Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - vargham

Pages: [1]
1
Hirtelen nem találtam jobb helyet a kérdéseimnek.
Év elején kaptam apósomtól egy érintetlen EP 128-at. 1987-ben megvette, és szinte egyáltalán nem használta.
A belső ROM-ot kicseréltem 64 kB-ra, benne az EXOS 2.4 és a javított BASIC. Cartirdge-ben szintén 64 kB ROM, benne EXDOS 1.4 és HEASS. Pear féle EXDOS kártya 2.1, benne 512 kB RAM. Két 3,5" PC HD meghajtót használok, a HD lemezeken a lukat leragasztva. A gépben EP Power 1.1, és az EXDOS kártya felől kapja a 9 voltot, amit egy 3 amperes táp biztosít.

Amiket tapasztalok:
  • Ha mindkét meghajtóban van lemez, akkor induláskor a B-ről olvassa be az EXOS.INI-t. Nem az A-ról kellene?
  • Ha BASIC-ből indítom az EXDOS-t, akkor az ESC billentyűre vagy az EXIT parancsra lefagy a gép, nem tér vissza a BASIC-hez visszatér BASIC-be, de csak az alsó 4 karakteres sor működik. A TEXT parancsra visszaáll a teljes karakteres képernyő. Ezt nem magától kellene?
  • Vannak lemezek, amiknek nem lehet megváltoztatni a nevét. Mindegy, hogy az EP-n vagy PC-n formázom, vagy PC-n megváltoztatom. Az EP mindig azt mondja rájuk, hogy AI vagy AL vagy AP a lemez neve. Ha meg akarom változtatni, akkor azt írja: "*** System file exists" vagy "*** Root directory full" Az a furcsa, hogy általában működik, de vannak lemezek, amikkel meg nem. Próbáltam EXDOS és ISDOS alól is. Frissítés: Sok újra formázási kísérlet után működik.
  • A HWP szövegszerkesztő nem menti el a fájlokat. Se azokat, amiket én szerkesztek, se a saját beállításait.
  • Dave variálja a CPU órajelet? Az EXDOS kártya csatlakozóján mérve megvan a 8 MHz, az 1 MHz, de a CPU órajel az 3,2 MHz körül variál. Látszik, hogy nem egyenletes a négyszögjel. Ez normális?
  • Volt még valami, csak nem jut eszembe. :-) Eszembe jutott, folytatom:
  • A beépített fomrat parancs néha egyoldalasra? (310kB) formázza a lemezeket. PC-n gond nélkül megy a 720 kB-ra formázásuk.
  • FAFO-t próbáltam használni. A lemezről betölthető verziót. A formázás megkezdése helyett resetel a gép.
Köszönöm.

2
Programozás / ISDOS directory kezelés
« on: 2022.November.30. 21:14:56 »
ISDOS alatt futtatott CP/M szoftverek számára hogyan lehet elérhetővé tenni alkönyvtárakban tárolt fájlokat? Hiszen a CP/M még nem kezelt könyvtárakat.
Amikor például a Turbo Pascalnak meg akarom adni, hogy a B:\EXAMPLES\MANDEL.PAS fájlt fordítsa, akkor a B:EXAMPLES.PAS fájlt akarja fordítani, ami ugye nem létezik.

3
Illesztések / Datacoop DCD PRT-42G nyomtató
« on: 2022.January.08. 07:56:35 »
Sziasztok!
Kaptam egy sosem használt Datacoop DCD PRT-42G nyomtatót. A dobozában minden tartozék, közte az Enterprisehoz való kábel is.
A nyomtató saját tesztje rendben kinyomtatja a karakterkészletet, tehát ez a része rendben van.
Megpróbáltam BASIC-ból a LLIST utasítással egy rövid programot kinyomtatni, ez jelent meg a papíron: "Fábfná Sábá Bnjálná" Aztán csak tekerte a papírt.
Megpróbáltam az SWP-ből is nyomtatni egy pár soros szöveget, az eredmény hasonló: "57$93 (357 7(59, 7$(97"
Elvileg ez a nyomtató Enterprise-hoz való, ezért azt gondoltam, hogy kapásbol képes lesz nyomtatni. DIP kapcsolókat nem tartalmaz.
Esetleg valami szoftveres beállításra, saját illesztőprogramra lenne szüksége? Ilyet nem említ a kézikönyve.
EP nélkül bekapcsolva off-line, EP-t rákapcsolva on-line lesz, ami azt feltételezi, hogy az EP elküldi a DC1, azaz CHR$(17) vezérlőkódot.
Várom a tippeket, tapasztalatokat.
Köszönöm

Pages: [1]