Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Dr.OG

Pages: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15
91
Hi!

There are two options: the first is to get a 15kHz-compatible monitor with VGA input, see the list here:
http://15khz.wikidot.com/

The second is to acquire an RGB->HDMI converter box, like this:
https://enterpriseforever.com/kijelzo/kebidu-1080p-scart-to-hdmi/msg75142/#msg75142
And a monitor with DVI/HDMI input.

92
Egyéb témák / Re: Régészeti leletek
« on: 2019.April.19. 19:23:51 »
Mindkettő: alapból ferde is egy kicsit, meg a szken sem tökéletes...

93
Egyéb témák / Re: Régészeti leletek
« on: 2019.April.17. 18:32:45 »
Értékesebb, máshol nem található programok esetében talán érdemes lenne a hangot feltölteni, lehet, hogy sikerülne javítani a hibát ha csak egy-két bit rossz.
Az alapvető probléma, hogy nem tudom, mennyire értékesek/egyediek ezek a programok, lehet, hogy semmi új nincs köztük... Pl. torpedóból 2 is van a BASIC programcsokorban, nem vetettem össze az általam fellelt 'csonka' verzióval. Több tízpercnyi WAV-ot meg nem töltenék fel fölöslegesen...

94
Egyéb témák / Re: Régészeti leletek
« on: 2019.April.17. 18:27:01 »
...
Sajnálom, hogy így _csonka fájlok is lettek. Azokat a fájlokat majd újra be kéne olvasni. :oops:
Részemről nem probléma!

95
Egyéb témák / Re: Régészeti leletek
« on: 2019.April.17. 06:34:12 »
bármi új érdekel minket! sőt, nagyon várjuk az ilyeneket!
Szevasztok!

Végeztem a "kis kazetták" adatmentésével (2 borító elrettentésként - 1. és 2. csatolmány). Elég macerás volt maga a folyamat, sajnos a C2.BAS valami oknál fogva önkényesen csonkolja a fájlokat 4kB többszöröseinél, a CRC-hibás beolvasásoknál pedig nem ad figyelmeztetést, csak 0 lesz a file mérete. Sajnos ezeket utólag vettem csak észre (3., 4., 5. és 6. csatomány), úgyhogy futottam még 1 kört az ENTCOPY.COM-mal (nálam az EPDOS1.7-tel nem jött össze a másolás, LOAD után beadja a nevet, ahol Entert kellene nyomnom, de ez valamilyen furcsa, hangosköz-szerű grafikus karakter bevitelét eredményezi, és nem lép tovább a program).

Sajnos jópár file akadt, amit CRC-hiba miatt nem tudtam már megmenteni, valószínűleg a "minőségi" Polimer alapanyagon túl a szalagok kora is hozzájárulhatott ehhez. Mindegy, a végeredmény így is 54 fájl, 206kB terjedelemben, ezt zippelve feltöltöm ide (7. csatolmány). Próbáltam elhelyezkedésük és nevük alapján csoportosítani, hogy ne ömlesztve legyenek, így talán könnyebb lesz beazonosítani. Néhány olyan is akad közöttük, amit a C2 beolvasott, de vágott, az ENTCOPY viszont nem, ezeket '_csonka' utótaggal jelöltem a nevükben.

Jó mazsolázást!

96
Történelem / Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
« on: 2019.April.12. 05:31:23 »
Hú, nagyon köszönöm!
Hét közben nincs időm tesztelni, de hétvégén ki fogom próbálni!
Annyi változás van a programban, hogy ma elutazunk Hódmezővásárhelyre, mert holnap szeretnénk megnézni a 10. szegedi retro számítógép és videojáték kiállítást:
http://szoregimuvhaz.hu/egyeb/10-szegedi-retro-szamitogep-es-videojatek-kiallitas

De jövő héten szabin leszek, és tervezem feltérképezni és archiválni szipucsu programjával azt a kb. 30db. számítógépes kazettát, amit még találtam (mindegyik 5 perces, úgyhogy nagyobb, 'igényesebb' leletekre nem igazán számítok). Kérdés: ha bármilyen értékelhető dolog (pl. az előző tulaj által írt BASIC programok, vagy felhasználói programok, vagy azok adatállományai) előkerülnek, érdekel-e valakit, töltsem-e fel, vagy hagyjam? Van-e olyan, aki átmazsolázza? Én hiába nézném át, mivel nem vagyok 'tősgyökeres' EP-s, nem tudnám megmondani, melyik új lelet, és melyik ismert már ezer éve...

Mindenkinek kellemes hét végét: Gábor

97
Történelem / Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
« on: 2019.April.10. 05:59:28 »
Hosszas keresgélés után meglett. Ha minden igaz, ez a legfrissebb verzió, Zozo hozzászólásának a végén, C2.BAS névvel. Elvileg másol orrvérzésig. De azért nem ártana tesztelni, tényleg jól működik-e.
Hú, nagyon köszönöm!

Hét közben nincs időm tesztelni, de hétvégén ki fogom próbálni!

98
Történelem / Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
« on: 2019.April.09. 14:33:31 »
Jó pár éve én raktam fel egy basic programot ide, ami magnóról másol floppyra, amíg le nem lőjük. Kiolvassa a status sorból a file nevét, és azzal menti floppyra. Zozó pofozott rajta, hogy a beolvasás-mentés ne bájtonként, hanem nagyobb adagban menjen, így nem nő ki a szakállunk, mire meglesz. Úgy emlékszem, működött, de nem tudom már, hol van a fórum útvesztőjében.... már  ha pont ilyen programra gondolsz.
Hú, az jó lenne, ha megvolna...

99
Történelem / Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
« on: 2019.April.09. 14:19:06 »
EPDOS LOAD menüpont.
Jogos, használtam imár EPDOS-t floppyval, de nem tűnt föl, hogy magnót is kezel... Itt nézelődtem másolóprogramokkal kapcsolatban: http://ep128.hu/Ep_Util/Copy.htm
Quote
Ellenben például az Atari ST 13 meg 14 tűs DIN dugói... az már annó se volt egyszerű. Hát még forrasztani! :evil:
Ha jól tudom a Commodore által több gépen alkalmazott szögletes tápdugó se egy egyszerű történet. Amiga DB23-as dugó is ritka kincs :-)
Én sem szeretem a sok tűs DIN-eket, a miniket meg pláne!
A szögletes tápdugó tényleg szinte beszerezhetetlen, C128, Plus4, Amiga...
A 25-tűs csatlakozókat viszont könnyű vágni-faragni-reszelni-csiszolni, és konvertálni DB-23-má (lásd csatolmány).
Viszont az überelhetetlen első helyezett a Videoton TVC tápcsatlakozója ebben a versenyszámban!

100
Játékok / Re: Ismeretlen gyöngyszemek
« on: 2019.April.09. 05:35:52 »
Ilyenekben Lacika az illetékes. Ami programról kiderült, hogy hibás, azokat nem rakta ki (vagy leszedte) az ep128.hu-ról. Lehet, hogy ezekkel is ez volt a helyzet.
Nálam a Prowler nem tűnik hibásnak, tudtam mozogni a helikopterrel (?), meg minden. A Grand Prix is szépen működik, inkább hiányosnak, mint hibásnak nevezném (így is érdekes lehet, hátha megvan valakinek a többi pálya, vagy a Speccys verzióból átültethető, mint a Laser Squad esetén a homebrew küldetések). Igazából, ha nem is kerül fel sehová, akkor is jó érzés volt találni és megosztani olyat, ami eddig nem szerepelt a repokban...

101
Történelem / Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
« on: 2019.April.09. 05:31:34 »
Én ismertem valami PS-COPY/B és PS-COPY/M másolókat, de lehet, hogy csak magnóról magnóra működnek, már nem tudom.
Nem lehet nehéz ilyen programot írni, amire gondolsz. Az lehet az akadály, hogy előfordulhat olyan nagy file, ami nem fér bele 128K-ba (még a másoló is foglal némi helyet a memóriában). Bővített memóriával, ha a másoló jól használja  a bővítést, ez sem lehet probléma.
A PS-COPY csak magnós, nálam pont az volt a cél, hogy archiváljam a kazettán lévő cuccokat, ezért a Pear-féle EXDOS-kártya klónt Gotekkel használva pendrive-on lévő .img fájlba mentettem a programokat. Ezeket WinImage-dzsel bontottam ki PC-n. Szerintem a 128K inkább csak elméleti limit, nyilván egy-két fájl túllépheti, de ez abszolút nem gyakori.
Quote
SHIFT+F7 - SET SPEAKER OFF
Néhány gépi kódú program viszont bekapcsolja, ha kell, ha nem. Szerintem mégis csak az a kapcsoló a legjobb megoldás, nekem olyan volt.
Igen, ezt a bill. kombót vágom, a töltés idején általában bejön, de a játékok többsége visszakapcsolja, legalábbis amiket én próbáltam. A kapcsolón még gondolkodom...
Quote
Ez nekem eszembe sem jutott. Nem mindig a sor végére kell az az időjel, hosszú sornál kimaradhat máshol is, ezért lehet problémás, hogy magától kitegye.
Látod, nekem meg ez nem jutott eszembe (mármint hogy nem mindig a végére kell a záró idézőjel).

102
Játékok / Re: Ismeretlen gyöngyszemek
« on: 2019.April.08. 07:35:23 »
Sziasztok!

Azon apropóból élesztem fel ezen topicot, hogy a géppel hozzám került kazetták átnézése során 2 olyan játékot is találtam, amelyeket nem lelek a hivatalos EP-s játék repokban:
http://www.ep128.hu/Ep_Games/Games_09.htm
http://ep.homeserver.hu/ep128.htm

Ahogy elnézem, mindkettő Spectrum-konverzió, az egyik (Prowler) rajta is van a GAMES_SP_09-en, az általam talált változat viszont natívban fut a gépen, emu nélkül. A másik, a Nigel Mansell's Grand Prix viszont sehol nincs említve, sajnos az utolsó pálya a kazin az N jelű volt, ott ért véget a szalag, valószínű néhány lemaradhatott... Feltöltöm ezeket, hátha érdekel valakit!

Üdv: Gábor

103
Történelem / Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
« on: 2019.April.08. 06:21:50 »
Szerintem rengeteg előnyös tulajdonsága van a gépnek: rögtön kezdeném azzal, ami első ránézésre nyilvánvaló: DIZÁJN, ERGONÓMIA! Úgy van kialakítva, hogy öröm odaülni mellé!

A másik, amit már többen említettek: olyan szinten 'JÖVŐÁLLÓ', amit sok más gépről nem lehet elmondani. Gondolok itt az RGB-kimenetes videojelre (néhány ellenállás beforrasztását követően máris SCART-kompatibilissé válik), a 3,5-ös jack be/kimenetekre (ha nincs magnód, gond nékül tölthetsz be programot akár CD-ről vagy mp3-DVD-ről is), vagy a PC-floppy kompatibilitásra, a korabeli (és azóta továbbfejlesztett) HW-kiegészítőkről (pl. Spectrum emulátor) és az SD-kártyaolvasóról már nem is beszélve! Utóbbinál megállnék egy kicsit: a maga nemében páratlan eszköz! A legtöbb régi gépnél nincs ilyen lehetőség, Pl. Amiga 500-nál marad a Gotek, vagy C64-nél választhatunk a jóval drágább 1541 Ultimate II+ (150€), vagy az olcsó, de lassú és kompatibilitási problémákkal küzdő SD2IEC (ez árában összemérhető az Enterprise-os megoldással) között.

Apropó kiegészítők: rengeteg fejlesztés van folyamatban az EP-re jelenleg is (M-Slot, MIDI, Dream Turbo Card...), ami mutatja a KÖZÖSSÉG aktivitását. És ez talán a legnagyobb előnye ennek a gépnek! Itt folyamatosna lehet éreztni azt a támogató attitűdöt, bajtársiasságot, kollegialitást, ami máshonnan többé-kevésbé hiányzik. Pl. a C64-tulajoknak tudtommal nincs is magyar nyelvű fórumuk...

És ebből valamennyire kövekezik a HOZZÁÉRTÉS, sokszor a szakmai dolgok csak úgy röpködnek a topicokban, nem győzöm kapkodni a fejem! Itt csak egy eklatáns példát említenék: az FDISK. Windows alatt még kettépartícionálni sem egyszerű bármilyen flash meghajtót, erre Zozó ír BASIC-ben egy alig 17kB-os programot, ami megvalósítja ezt egy 35 éves vason... Hát, a Micro$oftnak volna még mit tanulni...

Nyilván az utóbbi valamilyen szinten a 'hiánygazdaság' terméke: már a gép hazai megjelenésekor is csapnivaló volt a hivatalos support, és gyorsan meg is szűnt. Innentől a LELKES AMATŐRÖKre hárult a feladat, amit ők szépen el is végeztek, a Mészáros Gyula-féle illesztőktől Pear jelenlegi projektjeivel bezárólag. Itt az 'amatőr' szó alatt nem a hozzáértés hiányára gondolok, ahogy azt fentebb már részleteztem, hanem arra, hogy hivatalosan fizetést nem kaptak ezen fejlesztők a munkájukért, és a nyilván nem elhanyagolható prototyping költségek ellenére is nyomott, mondhatni baráti áron kínálták/ják termékeiket.

És lassan elkanyarodnék a gép árnyoldala felé: nem igazán van olyan játékprogram, ami teljesen KIHASZNÁLná a hardver lehetőségeit, esetleg feszegetné azokat. Mire gondolok? Az EP-s játékok 80-90%-a Spectrum konverzió, a maradék 10-20% nagyobbik része meg CPC-ről lett átírva. Kimondottan az EP-re készült és azon fejlesztett program nem sok van. Persze aranyosak és teljesen jók a mostani, igazi team-munka eredményeként elkészülő proggik (pl. Banana 1-2, Treasure Cave, Bricky Prise...), de ha valaki megkérdi, hogy 'Melyik a leglátványosabb program ezen a paltformon, ami megmutatja, mire képes a hardver?' - arra nehéz válaszolni.

De azzal is most szembesültem, hogy olyan program is alig akad, amivel magnóról lemezre lehetne 'kulturáltan' MÁSOLni... pl. nálam a Mickey Copy el sem idult, az FBT-Copy totál fapados, végül maradtam az Enterprise Copy-nál komoly hiányosságai ellenére. Valami olyat kerestem volna, mint C64-en a Copy 256: indulás után megkérdi, honnan szeretnék tölteni (magnó vagy lemez), ha magnóról, csak nyomj play-t, ha lemezről, a tartalomjegyzékből válaszhatsz Y/N-nel. Miután betölti a fájlt, átnevezheted, és kiválaszthatod, hova szeretnéd menteni (megint csak magnó/lemez). Ilyen szög egyszerű lenne...

Meg vannak még a szokásos APRÓSÁGok, pl. engem nagyon zavar a beépített hangszóró hangja, de gépelésnél meg jól jön az akusztikus visszajelzés. Emiatt tartósan kikötni nem szeretném, a gépházat kapcsolóhoz összefurkálni meg barbárság lenne... Vagy a billentyűzet fólia öregedése (van már helyettesítőm), vagy a nem szavány, kívül pluszos 9V-os tápdugó, vagy a ma már szinte beszerezhetetlen élcsatlakozók, vagy a '*** Hiányzik a lezáró idézöjel.' hibaüzenet ('akkor már ki is tehetné' - ahogy haverom fogalmazott) ... de ezek mind hozzájárulnak a gép sármjához.

Bocs, hogy hosszú és csapongó voltam, és elnézést azoktól, akinek a neve kimaradt a felsorolásból. Tudom, hogy többen fejlesztenek szoftvert és harvert is egyaránt, akár bel-, akár külföldön. Nem is volt célom az ő hiánytalan felsorolásuk, csak egy-egy példát szerettem volna említeni közülük.

A többi felhasználó nevében is köszönöm mindannyiuk munkáját!

104
Egyéb témák / Re: ENTERPRESS Magazin
« on: 2019.April.04. 05:15:51 »
nagyon jó lett (inspiratív) a legújabb számban a pear interjú, köszi!!!
Létezik ebből elektronikus változat? Ha igen, merre találom? A hivatalos oldalon a legújabb a tavalyi dupla szám:
http://enterpress.news.hu/index.php/hu/magazin

105
Kijelző / Re: Kebidu 1080P SCART To HDMI
« on: 2019.March.20. 20:35:14 »
Szia!

Igazából nem is kell az EP-re kompozit kimenetet varázsolni, RGB-vel sokkal jobb a kép. Én ez alapján építettem SCART kábelt, azzal tökéletesen működik: http://enterprise.iko.hu/pinouts.htm
Monjuk én a 100-as ellenállások helyett 330-asokat alkalmaztam...

Pages: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15