Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - ergoGnomik

Pages: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 ... 53
76
BASIC programok átírása / Re:Uberswap (C64)
« on: 2021.March.14. 20:06:36 »
Azt sem értem teljesen, hogy a Githubon a basic mappában hogyan érhető el maga a program. Bal oldalon kikattintgattam azokat a nyilakat, és újabb programsorok is megjelentek. Az egészet copy-pastéval lemásoltam, itt van, remélem, nem maradt ki semmi:
(Attachment Link)
Néhány programsor kétszer szerepel, a régi verzió is benne van, pl. a 110-es sor ilyen. Nem tudom, a Githubon be lehet-e állítani, hogy csak a legutóbbi verziót mutassa. Ahogy nézem, mindenhol csak a go változó nevét írták át gz-re a régi verzióhoz képest. (Vagy fordítva, de gondolom, a piros a régi, a zöld az új verzió.)
A változók végén a % jelek a $ megfelelői?
Mindenképpen Commodore szaki kéne, hogy az a sok poke mit csinál.

PRINT AT hiányában az lehet érdekes, hogyan oldják meg, ha PRINT AT X,Y: van, amikor X és Y változó, de biztos erre is poke kell.
Magára az uberswap.bas fájlnévre kellett volna kattintanod. Az megnyitja a fájl aktuális állapotát. Amit néztél az egy eltéréseket összegző megjelenítés a legutóbbi változtatásokról, ami a go-ról gz-re átnevezés. Ezért is vannak benne duplázott sorok.

A % azt jelenti, hogy egész típusú numerikus változó, vagyis szám, aminek az értéke -32768..32767 lehet.

Ahogy azt szerintem már korábban is mondtuk és geco most is elismételte, a PRINT parancsban az idézőjelek közé zárt karakterlánc vezérlő karaktereket is tartalmazhat, mint kurzor fel, le, jobbra, balra, képernyő bal felső sarkába, képernyő törlés, kiírás színének megváltoztatása. Ezzel lehet pozicionálni a szövegeket a kép tetszőleges pontjára. Lásd a 35000-es sortól kezdődő szubrutint. Bár itt eltérő a kódolás attól, amit C64-en látnál, mert PC-n vagy böngészőkben a PETSCII grafikus karaktereket nagyon nehéz megjeleníteni.

77
BASIC programok átírása / Re:Uberswap (C64)
« on: 2021.March.14. 15:22:26 »
Igazából a C64 BASIC-jén nincs sok minden érteni való, lévén csak egy nagyon alap nyelv. Amit érdemes tudni, az a gép működése, hogy mit és hová kell POKE-olni, hogy a grafikát és zenét működtetni lehessen. Ki tudom ezeket a dolgokat deríteni, de nincs benne rutinom a C16 vagy Plus/4 masinákkal ellentétben. Ráadásul most a melóban is jobban kell tempóznom, és a pluszin van egy hobbi projektem, amit szeretnék kiszenvedni végre magamból. Így nem szívesen kezdenék hozzá. :( Viszont a nyári két hetes szabadságomon valószínűleg tudnék belőle Plus/4-es változatot készíteni, csak az nem segít rajtad. ;)

78
BASIC programok átírása / Re:Uberswap (C64)
« on: 2021.March.13. 19:27:42 »
Ki lehetne hüvelyezni mit és hogyan csinál, ha lenne hozzá elég türelme valakinek. Az assembly részek az elemek mozgatását végzik, semmi mást. A többi mind BASIC-ben van megírva. Egyébként írja a szerző, hogy BASIC-ben dög lassú, ő is egy fordítóval tette élvezhető sebességűvé.

Egyébként az elemek PETSCII grafikus karakterekből vannak összeállítva 2x2-es egységekké. És hát az attribútumos (mert ugye nincs másfajta) karakteres képernyőn fut a program, ami kicsit nehezít az esetleges átíráson.

79
Játékok / Re: Találd ki a kép alapján a játék nevét
« on: 2021.March.07. 14:06:40 »
However, I don't really understand the title of this game. Does it mean everybody IS a Wally or everybody HAS a Wally? I don't even know why "a" is necessary before "Wally". Does anybody know these?
Próbáltam egy kicsit kutatni a neten, és talán találtam is valamit. Az eredeti Spectrum kiadás kazettájának másik oldalán volt egy dal a játékról. Ennek megtaláltam a dalszövegét például itt. Elolvasva úgy tűnik, mintha valami brit szleng lenne bizonyos embertípusra vagy emberi tulajdonságra. Bruce lehet, hogy tudna valami közelebbit. Vagy bárki az Egyesült Királyságból aki már élt és tudta az eszét az 1980-as években.

80
Konvertálás / Re: SPemu
« on: 2021.February.25. 21:13:25 »
Aardvark néven létezik klónja C64/C16-ra is.

81
@Tutus: Szerintem te kicsit félreértelmezed a dolgot. Az adathordozó ötletek csak poénok voltak szerintem. Igazából bármilyen médián lehet a program, ha van digitális elérhetőség. Onnan ugyanis mindenképp el lehet juttatni EP-re, ha másképp nem, hát valakinek a segítségével. Az archaikus hordozóknak (floppy és kazi) csak nosztalgikus értéke van manapság.

@Povi: A poly.play (polyplay.xyz) szerintem ad ki kazettán dolgokat. Gondolom csak nem zavarják el, ha valaki érdeklődik az ilyen lehetőségekről.

82
Ez, remélem, olyan kazetta alakú mp3 lejátszó, amit ha igazi magnóba teszünk, akkor is működik...
Lásd itt!

83
Vagy kazi. :D

84
Assembly / Re: Memoria idozites
« on: 2021.February.22. 16:45:50 »
Nyilván. Csak hipotetikusan az egyik esetben két memória hozzáférésnél lesz nyújtva az órajel ciklus, míg fordítva meg egynél. VVR = két nyújtott meg egy sima, RRV = két sima meg egy nyújtott.

86
Assembly / Re: Memoria idozites
« on: 2021.February.22. 14:15:32 »
Arra az esetre gondoltam, amikor két byte-os az opkód. A VVR mintázat nem lehet, hogy el fog térni az RRV-től?

87
Spectrum-ról / Re: SPECCIES 2
« on: 2021.February.22. 09:43:44 »
@Povi: Nem lehet, hogy szipucsu a ROM-ba mentő változatról a kérdést poénnak szánta?

88
Assembly / Re: Memoria idozites
« on: 2021.February.22. 09:41:54 »
Pusztán teoretikus kérdés: lehet-e különbség a VRAM-ban futó és bővítő RAM-ot elérő, illetve a bővítő RAM-ban futó és VRAM-ot elérő azonos utasítások végrehajtási ideje között?

89
Assembly / Re: Memoria idozites
« on: 2021.February.21. 09:47:28 »
Akkor ezt jó fejben tartani, ha kell a sebesség.
Nagyobb komplexivitást nem várok, csak kíváncsi voltam, hogy azért lassú-e az a terület, mert ketten olvassák a procival, vagy egyszerűen az a négy szegmens mindig lassabb. Ha jól tudom, a Nick mind a 64K-t meg tudja címezni függetlenül attól, melyik szegmensek vannak belapozva, de csak azt a tartalmat olvassa ténylegesen, amit az LPT-ben megadunk neki.
Azért lassú, mert a NICK-nek és a Z80-nak is hozzá kell férnie, és a NICK-é az elsőbbség, plusz aszinkron a Z80 buszához. A NICK csak és kizárólag azt a négy szegmensnyi memóriát képes olvasni. Hogy ténylegesen mit olvas az értelmezés kérdése, mert ennek a memóriának a frissítését is a NICK végzi legjobb tudomásom szerint. Aztán persze tévedhetek is.

90
Assembly / Re: Memoria idozites
« on: 2021.February.21. 08:08:18 »
Mindig, minden körülmények között az FCh-FFh szegmensek. Őrült komplexitást várnál el szegény NICK-től, hogy olyanokat tudjon. Nem biztos, hogy akár a mai processzorok is képesek erre, pedig azoknak barokkosan komplex virtuális memória alrendszerük van.

Pages: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 ... 53