányításon. Mert a különböző dolgoknak akkor is le kell menniük két irányítás-ciklus között.

Egyelőre megnézem, egyáltalán eszi-e a Zzzip ezt a hosszú programot. Még amikor fele ekkora volt, megette.

Át kéne írni attribútum képernyősre az egészet... De akkor a karaktereket hogyan ismerné fel a kígyó? Ez a nagy kérdés. Csak szöveges lapon működik a GET #102:A$

Megnéztem még az elején Attus gombócfalóját, grafikus képernyőn fut, színesebb, és gyorsabb, mint a Hamika, de nem értem a titkát, mert még a kígyónak feje is van, azt is mindig kirajzolja, mégis gyorsabb. Ott hogyan különbözteti meg, hogy a kígyó akadálynak vagy gombócnak ment-e neki? Nem tudtam rájönni.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: geco on 2014.November.23. 12:52:11
mi lenne, ha egy tömbben tárolnád el a pályát, és onnan vennéd, hogy mi hol van?, akkor nem kéne a videómemóriából megtudnod, hogy mi hol van, csak simán az x,y elemű tömbödhöz fordulsz.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2014.November.23. 13:03:12
mi lenne, ha egy tömbben tárolnád el a pályát, és onnan vennéd, hogy mi hol van?, akkor nem kéne a videómemóriából megtudnod, hogy mi hol van, csak simán az x,y elemű tömbödhöz fordulsz.
És ha valami új cucc kerül a pályára, akkor azt is betenni az x,y tömbbe? Tehát bármit írna képernyőre, az a tömbbe is bekerülne, és mindig onnan nézni, mi van?
Bár magát a kígyót a maga hosszában nem tudom, hogyan lehetne tömbben tárolni, mert azt a játék sem úgy oldja meg, hogy folyamatosan kirakja az összes karakterét, hanem csak az utolsót törli le, amikor kell.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2014.November.23. 13:04:47
Érdekességként egy demo snapshot egy korábbi zzzippelt változatról. Lassítva vettem fel. Eléggé hangulatos. :D
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: geco on 2014.November.23. 13:10:42
És ha valami új cucc kerül a pályára, akkor azt is betenni az x,y tömbbe? Tehát bármit írna képernyőre, az a tömbbe is bekerülne, és mindig onnan nézni, mi van?
Bár magát a kígyót a maga hosszában nem tudom, hogyan lehetne tömbben tárolni, mert azt a játék sem úgy oldja meg, hogy folyamatosan kirakja az összes karakterét, hanem csak az utolsót törli le, amikor kell.
Erre gondoltam, hát a tömbből is lehetne az utolsót törölve megoldani, gondolom a ígyó elemei is egy tömbben vannak tárolva, nem?
A zene nagyon jó, picit rövid, és a gitár is a kígyó elhalálozásakor, mivel érted el ezeket a hanghatásokat?
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2014.November.23. 13:33:28
Erre gondoltam, hát a tömbből is lehetne az utolsót törölve megoldani, gondolom a ígyó elemei is egy tömbben vannak tárolva, nem?
A zene nagyon jó, picit rövid, és a gitár is a kígyó elhalálozásakor, mivel érted el ezeket a hanghatásokat?
Én igazából magát a kígyó kirajzolásának működését nem értem. Valahogy működik és kész, valakik megcsinálták. :D Majd próbálkozom vele.
A zenét csak úgy hirtelen összedobtam, nem mélyedtem el benne nagyon. Gondoltam, játékzenének elmegy. Lehetne folytatni.

A gitárhangzásra korábban is tettem fel már példát a zeneprogramozás topikban, és a Hungry Creature játékomban is ilyen van elhalálozáskor. A titka annyi, hogy alacsony torzítás mindkét csatornán + gyűrűmoduláció, és 7 félhangnyi (egy kvint, ahogy az sokszor a valódi gitároknál is van) a két hang között az eltérés.
A főcímzenében a basszus két csatornás, az egyiken 0.2-vel tér el a hangmagasság a másikhoz képest, és ezen is gyűrűmoduláció van.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: geco on 2014.November.23. 15:19:14
Köfi :) Szép, na én sose fogok zenét összedobni :D
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Lacika on 2014.November.23. 16:34:25
Van valakinek ötletet, mit lenne érdemes még változtatni, fejleszteni rajta?

Az ötlet zseniális! A kivitelezés is jó, főleg a hangok.
Tényleg szét kellene szedni két videólapra (más-más színnel), és ZZZIP-pet neki!
Persze a házak magasságát is csökkenteni kellene, mert így értelemszerűen nehezebb a játék.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2014.November.23. 22:16:22
Az ötlet zseniális! A kivitelezés is jó, főleg a hangok.
Tényleg szét kellene szedni két videólapra (más-más színnel), és ZZZIP-pet neki!
Persze a házak magasságát is csökkenteni kellene, mert így értelemszerűen nehezebb a játék.
Örülök, hogy tetszik mindenkinek!
Szétszedni azért nem lehet két videólapra, mert csak az elején van külön az a két videólap. A szint végén teljesen egybe fog folyni a két lap és a házak között fog gombócokat enni a kígyó, de addig még ezek szerint senki nem vitte el. Pedig jó kis zene van a szint végén is, kettő is, és plusz élet is.
4 szint van benne egyébként. A 4. szinten eléggé durván magasak már a házak és még több fal is van a kígyónál is. Próbáljátok végigvinni a szintet! Sokféle tárgy van, amiket a kígyó fel tud venni és különböző hatásuk van a repcsire, bombákra.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2014.November.23. 22:32:48
előbb csináld meg amiket kértünk, aztán játszunk :) kemény szakma ám a játékfejlesztés :)
tudtad, hogy a kiadott játékok 99%-a anyagilag bukta?
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2014.November.23. 23:03:53
tudtad, hogy a kiadott játékok 99%-a anyagilag bukta?
Ha főállásként foglalkozik ezzel valaki, az gáz. De ha hobbiból, akkor mindegy. Bár amilyen bugosak is és még pénzt is kérnek értük, az a gáz.
Két videólaposra meg lehetne csinálni, ha fent nem a kígyó lenne, hanem mondjuk függőlegesen scrollozódna a karakteres képernyő, és úgy kéne kerülgetni az akadályokat és felvenni a bombákat és egyéb tárgyakat. Ráadásul a scrollozó képernyő és a bombázó képernyője külön-külön attribútum képernyős lenne, ott lenne aztán színkavalkád. :D Bár a scrollozást nem tudom, meg lehet-e csinálni attribútum képernyőn, még sose próbáltam.
Gondolkozom még, milyen játékot lehetne még tenni a kígyó helyett oda fölülre. Létrás-gyűjtögetős játék? Na, de előbb ezt kéne megcsinálni attribútum képernyősre.
Vagy azt lehetne még, felváltva jönne egymás után a gyűjtögetős rész és a bombázós rész, és a gyűjtögetős részben össze kéne szedni mindent, ami a bombázáshoz kell. Valami majdnem hasonló módon van szétszedve részekre az Eggs of Death.

Mindig foglalkoztattak az ilyen pihent ötletek, hogyan lehetne többféle játékot összekeverni. Pl. futballszimulátor, és közben a pályán gyűjtögetni is kell és ellenségeket lelőni, átugrálni. Ezt nem tudnám megcsinálni, így inkább ilyen egyszerűekkel kísérletezgetek. :D
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: endi on 2014.November.23. 23:49:48
ez a "két játék összemixelése" manapság is divat, sőt, mobilon van jópár sikerjáték ami ezt csinálja

amúgy értem hogy te nem foglalkozás szerűen fejleszted ezt a játékot, de van egy rossz hírem: a játékosok viszont ugyanúgy játékosok :)
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2014.November.23. 23:56:37
amúgy értem hogy te nem foglalkozás szerűen fejleszted ezt a játékot, de van egy rossz hírem: a játékosok viszont ugyanúgy játékosok :)

Nem rossz az ötlet. Lehet, az összes eddigi karakteres képernyőn futó játékot meg kéne csinálni attribútum képernyősre. A Hamikát is. :D Meg nem tudom még, mik voltak. Ja, a demokazettás Bomber, azt is kezelésbe kéne venni, sok szép színes ház lenne benne.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2014.November.24. 15:08:19
Egyelőre csak próbaképp bezippeltem az eredeti Snambert. Eszi a Zzzip. Viszont azt meg tudná valaki mondani, miért van az, hogy elhalálozás után még egy pillanatig tovább megy a ciklus, és utána leáll hibaüzenettel? A basic ilyenkor kilép a ciklusból egy GOTO 4690-nel, ha a repcsi nekiment a háznak, vagy akkor is elölről menne a FOR ciklus, ha a kígyó bakizott. A főprogramban lehet valami bibi, a 4640 és 5260 között, itt van egy FOR ciklus, azon belül két DO-LOOP ciklus, amiből a basic simán ki tud lépni GOTO-val, de a Zzzip nem hogy nem lép ki, de meg is hülyül tőle, lelassul. Ez mitől lehet?

Itt van az eredeti basic program újra és a zzzippelt változat, és TXT fájlban a lista a főprogramról. Egyszerűen nem úgy működik az 5140-es sorban a GOTO, ahogy kéne (repcsi ütközése), és a végén az IF VEGE THEN után is egyszerűen nem úgy működik a NEXT, ahogy kéne.
Elképzelhető ennyivel, hogy ha a következő szintre lépünk, akkor sem működik jól ugyanez a NEXT, csak ezt az irdatlan zzzippelt sebesség miatt nem lehet kipróbálni.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Zozosoft on 2014.November.24. 15:32:32
itt van egy FOR ciklus, azon belül két DO-LOOP ciklus, amiből a basic simán ki tud lépni GOTO-val
Ami programozásilag igencsak ronda, és ellenjavalt dolog! :oops:

Quote
, de a Zzzip nem hogy nem lép ki, de meg is hülyül tőle, lelassul. Ez mitől lehet?
Gondolom nem lett felkészítve ilyen illegálishoz közeli megoldásokra, és a ciklus cuccai ott maradnak a veremben.

Ha jól nézem van is ott egy LOST változó a kilépésre, gondolom ez az eredeti programból származhat, azt kéne használni, esetleg csinálni egy másikat a kukacnak.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2014.November.24. 17:07:41
Ami programozásilag igencsak ronda, és ellenjavalt dolog! :oops:
Az igaz. Az eredeti Hamikát és Bombert nem én írtam, így a működésük teljes egészében azért nincs a kisujjamban. Valószínűleg más szempontból is máshogyan nézne ki ez a Snamber, ha a nulláról írta volna valaki az egészet.
Viszont úgy nézem, nem is ezzel a GOTO-val van a probléma, mert a kígyó elhalálozásakor nincs is GOTO, az a repcsi ütközésekor van, és az meg jól működik, mert nem is kiugrik a ciklusból, hanem bent a FOR cikluson belül ugrik, bár a DO-LOOP-on kívülre ugrik, az tény, az nem elegáns.
Én attól tartok, hogy a CALL SIR és CALL BUMM eljárásokban is van I és J változó, ami a cikluson belül a repcsi koordinátáit tárolja. Ez a basicnek mindegy. De lehet, hogy ez zavarhatja a Zzzipet?
És egyébként, ha (mint tudjuk) a Zzzip minden változót globálisként kezel, akkor felesleges lenne a program elejére a NUMERIC +változólista?
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Zozosoft on 2014.November.24. 17:14:02
Én attól tartok, hogy a CALL SIR és CALL BUMM eljárásokban is van I és J változó, ami a cikluson belül a repcsi koordinátáit tárolja. Ez a basicnek mindegy. De lehet, hogy ez zavarhatja a Zzzipet?
Igen!
"A Zzzip nem tesz különbséget a lokális, és globális változók között, minden a program használt változó hatásköre az egész programra kiterjed (tehát csak globális változót ismer)."
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2014.November.24. 17:29:57
Igen!
"A Zzzip nem tesz különbséget a lokális, és globális változók között, minden a program használt változó hatásköre az egész programra kiterjed (tehát csak globális változót ismer)."
Kicseréltem a változóneveket, de most sem jó... Igaz, most másként nem jó. Most állandóan lejátssza újra a vége-zenét. Valamiért mindenáron benne akar maradni a ciklusban, a repcsi ütközésekor még egyszer végigmegy a cikluson (ez onnan látható, hogy a repcsi robbanása az alatta levő sorban jelenik meg, mint ahol a repcsi van), a kígyó kinyiffanásakor meg még sokszor végigmegy a cikluson, amíg az összes élet el nem fogy. Hát ezt nem értem, miért van... Még gondolkodom.

Még ez lehet probléma: FOR SZINT=1 TO 4, majd kinyiffanáskor LET SZINT=SZINT-1, azért, hogy a NEXT ne a következő szintre vigyen. Ez lehet talán gond? Bár nem hiszem. Vagy ki tudja. Ha a FOR ciklusváltozóját piszkáljuk cikluson belül, az betehet a Zzzipnek?
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: Lacika on 2014.November.24. 17:51:51
Még ez lehet probléma: FOR SZINT=1 TO 4, majd kinyiffanáskor LET SZINT=SZINT-1, azért, hogy a NEXT ne a következő szintre vigyen. Ez lehet talán gond?

Ez (is) bőven lehet. Miért nem használsz ilyenkor DO - LOOP ciklust?
De a ciklusból kiugrás is csúnya (amit korábban említettél).
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2014.November.24. 17:56:49
Még ez lehet probléma: FOR SZINT=1 TO 4, majd kinyiffanáskor LET SZINT=SZINT-1, azért, hogy a NEXT ne a következő szintre vigyen. Ez lehet talán gond? Bár nem hiszem. Vagy ki tudja. Ha a FOR ciklusváltozóját piszkáljuk cikluson belül, az betehet a Zzzipnek?
Lecseréltem ezt a FOR ciklust DO-LOOP-ra, de nem változtatott. A BUMM eljárásban lesz valami rejtélyes hiba, pedig már a változóneveket is lecseréltem. Az az érdekes, hogy a repcsi ütközésekor azért újraindul a szint egy ciklus után, de a kígyó ütközésekor teljesen beragad.
És a ciklusból kiugrasztó GOTO-t is kiszedtem, mégse... :smt017

Mindenesetre mellékelem a mostani basic változatot.
Title: Re: Mit lehetne kihozni az EP Basic-bõl?
Post by: szipucsu on 2014.November.24. 20:55:03
Ez egyre érdekesebb. A GOTO már nincs benne, így el kéne jutnia egészen a LOOP-ig, így újra kéne indulnia a szintnek, mégsem. Ha pedig beteszem a GOTO-t, akkor megjavul, mármint a kígyó nem ragad be. Viszont a repcsi robbanása mindig a következő sor elején jelenik meg valami rejtélyes oknál fogva, akárhova is teszem a GOTO-t. Zzzippelés nélkül futtatva meg rendesen működik GOTO-val és anélkül is.