Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Jubatian

Pages: [1] 2
1
Kijelző / Re: NICK
« on: 2011.March.31. 21:52:00 »
A program indítása egy kalibrációval egy fehér kerettel  kurzorral majd enter-rel fixálni és utána indulna a program néhány 100 bájt az egész.
Jaja, és utána, ha szûkös a RAM, el is dobhatod azt a néhány 100 bájtot :D Bár az egy kicsit trükkösebb, ha valami hires módot akarsz pontosan elhelyezni, hiszen 2 byte-os csoportokban fogja csak arrább tenni azt a NICK, tehát ez a kép kiosztásában is igényel némi meggondolást (Amit tervezek, abba viszont ez még éppen hogy belefér).

Kicsit szórakoztam azzal a palettával, hát gondolom, közismert, valami ilyesmi akkor érzésem szerint (A kékre a 0 2 5 7 bontással). Onnan középtájról szerintem egész korrekt FIXBIAS-ok szedhetõek fel, se túl sötét, se túl világos, az alsó 8 helyre felvett színeket jól ki lehet velük egészíteni.

2
Kijelző / Re: NICK
« on: 2011.March.31. 20:24:52 »
TV gyártótól függ feltünteti vagy sem, használd a tükör trükköt.
-- gondolsz arra, hogy belebújok hátulról, aztán tükörben nézem, mi történik elõl? :D (Háát, fiatal vagyok én ehhez, de gyerekként még láttam TV szerelõt)

Én úgy látom, bár ezt több TV-n is ellenõrizni kellene, hogy a normál 11/51, illetve 10/52 margókkal kissé balra van eltolódva a kép.
Az én TV-m szerint is! Nálam a két oszlopnyi hely a negyvenhez képest a jobb oldalt van, a normál EP kép éppen súrolja a bal kávát. Akkor gondolom ilyen 336x256 méret elférésére lehet számítani, de ekkor illik a felhasználónak lehetõséget adni a kép kalibrálására (Hová tegye a NICK?), meg a jó régi TV-k miatt a létfontosságú információkat nem a sarkokba rakni.

RF/kompozit/S-Video kimenetet használva valójában nem lineáris a kék szint, hanem a gép 3 bitesre konvertálja, és 0,2,5,7 lesz; ezért a 38h és C7h szín elvileg teljesen szürke, és nem "szines" árnyalatú, mint az emulátoron. Az RGB kimenet külön, (valószínûleg nem túl pontos) ellenállásokkal megvalósított D/A átalakítót használ.
Ühüm, szóval akkor a kékre általában a 0x00, 0x49, 0xB6, 0xFF sor illene inkább, ha PC-n akarok hozzá rajzolni. Hát na, az is igaz, hogy a TV-n ennyi eltérés vagy látszik, vagy nem (Ugye felrajzoltam némi palettát, aztán meredtem a TV-re, de nem tûnt fel)... Rajzolásnál persze azért számít.

3
Kijelző / Re: NICK
« on: 2011.March.31. 17:50:57 »
Ehhez nem kell méregetni, elég elolvasni egy NICK leírást :-)
Mivel 8 bitet elég nehéz egyenlõ arányban három felé osztani, így jött ki, hogy a piros és zöld 3 bites, a kék 2 bites.

Huh, hát nem is ezen lamentáltam, hanem azon, hogy vajon úgy döntöttek-e, hogy tiszta fehér nem lesz, és akkor a magas helyiértékek azonos szinteket kódolnak, vagy ezek szerint akkor ennél :) Az elõbbi azért kerülgetett, mert sok régi gép palettája ilyen (Gondolok itt a régi PC digitális monitorra a 64 szín-lehetõséggel). Na, de ez jobban is tetszik nekem, szerintem érdekesebb a színválaszték így, meg úgy nézegetve van pár egész használható FIXBIAS csoport 16 színû módokhoz. Valamivel lágyabbnak, természetesebbnek tûnnek ezek a színek nekem, mint mondjuk az említett EGA paletta.

Ferro73: TV - szóval akkor --benne-- a TV-ben? Elõl nekem nincs ilyesmi rajta, valami ITT Ideal Color. Asszem a hátuján talán akad típus, de az szinte biztos, hogy adatlap nincs hozzá (Nem leltem a neten - döglött távirányítója miatt vadásztam sokat, mert "Csend" gomb sincs elõl rajta, így meg az EP-vel van némi alap háttérzaj a hangerõszabályzás ellenére is. Ebbõl fúrás lesz meg kapcsoló, na mindegy). Esetleg akad valami általánosabb ismertetõjegye az erre szolgáló potméternek (?).

Igazság, hogy nem annyira azért kellene, mert valami nálam kinn lenne a képbõl, hanem mert én szeretnék rá programozni :) - hogy mennyire szabad elszaladni a függõleges oszlopok számával, hogy úgy általában feltérjen egy TV képére.

4
Kijelző / Re: NICK
« on: 2011.March.30. 21:41:34 »
Paletta.

Egy furcsa dolog csapott a fejembe ahogy elkezdtem itt szórakozni a Nick grafikus képességeivel. Mi is az EP 256 színû palettája? Lett egy sanda gyanúm, amelyet egy gyors BASIC programmal a TV-n úgy látom, be is igazoltam (Természetesen igazi géprõl :) ). Már ha jól látom, amit ott látok. Ez pedig az, hogy a kék szintjei nem egyeznek a piros és zöld szintekkel. Azaz ha PC-n akarom kihelyettesíteni, akkor:

Piros és zöld szintek: 0x00, 0x24, 0x49, 0x6D, 0x92, 0xB6, 0xDB, 0xFF
Kék szintek: 0x00, 0x55, 0xAA, 0xFF

Amit a TV-n most látok, az meg valahogy nagyon passzol ehhez a feltevéshez. Egyik érdekes következménye ennek, hogy a "tiszta" szürkeárnyalatok hiányoznak. Van fekete meg fehér, közötte "igazi" szürke nincs. Nekem amúgy jobban tetszik ez a paletta, mintha úgy lenne, hogy legyen, na, persze a TV-s megállapítás is elég szubjektív valami tud lenni (Valami 90-es évek eleji kis színes TV-rõl van szó). Így lenne ez, vagy valahogy máshogy? (Volt valaki elvetemült, aki jelszinteket méricskélt valahol már?).

Másik dolog, ami piszkál, hogy általában mekkora is az a képterület? Az én TV-m pofájára úgy látom, éppen hogy csak feltér a 42 oszlop, na, máshol is lehet legalább erre számítani? (Remélem, csak az én "látóköröm" ilyen szûk). A függõleges sorszámmal gondolom, a PAL szabvány miatt kevesebb a gond.

5
Programozás / Re: ASM EP-n - hogyan kezdjem?
« on: 2011.March.24. 17:27:28 »
Ejha! Szép kis bevezetõ, köszönöm! Na, és úgy látom, akkor a Linuxom alatt se lesz nyûg a dolog, assembler, kazetta - emulátor (MrPrise - TAPir), aztán az audiokábelen már csoroghat is át a próba az asztal túlvégére, az EP hátujába! :) Háát, ha már van gép, szerintem nem fogok én emulálni, bár nem tudom. Már hozzászoktam, hogy nincsenek debuggereim, csak amit én lapátolok a kódba. Lényeg: Indulhat a játék! Köszi a segítséget!

6
Programozás / ASM EP-n - hogyan kezdjem?
« on: 2011.March.22. 22:39:21 »
Üdv!

Kis segedelmet szeretnék kérni abban, hogyan tudnám az EP-t Assemblerben programozni? Azaz konkrétan abban, mi is kellene ahhoz, hogy egy ilyen ASM program elinduljon pl. BASIC alól betöltés és futtatásra. C64-en ezt úgy oldottam meg, hogy valahonnan kihalásztam, mi is van a .prg fájlokban, aztán írtam egy stub-ot (Egy SYS ugrás az utána következõ ASM elsõ utasítására), amit a fordítóval generált bináris elejére applikálok. Valami ilyesmihez szeretnék EP-vel is eljutni. Hol kellene ugyan nézelõdnöm? Esetleg itt ez azért bonyolultabb lenne, hogy az EXOS-al is jóban legyek? Hát na, a BASIC-et annyira nem szeretem, bár próbálgattam azért :)

Esetleg így a technikaiakról akad ez-az? Játékok szervezése például? Arra gondolok, hogy hogyan alakulnak az alap gép-specifikus dolgok, például akár a játékok mondjuk miért olyan fájlokra vannak lebontva, amilyenekre (Ennek az egy-egy szegmensbe szánt binárisnak az lenne a szerepe, hogy az indító .com majd bepakolná õket egyenként betöltéskor? Momentán a Wriggler van elõttem). Vagy csak én nem nézelõdnék a dolog után jó helyen, pedig ott az orrom elõtt...

Köszi a segítséget!

7
Karbantartás, javítás / Re: Magnó karbantartása
« on: 2011.January.30. 13:53:28 »
Bah, korai volt az öröm... Rövid programok felvétele, visszatöltése megy, de pl. Wriggler-t már nem sikerült.

Drasztikusabb mérõapparátushoz folyamodtam. Oszcilloszkóp sajnos nincs, de letöltöttem Linuxomra az AudaCity-t, és elkezdtem elemezni a magnó generálta jelformákat.

Arra jutottam, hogy 0 bemenõ jelszint (kábel csak a magnó mic bemenetébe dugva, másik vége sehová) esetén tiszta zajmentes csend lesz. "Maximális" bemenet esetén viszont úgy 2-3sec alatt jó alaposan berezonál, az Audacity alapján egy stabil ~100Hz-es jelet produkál kb ^v-^v- jelformával, amit a rezonálás maximumán el is kezd vágni alaposan. Ennek a jelnek a megjelenési formái rárakódnak minden felvételre, de más zavar nem látszik.

Azt, hogy a kondicsere elõtt megvolt-e, nem tudom megállapítani. Az eredeti állapotban ezt: http://www.youtube.com/watch?v=iZLslR335ps ha felvettem, olyan zajos volt, hogy az a felvezetõ recsegõs szakasz kivehetetlen volt lejátszva, így meg ugye nehéz visszaemlékezni, hogy lehetett-e ott ez a 100Hz-es zavar. A kondicsere után mikor ugye épp úgy állt a kontakt, és felvett, akkor már megvolt ez a zaj.

(Mechnaikailag a magnó kiváló, saját felvétel és eredeti kazetta is tisztán jön vissza, nem torzul vagy hullámzik a frekvencia. Eredeti kazetta lejátszására természetesen nem rakódik ilyen zaj).

Nu, valami ötlet? Hol sikeredhetett oszcillátort csinálni? :p

SZERK: Blah! Meglett az a fránya probléma! A kapcsolócsúszka nem csúszott át felvételnél rendesen minden kontaktusra!! A nyákot rögzítõ csavarok mellett elég szép nagy hézagok vannak, valami két miliméter, itt kis "mûanyagmorzsa" beszorításával megkötöttem azt. (Magához a tolólemezhez nyúlni nem akartam, nem sérült, gyári rögzítés). Hülye egy probléma, és a nyákon lévõ furatokból ítélve más magnóknak is lehet ilyen "fájása"...

8
Beviteli eszközök / Re: Billentyûfólia gyártás
« on: 2011.January.28. 19:21:01 »
Nu, most már én is meg tudom erõsíteni ezt :) - a fólia tökéletesen illik, szépen kezelhetõ minden gomb, jó vétel! Annyi kis bajt azért észrevettem, hogy az F gombok az F1-nél leginkább elcsúsztak, de a gumimembrán még beletalál azért a kontaktusba, összerakva nem észrevehetõ ez a kis bibi (nem kellett igazgatni, csak a két fólia egymásra rakásával ütközik ki az eltérés). Jó tulajdonság még, hogy a két csatlakozószakasz hosszabb, mint a gyári, így barátságosabb összerakni a gépet (Nekem a kicsit visszavágott gyárival utoljára már valami két óráig tartott :p ) - de persze csak annyira, hogy összehajtva szépen elférjen a gépház alatt. Szóval lényeg a lényeg: Így elsõ benyomásként halmozottan ajánlott darabnak tûnik!

9
Karbantartás, javítás / Re: Magnó karbantartása
« on: 2011.January.23. 13:55:56 »
M - Û - K - Ö - D - I - K !!!

Nu, magnó-monológ, bocs, de na most egy nagy sikerélmény :) - a felvétel is üzembiztosan mûködik! Vettem megfelelõ csere tranzisztor(oka)t, a Q2-t lecserélni, ami ugyan meg is történt, de végül kiderült, nem ez volt a baj. A Q2-t kivéve elõször rossznak találtam, így az új tranzisztor van most a Q2 helyen, de késõbb kiderült, hogy csak az egyik lába nem ment be valamiért a tesztelõ foglalatába érintkezésig... KONTAKTHIBA volt a baj forrása (lol!) Az egyik kondenzátor egyik lába valahogy úgy megállt szilárdan, hogy közben nem érintkezett, se méréssel (a nyák hátuján), se ránézéssel nem lehetett kideríteni.

Hát az az egy biztos, hogy jó ideig én szét nem csavarozom többet azt a magnót :D - irány játékokat kazettásítani!

10
Beviteli eszközök / Re: Billentyûfólia gyártás
« on: 2011.January.21. 00:00:42 »
Nu, bocs, hogy nem írtam, hát várom én is, hogy végre kipróbálhassam :) (Sajnos költözés közepette vagyok, itt mellettem a bill. fólia, az EP 250km-re, a cél, ahová nekem, és e két komponensnek el kéne jutnia, még folyamatban, de az is >100km mindkét helytõl :p) Egyelõre hát csak nézegetem, szemre, akár nagyító alatt tetszik, jónak látszik, hát, remélem, nekem is szeretni fogja az EP-m!

11
Játékok / Re: Elképesztõ térképek :)
« on: 2011.January.18. 14:49:38 »
Van, persze, mindig gyenge az a fránya hardver az álomhoz (vagy a versenytársak produktumaihoz) képest, aztán csak meg kell oldani valahogy. De azért ma már kissé más, megy a modul (objektum) szemléletû gondolkodás, aztán elég egy-egy kritikus komponenssel foglalkozni (arányaiban sokkal nagyobb kapacitásigény), a többit meg elviszi a gép, ahogy. Régen meg az egész program kritikus komponens volt :D - erre gondoltam ott - hogy pl. itt a térképet nem csak ki kellett találni, hanem pl. a térkép megjelenítõ kódját is el kellett gondolni, hogy biztos marad-e hely v. idõ pl. zenélésre meg szövegre, vagy akkor kevesebb lesz a zene (egymásra hatások - ez pl. ma már nem jellemzõ ilyen méretben).

Na jó, ez már OFF, nekem azért füzetben egyelõre akadnak vázlataim :) - ilyen gépes RPG-féléket szeretnék akár majd EP-re is, aztán el is kezdtem ilyen-olyan térképkódokkal bíbelõdni.

12
Beviteli eszközök / Re: Billentyûfólia gyártás
« on: 2011.January.18. 14:26:04 »
Hurrá! Megjöttek a billentyûfóliák! :) - jó hamar ideért azért az értesítõhöz képest. Bár majdnem pórul is jártam vele, mint mikor másfél évtizede 5.25-ös lemezt kaptam, mely a postacsõ görbületének megfelelõ kisimíthatatlan U alakot vett fel :p Hála az égnek a postás hosszában hajtotta félbe a borítékot, mikor bedugta a két kerítésléc közé... A fóliák maguk szokatlanul merevnek tûnnek, de a csatlakozórészbõl megítélve ez csak a ragasztó merevsége lehet - én valami olyasmire számítottam volna, amit úgy mondjuk kályhacsõbe lehetne tekerni lelkifurdalás nélkül. Mindegy, majd az EP megmondja, milyenek!

13
Játékok / Re: Elképesztõ térképek :)
« on: 2011.January.16. 16:27:47 »
Ejha! :) - azért látszik a térképen az erõteljes szintezés: 32x32 felsõ tileset, 3 réteg 4x4 építi fel a 64x64-es tömböket, és csak itt jönnek a 8x8-as egyedi tile-ek. Na, kis RAM spekuláció: úgy látom, minden szint 256 elemû tilesettel dolgozik. A "karakterkészletre" 2Kb kell. E fölött egy 4x4-es 16 byte, így össz. 4Kb megy el egy szint 4x4-esre. A 3 réteg így 12Kb-t evett meg. A 32x32-es felsõ tileset definíciója pedig 1Kb. Összeadva csak 15Kb, és kijött ez a szép nagy térkép, persze feltéve, hogy mindegyik réteg teljesen ki van használva, mind a 256 eleme! :)

Na igen, régen kellett is ötletelni :D (Én is erõlködöm rajta, hogy elõállítsak afféle "kicsomagolás nélkül" használható formátumokat, legegyszerûbb pl. Huffmann kódolás szövegre, esetleg zenére. Ezt nem feltétlen kell kitömöríteni a memóriában a használathoz. A térképek viszont 2D természetük miatt elég kemény feladatok - jó volna valami nagyobb szabadságot megengedõ módszert kiötleni :) ).

14
Karbantartás, javítás / Re: Magnó karbantartása
« on: 2011.January.16. 15:39:34 »
Nu, ha valaki erre jár és konyít hozzá, vagy tudja, hol lehet tovább menni... :)

Tehát a probléma, hogy a felvétel mûködik, de eléggé rapszodikusan (Ált. halk, néha jó, néha meg berezonál, de úgy látom, egy adott állapotot tart, ha egyszer elindult a felvétel. A kondicsere elõtt mindig halk volt, vagy csak nem volt szerencsém elkapni az egyéb viselkedéseket).

-- hát akkor magnóprojekt tovább, újra szétszedve, most eléggé rágörnyedtem, papír, ceruza, az egész nyákot "visszafejtettem", már csak a kondik eltérõ száma miatt is. Arra jutottam, hogy az áramkör azonos azzal, amit adtatok, viszont a C4 kondi 470uF 220uF helyett, valamint a C9 1uF a 4,7uF helyett. Minden egyéb komponenst átnéztem, stimmelnek, már amit le tudtam olvasni. Az erõsítõ KA2212-es, de ezt úgy találtam, ekvivalens az LA4140-essel (Azért tartott egy darabig, pl. a kapcsolótömb sorrendje nálam a magnó gombjai felõli végrõl kezdve S6-S3-S4-S5-S1-S2, az átkötések miatt egyéb pontokat is kissé nehéz volt beazonosítani).

Próbaképp, mivel volt ilyenem, lecseréltem a két eltérõ kondit, bár a nyákot nyalogatva nem nagyon láttam értelmét (A korább levett eredeti kék kondik között nincs 220uF-es!). Nem is lett érezhetõ hatás, a lejátszás mûködik, a felvétel ugyanúgy problémás.

Amit most már gyanítok, kiszûrve minden kontakt/kapcsolóhiba-lehetõséget, meg bemérve jónéhány ellenállást, hogy az egyik tranzisztorral lehet valami. Némi kutakodás után úgy látom, ezek egy erõsítõnek a részei, mely a mikrofon v. bemenet irányából jövõ jelet készítené elõ az LA4140 számára, ahogy a nyákot nézegetem, a Q2 még tán szerepet se kap lejátszáskor, bár a Q1 jó kéne hogy legyen, ha szól a zene :) Esetleg a D5 dióda...

Lehet ez? (Reális?) Ha igen, aki konyít esetleg hozzá, miféle paraméterû tranzisztorokkal lehetne cserélni? (Tud éppen a multiméterem ilyet mérni, de szegény nyákot már igazán nem akarom annyiszor pákavassal sütögetni, ha valaki tud valamit, amit én nem :p). Köszi a segítséget! :)

15
Karbantartás, javítás / Re: Magnó karbantartása
« on: 2010.December.25. 23:18:05 »
Nu, hát akkor célba értem, jóformán elsõ dolgom annak a bizonyosnak nekimenni volt csavarhúzóval és pákával... Hát, túlélni túlélte, bár menteni és visszatölteni még mindig nem sikeredett :p SZERK: Sikerült!!! :D

Két dolog vala a táskámban: WD-40, és egy garnitúra elektrolit-kondenzátor, némi ráhagyással, a kapcsirajz alapján. Elõbbire végül szükség nem lett, mivel a nyivák az elsõ szétszedés és összerakás után elmúlt (Valami valamihez kissé hozzáérhetett talán, esetleg lásd alább), utóbbival viszont eltölthettem egy jó idõt.

Az elsõ borzalom már mindjárt a felnyitással ért: A magnóból majdnem egy teljes negyedszázados pirítós hullott ki kenyérmorzsa formájában! -- Huh --. Aztán persze akkor következett a kondik számba vétele: mint kiderült, kissé más volt az elektrolit kondik számossága, mint azt a kapcsolási rajzból le lehetett vezetni, de a ráhagyásoknak köszönhetõen mindenem megvolt. Na, akkor forrasszunk!

Ahogy az alkatrészeket távolítgattam el (eleve óvatosan csináltam), észrevettem, hogy sajnos ez a nyák is borzalmas gyenge (Hasonlóan más régi nyákokhoz). Az elfektetett kondikat kihúzás elõtt jobb nem talpra állítani, ha lehet, és egyenletesen kell húzni kifelé, másképp esetleg a nyák áramköre a túloldalt leválhat! (Az új kondi betolásakor ugyanez okból óvatosan kell "becélozni" a lyukat, és azt is --elõre-- érdemes megfelelõen elfektetni). Ezeket ugyan betartottam, de az alább következõk eredményeképp csak sikeredett mégis elcseszni egy pontot, jött a drót :p

Na, szépen fel van akkor kondizva a nyák, hát rakjuk össze. Na puff, nem megy rá. Vagy esetleg nem lehet lenyomni valamelyik gombot. Mint kiderült, akkoriban úgy tûnik, igencsak dívott a méretre tervezés, olyannyira, hogy az én az eredeti kék kondiknál csak 1 milivel szélesebb dundi 470uF-eim fennakadtak a gombok mechanikáján! Ejjaj! Hát, eltartott egy pár órát igazgatni õket, egyet végül ki is kellett valamerre vezetni, mert sehogy se fért be (Hozzá lett szigszalagozva az 1000uF-hez, ott volt hely :D ).

Egy cifra hibát azért sikerült elkövetni: Az egyik kondi egyik lábát nem toltam át a nyákon elsõre, mint néhány óra kétségbeesett ellenõrzés és újra ellenõrzés után kiderült. Eleinte mûködött, aztán elhalt a felvétel, be is ilyedtem, hogy biztos sikerült az egyik kondit rossz polaritással feltenni, amibõl nincs több :p Szóval az óvatossággal is óvatosnak kell lenni (Meg a kondik igazgatása után újra kell ellenõrizni az összes forrasztást).

Na, akkor lényeg: Mûködik, éspedig elég jól! A magnó maximális hangereje több, mint kétszerese a korábbinak, ez felvétel esetén is igaznak látszik, az 50Hz zaj megszûnt. A hangzás maga is sokkal tisztább, néhány régi, eredeti mûsoros kazettával végigpróbálgatva (Felvétel szintén javult, számítógéprõl próbálva). Az EP-rõl felvéve és visszatöltve most már el lehet érni, hogy a négyszög piros és zöld között villódzon, jól hallható a felvett program, de eddig vagy nekem nem volt elég türelmem jól belõni a hangerõt, vagy valami egyéb baj van még, mert vissza nem tudom hozni a felvett anyagot.

A nyákon van egy tekercs is. Ennek amúgy volt valaha esetleg vasmagja? (A magnómon látszik, hogy volt korább is szétszedve, már csak azon is, hogy egy szép nagy befõttesgumi-forma valami van felrakva ékszíj helyett - de funkcionál)

SZERK: Kísérletezgetek tovább, meg nézegetem a kapcsolási rajzot... A tekercsnek gondolom, nincs annyira velõs szerepe, ha a motor köréhez tartozik. A tapasztalat, hogy az eredeti felvételek max hangerõn most már határozottan dobhártyaszaggató élménnyé váltak (Ettõl ugye jobb lett, hiszen az analóg háttérzaj érzésem szerint ugyanannyi maradt... Végighallgattam egy Wagner kazettát, a halk részek is gyönyörûen szólnak). A felvétel szép ahogy próbáltam (a korábbi különféle háttérzajok elmúltak, leginkább az 50Hz), de ennek a hangereje (A felvétel jelszintje a kazin) a korábbi maradt. Tehát amit én veszek fel kazetta, az úgy fele olyan hangos, mint az eredeti kazetták, ha a bemenetet olyan jelszinttel adom, hogy a magnó még ne kezdjen el vágni. Ezen esetleg hogyan lehetne segíteni, ha valaki tudja, mi miért van a magnóban? :)

SZERK2: További kísérletezés. A magnó hangerõszabályzójával találtam egy olyan területet (úgy 2/3 hangerõnél), ahol ha felveszek, úgy tûnik, a cucc elkezd "normalizálni". Ekkor a felvétel hangereje jó nagy lesz, valamint ha csend megy be, akkor lassanként még egy enyhe 50Hz háttérzajt is felerõsít. Lényeg, hogy ezzel lehet azt a jelszintet rápakolni a kazettára, amit az EP már vissza is tölt, és mûködik!!! :DDD Hát, vakarászom még ezzel a fejemet egy jó darabon... Ha jól értelmezem a kapcsolási rajzot, a hangerõszabályzó felvétel esetén nincs is a körben sehol (Gondolom, az az a változtatható ellenállás ott fenn középtájt az erõsítõtõl balra), így igencsak furcsa, hogy miért éppen ebben a helyzetében történik, ami. Hát, gyanús, hogy lesz még egy-két ilyen szabad hétvége a magnónyák fölé görnyedve eltöltve :D

Pages: [1] 2