Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - szipucsu

Pages: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 ... 481
31
BASIC / Re:Basic BÚÉK
« on: 2022.December.31. 06:10:54 »
Ezt nincs kedved átírni 2023 -ra is...? :-)
Megpróbáltam, de feladtam. Az eredeti basic programot nem találtam meg. Olyan cseles voltam a snapshot elkészítésekor, hogy a program letiltotta a resetet és a STOP-ot is, így saját magammal kiszúrtam, és nem találtam semmilyen lehetőséget, hogy a programot ki tudjam listázni. De ezzel nem adtam fel, hex editorban megnéztem a snapshotot, megkerestem a 2012-es számot és átírtam 2023-ra. Erre kiderült, az emulátor a CRC-t is nézi, így már nem nyílt meg a fájl.
Még mindig nem adtam fel, elmentettem emulátorral egy tetszőleges basic programot, ezt megnéztem hex editorban, és ehhez hasonlót próbáltam rittyenteni az említett basic programból. A fejléc hiányzott alapból, ez lett 00 04 valami hossz 00 00 00.... ezeket odaírtam az elejére, a basic programnak kinéző részt utána másoltam, de így se töltötte be. Lehet, hogy a sorszámok nem úgy vannak letárolva a snapshotban, mint a tokenizált basic programban. Még jó, hogy akkor nem volt tömörített snapshot, különben a basic programot se találtam volna meg benne.
Több ötletem nincs. Érdekelne, mások hogyan szendék ki a snapshotból a basic programot, esetleg a reset vagy a STOP tiltását fel lehet-e oldani a debuggerből és így kilistázni a programot.

UI: Ez lenne a snapshotból mesterségesen előállított, nem működő basic program:
* talan.bas (0.75 kB - downloaded 14 times.)

32
SOUND: / Re: Zeneprogramozás
« on: 2022.December.26. 23:57:18 »
Ilyen az, amikor karácsony előtt nincs ideje az embernek a sok tennivaló miatt, és utána kénytelen bepótolni a lemaradást. De nem baj, majd jövőre megint elővesszük. A programban háromféle hangzás váltja egymást. (Szerencsére a felüláteresztő szűrőt basicből is könnyedén lehet használni, nem úgy, mint C64-en.)
* kisk.bas (0.95 kB - downloaded 19 times.)
* Kiskar music.ep128s (44.83 kB - downloaded 23 times.)

33
Nem bírtam ellenállni a kísértésnek, és megpróbáltam valamit én is kihozni ebből. Bár ez nem annyira kapcsolódik a kihívás eredeti témájához, csak egy nagyon kicsit, és az is lehet, hogy ez már egy másik kihívás lenne. Itt most a belső botkormányt jobbra és balra kell mozgatni, de a space billentyűt sem szabad pihenni hagyni:
29904-0

* Csillagbusters.ep128s (45.09 kB - downloaded 29 times.)

34
BASIC / Vice Versa
« on: 2022.December.26. 20:55:00 »
Pár hete az Enterprise-os Facebook csoportba Varga Péter feltöltötte friss játékát. Felteszem ide, nehogy elvesszen az Internet labirintusában.
Eredeti basic program és Zzzippel fordított változat mellékelve. A lemezképből kiszedtem a fájlokat külön is.
Reversi, közre kell fogni az ellenfél más színű korongjait, és átváltozik a színűk.
Esetleg még lehetne zenét, hangeffekteket és soronként változó palettát tenni bele, netán más karakterkészletet, amitől "karakteresebb" lenne a megjelenése.

* Vice-versa.zip (7.88 kB - downloaded 25 times.)
* Vice_Versa.img (720 kB - downloaded 19 times.)

35
Játékok / Re: Találd ki a kép alapján a játék nevét
« on: 2022.December.22. 21:13:44 »
tyúúú!
Kicsit Túró rudisnak tűnik.

36
Programozás / Re: Egyéb
« on: 2022.December.22. 20:48:43 »
Létezik olyan hex editor, amiben van "az összes cseréje" funkció? (Mint pl. az összes "b" betűt kicseréli a "x" betűre a PC-s Jegyzettömbben vagy Word-ben is.) Egy adott fájlban az összes 88h-t lecseréli F5h-ra. Pár netes hex editort és az Asmont néztem, ott nem találtam. A végén még írok egy basic programot, amely bájtonkét beolvassa és kimenti a fájlt, és IF-fel közben megnézni, és ha az adott bájt az, akkor lecseréli.

37
BASIC / Re: Általános BASIC Kérdések
« on: 2022.December.18. 15:20:33 »
És basszus, visszatölti txt-ből a programot, és futtatja. :D
Arra kell vigyázni, hogy a LOAD-dal töltsd be, ne a start (F1) paranccsal. Ez utóbbi egyből futtatja is, és nincs ideje magához térnie a txt betöltéséből a rendszernek, és a programba hibás sorok kerülhetnek. Egyszer már jártam így, a Xorgame 2 basic programnál, elég nehezen jöttem rá, miért kerültek zsibbadtságok hirtelen a programba, abban a topikban írtam is.

38
BASIC / Re: Általános BASIC Kérdések
« on: 2022.December.18. 13:00:55 »
Hogy tudok egy basic programlistát txt-be, vagy bármibe konvertálni, amit a pc-n be tudok olvasni?
Van valahol egy LUA script is az emulátorhoz, amit talán Zozo írt, és ha az lefut, akkor a LLIST (shift+F2) is kirakja txt fájlba a listát. Ez gyorsabb lehet annak, aki lassan gépeli be a parancsokat.

39
BASIC / Re: Általános BASIC Kérdések
« on: 2022.December.18. 11:09:28 »
OPEN #1:"lista.bas" ACCESS OUTPUT
"lista.bas" helyett "lista.txt" még jobb, akkor egyből jegyzettömbben lehet megnyitni és szerkeszteni.
Visszaolvasni a szöveges listát a LOAD-dal lehet.

40
EP128Emu / Re: ep128emu libretro core
« on: 2022.December.13. 11:12:54 »
Nem lehet, hogy a problémás fájlok írásvédettek, vagy letöltés után a rendszer nem találja a fájlokat megbízhatónak?

41
SOUND: / Re: MIDI
« on: 2022.December.09. 19:18:37 »
Megihletett a másik topikban a dal, de ez eléggé minimalista lett. Szépnek szép, de semmi extra nincs benne, elvileg basicben is meg lehetne így csinálni  (kivéve a zajcsatornás dobokat).
* Kiskece.ep128s (53.21 kB - downloaded 23 times.)
* Kiskece.zip (4.82 kB - downloaded 18 times.)

42
BASIC / Re: Magyar népzene SOUND paranccsal
« on: 2022.December.07. 18:52:36 »
3. szerettem volna a "8" számból print kiíráskor "1/8"-at csinálni, de már elfelejtettem hogy kell. C nyelven printf("1/%d",8) lenne.
 ha azt írom be, hogy
print "1/",8
akkor a betûk nagyon távol lesznek egymástól.
Code: [Select]
PRINT "1/"&STR$(8)
vagy egyszerűen:
Code: [Select]
PRINT "1/8"

43
Loading order:
1 - .com or .trn
2 - .scr (if any)
3 - .prg
Some programs have more, different files, they can be more complicated.

44
BASIC / Re: Magyar népzene SOUND paranccsal
« on: 2022.December.06. 23:39:38 »
Nagyjából rájöttem, mi lehetett a gond a ritmussal, de nem értem az okát. Nem az kell, hogy kétszer fusson le a várakoztatási ciklus kétszer olyan hosszú hang esetén, hanem hatványozni kell a hanghosszt. Ez érdekes, mert a kétszer akkora szám a várakozásnál és a DURATION-nél is kétszer akkora, szóval lehet, hogy egy fekete lyuk közeledik a Föld felé, ezért hülyült meg a téridő kontinuum, és jobb esetben csak a Naprendszernek, rosszabb esetben az egész Galaxisnak kampec. De még mielőtt ez bekövetkezne, talán még ki tudjuk próbálni a népdalgeneráló szoftver új verzióját.
A hangzáson is pofoztam egy kicsit, gyűrűmoduláció nélkül az Enterprise zene olyan, mint a Fidesz Orbán Viktor nélkül.
Közben az is kiderült, hogy ha SYNC-kel össze van kapcsolva egymással a két csatorna, akkor az INTERRUPT paraméter fabatkát sem ér, ez is fura, mert ha mindkét csatornára beteszem az interruptot, működnie kéne. Helyette a release nevű rafinériát pakoltam bele az envelope numberbe, a SOUND-nál meg DURATION 1-et adtam meg, így a még szóló, de mégsem szóló hangot megszakítja a következő hang, ha tetszik, ha nem. A két sound-nak két külön envelope-t is csináltam, mert sztereó hang nélkül az Enterprise zene olyan, mint a cauldronos néni seprű nélkül.
Megszüntettem a DO-LOOP ciklust, helyette FOR ciklusban olvassa be az adatokat. Elsőre nagyon nagy számot adtam meg a TO után, majd a hiba után kiírattam a ciklusváltozó értékét, abból kivontam egyet, és az került a TO után, így nem kell egyesével megszámolni, hány hang van összesen.
Egész jó ötlet ez a program. Így most hallgatás közben a zene hangjait is tanulmányozhatjuk. Ebből már azt is meg lehetne csinálni, hogy kotta formátumban rakja ki a hangokat. Esetleg a kottát ki is lehessen nyomtatni, ha a másik topikban sikerül életre kelteni azt a nyomtatót.
(Volt egyszer egy basic program, amiben kotta formátumban lehetett egyszerű zenét szerkeszteni. Nem volt tökéletes, de nagyjából működött. Nem tudom, megvan-e valahol. Egy cserepartnerem küldte anno.)

45
BASIC / Re: Magyar népzene SOUND paranccsal
« on: 2022.December.06. 22:55:32 »
Kicsit bütyköltem vele, valami ilyesmi lenne. Csináltam neki ENVELOPE-ot, amitől kicsit sztereó is lett. Viszont mintha a ritmus nem lenne teljesen jó, de lehet, csak énnekem veszett el a ritmusérzékem, ami nem is volt. Ha tényleg nem jó a ritmus, akkor vagy a sok számítás a ludas, amivel a pitch értéket kiszámolja, és ez elviszi az időt, vagy a két FOR ciklusom. Azért lett 2 darab FOR ciklus a várakozásra, mert amikor csak egy volt, fura volt a ritmus, de most is fura.
Egy-két sor hozzáadásával a hangot sokkal érdekesebbé lehetne tenni, hogy ne sima négyszögjel legyen, hanem egészen SID-es hangzású.

Pages: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 ... 481