Fontos klub információ
Important club information
Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - szipucsu

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 402
1
SOUND: / Re: MIDI
« on: 2020.April.07. 19:52:46 »
Hozzáadtam egy szavazást a topikhoz. Eddig is gondolkodtam, milyen gyakran tegyek fel gyűjteményt és snapshotot az összes eddigi zenékből, ahogy folyamatosan bővülnek. Például már korábban is készült néhány nintendós zene és most is, de külön is meg lehet hallgatni őket. A letöltések között van a legutóbbi gyűjtemény, az 2019 decemberében készült. Azóta vannak nintendós zenék, és talán más is, már nem emlékszem, de a gépemen szépen össze vannak gyűjtve.
Ha új zene elkészül, azt ide feltöltöm, de csak a saját gyűjteményembe kerül bele, amiből nem készítek akkor még snapshotot, ahol a sok között lehet válogatni és hallgatni. Ilyen snapshot készítése kicsit időigényes. Ha valakinek fontos, akkor csak az epm-ek gyűjteményét is feltöltögethetem gyakrabban, snapshot nélkül.
Nem tudom, szokta-e valaki ezeket hallgatni.

2
VIDEO: / Re: Mozgó kép Enterprise -on...?
« on: 2020.April.07. 16:18:33 »
Érdekességként készítettem ditherelt (epimgconv -dither 2 0) és 4 színű verziót is
Vannak részek, amik jobbak így, pl. a 2. verzióval a lángnyelvek, meg a tollpihék széthullása jobban mutat, de összességében szerintem így is a legelső verzió volt a legjobb.

3
VIDEO: / Re: Mozgó kép Enterprise -on...?
« on: 2020.April.07. 14:41:03 »
Az eddigi 3 verzió között én nem vettem észre jelentős különbségeket. Talán az első tetszik a legjobban, talán mert azt láttam először. Az utolsóban feltűnt, hogy a zene egyes részei a videó más-más részeihez kerültek az fps változtatása miatt. A 10 fps-es verzióban külön tetszett, hogy a zene pont akkor ért bizonyos részekhez, amikor a videóban is adott rész jött, és pont odaillett, még ha a zene csak illusztráció miatt volt.
Én az első verzióra szavaznék, és ha netalán maradna a zene, a végét kicsit lehetne tovább írni a zenének, hogy pont akkor fejeződjön be, mint a videó.

4
SOUND: / Re: MIDI
« on: 2020.April.06. 12:28:26 »
A BOULWRLD-ben van egy érdekes és jó hangzás, amit eddig nem hallottam, halkabban szól , mint a többi
A vége felé? Az felüláteresztő szűrő. Káromkodjak? :D A másik szólam egy terccel szól magasabban az egyiknél, és ezt még egy oktávval megemeljük, és így szűrőt rá, az órajelcsatornát meg elnémítani. Az Entersnake egyik pályáján is van ilyen. Ilyen van még az EQUINOXE.EPM (Jarre) elején és végén, meg még van egy szerzeményem, (201902A.EPM), abban kb. végig ilyesmi szól. Meg a CHIQUITA.EPM (Abba) elejefelé is van ilyen. A Techno mappából a MEMORIES.EPM-ben is van ilyen a közepe felé.
Sajnos tényleg halkabb, mint a szűretlen hang. De ahogy jobbról átmegy balra, mintha hangosabb lenne, talán mert középről mindkét csatornából árad a hanghullámok tömkelege. De amikor átér balra, akkor is hangosabbnak tűnik, biztos van valami oka, de lehet, csak jól átvertem a fülemet ezzel.

5
VIDEO: / Re: Mozgó kép Enterprise -on...?
« on: 2020.April.05. 22:05:08 »
Nagyon jó, hangulatos lett! A zene is illik hozzá. A zene nem az enyém, egy feldolgozás.
Magát az animációt nem is láttam eddig, csak képeket belőle. Teljesen moziszerű volt így végignézni most először.
A zene nem tűnt hibásnak. A videón sem vettem észre hibát.

6
SOUND: / Re: MIDI
« on: 2020.April.05. 19:18:00 »
Találtam egy oldalt, ahol sok NES zene van midiben, innen csemegéztem. Nem csak Nintendo zenék vannak itt, hanem jobb oldalon lehet egy rakat platform közül válogatni. Általában kevés csatornára vannak szabva ezek a muzsikák, így EP-re átrakni sokszor csak ujjgyakorlat.
Mivel most mindenki jobban ráér, így nagyobb adagot mellékelek, hogy legyen mivel elütni az időt. Van közte néhány meglepetés is:
* Nintendo midi 2020.ep128s (481.89 kB - downloaded 9 times.)
* Nintendo midi 2020.zip (247.33 kB - downloaded 1 times.)
Gyanús, hogy nem mind Nintendo zene, ami fent van a NES menüpontban és a konvertáltak között is már.
A fenti linken lehet nézelődni és ha van valami kérés, hogy mit konvertáljak EP-re, meg lehet írni.

7
Konvertálás / Re: Fuss! (Videoton TVC)
« on: 2020.April.05. 12:13:58 »
Hú de sokat káromkodtál az elején :D :D
Pedig nem akartam csúnyán beszélni. Mi nem volt belőle érthető? A gyűrűmodulációról és a szűrőkről már mindenki hallott, meg hallotta is őket. Én nem tudom, mikor lesz a gyűrűmoduláció világnapja, de mindenképpen szeretnék ott lenni.
Az órajelcsatorna fura kifejezés, a gépkönyvben találkoztam vele először, akkor nem is tudtam, mit jelent. Azt hittem, azt mindenki tudja, csak én nem. Annak a hangmagassága adja a frekvenciát egy másik csatornához az effektnek. Elég fura kifejezés, nekem először a Big Ben jutott eszembe, hogy óránként az óra bizonyos hangjelzéseket ad ki, ez lehet az órajel.
Ez most off lett, de arra gondoltam, hogy némi szűrőkkel vagy gyűrűmodulációval még lehetne dobni a hangzáson.

8
Konvertálás / Re: Fuss! (Videoton TVC)
« on: 2020.April.04. 19:39:18 »
Jó lett! Elég sokat kell gyakorolni, mire eljut vele valameddig az ember.
A zenén kicsit még lehetne dobni, pl. az egyik szólamot megduplázni kicsike hangmagasság-különbséggel. Ezen kívül a megduplázott szólamokat össze lehet kötni gyűrűmodulációval. De lehet a megduplázott második szólamot 7 vagy 12 félhanggal felemelni és így felüláteresztő szűrővel kötni össze őket, a felemelt szólamot meg elnémítani, és az csak órajelcsatorna lenne. Nem tudom, mi illene hozzá. De így is jó.

UI: Ami vicces, hogy a "fuss" angolul is értelmes szó, és zűrzavart jelent. De gondolom, a magyar szerző a magyar szót szánta címnek.

9
SOUND: / Re: Zeneprogramozás
« on: 2020.April.02. 22:45:32 »
De nem ugyanaz lett az eredmény, mert olyankor hajlítja a hangot, nem pedig két különböző hangmagasságot váltogat
Meg lehet úgy is csinálni, hogy ne hajlítsa a hangot, hanem előbb hallgasson el a hang 0 hangerőre, utána változtassa a hangmagasságot, a következő fázisban szóljon újra. Csak ehhez sok fázis kell. Nulla nem is lehet a fázis hossza (a midinél lehet), legalábbis az envelope numberen belül nem. Talán C-ben meg lehet csinálni.

Amúgy a következővel kísérleteztem, így egy csatornán is viszonylag érdekesebb hangzást lehet elérni, de a sebesség miatt ezt is inkább C-ből lehetne. Azért is van benne a 0 hangerejű hosszú hang, hogy amíg az szól, addig össze tudja kapni magát a gép és ne szaggatva játssza le azt, ami a cikluson belül van:
* one channel sounding.ep128s (63.39 kB - downloaded 5 times.)
Még a 120-as sorban lehet más számokat is megadni 12 helyett, pl. 7-et vagy akár 0-át (12 egy oktávval magasabb, 7 egy kvinttel magasabb, 0 ugyanaz a hang), és utána a zárójelben lévő műveletet is lehet máshogy összehozni.

10
SOUND: / Re: Zeneprogramozás
« on: 2020.April.02. 20:31:57 »
Közben találtam a gépemen egy programot, ami véletlenszerű "zenét" generál. A dátum szerint 2017 végéről származik. Valószínűleg én írtam, de már nem emlékszem. Itt a fórumon nem találtam, így most itt van. Ez inkább a trance stílus rajongóinak való. Ha túl sokáig zenél, le kell stoppolni és újraindítani. Minden indítás után más lesz a dallam:
* randmus.ep128s (42.82 kB - downloaded 3 times.)
A generált dallamokat még el is lehetne képzelni valami trance zeneszámban, némi tuctuc kísérettel és dinamikus szűrőkkel.

11
SOUND: / Re: Zeneprogramozás
« on: 2020.April.02. 20:29:24 »
techno buli a gőzmozdonyon. :)

Code: [Select]
100 CLEAR SOUND
110 FOR I=0 TO 255
120   SOUND SOURCE 3,STYLE I,DURATION 6
130 NEXT
Ez fura, hogy nem ugyanazt a variációt adja végig... Tehát nem teljesen ugyanaz ismétlődik, hanem a hangzás állandóan változik... Ja, már sejtem miért, talán mert közben a szűrők birodalmába ér, a közepétől (128-tól) meg gyűrűmoduláció is van, az órajelcsatorna meg sehol. De akkor is érdekes. 32-től az aluláteresztő, 64-től a felüláteresztő szűrű van bekapcsolva. 128+32-től és 128+64-től meg ugyanígy, csak még gyűrűmoduláció is van, ha egyáltalán lehet a kettőt egyszerre a zajcsatornával.
Még érdekesebb lenne pl. a következő sorral:

125 SOUND PITCH I,DURATION 6,LEFT 0,RIGHT 0 (,STYLE 16/32/48)

Bár nem próbáltam, de tuti ad hozzá valamit

12
SOUND: / Re: Zeneprogramozás
« on: 2020.April.02. 20:20:30 »
Source 0-2 között lehet úgy valami másféle hangot előhozni, hogy ne kelljen másik csatornát beáldozni?
Hogy csak egyetlen csatornát használjon? Talán ilyesmit, de ez valószínűleg csak Zzzippel fordítva lenne értékelhető, de az meg nem kezeli a törteket, de mégis meg lehet csinálni Zzzippel is, ha érdekel, hogy hogyan, akkor leírom:

100 INPUT PROMPT "PITCH:" A
110 FOR B=1 TO 20
120 SOUND PITCH A,DURATION 1
130 SOUND PITCH A+.3,DURATION 1
140 NEXT
150 RUN

A 130-as sorba lehet .3 helyett más számot is írni, pl. .1, .2, .5 is lehet, vagy 12, vagy 7 például. De lehet olyat is, hogy a 130-as sorba még beírni, hogy STYLE 16/32/48, csak nem biztos, hogy pont olyan lesz a hangmagasság, ami minden értéknél szól. Ha torzítást is beleteszel az egyik sorba, akkor a hangmagasságot is oda kell beállítani, ahol a négyszögjel magassága is van, mert nem azonos a hangmagasság a torzított és a nem torzított hangnál is. Ha fontos, akkor kiszámolom, mennyit kell odaírni. Ja, és még kicsit hangosabb torzítással mint torzítás nélkül a hang általában, tehát a hangerőt is jobb kicsit halkabbra venni akkor.

De lehet pl. ilyet is:
100 INPUT PROMPT "PITCH:" A
120 SOUND PITCH A,DURATION 3,STYLE 16 (v 32 v 48)
130 SOUND PITCH A,DURATION 20
150 RUN
Így torzított hangból indul és utána négyszögjel lesz. Lehet még az utolsó fázisnak is valami halk torzítást betenni. De a torzítás hangmagasságát itt is érdemesebb a négyszögjel magasságához hangolni.

A nemrég TVC-ről átírt Crossfire játékban a behajtani tilos tábla és a lőpor felvételekor van érdekes hang, ha azt is négyszögjellel oldják meg és nem digi hanggal (szerintem az nem digi hang még talán).

13
SOUND: / Re: Zeneprogramozás
« on: 2020.April.02. 19:32:07 »
A zajcsatorna tud aluláteresztő szűrőt a source 2-es csatornával. A következő fantasztikus programmal a gép billentyűzetén tesztelhetjük csodás hangzásvilágát. Érdemes a billentyűket shift-tel és anélkül is nyomogatni. Elsősorban a hard techno kedvelőinek lehet nagy felüdülés ez. A 110-es sorban a 00 helyett oda lehet írni 8-at, 12-őt és 16-ot is, úgy más lesz a hangzás. Érdekes, hogy itt is előjön, ami alacsony torzításnál, hogy időnként ugyanarra a hangmagasságra nem mindig ugyanazt a hangzást eredményezi. Néha arra emlékeztet, amikor a SAY beszédimitáló programban valami beszédhangot próbál "kiejteni" a gép. Ha beszédet akarunk utánozni az EP-vel egyszerűen, akkor ebbe az irányba kellene elindulni.
* low pass filter buherator.ep128s (42.13 kB - downloaded 3 times.)
Meg lehet adni még a source 2-es csatornán (órajelcsatorna) torzítást is, és a zajcsatorna azt fogja felhasználni, megint más lesz a hangzás. Sőt, gyűrűmodulációval is meg lehet kínálni a 2-es csatornát (a 0-ás csatornát is feláldozva), vagy torzítással és gyűrűmodulációval is egyszerre, az megint más hangzást eredményez. Hogy mennyire jó hangzást, az már más kérdés. :D

14
VIDEO: / Re: PC -> EP képkonverzió
« on: 2020.April.01. 22:18:18 »
epimgconv-val lehet valahogy lores képeket csinálni?
Itt van egy kb. teljes leírás az Epimgconv-ról, de én nem találok benne loresre vonatkozó részt...
Talán még a --help-re kiír olyan paramétert, ami nincs a leírásban és lehet vele loresezni.

15
SOUND: / Re: MIDI
« on: 2020.March.29. 14:12:03 »
szerintem helyenként jobb is, mint az eredeti.
Kicsit máshogy kellett összerakni a három csatorna korlátai és a hangzásbeli lehetőségek miatt. Lehet, hogy valami ebben a "hangszerelésben" jobb, valami meg az eredetiben.
Nem tudom, az eleje felé az a gitárt utánozni próbáló hangzás mennyire hasonlít tényleg gitárra. Elég jó azért az az alacsony torzítás, pl. basszusgitárt is jól visszaadja, a nintendós zenékben jött át jól például ez.
A nintendós Simsben jöttem rá, hogy jól szól egyszerre ugyanazzal a hangmagassággal az alacsony torzítás és tiszta négyszögjel. Most ebben az oroszos zenében is van egy rész, ahol ilyen szól, csak a tiszta négyszögjel hangmagassága 50Hz-en vibrál is kicsit, az alacsony torzítás meg kicsit halkabb, és ennek van még érdekes hangzása. Az ilyenekre néha véletlenül jövök rá, ahogy állítgatom az envelope-okat szerkesztés közben.

Mostanában gondolkoztam el, hogy a közepes torzítást szinte alig használom.

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 402