Enterprise Forever

:HUN => Programozás => Topic started by: szipucsu on 2007.June.05. 15:52:40

Title: *** Invalid escape sequence.
Post by: szipucsu on 2007.June.05. 15:52:40
mi lehet a vezérlõkód angolul?
Itt talán az escape sequence-rõl van szó.
Akkor a gépkönyvben félrefordították a hibaüzenetet? (Invalid escape sequence) Ott "hibás kilépési sorozat" volt a fordítása. Végsõ soron tényleg "ki kell lépni" ahhoz a szövegbõl, hogy pl. a nyomtatónak utasításokat adjunk.
Egyébként érdekes, mert én akkor kaptam ezt a hibaüzenetet, amikor az ESC billentyû kódját (talán 27) mentettem magnóra/lemezre (vagy betöltésnél? már nem emlékszem...), vagy ki akartam íratni a billentyûhöz tartozó "karaktert".
Amúgy sokat törtem a fejem, mire jó az ESC billentyû. Egyszer rájöttem, hogy ha sor elején nyomjuk meg (pl. basicben), akkor ha elkezdek írni abba a sorba, akkor a sor addigi tartalma törlõdik.
Ma már nem olyan kíváncsi az ember, mint régebben. Amilyen fejtörést okozott, hogy az ESC billentyû mire jó, annyira elsiklik az ember affelett, hogy a PC-n van scroll lock, pause/break és printscreen gomb is... :D Ja, meg ESC is.
Ja, meg a The great ESCape címû játékban, ha többször sem sikerül egymás után megszökni, akkor írhatná ki a gép, hogy Invalid escape sequence, ill. Invalid great escape sequence.
Title: Re: *** Invalid escape sequence.
Post by: Zozosoft on 2007.June.05. 16:06:45
vagy ki akartam íratni a billentyûhöz tartozó "karaktert".
Ekkor kaphattad ezt az üzenetet.
Egyébként pont úgy van, ahogy írod: arra szolgál, hogy az eszköz felé haladó adatfolyamot megszakszakítva utasításokat lehessen kiadni.
EP-n ez nem csak a nyomtatónál van így, hanem a képernyõkezelés, hang, stb is így mûködik.
Ezért okozott hibát, mikor a billentyû "karaktereket" írtad ki, az ESC karakter után olyan ment ki a video csatornára, amihez nem tartozik értelmes utasítás, így jött a hibajelzés.
Title: Re: *** Invalid escape sequence.
Post by: szipucsu on 2007.June.05. 17:08:05
És ha mondjuk egy olyan "karakteres képernyõt" akarok elmenteni, ahol 255 "karakter" van (pl. a Rebelstar játéktere), akkor ha a 27-es "karaktert" akarom elmenteni az egyik pozícióból, akkor gond van? :D (Lehet, hogy hülye kérdés, még gondolkozom rajta, miért nem stimmel.) :D