ENTERPRISE KLUB
2021. október 2., 1055 Budapest, Nyugati tér 9. 14-19 óráig
Belépés kizárólag klubtagok részére! (Klubkártyával vagy előfizetéssel!)
Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Dr.OG

Pages: 1 ... 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23
211
Történelem / Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
« on: 2019.April.09. 14:19:06 »
EPDOS LOAD menüpont.
Jogos, használtam imár EPDOS-t floppyval, de nem tűnt föl, hogy magnót is kezel... Itt nézelődtem másolóprogramokkal kapcsolatban: http://ep128.hu/Ep_Util/Copy.htm
Quote
Ellenben például az Atari ST 13 meg 14 tűs DIN dugói... az már annó se volt egyszerű. Hát még forrasztani! :evil:
Ha jól tudom a Commodore által több gépen alkalmazott szögletes tápdugó se egy egyszerű történet. Amiga DB23-as dugó is ritka kincs :-)
Én sem szeretem a sok tűs DIN-eket, a miniket meg pláne!
A szögletes tápdugó tényleg szinte beszerezhetetlen, C128, Plus4, Amiga...
A 25-tűs csatlakozókat viszont könnyű vágni-faragni-reszelni-csiszolni, és konvertálni DB-23-má (lásd csatolmány).
Viszont az überelhetetlen első helyezett a Videoton TVC tápcsatlakozója ebben a versenyszámban!

212
Játékok / Re: Ismeretlen gyöngyszemek
« on: 2019.April.09. 05:35:52 »
Ilyenekben Lacika az illetékes. Ami programról kiderült, hogy hibás, azokat nem rakta ki (vagy leszedte) az ep128.hu-ról. Lehet, hogy ezekkel is ez volt a helyzet.
Nálam a Prowler nem tűnik hibásnak, tudtam mozogni a helikopterrel (?), meg minden. A Grand Prix is szépen működik, inkább hiányosnak, mint hibásnak nevezném (így is érdekes lehet, hátha megvan valakinek a többi pálya, vagy a Speccys verzióból átültethető, mint a Laser Squad esetén a homebrew küldetések). Igazából, ha nem is kerül fel sehová, akkor is jó érzés volt találni és megosztani olyat, ami eddig nem szerepelt a repokban...

213
Történelem / Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
« on: 2019.April.09. 05:31:34 »
Én ismertem valami PS-COPY/B és PS-COPY/M másolókat, de lehet, hogy csak magnóról magnóra működnek, már nem tudom.
Nem lehet nehéz ilyen programot írni, amire gondolsz. Az lehet az akadály, hogy előfordulhat olyan nagy file, ami nem fér bele 128K-ba (még a másoló is foglal némi helyet a memóriában). Bővített memóriával, ha a másoló jól használja  a bővítést, ez sem lehet probléma.
A PS-COPY csak magnós, nálam pont az volt a cél, hogy archiváljam a kazettán lévő cuccokat, ezért a Pear-féle EXDOS-kártya klónt Gotekkel használva pendrive-on lévő .img fájlba mentettem a programokat. Ezeket WinImage-dzsel bontottam ki PC-n. Szerintem a 128K inkább csak elméleti limit, nyilván egy-két fájl túllépheti, de ez abszolút nem gyakori.
Quote
SHIFT+F7 - SET SPEAKER OFF
Néhány gépi kódú program viszont bekapcsolja, ha kell, ha nem. Szerintem mégis csak az a kapcsoló a legjobb megoldás, nekem olyan volt.
Igen, ezt a bill. kombót vágom, a töltés idején általában bejön, de a játékok többsége visszakapcsolja, legalábbis amiket én próbáltam. A kapcsolón még gondolkodom...
Quote
Ez nekem eszembe sem jutott. Nem mindig a sor végére kell az az időjel, hosszú sornál kimaradhat máshol is, ezért lehet problémás, hogy magától kitegye.
Látod, nekem meg ez nem jutott eszembe (mármint hogy nem mindig a végére kell a záró idézőjel).

214
Játékok / Re: Ismeretlen gyöngyszemek
« on: 2019.April.08. 07:35:23 »
Sziasztok!

Azon apropóból élesztem fel ezen topicot, hogy a géppel hozzám került kazetták átnézése során 2 olyan játékot is találtam, amelyeket nem lelek a hivatalos EP-s játék repokban:
http://www.ep128.hu/Ep_Games/Games_09.htm
http://ep.homeserver.hu/ep128.htm

Ahogy elnézem, mindkettő Spectrum-konverzió, az egyik (Prowler) rajta is van a GAMES_SP_09-en, az általam talált változat viszont natívban fut a gépen, emu nélkül. A másik, a Nigel Mansell's Grand Prix viszont sehol nincs említve, sajnos az utolsó pálya a kazin az N jelű volt, ott ért véget a szalag, valószínű néhány lemaradhatott... Feltöltöm ezeket, hátha érdekel valakit!

Üdv: Gábor

215
Történelem / Re: Mit szerettek a legjobban az Enterprise-ban?
« on: 2019.April.08. 06:21:50 »
Szerintem rengeteg előnyös tulajdonsága van a gépnek: rögtön kezdeném azzal, ami első ránézésre nyilvánvaló: DIZÁJN, ERGONÓMIA! Úgy van kialakítva, hogy öröm odaülni mellé!

A másik, amit már többen említettek: olyan szinten 'JÖVŐÁLLÓ', amit sok más gépről nem lehet elmondani. Gondolok itt az RGB-kimenetes videojelre (néhány ellenállás beforrasztását követően máris SCART-kompatibilissé válik), a 3,5-ös jack be/kimenetekre (ha nincs magnód, gond nékül tölthetsz be programot akár CD-ről vagy mp3-DVD-ről is), vagy a PC-floppy kompatibilitásra, a korabeli (és azóta továbbfejlesztett) HW-kiegészítőkről (pl. Spectrum emulátor) és az SD-kártyaolvasóról már nem is beszélve! Utóbbinál megállnék egy kicsit: a maga nemében páratlan eszköz! A legtöbb régi gépnél nincs ilyen lehetőség, Pl. Amiga 500-nál marad a Gotek, vagy C64-nél választhatunk a jóval drágább 1541 Ultimate II+ (150€), vagy az olcsó, de lassú és kompatibilitási problémákkal küzdő SD2IEC (ez árában összemérhető az Enterprise-os megoldással) között.

Apropó kiegészítők: rengeteg fejlesztés van folyamatban az EP-re jelenleg is (M-Slot, MIDI, Dream Turbo Card...), ami mutatja a KÖZÖSSÉG aktivitását. És ez talán a legnagyobb előnye ennek a gépnek! Itt folyamatosna lehet éreztni azt a támogató attitűdöt, bajtársiasságot, kollegialitást, ami máshonnan többé-kevésbé hiányzik. Pl. a C64-tulajoknak tudtommal nincs is magyar nyelvű fórumuk...

És ebből valamennyire kövekezik a HOZZÁÉRTÉS, sokszor a szakmai dolgok csak úgy röpködnek a topicokban, nem győzöm kapkodni a fejem! Itt csak egy eklatáns példát említenék: az FDISK. Windows alatt még kettépartícionálni sem egyszerű bármilyen flash meghajtót, erre Zozó ír BASIC-ben egy alig 17kB-os programot, ami megvalósítja ezt egy 35 éves vason... Hát, a Micro$oftnak volna még mit tanulni...

Nyilván az utóbbi valamilyen szinten a 'hiánygazdaság' terméke: már a gép hazai megjelenésekor is csapnivaló volt a hivatalos support, és gyorsan meg is szűnt. Innentől a LELKES AMATŐRÖKre hárult a feladat, amit ők szépen el is végeztek, a Mészáros Gyula-féle illesztőktől Pear jelenlegi projektjeivel bezárólag. Itt az 'amatőr' szó alatt nem a hozzáértés hiányára gondolok, ahogy azt fentebb már részleteztem, hanem arra, hogy hivatalosan fizetést nem kaptak ezen fejlesztők a munkájukért, és a nyilván nem elhanyagolható prototyping költségek ellenére is nyomott, mondhatni baráti áron kínálták/ják termékeiket.

És lassan elkanyarodnék a gép árnyoldala felé: nem igazán van olyan játékprogram, ami teljesen KIHASZNÁLná a hardver lehetőségeit, esetleg feszegetné azokat. Mire gondolok? Az EP-s játékok 80-90%-a Spectrum konverzió, a maradék 10-20% nagyobbik része meg CPC-ről lett átírva. Kimondottan az EP-re készült és azon fejlesztett program nem sok van. Persze aranyosak és teljesen jók a mostani, igazi team-munka eredményeként elkészülő proggik (pl. Banana 1-2, Treasure Cave, Bricky Prise...), de ha valaki megkérdi, hogy 'Melyik a leglátványosabb program ezen a paltformon, ami megmutatja, mire képes a hardver?' - arra nehéz válaszolni.

De azzal is most szembesültem, hogy olyan program is alig akad, amivel magnóról lemezre lehetne 'kulturáltan' MÁSOLni... pl. nálam a Mickey Copy el sem idult, az FBT-Copy totál fapados, végül maradtam az Enterprise Copy-nál komoly hiányosságai ellenére. Valami olyat kerestem volna, mint C64-en a Copy 256: indulás után megkérdi, honnan szeretnék tölteni (magnó vagy lemez), ha magnóról, csak nyomj play-t, ha lemezről, a tartalomjegyzékből válaszhatsz Y/N-nel. Miután betölti a fájlt, átnevezheted, és kiválaszthatod, hova szeretnéd menteni (megint csak magnó/lemez). Ilyen szög egyszerű lenne...

Meg vannak még a szokásos APRÓSÁGok, pl. engem nagyon zavar a beépített hangszóró hangja, de gépelésnél meg jól jön az akusztikus visszajelzés. Emiatt tartósan kikötni nem szeretném, a gépházat kapcsolóhoz összefurkálni meg barbárság lenne... Vagy a billentyűzet fólia öregedése (van már helyettesítőm), vagy a nem szavány, kívül pluszos 9V-os tápdugó, vagy a ma már szinte beszerezhetetlen élcsatlakozók, vagy a '*** Hiányzik a lezáró idézöjel.' hibaüzenet ('akkor már ki is tehetné' - ahogy haverom fogalmazott) ... de ezek mind hozzájárulnak a gép sármjához.

Bocs, hogy hosszú és csapongó voltam, és elnézést azoktól, akinek a neve kimaradt a felsorolásból. Tudom, hogy többen fejlesztenek szoftvert és harvert is egyaránt, akár bel-, akár külföldön. Nem is volt célom az ő hiánytalan felsorolásuk, csak egy-egy példát szerettem volna említeni közülük.

A többi felhasználó nevében is köszönöm mindannyiuk munkáját!

216
Egyéb témák / Re: ENTERPRESS Magazin
« on: 2019.April.04. 05:15:51 »
nagyon jó lett (inspiratív) a legújabb számban a pear interjú, köszi!!!
Létezik ebből elektronikus változat? Ha igen, merre találom? A hivatalos oldalon a legújabb a tavalyi dupla szám:
http://enterpress.news.hu/index.php/hu/magazin

217
Kijelző / Re: Kebidu 1080P SCART To HDMI
« on: 2019.March.20. 20:35:14 »
Szia!

Igazából nem is kell az EP-re kompozit kimenetet varázsolni, RGB-vel sokkal jobb a kép. Én ez alapján építettem SCART kábelt, azzal tökéletesen működik: http://enterprise.iko.hu/pinouts.htm
Monjuk én a 100-as ellenállások helyett 330-asokat alkalmaztam...

218
Egyéb témák / Re: Milyen gyári kazettáid vannak?
« on: 2019.March.20. 14:19:30 »
Valami nincs rendben, gyógyszeres kezelésben kellene részesíteni a hardvert? Biztos nem egy át az áram egy szinapszison. :D
Inkább az a memóriaszegmens-felülírás lehet, amit Zozó említett. De mindegy is, mert már megoldódott minden bajom az SD-olvasóval, meg az EXDOS-kártyával. Inkább iszok egy sört, az legalább a saját szinapszisaimat rendezi... ;-)

219
Kijelző / Re: Kebidu 1080P SCART To HDMI
« on: 2019.March.20. 05:57:55 »
Szia!

Nálam is "muzsikál" hasonló eszköz, bár én szinte kizárólag RGB-kimenetes cuccokkal használom. Alapvetően elégedett vagyok vele, egy dolgot róhatok fel neki, a képet kissé "jobbra tolja" TV-felbontások esetén (720 és 1080 sor, az mindegy, hogy 50 vagy 60Hz), de nem vészes mértékben, csak a keret egy része esik áldozatul többnyire. Mikor "nem-TV standard" kimenetet használok - a három VGA-kompatibilis módra gondolok, 800x600@60, 1024x768@60 és 1280x1024@60, akkor nem csinálja ezt.

Azt nem tudom, a Spectrumodon hogyan oldották meg a video kimenetet, gondolom, valamilyen kompozit mod lehet, ilyesmi: http://www.retrogamescollector.com/simple-zx-spectrum-composite-mod/

Nagyobb Spectrumok már RGB(I) jelet szolgáltatnak, ezeket könnyen lehet SCART-kompatibilissé alakítani:
https://mts.speccy.cz/doc/128_rgb.pdf

Az általad is észlelt függőleges sávozódás a számítógépek kompozit videojelének általános jellemzője, pl. a C64 esetén Lumafix néven erre komplett iparág épül(t):
https://idoregesz.hu/product/lumafix64-commodore-c64/
Próbáld esetleg a kimeneti felbontás/képfrissítést változtatni, hátha nem lesz ennyire szembetűnő (a skálázás is befolyásolja a végeredményt).

A konverter nálam a Spectrum +2A videojeléből kiszedi a vízszintes irányú eltolódásokat, EP-vel is szépen elboldogul. A kép tűéles, talán kicsit túlszaturált. Csatolok pár képet.


220
Egyéb témák / Re: Milyen gyári kazettáid vannak?
« on: 2019.March.19. 20:53:59 »
Biztos így van, én ennyite nem vágom a témát, de az tuti, hogy a gyakorlatban nem működik a dolog...

221
Egyéb témák / Re: Milyen gyári kazettáid vannak?
« on: 2019.March.19. 14:39:36 »
Erre való az EXOS 19 - az alapértelmezett perifériát lehet vele beállítani. De egyébként a :DIO cbm8 parancs is ezt csinálta
Utóbbival próbáltam, nem működött sajnos.

222
Egyéb témák / Re: Milyen gyári kazettáid vannak?
« on: 2019.March.19. 05:51:49 »
Azzal lehet Commodore floppy-t használni. A file transfer azért van kiemelve, mert ugye anno nálunk rengeteg cég használta irodai munkára a C64-eket (könyvelés, raktárnyilvántartás, stb). Ezzel a megoldással át lehetett hozni EP-re az adatfájlokat, és aztán CP/M alatt dBase, Multiplan, stb, komolyabb szoftverekkel kezelni őket, vagy pedig tovább vinni PC-re.
EP háttértárnak inkább csak Basic alatt használható, mivel külön minden reset után be kell tölteni a kezelő programot, amit a nem EXOS kompatibilis gépi kódú programok kb kapásból felülírnak... (Erre a célra a MICROTEAM féle CBM cartridge a jobb megoldás.)
@Zozó: Impozáns gyűjtemény!
@endi: Teljesen úgy van, ahogy Zozosoft írta! Én próbálkoztam vele egy ideig, miután megkaptam az EP-t, és nem volt hozzá magnóm. Végül is működik, de mindennapi használatra nem alkalmas. Az még a kisebb probléma, hogy mindig újra be kell tölteni a CBM.EXT-et - kiírtam CD-lemezre audioként, a nagyobb baj, hogy igazából csak 1-fájlos programokat lehetett vele a Commodore floppyjáról betölteni (pl. Hungaroring, Mr. Alex), mert miután az első fált beolvasta, magnón kereste volna a továbbiakat, így meg nem sok értelme van az egésznek...

Míg meg nem lett a Pear-féle EXDOS kártya klón, meg nemrég SzörG SD-kártya illesztője, jobb híján asztali DVD-lejátszóról töltöttem be a 320kbps-es mp3-ra konvertált programokat, ahogy a mellékelt ábrán is látszik.

223
Egyéb témák / Re: Milyen gyári kazettáid vannak?
« on: 2019.March.18. 06:03:30 »
Íme az enyémek. Ahogy látom, a Magic Ball és a fejbeállító sokaknak megvan, de az Up & Down eddig nem szerepelt a topicban. A Jam(m)in-hoz sajnos nincs borítóm, és valószínűleg korábban "felül lett írva". A géphez kapott demo kazettát nem fotóztam le, gondolom az mindenkinek megvan. Nincs magnóm, hogy ellenőrizzem a tartalmukat...

224
CPC-ről / Re: Általános CPC átírások
« on: 2019.March.05. 06:00:23 »
Való igaz, C64-re még 2015-ben jött ki a Bruce Lee II:
https://csdb.dk/release/?id=137542
Idén pedig a 3. rész, 'Return of Fury' alcímmel:
https://csdb.dk/release/?id=175588

225
Kijelző / Re: Scanline Raspberry Pi-jal
« on: 2019.February.16. 06:09:49 »
Melyik scalert használod? Az utolsó képek nagyon jók.
Szia! Egyéb készülékeimet is teszteltem, sajnos nem univerzális megoldás ez a scaler sem. Pl. a C128 RGBI (CGA) jelével tisztességesen elboldogul, kicsit jobbra tolja a képet, de nem vészes. Ezen áramkört használva küldtem rá a jelet SCART-ra és konverterre, annyi különbséggel, hogy nem a DB-9-en alapból rendelkezésre álló monokróm videojelet használtam szinkronként (az nálam tele volt interferenciával), hanem logikai IC-vel (74LS86) csináltam kompozit szinkront a különálló horizontális- és vertkális szinkronjelből:
https://sites.google.com/site/h2obsession/CBM/C128/rgbi-to-scart

A Sinclair ZX Spectrum +2A kimenetével viszont gyalázatosan elbánik: kiszedi ugyan a "jobbra tolódásokat", cserében az alapból tűéles videora szellemképet és zajt kapok. De még így is örülök, mert legalább van kép (ezen sz.gép azon kevesek egyike, amelynek a natív RGB-jelével egyáltalán nem boldogul a BenQ BL-912).

Pages: 1 ... 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23