Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - szipucsu

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 419
2
Other topics / Re: T-shirt project
« on: 2020.September.20. 13:44:26 »
my favourite is the musical one, when can it be ordered?
You mean, the instrument, when can it be ordered? I would really buy a guitar like this but we would need some software, e.g. to set ring modulation and filter with the function keys to get the strings change sound. However it would be a pity to stick strings on a real Enterprise. We should change the box of the Enterprise which would be irreversible.

3
Other topics / Re: T-shirt project
« on: 2020.September.20. 11:19:19 »
Some quick sketches for not only black and white t-shirts
They are absolutely creative! It is also true that I can't stop enterprising my life as I like creating basic programs.
Using the word"enter" correctly is also a monster for Hungarians.

4
Wanted / Re: Trying to contact ZozoSoft
« on: 2020.September.19. 10:26:35 »
I think he visits the forum quite often and if he has free time he will answer.

5
Programozás / Re: Különböző fajta Enterprise gépek programozása
« on: 2020.September.17. 11:00:41 »
Tehát a lényeg, hogy ne legyen direkt címhivatkozás, és ne tekintsük fixnek a rendszerszegmens helyét, hanem előtte vizsgáljuk meg, hogyan lehet ezeket.
Illetve nem lenne (nem lett volna) baj, hogy ha német gépet használ valaki, akkor figyel arra is, amikor olyan karaktereket használ, amik más gépen máshogy néznek ki. Erre talán legjobb berakni ahhoz a néhány karakterhez tartozó set character utasítást a program elejére, hogy mindenhol jó legyen. Én akkor fogtam a fejemet nagyon, amikor ékezetes karakterek helyett kapcsos zárójelek meg nem tudom, mik jelentek meg egy programban.
Mindig meg lehet egy programot írni úgy, hogy angol és német gépen is jól működjön? Pl. a Snookerből külön van egy-egy változat, de talán egy univerzális verziót is lehet írni, talán van ilyen is.

6
Weboldalak / Re: EP128.hu
« on: 2020.September.16. 10:42:33 »
A Dots and Gems-ből van végleges verzió a letöltések között (az az első rész), azt is fel lehet tenni az ep128.hu-ra, már ha van annyira érdekes.
A második rész új pályákkal utántöltős, magnós gépen nem használható, de lényegében kész az is. Majd még magnós verziót megpróbálok összehozni a pályák tömörítésével.

7
Weboldalak / Re: EP128.hu
« on: 2020.September.15. 11:41:03 »
Lehetne Zzzip programcsokor is külön. Kicsit fura a basic programcsokron belül a zzzippelt programok, meg a normál játékok között is akad belőlük elszórva. Maga a basic programcsokor is jól meghízott, lehetne talán más elrendezéssel is, néhány ismertető jó hosszú a sok rövid ismertető között.

8
Weboldalak / Re: EP128.hu
« on: 2020.September.13. 17:58:41 »
Az oldalon a játékokat nézegetve azt látom, néhány mellett ott van, hogy (ISDOS). Érdemes lenne külön oldalra tenni ezeket, amik nem futnak az alapkiépítésű gépen, mert külön oprendszer kell hozzájuk.
Lehetne pl. egy külön IS-DOS programcsokor, de oda mehetne minden más is, ami IS-DOS alatt fut, nem csak a játékok.

9
Műanyag alkatrészek gyártása / Re: Általános
« on: 2020.September.13. 08:36:20 »
Nem függ össze szorosan a témával, de a másik topikban a Function 1 feliratú gombot nézve az jutott eszembe, hogy ilyen gombokat akár kulcstartóként is lehetne használni. Csak kéne rá valami, amihez a kulcscsomót rögzíteni lehet.

10
Hardver / Re: Milyen EP konfigod van?
« on: 2020.September.12. 09:49:03 »
Dlagaszagom: :-D
Az mit jelent?
Amúgy jó kis gép. Most szerezted?

11
Programozás / Re: Dots and Gems
« on: 2020.September.10. 21:27:05 »
A pályaszerkesztő kész, már csak a tömörített formátumban mentés és a pálya programrészletként (data sorok mögé) mentése hiányzik.
gemslev.bas - basic pályaszerkesztő, ez is használható
gemslev.com - zzzippelt változat
* gemslev editor.zip (18.04 kB - downloaded 16 times.)

12
Programozás / Különböző fajta Enterprise gépek programozása
« on: 2020.September.10. 18:46:54 »
Az angol és a német gép között van valami olyan különbség, amire figyelni kell programozásnál, hogy mindkét gépen fusson a program, lehetőleg egyformán? Nyilván a vload, vsave parancsokat nem szabad használni. Talán a Snooker, vagy valamelyik program csak az egyik fajta gépen fut. És mintha lettek volna olyan basic programok, amik csak az egyiken futnak.
A karakterkészlet más, ékezetes betűket használnak német gépen, angol gépen más karakter jelenik meg, ezzel sajnos nem sokat foglalkoztak régen a (basic) programok.

Az EP64 és EP128 különbségei már ismertebbek, máshol van a memóriában pl. a karakterkészlet és még pár dolog.
Az EP64 mind angol gép? Vagy van valami összefüggés aközött, hogy milyen lehet a 64-es gép, vagy hogy a német gép lehet-e 64-es is, vagy csak 128-as lehet-e?

Olyan programok is voltak régebben, amik magnós gépen futottak, Exdos-szal már nem. (Nem csak azért, mert magnóról akart tovább tölteni.)

13
Programozás / Re: Dots and Gems 2
« on: 2020.September.10. 14:11:41 »
Ezt nem teljesen értem, hiszen eleve "tömörítve", vagyis inkább kódolva lennének a DATA sorokban a pályaelemek. Betömöríteni nem kéne, csak kiolvasni a sorokat és kitenni a képernyőre. Az "abbbecbsrubbFbctFUuci" sorban már van vízszintes és függőleges elem is, és lehetne még folytatni, férne bele.
Nem kéne betömöríteni? Akkor hogyan állítanánk elő a betömörített adatokat? Manuálisan? Az nagyon nagy meló lenne.
Eleve a tömörítő eljárás, tegyük fel, a bal felső sarokból indul, és vízszintesen nézi a pályát, mi van ott, és aszerint állítja elő a tömörített adatot. Ha a sor végére ér, a következő sor elején folytatja. Kb. ez lenne e RLE tömörítés. Ha jól értem, ezt azzal toldanád meg, hogy ne csak vízszintesen, hanem lefele is nézze, mi van az aktuális pozíció alatt, és ha ugyanaz a karakter jön sokáig, akkor arról is előállítson adatot.
Namármost, ha függőlegesen is nézed közben, és ha mondjuk ott egy függőleges fal, akkor vízszintesen tovább haladva, majd a következő sorban újra ahhoz a függőleges falhoz érve még egyszer megvizsgálná azt a falat is. Hogyan lehetne megoldani, hogy még egyszer ne vizsgálja meg és tárolja le? Erre írtam, hogy amit már megvizsgált, azt írja felül szóközzel, így többször nem botlik bele.

14
Programozás / Re: Dots and Gems 2
« on: 2020.September.10. 13:10:32 »
Ami még szempont, hogy viszonylag gyorsan rajzolja ki a pályát a játék. Most tömörítés nélkül is kicsit lassú a kirajzolás.
Előfordulnak négyszög alakú tömör objektumok is a pályán. Ezeket jól lehetne tömöríteni, ha csak két átellenes sarkukat adjuk meg, és valahogy jelezzük, hogy abból képezzen négyszöget és rakja tele karakterekkel.
A kifejezetten ritkán, elszórtan előforduló objektumok koordinátáit külön is lehetne tárolni. Ez még elmenne, hogy végignézi a pályát, és letörli, miután letárolta őket, így már nem zavarnak. Tényleg, ez a letárolás után letörlés elég jó módszer arra, amin az előbb problémáztam, hiszen a pálya maga amúgy is el lenne mentve már előtte. Csak kérdés, meddig pásztázza a képernyőt letárolható objektumok után, amíg teljesen üres nem lesz. Na, jól elgondolkozom itt "hangosan" a módszerekről.

15
Programozás / Re: Dots and Gems 2
« on: 2020.September.10. 12:58:48 »
egy pozíció (ekkora képernyő két bájtot igényel, vagy X,Y koordinátát)
Amit beraktam mintának, az csak a játéktér kb. 1/4-e. Egyébként nem kell feltétlen X,Y koordináta, elég egyetlen szám, pl. a jobb széle a sornak a 34. karakter, a 35. karakter pedig a következő sor eleje. Ezért lesz az egyik szörny startpozíciója a példában 1954-gyel jelölve. De most belegondolva, te függőlegesen is néznéd az objektumokat a tömörítéshez, tehát mégis kéne X,Y koordináta, bár a kezdőpozíció kijelöléséhez elég lehet egyetlen szám. (A játék amúgy is memóriacímekként kezeli a koordinátákat, ezért X,Y koordináták helyett egyetlen memóriacimmel ír le minden pozíciót.)
A módszerednek az alapelve érthető. Ami most belegondolva nekem nehéznek tűnik, hogy ha összevissza nézed a képernyőt függőlegesen és vízszintesen is, nem csak vízszintesen sorban előre, akkor meg kellene jegyeztetni a géppel, hogy ha olyan koordinátához ér, amit már függőleges tömörítéssel letároltunk, hogy ne tárolja le még egyszer. Szóval maga a tömörítő eljárás megírása lenne nehéz így elsőre belegondolva. Vagy minden egyes képernyőpozíciót egy tömbben is kéne tárolni, és az értéke ennek a tömbnek 1 lenne, ha már letároltuk az adott pozíciót a tömörített adathalmazban, 0 lenne, ha még nem. Ehhez végig figyelni kéne, hogy mi 0, mi 1, ami amúgy nem baj, egyszer kell csak betömöríteni a pályát, utána már használható. Vagy esetleg manuálisan kell kijelölgetni minden pályán, hogy hol kezdődik függőleges fal, de attól falra mászna az ember. :D

Lehet, hogy elsőre megpróbálkozom a RLE módszerrel, és ha ezt sikerül összehozni, akkor tovább megyek a függőleges módszer felé.
Ezt a függőlegesen tömörítős dolgot hogyan gondoltad, hogy ahogy vizsgálja a képernyőt, ne tömörítse ugyanazt az adatot többször?

Quote
Marha nehéz később átlátni, de ezzel az egy sorral kb. a képernyő keretének három oldala le van írva 21 karakterből.
Az mindegy, utána átlátható-e vagy nem. A gép lássa át és rajzolja ki a pályát, ez a lényeg. Úgyis lenne tömörítetlen verzió is meghagyva minden pályáról.

Az elképzelhetetlen, hogy tömörítés nélkül az összes pályát töltsük be a memóriába (majdnem 30KB), és onnan rajzolgassa ki a játék? Ha ramdisknek le lehet foglalni ennél nagyobb helyet is, akkor biztos ennek is lehet valahogy.

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 419