Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Dr.OG

Pages: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 ... 15
76
Történelem / Re: Mire gondolhattak az EP tervezői?
« on: 2019.October.11. 11:45:10 »
Minden viszonyítás kérdése, a TVC-hez képest csak kb. fele akkora az EP...
Meg fontos az ergonómia is: ha túl kicsik a billentyűk, akkor kényelmetlen rajtuk gépelni (pont a Speccy "radírgyűjteményére" gondolok). Meg a csatlakozóknak is kell hely oldalt/hátul. A túlságosan pici méret nem feltétlenül előnyös, pl. a Plus4-nél a magnó- és joystick csatlakozók szabványos voltának feladásával járt a miniatürizálás, az Amiga 600-nál meg a numerikus billentyűzet elhagyásával. Egyik sem volt jó döntés szerintem...

77
Hardver / Re: HW készítés
« on: 2019.October.06. 17:33:10 »
Akkor volt, de már vagy 25 éve nem kaphatóak. Ami meg fennmaradt ezekből azok is elöregedtek, nehézkes használni őket, kontakthibák stb. Tutusnak is van minden, de megunta az állandó vacakolást.
A számból vetted ki a szót, nem volt útban a nyelvem? :razz:
Viccet félretéve: én csak olyan 3-4 éve vagyok 'Enterprise-os', azóta keresek valamilyen RAM-bővítő alternatívát, kevés sikerrel. Volt itt szó Dream Turbo Card-ról is, bár ahhoz kellene szerelni, nem csak bedugni, de (amennyir tudom) abból sem lett semmi. Ami az utóbbi időben megjelent új HW bővítő, az szinte mind megvan (SD-kártya és floppyillesztő, EnterMice), de ami régebbi, azt már egyszerűen nem lehet beszerezni. A Spectrum Emuval is szemeztem, de mivel van külön egy +2A-s Speccym, végül lemondtam róla, nem láttam értelmét.

78
Hardver / Re: HW készítés
« on: 2019.October.06. 06:12:42 »
Micsoda parázs vita közepébe csöppentem! Én úgy gondolom, hogy bármilyen, a géppel kompatibilis fejlesztést meg kell becsülni, egyrészt, mert ez kitolja a lehetőségeket, új kapukat nyit a programozóknak és a felhasználóknak egyaránt. Másrészt rengeteg munka van egy ilyen kártyában, minden respekt annak, aki 'elkövette', függetlenül attól, hogy eredetileg is EP-hez készült, vagy csak 'honosították'. Én pl. évek óta bízom egy olyan külső RAM bővítő megjelenésében, amit a gép megbontása nélkül lehetne installálni, mondjuk a jobb oldali slotba benyomom, és kész. Nem tudom, lesz-e ilyen valaha...

A másik kérdés: igazi HW versus emulátor: itt a lényeg szerintem a felhasználói élmény: ha ugyanazon perifériákkal (pl. joystick, CRT TV/monitor) és ugyanakkora (közel zéró) laggal tudom használni, mint az eredetit, akkor autentikus az érzés. Számomra az EP (és a korszak többi gépe is) Philips CM8833-mal és QuickShot II-vel, esetleg Competition Pro-val az igazi, LCD monitoron, billentyűzettel vagy gamepad-del vezérelve egy modern PC-n nem (nyilván fejleszteni/debuggolni sokkal kényelnesebb a PC-n, és itt van is létjogosultsága).

De lenne még itt egy harmadik út, az FPGA. Ez nem is emuláció, hanem reimplementáció, de sajnos pont a Nick és Dave eddig még nem lett visszafejtve és 'leprogramozva' VHDL-ben vagy Verilogban, pedig ez a 'halhatatlanságot' jelenthetné ennek a ritka és értékes gépnek.

79
Beviteli eszközök / Re: Külső joystick
« on: 2019.August.04. 06:35:55 »
Látom, rákattantál a témára...

Én innen még nem rendeltem, ahogy látom, az általad linkelt USB-s, sajnos kevés helyen gyártanak már DB9-es joyt, ami pedig az Atari 2600 óta 'de facto' szabványa volt a 8 (és később 16)-bites érának.

Saját tapasztalataim (mind DB9-es):

1.) Competiton Pro Retro - kiváló minőség, mikrokapcsolós, arcade színvonalú és strapabírású stick. Speedlink gyártmány. Sajnos nulla ergonómia, 'bunkós végű' kar, tűzgomb a talpon, nincs autofire és tapadókorong, csak sima gumitalp az alján. Számomra túl merev, de ezt meg lehet szokni, és látszólag elpusztíthatatlan. 30€ körüli áron szokták adni, ha épp nincs készlethiány (jelenleg sehol nem beszerezhető, én évekkel ezelőtt innen rendeltem: https://icomp.de/shop-icomp/en/shop/product/competition-pro-retro.html ).

2.) AFF Kolor - ez már kevésbé robosztus, cserébe kényelmes (viszonylag ergonómikus markolat, tűzgomb a bot végén, autofire a talpon, tapadókorong alul, ahogy kell). A lengyel MATT cég terméke. Gumiharangos mechanika, javításhoz nem árt, ha van otthon grafitspray. A szivárvány minden színében pompázik, sajnos nem mi választjuk ki, hogy milyet küldjenek. Érdemes egyszerre többet rendelni, főleg, ha tényleg szükség is van rá (nálunk a 3 gyerek miatt fogyóeszöz), így jó eséllyel összeállíthatunk magunknak kevésbé tarka példányokat. Ára kedvező(bb), jelenleg kicsivel 20€ fölött mozog, ezért a pénzért egy korrekt-közepes minőségű, kényelmesen használható terméket kapunk. Hátránya a rövid (kb. 1 méteres) kábel. Rendelhető pl. innen: https://amigastore.eu/en/469-joystick-aff-kolor.html

3.) Skorpion - ez is MATT gyártmány. Érdekes koncepció, úgy van kialakítva, hogy 2-kézzel tartva a levegőben és konformációváltás után asztalra helyezve is használható. Sajnos utóbbi esetben a 3-pontos alátámasztás miatt a tapadókorongok ellenére sem túl stabil, főleg a függőleges-átlós irányok esetén hajlamos borulni, amelyeket pedig főleg platformeteknél gyakran használnánk. Az irányok mikrokapcsolósak, de a tűzgomb nem. Az autofire hüvelykujjal pattinható, ami nagyon vagány. 30€ körüli árát figyelembe véve inkább a Competitiont ajánlom ebben az árfekvésben.

4.) Direkt hagytam a végére, senkinek nem ajánlom: https://www.dragonbox.de/de/zubehoer/spielcontroller/fuer-klassische-konsolen/9-pin-joystick-atari2600-style-fur-klassische-konsolen Ez a legolcsóbb (15€, ha éppen lehet kapni), hangulatában a klasszikus Atari 2600 joyt idézi. És ezzel az összes jó tulajdonságát felsoroltam! Kényelmetlen (szögletes markolat, nincs autofire és tapadókorong, egyetlen tűzgomb a talpon) és sérülékeny, az enyémnek néhány óra használat után eltört a karja a talphoz való illesztésnél. Ráadásul, ahogy a csomagolásra rá is írják, rákkeltő (!) anyagból készült a műanyag. No comment...

5.) Arcade Evolution - a szent grál számomra, sajnos az ára (65€) visszatartott a vásárlástól, mikor még lehetett kapni... Fém(!) ház, mikorkapcsolós kivitel, 2 tűzgomb (nem sok játék használja, de amelyik igen, ott jól jön), mérete és tömege folytán valószínűleg kellően stabil. Van belőle 'jobbos' és 'balos' változat is, a stick az ügyesebbik kéznél, gombok a másik oldalon, ahogy kell:
https://www.amiga-shop.net/Amiga-Hardware/Amiga-Eingabegeraete/Arcade-Evolution-Amiga/C64-Joystick-RH::658.html

Reális alternatívát jelenthetnek még USB->DB9 átalakítók, hátrányuk, hogy USB-s digitális joyt sem könnyű manapság beszerezni: legtöbbjük analóg, a gamepadot meg rühellem. Ezek közül eddig kettőt próbáltam:

1.) Rys MKII - Előnye a széles kompatibilitás (joystickon kívül gamepaddal és egérrel is boldogul), valamint hogy oda-vissza működik (tehát nem csak USB-s cuccot tudok DB9-es 'dugaljba' illeszteni vele, de régi DB9-kontrollereimet is csatlakoztathatom USB-n keresztül PC-hez, emulátor alól lehet így csapatni a dolgokat, igaz, ehhez DB9M-DB9M és USB A-A kábelre is szükség van). A két mód közti váltáshoz firmware-csere szükséges! Nem olcsó, önmagában annyiba kerül, mint egy igényesebb joy (30€), de sokoldalú felhasználhatóságát figyelembe véve szerintem még így sincs drasztikusna túlárazva. Rendelhető pl. innen: https://amigastore.eu/414-rys-mkii-usb-adapter.html

2.) Kínai megoldás közvetlenül az Aliról, kizárólag DB9->USB irányba (sajnos már nem kapható): https://www.aliexpress.com/item/32817039210.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dwOAZv2 Ehhez szintén évekkel ezelőtt 10$ körüli áron jutottam hozzá. Előnye, hogy 2 joy is illeszthető, és USB OTG-s készülékkel is jól működik (Androidot futtató tablettel és telefonnal hiba nélkül megy a dolog). Windows az iránygombokat D-pad helyett POV-ként érzékeli, pl Stella emulátornál ez nem probléma, VICE-nél már ügyeskedni kellett, hogy működjön. Sajnos FPGA-val történő használatra (pl. MiST) alkalmatlan, pedig ahhoz vettem...

80
Játékok / Re: Jatek cimere nem emlekszem
« on: 2019.June.23. 06:49:24 »
Révay Zoltán "Titkosírások" című könyvéből beszkenneltem a két idevágó oldalt, ha már a másik topicban szó esett a keresztény miszticizmusról.

81
Weboldalak / Re: Enterprise a neten
« on: 2019.June.21. 14:08:26 »
Köszi!

Az általad említetteket már nézegettem, csak arra voltam kíváncsi, hogy valahol összegyűjtve megvannak-e ezek "egy csokorban", mint a Spectrum progik a sinclair.hu-n, de ezek szerint nincsenek.

82
Weboldalak / Re: Enterprise a neten
« on: 2019.June.20. 19:26:45 »
...Enterprise-ra Lacika összegyűjt minden bepötyöghető és sugárzott programot és felteszi...
Ezeknek van valami hivatalos gyűjtőhelye?

83
Hardver / Re: Korszerû "magnó"
« on: 2019.June.20. 17:26:13 »
Igen, pont az tetszik benne, hogy eléggé sokoldalú, és emellett kazettát is tud lejátszani/felvenni. Csak mp3 betöltésre sima mobiltelefon is elég, ebben meg az a jó, hogy ha épp nincs EP-s használatban, zenelejátszóként is megállja a helyét.

84
Weboldalak / Re: Enterprise a neten
« on: 2019.June.20. 17:19:17 »
Köszi a segítséget!

85
Weboldalak / Re: Enterprise a neten
« on: 2019.June.20. 05:47:28 »
Üdvözlet!

Néhány hét alatt végigtoltam a 'Mi és a computer' összes neten fellelhető epizódját, főként sanyike előző oldalon található linkjei hatására. Itt az utolsó rész, ez eddig talán nem volt linkelve, 1:43-tól érdekes, Kopácsy Vilmos beszél:
https://indavideo.hu/video/Mi_es_a_Computer_E48_Mi_es_a_szamitogep_1988_12

Az lenne még az OFFtopic kérdésem, hogy a sinclair.hu-nál van-e valakinek ismerőse?
Próbáltam ugyanis a fent említett műsorban sugárzott Spectrum programokat betölteni, de nem jártam eredménnyel. Aztán felfedeztem, hogy innen elvileg java részük leszedhető:
http://www.sinclair.hu/szoftver_programsugarzas_programok.php
De sajnos minden próbálkozásom '404 Not Found' eredménnyel zárult.

Írtam nekik E-mailt már lassan 3 hete a hivatalos speccyalista@sinclair.hu címre, de nem válaszoltak, és a honlapon is változatlan a helyzet. Még jóval korábban regisztrálni is próbáltam az ottani fórumra ( http://kerekasztal.sinclair.hu/ ), de az sem sikerült, visszajelzést nem kaptam, ugyanakkor ahogy olvasom, ott is aktív közösség működik, az utolsó hozzászólás kb. két héttel ezelőtti.

Ha valaki tudna segíteni akár a kapcsolatfelvételben, akár a sugárzott programok megszerzésében, annak nagyon hálás lennék.

Üdv. mindnekinek, és köszi előre is!

86
Hardver / Re: Korszerû "magnó"
« on: 2019.June.20. 05:21:09 »
Üdvözlöm a kartársakat!

Azon gondolkodom, hogy beruházok egy ilyen készülékbe:
https://www.blaupunkt.com/ee/nc/products/audio/boombox/products/single/15882/

Előnye, hogy újonnan kapható, 3,5-ös jack line in (AUX) és erősített fejhallgató kimenet is található rajta, tehát elvileg simán használható az EP-vel. Ráadásul CD-ről és USB-ről is játszik MP3-at, ha nem akarunk kazettával bajlódni.

Hátrány, hogy nyilván nincs rajta számláló és relés távvezérlés, de szeritem ennyi kompromisszum bevállalható egy új magnóért cserébe.

Van-e valainek tapasztalata ilyen vagy hasonló készülékkel?

Ahogy nézegettem, ebben az árfekvésben (olyan 20.000 Ft körülig) nem nagyon van vetélytársa, abban bízom, hogy 1-2 évtizedet talán ki fog bírni... A többi hasonló áru készülékről vagy a vonali bemenet, vagy a füles kimenet hiányzik, vagy felvenni nem tudnak, vagy mp3-at lejátszani. Ebben Bluetooth nincs, de anélkül lehet élni szerintem.

87
Egyéb témák / Re: Vicces történetek, esetek
« on: 2019.May.21. 17:45:11 »
... És miért ér állig a kisbaba?...
Mivel kisebb a gravitáció, gyorsabban és magasabbra nő...

88
Mi bajod volt vele? Én az EP hangszórójából, az EP magnó mikrofonjával felvettem kazettára a Rockmonitor zenéjét, hogy utána hallgassam azt :)
Micsoda perverz! :smt120

89
CPC-ről / Re: Nigel Mansell's Grand Prix
« on: 2019.May.05. 05:31:00 »
Tegnap nem volt lehetőségem letölteni és kipróbálni, de ma megtettem, és leesett az állam...
Már a töltőképernyőtől befo-behu, de az in-game-screen is, ha nem tudnám, hogy ugyanazon játékról van szó, el sem hinném...
Hatalmas respect!!!

90
CPC-ről / Re: Nigel Mansell's Grand Prix
« on: 2019.May.04. 19:20:11 »
Hú, köszi, hogy ennyit foglalkoztál vele!

Pages: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 ... 15