Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Tomato77

Pages: 1 ... 16 17 18 19 20 21 22 [23]
331
Hardver / Re: Hajdani konfigom...
« on: 2017.September.12. 22:37:30 »
A lényege az, hogy a 9V-ból előállítja az 5V-ot és nem "elfűti" a külömbséget mint a gyári 7805-ösök.

Arra vagyok kíváncsi, hogy ebből a kütyüből elég egy darab? Egyedül kiváltja a két 7805-ös IC-t vagy van belőle valahol még egy elrejtve a gépben? (Lehet, hogy hülyeséget kérdezek: egy gyári alaplapon a 7805-ös IC-k párhuzamosan vannak bekötve?)

332
Karbantartás, javítás / Re: Hibaelhárítás
« on: 2017.August.17. 10:14:22 »
A joystick gumiharangot talán ki lehetne önteni szürke sziloplasztból, ha lehetne csinálni jó öntőmintát, pl. olvasztott viaszból, bár lehet, hogy néhány eredeti gumiharanggal kevesebb lenne utána. Nem lenne túl tartós, de bármikor lehetne csinálni újat. Az alja maradhatna sima, ott nem kell hullámosnak lennie. Nem tudom, mennyire játszik szerepet a joy visszatérítésében. Nekem úgy tűnik, hogy csak minimálisan, és inkább a piros karika rugózik.

333
Karbantartás, javítás / Re: Hibaelhárítás
« on: 2017.August.16. 11:32:27 »
Sziasztok!

Sikerült lehűteni az Enterprise-omat. A 7805-ös IC-ket kicseréltem két kapcsoló üzemű áramkörre, amik a közeli Kínából érkeztek. A képen látható módon fértek el a gépben és maradt hely a hűtőborda mellett. Kapott hozzá Tamástól (MCU Developments) egy új billentyűzet fóliátis, ami érzetre sokkal jobb, mint a gyári, így most nagyon összeállt a masina.
18572-0
18573-1

Amit szerettem volna megosztani és a fórumon egyelőre nem találtam: a gépet szétszedve fura, olajos nyomokattaláltam a joystick gumi harangja alatt. Egy másik gépen, amit télen vettem, kívül ugyanilyet láttam, és eszembe jutott, amint egyik ismerősöm mesélte, hogy neki szétmállott ez a gumi az állásban. Úgyhogy szétkaptam azt a gépet is, és ugyanaz volt a helyzet: belül tiszta trutyi, olajos (talán a képeken is látszik). Régebben olvastam valahol, hogy a vezetékek szigetelésben valami higító volt, hogy rugalmasak legyenek. Ezek ki tudnak válni, és meg tudják oldani a számítógép házát, hahosszú időn át hozzáér. Lehet, hogy ez a gumi is hasonló anyagú? Kitakarítottam a joy-okat, de nyugtalan maradtam, mert nem hiszem, hogy találni ilyen alkatrészt. Tapasztalt valaki hasonlót?
18574-2
18575-3

334
Játékok / Re: Találd ki a kép alapján a játék nevét
« on: 2017.February.26. 19:54:04 »
Bocs az offért, de tegnap ez a topik jutott eszembe a klub találkozón, amikor innen-onnan felcsendült egy-egy Enterprise játék ismerős zenéje. :) Több játékon gondolkodni kellett, de az Abyss és a Wriggler zenéje azonnal megvolt.

335
Hardver / Re: Milyen EP konfigod van?
« on: 2017.February.08. 22:09:55 »
Próbáltam "save" paranccsal elmenteni a programot az emulátorban, de a sípolással nem tudtam mit kezdeni (a magnó felvette volna :)), floppy meghajtó pedig nincs a PC-ben. A többit is nagyjából értem, amit írtál, pl. a kondikról meg a stab. IC-ről, de az elektronika távol áll tőlem. Nem hiszem, hogy ilyen mélyen bele fogok nyúlni a gépbe.

Íme a képek a gyári számokról. (Remélem, sikerül, tanulom még a fórumot.)

Ez a kétnyelvű gép. Volt már szétszedve, és sajnos a burkolatán, a joy mellett van egy repedés, de egyébként működik. Megvan minden kivezetése a monitor csatlakozónak, tehát Issue 6-os.
17313-0

Ez pedig az angol nyelvű gép, még szűz, nem volt szétszedve és nagyon szép állapotú.
17315-1

336
Hardver / Re: Milyen EP konfigod van?
« on: 2017.February.08. 13:22:12 »
Sziasztok!

Én egy angol nyelvű masinával kezdtem még ötödikes koromban ('89 körül), magnóval, az első játék kazetta pedig a Grid Trouble volt. Egy idő után lett Mészáros Gyula féle ExDos kártya is, de floppy már nem, az elérhetetlen volt akkoriban számomra. Sajnos az a gép alaplap hibás lett, elcserélődött egy XT-re (ExDos kártyával együtt), aminek akkor nagyon örültem, de mai fejjel nem tudom felfogni, hogy mondhattam le végleg az Enterprise-ról.

Aztán sok éve hozzám került egy kétnyelvű gép, viszonylag szép állapotban. A magnó és a régi kazetták megmaradtak, így használni is lehetett. Emlékeztem, hogy a billentyűzettel sokszor volt gond (ennek még jó volt), ezért kapott egy külső joystickos tuningot (lásd fóliás topik), meg tettem egy PC ventilátort a hűtőbordára, hogy kímélje a gépet, ne melegedjen. Anno apum, mikor gyerekkoromban büntetésből eltiltott pár napra a géptől, munkából hazajövet mindig azt fogta meg, hogy játszottam-e rajta. Aztán kitapasztaltam, mennyi időre kell betenni a hűtőgépbe a számítógépet, hogy ne bukjak le. Lapos, befért. :)

A régi kazetták viszont már nem igazán működnek, meg a magnóban is gyengélkedett az ékszíj, amit én is befőttes gumival pótoltam. Aztán a TAPirral sikerült sok régi, letöltött játékot átalakítani WAV-ba, majd tovább MP3-ba, amit egy kiszuperált okostelefon fütyül el az EP-nek, így van használva manapság.Basicben programozni emulátorban szoktam, PC-n pötyögve. Azaz mivel onnan kimenteni nem tudok, csak beolvasni, ezért notepad-ban, textként írom meg a forrást. Az emulátor (és az Enterprise is) beolvassa a txt fájlt, igaz, a pause szünetekben sokat szöszmötöl vele. (Valahogy át kellene alakítani a tömörített formába.) Ilyenkor meg kell állítani a lejátszást, mert bármennyire okos a telefon, az EP remote control vezetékét nem tudom beledugni.

Gondolkodtam rajta, hogy jó lenne még egy gép. Nézegettem a hirdetéseket, és találtam is egyet, ami élőben szép állapotú volt, de sajnos a belső joyt kitörték belőle és nem volt hozzá Basic cartridge. Még így is érdekelt, de elsőre nem sikerült az alku, szerencsére, mert aznap este felkerült egy másik gép is. Angol nyelvű, szinte új állapotú, (egyelőre) hibátlan billentyűzettel, eredeti dobozzal, Basic cartridge-dzsel, amit azonnal elhoztam.

Bocs, hogy hosszú lett! :)

337
Beviteli eszközök / Re: Billentyûfólia helyettesítés
« on: 2017.February.08. 12:50:26 »
Igen, azért van ennyi vezeték, mert másképp nem lehetett megoldani. Olvastam, hogy nem örökéletű az eredeti fólia, de szerencsére lehet kapni. Tamásnak is meséltem ezt a joy-os megoldást, ő javasolta, hogy regisztráljak ide a fórumra. (Nála konkurens ügyben jártam, de az EP a kedvenc. :))
Azt olvastam a honlapján, hogy a fóliának hő sem segít rájönni a hosszú élet titkára, ugyanis nagyon melegszik a hűtőborda. Azon egy kisebb PC ventilátor segít, ami folyamatosan hűti, így hosszú használattól se lesz forró, hanem langyos marad, és a kép se mászik el.

338
Beviteli eszközök / Re: Billentyûfólia helyettesítés
« on: 2017.February.08. 00:04:04 »
Sziasztok!

Új vagyok itt, bár EP-m régóta, gyerekkorom óta van. Két gépem van, egy strapálható (de azért vigyázok rá) kétnyelvű és egy szinte új állapotú, dobozlakó angol nyelvű masina gazdája vagyok.
A billentyűzet fólia mindkettőben eredeti és egyelőre jól működnek, de kíméletesen is bánok velük. A strapás gépen van egy egyszerű trükk a belső joystick védelmében. Lehet, hogy másnak is eszébe jutott már, még alaposabban át kell olvasnom a fórumot. Egy mikrokapcsolós külső joystickkal használom, ami rá van kötve az EP billentyűzet fóliájára. Az alaplapról vezettem ki a négy irányhoz tartozó "gombokhoz" két-két vezetéket egy 15 pólusú (talán PC soros port?) csatlakozóhoz (ami hátul fityeg), a külső joy pedig ide van bedugva egy ehhez való csatlakozóval. A joy belsejében az elektronikát elfelejtettem, gyakorlatilag a mikrokapcsolók párhuzamosan rá vannak kötve az EP gombjaira. A két tűzgombra a szóköz és az enter került, így szinte csak az F1-re kell vigyázni játék során. 12 erű vezetékkel vannak összekötve, amiről a joy lehúzható és átalakítóval külső joystickként is használható.

Nagyon tetszik, hogy milyen sok ötlet, fejlesztés, élet van továbbra is e gép körül. Elképesztő, amit csináltok. :)

Pages: 1 ... 16 17 18 19 20 21 22 [23]