Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: EXOS (Read 115254 times)

Offline Zozosoft

  • Global Moderator
  • EP addict
  • *
  • Posts: 14731
  • Country: hu
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: EXOS
« Reply #375 on: 2024.January.19. 08:52:39 »
Igen, előbb a rendszerszegmensre másolja, a 0-ás szegmensen sehol nem találod azt a kódot, mert maga az EXDOS intézi a másolást
Pontosabban az a periféria, amely éppen intézi a töltést. Lehet TAPE:, DISK:, FILE:, SERIAL:, CBM:, ROM: hogy csak a leggyakoribbakat említsem.
Innentől túl sok értelmét nem látom ilyen kódra vadászni. :oops:  Ez nem Spectrum vagy C64, ahol van egy ROM LOAD rutin aztán csá...

Quote
Az EXDOS ROM-on belül a 2959h (belapozva E959h környéke)
Ami aztán változhat a ROM verzióval :oops:
Amúgy ha alaposan megnézed ez a másolás csak az első szektorra igaz, mivel ott csonka olvasás van: elsőnek be van olvasva 16 bájt a fejlécnek, és aztán később 496 bájt már a fájl. Ezért van el téve az EXDOS rendszer szegmensen lévő pufferébe ez a szektor.
További olvasásnál, ahol ha legalább egy szektornyi adat lesz beolvasva, a szektor olvasó rutin eleve a cél memóriába tölti az adatokat.
Az utolsó szektornál, ha úgy jön ki a fájl vége, hogy nem teljes szektornyi, akkor megint csak az EXDOS pufferbe olvassa, és aztán másolja át amennyi kell.

Offline geco

  • EP addict
  • *
  • Posts: 7109
  • Country: hu
    • Támogató Támogató
Re: EXOS
« Reply #376 on: 2024.January.19. 10:48:58 »
Innentől túl sok értelmét nem látom ilyen kódra vadászni. :oops:  Ez nem Spectrum vagy C64, ahol van egy ROM LOAD rutin aztán csá...
Ami aztán változhat a ROM verzióval :oops:
Akkor van értelme, ha az ember turpisságot szeretne elkövetni, mint pl töltés közbeni zene, igaz, azzal meg az a baj, hogy csak adott média forrással fog működni.
Így találtam meg, és szedtem ki a tape loadert is, hogy zenebonáljak közben :lol:

Ami aztán változhat a ROM verzióval :oops:
Jáááá, nem is akartam felhasználni a címet sehova, Tuby128 szeretné tanulmányozni azt a részt, hát hajrá.

Amúgy ha alaposan megnézed ez a másolás csak az első szektorra igaz, mivel ott csonka olvasás van: elsőnek be van olvasva 16 bájt a fejlécnek, és aztán később 496 bájt már a fájl. Ezért van el téve az EXDOS rendszer szegmensen lévő pufferébe ez a szektor.
További olvasásnál, ahol ha legalább egy szektornyi adat lesz beolvasva, a szektor olvasó rutin eleve a cél memóriába tölti az adatokat.
Az utolsó szektornál, ha úgy jön ki a fájl vége, hogy nem teljes szektornyi, akkor megint csak az EXDOS pufferbe olvassa, és aztán másolja át amennyi kell.
Szuper, ez tök jó, hogy teljes szektornál egyből a célmemóriába tölt. :)

Offline Ferro73

  • EP lover
  • *
  • Posts: 978
  • Country: hu
Re: EXOS
« Reply #377 on: 2024.January.19. 19:01:02 »
Úgy hangzik mint egy egyedi LOADER.
Én is csináltam anno TAPE: vissza számlálót.
Nem maradt sok lehetőségem, idő amit felhasználhattam.

De így nem lesz EXOS kompatibilis vagy EXDOS!?!

1 loader tape: vagy disk: verzió
2 screen
2 program

A szabvány irány  a Bruce Lee,... és hasonló játék programok és EXOS kompatibilitása.

1 Önmagába screen
2 Önmagába loader+rutinok+CHAR+program


Offline geco

  • EP addict
  • *
  • Posts: 7109
  • Country: hu
    • Támogató Támogató
Re: EXOS
« Reply #378 on: 2024.January.20. 13:46:25 »
Úgy hangzik mint egy egyedi LOADER.
Jáááá, csak érdekességképp, meg még meg szeretnék csinálni egy játékot, amiben ez a zenélős tape loader lesz, természetesen lesz nem spéci betöltős verziója is.
De így nem lesz EXOS kompatibilis vagy EXDOS!?!
Nem hát, speciel az én verzióm csak magnóról műxik.

Offline Ferro73

  • EP lover
  • *
  • Posts: 978
  • Country: hu
Re: EXOS
« Reply #379 on: 2024.January.20. 15:00:55 »
Akkor ajánlanám,  keresd a TAPE: részt.
Talán a "turbo tape".ext et vissza fejted nem kell akkor a nulláról kezdened.

Vagy a az EXOS.ROM 01. szegmens visszafejtése irodalmat.

Vagy ha úgyis egyedi lesz kazis akkor alkalmazd a Spectrum LOAD/SAVE rutint és módosítsd valamivel könnyebb dolgod lesz.

Offline geco

  • EP addict
  • *
  • Posts: 7109
  • Country: hu
    • Támogató Támogató
Re: EXOS
« Reply #380 on: 2024.January.22. 09:19:46 »
Akkor ajánlanám,  keresd a TAPE: részt.
Talán a "turbo tape".ext et vissza fejted nem kell akkor a nulláról kezdened.

Vagy a az EXOS.ROM 01. szegmens visszafejtése irodalmat.

Vagy ha úgyis egyedi lesz kazis akkor alkalmazd a Spectrum LOAD/SAVE rutint és módosítsd valamivel könnyebb dolgod lesz.
Pimpa, már megvan pár hónapja, az EP128emuval megkeresetem a szükséges részt, kiszedtem, csináltam forrást, majd beszúrtam a zenelejátszót :ds_icon_cheesygrin:
A Spectrum loadert nem szeretem, mert az lassú, és nem toleráns a hibára, és a programot is abban a formátumban kéne kimenteni, így bármely EP-s magnós program alá be lehetne szúrni a zenélgetést.

Offline Ferro73

  • EP lover
  • *
  • Posts: 978
  • Country: hu
Re: EXOS
« Reply #381 on: 2024.January.22. 17:40:28 »
A Spectrum loadert nem szeretem, mert az lassú, és nem toleráns a hibára, és a programot is abban a formátumban kéne kimenteni, így bármely EP-s magnós program alá be lehetne szúrni a zenélgetést.
És hogyan?
Mindegyik elé fel vennél egy plusz betöltőt?
Vagy +ROM ba töltenéd mint a "turbó tape:"-t?

Offline Zozosoft

  • Global Moderator
  • EP addict
  • *
  • Posts: 14731
  • Country: hu
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: EXOS
« Reply #382 on: 2024.January.22. 20:38:16 »
az EP128emuval megkeresetem a szükséges részt, kiszedtem, csináltam forrást
Nem egyszerűbb lett volna elővenni a Hsoft csomagból a TPT forrást? :-)

Offline geco

  • EP addict
  • *
  • Posts: 7109
  • Country: hu
    • Támogató Támogató
Re: EXOS
« Reply #383 on: 2024.January.23. 09:09:13 »
És hogyan?
Mindegyik elé fel vennél egy plusz betöltőt?
Vagy +ROM ba töltenéd mint a "turbó tape:"-t?
Vagy +betöltő, vagy a betöltőben lehetne választható, hogy ki hogy szeretné.

Offline geco

  • EP addict
  • *
  • Posts: 7109
  • Country: hu
    • Támogató Támogató
Re: EXOS
« Reply #384 on: 2024.January.23. 09:10:21 »
Nem egyszerűbb lett volna elővenni a Hsoft csomagból a TPT forrást? :-)
Biztos egyszerűbb lett volna, ha eszembe jutott volna :smt040

Offline Ferro73

  • EP lover
  • *
  • Posts: 978
  • Country: hu
Re: EXOS
« Reply #385 on: 2024.January.23. 17:33:30 »
Vagy +betöltő, vagy a betöltőben lehetne választható, hogy ki hogy szeretné.
Hát.
1. Én nem másolnám újra a kazikat.
2. Ha + betöltő /TAPE: + zene, zenék mert, hogy választhatok 2kB-16kB?/ ez idő alatt már betöltődik a játék 1/4,1/5 .
Viszont ha ROM-ban van 16,32,64kB TAPE: + zenék + zene lejátszó gondolom ja fentebb is +zene le játszó az már elfogadhatóbb lenne szerintem.

Offline geco

  • EP addict
  • *
  • Posts: 7109
  • Country: hu
    • Támogató Támogató
Re: EXOS
« Reply #386 on: 2024.January.24. 09:11:30 »
Hát.
1. Én nem másolnám újra a kazikat.
2. Ha + betöltő /TAPE: + zene, zenék mert, hogy választhatok 2kB-16kB?/ ez idő alatt már betöltődik a játék 1/4,1/5 .
Viszont ha ROM-ban van 16,32,64kB TAPE: + zenék + zene lejátszó gondolom ja fentebb is +zene le játszó az már elfogadhatóbb lenne szerintem.
Nem kell újramásolni a kazikat, ilyen verzió, ha készül, 1-2 játék lesz ilyen, és esélyed se lesz választani, ha csak egy loader lesz, és abban kell választani :D :D
Mivel nem általános betöltő, ezért fölösleges is ROM-ozni, és amúgy is.

Offline Lacika

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3197
  • Country: hu
    • http://www.ep128.hu
Re: EXOS
« Reply #387 on: 2024.March.23. 10:15:22 »
Ladányi Péter Mikromagazin 1990 május 23 számában azt írja, az ALTIND és BALT bitek szerepe tévesen fordítva jelent meg az EXOS leírásban.
Ez van az EXOS leírásban:

"Ha az MSBALT értéke 1, akkor minden kijelzésre kerülő byte 7. bitje nulla értéket kap kijelzés előtt. Ha a 7. bit a kijelzendő byte-ban 1 volt, akkor a 0 és 1 paletta színek helyett a 3 és 4 lesz használva a byte által meghatározott pontokra.
Ha az LSBALT értéke 1, akkor minden kijelzésre kerülő byte 0. bitje 0 értéket kap kijelzés előtt. Ha az adott byte 0. bitje 1 volt, akkor a paletta színek közül nem a 0..3, hanem a 4..7 választódik ki."

Ez akkor nem jó így?

Offline ergoGnomik

  • EP addict
  • *
  • Posts: 1298
  • Country: hu
  • Stray cat from Commodore alley
Re: EXOS
« Reply #388 on: 2024.March.23. 11:53:52 »
Ez nekem is feltűnt egy másik téma kapcsán.
Ez a CH64 mód valamelyik ALTIND# jelzőbit bekapcsolt állapotával, ugye? (Az EXOS könyvben ez mintha ellentmondásosan lenne leírva. Vö.: 288. oldal a 294. oldal aljával és a 295. oldallal szemben.)

Offline Zozosoft

  • Global Moderator
  • EP addict
  • *
  • Posts: 14731
  • Country: hu
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: EXOS
« Reply #389 on: 2024.March.24. 16:37:34 »
Ez akkor nem jó így?
Az ott jó, máshol a hiba.

Ladányi Péter Mikromagazin 1990 május 23 számában azt írja, az ALTIND és BALT bitek szerepe tévesen fordítva jelent meg az EXOS leírásban.
Nem a szerepük jelent meg fordítva, hanem a helyük.
Valójában a Bal margóban van az LSBALT/MSBALT, és a Jobb margóban az ALTIND-ek.
És a hiba még az angoloknál keletkezett, az EXOS 2.0 leíráshoz használt ET1/1 dokumentumban még jól van. Az EXOS 2.1-nél módosítottak a szövegen, szétszedték az LPT bájtok felsorolását, és értelmezésük leírását két részre, és itt került be a felsorolásba a hiba, az ET1/3 dokumentumban.