Fontos klub információ
Important club information
Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Pgyuri

Pages: 1 [2] 3 4 5 6 7 8
16
Illesztések / Re: IDE kártya
« on: 2013.May.07. 11:27:06 »
Üdv Moldani!

Nem szeretném ezt a szép hardver témát széttördelni, de mivel egyelőre nem tudom, mi lesz klub-ügyben és nem akarlak váratni, íme (jelöld ki az olvasáshoz):


- Honnan tudni, hogy a titkárnő játszott a számítógéppel ?
- Rúzsos a joystick.


No aztán itt egyből beugrott az Enterprise ... és jött a reklám ... nem a méret a lényeg ... innentől végem, elástam magam.


Mostantól csak a témához szabad szólni :)

Pgyuri

17
Illesztések / Re: IDE kártya
« on: 2013.May.04. 20:57:52 »
Upsz, egy régi számítógépes vicc jutott eszembe Moldani írásából :) :)  csak nem merem leírni, nehogy aztán megharagudjon rám ...

Így kezdődött...  "Honnan tudni, hogy a titkárnő játszott a számítógéppel ?"   Na aztán ennek nem lenne vége az Enterprise esetén :D

Bocsánat

Pgyuri

18
Történelem / Re: Mire gondolhattak az EP tervezői?
« on: 2013.April.05. 21:58:06 »
Üdv,

Elnézést kérek mindenkitől, éreztem én, hogy jobb lett volna, ha klubbon belül tartom a véleményem és gondolatom, mert sikerült lefejelni egy méhkast :)

Arra mindenesetre jó volt, hogy számos érdekes meglátást és véleményt olvastam, kár, hogy ezeket nem klubnapon vagy éves rendezvényeken vitatjuk meg, hanem így írásban, ahol nehéz jól érvelni.

Továbbra is érzem a koncepciótlan fejlesztést, de elképzelhető, hogy itt bizony a mérnökök, főleg Nick a felelős az egészért. Mire alapozom állításom ?

Annyira nem tartok bolondnak egyetlen befektetőt se, hogy úgy tegyen össze sok pénzt, hogy körül se nézzen a piacon. Vagyis valószínűleg megtették és látták a ZX81, Spectrum, C16, C64 gépeket.

Elgondolkoztak....valóban célozhattak a piacra, ahogy Zozo mutatja a CPC-n keresztül, vagyis hogy tarolhattak is volna egy hatalmasat. Itt jön a képbe a felelős mérnökök szerepe.

Ha odaállsz egy mérnök elé, akkor vagy letagadja, hogy meg lehet valósítni a feladatot az adott idő alatt vagy bevállal eszetlenül mindent. Utóbbi történhetett Nick esetében. Csodákat ígért, saját hangzást, hatalmas felbontást, gyors, ezerszínű grafikát, mindezt rövid határidővel, majd amikor már dolgozott rajta, jöttek a buktatók sorra, csúszott-csúszott, kompromisszumokat kötött és így maga a gép is kompromisszumokra kényszerült. A történetet talán innen már ismerjük Zozo írásaiból.

Ez persze nem menti a többi tervezőt sem a felelősség alól, vagyis a billentyűzet terén, de főleg a játék figyelmen kívül hagyása volt a szarvashiba. Ez pedig egyértelműen látszott már 1982-ben, mert a két másik gép megjelenése szinte azonnal robbantotta a szoftver piacot.

Mindegy, nem kell szomorkodni azon, hogy nem minden esetben találják el a megfelelő egyensúlyt a számítógépen belül.

A Spectrumnak ez sikerült egész jó (leszámítva a képernyő felépítésből és a hangkiadásból adódó hatalmas nehézséget), a C64 is jól összehozta a belső egyensúlyt a processzor számítási sebessége és a hardver segítők között.

lgb-nek a Plus 4-eshez:
A Commodore történetben egyértelműen szerepel, hogy a gépet a Spectrum ellen csinálták. Megjelenésre hasonló, csak minőségibbnek látszó termék, olcsó, ráadásul a beépített dolgok is látszólag sokat kínálnak. Próba volt, nem jött be, de ettől nem mentek csődbe.

Pgyuri

19
Történelem / Re: Mire gondolhattak az EP tervezői?
« on: 2013.April.05. 15:44:00 »
Üdv,

Ha már le lettünk választva, akkor érvelhetünk is :)

Abban teljesen egyetértünk, hogy az Enterprise a maga nemében zseniális és egyben pocsék tervezésű gép.

Azzal viszont nem értek egyet, hogy utólag lennék okos :)  Az Enterprise elkészítésének ötlete, terve, gondolata a Spectrum és a C64 megjelenése (1982), sőt a játéktermi gépek hódítása után kövekezett, vagyis teljesen egyértelmű, hogy azok mutatták a JELEN-t és ahhoz képest tervezhettek volna, de nem tették, sőt annyira nem vették a fáradtságot, hogy megnézzék és kimazsolázzák ezekből a jót és beépítsék magukba.

Kicsit olyan lehetett, amikor Nick bácsi nekiállt a chip-jének, hogy ígérhetett mindent, hogy majd megcsinálja, sima ügy. Aztán nem lett olyan.


Részenként:

Processzor és felbontás:  Még a játéktermi csodákban is több processzor dolgozik, sőt a képernyőn mozgásokat speciális hardver eszközök segítik. Enterprise-on semmi.

Képernyő: lásd előbb.

Hang:  SID, AY szerintem később jött egy picit, addigra már kínlódhatott a sajáttal.

Billentyű: Spectrum vacak fóliája

Joystick:  Játékra még a QuickShot 2 is gyenge volt.


Pgyuri

20
Történelem / Re: Mire gondolhattak az EP tervezői?
« on: 2013.April.05. 12:45:58 »
Üdv,

Egy szóval nem *****-oztam le, sőt mindig tisztelettel beszélek róla és figyelemmel fordulok hozzá. A helyét és a múltját kutatom, mert számomra az a lényeg és a kíváncsiságom visz előre. Ezért is örültem Zozo történelmi összefoglalásának.

Pgyuri

21
Történelem / Mire gondolhattak az EP tervezői?
« on: 2013.April.05. 11:44:57 »
2013. áprilisi klubnapon előjött sokminden, majd egy admin leválasztott egy részt ide:

Mégis részletesebben a témához :)

Kezdem a végével:

Nekem az az érzésem, hogy ezt a számítógépet úgy tervezték, hogy nem volt kész koncepciójuk az egészről, átgondolatlanul belevágtak és utána úgy dolgoztak rajta a szakemberek, mintha nem is akartak volna tudni a másik munkájáról.

Bizonyítékok:

1; A képfelbontáshoz, memóriához alulméretezett sebességű Z80 processzor. Ezzel a 4 Mhz-es sebességgel egyszerűen nem lehet elfogadható sebességgel mozgatni adatokat a memóriában. Egyértelmű rossz választás. Tudom, akartak nagyobbat bele, de akkor meg arra kellett volna mindent tervezni.

2; A képernyő felépítése, működése

Maga az LPT kitalálása és bevezetése zseniálisnak is nevezhető lenne, ha épp pont a legfontosabb szempontot nem hagyta volna figyelmen kívül:

1983-ra bizonyítva volt, hogy a játékok túlnyomó része a gyors vízsszintes, horizontális scroll-t követeli meg, amelyre ez a rendszer nem kínált megoldást.

Miért volt jó valamit úgy hirdetni (utalva Zozo cikkeire is), hogy a számítógép a létező összes 8 bites gép képernyőjét képes emulálni ?  Mit ér a kép önmagában ? Semmit. Povi említette, hogy ezzel a géppel lehet a legtöbb 8 bites gépet emulálni. Ez azért ügyvédi szóhasználattal csúsztatás, mert egyiket sem képes, csak nagyon részeiben. Olyan, mintha a C64-es Spectrum BASIC szimulátort (szándékosan nem emulátort írtam) is annak minősítenénk.

A képernyőnél más gépekre utalás mintha ezt a célt is akarhatta volna szolgálni a reklámon kívül, de ezt csak átgondolatlanul írhatta egy hozzá nem értő.

3; Hangkezelés

Ez is - utalva endi hozzászólására - az átgondolatlanságot mutatja. Valóban minek egy szinte egyező hangrendszer "újrafeltalálása" ? Tényleg ilyen fontos tényező volt ez vagy csak a tervező szakmai szórakozását élte ki rajta ?

4; Billentyűzet

Ha az ár kérdése volt a lényeg, akkor jó a választás, de akkor is tudhatták volna, hogy ezzel nem lesz képes a gép professzionális, irodai, vállalati géppé kinőni magát, mert arra egyszerűen nem alkalmas. Ezt maga a Spectrum bizonyította be, csak oda kellett volna kukkantani. A C64 a maga szerintem rendesen elszúrt billentyűzetével - bár mindenki dícséri a gombjait, de nekem volt szerencsém adatrögzítőként rengeteg nyári munkát végezni vele és pont a gép magassága miatt kényelmetlen a rajta gépelés - simán megggyőzte a cégeket tartósságával.

5; Belső joystick

Erre aztán végleg az a gondolatom, hogy valakinek épp elgurult a gyógyszere, mikor erre gondolt. Újításnak tervezte vagy csak viccnek ?  Zozo ugyan győzködött róla, hogy ezzel ezerszer kényelmesebb a szerkesztés, de lássuk be, hogy nem ez vezette a tervező kezét. De akkor mi ? Mert hogy a gyerekek számára egy gyorsan tönkretehető alkatrész lett, az biztos, de legalább akkor leválasztotta volna a teljes fóliáról egy különre, hogy gyorsan és olcsón lehessen cserélni. De nem ezt tette, mint akit semmi se érdekel. Tény, hogy ezidőtájt még hatalmas szerencsétlenkedés zajlott a vezérlőnyilakkal - lásd C64 shift-es megoldása, Spectrumról ne is beszéljünk, de a többiek is bőven bénáztak az elhelyezéssel - de ettől még egy ilyen pici kilógó "kuki" abszolút nem volt jó döntés. Ha ezzel akarta egyedivé tenni a gépet, akkor ezt egy marketingesnek illett volna azonnal lehúzni.


Az, hogy ez a gép ezektől még zseniális lett, az köszönhető Bruce-nak, meg az IS-BASIC fejlesztőinek, aztán a lemezkezelés kidolgozóinak, mert ezek tették
olyanná a gépet, hogy manapság öröm vele bármit is csinálni. Az, hogy a gépet ki vagy kik és mire szánták, rejtély marad addig, amíg elő nem kerül egy "szent grál", mint például a Primo esetében:


http://primo.homeserver.hu/html/primoroltalalkozo.html   (lásd kép közepén 4 zöld prezentációs szöveg)

Ez egyértelműen mutatja, hogy mi miért volt.


De lehet példa a Spectrum is, ahol a cél a hihetetlenül olcsó ár volt gagyi alkatrészekkel, vagy a Commodore 64, amely hardverével, belső felépítésével egyértelműen a játékgéppé válást tűzte ki célul.

Az Enterprise esetén lehet, hogy jobb, ha sose derül ki :)

Játékgépnek ?   Előtte már bőven volt példa JÓ, játékra alkalmas 8 bites gépekre. Tanulni, átvenni kellett volna sprite-ot, layout-ot, scroll-t, stb.

Vállalati munkagépnek ?  Bah, ha még nem lenne a billentyűzet ilyen problémás, akkor meg minek kellett kínlódni a képfelbontással annyit.

Grafikai munkáknak ?  Még a felbontás alá is támasztaná, de a processzor már gyenge és hát a képfeldolgozást sem épp támogatta.

Otthoni "mire is" gépnek ?  Otthon játék zajlott főleg, arra volt más, a kényelmesebb konzolok. Receptek tárolásához meg ágyúval verébre.

Tanulási gépnek ?  Na, egész jó lenne, de ez azért elég szűk piac, erre gépet tervezni nem épp jó ötlet.


És ne kövezzetek meg, mert talán én vagyok köztetek az egyetlen, aki ezzel a géppel nem találkozott a hőskorban, ráadásul ízig-vérig Spectrum rajongó, de mégis érdeklődéssel, kíváncsisággal, nyomozással, töprengéssel állok hozzá :)És ettől még szeretem ezt a gépet, bár sokat nyom a spectrumalizációja is ebben :)

Pgyuri

22
Egyéb témák / Re: Mi van a régi EP-s arcokkal? :)
« on: 2013.January.18. 10:04:02 »
Üdv,

Az elmúlt éjszakáimban - bár más okokból vezérelve - de régi újságokat böngésztem, amelyben feltűnt egy név, aki valószínűleg meghatározó személyisége volt az Enterprise életnek, mert több cikket is írt nem programozási témákban és egy klub szervezője is volt, amely úgy tűnik az újságokból, éveken át rendszeresen üzemelt.

Romvári Gábor neve merült fel, mellékelek egy cikket és egy hirdetést (utóbbi szinte minden számban benne volt).

Nem találtam vele kapcsolatban semmit itt a fórumon, de kíváncsi lennék, ő hogy élte meg azt a korszakot.

Pgyuri

23
Konvertálás / Re: Traffic
« on: 2013.January.10. 16:47:23 »
Üdv,

No meg van. Alig 20 év távlatából, számos magazin milliónyi oldalának áttúrása után:

Pgyuri

24
Programozás / Re: BASIC
« on: 2012.December.15. 19:50:59 »
Üdv,

No, megbutam negyedikes matematikából :)  Tényleg XCIX-ként kell írni, kicsit összekevertem magam. Szép baleset :)

Pgyuri

25
Programozás / Re: BASIC
« on: 2012.December.15. 17:24:40 »
Quote from: ... Wikin pedig említik az IC (99) alakot....
Szerintem római számmal a 99-et IC-ként kell írni vagyis ez teljesen normálisnak tűnik. L-el és X-el nem lehetne leírni szabályosan.

Ahogy Obelix mondja: "Hülyék ezek a rómaiak!"  :)

Azért tanítsd meg a programodnak a régies 4-est.

Pgyuri

26
Programozás / Re: BASIC
« on: 2012.December.15. 14:36:56 »
Üdv,

"Egysoros"-ba sajnos nem fog beférni, de a feladatot teljesíti.  Érdekesség a római számokhoz kapcsolódva, hogy mutatós karórákon a 4-et nem a megfelelő IV jelöléssel, hanem IIII-el jelölik. Most vagy az első órásmester volt tudatlan vagy talán a fejjel lefelé írt római négyes valamiért nem volt megfelelő, ki tudja :)

Pgyuri

27
Játékok / Re: Airwolf
« on: 2012.December.14. 12:14:27 »
Üdv,

Dönthetsz:  Akarod tudni rá most a választ vagy vársz türelmesen még 2-3 évet ?   Gondold át és válassz!

(következmények:  "MOST" esetén segítesz rajtam, mert többet nem fogok foglalkozni vele, "KÉSŐBB" esetén türelemmel kell várnod és van esély a ...)

Pgyuri

28
Játékok / Re: Airwolf
« on: 2012.December.14. 11:49:29 »
Üdv,

Egyetértek, a játék első ránézésre vonzó. Már maga a helikopter is érdekesnek látszik és a visszaszámláló óra (ami hibás) sem azt mutatja, hogy esélytelenek lennénk a teljesítésre, vagyis gyors és élvezetes sikerrel kecsegtet.

Az újságíró soha nem mélyül el a program használatában és az Airwolf-ot az mentette meg a hatalmas blamázstól, hogy nemigen volt sajtó, ami foglalkozott volna a játékkal. Amiről meg a nyilvánosság nem tud, az nincs is, tehát a játék tökéletes, hibátlan, egyszerűen fantasztikus és megéri megvenni.

Kár, hogy nagyon lassan haladok vele :( Sajnos nem kis terveket szőttem hozzá és nagyon nem szeretnék citrom díjas lenni. Remélem lesz még idő, amikor arról beszélgetünk, hogy mi is lehet a vége ...

Pgyuri

29
Játékok / Re: Eggs of Death
« on: 2012.December.13. 14:46:50 »
Bahhhhh, nem is tudtam, hogy dolgozom rajta :)  ..... ööööö, nem említetted a klubnapon ......

Szívesen foglalkozom vele, már csak Szenttornyai úr iránti tiszteletből is, de ahhoz tudod Zozo, hogy szükségem van valamiféle forrásra. Ráadásul ezer éve nem használtam az ep128 debuggerét, megint újra kell tanulnom, bár kód-optimalizáláshoz szükségtelen.

Mindig érdekesek a külön megírt programrészek, hamar kiderül, hány programozó dolgozott egymástól függetlenül. Anno Spectrumon is volt szerencsém ilyen programhoz, mókás volt figyelni, mi mindent írtak meg kétszer, háromszor.

Pgyuri

30
Játékok / Re: Enterball
« on: 2012.December.13. 13:15:50 »
Tisztelt Bíróság!

Kérem korábbi hozzászólásom figyelmen kívül hagyását, hirtelen felindulásból történt :)


Komolyra fordítva a szót, valóban siralmas a mai játékok szintje, nehézsége, erről Szenttornyai Lászlóval is beszélgettem pár szót előadás szünetben. Azonban pont ezért nem szeretem az örökélet bevitel könnyű választását, mert nagyon hamar átteszi az embert arra az oldalra, hogy ne kínlódjon valamivel 5 percnél tovább.

Sajnos magam ellen is tudok érvelni pro/kontra :)

Az említett Jet Set Willy játékban tárgyakat kell felszedegetni, számszerint 83-at, amiből programhiba miatt 79 lehetséges. Gyermekként elképzelhetetlennek tűnt, hogy teljesíthető lenne a feladat a kiindulási 8 élettel, bár tény, hogy hónapokon át próbálkoztunk folyamatosan, de a távoli képernyőkre eljutni is nehéz volt, nem még ott gyűjtögetni is. Az örökélet - és a hibajavító POKE-ok - segítettek abban, hogy átélhettem a végigjátszás örömét, láthattam a végét, de az is tény, hogy ez még így is nagy kihívás volt, mert könnyen lehetett örökhalál állapotába kerülni, tehát ügyeskedni kellett.
Felnőttként a myspeccy versengés során éreztem kihívásnak a játékot és mivel ott nem lehetett POKE-olni, így meg kellett tanulnom játszani vele és bebizonyította a programozó számomra, hogy bizony végigjátszható játékot tervezett, csak hamar feladtam anno. Az újabb majdnem végigjátszás (mivel hibajavító POKE nélkül nem lehet) ismét nagy örömet adott.

Ez legyen az örökélet melletti és egyből az elleni érv is :)

Az Enterball nem tartozik az örökélet nélkül teljesíthető játék kategóriájába, mivel túl sok a véletlen benne. Ha a program készítői csak 3 napig tesztelték volna játékukat, akkor nem csak a Zozo által felderített hibákat javították volna, hanem a játékot is átkalibrálták volna élvezhetőbbé. De hát sajnos nem ez volt a céljuk. Kár.

Pgyuri

Pages: 1 [2] 3 4 5 6 7 8