Fontos klub információ
Important club information
Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Pgyuri

Pages: 1 2 [3] 4 5 6 7 8
31
Játékok / Re: Enterball
« on: 2012.December.13. 12:52:44 »
Üdv,

Íme, amiből az egész SpecBall ki nem adás indult, vagyis a mentett hibakép. Mivel a ZX átírást teszteltem és abban kellett a hibák után kutakodnom, így fel sem merült a gondolat bennem, hogy már az eredeti játék volt a hibás. Sajnos ismét egy remek példa az Enterprise-ra kiadott hivatalosan forgalmazott játékok csapnivaló színvonalára. Nem mintha Spectrumra nem tolongtak volna a hibás, befejezhetetlen játékok - kezdve a Jet Set Willy híres, a számítógépes világban először kiadó által publikált javítási kódjával - de az arány jobb volt, mert többszáz játékra jutott egy híbás, míg itt sokkal magasabb az arány. A tesztelés soha nem volt a programozók erőssége, egyszerűbb volt ráfogni, hogy nem lehet hibátlan programot írni.

Lehet, hogy meg leszek kövezve, de a falnak megyek attól a koncepciótól - és előre is bocsánat Zozotól, gecotól és a többiektől - hogy játékprogramokban feltörés után bekerüljön az örökélet, örök energia bekapcsolására vonatkozó kérdés. Ez régen C64-en volt divat, ott se értettem, miért jó, de tény, hogy amíg nem volt internet, addig egy relatív nehéz játék sokakat foszthatott meg a végigjátszás élményétől, de ezt a marhaságot átvenni hatalmas baklövés volt.
 Aki a játék végére kíváncsi, most már megteheti ezernyi módon, aki pedig játszani akar, annak nem kell ez a POKE. Tudom, a döntés a kezemben van, mert még nyomhatok saját akartomból NEM-et, de a lehetőség megjelenése már eleve kitartás csökkentő tényező, hiszen könnyű 5 próbálkozás után ráfogni valamire, hogy "Jah, ez túl nehéz!" és máris választani a könnyebb utat.

Rendben, hogy az Enterball-ban "gyári" lehetőségként jelent meg az örökélet lehetősége, de lásd, a tesztelést és magát a játékot enélkül próbáltam, gyakoroltam, mert csak úgy alakulhat ki véleményem róla és csak így jöhet elő hiba is. Kár, hogy anno kevesen éltek a játékok adta eredeti beállításokkal, de talán ma érdemes lenne néha küzdeni vele.

Pgyuri

32
Játékok / Re: Egysoros játék felhívás
« on: 2012.December.11. 16:21:55 »
... és akkor már a <> cseréld ki > jelre és mindjárt még 2 karakter megmaradó. Azaz kb. marad 15 karakter még egyéb dologra, vagyis hmmmm...... mi férne még bele .....


Hát így készül egy egysoros :)     Gratuláció a szépítéshez, nagyon tetszetős lett !

Pgyuri

33
Játékok / Re: Egysoros játék felhívás
« on: 2012.December.11. 16:17:12 »
Üdv,

Beeee... nem lestem el, csak Spectrumon ugye minden feltétel kiértékelés értelmezett, nekem meg "érthetetlen"-t válaszolt az (a$="Q")-ra. Gondolta a fene, hogy ezt követően a "számos" feltételt hajlandó kiértékelni. Ezt kínlódtam az IP(X/20)-al, ami ugye 1, ha osztható, 0, ha nem.  EP BASIC-ben nem vagyok jártas, így még egy string kiírást is órákig kerestem a kézikönyvben, de meglett végül.

Amúgy pedig nincs semmi cselezés, simán van begépelve az utasítás a sorba. Csak hát a karakterszám korlát miatt ki kell hagyni mindent, amit csak lehet, vagyis nincs LET utasítás, sőt a "10000" memóriacím is beíráskor 1e4 formában gépelődött sokszor, mert az is adott 2 bonusz karaktert. A záró GOTO 5 is helyettesíthető a RUN-al, ami további 3 karakter.

Hiába, az "egysoros"-oknál minden számít :)

Pgyuri

34
Játékok / Re: Egysoros játék felhívás
« on: 2012.December.11. 15:42:20 »
Üdv,

Itt egy emberkét lehet mozgatni a képernyőn a belső joystick segítségével. Sokra nem jó, mert már semmi nem fér mellé, de legalább a képernyőről sem lehet kivinni, vagyis "bolondbiztos", ráadásul még inicializálja is magát. Csak épp nem játék :) bár ha kivesszük a letörlést, akkor rajzoló programot kapunk.

Pgyuri

35
Játékok / Re: Egysoros játék felhívás
« on: 2012.December.10. 12:46:29 »
Üdv,

A játékot csak egyszer lehet futtatni, mint az életben :)  Csak egy esély van leszállni.


Közben rájöttem, miért zavart össze a feltétel kiértékelés. A PRINT  (X=13)   működik, de a PRINT (A$="Q") már nem és persze utóbbival próbálkoztam először és mivel *** Not understood. , így el is vetettem használatát.

Pgyuri

36
Játékok / Re: Egysoros játék felhívás
« on: 2012.December.10. 12:18:32 »
Üdv,

Megvizsgálva az új szintaktikai lehetőségeket, elkészült a nehezített Lander-2 :)   Új leszállópálya, gravitációs vihar és leszállás-értékelés.

Pgyuri

37
Játékok / Re: Egysoros játék felhívás
« on: 2012.December.10. 10:56:46 »
Üdv,

Ez a kő/papír/olló nagyon jó !!!   Ezek szerint mégis lehet a feltétel kiértékelés eredményét használni, csak én voltam nagyon kezdő és valószínűleg más hiba miatt vetettem el...pedig akkor még lehet húzni a programon össze :)  Meg is fogom csinálni a Lander-2-t...    A 40000 helyett lehet 10000, majd kicserélem.

Lássuk meg, hogy lesz-e még program egysorosban, lehet publikálni itt, aztán még mindig visszatérhet a nyereményeső :)   Részemről nagyon megkínzott ez a feladat, adott vagy 3 álmatlan éjszakát. Az új elvekkel még lehet, hogy új babérokra török :)


A GOTO 5+x -el az a baj, hogy elfogadja, nem szól érte, de aztán mégse ugrik rendesen.

Pgyuri

38
Játékok / Re: Egysoros játék felhívás
« on: 2012.December.10. 10:02:39 »
Üdv,

A versenykiírás már törlésre került, az 1Kb-os kategóriának jobb lenne egy új témát indítani, ahová át kellene helyezni a nevezéseket és a hozzászólásokat.

Igazán nem hagyott nyugodni az egysoros dolog. Hosszú napok "szenvedései", rengeteg verzió, ötletelés után elkészült egy program(ka), amely LANDER-1 névre hallgat.

A feladat nagyon egyszerű, le kell szállni a Hold felszínére űrhajónkkal. A műveletet a "q" billentyűvel tudjuk szabályozni. Sikertelen leszállás esetén csak a STOP és a program újra betöltése segít, sikeres művelet esetén megkapjuk jutalmunkat.

A betöltés után elég egy ENTER-t nyomni. Ha el akarjuk kerülni a többszörös betöltést, akkor az 1 POKE 40000,0: POKE 40001,0:TEXT sor beírása segít ... bár ekkor már nem egysoros :)

A program "szépsége", hogy nem száll el és az egy sorba beírásnak is meg lett a maga rejtélye. Kíváncsi vagyok, sikerül-e valakinek áthelyeznie a leszállópályát egy kicsit balra vagy jobbra ... :)


Tapasztalataim:

Az Enterprise BASIC sok olyasmit nem tartalmaz, amely más BASIC nyelvjárásokban szabad volt - például feltétel kiértékelés (y=13) értékkel ellátása vagy a PRINT jobb összevonás (több AT alkalmazása). Az "egysoros" programozás bebizonyította, hogy az értelmező készítői nem készültek "elvont" programírásra, a "*** Statement not allowed after THEN." téves üzenet rendszeres, és bár elfogadta, de nem volt képes értelmezni a GOTO 5+x utasítást sem. Talán jobb lett volna, ha az 1 sor/1 utasítás elvét követték volna a struktúrált programozás lehetőségéhez.

Egyelőre nagyon szűkösek a keretek az egysoros programkészítésre, szerintem versenyen kívül publikáljunk.

Pgyuri

39
Játékok / Re: Egysoros játék felhívás
« on: 2012.December.08. 19:07:18 »
Üdv,

A PRINT "HELLO" ELSE PRINT "JOCO" esetén azért érdekes, hogy elválasztójel nélkül akarja kiírni az ELSE változó értékét....hmmm....alaposan összekever engem, mint kezdőt :)   A struktúrált programozást valóban jól támogatja, viszont most szomorúan konstatálom, hogy épp e miatt zsákutca a kezdeményezés.

Amennyire spectrumos "egysoros" tapasztalataim átgondolom, itt Enterprise-on mindenképpen 5 sorra lenne minimum szükség:

10 inicializálás
20 ciklus szervezés
30 program
40 ciklus zárás
50 záró eredmények

Itt a fő gond az inicializálás korlátozhatatlansága kiírás szintjén, így viszont már semmi értelme a kihívásnak, mert maga a program semmilyen különlegességet nem mutat fel, ami teljesen egyedivé tehetné magát a gépen.

Nem szégyen belátni, vesztettem az Enterprise-al szemben :)  sok : 1  oda

*** KIÍRÁS TÖRÖLVE ***

Pgyuri

40
Játékok / Re: Egysoros játék felhívás
« on: 2012.December.08. 18:32:45 »
Üdv,

Ajaj csupa olyasmibe sikerül botlani, amelyre a BASIC leírás készítői nem is gondoltak, csupa "mókás" hibaüzenet jelenik meg minden utasítás körül, amint egy sorba akarnak kerülni egymással.

A módosított kiírással még egy probléma van, mégpedig a szükséges első alkalommal történő inicializálás. Ehhez a kikerült ciklus-szervezés miatt kellett volna egy IF, ami szintén nem fogad el több utasítást a THEN után, az ELSE ága pedig még meglepőbb eredményt ad (egy példa, még nem egysoros: 10 LET X=1  20 IF X=1 THEN PRINT "HELLO" ELSE PRINT "JOCO" nekem fura üzenetet ad futtatáskor).

és itt be kell látni, hogy ha még az inicializálást is engedjük az adott soron kívülre kerülni, akkor már értelmét veszti az egész dolog.

Még töprengek, kínál-e kerülő megoldást a rendszer, de ha nem, akkor ez egy rendkívül rövid életű verseny felhívás volt :)

Pgyuri

41
Játékok / Re: Egysoros játék felhívás
« on: 2012.December.08. 17:58:33 »
Üdv,

Mint "versenyző", neki is kezdtem az Enterprise BASIC tanulásának, amely tulajdonképpen elég érthető és átlátható rendszer. Ezzel kapcsolatban módosítani kell a kiírást, mert sajnos egy alapvető probléma felmerült a feladat megoldásához, mégpedig a visszacsatolás lehetősége. Neumann elvei alapján a programnak képesnek kell lennie visszalépésre, amely az IS szigorú elvei szerint BASIC programsoron belül csak GOTO-val oldható meg, ez viszont megoldhatatlanná tesz minden játékprogramot, csak primitív, egyszeri futású programok készítésére nyújt lehetőséget.

Módosítás:

A program lényege marad az "egy sorban megvalósítás", de elé elhelyezhető ciklusszervező utasítás, illetve annak lezáró utasítása zárja a programot.

Reagálva a felmerült kérdésekre:

* Spectrumon a bevitel határa egy képernyő - 2 sornyi karakter (704 karakter), amelyben korlátlan számú utasítás lehet, a határ karakterszámban van. Bevitelkor a határ átlépést búgó hanggal jelzi a rendszer. Enterprise-on a bevitel határa Zozo által leírt korlát, ami nem sok, de talán nem is kevés.

* Program írható IF nélkül, még EP-n is, bár valóban kell trükközni, talán jobban is, mint Spectrumon, ahol szabadabb a feltétel elemzés.

* Az 1K-s BASIC program lett volna a következő felhívás (info esetén 1024-nél nem lehet több a programméret)...

Ez a felhívás nem verseny a Spectrummal szemben, hanem egy kis agytorna.

Pgyuri

42
Játékok / Egysoros játék felhívás
« on: 2012.December.07. 23:37:53 »
Üdv,

A mai (december 7-i) klubnapon előjött egy téma, amely kicsit megmozgatta a fantáziánk és az lett a vége, hogy ki is írnék egy versenyfelhívást.

Feladat:

1 soros BASIC játékprogram készítés.

Szabályok:

A program kizárólag BASIC program lehet, egyetlen számozott programsorból állhat, gépi kódú programot nem tartalmazhat és nem is hívhat. A gép bekapcsolása és elindulása után semmilyen további előkészület nem végezhető, a program begépelése után azonnal RUN-al kell indítani, bármilyen manipuláció kizáró ok.

Határidő:

Tulajdonképpen az lenne a jó, ha nem lenne, hanem minél több érdekes megoldás készülne, de hogy értelme is legyen a felhívásnak, a bemutatás/elküldés határideje legyen a februári klubnap, vagyis 2013. február 7. csütörtök, 15.00 óra.

Értékelés:

A legszínvonalasabb, legjobb megjelenésű, legötletesebb játékot a klubnapon szavazással választjuk ki.

Nyeremény:

A győztes választhat egy EP64 vagy EP128 ...... feliratú ajándékcsomag közül, melyben meglepetés várja, amely remélhetőleg tetszeni fog neki.


Mivel saját magam is szerenék elindulni a versenyen - bár Enterprise BASIC ismereteim jelenleg egyenlőek a nullával - így a beküldés módjáról még egyeztetek és később írok.

Ennek a programírásnak Spectrumon komoly hagyományai vannak, de lehet, hogy mindez Enterprise-on nem lesz lehetséges, bár a programozók mindig megtalálják a lehetetlen teljesítését. Reméljük lesz megoldás!

Byte-ra fel, Enterprise harcosok!

Pgyuri

43
Játékok / Re: Eggs of Death
« on: 2012.November.23. 15:00:46 »
Üdv,

Bahhh, minő amatőrnek néztél Zozo :)   Igen, a menüből indítottam a kiválasztott image TAP file-t, amikor is a számláló 0:00:00-ra állt, majd a PLAY után még egy P is elé került, de a számláló csak bénultan állt.

Gondoltam végre egyszer betöltök egy programot úgy szabályosan, de nem sikerült, pedig nem is "trollkodtam".

Pgyuri

44
Játékok / Re: Eggs of Death
« on: 2012.November.23. 12:43:32 »
Üdv,

Valamiért az emulátorban sem a Wav-ot, sem a TAP-ot nem sikerül betölteni. Mindegy, hogy START vagy LOAD után választom ki a file-t, amikor azt mondom neki, hogy induljon a magnó, nem csinál semmit, a felső sarokban áll a számláló, pedig még arra is figyeltem, hogy a munkakönyvtárban legyen (pedig ezt el szoktam felejteni).

Így megnézni nem tudtam, miről lenne szó, de ha érdekes a feladat, akkor megoldjuk, mondjuk egy klubnap keretében ...

Pgyuri

45
Speccyalista Nap / Re: Speccyalista nap 2012
« on: 2012.November.13. 12:05:05 »
Üdv,

Nagyon köszönjük a lelkes Enterprise csapatnak, hogy eljöttek a rendezvényre! Valóban, lassacskán már hagyománnyá válik találkozásunk, reméljük továbbra is így megy tovább, sőt .... de erről még korai beszélnem, mindenesetre nagy terveim vannak :)

A rendezvényről nem írnék összefoglalót külön, mert  majd egyben lesz valami írás róla, de kitérnék azokra a részekre, amelyek Titeket (engem is beleértve minket) érintettek.

A gyülekezés kellemesen kezdődött, Povi romantikus 601-essel érkezése után (anno nekünk is ilyen volt, csak nem kombi) parkolóhely foglalóként fogadhattam Lacikát és Zozo-t és azonnal megérezhettem az Enterprise felé irányuló hatalmas szívüket, mert nem segíthettem bevinni egy gépet se (tudvalevő el ne ejtsem :)), de csomagtartó lezárásra alkalmassá lettem minősítve. Bent külön asztalok fogadták az Enterprise számítógépeket, amelyeken hamar berendezkedtetek és utána már töltődtek is be a programok - valamiért minden évben az International Karate kerül be elsőként, ennek vajh mi lehet az oka ?

Innentől fogalmam sincs mi zajlott, mert elindul a szokásos káosz, vagyis pörögni kezdtek a programok. Előadóból nem volt hiány, kicsit talán sok is volt, de talán tudtak érdekeset mondani mindenki számára, Kiss Donát, Szenttornyai László, Haberland Jenő minden bizonnyal, de Ferenczi Imre is kedvesen beszélt régi dolgokról, a rádiós programsugárzásról.

Közben jutott idő megismerni mindenkit az Enterprise Csapatból. Povi, Zozo, Lacika már régóta, de geco és Kapitány urakhoz még nem volt szerencsém, azonban nagyon örülök, hogy megismerhettem őket is személyesen. A vége közelében érkezett Moldani is a szokásos jókedvével, így lett teljes a létszám. Ezután következhetett Hpeter barátommal közösen nagyon várt pillanat, amikor egy Centrum áruházból érkező gépet a kezünk közé kaphattunk és bonthattuk ki, üzemelhettünk be úgy, mintha apu csak ma vette volna (hála Lacikának). Kézikönyvet bújtunk, rácsodálkoztunk, próbálgattuk - ahogy Kapitány a nap fénypontjaként fogalmazta: "trollkodtunk" - ezzel a csodamasinával. Igen, ez nekem is új volt, mert attól, hogy Zozoval már volt közös próbálkozásunk, magában a BASIC-ben odáig se jutottam el, hogy LOAD, de Hpeter barátom is csak ámuldozva pötyögött rajta. Lacika időnként, mint okos szomszédfiú, bele-bele kontárkodott ügyetlenkedésünkbe, de különben még ma is csak ott ülnénk az első német nyelvű hibaüzenet előtt. Végül aztán sikerült pár dolgot begépelni, bár ez a text és graphics mód számomra örök idegen marad. Mindenesetre biztos, hogy lesz folytatása az ismerkedésnek, legközelebb már saját programmal fogunk készülni, amelyet megpróbálunk élőben elgépelni.

Ennél többet most nem írok, mert bár sorolhatnám még a hálózatos összekapcsolást (ebből kimaradtam sajnos), gecoval történt beszélgetgetésünket a programátírásról vagy említhetném a "Gyerekkori lelki törések bemutatása az Enterprise játékvilágon keresztül" vitapontot, de ezt vagy más írja meg vagy maradjon meg.

Visszatérve a találkozásra jóleső érzés volt és a "nagy terveim" remélhetően hamarosan realizálódnak és akkor az Enterprise csapat is hatalmas erőre kaphat!

Köszönet mindenért!

Pgyuri

Pages: 1 2 [3] 4 5 6 7 8