Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Dr.OG

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15
106
Egyéb témák / Re: Milyen gyári kazettáid vannak?
« on: 2019.March.20. 14:19:30 »
Valami nincs rendben, gyógyszeres kezelésben kellene részesíteni a hardvert? Biztos nem egy át az áram egy szinapszison. :D
Inkább az a memóriaszegmens-felülírás lehet, amit Zozó említett. De mindegy is, mert már megoldódott minden bajom az SD-olvasóval, meg az EXDOS-kártyával. Inkább iszok egy sört, az legalább a saját szinapszisaimat rendezi... ;-)

107
Kijelző / Re: Kebidu 1080P SCART To HDMI
« on: 2019.March.20. 05:57:55 »
Szia!

Nálam is "muzsikál" hasonló eszköz, bár én szinte kizárólag RGB-kimenetes cuccokkal használom. Alapvetően elégedett vagyok vele, egy dolgot róhatok fel neki, a képet kissé "jobbra tolja" TV-felbontások esetén (720 és 1080 sor, az mindegy, hogy 50 vagy 60Hz), de nem vészes mértékben, csak a keret egy része esik áldozatul többnyire. Mikor "nem-TV standard" kimenetet használok - a három VGA-kompatibilis módra gondolok, 800x600@60, 1024x768@60 és 1280x1024@60, akkor nem csinálja ezt.

Azt nem tudom, a Spectrumodon hogyan oldották meg a video kimenetet, gondolom, valamilyen kompozit mod lehet, ilyesmi: http://www.retrogamescollector.com/simple-zx-spectrum-composite-mod/

Nagyobb Spectrumok már RGB(I) jelet szolgáltatnak, ezeket könnyen lehet SCART-kompatibilissé alakítani:
https://mts.speccy.cz/doc/128_rgb.pdf

Az általad is észlelt függőleges sávozódás a számítógépek kompozit videojelének általános jellemzője, pl. a C64 esetén Lumafix néven erre komplett iparág épül(t):
https://idoregesz.hu/product/lumafix64-commodore-c64/
Próbáld esetleg a kimeneti felbontás/képfrissítést változtatni, hátha nem lesz ennyire szembetűnő (a skálázás is befolyásolja a végeredményt).

A konverter nálam a Spectrum +2A videojeléből kiszedi a vízszintes irányú eltolódásokat, EP-vel is szépen elboldogul. A kép tűéles, talán kicsit túlszaturált. Csatolok pár képet.


108
Egyéb témák / Re: Milyen gyári kazettáid vannak?
« on: 2019.March.19. 20:53:59 »
Biztos így van, én ennyite nem vágom a témát, de az tuti, hogy a gyakorlatban nem működik a dolog...

109
Egyéb témák / Re: Milyen gyári kazettáid vannak?
« on: 2019.March.19. 14:39:36 »
Erre való az EXOS 19 - az alapértelmezett perifériát lehet vele beállítani. De egyébként a :DIO cbm8 parancs is ezt csinálta
Utóbbival próbáltam, nem működött sajnos.

110
Egyéb témák / Re: Milyen gyári kazettáid vannak?
« on: 2019.March.19. 05:51:49 »
Azzal lehet Commodore floppy-t használni. A file transfer azért van kiemelve, mert ugye anno nálunk rengeteg cég használta irodai munkára a C64-eket (könyvelés, raktárnyilvántartás, stb). Ezzel a megoldással át lehetett hozni EP-re az adatfájlokat, és aztán CP/M alatt dBase, Multiplan, stb, komolyabb szoftverekkel kezelni őket, vagy pedig tovább vinni PC-re.
EP háttértárnak inkább csak Basic alatt használható, mivel külön minden reset után be kell tölteni a kezelő programot, amit a nem EXOS kompatibilis gépi kódú programok kb kapásból felülírnak... (Erre a célra a MICROTEAM féle CBM cartridge a jobb megoldás.)
@Zozó: Impozáns gyűjtemény!
@endi: Teljesen úgy van, ahogy Zozosoft írta! Én próbálkoztam vele egy ideig, miután megkaptam az EP-t, és nem volt hozzá magnóm. Végül is működik, de mindennapi használatra nem alkalmas. Az még a kisebb probléma, hogy mindig újra be kell tölteni a CBM.EXT-et - kiírtam CD-lemezre audioként, a nagyobb baj, hogy igazából csak 1-fájlos programokat lehetett vele a Commodore floppyjáról betölteni (pl. Hungaroring, Mr. Alex), mert miután az első fált beolvasta, magnón kereste volna a továbbiakat, így meg nem sok értelme van az egésznek...

Míg meg nem lett a Pear-féle EXDOS kártya klón, meg nemrég SzörG SD-kártya illesztője, jobb híján asztali DVD-lejátszóról töltöttem be a 320kbps-es mp3-ra konvertált programokat, ahogy a mellékelt ábrán is látszik.

111
Egyéb témák / Re: Milyen gyári kazettáid vannak?
« on: 2019.March.18. 06:03:30 »
Íme az enyémek. Ahogy látom, a Magic Ball és a fejbeállító sokaknak megvan, de az Up & Down eddig nem szerepelt a topicban. A Jam(m)in-hoz sajnos nincs borítóm, és valószínűleg korábban "felül lett írva". A géphez kapott demo kazettát nem fotóztam le, gondolom az mindenkinek megvan. Nincs magnóm, hogy ellenőrizzem a tartalmukat...

112
CPC-ről / Re: Általános CPC átírások
« on: 2019.March.05. 06:00:23 »
Való igaz, C64-re még 2015-ben jött ki a Bruce Lee II:
https://csdb.dk/release/?id=137542
Idén pedig a 3. rész, 'Return of Fury' alcímmel:
https://csdb.dk/release/?id=175588

113
Kijelző / Re: Scanline Raspberry Pi-jal
« on: 2019.February.16. 06:09:49 »
Melyik scalert használod? Az utolsó képek nagyon jók.
Szia! Egyéb készülékeimet is teszteltem, sajnos nem univerzális megoldás ez a scaler sem. Pl. a C128 RGBI (CGA) jelével tisztességesen elboldogul, kicsit jobbra tolja a képet, de nem vészes. Ezen áramkört használva küldtem rá a jelet SCART-ra és konverterre, annyi különbséggel, hogy nem a DB-9-en alapból rendelkezésre álló monokróm videojelet használtam szinkronként (az nálam tele volt interferenciával), hanem logikai IC-vel (74LS86) csináltam kompozit szinkront a különálló horizontális- és vertkális szinkronjelből:
https://sites.google.com/site/h2obsession/CBM/C128/rgbi-to-scart

A Sinclair ZX Spectrum +2A kimenetével viszont gyalázatosan elbánik: kiszedi ugyan a "jobbra tolódásokat", cserében az alapból tűéles videora szellemképet és zajt kapok. De még így is örülök, mert legalább van kép (ezen sz.gép azon kevesek egyike, amelynek a natív RGB-jelével egyáltalán nem boldogul a BenQ BL-912).

114
Kijelző / Re: Eredeti EP Monitor
« on: 2019.February.16. 05:56:57 »
Értem. Kíváncsi lennék hogy az okos TV-ket nem lehet-e megokosítani, hogy támogassák a 15kHz-et is.
Sajnos nem, amennyire tudom, 'költséghatékonyság' címszóval a váltott soros megjelenítés is a múlttá lesz az analóg tunerrel együtt, már hardware szinten kispórolják... És ami igazán fájó, hogy az új TV-ken a komponens bemenetek sem tudják az interlaced (15kHz) módot, pedig a szabvány szerint kellene! Próbáltam aránylag új (néhány éves) LG és Philips TV-n, és LG projektoron is. A 10-éves Samsung LCD-m még tudja...

115
Kijelző / Re: Scanline Raspberry Pi-jal
« on: 2019.February.15. 12:46:02 »
Melyik scalert használod? Az utolsó képek nagyon jók.
A korábban általam linkelt elsőt:
https://www.aliexpress.com/item/1080P-SCART-To-HDMI-Video-Converter-Splitter-HDTV-Audio-Projector-for-HDTV-DVD-with-EU-Plug/32827721492.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d1kTsVu
lgb is elismerően nyilatkozott róla youtube-os videofeltöltések alapján (azokat nem én követtem el).

Megj.: A SCART-nál szerintem azért ilyen "szürke" a fekete, mert 330 Ohmos ellenállásokat használtam az R/G/B vonalakon (CRT-nél ezzel jobb a kép, mint a kisebb, 100-as vagy 220-as értékekkel). Ugyanez a jel megy keresztül a konverteren, az meg ilyen szép kontrasztosat "varázsol" belőle. Bár a kompozit monokrómnál is elég szürke a fekete, lehet, hogy az EP-s videokimenet nem-szabványosságának része a jelenség.

116
Kijelző / Re: Scanline Raspberry Pi-jal
« on: 2019.February.15. 06:04:52 »
Az első mégiscsak jó. /Fekete-fehér/ vagy készítesz színes kimenetet.
A második meg, ha nem csak olvasnál láthatnád "kép", lentebb olvasható "input: SCART"
Azért mert a nevét elírták, hogy több legyen a találat nem kell bedőlni azonnal.
1. Jónak jó, de a XXI. században HDMI-n monokróm képet nézni szerintem nem előrelépés... Nyilván lehet moddolni az EP-t, hogy színes legyen a kompozit kimenet, de ezzel pont az RGB élességét veszíted el, meg lesz mindenféle artefaktumod a színsegédvivő miatt a végén.

2. Itt a termék információi eléggé önellentmondóak: fent azt írja, hogy '1080p HDMI to Scart converter', lentebb meg 'Scales up SCART to HDTV resolution up to1080p'. Tegyük fel, hogy az utóbbi az igaz, illetve, hogy a képek nem hazudnak (a fotókon a SCART az input). Ebben az esetben többet tud az általam linkelt, ugyanis HDMI input is van rajta (magyarul nem foglal el egy plusz HDMI slotot a TV-n, mivel a passthrough miatt simán át lehet rajta vezetni egy másik forrásból származó jelet, pl. Set-Top-Box), amellett koaxiális digitális hangkimenet is van rajta, pl. régebbi házimozi tulajdonosoknak lehet ez lényeges, és mindössze kevesebb, 1$-ral kerül többe, mint a másik.

Végül csatolnék néhány screenshot-otmondandóm alátámasztására. Mindegyiket a Samsung LE40B650-es LCD TV-m framebufferéből nyertem ki a ScreenCap SamyGo-s app segítségével, megelégedtem a kisebb (960x540-es) felbontással, a lényeg így is jól látszik!

Mindenkinek kellemes hét végét: Gábor

117
Kijelző / Re: Scanline Raspberry Pi-jal
« on: 2019.February.14. 11:19:58 »
Szét még nem szedtem, és használni is csak rövid ideig használtam, a lagról meg nem tudok nyilatkozni, mert nálam elsősorban logikai/stratégiai játékok vannak terítéken. Az biztos, hogy az állókép minőség szuper (nyilván árához képest), tud felskálázni akár full HD-ra, és framerate konverziót is végez beállítástól függően 50 és 60Hz között. Nyilván emiatt frame buffert tartalmaz, ami óhatatlanul ad némi lagot a rendszerhez. Az viszont biztos, hogy masszív fém házba van szerelve, ami nagy pirospont! Emellett HDMI-ről is leszedi a hangjelet, ami szintén egy jó feature, és valódi RGB feldolgozást végez, nem csak a kompozit jelet konvertálja (persze arra is képes passzív RCA->SCART átalakítóval).

118
Kijelző / Re: Scanline Raspberry Pi-jal
« on: 2019.February.14. 06:00:19 »
Megnéztem a videót de semmilyen konzolt nem láttam.
Szerintem csak egy új videó kimenet a Raspberry-re.
Ami külön bontja az R,G,B, V-Sync, H-Sync jeleket majd egy BNC -> D-SUB kábellel köti össze a monitorral.

A konzol meg RetroPie emu-szimu-látor.

Ennyi erővel EP-re lehet venni.

A/V --> HDMI

Scart R/G/B/V-s/H-s --> HDMI

Vagy valami hasonlót.

Egyébként Enterprise emu RetroPie -re létezik?
Az általad linkelt cuccok pont nem jók EP-hez, az első kompozit videobemenettel működik, ami nincs az alap Enterprise-on (na jó, van, de fekete-fehér), a másik meg fordított irányba működik (HDMI-ből csinál SCART-ot).

Ezek viszont jók hozzá:
https://www.aliexpress.com/item/1080P-SCART-To-HDMI-Video-Converter-Splitter-HDTV-Audio-Projector-for-HDTV-DVD-with-EU-Plug/32827721492.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d1kTsVu
Ez SCART-RGB-ből csinál HDMI-t.

https://www.aliexpress.com/item/Arcade-RGB-CGA-to-TV-and-Video-Composite-converting-board-game-accessory-for-arcade-game-machine/502847877.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4d1rkKtB
Ez pedig RGB+szinkronból kompozitot/S-videót.

119
Egyéb témák / Re: Ki mit dolgozik?
« on: 2019.January.18. 11:58:22 »
hát igen... :)
viszont én magán kiadásban akarom kiadni. tehát nyomtattatok mondjuk 100-500 példányt és én terjesztem. szóval nem kell nekem kiadó, eleve olyan súlyos téma amiről írok hogy senki se adná ki soha...
Ha ezt kiadták, akkor szerintem bármit meg lehet jelentetni:
https://moly.hu/konyvek/markus-andras-paraszttartok-kezikonyve

120
Hi!

I converted the video uploaded by Zozo to 'de facto' standard .avi (XviD video + mp3 audio). Now it's playable on MPEG-4 compatible standalone DVD-players and smart devices as well, and the size is only 3MB instead of 12...

Cheers: Gábor

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15