ENTERPRISE KLUB
2021. október 2., 1055 Budapest, Nyugati tér 9. 14-19 óráig
Belépés kizárólag klubtagok részére! (Klubkártyával vagy előfizetéssel!)
Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - szipucsu

Pages: 1 2 [3] 4 5 6 7 8
31
Programozás / Cyberun Plus
« on: 2019.March.24. 16:48:44 »
Egyelőre semmi munkával ezt változtattam a Cyberun zenéjén. Csak az envelope lett az Electric Grand Piano-n lévő az envelope.txt-ből.
* Cyberun echo1.ep128s (52.79 kB - downloaded 260 times.)
23235-1

32
Játékok / Játékok főhősei játékon kívül
« on: 2019.March.17. 18:02:21 »
A Spectrum Világban írták, hogy a Jack the Nipper akkora sikert aratott, hogy rajzfilmet is készítettek belőle. De én ezt a rajzfilmet sose láttam. A Youtube-on rákeresve sincs semmi. Biztos, hogy létezett ilyen rajzfilm?

33
BASIC / Zzzip
« on: 2019.February.15. 22:29:03 »
Lehet arra valami egyszerű trükk, hogy a basic program megállapítsa magáról, hogy eredeti változatban vagy zzzippel lefordítva fut éppen? Persze valami ciklussal és a közben eltelt időből megállapítható, a zzzippelt vagy a basic program fut-e. Nincs valami memóriacím vagy valami, amiből egy IF-fel el lehet dönteni?
Arra lenne pl. jó, hogy a program basicben átugorja a várakozásokat, zzzippelve meg nem.

34
BASIC / Entersnake - gracha kígyós játék
« on: 2019.February.09. 21:16:05 »
Írtam nem olyan régen a fórumon, hogy milyen nehéz lehet soronként más videolapot használni. Tomato77 írta erre, hogy csak a PRINT #102,AT X,Y: helyett PRINT #X, AT 1,Y-t kell írni. Erre ráeszmélve neki is láttam a Hamika kiszínezésének. Akik voltak legutóbb a klubban, kérdezték is, mit csináltam a laptopon az emulátoron basicben - hát ezt kezdtem el akkor.

Zzzippel van lefordítva a program, így akár fergeteges sebességre gyorsulhat kukacunk. Gondoltam, ha már lúd, legyen kövér, tettem még a programba ezt-azt-amazt.
A menüben három nehézségi fokozat közül választhatunk. A könnyű fokozatban az idő múlásával párhuzamosan nem gyorsul a kukac. A közepes fokozatban ahogy telik az idő, a kukac is egyre gyorsabb. A nehéz fokozatban is, csak ott még nagyobb a gyorsulás.
A pályán különféle powerupok jelennek meg. A nagy T betűre hasonlítani próbáló a hátralevő időt duplázza vagy felezi meg véletlenszerűen. A többi poént nem lövöm le. Még annyit, hogy egyes powerupoknak akkor van pozitív hatása, ha a kígyó hossza minimum 16 karakter, különben negatívan hatnak. A sebesség az idő múlásától függetlenül is változtatható a powerupoknak köszönhetően.
Játék közben egyelőre két paletta váltakozik, az egyik a Treasure Cave első pályájának a palettája, pontosabban az első 4 színt használja belőle, a másik saját paletta. Pályánként három zene váltja egymást, a zenéket lehet akár módosítani, mást tenni be majd helyettük, ha lesz jobb ötlet.

Nagyjából késznek tűnik a program, még az összeszedendő bogyók eloszlását lehetne valahogy optimalizálni, mert néha pillanatok alatt teljesíteni lehet a pályát, mert nincsenek nagyon elszórva. Egyelőre 17 pálya van, még lehet bővíteni, vagy több zenét/palettát tenni be. Endi (vagy bárki), ha van ötleted más palettákra vagy a pályaelemek áttervezésére, ne fogd vissza magad!
Endi tervezett egyszer gracha betűket és számokat, azokat használja a program. Eszméletlen, hogy így a betűk is három színt tartalmazhatnak.
A hangeffektekkel sem spóroltam, van gyűrűmoduláció, szűrők, torzítások, kicsit sztereó is.

A mellékelt zip fájlban a source mappában van a basic program, és van még egy palettaszerkesztő is. A palettaszerkesztő kicsit kezdetleges, soronként beállíthatjuk a négy színt, a háttérszín kódját a Q és A billentyűkkel lehet állítani, az Y-ra pedig beírni egy színkódot. Ugyanígy működik a többi három palettaszínre a W, S, X, az E, D, C és az R, F, V billentyűk. Az "m" billentyűvel el lehet menteni a palettát fájlba. Úgy tárolja a program is a palettát, hogy először soronként a 27 háttérszín kódja van megadva, utána az 1. szín soronként és így tovább.

* Entersnake.ep128s (58.01 kB - downloaded 248 times.)
* EnterSnake v1.zip (20.97 kB - downloaded 227 times.)

35
Egyéb hozzáfűznivaló is írható ide.
-
You can add more information here.

PS:
Én csak emulátort használok. Volt igazi EP-m is, de mivel itthon nincs hely beüzemelni, csak állt a szekrényben, így végül a klubnak adtam.
-
I use only the Emulator. I had had a real EP for a long time but there hadn't been room at home to use it, it had only been in the cupboard so I gave it to the EP Club.

36
Egyéb témák / Ki hogyan talált rá a fórumra?
« on: 2018.December.30. 22:15:04 »
A felhasználók listáját nézegetve láttam, természetesen MrPrise volt az első regisztrált tag, 2005. december 14-én. Pl. LGB, Povi nagyon gyorsak voltak, még aznap ők is regisztráltak. 15-én jött Szalai56 és Geco többek között. 16-án pl. Zozosoft és Endi. Szóval gondolom, lehetett valami beharangozása a fórumnak, nem csak úgy állt, és idővel rátaláltak, akik az Enterprise-ra gugliztak.
Akkor decemberben és januárban regisztráltak páran olyanok is, akik azóta sem írtak egy hozzászólást sem.
Én jó egy hónappal a fórum indulása után regisztráltam. Úgy értesültem a fórumról, hogy akkor még csak az ep128.hu oldal volt, azt nézegettem gyakran, és a linkek között egyszer csak felfedeztem, hogy Enterprise fórum (ÚJ!) is odakerült. Úgy emlékszem, hosszú hetekig csak olvasgattam a fórumot, először kicsit sajnáltam is, hogy sok olyan téma van, amiről nekem fogalmam sincs, még Basic topik sem volt.
Tutus pl. csak kb. fél évvel később regisztrált, 2006. júniusában, Prodatron is akkor már valahogy idetalált (őneki szólt valaki vagy magától talált ide?). IstvanV kb. csak egy évvel a fórum indulása után regisztrált.
Nyuzga, Attus csak pár évvel később talált ide, SzörG még később. 2010-ben jött Peter Hiner, 2013-ban Bruce Tanner.

Csak egy tipp, hogy akik az elején regisztráltak, az indexes fórumon olvasták, hogy indul ez a fórum. Gondolom, ott lett kihirdetve, de erre nem emlékszem már, pedig néha azt is olvasgattam.

Eleinte sokáig csak magyarok voltunk, de talán fél év sem kellett, és regisztráltak külföldiek is.

Néha szörnyülködöm, hogy valami esemény itt mintha csak pár éve lett volna, pl. az epimgconv, de már 8-10 év is eltelt azóta. Döbbenetes, hogy már tizenegynéhány éve megvan a fórum. Ugyanakkor az EP-zési kedv nem lohad, inkább ellenkezőleg, vannak klubok, van Enterpress, új szoftverek, új hardverek. Én meg, mióta megvan a Midiplay/Midiconv, alig használom az FL Studiót, azóta mindössze két szerzeményem volt FL Studióval (ezek közül az egyik a MrPuniverse remixe), egyébként évente kb. 10 szokott lenni.

Ez a törtélmire sikerült szöveg pont jól jön így 2018. utolsó előtti napjának a végén.

37
Egyéb témák / 2018 termése
« on: 2018.December.28. 15:36:16 »
Közeleg az év vége, bár még van pár nap, de érdemes lenne összegyűjteni, milyen újdonságok születtek EP-re (hardver, szoftver).
Kapásból:
Játékok: Chibi Akumas, Operation Alexandra, Profanation, Crillion, Quadrillion
Néhány (sok) midi zene
Nyan Cat (+ télapós különkiadás)

38
BASIC / Mondatokat alkotó program 2
« on: 2018.November.20. 14:32:33 »
Régebben elkezdtem egy programot, mely angol szavakból értelmes angol mondatokat rak össze, az volt a Mondatokat alkotó program 1.

Ez most kicsit más: Összerak egy egyszerű mondatot angolul, majd lefordítja németre, hollandra, olaszra, spanyolra is. Ez még eléggé az eleje, kevés szót ismer, és csak állító mondatokat alkot, kérdő és tagadó mondatokat nem. Remélhetőleg fogom folytatni.
* X-Lang 01.ep128s (45.05 kB - downloaded 225 times.)
* xlang.bas (2.91 kB - downloaded 220 times.)

39
Programozás / River Patrol
« on: 2018.October.31. 11:35:40 »
Ez elég kellemes játék. Jól meg lehetne írni Enterprise-ra a függőleges scroll miatt. De lehet, hogy van már hasonló.

40
Programozás / Kalandjátékok (át)írása
« on: 2018.May.26. 19:50:28 »
A mai klubban földrengéshangokat igyekeztünk előállítani az EP hanggenerátorával, míg a többiek söröztek. (Azért ekkor, hogy ne ijedjenek meg az esetleges félelmetes hangoktól.) Az első néhány próbálkozás mindenre hasonlított, de földrengésre a legkevésbé, azért ezek is itt vannak:
* Földrengés 1.ep128s (42.22 kB - downloaded 265 times.)
* Földrengés 2.ep128s (42.39 kB - downloaded 254 times.)

Végül a sokkal egyszerűbb effekt nyerte el tetszésünket, először monóban, majd sztereóban is megcsináltuk:
* Jó földrengés.ep128s (41.85 kB - downloaded 253 times.)
* Jó földrengés stereo.ep128s (41.87 kB - downloaded 254 times.)

Ezeket Laci majd felhasználja programokban.
Ha valaki esetleg jobb földrengéshangokat tudna előállítani, ne fogja vissza magát!

41
Egyéb témák / 2017 termése
« on: 2018.January.01. 11:15:12 »
Összeírjuk, mi készült Enterprise-ra 2017-ben?
Ami kapásból eszembe jut:

Treasure Cave (jó, még nincs teljesen kész, de majdnem)
Skramble
Xorgame
Midiplay/Midiconv/Mididisp
Midiplay C64/M64/Midiconv C64/M64
RaMuGe
Endi Magicbit, Speedbit, vagy valami hasonló című játékai
Részemről Xorgame 2, Midi to Basic

Biztos kihagytam ezt-azt.

42
Programozás / Hogyan írjunk kalandjátékot?
« on: 2017.December.28. 12:09:19 »
Szívesen olvasnék arról, hogyan kell szöveges kalandjátékot írni. Elsőre belegondolva ez tűnik a legegyszerűbbnek. Másodikra belegondolva már kicsit bonyolultabbnak tűnik. Csak feltételezem, hogy hasonlóan kell letárolni egy pályát, mint ha pl. karakteres képernyőn tárolnánk le a pacman játék pályáját, csak a navigálás más,és nem jelenik meg maga a pálya olyan módon, mint a pacmanben. De kalandjátékot kilistázva sose láttam data sorokban pályát. Ha így kell letárolni, feltételezem, minden egyes pozícióhoz tartozik egy halom változóérték (tömbökben), hogy milyen tárgyak vannak ott, és milyen tárgyakra használatára mi történik.
Ez csak tipp. Ha én írnék kalandjátékot, biztos így csinálnám.
Írás közben lehet bonyolult, ha alakul a dolog, átírni, hogy ne egy adott szobában legyen valami, hanem egy másikban.
Vagy mondjuk minden szobát egy vagy több hexadecimális szám írna le, melynek az alsó néhány bájtja az ott lévő tárgyakat jelenti, a többi valami mást. De ez is változik a játék során.
Érdekelne, aki elejétől végéig írt már szöveges kalandjátékot, hogyan csinálta.

43
VIDEO: / Karakterek
« on: 2017.December.03. 21:41:10 »
Kicsit furán van megoldva eredetileg, hogy a nagybetűk (és talán a számok, más írásjelek is) a karakterrács legfelső sorában kezdődnek, alul pedig két sor kimarad. Néha (pl. bizonyos videólapoknál) jobban mutatna, ha középen lennének a betűk, például itt:

Talán ezért is van külön HSoft karakterkészlet.
Azt hogyan lehetne spoke utasításokkal megoldani, hogy azt a "néhány" karaktert, ami fel van csúszva, de lehetne középen is, lejjebb rakja? (Talán a kisbetűket is lejjebb kéne rakni velük együtt, de nem biztos, mert talán úgy sem néznének ki rosszul.) Persze legegyszerűbb betölteni egy másik karakterkészletet. De annak pl. basic programoknál külön fájlban kell lennie.

44
VIDEO: / Általános grafika topik
« on: 2017.November.22. 13:20:21 »
Azt meg lehet valahogy csinálni attribútum képernyőn (basicben), hogy ha pl. egy zöld színnel odaírt karakterre ráírunk mondjuk sárga színnel egy másik karaktert, akkor ne törölje le alatta a zöld színűt teljesen, tehát "kilátsszon" alóla?

45
VIDEO: / Színátmenetek
« on: 2017.November.19. 14:04:12 »
A színátmenetekkel kapcsolatban nincsenek valahol kész sémák? Színkódok, ahol pl. a sötétkék átmegy fokozatosan világoskékbe. Ilyenekből lehetne sok előre elkészítve, és programozásnál csak ki kéne puskázni onnan.
Ez az oldal (Lgb: EP colours) elég jó.

(Én is azt néztem, nincs külön grafika topik, ahogy sound:, és alatta összeszedve az odavágó topikok, pedig nem lenne rossz.)

Pages: 1 2 [3] 4 5 6 7 8