A szerver tervezett karbantartása miatt az oldal nem lesz elérhető 2021. szeptember 15-én éjféltől legalább fél óráig.

Scheduled maintenance on 2021-09-15 10:00 PM UTC. It will take at least 30 minutes. The site will not be accessible during the maintenance.
Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - szipucsu

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 [8]
106
Letöltések / Downloads / EP128Emu demók
« on: 2007.August.08. 13:17:36 »
new category

107
Programozás / *** Invalid escape sequence.
« on: 2007.June.05. 15:52:40 »
mi lehet a vezérlõkód angolul?
Itt talán az escape sequence-rõl van szó.
Akkor a gépkönyvben félrefordították a hibaüzenetet? (Invalid escape sequence) Ott "hibás kilépési sorozat" volt a fordítása. Végsõ soron tényleg "ki kell lépni" ahhoz a szövegbõl, hogy pl. a nyomtatónak utasításokat adjunk.
Egyébként érdekes, mert én akkor kaptam ezt a hibaüzenetet, amikor az ESC billentyû kódját (talán 27) mentettem magnóra/lemezre (vagy betöltésnél? már nem emlékszem...), vagy ki akartam íratni a billentyûhöz tartozó "karaktert".
Amúgy sokat törtem a fejem, mire jó az ESC billentyû. Egyszer rájöttem, hogy ha sor elején nyomjuk meg (pl. basicben), akkor ha elkezdek írni abba a sorba, akkor a sor addigi tartalma törlõdik.
Ma már nem olyan kíváncsi az ember, mint régebben. Amilyen fejtörést okozott, hogy az ESC billentyû mire jó, annyira elsiklik az ember affelett, hogy a PC-n van scroll lock, pause/break és printscreen gomb is... :D Ja, meg ESC is.
Ja, meg a The great ESCape címû játékban, ha többször sem sikerül egymás után megszökni, akkor írhatná ki a gép, hogy Invalid escape sequence, ill. Invalid great escape sequence.

108
Weboldalak / Fordítómûhely
« on: 2007.March.13. 00:51:45 »
Egyelõre ide teszem azt, ami eddig kész van. A http://ep.homeserver.hu/ep128english.htm oldalról kezdtem fordítani a hardware részbõl a color composite video out-ot. Hát, a szakkifejezések elég rázósak. :D Mivel ez tényleg szakszöveg és sokszor csak halvány elképzelésem van csak arról, mirõl is van szó, ennek az angolul történõ megfoglamazása is leginkább attól függ, hogyan értelmezem a magyar szöveget, bár lehet, hogy a különbözõ forrasztási és egyéb mûveletekre külön szavak vannak... Lényeg, hogy amivel eddig kész vagyok, azt beillesztem ide, amit pedig nem tudtam lefordítani, azt megtartottam magyarul zárójelben egy kérdõjel kíséretében. Ideteszem a magyar szöveget is, hogy ne kelljen Gafz oldala és jelen oldal között kattintgatni.

Tudvalevõ, hogy számítógépünk "csak" professzionális kimenetekkel rendelkezik a monitorok számára: analóg RGB-jellel a színes, monokróm videojellel a fekete-fehér monitorok használatához. Ha televíziónkat az antennacsatlakozón keresztül nagyfrekvenciás jellel mûködtetjük, jelentõsen romlik a felbontás, és kénytelenek vagyunk idõnként utánhangolni, mert a számítógépbe épített RF modulátor nem a stabilitásáról híres.
Sok televízión van manapság videobemenet, és sok monitor van, amelyik csak videojeleket fogad. (Nem beszélve a képmagnetofonokról.) Az ezekhez való csatlakozást teszi lehetõvé az itt ismertetendõ illesztõfokozat, ami beépíthetõ a gépbe, és egy üres csatlakozóponton át kivezethetõ a színes (PAL) videojel.
(Hasonló átalakítást vállalt el az egyik ártatlan ENTERPRISE-on egy "professzionális" szerviz, aminek eredménye a gépet átmenetileg használhatatlanná tevõ kontakthiba és olyan szabálytalan videojel volt, amitõl a kép oldalra gyûrõdött a világosság függvényében.)
A színinformációt is tartalmazó jelet az eredeti kapcsolási rajzon TR8-cal jelölt (2N3904) tranzisztor bázisáról vesszük le. A bázisára kapcsolódó U34 (LM1886) és U35 (LM1889) integrált áramkörök állítják elõ az összetett videojelet. A beépítendõ egytranzisztoros fokozat az 1. ábrán látható.


As known, our computer has "only" professional outputs for the monitors: an analogue RGB (?) for the colour monitorrs and a monochrome (videojel?) for the black-and-white ones. As long as you use the television (antennacsatlakozón keresztül? by (the help of)/with an aerial cable?), the resolution gets notably worse and worse and you are constrained to retune (?) the TV, as the RF modulator built in the computer isn't famous for its stability.
Nowadays there are many TVs containing video-input (videobemenet?) and there are many monitors which are able to receive (videojeleket?) only. (Not to mention the VCRs.) The (illesztõfokozat?) in question makes it possible to connect the Enterprise to them. This (illesztõfokozat?) can be built into the machine and the color (PAL) (videojel?) can be led out of the computer through an empty (csatlakozópont?)
(In the days of long-ago a "professional" service station undertook such a modification in (?) an innocent Enterprise computer. It resulted a (kontakthiba?) which made the computer temporarily unusable and such an irregular (videójel?) that caused the picture crease into the side of the screen depending on the luminance.)
The sign containing the colour information can be taken from the (bázis?base) of the transistor represented on the original circuit diagram "TR8 (2N3904)". The composite (videójel?) is generated by the integrated circuits "U34 (LM1886)" and "U35 (LM1889)" connecting to its (bázis?). The (tranzisztoros fokozat?) to be built-in can be seen in picture 1.

109
Weboldalak / Enterprise a Wikipédián
« on: 2007.January.02. 01:28:24 »
Ezen a linken a Wikipédián az Enterprise-ról lehet olvasni:

http://en.wikipedia.org/wiki/Enterprise_128


Viszont, ha pl. a következõ oldalon kattintunk az Enterprise-ra:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Iskolasz%C3%A1m%C3%ADt%C3%B3g%C3%A9p

akkor nem ugrik a fõ EP-s oldalra, rossz lehet a link.

A Wikipédiához nem nagyon értek még, de szerintem ezeket a dolgokat lehetne javítgatni. Meg az EP-s oldal lehetne talán magyarul is, meg mondjuk a német változatba is be lehetne tenni a linket erre a fórumra (is).
Egyéb számítógépes oldalakra is be lehetne talán szúrni információkat az EP-ról, meg ahol a link nem jó vagy nincs is, azt is betenni. Tudtok még ilyen oldalakról?

110
Egyéb témák / Házi készítésû kazettaborítók
« on: 2006.November.28. 20:39:16 »
Ha már van lehetõség a designra is, akkor akár tervezhetnénk kazettaborítókat olyan programokhoz is, melyekhez sose voltak. Így pl. a CPC emulátorhoz bizonyára jó kis borítót lehetne tervezni, ha az ENTERPRISE feliratot, meg amit kell meghagyjuk, a képet meg módosítjuk. Sõt, esetleg még üzletet is lehetne így csinálni saját programjainkból. Javaslom a CPC emulátorhoz a nagydobozos borítót, két kazettával, amik mintaprogramokkal vannak tele. (Már csak nagy dobozt kéne keríteni hozzá valahonnan.)  :lol:
A számítógépes mûvészet topikba lehetne feltenni újabb játékokhoz kazettaborítókat. Esetleg versenyt is lehetne hirdetni, ki tud jobb borítót tervezni pl. a Swap, Book of life, Turbo amoeba, Eat it up, Exolon, Academy (és még ki tudja, melyik) játékhoz.  :lol:

111
BASIC / Másolóprogram írása
« on: 2006.October.16. 18:05:28 »
Igazad van, Zozo, az EP memóriakezelésérõl halovány fogalmam sincs. :D A saját memóriám is megtréfál idõnként...

Archivációs tevékenységem folytatásához összedobtam egy progit basicben, ami elvileg orrvérzésig másol kazettáról floppyra, ezt most mellékelem.
Én nagyon szeretem úgy használni az EP-t, hogy még a tévét sem kapcsolom be hozzá, ezen igényemet igyexik kiszolgálni fergeteges alkotásom. Csalafinta módon kiolvassa a status sorból a file címét, megnézi, van-e már ilyen a floppyn, ha nincs, akkor lemásolja, meg ilyesmi.

A sebesség növelése érdekében bevetettem az OUT 191,12 és a POKE 56,201 nevû fegyvereket. Az utóbbi tiltja a megszakításokat, ezért van az egész progi egy WHEN blokkban, hogy ha balhé van, akkor elõbb állítsa vissza a megszakikat, utána balhézzon a gép, hogy ne hiába nyomogassuk a billentyûket ebben az esetben.
Valami plusz 5letetek nincs, amivel még gyorsabbá lehet tenni a progit? A PAUSÉknél kicsit sokat vár.

Tudom, még lehetne továbbfejleszteni, hogy pl. akkor is ellenõrizze, nincs-e ilyen fájl, ha újat adunk meg (ha mégis felül akarjuk írni, akkor sima ENTER-t kell nyomni), ill ha olyan file jön a magnóról, amiben pl. több . karakter is van, akkor is másolja le valami más néven a hibaüzi helyett. Talán majd egyszer azt is megcsinálom...

Szóval a sebességet lehetne még növelni? A Zzzip sajnos nem eszi meg ezt a progit...

112
Karbantartás, javítás / Hibaelhárítás
« on: 2006.September.21. 15:00:38 »
Hát ez nem igaz. Már megint kezdi a gép. Idõnként elkezd futni a kép, esetleg egyéb krix-kraxok is megjelennek a képernyõn, és fagyi. Ez mitõl lehet? A régóta ismert antennás csatlakozót használom (koax kábel vagy mi a szösz), ezzel lehet talán valami? Ráadásul semmi külsõ behatás, mondjuk kicsit meglököm a gépet, teljesen magától fagyi...

113
Egyéb témák / Régészeti leletek
« on: 2006.September.16. 18:09:17 »
Nos, kazettáim archiválása során, mint említettem, belebotlottam két basic programba (L. BASIC topik). Megtaláltam még a Human torch és az Avalon címû játékot is (50-bõl a 3. kazettán), amik úgy látom, még nincsenek fent az ep128.hu oldalon. Az Avalont átvette a gép, de a Human torchnál mindig CRC hibával leáll. Azér próbálkozom... Ha valakinek netán megvan ez a játék, mentesíthetne a további átmásolási kísérletezéstõl.
Megvan még az Academy és a Cauldron örökéletes és örökélet nélküli változata is. Az ep128-on úgy tudom, csak az örökéletes van fent. Nem lenne érdemes mindkettõt feltenni? (Az Academy esetében ez azt jelenti, nem fogy a muníció.)

114
Játékok / Jack the Nipper 2
« on: 2006.May.19. 23:00:32 »
A Jack the nipper 2 (Coconut capers)-ben tudja valaki, mit kell csinálni, mi a játék célja azon kívül, hogy az ellenséget kókuszdióval dobáljuK? Egy csomó mindent fel lehet venni, de hogy mit hova kell vinni és ott mire használni, az rejtély...

115
VIDEO: / Video és animált GIF rögzítése EP-ról
« on: 2006.March.05. 15:56:02 »
Engem az érdekelne, hogyan (milyen programokkal) lehet EP emulátorból mozgó képeket GIF-fé alakítani. Pl. MrPrise és problemdog logója is ilyen. Állóképet a screenshottal könnyû készíteni, de mozgóképet már nem. De én az állóképeket is mások screenshotjaiból loptam, bevallom :oops: .

116
BASIC / Általános
« on: 2006.February.09. 23:33:29 »
Be lehet tölteni a karakterkészletet BASIC-be a következõvel:

100 ALLOCATE 20
110 OPEN #1:""
120 CODE M=HEX$("11,80,B4,01,80,04,3E,01,F7,06,C9")
130 CALL USR(M,0)

Elmenteni hogyan lehet?

117
Játékok / Játékzenék
« on: 2006.January.27. 23:46:31 »
Üdv mindenkinek! Én is ráleltem a fórumra.
Sok EP játéknak a zenéje egy létezõ zeneszám adaptációja. Sokszor errõl nem is lehet tudni. Én elõször Enterprisén hallottam pl. az Enterball, Airwolf, Wriggler zenéjét (akkor még nagyon fiatal voltam) és utólag hallottam meg ezeket a zenéket eredetiben. Így sokkal érdekesebb élmény volt.
Foglalkoztat pl. hogy a Nodes of Yesod, UCM stb. zenéjét honnan szedték. Létezik ezeknek is valami "eredetije", igazi hangszereken? Ha igen, arra nagyon kiváncsi lennék. Meg mondjuk az Exolon is gyanus. Tudtok valamit errõl? A Jack the nipper 2-nek egy rakat zenéje van és egyszer-kétszer hallottam is valahol eredetiben ebbõl részletet. Mi lehetett az?
Jó lenne, ha lehetne valami weboldal, ahol az egyes EP játékok zenéjének az eredetije ott lenne mondjuk MP3-ban - esetleg mellette az EP-s változat is, illetve ha midiben is létezik, arra is mutathatna link. De legalább az, hogy ki írta és mi a címe.
Jó lenne megszerezni az Airwolf eredeti zenéjét. Én elõbb találkoztam a játékkal, utána a filmmel és teljesen oda voltam meg vissza. De a Batmannel és a Ghost busterssel ugyanez volt a helyzet.
Ott van a 3 weeks in Paradise és a Saboteur 2. Ezeknek van már PC-s változatuk és a zenéjüket is rendesen feldobták, a 3 weeks in Paradise techno sorsra jutott (vagy ezek az eredetik esetleg?).
Szóval meg lehetne csinálni valahogy az eredeti zenéknek a bevadászását és MP3-ban felrakását valahova? Vagy legalább a szerzõt, címet? (Pl. Enterball - Beatles: Eleanor Rigby) Tudna valaki ehhez egy EP-s honlapon helyet felajánlani?

Tamás

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 [8]