Enterprise Forever

:HUN => Programozás => Topic started by: szipucsu on 2019.December.29. 23:07:26

Title: EXDOS
Post by: szipucsu on 2019.December.29. 23:07:26
Van olyan EXDOS parancs, amivel egy mappát egy az egyben át lehet másolni egyik lemezről a másikra? Úgy értem, hogy a mappát létrehozza az új lemezen és belerakja a forrásmappa fájljait. Mint mikor Windowsban a copypastéval egy mappára kattintunk és átmásoljuk.
Nekem csak úgy megy, hogy
Code: [Select]
:MD e:ujmappa
:CD e:ujmappa
:CD a:ujmappa
:COPY a: e:
:CD e:..
:CD a:..
Ez kicsit hosszadalmas (még ha alapértelmezetté is választom valamelyik meghajtót és nem kell a betűjelét mindig beírni).

(Nem találtam EXDOS topikot, így létrehoztam egyet.)
Title: Re: EXDOS
Post by: BruceTanner on 2019.December.30. 00:28:06
Code: [Select]
:MD e:ujmappa
:COPY a:ujmappa e:ujmappa
Title: Re: EXDOS
Post by: szipucsu on 2019.December.30. 10:01:36
Thank you, it is really faster!
-
Köszi, így tényleg gyorsabb!
Title: Re: EXDOS
Post by: szipucsu on 2020.April.11. 18:03:10
Hogyan lehet egy kötegfájlt (.bat) működésre bírni? Beleírok EXDOS parancsokat, majd el akarom indítani pl. a :LOAD AA.BAT paranccsal, és azt írja ki, hogy Invalid file header.
Title: Re: EXDOS
Post by: geco on 2020.April.11. 18:37:08
Lehet tudatlan vagyok, de nekem űgy rémlik ,hogy az EXDOS-nak az EXDOS.INI a parancsvégrehajtó file-ja, a .bat meg IS-DOS alatt működik, ha működik :D
Most az a baj, hogy az EXOS egy sima fájlként kezelné a batch fájlodat, és nincs EXOS header-je
Title: Re: EXDOS
Post by: szipucsu on 2020.April.11. 18:46:09
Szerintem bármi is a neve és a kiterjesztése a fájlnak, a :load filename parancsra el kellene indulnia. Tehát, ha pl. ilyeneket írok egy fájlba:

cls
date
time
copy e: a:

és azt elmentem bármilyen névvel, akkor azt nem lehet elindítani valahogy basic alól?

De lehet, hogy tényleg csak exdos.ini névvel lehet elmenteni, és ha tetszik, ha nem, csak a gép indulásakor hajtható végre a tartalma.

Most megoldottam úgy, hogy basic programként mentem és indítom, de azért érdekelne, hogy valami kötegfájlként nem lehetne-e ezt összehozni, hogy munka közben tetszőleges időpontban végrehajtható legyen az EXDOS parancsok sorozata:

100 EXT "cls"
110 EXT "date"
120 EXT "time"
130 EXT "copy e: a:"
Title: Re: EXDOS
Post by: BruceTanner on 2020.April.11. 19:02:51
:EXDOS AA.BAT
Title: Re: EXDOS
Post by: szipucsu on 2020.April.11. 19:16:11
:EXDOS AA.BAT
Thank you, it worked fine! :smt041

--
Kipróbáltam az exdos.ini-t, de valamiért nem is kereste a lemezen. Az a: meghajtóhoz csatoltam a PC virtuális floppyját, azon volt rajta az exdos.ini, és az Enterprise felirat elnyomása után nem nézte a lemezt, legalábbis az emulátoron nem villant fel a lemez szimbólum ott fent. Ez miért lehet? Beállítottam előtte, hogy :def_dev_disk legyen az alapértelmezett, és az :a:-t is alapértelmezetté tettem reset előtt.
Title: Re: EXDOS
Post by: geco on 2020.April.11. 19:34:17
és be is bizonyosodott, hogy tudatlan vagyok :D :D :D
Title: Re: EXDOS
Post by: szipucsu on 2020.April.11. 19:49:55
és be is bizonyosodott, hogy tudatlan vagyok :D :D :D
Az exdos.init jobban tudtad, mint én, tényleg annak kéne alapból indítania a parancsokat. De már olyan rég használtam az exdos.init és az autoexec.batot is, hogy már nem is tudtam, melyik melyik.
Title: Re: EXDOS
Post by: Zozosoft on 2020.April.11. 20:15:11
Egyébként nem is kell BAT-nak nevezni, lehet bármi.
:EXDOS fájlnév
Végrehajtja a megadott parancs fájlt.
:EXDOS x:
A megadott x: meghajtón lévő EXDOS.INI fájlt hajtja végre.

.BAT fájlnév IS-DOS alatt kell, ott ha a beírt parancs nem hajtható végre belső parancsként, akkor megpróbálja .BAT és .COM néven betölteni (ahogy az PC-n is megszokott).
Title: Re: EXDOS
Post by: szipucsu on 2020.April.11. 20:21:27
Az tűnt még fel, hogy a file: eszköz az a: meghajtónál odateszi a . és .. mezőket is a mappák tetejére, ahol vissza tudunk lépni egy mappát. Az e: meghajtónál (ramdisk) nincsenek . és .. mezők. Pedig szerintem ott is jó lenne. (A midi gyűjtemény összerakásakor tűnt fel, mert véletlenül az a:-ról indítottam.)
Title: Re: EXDOS
Post by: Zozosoft on 2020.April.11. 20:36:51
Az tűnt még fel, hogy a file: eszköz az a: meghajtónál odateszi a . és .. mezőket is a mappák tetejére, ahol vissza tudunk lépni egy mappát. Az e: meghajtónál (ramdisk) nincsenek . és .. mezők. Pedig szerintem ott is jó lenne. (A midi gyűjtemény összerakásakor tűnt fel, mert véletlenül az a:-ról indítottam.)
1) a . gombbal lehet fellépni egyet, \ gombbal (ami magyar billentyűzet és angol emulált EP esetén az ű gomb) pedig a gyökérkönyvtárba
2) ebből kiderült, hogy az A: meghajtóre PC-n csináltad a könyvtárakat. Az EXDOS rejtettnek hozza létre a speciális . és .. könyvtárbejegyzéseket, hogy ne szemetelje össze a sima DIR listát. Ha DIR /H-val nézed megtalálod az E: meghajtódon is.
Title: Re: EXDOS
Post by: szipucsu on 2020.April.11. 20:51:51
Az EXDOS rejtettnek hozza létre a speciális . és .. könyvtárbejegyzéseket, hogy ne szemetelje össze a sima DIR listát. Ha DIR /H-val nézed megtalálod az E: meghajtódon is.
:DIR /H-val tényleg megjelenik.
A midi gyűjtemény snapshotjában nem látszik a . és a .. . Az a baj, ott nem tudom állítani, hogy /H is legyen a DIR-ben, mert a mididisp enélkül listázza a directory-t. Nem lehetne a mididisp-be is beletenni, hogy az DIR /H-val listázzon? Gondolom, ehhez a mididisp-et kéne átírni. Nem annyira fontos, de gondolom, úgy kényelmesebb lenne a mappák között mászkálni vissza a midik között.
Title: Re: EXDOS
Post by: Zozosoft on 2020.April.11. 21:09:53
Nem annyira fontos, de gondolom, úgy kényelmesebb lenne a mappák között mászkálni vissza a midik között.
Akkor még egyszer :-)
A . gombbal lehet fellépni egyet, \ gombbal (ami magyar billentyűzet és angol emulált EP esetén az ű gomb) pedig a gyökérkönyvtárba.
Title: Re: EXDOS
Post by: szipucsu on 2020.April.11. 21:29:48
Akkor még egyszer :-)
Értettem először is. Azt írtam, hogy kényelmesebb lenne a mappák között mászkálni. (A "kényelmesebb" és "nem lehet" nem ugyanaz.) Csak a joystick és a space/enter vagy az egér is elég lenne, nem kéne külön a billentyűzetet is használni. De nekem mindegy, én úgyis jól ismerem a midi zenéket, csak aki a snapshotban hallgat esetleg összevissza mindent, annak egyszerűbb lenne. (Amikor én nézegetem a midiket összevissza a snapshotban, mindig nehezebb figyelni arra is, hogy külön gombbal lehet visszalépni.)
Title: Re: EXDOS
Post by: Zozosoft on 2020.April.11. 23:31:43
Szerintem meg az a kényelmesebb, hogy bármikor lehet .-ot nyomni, nem kell visszascrollozni a tetejére :-)
Egérrel meg a jobb gomb.
Title: Re: EXDOS
Post by: szipucsu on 2020.April.12. 11:18:54
Szerintem meg az a kényelmesebb
Nekem jó így is. Lehet, kéne valami kis txt fájlt tenni a midis cucc mellé legközelebb, mert nem mindenkinek lehet egyértelmű a mappák közötti navigálás. Bár most már talán mindenki tudja. Legközelebb kiírok a képernyőre a file: megnyitása előtt egy üzenetet erről, ha nem felejtem el.
Title: Re: EXDOS
Post by: szipucsu on 2020.April.12. 13:23:03
Hogyan lehet az exdosban rejtetté tenni egy fájlt? Átnéztem az ismertetőt, de nem találtam róla információt.
Title: Re: EXDOS
Post by: IstvanV on 2020.April.12. 15:12:30
ATTR parancs:

:ATTR FILENÉV +H

Így tehető újra láthatóvá:

:ATTR FILENÉV /H -H