ENTERPRISE KLUB
2021. október 2., 1055 Budapest, Nyugati tér 9. 14-19 óráig
Belépés kizárólag klubtagok részére! (Klubkártyával vagy előfizetéssel!)
Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - szipucsu

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 7 8
46
SOUND: / MIDI to BASIC
« on: 2017.November.15. 17:14:27 »
Elkezdtem írni egy basic programot, ami midi fájlból átalakítja a zenét basic programmá:
* mid2bas.bas (3.68 kB - downloaded 277 times.)
Leginkább arra jó, hogy midi fájlban lehessen zenét szerkeszteni a DATA sorok írkálása helyett basic programokba. Egyelőre a három hangcsatornát kezeli, mindegyik csatornához szigorúan külön midi sáv kell szerkesztéskor. Induláskor bekéri a midi file nevét (kiterjesztést nem kell megadni), és megkérdezi, hány sávot akarunk a fájlból a basic programba betenni. A basic programot tokenizálatlan formában menti a file: eszközre, az eredeti fájlnévvel, .bas kiterjesztéssel.
Az első sávtól kezdve folyamatosan nézi végig a sávokat, és amit tud, átkonvertál basic DATA sorokba róla. (Természetesen lejátszó részt is ment hozzá, ami beolvassa a dara sorokat.) A midi sávokon, úgy láttam, 90h jelzi azt, ahol maguk a hangok kezdődnek, ezt az értéket keresi a program. Közben kiderült, néhány fájlban ez az érték 91h vagy 92h, ezeket is keresi, az utóbbit csak a 3. csatornához (3. midi sávon) egyelőre. (Nem tudom, mitől függ, hogy 90h, 91h vagy 92h jelzi-e a hangok kezdetét...)
A midi fájl tempóját nem veszi figyelembe, fix értékeket lő be az egyes hanghosszúságokhoz, egyszerűen elosztja 5-tel a midi fájlban megadott hanghossz értéket, ez lesz a duration. (Ezen még lehetne fejleszteni, de aki zenét konvertál, úgyis beállíthatja magának, milyen duration hosszúságokra konvertáljon.) Gyorsabb zenénél, különösen több csatornánál a lejátszás basicben lelassulhat, akadozhat.
A netről leszedhető midi fájlok konvertálására nem igazán alkalmas. Az olyan fájlokra van kihegyezve, amelyek  4 bájton tárolják a hang magasságát és hosszát, ezek után 2 darab 0 értékű bájt jön, majd újra 4 bájtos hangok és így tovább. Amikor 4 helyett 5 bájton van tárolva a hang, mert hosszabb, azt is kezeli, de a két bájton megadott hosszúságot nem jól konvertálja, mert fogalmam sincs, a két bájtból hogyan lehetne kiszámolni a tényleges hanghosszt. A szüneteket is valamennyire kezeli, amikor a 4 vagy 5 bájt után a két 0 értékű bájt közül a második értéke nem 0, de nagyobb szünetek megfekszik a gyomrát. Azt sem kezeli, ha szünettel kezdődik egy sáv (ez nem tudom, mennyire más felépítésű, mint az átlag). Ezeket majd még lehetne javítani.
A basic korlátai miatt mind a három csatornán egyszerre csak egyforma hosszú hang szólhat, programozásilag nem igazán lehet máshogy megoldani, így a 3 csatornához egyetlen hanghosszt rak hozzá. Így kizárólag olyan többszólamú midi konvertálására alkalmas, ahol a sávokon párhuzamosan egyforma hosszúságú hangok (vagy szünetek, ezt nem teszteltem műköik-e) szólnak.
A szüneteket 126-os pitch magasságú hanggá konvertálja, ez olyan magas, hogy nem hallatszik, bár nem a legjobb. Viszont ha még más módon meg kéne adni a hangerőt is, az lassíthatja, akadozóvá teheti a lejátszást.
Amit eddig a Cakewalkkal írtam a programhoz, azt megette. Az innen letölthető kb. 20 egyszólamú midi közül 4-et átkonvertált és szólt is rendesen. (Azt hiszem, a matáv, pumukli, verve, macskajaj címűeket.)
Néhány midibe kiszedett játékzenét is sikerült valamennyire megetetni vele, így basicben is hallgathatók úgy, ahogy:
* Exortist song basic.ep128s (45.91 kB - downloaded 273 times.)
* Nodes song unison basic.ep128s (45.52 kB - downloaded 272 times.)
* Magicball song simpled basic.ep128s (43.79 kB - downloaded 271 times.)

47
Programozás / Egyéb
« on: 2017.November.14. 12:30:28 »
On-line hex editorok:
Hexed.it
Onlinehexeditor.com
Hex-works - színessel ki lehet emelni részeket

48
SOUND: / RaMuGe 2
« on: 2017.November.10. 19:45:22 »
Endi említette, írjak valami zenét a Basic Square játék alá. Elgondolkoztam, milyen zene illene oda, amikor hatalmas sebességgel megy a pálya, és lépésenként új hang kéne, hogy jöjjön. Hirtelen megőrülhettem, mert jött egy ötletem, hogy ehhez a fajta zenéhez érdemesebb lenne írni egy zenegenerátort, amit el is kezdtem.
Gyakorlatilag felváltva játssza a program a C-dúr és a D-moll akkordjait, ezek felváltva amúgy is kellemesen hatnak. Véletlenszerű darab véletlenszerű hangot vesz először a C-dúrból, utána ugyanennyit a D-mollból, utána kezdi elölről egy darabig. Utána az így előállt "dallamot" megismétli, de néhány félhanggal feljebb vagy lejjebb, annyiszor, ahányszor épp kedve van.
Sokat dobott az egészen az, hogy rájöttem, nem szabad engedni, hogy egymástól túl távoli hangok jöjjenek közvetlen egymás után. Így az előző hangot meg kell jegyezni, majd a jelenlegi hangból kivonni, és ha az abszolút értékük nagyobb pl. 5 pitch értéknél, akkor másik hangot kell keresni helyette. Ha már csak önmagában pl. a C-dúr skálát venné csak alapul, akkor is ez a "nem lehet túl nagy hangmagasságbeli különbség két szomszédos hang között"-módszer is valamennyire hatásos lenne.

Érdemes inkább nem a snapshottal próbálkozni, hanem a .bas programmal, úgy tényleg véletlenszerűbb lesz az eredmény. Már persze ha valakit érdekel egyáltalán ez.

49
Programozás / Meglévő játékok módosítása
« on: 2017.October.30. 20:20:30 »
Már többször eszembe jutott, hogy a Magic Ball eredeti pályáit át kéne írni sokkal könnyebbekre. Például néhány pályát úgy, hogy ne lehessen ugrani, de ne legyen nehéz kikerülni a lyukakat sem. Az a baj azzal a játékkal, a pályát már ismerni kell előre, eleve nem lehet tudni, pl. mikor mekkorát kell ugrani, ez nagyon sokat ront a játékélményen. Valaki tervezett új pályákat, de azok nem hogy nem könnyebbek, hanem még nehezebbek, mint az eredeti. Nem tudom, ki az a BEES.g, aki az új pályákat tervezte, de kár, hogy nem tudni, hogyan tervezte azokat, milyen szerkesztőt használt, mert jó lenne kipróbálni.

A Grid Trouble érdekes lehet úgy, ha többen játsszák egyszerre, és a szörnyeket is valaki irányítja... Mondjuk 3 játékossal így eléggé izgalmas lenne.

50
EP128Emu / Enterprise billentyűzet használata emulátoron
« on: 2017.October.07. 11:36:09 »
Csak érdekelne, ki hogyan  állítja be a billentyűzetet emulátoron. Az EP128Emu-n minden billentyű helyét külön-külön be lehet állítani, milyen gomb legyen ott. Mivel a PC és az EP gombkiosztása több helyen eltér, ezt a beállítási lehetőséget érdemes is használni.

Érdekelne, ki mit állít be itt. PC-nél az ember mindent PC-sen csinálna, de az EP képét látva pedig EP-sen. Pl. megcserélitek a beállításokban az Y és a Z helyét? A nullát EP vagy PC módra használjátok (a 9 után, vagy az 1 előtt)? És az = jelet? És a többit? A shift + számbillentyű nálam EP-s. Valahogy berögzült, hogy pl. a ! ott nem a 4-esen, hanem az 1-esen van. Engem a kettőspont szokott néha lefárasztani, meg az = jel és az aláhúzásjel. De néhány más gombon összezavarodom néha, hol kell keresni. Ráadásul több számítógépen is használom az emulátort, de véletlen se állítom be mindegyiken teljesen ugyanúgy a billentyűzetet, de ez már az én gondom.

A STOP és a HOLD külön érdekesség. PC-s billentyűzeten pl. nagyon jó az END a STOP-nak, de laptopon az END bonyolultabban hívható elő. A HOLD-at nem is használom, mert az emulátorban az F10 még jobb is erre.

51
Játékok / MOVED: Felhasználói programok
« on: 2017.May.06. 17:21:02 »
Nem játékokkal kapcsolatos téma áthelyezve: Egyéb témák.

https://enterpriseforever.com/index.php?topic=1497.0

52
BASIC / Számok kiírása betűvel
« on: 2016.December.30. 02:17:00 »
Pár éve Lacika írt egy hézagpótló programot, amibe maximum 77 számjegyből álló számot kellett beírni, és kiírta betűkkel (magyarul). A program nem tudom, hol van, és az ep128.hu -n sem találtam meg. (Itt lett belinkelve az ep128.hu-ról, a fórumra nem is lett feltöltve, de már nem érhető el az ep128.hu-n azon a helyen.)

Akkor, Lacika segítségével elkezdtem átírni ezt a programot, hogy a beírt számjegyet angolul írja ki. Itt egy ponton elakadtunk. Az angolban bizonyos esetekben a számnevekbe kell az "and" ("és") szó is, mégpedig az egyesek/tízesek elé, ha hundred (száz) vagy thousand (ezer) áll előtte, pl.:

102 one hundred and two
122 one hundred and twenty-two
1002 one thousand and two
1022 one thousand and twenty-two
1102 one thousand one hundred and two
1122 one thousand one hundred and twenty-two

222,200 two hundred and twenty-two thousand two hundred.

Ha nincs előtte thousand vagy hundred szó, akkor nem kell and:
2,022,000 two million twenty-two thousand.
2,522,000 two million five hundred and twenty-two thousand

A dolog ott akadt el, hogy a program a "million" szó után is kitette az "and"-et akkor is, ha nem volt utána "thousand". Valószínű nem lehet túl bonyolult ezt sem megoldani, bár egyelőre nincs ötletem. Itt a jelenlegi program: * NUMBERS.BAS (4.68 kB - downloaded 264 times.)
Nyilván a következő sort kellene valahogy átírni:
Code: [Select]
505     IF SZAM$(1)<>"" AND X$(2:3)<>"00" THEN LET SZAM$(MT)=SZAM$(MT)&"and "

53
Egyéb témák / Minden egyéb
« on: 2016.October.27. 23:27:26 »
Ilyen bugyor Enterprise változatban is kéne.

26075-0

54
Egyéb témák / A status sor
« on: 2016.September.17. 19:34:56 »
Nem tudom, hova illik ez, így új topikot indítok neki.

Valamelyik Enterpress-ben volt róla szó, hogy a status sor jobb oldalán valamikor megjelenik egy szám. Ha betelik a képernyő, a felső sorok eltűnnek, amiket egy darabig még vissza lehet görgetni.

Nem értem pontosan, mit jelöl az a szám, mert mihelyt elérné a nullát, újra nagy szám lesz, megint visszaszámol, és így tovább. Ha betelt a videotár, karakterenként egyet számol vissza. De a nulla elérése után hol 40-re ugrik vissza, hol 16-ra, hol egyébre, de hogy miért, az rejtély.
Ha el akarjuk kerülni, hogy kimenjenek a felső sorok, akkor időben el kéne csípni, hogy ott jelez valamit, de ez még sose sikerült. Lehet, csak akkor figyelmeztet, amikor már késő? És pontosan mit jelent az a szám ott?

De ami most eszembe jutott, az az, hogy emulátoron biztosan meg lehetne csinálni azt is, hogy ez a tár soha ne teljen be, és akárhány sor kimegy fent a képből, vissza lehessen görgetni. Basicben programozgatásban hasznos lehetne, de talán máshol is.

55
Egyéb témák / Az Enterprise billentyűzetének rejtett funkciói
« on: 2016.September.17. 19:14:02 »
(lásd a mellékletet)
OFF:
A mellékletben lévő EP128emu demo fájllal kapcsolatban: Ha a sor végére akarunk ugrani, nem kell egyesével karakterenként odapötyögtetni a joystickkal, hanem a SHIFT + jobbrára rögtön a sor végére ugrik. Olyan, mint PC-n az END gomb. De a shift+fel/le/balra kombinációkkal is lehet ugrálni. Hosszú basic programoknál szoktam így fel-le görgetni.
Nem tudom, ezt mások mennyire tudták/használták.
Sokan PC-n is az egérrel másolnak és illesztenek be, pedig a ctrl+c, ctrl+v sokkal gyorsabb. Kijelöléshez is használhatók a shifttel együtt a nyilak, és hozzá még a ctrl is egyidejűleg, ha szavakat akarunk átugrani.

EP-n még azt szoktam csinálni, hogy ha egy sor elejére kerülök, és a sorban van valami már, és ott kezdek el írni, megnyomom előbb az ESC-et, és ha így kezdek írni a sorba, a sor üres lesz, nem fog zavarni az ottmaradt ákombákom.

56
Three different bomber games in one. The three programs work stand-alone too but there is a separate menu program which loads the chosen game.

The menu:
Key 1: Bomber Plus: A usual bomber game
Key 2: Bomber Mind: Two buildings of the same colour have to be bombed after each other. When dropping a bomb on a building it won't pull down until its pair is also bombed.
Key 3: Bomber Memo: Similar to Bomber Mind but the colours of the houses can be seen only when starting the level. When a bomb hits a building, its and the pair's colour will be seen. Until no bomb is dropped on a building the pairs cannot be seen.

The original game is on the demonstration cassette. Several forum members gave ideas about how to develop the game. One building-top and one plane was created by Lacika.

The game runs with basic configuration as well as exdos1.3, other configs haven't been tested. Because of loading and saving the best scores and because of the menu file it is suggested to use an Enterprise with exdos (floppy) however tape config works too. I don't know what happens when trying to load the best scores from tape without a best scores file.

As the game consists of 4 different files including the menu file (start) it was a bit complicated to create a fully working snapshot file. I solved this by copying all the 4 files into ramdisk so it can be used by EP128Emu. It is not because of the memory requirements of the game but because of the ramdisk that I set a more than 128Kb snapshot  in order to get a working copy of the entire game. I had been trying edit and chain commands for this purpose but the ramdisk solution has remained.

Additional information: By pressing ESC you can enter the pause mode - or better to say, cheat mode.

The menu screen:
15729-0
Ingame screen:
15731-1

EP128Emu snapshot (with 256Kb memory and ramdisk to run):
* Bomber3in1 ramdisk.ep128s (352.79 kB - downloaded 422 times.)

All the files in one. They should be extracted into a single folder where START file must be run:
* BOMB3IN1.zip (22.35 kB - downloaded 334 times.)

57
Három különböző bombázó játék egyben. Három különböző, önmagában működőképes program, de van hozzá egy külön menü-program, ahol kiválaszthatjuk, hogy melyikkel akarunk játszani, és azt tölti be.

A menü:
1-es gomb: Bomber Plus: Szokványos bombázó játék
2-es gomb: Bomber Mind: A két azonos színű házat kell egymás után kilőni. Ha egy házra bombát dobunk, csak akkor omlik le, ha az azonos színű párját is eltaláljuk.
3-as gomb: Bomber Memo: Hasonló a Bomber Mind-hez, de a házak színeit csak a pálya kirajzolásakor láthatjuk. Ha egy házat eltalálunk, megjeleníti a színét és a párját is. Amíg nem dobunk bombát házra, nem látjuk, melyiknek melyik a párja.

Az eredeti játék a demokazettán volt. A fejlesztéshez ötleteket többen is adtak a fórumon. Az egyik háztető és az egyik repülő Lacika alkotása.

A program alapkonfigurációval és exdos1.3-mal biztosan fut, más konfigurációt nem teszteltem. A pontszámtábla mentése/töltése és a játékok közötti választómenü miatt érdemesebb lemezes géppel használni, de magnós konfiggal is játszható. Ha magnóról megpróbálja betölteni a pontszámtáblát, és nincs, akkor nem tudom, mi történik.

Mivel a játék a választómenü fájljával (start) együtt 4 különböző fájlból áll, snapshotot kicsit bonyolult volt összerakni, hogy teljesen működjön. Úgy oldottam meg, hogy ramdisk-re felvettem az összes fájlt, így emulátorral is kipróbálható. Nem a játék memóriaigénye miatt, hanem a ramdisk miatt 128kb-nál több memóriát kellett a snapshot-ban beállítani, hogy működjön. próbálkoztam azzal, hogy az edit és chain utasítások használatával egyszerre mindegyik program a memóriában legyen, elfért, de elindulni már nem tudott... így maradt a ramdisk.

Még hozzá kell tenni, hogy az ESC-vel szüneteltethetjük a játékot, illetve annál kicsit több is lappang itt elrejtve.

Menü:
15723-0
Ingame:
15725-1

EP128Emu snapshot (256kb memória + ramdisk):
* Bomber3in1 ramdisk.ep128s (352.79 kB - downloaded 316 times.)

Az összes fájl egyben, ezeket egyetlen könyvtárba érdemes kibontani, onnan futtatni egyből a START fájlt:
* BOMB3IN1.zip (22.35 kB - downloaded 302 times.)

58
BASIC / Bomber Plus
« on: 2016.March.27. 11:07:37 »
Érdekességek, bugok a demokazettán lévő Bomber játékkal kapcsolatban:

- Nincs az elején RANDOMIZE, így mindig ugyanúgy rajzolja ki a házakat.
- 0-ás képernyőn fut, 102-es képernyőn gyorsabb lehetett volna, bár a sebesség így is megfelelő.
- Ha sok bombát dobálunk le egymás után úgy, hogy nem talál, akkor megtelik a hangbuffer és hosszú másodpercekre megáll a játék. Ez a legalsó sorokban próbálható ki, amikor már nincs több ház. Ha egy bomba leér teljesen, a zuhanás hangjának el kéne hallgatnia, de nem hallgat el.
- "Játszható" EXT 1 botkormánnyal is.
- A KEY CLICK-et nem kapcsolja ki az elején a program. Ez akkor rossz, ha nem sorban töltjük be a programokat a demokazettáról, hanem önmagában csak ezt.
- Ha egy közvetlenül alattunk lévő házra ejtünk bombát, a ház leomlása közben a repülő eleje eltűnik hosszabb időre is.
- Ha hosszabb ideig omlik egy ház, a repülő hangja elhallgat.
- Simán meg lehetett volna csinálni, hogy két szín legyen a képernyőn.

És, a másik topikban felvetődött, hogy akár attribútum képernyőre is meg lehetne csinálni, így jó sok szín lehetne.

Meg lehetne csinálni akár a CHR&BOMB kibővített változatát, ahol az átdefiniált karaktereket el is lehetne menteni, és a Bomber is színes lenne. :D
Nos, továbbfejlesztettem kicsit a demokazettás Bombert. A bugok egy részét is kijavítottam, és most attribútum képernyőn fut, "kicsit" több a szín, és a dave képességeit is jobban kihasználja.
A hang időnként "szétcsúszik", aminek az okára nem jöttem rá. Főleg akkor van, ha robbanás után egyből dobjuk az újabb bombát.
Esetleg lehet más színösszeállítást is kipróbálni. Ehhez a 810-830. és a 730-740. sorokat kellene főleg módosítani. Nekem kicsit gyanús, mintha a SET PALETTE utasításnak nem is lenne hatása, vagy nem úgy, ahogy kéne. Mintha az alsó 8 színt nem állítaná át rendesen.
Az ESC kulturáltan kilép a programból, ez fejlesztés miatt előnyös.
Szerintem egész hangulatos ennyi színnel. Van még ötlet, mit lehetne rajta fejleszteni?

59
Other topics / Linguistics
« on: 2016.March.17. 10:36:56 »
Some years ago I was suggested to have a write-only topic here because most forum members had been annoyed by my tiring jokes and humour. I don't know if the others still can read my jokes in the "humor" topic. So, the idea turned up in the "reality", too. :D

Anyway, here's an English article about the "unit".

I preferred the original Spanish article. However they didn't translate Apple as Manzana (apple in Spanish).
Anyway, did you know that apple in Turkish means elma (very similar to Hungarian alma), and the Italian mela can be obtained from the letters of the Turkish word elma? Furthermore, the Swedish word äpple is very similar to the English apple.

60
VIDEO: / Szöveges kalandjáték epimgconv képekkel?
« on: 2016.March.10. 22:20:05 »
Valamelyik oldalon láttam egy kalandjátékot, jó minőségű kép volt hozzá. Innen jött az ötlet, milyen lenne egy szöveges kalandjáték, amiben epimgconv képek vannak. Sok helyet foglalnának a memóriában, de nem feltétlen muszáj olyan nagy méretű képeknek lenniük. És nem is feltétlen muszáj olyan sok képnek lennie.
Esetleg egy basicben megírt kalandjátékot is át lehetne így dolgozni.

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 7 8