Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - BitHajlito

Pages: [1] 2
1
Interface / Re: Internal memory expansion
« on: 2022.August.12. 22:58:21 »
Helló Mindenki

An other new instance for Elmer's plan. Just after the first Power On. There was two reason to rebuild this nice memory extension. Tell the truth, previously I had an 1 MB card from Sebastian Kotek and it works fine, without problems.
First of all I need a second memory card for my second Enterprise. The other goal is to learn, how to soldering Surface Mounted Devices. I know the Enterprise hw, Z80 Assembly and memory mapping and I had knowledges in "traditional" 1/10 inc, hole mounted TTL electronics, but I always tried to avoid the SMD in my hobby projects.

The main steps in short:

1. download the ep64-1536kb-sram-board.zip from this topic
2. Start the online EasyEda
3. Generate a blank project and inport the sch and pcb files from the zip.
4. Click to Order PCB.
(I ordered the IC-s and capacitors separated from the PCB.)
5. The pcb arrived in 10 days or less.
6. I visited my collegaue and asked, I want to watch the mount process.
He was very helpfull and I think I able to proceed similar actions in the future.
7. The mainboard of the Enterprise was ready to receive the memory board because of the previous memory extension. I had to reorganize the adress and power wires in a new 10 pole connector case only.

I am going to test the new extension on the next days.

Thanks to Elmer for the free design and Endre for the soldering lesson.

2
Hardver / Re: RSF3
« on: 2022.March.11. 00:32:32 »
Szia

Én kérek egy darabot. Köszönöm.

3
Komplett mindkét cucc, csak éppen a szervizelés alatt jutott eszembe, hogy lefotózzam a sorozatszámot. Én meglehetős bátorsággal bontogatom az EP-t, ha a szükség úgy kívánja.

4
Én heti 1-2 alkalommal kapcsolom be. Van dobozban még egy. egyik, másik Nekem biza fő helyen van az asztalon, letakarva és a laptop van mellékesen oldalvást. Van isteni SD olvasóm az ISTENEKTŐL. Ilyenkor Starstrike, Turbo Rudi, Wall defender, Bruce Lee.  Végig toltam a Beach Headot. Néha hallgatom a NasaGuy3 demót, anno az volt nekem a Non plus Ultra (Egy rövid Madonna szám részlet). A kis rokonok is néha játszanak vele, de egyre ritkábban. Nemrég eltörték a joy keresztet. Kicsit programoztam nemrég, átírtam a BruceLee-t és a Starstrike-t örökéletre, aztán felfedeztem, hogy itt valaki gyártja a TRN verziókat kívánságra. Most tudtam meg, 30 év után, hogy a TRN az trainer. Feltaláltam az oda-vissza wifit Enterprise-ra. Itt Az Enterprise Forever-re szinte naponta ránézek, de ritkán szólok hozzá. Meg egyúttal kattintok az www.ep128.hu-ra is. Régen komoly (mármint hozzám képest komoly :) hardwereket meg programokat alkottam és mostanában sokszor tervezgetem a bemutatást, de ehhez egy szilánkos combnyaktörés kéne, vagyis az ezzel járó 1 évnyi szabadidő. NaMindegy, itt most a Most volt a kérdés, hogy most mit tolok.

5
Játékok / Re: Találd ki a kép alapján a játék nevét
« on: 2022.January.21. 08:37:57 »
Star Raiders 2 ??

6
VIDEO: / Re: A Mátrix - Attributum módban
« on: 2022.January.04. 07:40:26 »
Sziasztok

Egyesek mire rá nem érnek :))) A standard EP128-onpróbáltam, elég lassú, de gondoltam egyet és lefordítottam ZZZIP-pel. Egész jól dobja a Mátrix feelinget. Köszönjük !!!

7
Sziasztok

Megérkezett a joystick keresztje egy piros kupakkal. A kereszt a tartalék 2. sz. Enterprise gépembe kellett, mert kiderült, hogy az egyik ágát elfaragták vmiért. NaSzóval vizsgálgattam a keresztet nagyítós szemüveggel és feszegettem is, hogy lássam a különbséget, de én olyat nem láttam. Szóval egyszerűen tökéletes. Most ezt fogom használni az 1. sz. gépben.

8
Játékok / Re: Találd ki a kép alapján a játék nevét
« on: 2021.April.06. 11:29:47 »
Chase HQ ??

9
Interface / Re: Internal memory expansion plus USB
« on: 2021.March.21. 20:22:22 »
Hello elmer

I want to order too, if you finished the design. 1 piece. Thank you.

10
Hardver / Re: Sikeres kétirányú WIFI kapcsolat EP-vel.
« on: 2021.March.08. 11:07:12 »
GECO: This configuration allows the upload from laptop to EP, calling the http://192.168.0.1/upload.cgi in the browswer. The download is more comfortable. It is a network based folder on your desktop. It don't need any re-config or switch. The FlashAir is originally a monodirectional fileserver, with an uknown Linux inside, but you can modify the (hidden!!) \SD_WLAN\CONFIG file, following the documents on internet about "UPLOAD to FLASHAIR" or similar keywords.
GFLOREZ: Yes, Yes FAT16 :)

11
Hardver / Re: Sikeres kétirányú WIFI kapcsolat EP-vel.
« on: 2021.March.08. 10:39:56 »
Hello friends

I hope too, if the next SD reader can work with fat32, can work with FlashAir too.
GECO: Of course I tried the fat12 format and the Enterprise can use this fat12 wifi SD card, but the transfer function isn't work. In the browswer on Pc you can see nothing.
Gotek needs only one partition. A numbered folder (000, 001, 002 .. 099) represents a floppy on EP.
GFLOREZ: Thank you for warning. I formatted the FlashAir 1-2 times in different fat format, but the official FlashAirTool helped always to reset the device. Maybe I will be more carefull in the future :)

12
Hardver / Sikeres kétirányú WIFI kapcsolat EP-vel.
« on: 2021.March.08. 01:54:30 »
Kedves Géptársak

Pár perccel ezelőtt olyan egy áttörést sikerült elérnem, hogy muszáj beszámolnom róla. Főleg azért, hogy vitaindítást eszközöljek ki a guruknál. Kicsit rövid és kusza lesz ez az első leírás, de majd kérdeztek.

Szóval van az Enterprise+EXDOS kártya+GOTEK SFRM72-FU-DL (720kb) floppy drive emulátor+TOSHIBA FlashAir 16Gb SD kártya.
Ugye az nem nagy csoda, hogy a Gotek emulál 100 db 720-as floppyt, ami 100 db számozott mappát jelent egy fat32 pendrive-on.

Az első újítás: Használjunk pendrive helyett egy TOSHIBA FlashAir sd kártyát, amivel letölthetjük vezeték nélkül az EP által módosított fileokat.  A Gotek belül megoldja, hogy a PC-n fat32-ként írt fileokat Fat12-ként mutatja az EP-nek. Ezért nem lehet az egyébként zseniális SD olvasó cartridge-be FlashAirt dugni. De ez alapból csak egyirányú folyamat. EP>>>Laptop

A második újítás: Szegeljük át az SD agyát, hogy feltöltést is fogadjon. Ehhez vannak leírások a neten. Másoknak arra kell a feltöltés, hogy pl. 3D nyomtatót tápláljanak adattal, pendrive dugdosás nélkül.

Sikerült átrágnom magam a fentieken és most tudok fileokat küldeni vezeték nélkül az EP-re a laptopról.

Hiányosságok: Mappát nem tudok (egyenlőre) létrehozni.
Az SD-n a fogadó könyvtárat csak az SD konfigurálásával lehet változtatni, ami macerás.
Az SD nem egy végpont a helyi hálózaton, hanem wifi routerként látszik, tehát rá kell csatlakozni, miáltal a laptop eredeti kapcsolata (internet) addig szünetel.

Röviden ennyi. Légy szíves hozzászólni.

13
Hardver / Re: Milyen EP konfigod van?
« on: 2019.February.07. 00:38:03 »
Közben variálgatom az M. Gruszecki-féle EXDOS kártyán lévő ROM tartalmát egy EPROM égetővel. Találtam itthon közel azonos típusú 256 kB-os P28F020 Flash Romokat. Ennek a kártyának más szerepe most nincs is, csak az EPROM tartalom illesztése.
Eddig beégettem a következőket:

EDCW, IVIEW, IPLAY, SNDPLAY, UNCOMPRESS, DL2, DTM, FILE, KEYCH, ASMON, VAR, HP, CYRUS, SDEXT, EXDOS, BASIC

Az IC fele még üres. Nemtom, mit volna még érdemes beleégetni. Úgy látom, ezek idáig nem ütik egymást.

Más. A téli szünetben faragtam távvezérlést egy Walkmanra és sikerült 1-2 régi kazettámat bemásolni. Most vizsgálgatom a fiatal kori Basic műveimet. Ki gondolta volna, hogy én is egy ilyen nosztalgiázós, hüpögős, ködös szemmel a múltba révedő öregember leszek egyszer, hogy újra kazettás betöltés ... ? Nooormáááális kéééérem? Ráadásul turbósitva rögzítettem akkoriban. Ha jól emlékszem, a Turbo_tp nevű rendszerbővítő, meg sok fej tekergetés segített.
 
Volnának kérdéseim:

1. Egyszer nekiültem és sikerült plusszba új partíciókat létrehozni az SD kártyára, most tehát F:-től Q:-ig van 12 db, de vmi marha komplikált folyamattal. Nincs erre esetleg EGY progi (Win10-re), ami egymaga képes ilyen 32 mB-os FAT12 partíciókat generálni?

2. Hogy is lehet elérni, hogy megint a :FILE bővítés induljon bekapcsolás után? Asszem, vmit elkulmináltam az új SD kártyán és csak utána csináltam biztonsági másolatot. Most mindíg be kell pötyögnöm, hogy :FILE

Következnek majd a régi maszek hardvereim, amikkel itt akarok dicsekedni, de egy fontos panelt nem találok sehol se.

14
Hardver / Re: Milyen EP konfigod van?
« on: 2019.February.07. 00:22:59 »
Így néznek ki:

15
Hardver / Re: Milyen EP konfigod van?
« on: 2019.February.07. 00:21:51 »
Terveztem 3D-ben és nyomtattam az SD adapternek egy Cartridge házat, amin hozzáférhetőek a memóriakártyák szétcsavarozás nélkül. Az STL fileokat csatoltam, ha valakit esetleg érdekel. A két fül védi a nagyobbik SD kártyát. A kék és piros ledek láthatóságát nemes egyszerűséggel az áttetsző filament anyag biztosítja. Igazából a csavarhely azonnal letört a réteges nyomtatásnak köszönhetően, de nekem összepattintva is megáll. Nyomtatás előtt a szeletelő program (Pl. Cura) kérdez egy méretet, amiből aztán arányosít. A file nevekben a leghosszabb dimenzió van megadva mm-ben.

Pages: [1] 2