Enterprise Forever

:HUN => Programozás => Topic started by: Attus on 2008.November.30. 18:57:46

Title: FAFO
Post by: Attus on 2008.November.30. 18:57:46
Igen, van: FAFO
Valami Zozo nevû fickó követte el :-)L
Bocsi Zozo.  :oops:
Nekem nem voltak kellemes tapasztalataim a FAFO-val. A szektor átlapolási tényezõje nem épp a legoptimálisabb. Enterprise-n nelem elegendõ volt 820-ra formázni a lemezeket az epdos-al. Valaha írtam egy floppy formázó programot assembly nyelven PC-re, optimalizálva a floppyt adatbeolvasási sebességre. A FAFO-val formázott DD-s lemezeimet iszonyú lassan olvasta be a PC, az Epdos-osakat viszont elég gyorsan. Ha valakit érdekel, oda tudom adni a PC-s formázómat 8086-os assembly forrással együtt. Még XP alatt is mûködik. Tetszõleges sávra, szektorra, oldalra lehet vele formázni. Csupa DOS hívásokkal operál.
EP-re is, PC-re is írtam ddr nevû "disk doktort", amely a hibás szektorokat foglaltra jelzi a FAT táblába. Az ep-s ddr is igen lassan érte el a FAFO típusú lemezek szektorait. Az igaz, hogy a FAFO gyorsan formáz, csak a létrejött lemez lassú.  :(
Title: Re: FAFO
Post by: IstvanV on 2008.December.01. 16:39:17
A szektor átlapolási tényezõje nem épp a legoptimálisabb.
Pontosabban nincs, mert egyszerűen sorban írja ki a szektorokat, nullától kezdve a számozást. :)
Title: Re: FAFO
Post by: Ep128 on 2008.December.01. 16:53:01
Elég régen FAFO -zom, de nekem csak pozitív tapasztalataim vannak! :) Amikor FAFO  -val formázok egy lemezt, az NEM lesz lassabb, és a megbízhatósága is tökéletes, igaz, csak EP -n és PC DOS alatt. De "így" abszolút semmi gond vele semmilyen értelemben! Gyorsan elkészül, gyorsan használható, hiba mentes! Sõt... FAFO -val én rendszeresen leformázok olyan lemezeket is, amiket a PC már "formázhatatlanul hibásnak" tart!  ;-)
Title: Re: FAFO
Post by: Attus on 2008.December.01. 21:06:49
Elég régen FAFO -zom, de nekem csak pozitív tapasztalataim vannak! :) Amikor FAFO  -val formázok egy lemezt, az NEM lesz lassabb, és a megbízhatósága is tökéletes, igaz, csak EP -n és PC DOS alatt. De "így" abszolút semmi gond vele semmilyen értelemben! Gyorsan elkészül, gyorsan használható, hiba mentes! Sõt... FAFO -val én rendszeresen leformázok olyan lemezeket is, amiket a PC már "formázhatatlanul hibásnak" tart!  ;-)
Pont azért írtam saját formázót PC-re, mert nekem is egy sor "kakás" DD-s lemezem volt és amit a PC-s formázók kiköptek, azokat is tudtam használhatóvá akartam tenni, igaz, hogy csökkent kapacitásssal. A FAFO-ról szóló kritikám, azaz hogy lassú a lemez adatelérése, csak PC-s környezetben igaz. Nem veszi figyelembe, hogy a lemez forog, és így mire a soron következõ szektor a fej alá kerül majdnem egy teljes lemezfordulatot is kell várni. Ha a sávon belül a szektorok sorszámozása nem folytonos, hanem átlapolt, akkor szinte folyamatos is lehet az olvasás. Teljes sáv olvasásnál ez nem feltûnõ, ez gyakorlatilag csak szépséghiba, mivel általában nagyobb egységenként olvassuk a lemezt.
Title: Re: FAFO
Post by: Zozosoft on 2008.December.01. 21:16:50
Bocsi Zozo.  :oops:
Egyenlítés a DTF piszkálásért?  :ds_icon_cheesygrin:

Quote
Az igaz, hogy a FAFO gyorsan formáz, csak a létrejött lemez lassú.  :(
Ezen nagyon-nagyon meglepõdtem, mivel sem én, sem több tucat ismerõsöm aki használta, nem tapasztalt ilyet sem EP-n, sem PC-n!
Most le is teszteltem, a feladat 712K-s fájl bemásolása vinyóra:
EP 4Mhz: 91 s
EP 6Mhz: 63 s
486 66Mhz MS-DOS: 54 s
Core2 Duo E4500 Win XP: 45 s
ÉS pontosan ezek az eredmények jöttek ki XP, EXDOS, EPDOS és FAFO által formázott 720K-s lemezeken is.
800-as lemezeknél kiesett az XP (mivel a Microsoft nem ismeri a Microsoft által szabványosított FAT típusú boot szektorban található paramétereket), ill. az EPDOS, mivel a PC valamiért nem olvasta be azt a lemezt...
Itt maradt FDFORMAT-tal formázott PC-s, és a FAFO-s.
Mindkettõre azonos értékek jöttek ki:
EP 4 Mhz: 106 s
EP 6 Mhz: 88 s
486 MS-DOS+FDREAD: 63 s
Title: Re: FAFO
Post by: Zozosoft on 2008.December.01. 21:42:13
Nem veszi figyelembe, hogy a lemez forog, és így mire a soron következõ szektor a fej alá kerül majdnem egy teljes lemezfordulatot is kell várni. Ha a sávon belül a szektorok sorszámozása nem folytonos, hanem átlapolt, akkor szinte folyamatos is lehet az olvasás. Teljes sáv olvasásnál ez nem feltûnõ, ez gyakorlatilag csak szépséghiba, mivel általában nagyobb egységenként olvassuk a lemezt.
Áhá kezdem érteni mi a problémád!
Amit írsz az csak lassú szektor feldolgozó program, vagy nagyon rövid GAP-ek esetén igaz. Ez utóbbi eset áll fenn a 11 szektoros (HD-ben 22 szektoros) formátum esetén, amikor már csak pár bájtnyi GAP marad*, annyi idõ alatt nem végez az EXDOS a szektor helyére pakolásával. Amikor a Haluska Laci megcsinálta a 11 szektoros formázást (amihez elöször nekem módosítani kellett az EXDOS-t, hogy ne köpje ki Not a DOS Disk hibaüzenettel), akkor az pontasan ilyen tetûlassú lett :-) akkoriban kezdtem írni a FAFO-t, és abban pontosan ezt az átlapolt számozást alkalmaztam, és így már normális sebességû lett (bár a 9-10 szektoros lemezeknél lassabb), késöbb az EPDOS-ba is bekerült ez.
De normál lemezeknél, normál használat esetén csak lassít ez a módszer, most le is teszteltem, formáztam az FDFORMAT-tal egy ilyen 720-as lemezt, ez elöbbi teszt ismételve:
EP 4Mhz: 113 s
EP 6Mhz: 91 s
486-66: 69 s
Core2: 84 s
Minden gépen lassabb lett.

* a 11 (22) szektoros formátumot a gagyi PC-s vezérlõk nem is bírják kezelni, csak a jó öreg WD 177x :-) ha jól emlékszem 3-4 bájtnyi GAP már elég neki, hogy kezelje. Persze az egyes meghajtók eltérõ fordulatszáma miatt nem árt többet hagyni, különben íráskor gondok lehetnek.
Title: Re: FAFO
Post by: Zozosoft on 2008.December.01. 21:54:57
Egyébként ez a probléma létezett MFM vinyóknál is, ahol még létezett a valódi Low Level formázás, ott szépen be kellett adni ezt a bizonyos Interleave értéket, egyes újabb BIOS-ok tesztelték is, hogy melyikkel lesz leggyorsabb a lemez.
Ill volt a Norton Utilities-nek egy CALIBRATE nevû része, ami szintén tesztelte, majd átformázta a vinyót a gyorsabb értékre (az adatok megtartása mellett, feltéve ha nem volt közben áramszünet :-) )
XT-n 4-5-ös érték volt elérhetõ, 286-oson már a fantasztikus 3-as is :-)
Na és múltkor kipróbáltam PII-vel az 5 megás múzeális vinyónkat, azzal már ment az 1-es is! (Vagyis, hogy sorrendben vannak felírva a szektorok)

Ha nagyon akarjátok, majd rakok a FAFO-ba is ilyen állítási lehetõséget :-)
Title: Re: FAFO
Post by: Attus on 2008.December.02. 05:57:39
Áhá kezdem érteni mi a problémád!
Amit írsz az csak lassú szektor feldolgozó program, vagy nagyon rövid GAP-ek esetén igaz.
Távol áll tõlem minden kötözködés.  :smt056
Örülök, hogy érted, a problémámat. Ennek semmi köze a DTF-hez.  :)
Én csak 10 szektoros sávokkat használtam mindig a DD-s lemezeknél. A jó öreg fdformat lemezei valóban lassabbak, voltak. Én pont azon szarakodtam a formázó és disk ellenõr program párosomnál, hogy minél gyorsabbak legyenek a lemezek. Ha a lemezhibák ellenõrzését szektoronként olvasva végeztem, akkor mutatkozott leginkább az elõbb említett lassúság, ahogy tetû lassan kúszik tova. Konkrét fájlok esetében ez észrevehetetlen. A gap hosszúságokkal én is variáltam, de nem sok jó sült ki belõle.  :cool:
Más.
A ddr progimat megnézted már? Õt Enterprise-ra gyártottam, a PC-s progimat jóval késõbb.
Azt hiszem elõbányászom a formázó - ellenõr párosomat  :roll:
Csak azok most épp nincsenek kéznél.
Title: Re: FAFO
Post by: Zozosoft on 2008.December.02. 09:57:33
Azt hiszem elõbányászom a formázó - ellenõr párosomat  :roll:
Csak azok most épp nincsenek kéznél.
Lássuk, kíváncsi vagyok!
Meg az EP-s ddr-hez se volt forrás az Attus csomagban :-(
Title: Re: FAFO
Post by: Zozosoft on 2008.December.02. 11:16:49
FAFO -val én rendszeresen leformázok olyan lemezeket is, amiket a PC már "formázhatatlanul hibásnak" tart!  ;-)
Ez mondjuk nem véletlen, a PC lemezkezelése már 15 évvel ezelõtt is egy fos volt, azóta pedig csak tovább rontották...
Már anno a suliban bérformázással szereztem a lemezeket :-) hozták halomban a formázhatatlannak mondottakat, aztán végül elfeleztük a kupacot. Pl rendszeresen kiakadtak a PC-k elõzõleg Amigában használt DD-s lemezeken.
És az a érdekes, ha egyszer már az EP "betörte" a rendetlenkedõ lemezt, utána már a PC is tudja formázni...

Másik ilyen szolgáltatásom volt az adathibás, olvashatatlan PC-s lemezekrõl elveszett házi feladatok visszanyerése volt :-)
Az esetek 99%-ban ennyibõl állt az adatmentés:
:COPY A: B:
:FORMAT A:
:COPY B: A:


Title: Re: FAFO
Post by: Ep128 on 2008.December.02. 11:56:14
 :) ;-)
Title: Re: FAFO
Post by: Attus on 2008.December.04. 13:30:09
Lássuk, kíváncsi vagyok!
Meg az EP-s ddr-hez se volt forrás az Attus csomagban :-(
Azért csináltam, õket, mert rohadt sok sz.r lemezemem volt, de légyszi várj egy kicsit, most családii okok szóltak közbe,  :)  :oops:
Title: Re: FAFO
Post by: Zozosoft on 2008.December.04. 13:47:48
rohadt sok sz.r lemezemem volt
Nekem nagyon sokáig csak 1 hibás lemezem volt, amin volt egy bad sector, ezt külön féltve õriztem, hogy legyen egy ilyen is :-)
Title: Re: FAFO
Post by: Attus on 2008.December.04. 14:12:03
Nekem nagyon sokáig csak 1 hibás lemezem volt, amin volt egy bad sector, ezt külön féltve õriztem, hogy legyen egy ilyen is :-)

Nekem van még egy rakás a sufniba. De bocs, mos kikapcsolok, mert vár a nejem, a progikat meg a napokban hozom.
 :smt006
Title: Re: FAFO
Post by: Attus on 2008.December.05. 13:30:59
Összeszedtem a floppyt éríntõ alkotásaimat, remélem ezek a legutolsó verzióim, ide alulra mellékelem :oops:
Az esetleges rejtõzködõ hibákért elnézést kérek.  :oops:
A PC-s cuccok Tasm-al fordítandók. Ujjgyakorlatok, az EP emulátorom elõtanulmányai, hogy beleszokjak a 8086-os assemblerbe a z80 után, némi gyakorlati céllal. Igyekeztem anno bõ magyarázatokkal ellátni a forrásokat, elsõsorban saját magamnak."Help" fájlokat nem írtam, az af rövid segítséget ír ki, ha hülyeség a paramétere. A direkt képernyõkezelés szimpla passzió, igyekeztem a DOS funkcióhívásokat mellõzni.
Az ep-s ddr-t fenas-al készült.
Title: Re: FAFO
Post by: Attus on 2008.December.05. 15:04:38
Összeszedtem a floppyt éríntõ alkotásaimat, remélem ezek a legutolsó verzióim, ide alulra mellékelem :oops:
FTP-re is felraktam, hátha mást is érdekel.  :oops:
Title: Re: FAFO
Post by: Attus on 2008.December.08. 22:55:15
Összeszedtem a floppyt éríntõ alkotásaimat, remélem ezek a legutolsó verzióim, ide alulra mellékelem :oops:
Látom már egy páran leszedtétek. Vélemény?
Vagy nem akartok égetni :oops:  :?:
Title: Re: FAFO
Post by: Zozosoft on 2008.December.08. 23:12:21
Látom már egy páran leszedtétek. Vélemény?
Nincs elfelejtve, csak most épp a floppy egységem újjáépítésén dolgozom, hétvégén kicsit szét lett kapva István Disk Change-es kérdése miatt, aztán hamár szét lett szedve, akkor nagytakarítás, kontaktos kábelek cseréje, stb :-)
Title: Re: FAFO
Post by: Attus on 2008.December.08. 23:50:05
Nincs elfelejtve, csak most épp a floppy egységem újjáépítésén dolgozom, hétvégén kicsit szét lett kapva István Disk Change-es kérdése miatt, aztán hamár szét lett szedve, akkor nagytakarítás, kontaktos kábelek cseréje, stb :-)
Jó melót!  :lol:
Title: Re: FAFO
Post by: Attus on 2009.January.02. 09:36:22
Összeszedtem a floppyt éríntõ alkotásaimat, remélem ezek a legutolsó verzióim, ide alulra mellékelem :oops:
Úgy látszik az enyészetnek dolgoztam. :smt089
Title: Re: FAFO
Post by: Zozosoft on 2009.January.07. 08:26:36
Látom már egy páran leszedtétek. Vélemény?
Vagy nem akartok égetni :oops:  :?:
Hááát  :oops:
Az EP-set elkezdtem nézegetni, rögtön sikerült egy súlyos hibát találnom :( a FAT ellenõrzésnél felülírja mindkét FAT táblát, és csak a legeslegvégén írja vissza. Ha közben mondjuk áramszünet van, akkor a lemez tartalma elveszett! Üres lemeznél ez nem annyira ciki, max újra kell formázni. De amin fájlok is voltak, ott nagy baj :-( A program pedig alapból támogatja a nem üres lemezek ellenõrzését is, itt csak szabad területen fut végig.
Title: Re: FAFO
Post by: Attus on 2009.January.07. 15:35:03
Hááát  :oops:
Az EP-set elkezdtem nézegetni, rögtön sikerült egy súlyos hibát találnom :( a FAT ellenõrzésnél felülírja mindkét FAT táblát, és csak a legeslegvégén írja vissza. Ha közben mondjuk áramszünet van, akkor a lemez tartalma elveszett! Üres lemeznél ez nem annyira ciki, max újra kell formázni. De amin fájlok is voltak, ott nagy baj :-( A program pedig alapból támogatja a nem üres lemezek ellenõrzését is, itt csak szabad területen fut végig.
:bow:
Kösz, hogy figyelemre méltattad.
A lemezellenõrt nézted nyilván, mert EP-re nem írtam formázót.
 :oops: Háát igen.  Áramszünetre nem gondoltam.  :oops:
Egyébként fõleg üres lemezek ellenõrzésére gyártottam, mert ha használt szektor a hibás, akkor az érintett fájlnak már úgyis annyi.  :(
 :smt064 Nézd meg a PC-s formázót!
A bratyóm mindig azzal formázza még most is a gubizott floppyjait, mert jobbnak és gyorsabbnak találja a minden más formázónál, és  nem csak a szabvány formátumokat ismeri.
XP alatt terminál ablakban is megy.  :)
Title: Re: FAFO
Post by: szipucsu on 2009.January.07. 17:13:24
Áramszünetre nem gondoltam.
Ha a Centrum Áruházban lehetne kapni a programot, akkor a nagy méretû dobozban egy szünetmentes táp is lenne EP-hez. :) (Vö. CBM MFT programhoz meg kábel jár.)
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Attus on 2009.January.08. 14:16:57
Hááát  :oops:
Az EP-set elkezdtem nézegetni, rögtön sikerült egy súlyos hibát találnom :( a FAT ellenõrzésnél felülírja mindkét FAT táblát, és csak a legeslegvégén írja vissza.
Tök igaz, utánanéztem, a ddr nevû programnak a süllyesztõben a helye, hacsak nem javítjuk ki, de nekem ma elment tõle a kedvem. Igen kezdetleges és összegányolt, a PC-s verzióhoz képest. :|  :oops:  :ds_icon_frown:
Használjon helyette jobb programot a szektorhibás lemezek "javítására" EP alatt mást, aki tud.

 A PC-s formázóm, és ellenõröm (af, ellenor)

Írok róluk, mert úgy látom, hogy eddig senki sem próbálgatta õket.  :ds_icon_frown:
Újra elõvettem a pc-s floppy formázómat és ellenõrömet tesztelni, a mai Windózos világban. Érdekes módon, ahány konfiguráció, annyiféleképpen reagál rá. (Van a környezetemben egy pár gép.)
A formázómat wines dos ablakban van olyan xp, win98, Me, amely eszi, van amelyik visszaköpi. Nyilván a dos emuláció és a védett mód miatt. Dos alatt (floppyról bootolva) ragyogóan mûködnek, hibát én még nem észleltem. Wines rendszer esetén, volt, amelyiknél például paraméter nélkül indítva az af.exe -t semmit nem üzent vissza, volt, amelyik rendesen visszaadta az af szûkszavú help -jét. Ha valaki mégis kipróbálná, javaslom az alt+F4 -et, karakteres képernyõnek, ott kiírja, és az ellenor norton disk doctor szerû képe is látszik.
Valaha EP alatt sokat használtam anno a programommal PC alatt "túlformázott" DD-s lemezeket probléma nélkül, Norton diskdoktor sem talált rajtuk kivetnivalót, az én ellenor -öm se és sokkal gyorsabbak voltak a FAFO féle lemezeknél.
Ma ismét formáztam egy kislemezt a formázómmal (af a s21 m x) 84 sávra, 21 szektorra dos 6.22 alatt. (1,7 Mb összkapacitás). Dos alatt ragyogóan használható. XP alá benyomva és elindítva az õ hülye ellenõrzõjét, megvizsgálta, majd szûkszavúan közölte: "a lemez ellenörzés végetért."  :)
Dos alá bootolva az ellenõröm rögtön kimutatta, hogy minden 19,20,21-es szektort és az összes 80. sávot meghaladó sávot teljes egészében lefoglalta az XP hibásnak. Persze nem tudom, hogy az XP egyáltalán elfogad -e túlformázott lemezeket? Az enterprise és a DOS mindenesetre igen.
Szeretném, ha reagálnátok, bármilyen is légyen az  :cool:
(K.rv@ sok melóm van bennük.)
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Zozosoft on 2009.January.08. 14:47:34
Tök igaz, utánanéztem, ennek a programnak a süllyesztõben a helye
Én nem akartam ilyen erõsen fogalmazni, de a program szerzõjének szabad   :lol:
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Attus on 2009.January.08. 14:59:13
Én nem akartam ilyen erõsen fogalmazni, de a program szerzõjének szabad   :lol:
Nem vagyok sértõdõs!  :lol:
Egyébként sokat tanultam A Christoph Hohstätter úr által gyártott fdformat forrásából.  :lol:
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Zozosoft on 2009.January.08. 15:27:49
az XP egyáltalán elfogad -e túlformázott lemezeket?
Nem.
Quote
a DOS mindenesetre igen.
Pontosabban az MS-DOS-hoz segéd program kell, ami lecseréli az elb...tt MS programrészleteket :-) Novell DOS (gyerekkori nevén DR-DOS) alapból kezeli.
Majd tervezem is egy nagy-nagy tesztet, hogy különbözõ operációs rendszerek mennyit ismernek a Microsoft által kitalált FAT szabványból.
Nagy valószínüséggel a Microsoft rendszerek lesznek a legbutábbak, az EXDOS pedig elég elõkelõ helyen fog végezni :-) (Anno a BOOT szektoros Enterpress cikkben már volt némi összehasonlításom ebben a témában.)
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: szipucsu on 2009.January.08. 16:35:15
Szeretném, ha reagálnátok, bármilyen is légyen az  :cool:
Én azért nem reagáltam, mert a téma kínai nekem. A FAT tábláról, mint olyanról már hallottam, de hogy az micsoda, azt már nem tudom. Kb. ennyi fogalmam van arról is, hogy itt mikrõl beszéltek.
Biztos egész életemben DTFM-eket olvasgathatnék.  :lol:

UI: fat=háj, zsír. Biztos arra utal, hogy jó sok fér rá a lemezre, jól "meghizlalható" a lemez.
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Attus on 2009.January.08. 17:03:49
Majd tervezem is egy nagy-nagy tesztet, hogy különbözõ operációs rendszerek mennyit ismernek a Microsoft által kitalált FAT szabványból.
Nagy valószínüséggel a Microsoft rendszerek lesznek a legbutábbak, az EXDOS pedig elég elõkelõ helyen fog végezni :-) (Anno a BOOT szektoros Enterpress cikkben már volt némi összehasonlításom ebben a témában.)

Én is gyanítom, hogy az EXDOS nem lesz az utolsók között.  :)
Ha a bátyám nem guberált volna bõröndszámra nagyfloppykat, akkor talán nem is keztem volna foglalkozni a témával, hogy használhatóvá tegyem a gennyes lemezeket. Mindenesetre ez  2 progi lett az eredménye.
A PC-s floppys progijaimban Dos funkcióhívásokkal (közvetlen szektor írások, olvasások, stb..) kezelem a lemezeket, nyilván kompatibilitási okok miatt. (A közvetlen port írás-olvasás tudtommal hacsak lehet, elkerülendõ, a PC-k és floppy drive vezérlõk sokfélesége okán.) Csak a videó megjelenítési részek és billentyûzet kezelelésnél nem használok Dos funkció hívásokat, egyéb megfontolások és egyéni hülyeségeim miatt.

Én azért nem reagáltam, mert a téma kínai nekem.

UI: fat=háj, zsír. Biztos arra utal, hogy jó sok fér rá a lemezre, jól "meghizlalható" a lemez.
Sprichst du auch Deutsch, oder nur English?
/off: Fett=zsír Ausgesprochen (kimondva): "Fätt" (fet).
Azért még ha használsz floppyt, formázhatsz vele.  :lol:
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Zozosoft on 2009.January.08. 17:07:58
A FAT tábláról, mint olyanról már hallottam, de hogy az micsoda, azt már nem tudom.
File Allocation Table: fájl helyfoglalási táblázat
Képzeld el azt, hogy otthon a könyveid helyét szépen nyilvántartod egy kockásfüzetben. Majd érkezik egy újdonság, legyen mondjuk a Világ legjobb zenéinek összegyûjtött kottái 50 kötetben :-) ezt vehetjük egy fájlnak.
Ezt el kell helyezned, megnézed a füzeteded, hol van szabad hely?
Hoop a nagyszoba felsõ polcán baloldalt van még egy hely! Idekerül az elsõ kötet.
A "Világ legjobb zenéinek összegyûjtött kottái" címû lapra pedig feljegyzed, hogy az elsõ kötet az a nagyszoba felsõ polcán baloldalt van.
Keresed a következõ helyet: a nagyszoba középsõ polcon jobboldalt elfér a következõ kötet.
A "Világ legjobb zenéinek összegyûjtött kottái" címû lapra pedig feljegyzed, hogy a második kötet az a nagyszoba középsõ polcán jobboldalt van.
És így tovább, amíg minden kötetet el nem pakoltál.

Így már érthetõ a FAT mûködése? :-)

Természetesen, ezen a képzeletbeli könyvespolcon sokkal jobb lenne, ha a kötetek, egy polcra kerülnének, szépen egymásután. Ez igaz a lemezekre is, úgy a leggyorsabb ha nincsenek a fájl részei szétszórva, mint az elöbbi példában a kötetek. Amikor rendet rakunk a "polcokon" azt hívják defregmentálásnak (töredezettségmentesítésnek).

És visszatérve a példához: lehet, hogy a pl a kisszobában az egyik polcnál kijött egy tipli a falból, így erre a polcra ne pakoljunk könyveket, mert le fog szakadni. Ezt a hibát is szépen fel lehet jegyezni a füzetbe, hogy ez a polc használhatatlan.
Amirõl most itt beszélünk, az a "polcok" átvizsgálása, és a hibák feljegyzése.
A gyári EXDOS FORMAT ha egy hibás polcot talál a lakásban, akkor azt mondja, hogy ebbe az egész lakásba nem lehet könyveket tárolni.

Így már érthetõ? :-)
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Attus on 2009.January.08. 17:30:01
File Allocation Table: fájl helyfoglalási táblázat
A gyári EXDOS FORMAT ha egy hibás polcot talál a lakásban, akkor azt mondja, hogy ebbe az egész lakásba nem lehet könyveket tárolni.
Szipucsunak, Zozót kiegészítve: :smt039
Ezt elkerülendõ az én formázóm ha akarom, és a "jobb" formázók csak a hibás polcokat (szektorokat) jelzik "foglaltnak", és nem az egész szobát (sávot). Így például, ha a lemezen van egy mély sugár irányú karc, attól még teljesen használható lesz a karcon kívüli rész megfelelõ formázóval (persze, ha a legelsõ pár sáv ép), míg az MSDOS és EXDOS formázók kiköpik ezt a lemezt.
 
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: szipucsu on 2009.January.08. 17:50:03
Köszi mindkettõtöknek a magyarázatot! :D
Akkor a töredezettség nem csak azt jelenti, hogy a fájlok sok darabban vannak egy darab helyett, hanem ez a FAT-ot is még pluszban plusz információhalmazzal megterheli?

Sprichst du auch Deutsch, oder nur English?
/off: Fett=zsír Ausgesprochen (kimondva): "Fätt" (fet).
Azért még ha használsz floppyt, formázhatsz vele.  :lol:

Igérem, ki fogom próbálni. :)
A németrõl jut eszembe, a legutóbbi német EP-s újság hevenyészett fordítását elkezdtem a wikin, bár már gondolom, megtaláltátok.
Van egyébként egy rakat szó, ami az angolban és a németben teljesen ugyanaz, pl. Hand, Butter... több nem jut eszembe most...
Bocs az offért.
Title: Re: FAFO
Post by: Ep128 on 2009.January.08. 17:53:55
Zozo, ez nagyon jó leírás volt! :-)  ;-)
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Attus on 2009.January.08. 18:49:32
Akkor a töredezettség nem csak azt jelenti, hogy a fájlok sok darabban vannak egy darab helyett, hanem ez a FAT-ot is még pluszban plusz információhalmazzal megterheli?
Talált!  :smt023
Minden fájldarabka külön bejegyzés  a FAT-ban, de mivel a FAT hossza stabil, ezért ez csak a tárolható fájlok összdarabszámát csökkenti, mivel a FAT-ot "zabálja".
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Zozosoft on 2009.January.08. 20:41:38
Talált!  :smt023
Minden fájldarabka külön bejegyzés  a FAT-ban, de mivel a FAT hossza stabil, ezért ez csak a tárolható fájlok összdarabszámát csökkenti, mivel a FAT-ot "zabálja".
Ez nem így van! Vagy legalábbis nem ugyanarról beszéltek :-)
A darabka (Cluster vagy Block) mérete formázáskor meg lesz határozva. Ez egy átlag 720-as lemezen 2 szektor, azaz 1 KB. Egy darabkához egy FAT bejegyzés tartozik, így tehát egy 1K-s fájl egy bejegyzést foglal, 2K-s fájl kettõt, stb. Ez így van akár esik, akár fúj, akárhogy vannak szétszórva a fájl darabkái!

Zabálás az lemezterületben jelentkezhet. Miért is? Ha pl 1.5K a fájlméretünk, akkor is 2 darabka foglalódik le, mivel töredék darabka jelzésére nincs mód. Így akkor 0.5K pocsékba ment. Minél több fájl van a lemezen, annál több a veszteség. Ennek csökkentésére az a lehetõség, hogy csökkentjük a darabkék méretét, a legkisebb lehetséges az 1 szektor, azaz 512 bájt. Az EXDOS a RAMDISK-ben ezt is használja alapból.
Én a FAFO-ba tettem bele, hogy be lehessen ezt állítani, alapértelmezést 1-re téve. Így egy 840-es lemezen, az átlagos Spectrum átírat játékokat tárolva, akár 20-30 KB-tal több is fért rá! Annak ellenére, hogy az üres lemezen kezdetben kevesebb a szabad hely, hiszen mivel így kétszer annyi bejegyzést kell tárolni, kétszer akkora a FAT tábla is.

Felmerülhet a kérdés, hogyha úgyis az a jó, hogy ha minimális méretû a darabka, akkor minek lehet egyáltalán nagyobbra beállítani? Egyrészt ha kevés nagyméretû fájlt akarunk tárolni, akkor a dupla méretû FAT-tal több helyet vesztünk, mint a fájlok végén jelentkezõ veszteség.
Másik az, amire a szabvány alkotói gondoltak: a FAT tábla mérete véges. Az már nyílvánvaló volt 1980-ban, a szabvány megalkotásakor, hogy egy bájttal tárolható 256 bejegyzés az kevés lesz. Viszont a 2 bájttal elérhetõ 65536 bejegyzés felesleges luxunak tünt, ugyse lesznek akkora lemezek :-) Így helytakarékossági okból úgy döntöttek, hogy 1.5 bájton tárolnak egy bejegyzést. Késöbb ez lett elnevezve FAT-12-nek, mivel 1.5 bájt az pont 12 bit :-)
12 biten pedig 4096 lehetséges értéket tudunk eltárolni. Ha egy darabkánk 512 bájt, akkor ez esetben 0.5*4096=2048K lehet a lemezünk maximális mérete. EP-n ebbe a problémába eddig csak a RAMDISK esetén lehetett belefutni, éppen ezért enged az EXDOS csak max RAMDISK 127-et. Nem foglalkoztak azzal, hogy a lemezméret függvényében állítsák be a cluster méretet, gondolom 1985-ben meglehetõsen elméleti gondolot volt az, hogy valaki több mint 2 mega RAM-ot használjon :-)
Egyébként ASMON-nal "diskeditálva" létre lehet hozni 1K-s clusterekkel 2 megánál nagyobb RAMDISK-et is, és természetesen kezeli az EXDOS. Egyedül majd a létrehozó rutint kell kiegészíteni.
Viszont vinyók esetén a legkisebb is nagyobb mint 2 mega, tehát adódik, hogy növelni kell a clusterméretet. Viszont ennek is van egy határa. Ez a méret egy bájton van tárolva, így a lehetséges maximális érték 255. Bár az eredeti szabványban nem szerepel, de egyszerüségi okokból valamennyi létezõ operációs rendszer csak kettõ egész hatványait használja clusterméretként, vagyis lehet: 1,2,4,8,16,32,64,128 További nehezitésként az MSDOS és származékai a 7. bitet elõjelként használják ott is, ahol nincs is szó elõjeles számokról, így a 128 kiesett. Marad a 64, ami szektorokban számolva 32 KB-ot jelent, így elvileg a FAT12 maximális határa 128 MB. De itt már a nagy cluster méret miatt rengeteg a veszteség, ezért, és mert már látták, hogy hamarosan a 128 Mb-ot is megfogják haladni a vinyók, 1987-ben létrehozták a FAT16-ot (ekkor nevezték át a régit FAT12-re).
Ezzel már 65536*32K=2 GB-ra növekedett a maximum. Persze idõvel ez is kicsi lett :-)
Így jött 1996-ban a FAT32 (ami valójában csak FAT28 :-) )

Visszatérve egy kicsit a FAT16-hoz, itt ha a minimális 1 szektoros cluster méretet akarjuk használni, akkor ezt 32 megás lemezméretig tehetjük meg. Viszont FAT32-vel nyugodtan lehet efelett is! Magyarán 32 megás partició méret felett már a FAT32 használata célszerû! Viszont a Microsoft féle FDISK (és az összes általam látott particionáló program), csak 512 mega felett ajánlja fel a FAT32 lehetõségét, és a cluster méretet se lehet ilyen kicsire venni. Ezért kénytelen voltam egy saját particionáló programot írni PC-re :-) ami egyben lemeztesztelõ is, de ez már egy másik elõadás lesz, hogy miért használhatatlan szemét az összes létezõ vinyó tesztelõ és formázó program PC-re, abban az esetben ha van egy szektor hibás vinyód.


Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Attus on 2009.January.08. 22:08:33
Ez nem így van! Vagy legalábbis nem ugyanarról beszéltek :-)

Valóban! A clusterméret, szabja meg egy adott sáv ás szektorszámra formázott lemez FAT területének hosszát, ami sosem változik. Adott fájl soron következõ darabkáinak elhelyezkedését meg a FAT bejegyzésbe írt mutatók láncolata határozza meg, amelyek töredezett fájl esetén kaotikus ugrabugrálásra készteti a fejet, a fájl olvasásakor. A FAT-ban elfoglalt mutatók összhossza változatlan. Ha törlünk egy fájlt, akkor a hozzá tartozó FAT bejegyzések szabad jelzést kapnak. Ha ez egy régebbi fájl volt, akkor a FAT bejegyzés "lyukacsos" lesz. Ha többet törlünk össze-vissza, akkor még lyukacsosabb. Ha újra írunk rá, akkor az elsõ szabad FAT clustereket foglalják le az új fájl mutatói. Így elõbb utóbb a FAT terület is fragmentált és kaotikus rendezettséget mutat. Valahogy ez is a FAT rendszer egyik nagy hátránya, mely fõleg a nagy kapacitású vinyóknál rettenetes, ahol már komoly méretû a FAT. Ezt értettem FAT zabálás alatt.
A FAFO apró clusterekre formáz, mely apró fájloknál célszerû, de a lemez elérési sebességet csökkenti. Én formáztam már teljes sávhossznyi cluster nagysággal is lemezt, 16 gyökérkönyvtár területtel, ekkor a FAT mérete minimális, de nagy fájloknál jobban kihasználja a lemezt.
Egy kis kedvcsináló reklám a formázómhoz
Mindennel szépen felparaméterezhetõ. Gyökérönyvtár bejegyzések számával, cluster nagysággal, sáv számmal, szektor számmal, oldal számmal, és még egy sor mással. Lehet vele például DD-s, HD-s kis és nagy floppyt 1 oldalasra 10 sávra 8 szektorral is formázni, ha tök sz@r és cakkos a külseje és az egyik oldala le van smirglizve. :smt098
Meghatározza automatikusan, ha akarjuk, hogy hány sávot bír el a lemez-meghajtó páros és úgy formáz. Nekem 85 sávos meghajtóim és lemezeim is voltak.  :ds_icon_cheesygrin:
Ellenõrzéskor a hibás szektorokat egyenként jelzi foglaltnak a FAT-ban, ezáltal a karcos lemezek is használhatók. (FAFO is)  :lol:
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Zozosoft on 2009.January.08. 22:17:08
Nekem 85 sávos meghajtóim és lemezeim is voltak.  :ds_icon_cheesygrin:
Gyenge kezdõ  :lol:
Nekem:
NEC FD1035: 90 sáv
ALPS DFP723A: 89 sáv
 :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Zozosoft on 2009.January.08. 22:22:32
A FAFO apró clusterekre formáz, mely apró fájloknál célszerû, de a lemez elérési sebességet csökkenti.
Ep-s átlagfájlokhoz ez a jobb, a lassulás ekkora adatmennyiség esetén meg inkább csak elméleti :-)
De állítható nagyobbra is. Meg a gyökérkönyvtár mérete és még pár logikai paraméter is.
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Attus on 2009.January.08. 22:23:17
Gyenge kezdõ  :lol:
Nekem:
NEC FD1305: 90 sáv
ALPS DFP723A: 89 sáv
 :ds_icon_cheesygrin:

Nem semmi!  :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Zozosoft on 2009.January.08. 22:36:16
Nem semmi!  :ds_icon_cheesygrin:
Kb akkor kezdõdött a FAFO írása, amikor az EPDOS 87 sávos formázásánál se koppant a fej a NEC-en :-)

Az ALPS érdekessége, hogy 1.44-es meghajtó de PC-vel használhatatlan, pontosabban füldugó kell mellé :-) ha nem a neki optimális fejléptetési sebességgel van használva, akkor olyan zörgést csinál, hogy berezonálnak az ablak üvegek is :-)
WD1772-es EXDOS kártyával 3 ms-os léptetéssel gyönyörû szépen mûködik.
Viszont a sok hülye PC, számomra valami teljesen felfoghatatlan okból ennél lassabb (talán 6 ms?) léptetést használ...
Annak idején még a DOS-os idõkben elvileg be lehetett ezt állítani valami rendszerváltózóban (írtam is rá egy kis programot), de az MSDOS ezt is figyelmen kívül hagyta...
Egyszer láttam egy MR-BIOS-os alaplapot, amiben BIOS-ban lehetett ezt állítani. Sajnos ez a BIOS készítõ cég hamar kihalt :-(

Ezenkívül azt hiszem az OS/2 floppys telepítõ közben hallottam még normális fejléptetést PC-n.

Sokáig azt hittem, hogy valami XT-s örökség ez a lassú léptetés PC-n, hogy az õsi meghajtóval is mûködjön a dolog, de nemrég beszereztem egy eredeti IBM duplamagas 360K-s floppyt, és simán megy 3 ms-el...
(Az ennél is gyorsabb 2ms-et tapasztalataim szerint egyedül a TEAC FD55xx meghajtók bírják)
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Attus on 2009.January.08. 22:36:36
Ep-s átlagfájlokhoz ez a jobb, a lassulás ekkora adatmennyiség esetén meg inkább csak elméleti :-)
De állítható nagyobbra is. Meg a gyökérkönyvtár mérete és még pár logikai paraméter is.
Az EP tényleg apró fájlokkal dolgozik, nála az a célszerû.
A formázóm viszont 8086-os asemblerrel fordítandó (pl. TASM). Nem is akar a FAFO -val ringbe szállni, csak egy másik alternatívát kínál.
Az a fránya sok parancssori paraméter. :roll: Pedig akkor még Linux talán nem is létezett, pláne mencoder, a paraméterezehetõség csúcstartóinak egyike!  :ds_icon_cheesygrin:
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Attus on 2009.January.08. 22:57:55
Kb akkor kezdõdött a FAFO írása, amikor az EPDOS 87 sávos formázásánál se koppant a fej a NEC-en :-)
Viszont a sok hülye PC, számomra valami teljesen felfoghatatlan okból ennél lassabb (talán 6 ms?) léptetést használ...
Sokáig azt hittem, hogy valami XT-s örökség ez a lassú léptetés PC-n, hogy az õsi meghajtóval is mûködjön a dolog, de nemrég beszereztem egy eredeti IBM duplamagas 360K-s floppyt, és simán megy 3 ms-el...
(Az ennél is gyorsabb 2ms-et tapasztalataim szerint egyedül a TEAC FD55xx meghajtók bírják)
Én azért sem kezdtem foglalkozni az egyes meghajtók közvetlen programozásával, mert minden cég másképp csinálja ja ja.  :smt035
A turbósítás tök mellékes és szerény eredmény nálam, tényleg csak a kakaóval leöntött lemezek újra használhatósága érdekelt, de bosszantott, hogy csupán derék Hochsttaetter Kristóf fdformat -ja gondolt a lemez fizikai forgását figyelembe vevõ csúsztatott szektor sorszámozásra, akitõl csórtam az ötletet, MS mesterék meg nem. Szerintem a PC fejlesztõket nem is a floppy meghajtók turbósítása érdekelte, hanem a vinyók. Nekik elég volt, ha csak bebootolt a PC a floppyról. Úgylátszik kevesen voltunk-vagyunk veled együtt érdekeltek a floppyk turbósításában. De hát az EP floppy központúvá vált a magnó után, a Speccy meg maradt szalag domináns.
Azért hozzá tartozunk az EP történelméhez  ;-)
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Zozosoft on 2009.January.08. 23:49:00
Na bekurbliztam a 486-ost, és megnézte: szép színes, gyors, tetszetõs! Kár, hogy nem 10-15 éve találkoztam vele :-)
Meghatározza automatikusan, ha akarjuk, hogy hány sávot bír el a lemez-meghajtó páros és úgy formáz.
Ez viszont nálam nem mûködik, bármekkora számot írok be a próbaformázás úgy veszi, hogy sikerült :-( Persze, ha utána lefutattam az ellenört, akkor kiderül, hogy a lemez vége hiányzik, pontosabban a meghajtó 84 sávos, tehát 83-ig megvan, utána hiányzik, majd a lemez utolsó sávja megvan, hiszen az íródott fel utoljára a fizikailag 84. sávba.
És az Ellenõrben is sikerült hibába botlanom  :oops:
Úgy tûnik a FAT végét nem írja ki, a lemez vége felé lévõ hibák nem kerülnek bejegyzésre. Újbóli tesztelésre megint megtalálja õket, és megint nem íródnak fel.

A formázóból hiányzik az ED  :oops:
Viszont pirospont, hogy a 8 szektoros lemez, tényleg 8 szektoros! Sok program, pl az EXDOS is, a 8-asat is 9-re formázza, csak a bootba ír 8 szektort. EP-n csak a FAFO tud valódi 8 szektoros lemezt formázni :-)

Hogy ez hol is lehet érdekes? Pl Amigáról irigykedhettünk, hogy töltés közben is tud zenélni, animálni. Az animáció nem téma, azt LPT trükkel már régóta meg tudtuk oldani, de a zene...
Anno kikisérleteztem egy demo loadernek szánt kezdeményt, ami Music Box zenét tud lejátszani lemez olvasás közben, ehhez egyrészt közvetlenül kellett a WD-t programozni, másrészt valódi 8 szektoros lemez kellett hozzá, hogy elég nagyok legyenek a GAP-ek, hogy olvasás közben a zenére is legyen idõ :-)

Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Ep128 on 2009.January.08. 23:58:02

Ezenkívül azt hiszem az OS/2 floppys telepítõ közben hallottam még normális fejléptetést PC-n.
Igen, az OS/2 egészen másképp kezeli a floppy -t és (bizonyos tekintetben) ugyanúgy áll a kérdéshez, mint az EP.
Vagyis Õ eszik mindent, de amit Õ formáz, azt a Windows néha háklisan kezeli.
Volt idõ, (nagyon régen) amikor még az OS/2 nem értette a FAT32 -t. Akkor rendszeresen a floppy volt a "híd" a két Op. rendszer között. (Ha épp nem volt fenn DOS a vinyón, FAT16-on.) Sokat vihogtunk tesómmal azon, hogy amit a Windows pl. 3 perc alatt másolt fel a floppy -ra, azt az OS/2 kevesebb, mint 2 perc alatt szedte le onnét. :-) (Vagy fordítva, tehát amit 2 perc alatt (sem) másoltunk fel OS/2 alatt, azzal 3-4 percig is elmolyolt a Windows, tehát (bár én "mélyebben" nem értek hozzá) valami nagyon más...)
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Zozosoft on 2009.January.09. 00:05:11
Igen, az OS/2 egészen másképp kezeli a floppy -t
Majd lesz is feladatod, amikor jön majd a nagy minden oprendszeres floppy teszt  :)
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Attus on 2009.January.09. 13:48:02
Na bekurbliztam a 486-ost, és megnézte: szép színes, gyors, tetszetõs! Kár, hogy nem 10-15 éve találkoztam vele :-)

 :)  :)  :)  :) Akkor készült.  :lol: :lol: :lol: :lol:

XP ablakban nem megy?

Ez viszont nálam nem mûködik, bármekkora számot írok be a próbaformázás úgy veszi, hogy sikerült :-( Persze, ha utána lefutattam az ellenört, akkor kiderül, hogy a lemez vége hiányzik
Én mindig "m" paraméterrel használtam, nálam úgy mindig jó.  :shock:
Egyébként a formázás közbeni ellenõrzés tök elegendõ.

És az Ellenõrben is sikerült hibába botlanom  :oops:
Úgy tûnik a FAT végét nem írja ki, a lemez vége felé lévõ hibák nem kerülnek bejegyzésre. Újbóli tesztelésre megint megtalálja õket, és megint nem íródnak fel.
Le kéne ellenõrizni az ellenõrt pl NU-val, hogy mi lehet a végével a gond. Sztem nem a formázóban van a hiba.
Biztos egy fatális marhaság csúszott bele az ellenõr forrásába. El kéne újból mélyedni benne.  :oops: Van hibamentes program?

A formázóból hiányzik az ED  :oops:
Az az "ED" meg mi a csuda?  :?:
[/quote]
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Zozosoft on 2009.January.09. 14:30:32
XP ablakban nem megy?
Rossz tapasztalataim vannak XP-vel hardverközeli programok futattásakor, inkább nem eröltettem :-)
Quote
Én mindig "m" paraméterrel használtam, nálam úgy mindig jó.  :shock:
Ja kell még egy paraméter? Én csak így próbáltam: AF A T90 V

Quote
Le kéne ellenõrizni az ellenõrt pl NU-val, hogy mi lehet a végével a gond. Sztem nem a formázóban van a hiba.
Ez két külön hiba, amiker egy sima 80 sávos lemezen voltak a végén hibás szektorok azt se írta be a FAT-ba az ellenõr. A lemez elejét megcsinálta szépen.

Quote
Az az "ED" meg mi a csuda?  :?:
A DD, HD után következõ floppy szabvány: Extended Density, magyarán 2.88-as floppy :-)
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Attus on 2009.January.09. 14:43:12
Rossz tapasztalataim vannak XP-vel hardverközeli programok futattásakor, inkább nem eröltettem :-)Ja kell még egy paraméter? Én csak így próbáltam: AF A T90 V

A közönséges af kiadása felsorolja az összes paramétert. m=maximum.  :lol:

Ez két külön hiba, amiker egy sima 80 sávos lemezen voltak a végén hibás szektorok azt se írta be a FAT-ba az ellenõr. A lemez elejét megcsinálta szépen.

Hmmm.  :oops:

A DD, HD után következõ floppy szabvány: Extended Density, magyarán 2.88-as floppy :-)
Na! Ilyet nem guberált a bratyóm. Életemben nem láttam még testközelben.  :mrgreen:
Title: Re: FAFO
Post by: Povi on 2009.January.09. 22:06:35
Na, én csak azt akarom, mondani, hogy izgalmas amikről írtok, és bár csak read-only módban vagyok, mert nem nagyon tudok hozzászólni, de nagyon érdekel!!!
Annak idején Zozo ENTERPRESS-es cikke alapján nézegettem én is mindenféle lemezt (EXDOS-os, DOS-os) az EPDOS-ban, és nagyon érdekes dolgokat lehetett megfigyelni. Van egy könyvem is, Norton bácsitól, abban is érdekes dolgok vannak leírva a lemezek szerkezetéről, de nálam megmaradt az érdeklődés azon a szinten, hogy tisztában legyek vele (nagyjából), hogyan tárolódnak a fájlok, meg az egyéb bejegyzések, de azért formázó programot nem akartam írni!  :mrgreen:
Izgalmasan várom a folytatást, és a nagy floppy tesztet is!!!
Title: Re: FAFO
Post by: Attus on 2009.January.09. 22:20:25
Izgalmasan várom a folytatást, és a nagy floppy tesztet is!!!
Addig is, ha van még floppyd, megpróbálhatsz egyet mondjuk 80 sáv helyett 8-ra, 8szektorral egy oldalasra formázni.
 :mrgreen: Tanuljunk meg kicsik lenni!  :mrgreen:
Title: Re: FAFO
Post by: szipucsu on 2009.January.09. 23:13:32
Addig is, ha van még floppyd, megpróbálhatsz egyet mondjuk 80 sáv helyett 8-ra, 8szektorral egy oldalasra formázni.
 :mrgreen: Tanuljunk meg kicsik lenni!  :mrgreen:
Régebben próbálkoztam mindenféle beállítással EP-n, és egyes beállításoknál igen jó ritmusokat hallatott a kütyü.
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Zozosoft on 2009.January.10. 12:24:17
Na! Ilyet nem guberált a bratyóm. Életemben nem láttam még testközelben.  :mrgreen:
Itt az enyém :-) A lemezek már 94 óta meg voltak (a céges beszerzési listára írattam fel anno  :oops: ), meghajtókat tavaly eBay-eztem Németországból :-)
Megjegyzem itt is kiderült, hogy a mai Microsoft operációs rendszerek mekkora egy rakás ... lemezkezelés terén.
Ezek a lemezek ugyanis még abból a korból származnak, amikor még nem formatálva árulták õket, hanem mágnesesen szûz állapotban.
Megpróbáltam megformázni XP alól, a Win-es módon is, meg a parancssoros Formattal is. Mindkét esetben úgy lefagyott a gép, hogy csak a Reset segített!
Megformáztam MS-DOS 6.22-vel utána már az XP is szerette...

[attachthumb=1]
[attachthumb=2]
[attachthumb=3]
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Attus on 2009.January.10. 13:10:32
Itt az enyém :-) A lemezek már 94 óta meg voltak (a céges beszerzési listára írattam fel anno  :oops: ),
Gyönyörûek.  :lol:
Ha lettek volna karmaim közt ilyenek, akkor biztos tudná most a formázóm is kezelni ezeket, ahogy magamat ismerem.  :lol:
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Povi on 2009.January.10. 13:42:39
Megpróbáltam megformázni XP alól, a Win-es módon is, meg a parancssoros Formattal is. Mindkét esetben úgy lefagyott a gép, hogy csak a Reset segített!

Vajon mit válaszolna a Microfos, ha küldenél nekik hibajelentést?
A formázott lemezeket már le lehetett újra formázni 2.88-ra XP-vel is?
Title: Re: FAFO
Post by: Povi on 2009.January.10. 13:47:35
Az MS-nél tényleg ilyen hülye programozók vannak, vagy csak a főnökeik?
"aztán jó szart írjatok fiúk, nehogy kompatibilis legyen az új format parancs a régivel! Igyekezzetek úgy megírni, hogy a saját szabványunkat se tartsa be!"
 :mrgreen:
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Zozosoft on 2009.January.10. 13:48:38
Vajon mit válaszolna a Microfos, ha küldenél nekik hibajelentést?
Gondolom a következõ Windowsból teljesen kivennék a floppy támogatást  :lol:
Quote
A formázott lemezeket már le lehetett újra formázni 2.88-ra XP-vel is?
Igen, de ilyenkor csak a szektorokat ellenõrzi, így ez persze, hogy megy :-) Ez lehet annak is az oka, hogy sok lemezt, amit a Win kiköp, hogy formázhatatlan, azt EP-n, vagy Attus formázójával PC-n le lehet formázni. Úgy tûnik az MS fiúk elfelejtették a valódi low level formázás tudományát...
Title: Re: FAFO
Post by: Zozosoft on 2009.January.10. 13:53:21
"aztán jó szart írjatok fiúk, nehogy kompatibilis legyen az új format parancs a régivel! Igyekezzetek úgy megírni, hogy a saját szabványunkat se tartsa be!"
 :mrgreen:
Simán kinézem belõlük :-)
Abban a bizonyos nagy floppy tesztben ezt is kiakarom kutatni, mikor lettek elb...a a dolgok? Begyûjtöttem már a netrõl MS-DOS 1-tõl kezdve minden verziót :-) (Meg PC-DOS, DR-DOS, stb...)
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Povi on 2009.January.10. 14:25:37
Gondolom a következõ Windowsból teljesen kivennék a floppy támogatást

Csak az az érdekes, hogy pl. XP telepítés közben, ha vinyódiver-t akarsz betenni (mondjuk, mert SATA-s vinyód van), akkor azt csak és kizárólag floppyról lehet!!!  :smt076
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: Attus on 2009.January.11. 12:46:36
Gondolom a következõ Windowsból teljesen kivennék a floppy támogatást  :lol:I
Talált!  Bingó! :ds_icon_cheesygrin:
Tömören: Errõl van szó:  :smt067  :smt063
Üzleti filozófia  :smt097
A floppy ma már nem üzlet. Vegyétek a lgújabb cuccaimat, a menõ dógokat. Az enterprise is, mint minden ami nem a legújabb, és fõleg nem a mi termékünk, az is minden más ócskasággal együtt sz@rt sem ér.
((((csoda, hogy még ma egyáltalán gyártják))))
Magyarán, aki továbbra is floppyt akar használni, az magára marad, ha nem követi a trendit.
EP esetén a pendrájvok kezelése nekünk még nem megy, ezért kénytelenek vagyunk floppyt használni, és floppy ügyben is mindent magunk csinálni, ha már magunkra maradtunk.
Title: Re: Floppy manipulációk
Post by: szipucsu on 2009.January.11. 13:07:08
Gondolom a következõ Windowsból teljesen kivennék a floppy támogatást
Sztem biztos lennének, akik floppykezelõ programokat írnának a következõ vindózra. Ahogy van pl. hangkártya driver, lenne külön floppydriver is, szoftveresen lehetne telepíteni.
Title: Re: FAFO
Post by: Ep128 on 2009.January.11. 20:06:05
Pár hónapja azon vihogtam, hogy a Pistában a mai napig benne van az 1.2 -es floppy ikonja. Vagyis épp úgy "fel van készítve a B -meghajtóra", mint elõdei. (Nálam van is.  :) )