Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: EXOS (Read 25763 times)

Online endi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 6752
  • Country: hu
  • grafikus, játékfejlesztõ, programozás, scifi, tudományok, vallás
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 61.0.3163.100 Chrome 61.0.3163.100
    • View Profile
    • Honlapom
Re: EXOS
« Reply #255 on: 2017.October.27. 00:16:34 »
Az ALLOCATE utasítással lehetséges puffert foglalni, amibe utána EXOS 6 hívással lehet csatornáról olvasni, vagy EXOS 8 hívással csatornára írni. Ez néhány byte gépi kód. Példa ennek a használatára:
(Attachment Link)
Talán célszerűbb lenne, ha a visszatérési érték a ténylegesen olvasott vagy írt adat mérete lenne, ez hasznos ismeretlen méretű file olvasásánál.

igen, talán ez lesz a megoldás. remélem elég gyors lesz az esc szekvenciák küldéséhez.
A diplomás magyar programozó megcsinált egy pacmant egy év alatt, majd lefikázta a világ legjobb játékait. :D

Offline Povi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 1697
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Chrome 61.0.3163.100 Chrome 61.0.3163.100
    • View Profile
    • http://povi.fw.hu
Re: EXOS
« Reply #256 on: 2017.October.27. 09:06:34 »
igen, talán ez lesz a megoldás. remélem elég gyors lesz az esc szekvenciák küldéséhez.
Gépi kódú rutinnál nehezen tudok elképzelni gyorsabbat :-)
*** Speicherplatz zu klein

Online endi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 6752
  • Country: hu
  • grafikus, játékfejlesztõ, programozás, scifi, tudományok, vallás
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 61.0.3163.100 Chrome 61.0.3163.100
    • View Profile
    • Honlapom
Re: EXOS
« Reply #257 on: 2017.October.28. 23:54:58 »
Gépi kódú rutinnál nehezen tudok elképzelni gyorsabbat :-)

ja, mondjuk lehetne csinálni egy asm programot ami betölti a zenéket és egy másikat ami lejátssza. úgyis elég nagyok ezek az esc szekvenciás zenék, talán még szegmenset is érdemes lenne lefoglalni hozzá.
szöveges kalandjátékaimban a grafika volt így megoldva. a játék basic volt, a kirajzolás is, de lefoglalt szegmensre töltöttem be a grafikákat :)
A diplomás magyar programozó megcsinált egy pacmant egy év alatt, majd lefikázta a világ legjobb játékait. :D

Online endi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 6752
  • Country: hu
  • grafikus, játékfejlesztõ, programozás, scifi, tudományok, vallás
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 61.0.3163.100 Chrome 61.0.3163.100
    • View Profile
    • Honlapom
Re: EXOS
« Reply #258 on: 2017.November.12. 15:35:08 »
olyat lehet exos-al, hogy direkt video szegmenset igényelni?
mert így talán elkerülhető lenne az hogy egy videó csatorna két szegmensre lóg.
csinálok egy lpt-t és a memóriacímeket a kért szegmensre raknám
A diplomás magyar programozó megcsinált egy pacmant egy év alatt, majd lefikázta a világ legjobb játékait. :D

Offline ergoGnomik

  • EP lover
  • *
  • Posts: 709
  • Country: hu
  • Stray cat from Commodore alley
  • OS:
  • Windows NT 6.3 Windows NT 6.3
  • Browser:
  • Firefox 56.0 Firefox 56.0
    • View Profile
Re: EXOS
« Reply #259 on: 2017.November.12. 16:14:05 »
olyat lehet exos-al, hogy direkt video szegmenset igényelni?
Szerintem ezt már többször is írták, hogy nem. Addig kell foglalgatni sorban a szegmenseket, amíg amit kapsz az videó szegmenst, vagy hibával ki kell lépni a programból. Persze a felesleges szegmenseket fel kell szabadítani.

Offline IstvanV

  • EP addict
  • *
  • Posts: 4753
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Firefox 52.0 Firefox 52.0
    • View Profile
Re: EXOS
« Reply #260 on: 2017.November.12. 16:24:07 »
Az ilyen módon foglalt szegmens természetesen nem lenne használható az EXOS VIDEO: eszközével, tehát BASIC-ben mindent POKE utasításokkal kellene rajzolni vagy kiírni. :)

Online endi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 6752
  • Country: hu
  • grafikus, játékfejlesztõ, programozás, scifi, tudományok, vallás
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 61.0.3163.100 Chrome 61.0.3163.100
    • View Profile
    • Honlapom
Re: EXOS
« Reply #261 on: 2017.November.12. 16:44:14 »
Az ilyen módon foglalt szegmens természetesen nem lenne használható az EXOS VIDEO: eszközével, tehát BASIC-ben mindent POKE utasításokkal kellene rajzolni vagy kiírni. :)

ez lenne a lényeg :)
A diplomás magyar programozó megcsinált egy pacmant egy év alatt, majd lefikázta a világ legjobb játékait. :D

Online endi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 6752
  • Country: hu
  • grafikus, játékfejlesztõ, programozás, scifi, tudományok, vallás
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 62.0.3202.89 Chrome 62.0.3202.89
    • View Profile
    • Honlapom
Re: EXOS
« Reply #262 on: 2017.November.22. 10:12:39 »
azon gondolkodtam, hogy egy exos video sorban (tehát 9 pixel magas sor) változhat-e a videómemória szegmense?
mert elvileg megcsinálhatták azt hogy úgy választják meg a videólap kezdőcímét, hogy ezt kiküszöböljék.
ez azért elég hasznos lehetne.
A diplomás magyar programozó megcsinált egy pacmant egy év alatt, majd lefikázta a világ legjobb játékait. :D

Offline geco

  • EP addict
  • *
  • Posts: 5081
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Firefox 52.0 Firefox 52.0
    • View Profile
Re: EXOS
« Reply #263 on: 2017.November.22. 10:51:35 »
azon gondolkodtam, hogy egy exos video sorban (tehát 9 pixel magas sor) változhat-e a videómemória szegmense?
mert elvileg megcsinálhatták azt hogy úgy választják meg a videólap kezdőcímét, hogy ezt kiküszöböljék.
ez azért elég hasznos lehetne.
Az biztos, hogy lehetnek mixelve az LPB-k címei, és szerintem egy LPB címe is változhat szegmensek között, ha arról van szó.

Online endi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 6752
  • Country: hu
  • grafikus, játékfejlesztõ, programozás, scifi, tudományok, vallás
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 63.0.3239.132 Chrome 63.0.3239.132
    • View Profile
    • Honlapom
Re: EXOS
« Reply #264 on: 2018.January.26. 16:26:08 »
vajon igaz lehet ez az állítás? exos alatt az lpt-t tartalmazó videolap mindig be van lapozva.
A diplomás magyar programozó megcsinált egy pacmant egy év alatt, majd lefikázta a világ legjobb játékait. :D

Offline szipucsu

  • EP addict
  • *
  • Posts: 7335
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 57.0 Firefox 57.0
    • View Profile
    • Webnyelv.hu - Tanuljunk nyelveket!
Re: EXOS
« Reply #265 on: 2018.January.26. 19:22:37 »
Az EXOS-nak mi a shell része? Van egyáltalán? Amikor a basic bejelentkezik, az már a basic, nem az EXOS.
SOUND SOURCE 3,STYLE 16,LEFT 16,RIGHT 64,SYNC 2
SOUND SOURCE 2,STYLE 128,PITCH 25.2,SYNC 2
SOUND PITCH 25,SYNC 2
Videos

Offline Tomato77

  • EP fan
  • *
  • Posts: 170
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 63.0.3239.132 Chrome 63.0.3239.132
    • View Profile
Re: EXOS
« Reply #266 on: 2018.January.26. 19:58:09 »
vajon igaz lehet ez az állítás? exos alatt az lpt-t tartalmazó videolap mindig be van lapozva.

Ha saját LPT-d van valamelyik videoszegmensen, azt csak úgy éred el, ha belapozod. Basic-ben SPOKE-kal meg tudsz adni szegmens számot, de szerintem ő is lapoz a háttérben. A Nick eléri közvetlenül az FC-FF szegmenseket, de ha írni szeretnél rá vagy olvasni róla, akkor gondoskodnod kell róla, hogy valamelyik lapra be legyen lapozva.
Kotasoft

Online endi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 6752
  • Country: hu
  • grafikus, játékfejlesztõ, programozás, scifi, tudományok, vallás
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 65.0.3325.181 Chrome 65.0.3325.181
    • View Profile
    • Honlapom
Re: EXOS
« Reply #267 on: 2018.April.26. 17:26:28 »
másik topikban van szó a relocatable kódról.
na most arra emlékszem hogy van relatív ugrás meg ilyesmik, de más most nem ugrik be, hogy hogyan is kell megoldani (változók, memóriakezelés stb).
de nem is ez a kérdésem. hanem az hogy ügye a lapozással lehetne olyan "áthelyezhető" programot csinálni aminek nem kell relatív kódon futnia, igaz, így elfoglal mindig 16K-t, és ügye mindig csak megadott lapra lapozható be.
ilyet támogat az exos?
nem mintha akarnék ilyet csinálni, csak érdekesség...
A diplomás magyar programozó megcsinált egy pacmant egy év alatt, majd lefikázta a világ legjobb játékait. :D

Offline Povi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 1697
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Chrome 65.0.3325.181 Chrome 65.0.3325.181
    • View Profile
    • http://povi.fw.hu
Re: EXOS
« Reply #268 on: 2018.April.26. 17:49:09 »
másik topikban van szó a relocatable kódról.
na most arra emlékszem hogy van relatív ugrás meg ilyesmik, de más most nem ugrik be, hogy hogyan is kell megoldani (változók, memóriakezelés stb).
de nem is ez a kérdésem. hanem az hogy ügye a lapozással lehetne olyan "áthelyezhető" programot csinálni aminek nem kell relatív kódon futnia, igaz, így elfoglal mindig 16K-t, és ügye mindig csak megadott lapra lapozható be.
ilyet támogat az exos?
nem mintha akarnék ilyet csinálni, csak érdekesség...
a rendszerbővítő nem ilyen? az mindig a 3. lapon fut
*** Speicherplatz zu klein

Offline Povi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 1697
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Chrome 70.0.3538.110 Chrome 70.0.3538.110
    • View Profile
    • http://povi.fw.hu
Re: EXOS
« Reply #269 on: 2018.December.01. 11:28:01 »
Az EXOS 29 hívást hogy kell használni?
Rendszerbővítőt szeretnék betölteni 5-ös fejlécű programból.
Megnyitom a fájlt exos 1-gyel, majd exos 29, ha jól értem, de a DE-nek hova kell mutatnia?
Nekem kéne biztosítani a helyet a fájl betöltéséhez is? Vagy elég csak 16 byte-nyi területet fönntartanom neki (ami bárhol lehet a nullás lapon), és annak a puffernak a címét írjam a DE-be?
*** Speicherplatz zu klein