ENTERPRISE KLUB
2021. november 6., 1055 Budapest, Nyugati tér 9. 14-19 óráig
Belépés kizárólag klubtagok részére! (Klubkártyával vagy előfizetéssel!)
Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - Dr.OG

Pages: [1]
1
Játékverseny / 17. hét / 17th week: Super Pipeline II
« on: 2021.May.04. 05:54:00 »
Pörgős, arcade stílusú játék, talán kevesebb szerepe van benne a véletlennek, mint az előző játékban.
Kedvcsináló podcast: https://iddqd.blog.hu/2018/12/13/checkpoint_mini_89_super_pipeline_ii_a_10_legjobb_super_jatek
Letölthető innen: http://www.ep128.hu/Ep_Games/Prg/Super_Pipeline2.rar
Ismertető itt: http://www.ep128.hu/Ep_Games/Leiras/Super_pipeline2.htm
A legmagasabb pontszámot elérő nyer.

2
Játékverseny / 15. hét / 15th week: Krakout (Amstrad version)
« on: 2021.April.19. 05:46:49 »
Véleményem szerint az egyik legjobb Breakout klón, amúgy is régen volt már hasonló játék, bő negyed éve. A legtöbb pontszámot elérő nyer, alapbeállításokkal kell játszani.

Letölthető innen: Javított verzió

Ismertető itt: http://www.ep128.hu/Ep_Games/Leiras/Krakout_CPC.htm

Nevezési határidő: április 24. (szombat), 23:59 (Közép-európai idő szerint)

3
A Laser Squad Remix 5. pályája (THE CYBER HORDES) lenne a következő feladat. Mivel a játék pontszámot nem ad, VICTORY POINT-ból pedig mindenképpen 100 kell a győzelemhez, a feladat: egy-játékos módban, 1-es nehézségi szinten úgy megverni a gépet, hogy minél kevesebb VICTORY POINT-ja legyen az ellenfélnek (DROID SQUAD).

A játék letölthető innen: http://www.ep128.hu/Ep_Games/Prg/Laser_Squad.rar
Aki nem ismerné, rövid leírás hozzá: http://www.ep128.hu/Games/Laser_Squad_Remix.htm

Nevezési határidő: április 17. (szombat), 23:59 (Közép-Európai idő szerint).

Magyarázat a választáshoz: Julian Gollop összes klasszikus játékát nagyon kedvelem, a Rebel Star-tól kezdve az UFO-val bezárólag. Olyat próbáltam választani, amit sokféle platformra átkonvertáltak (a 8 bitesek körül Spectrum, C64, Amstrad, EP128, Plus4 verziókról tudok, de 16 bites gépekre is átírták: Amiga, Atari ST, PC (DOS)), így többen ismerhetik. Az is a célom volt, hogy az eddigi feladványok ügyességi-reflex mivoltát ellensúlyozzam (eddig csak a Diktátor volt kivétel), ha nem is stratégiai, de legalább taktikai játékkal.

Szipucsu javaslatára ha valaki nem tudja megverni a gépet, akkor számítson a saját pontszámunk (Victory Point). Tehát, ha olyan nevezne, akinek nem sikerül annyira jól játszania. (Nyilván ha legalább egy ember lesz, aki megveri az ellenséget, akkor a kérdés tárgytalan.)

4
Táp / Táp probléma
« on: 2018.July.30. 06:45:05 »
Sziasztok!

Ma reggel izzítanám be a "kicsikét", de nem indul. A POWER LED sem világít, a táp pedig a gépre dugva és az elosztót bekapcsolva kb. másodpercenként valamiféle halk, "bongó" hangot ad. A konfigon nem változtattam semmit, az EXDOS kártya klónt és a floppykat másik táp hajtja. Rámértem multiméterrel, bekapcsolva 12V körüli értéket ad terheletlenül, és így nincs hangja. Terheléssel nem mertem próbálkozni, remélem a gépemnek eddig nem lett semmi baja. Már úton van Kínából egy 9V 5A-es PSU, de az még hetekig tart, mire ideér.

Szerintetek mi lehet a hiba oka? Alulról vagy felülről kezdjem a tápot szétbontani? Érdemes egyáltalán vele vacakolni?

Üdv, és köszi mindenkinek a segítséget előre is: Gábor

5
Illesztések / Panasonic JU-475-4 meghajtó
« on: 2018.July.13. 07:21:39 »
...megtaláltam a régi Panasonic JU-475-4A47-es drive-omat...
Jövő héten kipróbálom, a fejleményekről beszámolok.
Tiszteletem fórumtársak! Megint én zavargok.
A fent említett típusszámú drive-ot módosítottam ezen leírás alapján:
http://www.classiccmp.org/dunfield/img54306/speed300.htm
Sajnos az eredmény finoman szólva sem tökéletes. A floppy kontroller a korábban már említett Pear-féle kompakt EXDOS kártya klón v2.
A hibajelenség: mind format, mind fafo25hu.com használatával 'Sector not found' hibaüzenet kb. a lemez felénél (FAFO mutatja, hogy épp hol tart, mindig a 20. és 30. track között veszti el a fonalat).
Megtaláltam közben a drive service manual-ját, azt böngészgetve 2 tippem lenne: szerintem vagy a BX, vagy a DD jumpert, esetleg mindkettőt kellene még rövidre zárni. Vagy csak a 2-es lábat földelni? Egyelőre egyikkel sem próbálkoztam, várom visszajelzéseteket. Ha egyéb tipp/tanácsot tudtok adni, azt is megköszönöm.
Nem akarom elrontani a FDD-t, szerintem működőképes, formázás előtt korábban C64-en használt DD-s lemezekkel próbáltam, arra dir hatására kiírta, hogy 'Not a DOS disk' (persze azt elmulasztottam lefényképezni).

Egy brainstormingot nagyon megköszönnék!

Küldök pár csatolmányt (format, fafo hibaüzenet, FDD jumperek, sevice manual, és végül pár kép a Gotekkel és Sony drive-val egybeépített EXDOS kártya klónról).

Üdv, és kellemes hét végét mindnekinek: Gábor

6
Hardver / Gotek USB floppy emulátor FlashFloppy firmware-rel
« on: 2018.June.30. 08:58:14 »
Tisztelt fórumtársak!

Elnézést, hogy új topicot nyitok, de magyarul eddig nem volt ilyen téma, angolul is csak 1 hozzászólás, elég régről...

2 hete hirtelen felindulásból (végképp megelégeltem a 'magnó' vinnyogását, SD-kártyaillesztő még sehol) rendeltem egy kompakt EXDOS v2 kártyát Pear-től, ami rendben meg is érkezett, és tökéletesen működik. Természetesen az első dolog, amit kipróbáltam vele, az az eredetileg Amigához rendelt, FlashFloppy FW-s Gotek volt. Mint azt reméltem is, gond nélkül viszi az EP128.HU-ról letöltött, 800k-s .img fájlokat pendrájvról.

Angol topicban találtam Zozosoft által elkövetett HxC Manager v0.1 programot, amit futtatva tudom böngészni a pendrive-on lévő fájlokat, de mountolni természetesen nem (nem is csoda, hiszen a HxC mikroSD kártyával megy, és saját firmware-t használ).

Kérdésem az lenne, hogy tervbe van-e véve hasonló program készítése FlashFloppyhoz / Gotekhez?

Talán ez a megoldás szélesebb körű érdeklődésre is számot tarthat, hiszen a Gotek töredékébe kerül a HxC-nek, tudása FF FW-rel nem sokban marad el tőle (ráadásul ingyenes, nyílt forráskódú szoftverről van szó), filléres kiegészítőkkel (piezo beeper, OLED kijelző) pedig a külcsíny is közelíti azt!

Még egy kérdés (és ezzel rögtön OFFolom is az általam indított témát): sem EPDOS-ban, sem FAFO-nál nem lehet 12 szektort beállítani formázás során, a 11 után rögtön a 13 jön, amihez már turbósított kártya kellene. Mi ennek az oka? Én azt feltételezem, hogy az 'értelmes' felső határ DD-s lemeznél 11, a 13 meg már a HD-s 'alsó kategória'.

Előre is köszönöm a válaszokat, kellemes hét végét mindenkinek: Gábor

7
Kijelző / RGB->YUV átalakító
« on: 2017.November.27. 15:49:28 »
Sziasztok!

Nemrég építettem egy többé-kevésbé univerzális RGB->komponens átalakítót, ennek a kapcsolási rajzát szeretném megosztani veletek. Az ötlet onnan jött, hogy a kínai GBS-8200 felskálázó klónom RGB bemenete nem igazán kompatibilis az Enterprise video out-jával, viszont a YUV input valamivel toleránsabb, hát tettem vele egy próbát. A jó hír, hogy működik, a rossz, hogy az eredmény messze nem tökéletes (lásd screenshotok), és továbbra sem fogadja el a kínai scaler.

Viszont az LE40B650-es Samsung LCD TV-m szépen megeszi a jelet, és az messze jobb minőségű, mint az RF kimeneté (természetesen gyengébb, mintha SCART-on keresztül tolnám rá közvetlenül az RGB-t).

A kapcsolás ötlete az alábbi Sega fórum topicból származik:
http://www.sega-16.com/forum/showthread.php?22237-New-RGB-to-Component-converter-design-using-the-BA7230LS

Néhány megjegyzés:
* Az Enterprise logó sokkal "csíkosabb", mint a szöveges képernyő. Ezek a haránt irányú sávok szerencsére/sajnos folyamatosan mozognak/futnak, a valóságban kevésbé zavaróak, mint az állókép alapján gondolná az ember.

* A TV, amelyen teszteltem, híresen kényes, kevésbé szenzitív megjelenítővel (főleg CRT-vel) valószínűleg sokkal jobb lenne a képminőség.

* Gyakorlati jelentősége nem sok van ennek az átalakítónak, ott lehet érdekes, ahol a SCART bemenet nem terjedt el, pl. USA (gondolom nem sok EP jutott el odáig), vagy az újabb készülékeken, ahol már sem VGA, sem SCART bemenet nincs, de komponens még igen (ilyen a könyvelőm vadiúj 4K-s, HDR-es LG-je - még nem teszteltem, de szeretném!).

* Az ármakör egyetlen "egzotikus" összetevője a BA7230LS IC, amit egész Európában nem lehet kapni, mivel NTSC szabványra tervezték (én EBay-en rendeltem egy szingapúri forgalmazótól). Ehhez képest egészen jó a fehéregyensúly, ráadásul nem tudom, hogy a videonorma dolog hogy jön képbe: amíg komponens/RGB jelek vannak, addig nincs színsegédvivő, az a kompozit videojel sajátja. Értem én, hogy felbontás, meg képfrissítési frekvencia, de megeszik ez mindent, eddig FPGA-val próbáltam még, viszi 60Hz-en a 240p-t, 480p-t, 50-en az 576i-it és 576p-t is.

* A kompozit szinkront a zöld bemenetre is rakhatjuk, vagy ízlés szerint a "lánc" végére, a kondival sorba kötött 75 Ohmos R2 ellenállás után. Képminőség szempontjából nincs különbség. Próbáltam az R1 ellenállást nagyobbra cserélni, utána raktam még sorban egy 270-est, így együtt ez 600 Ohm, de érdemben nem befolyásolta a képminőséget.

* Az R2 ellenállást kisebbre is lehet cserélni (39 és 25 Ohm-mal megy, nincs változás), de ha kihagyjuk, akkor nem stabil a kép.

* Az áramkör tápellátást egy USB-s telefontöltőről oldottam meg, de nem kizárt, hogy az EP videoportjáról is meghajtható a 12V-os lábra rakott megfelelő ellenállással vagy feszültségstabilizáló kockán keresztül. Sajnos nekem a gyengébb, 1,3A-os német tápom van, nem akartam pluszban terhelni még ezzel is.

* Az eredeti kapcsoláson szereplő C945-ös tranzisztort nem tudtam beszerezni, így BC182B került a kimenetekre. Mint látható, működik.

* Az IC adatlapja szerint a nem használt bemeneteket (3-as, 4-es, 5-ös és 20-as lábak) 1uF-os kondin keresztül földelni kell, ezt megtettem (nem szerepelt az eredeti kapcsolási rajzon).

* Természetesen a földet rá kell kötni az RCA csatlakozók külső részére is!

Üdv mindenkinek: Gábor

8
Hardver / FPGA EP?
« on: 2017.July.31. 14:45:02 »
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy az EP128-hoz nincs tervbe véve FPGA alapú reimplementáció?

László József (alias joco) TVC-hez csinált MiST-re egy szuper core-t, innen letölthető, a honlapján az alapokat is részletezi:
http://joco.homeserver.hu/fpga/mist_tvc.html

Amennyire én ezt meg tudom ítélni, a kód java része EP-hoz is használható, természetesen a custom chip-ek (Nick és Dave) megvalósítása még rengeteg munkát igényelne...

Üdv mindenkinek: Gábor

Pages: [1]