A szerver tervezett karbantartása miatt az oldal nem lesz elérhető 2021. szeptember 15-én éjféltől legalább fél óráig.

Scheduled maintenance on 2021-09-15 10:00 PM UTC. It will take at least 30 minutes. The site will not be accessible during the maintenance.
Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Doky586

Pages: [1] 2
1
Karbantartás, javítás / Re: Hibaelhárítás
« on: 2017.August.17. 09:52:48 »
A pöcök strapabíró, nem sikerült eltörni anno, pedig nyúztam rendesen, odavágtam vagy két billentyűfóliát.
Igazad van: erős. Pont ez a baj. Lehet választani hogy a burkolatot repessze szét, vagy a billentyűzetfóliát tegye tönkre (ha a burkolatot már műgyantával megerősítettem) :ds_icon_cheesygrin:

Én is annak örölnék ha az egész gép kinézete változatlan lenne, a joy is. De így sajnos olyan finoman kell bánni a joy-al hogy nagyon rontja a játékélményt.

A legjobb talán a merev pöcök helyett egy rugalmas hajlítható pöcök lenne. Amelyik nem tesz kárt a gépben ha egy játékban hirtelen arrébb kell lépni..

És a 4 gomb se olyan rettenetes ha úgy néz ki mint egy BlacBerry/Nokia joystic vagy egy trackback..

2
Karbantartás, javítás / Re: Hibaelhárítás
« on: 2017.August.17. 01:12:36 »
Még néhány ilyesmi mondat és kitagadunk innen... :-)
Mi a gond? Az eredeti kinézetet féltitek? A pecket?  :ds_icon_cheesygrin:
Sajnos azzal mindenképp repedezni fog a környező burkolat, ragaszgatás ide vagy oda. Sőt a pöcök is könnyen törik. Akkor az egész bill takaró műanyag lemezt is úrja kéne gyártani mert a ragaszgatás nem a legjobb eredményt adja.

3
Karbantartás, javítás / Re: Hibaelhárítás
« on: 2017.August.16. 14:57:57 »
Reménykedek, hogy valaki majd tud ilyen gumiharangot utángyártani.
Szerintem inkább 4db gomb kellene a helyére amolyan C+4 szerűen.
Ezzel változna a kinézete, de szerintem egyszerűbb elkészíteni és jobban bírná a heves játékokat, léptetést.. És a meglevő repedéseket se növelné tovább a használata.

4
Egyéb témák / Re: Számológép és rajzoló Enterprise-ra
« on: 2017.April.12. 00:05:27 »
Telepítse az emulátor és kattintson a pillanatkép.

Köszönöm!  Tökéletes!  :smt041

5
Egyéb témák / Re: Számológép és rajzoló Enterprise-ra
« on: 2017.April.11. 20:08:48 »
A Symbos-ban van ilyen számológép

Sikerült a SymbOS-t és a pocketcalculator-t is letölteni (ámbár nincs Enterprise128 os verzió csak CPC). Hogy tudom ezt betenni ep128emu -ba? hogy kipróbálhassam a számológépet, ha nem is élőben de legalább emulátorban.

Elvileg így kéne hogy kinézzen:

6
Egyéb témák / Re: Számológép és rajzoló Enterprise-ra
« on: 2017.April.11. 11:26:55 »
Minek számológép, ha ott a BASIC? :-)
PRINT 2+2
De persze akár a több tucat beépített függvény is használható.

Igazából nem számológépnek akarom használni az EP-t (mert van zsebszámológépem már) de érdekelne hogy abban a korban használták-e erre az emberek.

Anno matekleckéhez mindig EP-t használtam :-)

Valami ilyesmire gondoltam, de nekem már a 4 alapművelet is nehézkes vele mert nem találom a per jelet, szorzást stb, de egy kicsit ha továbblépünk akkor a függvényeket se tudom hogy gépeljem be: pl sin, tan, hyp-, rad-, hexa-ban számolás stb

Ezért gondoltam csak írt akkoriban rá valaki egy Számológép programot (akár basicben) ami kezelhető a beépített Joy-al és nem kell hozzá kézikönyv.  Pár konkurens rendszerből véve a példákat:

17737-0 17739-1 17741-217743-317745-4
tan(355/226)
Még ezen egyszerű számolásra is különböző rendszerekben különböző értéket adnak a számológépek, és akkor még nem is volt integrálási deriválási feladat..

7
Egyéb témák / Re: Számológép és rajzoló Enterprise-ra
« on: 2017.April.10. 23:19:07 »
OK kösz, elkerülte a figyelmem hogy 'rajzoló' néven szerepelnek a képszerkesztők. sry

Már csak számológépet keresek.

8
Egyéb témák / Re: Számológép és rajzoló Enterprise-ra
« on: 2017.April.10. 22:51:22 »
Számológépről nem tudok, de rajzoló program van: Paintbrush, Agsys, Art Studio, Zaxial, Lorigraph, Magic pen
Paintbrush -höz adnál linket? ezen névvel csak PC Windows 3.11-en találkoztam.

9
Egyéb témák / Számológép és rajzoló Enterprise-ra
« on: 2017.April.10. 22:13:42 »
Sziasztok!
Itt találhatók a topik szerinti programokat: LINK

Sajnos nem találom a minden más rendszeren (pl win-ben is) meglevő programokat:

- Számológép (nem dosos, nem táblázatkezelő)
- Képrajzoló (mint a Paint)

Léteznek ilyen programok ?

10
Hardver / Re: Milyen EP konfigod van?
« on: 2017.April.09. 17:29:46 »
Élcsatlakozót leginkább Ebay-ről lehet, vagy ahogy írtad régi PC alaplapból bontani.

Hát EZ elég bosszantó...

Sokszor rendelek eBay-ről, de még a 3-500Ft -ot érő cuccokat is ingyen küldik, itt meg..: 800Ft árura még ráraknak 2000Ft postaköltséget.. mindegyiknél.  :(

Alaplapból kiolvasztáshoz van egy nagy gázlángos forrasztólámpám de gyanítom elég gány munka lenne, a régi lap beszerzése se könnyű olcsón.

11
Hardver / Re: Milyen EP konfigod van?
« on: 2017.April.09. 13:46:25 »
Kapcs rajz szerint a belső hangszórója (csipogó) nem kikapcsolható, még a Jack aljzata sem a szokásos átkapcsolós típus. Van értelme a TV-re vezetni ezután a hangot?

12
Hardver / Re: Milyen EP konfigod van?
« on: 2017.April.09. 13:08:09 »
Na majd egyszer..

Kimértem egy régi szóppal: az A1-B345 csatlakozókon van videojel, így valószínű kontakt-hiba volt, nem E128 hiba, az élcsatlakozó ruganyossága elveszhetett..

Majd veszek kábelt: 6 eres (5+árnyék) kapható. Te mit kötöttél be azon 3m-esen? vagy valami sokeres UTP v Riasztó kábelt használtál? lehetőségek 5 érre:
- R G B Csync Mono
- R G B Csync B6kapcs + külön sztereo kábel
- R G B Csync B6kapcs és nincs hang

Nálad nem volt probléma a G színnel? Csak azért furcsa mert nekem is és a linkelt Retro blog írójánál is ugyanígy nem jött össze, emiatt kellett a kompozit kimenet. Nem lehet hogy a G jel is eljutott a TV-be, de a TV belső AGC-je érzékelte túl nagynak a sync(?) jelet ezért visszaszabályzott? (ami valamiért csak a G színt vette vissza láthatatlan mértékűre)

Azt még megkérdezném hogy hol tudok venni újonnan olyan ISA nyák csatlakozót amiből tudok fűrészelni olyan darabot amit rádughatok az E128 Monitor portjára ?  Vagy ilyesmi már csak a bontóban vett régi PC-ből bontható ki?
 
Az E128-at nem akarom mégegyszer megbontani, és a mostani kinézete teljesen jó korhű gyári, ezen sem szeretnék változtatni. (furkálni, csúnyaságokat ráforrasztani kívülről)

13
Hardver / Re: Milyen EP konfigod van?
« on: 2017.April.07. 14:01:06 »
"Milyen EP konfigod van?"
Nekem ilyen: 17695-0 17697-1   (berakhatjátok ide is)

Billentyűzetfólia újra cserélve és RF videokimenet Composit-ra cserélve ezen rajz szerint:
17699-2

Próbáltam RGB kimenetet is készíteni, de több okból megbukott a terv.: Scart-on valamiért a Zöld szín nem ment át. pedig a kábelt leellenőriztem, de a hiba nem ott volt, talán a csatlakozó nem érintkezett jól a nyákhoz, vagy a gépen belül volt a probléma nem kezdtem el kideríteni.. Pedig az RGB gyönyörű éles képet adott, sokkal szebbet mint a composit. De sajnos a Scart kábel amiből csináltam, csak kb 1,4m mosszú volt, így kényelmetlenül közel kellett tenni az 50" TV-hez a kis gépet, talán emiatt is bukott ötlet volt.

PC VGA (dsub) csatlakozót is csináltam, de a 22" LCD monitorom panaszkodott hogy nem optimális a felbontás, és semmit se jelenít meg. (az 50Hz -et bírnia kell, mert HDMI-n STB TVzésre is használom, igaz ott HDben megy a jel)

Így maradt a Composit átvitel. Az RF csati használatának ötletére a neten bukkantam (ötlet innen), a gyári 3m kábel egyik végén lecseréltem az antenna csatit RCA-ra

A magnóm már tönkrement, de TAPir-al létre tudom hozni a wav fileokat amit akár laptopról akár telefonnal le tudok játszani és tökéletesen feltölti a programot a kis gépre..

14
Hardver / Re: HW készítés
« on: 2017.January.24. 20:53:11 »
Általános EP alapismeretek: vannak az úgynevezett EXOS parancsok...

Köszönöm. Sokat tanultam a mai nap.. :smt041

Sajnos a kábelkészítés a fagyos idő miatt lassan halad (a hobbiszoba most nincs fűtve), de előbb-utóbb azzal is megleszek.. most már van bizodalmam hogy feléledhet még a gép.

15
Hardver / Re: HW készítés
« on: 2017.January.24. 17:57:20 »
...
Ezer hála néked! Köszönöm a segítséget!  :smt023    
Minden tökéletesen megy ! (az EXOS is és az új fólia is)

-Azt kérdezném még hogy ami játékokat Epromba írtál azokat hogy kell elindítani? Vagy a szövegszerkesztőt? Hiába indítom bedugott cartridge-al ugyanúgy a Basic jön be. Mit írjak be?
-Illetve a magyarosítás (amire azt írtad HUN) az pontosan mi is akar lenni? az lenne az EP-Plus? Basic-ban a hibaüzenetet magyarul írja ki vele, és a Z-Y -t is felcseréli, ahogy kell.

Pages: [1] 2