Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Dr.OG

Pages: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11
76
Kijelző / Re: CRT RGB monitorok
« on: 2018.November.11. 19:35:16 »
Nagyjából (durván leegyszerűsítve) a 15kHz a váltott soros (interlaced) szabvány, kb. a hagyományos (analóg) TV-adásnak (és VHS) felel meg, illetve a korai PC-s monitorok (CGA, EGA) használták, és a többi kompozit és RGB-kimenetes (és régebbi) home computer (Commodore gépek, EP128 stb...). A 31kHz fölötti tartomány már a progresszív képalkotást jelenti, ez a számítástechnikában nagyjából a VGA érától kezdődik, híradástechnikában a komponens (YUV/YPbPr) jelátviteltől, ami elvileg váltott soros és progresszív módra is képes. Azért csak elvileg, mert nekem is van olyan LG projektorom és monitor-TV-m, ami csak a progresszív jelet dolgozza fel ezen bemeneten keresztül, a váltott sorosat nem.

A szinkronjelekről egy elég jó kis cikkecske, ha bővebben érdekel a téma:
https://ianstedman.wordpress.com/2016/07/06/synchronise-your-video-engines/

77
Hardver / Re: Az álom EP projekt ...
« on: 2018.November.11. 05:43:37 »
ahogy kicseréled mai alkatrészekre a régieket, egyre kevésbé lesz igazi EP azaz EP...
"Van egy 20 éves baltám, igaz, a feje 2x, a nyele meg 3x volt eddig cserélve..." - attól az még ugyanaz a balta?

Szerintem ez már inkább filozófiai kérdés, attól függ, hogyan definiáljuk a folytonosságot...

Pl. a német Individual Computers előszeretettel gyárt olyan cuccokat, amik retró gépek (Amiga, C64) elöregedésre hajlamos alkatrészeit pótolják modern megoldásokkal, de a működéshez szükséges jó pár eredeti dolgot magunknak kell beszerezni. Ha górcső alá vesszük egyik legnépszerűbb terméküket, a 'C64 reloaded'-et, akkor azt látjuk, hogy egy alaplapot kapunk, amibe a legfontosabb IC-ket (a MOS6510-es proci, a képért felelős VIC és a hangképző SID mellett ez 2 CIÁ-t is jelent) nekünk kell beleilleszteni:

https://icomp.de/shop-icomp/en/shop/product/c64-reloaded-mk2.html

Most hogy ez jó, vagy nem, azt nem az én tisztem megítélni, nyilván van ennek a megoldásnak előnye és hátránya egyaránt. Előnye, hogy így egy felhasználói élmény szempontjából 100%-ban autentikus szerkezetet kapunk, a legsérülékenyebb alkatrészeket modern megoldásokkal helyettesítve. Hátránya, hogy a régi alkatrészek miatt az mégsem lesz 'nulla kilométeres', ráadásul ezeket beszerezni nem könnyű manapság, sőt, a SID és a CIÁ-k kimondottan hajlamosak meghibásodni. Ha már van egy működő eredeti HW-m, azt biztosan nem bombáznám szét emiatt.

Olyan ez, mintha valaki az EP-hez gyártana hasonlót, de Z80, Nick és Dave nélkül. Mit szólnátok hozzá?

78
Interface / Re: SD card interface
« on: 2018.November.08. 11:07:59 »
...
I'm looking at the end of 2016 - early 2017 period in preorder :-/
...
I preordered mine via E-mail on 20/FEB/2017, hope it fits into that time period...

79
Illesztések / Re: SD-kártya interface cartridge-ben
« on: 2018.November.01. 18:17:25 »
Én is várok rá már vagy másfél éve, de ahogy látom, hamarosan lesz alternatíva:

https://enterpriseforever.com/hardware/symbiface3-is-near-your-enterprise/

80
Programozás / Re: River Patrol
« on: 2018.October.31. 15:59:59 »
Nekem első blikkre River Raid klónnak tűnik:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/River_Raid

81
Beviteli eszközök / Re: A beépített joy...
« on: 2018.October.29. 05:29:32 »
Nekem szokni kellett a Commodore gépek után, sokszor átlósat nyomtam a vízszintes helyett...

82
Hardware / Re: SymbiFace3 is near your Enterprise...
« on: 2018.October.28. 05:29:13 »
Will this use the USB-stick as a mass storage device? If so, I'm interested in one, as have still no SD-card interface for my beloved EP...

83
Egyéb témák / Re: Ad, vesz, elajándékoz
« on: 2018.October.23. 05:16:43 »
Igen, Pear fórumtárs gyártja. Nekem hónapok óta van egy, szuperül működik. Nálam pont fordítva zajlott a dolog: már vagy 2 éve várok SD-kártya illesztőre, és hogy ne kelljen a magnó nyekergését tovább hallgatnom, rendeltem egy ilyet. Hiába, így működik a kapitalizmus: kereslet-kínálat...

84
Egyéb témák / Re: Ki mit dolgozik?
« on: 2018.September.13. 11:20:57 »
Én pszichiáterként dolgozom civilben, sajnos hivatalosan nem sok közöm van a számítástechnikához. 1994-ben, mikor 8.-os voltam, elektroműszerész szerettem volna lenni, de lebeszéltek róla, mondván, nincs jövője. Így utólag igazuk volt, más kérdés, hogy orvosként a magyar egészségügyi rendszerben milyen 'életpályamodellre' számíthat az ember. Mindig is érdekelt az elektronikus gépek működése, apám épületgépész- és épületvillamossági szerelő (magyarul villanyszerelő) volt, a rendszerváltásig az ÁÉV-nél (Állami Építésipari Vállalat) dolgozott, talán innen az affinitás a téma iránt.

Így felnőtt fejjel viszont jó kis hobbi/kikapcsolódás ez számomra, hozzátenném, hogy most is elsősorban a dolgok hardveres oldala érdekel, a szoftver kevésbé. Persze a '90-es évek első felében én is programozgattam BASIC-ben, de hát ki nem? Sokra sajnos nem vittem vele.

85
Egyéb témák / Re: Próbapanelre épített Z80 alapú számítógép
« on: 2018.September.13. 05:21:59 »
Tök jók ezek a gépek, az idei Árok Partyn is mutattak be hasonlót, ANDOR néven. Korábban láttam valahol Youtube videót is róla, de most hirtelen nem lelem. Ezt 12 kisméretű próbapanelre építették, és egy 2-soros LCD kijelzőt használ képmegjelenítésre, 2 játék fut rajta, egy 'ugrálós' és egy 'aknakereső' (az utóbbit én inkább 'orosz rulett'-nek mondanám).
Ezt a videót találtam róla, közel 300 mega:

http://ftp.scene.org/pub/parties/2018/arok18/wild/andor-1080p.mkv

A másik érdekes projekt, ami így a téma kapcsán eszembe jut, egy processzor nélküli (!), csak logikai IC-kből (és persze egy RAM és egy ROM) összerakott 8-bites számítógép, a Gigatron. Ennek már színes videokimenete is van, teljesen jól használható:

https://gigatron.io/

https://www.youtube.com/watch?v=_2uXqTi42LI

Szerintem a legnagyobb baj ezekkel az egzotikus platformokkal, hogy nem sok programozó fog rájuk írni bármit is, ergo gyakorlati hasznuk a nullához közelít. Persze kuriózumnak jók, meg az illető tudását mutatja, hogy egy ilyet otthon össze tud dobni, hatalmas respect nekik!

86
Programming / Re: EXDOS 3.0
« on: 2018.September.10. 04:52:51 »
:smt109 Nice! :smt023

87
Konvertálás / Re: Spectrum programok átírása
« on: 2018.September.05. 12:32:24 »
Köszi!

Lehet megpróbálom, bár nem vagyok egy nagy szoftver guru, és már most egy következő projekt foglalkoztat inkább...

Mindegy, ha van valami fejlemény, visszajelzek!

Üdv: Gábor

88
Konvertálás / Re: Spectrum programok átírása
« on: 2018.September.05. 05:58:02 »
Szia!

Sajnos a DivMMC letiltja a magnót, csak az SD-kártyára lehet vele menteni, és onnan tölteni.

Nekem a Kempston joy nem alternatíva, vagy billentyűzet, vagy Sinclair joy kellene (utóbbiból van 2 is beépítve a +2A-ba gyárilag).

Úgy néz ki, a Dead City-s 468-as disk image már eredetileg is hibás, mert átkonvertáltam ugyan SCL-ből TRD-be (utóbbiakat limitáltan támogatja a DivMMC), de így is fagy (a másik pálya, a Saboteurs viszont szépen elindul).

Végül is nincs jelentősége, hiszen EP-n az összes pályával tudok játszani, csak azért gondoltam, hogy rákérdezek, hátha valakinek megvannak az eredeti Spectrumos forrásfájlok valamilyen DivMMC által is emészthető formátumban (TAP, SNA vagy Z80 - utóbbiakból +2A kompatibilis kellene).

Különösen az a három érdekelne, amelyiket nem leltem az orosz lemezgyűjteményben (The Assassins 2, Hostile Takeover, Return to the Moonbase), tennék velük egy próbát, bár lehet, hogy ezeket Zozosoft is a közkézen forgó és korában linkelt oldalakról letölthető Z80-as állományokból bányászta ki.

Szerintem nem érdemes ezzel tovább vesződni, hiszen a gyári 7 mellett további +12 pályával tudok játszani Sp+2A-n (és még +4-gyel, tehát összesen +16-tal) EP128-on!

Köszi mindenkinek a segítséget: Gábor

89
Konvertálás / Re: Spectrum programok átírása
« on: 2018.September.04. 07:03:58 »
Szia!

Értékelem a segítő szándékot, de sajnos a DivMMC Enjoy Mini, amit a Spectrumhoz használok, nem támogatja a TZX fájlokat, csak a TAP, Z80, SNA és TRD formátumokat.

Próbáltam én is az interneten több helyen (pl. itt:
http://www.laser-squad.co.uk/2010/03/spectrum-mission-downloads/
vagy itt:
https://k1.spdns.de/Vintage/Sinclair/Software/ZX%20Spectrum%20Software/Games/L/Laser%20Squad%20(Blade)/ )
fellelhető Z80 fájlokat átkonvertálni SNA-ba vagy TAP-ba, de úgy sem működik a dolog. Ennek oka valószínűleg az lehet, hogy ezeket a homebrew pályákat eredetileg a Spectrum 128 orosz klónjain (pl. Pentagon vagy Scorpion) fejlesztették, és sajnos a +2A-nak már az alap 128-cal is vannak ROM kompatibilitási problémái.

A fentiekre vonatkozó magyarázat a használati útmutatóból:
"Supported emulator file formats:

The DivMMC EnJOY! mini with ESXDOS supports .TAP, .SNA, .Z80 and .SCR files.
There is a limitation in snapshot files (.Z80 and .SNA): 128K snapshot files will often only work on the ZX Spectrum 128K (‘toastrack’) but not on the ZX Spectrum +2A, +2B and +3 because of ROM incompatibility.

The .TZX file format is not supported; this file format contains exotic loading systems (speed
loaders, loaders with copy protections, etc.) which need a lot of CPU power to decode."

Ezért tűnt számomra járható útnak az eredeti SCL fájlok felkeresése, azok elindítása emulátor alatt (EmuZWin 2.7-et használok), majd a pályák betöltését követően az emulátoron belül a géptípus átállítása +2A-ra, és snapshot file (Z80 vagy SNA) mentése. Nem túl elegáns megoldás, de szinte kivétel nélkül működik, eddig csak a Dead City-vel nem boldogultam a 468-as lemezről (az egységek elhelyezése után lefagy).

Annyit még sikerült kiderítenem az alábbi honlapról, hogy a 'The Return To Moonbase' nevű pályát bizonyos Johan von Nameh követte el, név alapján nem tűnik orosznak...

http://www.oocities.org/tsca.geo/laser/index.html

Üdv mindenkinek: Gábor

90
Konvertálás / Re: Spectrum programok átírása
« on: 2018.September.03. 13:59:30 »
Ez gyors volt !!! :smt041

Köszi! :smt038

Még azt szeretném megkérdezni, hogy az előző 20-pályás változat utolsó 3 küldetése (The Assassins 2, Hostile Takeover, Return to the Moonbase) honnan származik eredetileg? Csak mert a fentebb linkelt orosz lemezek közt nem találtam egyiket sem, a Z80-as verziók, amik több honlapról is letölthetőek, meg nem kompatibilisak a Spectrum +2A-mmal. Valahonnan szeretném begyűjteni ezeket TAP, SCL vagy TRD formátumban...

Üdv: Gábor

Pages: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11