Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - balagesz

Pages: [1]
1
Karbantartás, javítás / Tesztelés
« on: 2016.December.27. 23:06:22 »
Régen szerettem volna már ezt megnézni, de csak most jutottam el idáig. Viszont mielőtt bármi konkrétumot is írnék; itt egy találós kérdés:

Mi van a képen? :)2
Programozás / Enterprise billentyűzet és joystick teszt
« on: 2015.October.24. 23:01:27 »
Késznek nyilvánítottam az első EP-s programom. :) Ugyan nem kerestem direkt hogy van-e ilyen stuff, de kezdő projektnek pont jónak tűnt. Nem túl komoly, de gyakorlásnak megfelel. A téma nem más, mint a gép billentyűzetének / joystick portjainak a tesztelése. Most, hogy már van frankó új billentyűzet-fóliánk, meg készül a vadonatúj joystick-illesztő (bár utóbbi ennél azért több), így pont jól is jöhet egy tesztelő program.

Persze nem is én csináltam volna, ha nem hardveres irányból közelítem meg a feladatot; a cél az volt, hogy a mátrixot megjelenítsem. A programban három tesztképernyő is van, ebből az első:A kép nagyobb felső része az alap 8 oszlop × 10 soros billentyűzet-mátrix, jobb-alul meg a Control-portok 2 × 5 × 3 felépítésben. A bal-alsó sarokban egy "érdekesség" (már akinek...), a nem használt 6 mátrix-sor is meg van jelenítve. (A mátrix-sort egy 4 bites értékkel lehet kiválasztani, aminek 16 lehetséges variációja van. Az alap EP-ben ebből csak az első 10 van felhasználva, a maradék 6 esetén nincs kiválasztott mátrix-sor.) Ezzel kapcsolatban (számomra) egy érdekesség:Az ep128emu (V2.0.9.1) a két Control-port állapotát bemappeli a 14. illetve 15. sorba. Ez gondolom valami feature lesz. :) A másik teszt-kép szinte ugyanez, csak az eredeti UK helyett BRD billentyűzetkiosztással:Az éppen lenyomott billentyűk / joystick irányok pirossal vannak kiemelve, ami már egyszer (biztosan) le volt nyomva, annak a háttere meg bezöldül. A program segítségével kiválóan megfigyelhető a klasszikus "fantom billentyűs" mátrix-probléma. Ezt a "ficsőrt" az emulátor nem emulálja, eredeti géppel célszerű kísérletezni. :-D Mint ahogy pear kolléga is megfigyelte, ez a rossz tulajdonság összeveszik a Control-portokkal is. De ezt a harmadik tesztképernyőn a legkönnyebb megvizsgálni:Ez a képernyő a "valódi" hardver formájában van felépítve, mert a KB + JOY valójában egy 8+3=11 oszlop × 10 soros mátrix. Itt a képen látszik is ez a probléma: le van nyomva a "2" illetve az "F2" billentyű. Ezzel egy időben a Control 1-hez kapcsolt Joy "Jobbra" irányba van elhúzva, de a "Balra" irány is aktív. Pedig tuti nem húztam a kart egy időben erre + arra is. :-D

A stuff itt található. Ha esetleg a billentyűzet nem (teljesen) működik (ha már teszt-szoftverről van szó...), akkor ezt az exdos.ini fájlt a teszttel egyetemben fel kell másolni egy üres floppy gyökerébe, ezt a gép a billentyűzet használata nélkül be fogja tölteni.

2018-12-16: Linkek módosítva a friss, 1.1-es verzióra. Az eredeti 1.0-s verzió meg át lett nevezve, hogy látsszon a fájl-névben is a verziószám. (A hozzá tartozó exdos.ini meg itt van.) A módosítás okai ebben a későbbi hozzászólásban olvashatóak.

Ha valami észrevétel van, azt tessék mondani! :)

3
Hardver / SID illesztés EP-hez
« on: 2015.May.26. 22:23:20 »
Egy ideje már nyúzom a gépet, de eddig valahogy a hang része az kimaradt az EP-nek, nem is tudom miért... :) Viszont ez a projekt egész érdekes! Letöltöttem ezt a pakkot, remélem ez a legfrissebb "hagyományos" verzió.

Nulladik kérdés: a gép belső csipogóját ki lehet valahogy tiltani? (Most már értem, miért volt anno az első hardveres módosítás kapcsolhatóvá tenni azt a hangszórót. :razz: )

Meglepően jól tud szólni néhány zene, pláne ismerve a "körülményeket"! Viszont bennem is felmerült az, ami itt a fórumban már korábban: nagy kaland lenne azt megcsinálni, hogy ne legyen valójában "konverzió", hanem a SID regiszter írásokat valamilyen portra kiküldje direktben a lejátszó? (A pakkban ott látom a forrást is, de egyelőre én még megnyitni is félek... :) ) Mivel saját szememmel láttam (vagy 25 éve... :) ) TVC-hez SID-kártyát, talán EP-n is elférne valami ilyesmi.

4
Táp / Belső +12V tápáramkör
« on: 2015.January.05. 01:14:10 »
Na, ezt a mai napot nem így kellett volna befejezni. :-| Ki akartam próbálni az 5-ös szegmens dumpot, de bekapcsolás után elindult a Turbo AsMon, a BASIC helyett. :) Kikapcsoltam, megmozgattam a kártyát, visszakapcsoltam. Egy halk kattanás, majd némi szag kíséretében nincs kép. :-\ A szag a tápcsatlakozó környékéről jön (szellőztethetek a hidegben... :) ) és nincs +12V. Eh... (Ezek a régi cuccok...) Mi szokott ilyenkor elpusztulni?

5
Hardver / Kezdő hardver kérdések
« on: 2014.December.21. 23:39:53 »
Üdvözlöm a tisztelt társaságot!

Egy ideje már olvasgatom a fórumot (illetve a kapcsolódó oldalakat), de úgy érzem, elvesztem az információkban, és kénytelen vagyok kérdezni! :)

Eddig még nem foglalkoztam Enterprise-szal, de már nagyon régen sikerült beszerezni egyet. Viszont vagy 10 évig ki sem sikerült próbálni, mivel nem volt hozzá még egy videokábelem sem. A közelmúltban viszont előkerült a szekrényből, és nekiálltam keresgélni a neten információkat róla. Így jött szembe ez a fórum is. :)

Odáig jutottam, hogy a gép működik, ISSUE6-os alaplap, "új" NICK-es verzió szerencsére. Beleépült a CVBS kimenet, illetve a táprészt átalakítottam, mivel az eredeti tápegysége "nem tetszett". (Csatlakozó kontakthibás, melegszik, stb...)

Szóval a gép "megy", de van még rajta mit faragni. (Például rossz a billentyűzetfólia (minő meglepetés...), egy külső billentyűzet illesztése már folyamatban van, csak a végére kellene már érnem.) No de a kérdés: hogyan tovább? :) Ugyanis semmi (értsd: SEMMI) perifériám nincs hozzá. Ezen majd még ügyködni akarok, de ennyire nem szaladnék előre. Elsőre két dolgot csinálnék meg:

- Az alaplapi ROM helyére a javított BASIC + EXOS-t - ahogy látom - célszerű lesz berakni
- A ROMBAY kártyájából a kijövő BASIC helyére be lehet rakni egyéb "okosságokat"

Kérdések: Mi a jelenlegi "leghibajavítottabb" BASIC + EXOS verzió? Gondolom annyira ezek már nem titkosak. :) Az eddigi "nagy kedvenc" gép számomra a Commodore plus/4, abban van az ismerkedéshez egy kiváló (khm... :) ) MONITOR program. Ehhez hasonló program - ahogy láttam - létezik Enterprise-ra is, no de melyiket lenne érdemes megnéznem? Ráadásul olyan verzió kellene, amelyiket "okosságként" a BASIC helyére be lehetne rakni. (Egyrészt ez mindig jól jön, másrészt - egyelőre - nem tudok töltögetni. :) )

Pages: [1]