ENTERPRISE KLUB
2021. november 6., 1055 Budapest, Nyugati tér 9. 14-19 óráig
Belépés kizárólag klubtagok részére! (Klubkártyával vagy előfizetéssel!)
Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - szipucsu

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8
1
Programozás / Pacman: a szörnyek mozgásának elve (AI)
« on: 2021.April.06. 09:50:57 »
Nem tudom, melyik topikba illene ez, nyitok neki újat, hátha érdekel valakit. Ebben a videóban azt magyarázzák (angolul), milyen elvek alapján mozognak a szörnyek a pacman játékban.
Nem néztem végig teljesen. Azt nem értem, a szörnyek az összes falat is látják a pályán egyszerre, vagy csak a közvetlen környezetüket. Úgy sejtem, az összes falat.

2
Játékverseny / 12. hét / 12th week: Bruce Lee
« on: 2021.March.28. 12:30:24 »
A Bruce Lee innen tölthető Lee.Nevezési határidő: 2021. április 3., 23:59 (szombat) (Közép-Európai idő szerint, tehát aki pl. Párizsból vagy New Yorkból játszik, erre is figyelnie kell! Azt hiszem, Spanyolországban és Ukrajnában is más az idő.)

Csalás nélkül minél nagyobb pontszámot kell elérni. Emellett minél többször végig kell játszani a játékot, minél több kincset kell gyűjteni. Az elért pontszámról feltöltött képpel lehet nevezni. Videó, demó felvétel is készíthető. A medvének kinéző ellenfélnek is számítógép által irányítottnak kell lennie.

Részletes szabályok.

3
Játékverseny / 11. hét / 11th week: Grid Trouble
« on: 2021.March.21. 19:51:50 »
A Grid Trouble itt tölthető le.Nevezési határidő: 2021. március 27., 23:59 (szombat)

Csalás nélkül minél nagyobb pontszámot kell elérni. Az elért pontszámról feltöltött képpel lehet nevezni. Videó, demó felvétel is készíthető. Érdemes gyorsnak is lenni, mert a szint végén a fennmaradó időt hozzászámolják a pontszámhoz.
Csak a joystick használható. Van egy gomb, amivel csalás érhető el. Ezért a legjobb a játék idejére az Enterprise-t berakni a szekrénybe és csak a belső joy-t vezetni ki belőle, így a billentyűzetet véletlen sem nyomjuk meg, és a sör/kávé sem ömlik rá. (Csak belső joy-jal megy.) Jó kérdés, meg lehetne-e csinálni, hogy külső joy-jal is menjen.

Részletes szabályok.

4
Játékverseny / 10. hét / 10th week: Turbó Rudi
« on: 2021.March.14. 15:11:53 »
A következő játék: Turbó Rudi, letöltés itt.Nevezési határidő: 2021. március 20., 23:59 (szombat)

Csalás nélkül minél nagyobb pontszámot kell elérni. Az elért pontszámról feltöltött képpel lehet nevezni. Video, demó felvétel is készíthetó.

Részletes szabályok.

5
Játékverseny / 9. hét / 9th week: Nebulus (CPC)
« on: 2021.March.08. 17:30:56 »
A Nebulus (CPC változat) innen tölthető le.Nevezési határidő: 2021. március 13., 23:59 (szombat)

Csalás nélkül minél nagyobb pontszámot kell elérni. A funkcióbillentyűk használata tilos.

Részletes szabályok.

6
Játékverseny / 8. hét / 8th week: Northstar
« on: 2021.March.01. 19:23:02 »
A következő játék a Northstar, letölthető innen.Nevezési határidő: 2021. március 6., 23:59 (szombat)

A szabályok a szokásosak, részletesen itt olvashatók.

7
Játékverseny / 7. hét / 7th week: Wec Le Mans (CPC konverzió)
« on: 2021.February.23. 16:19:55 »
Laci a Wec Le Mans játékot (CPC átirat) jelölte ki erre a hétre.

Itt lehet letölteni.A szabályok a szokásosak. Lehet játszani emulátorral vagy igazi géppel is. Csalni nem szabad. Végtelen időt választani szigorúan tilos! :D

Az eredmény feltöltésének határideje: február 27. (szombat), 23:59, közép-európai idő szerint.

Aki a legmagasabb pontszámot mutatja be, az választhatja ki majd a következő játékot. Emulátorból demót is lehet készíteni és feltölteni, de ez nem kötelező.

A játékverseny részletes szabályai

JÓ JÁTÉKOT!

8
Játékverseny / 6. hét / 6th week: Starstrike 3D
« on: 2021.February.15. 10:49:53 »
Laci a Starstrike 3D játékot jelölte ki erre a hétre.

Itt lehet letölteni.

A szabályok a szokásosak. Lehet játszani emulátorral vagy igazi géppel is. EASY fokozatban kell játszani.
Csalni nem szabad most sem. Esetleg lehessen megcserélni az emulátorban a fel-le irányt (Keyboard config menüpontban)? Kipróbáltam, botkormány nélkül elsőre így eléggé nehéznek tűnt.

Az eredmény feltöltésének határideje: február 20. (szombat), 23:59, közép-európai idő szerint.

Aki a legmagasabb pontszámot mutatja be, az választhatja ki majd a következő játékot. Emulátorból demót is lehet készíteni és feltölteni, de ez nem kötelező.

A játékverseny részletes szabályai

JÓ JÁTÉKOT!

9
Játékverseny / 5. hét / 5th week: Diktátor / Dictator
« on: 2021.February.08. 19:42:49 »
Diktatórikusan eldöntöttük, hogy ezen a héten a Diktátorral kell játszani.

Itt lehet letölteni.

A letölthető fájlban többféle verzió található: DICT_ENG.BAS - az eredeti angol verzió, DICTATOR.BAS - Az első, "éktelen" magyar változat, DICT_HFT.BAS - Magyar változat ékezetes karakterekkel. (EPDOS HFONT karakterkészlet, ennek ellenére nincs meg az összes ékezetes betű, mert számos karakter át van definiálva grafikai elemmé) DICT_HSC.BAS - Az ékezetes magyar változatból készült: pontszámtáblát is tartalmaz. Bármelyik változattal lehet nevezni.

A szabályok a szokásosak. Lehet játszani emulátorral vagy igazi géppel is.

Az eredmény feltöltésének határideje: február 13. (szombat), 23:59, közép-európai idő szerint.

Aki a legmagasabb pontszámot mutatja be, az választhatja ki majd a következő játékot. Emulátorból demót is lehet készíteni és feltölteni, de ez nem kötelező.

A játékverseny részletes szabályai

JÓ JÁTÉKOT!

10
Egyéb témák / 2021 termése
« on: 2021.January.31. 14:16:28 »
Bár az év vége még messze van, az EP-s fejlesztők rendkívüli lelkesedését és aktivitását látva már most alig tudom követni, mik készültek el ebben az évben. Így az év végi bonyolult leltárt elősegítve összeírom, mik készültek el januárban. Igaz, még van egy fél nap januárból, ki tudja, ennyi idő alatt ki mivel jön még elő.
Szóval Geco egy CPC-s Atic Atac-kel indított, nem sokkal utána a TVC-s Puckman-nel folytatta. Povi műhelyében is izzott a munka, a Yanga és a Flappy Bird játékot átírta Spectrumról, és egy demót is, a Mona Lisa demót. Én nagy nehezen csak az Escape basic programot hoztam át TVC-ről.
Nem hagytam ki semmit?
Talán érdemes lehet havonta egy kis összefoglalót írni ide, vagy akár csak akkor, ha egy újabb program elkészül, és könnyű lesz visszanézni, mi készült el és mikor.
Lehetne akár az EP-s eseményeket is lejegyezni így évekre bontva, hogy mikor volt, mi érdekes történt ott, stb.
Hardver ügyben is pörögnek a témák. Aki jobban ért ehhez, erről is lehetne időnként egy kis összefoglalót írni.

11
Játékverseny / 4. hét / 4th week: Yanga+
« on: 2021.January.31. 13:27:30 »
Kénytelen vagyok a következő hétre is kijelölni egy játékot. Hogy ne csak a reflexeket igénylő, joystick-gyilkos játékstílus legyen, a változatosság kedvéért a következő hét játéka legyen a YANGA+

Itt lehet letölteni. (Povi hozzászólásából.)

26267-0

A szabályok a szokásosak, de itt nem számol pontszámot a játék, hanem a szobákat számolja. Ezért a cél: csalás nélkül, 2 (+1) élettel minél nagyobb számú szobába kell eljutni. A szoba számát igazoló képet kell ide hozzászólásban feltölteni. Lehet játszani emulátorral vagy igazi géppel is.
Demót most talán nem lenne célszerű feltölteni, mert abból könnyen puskázhatnak a többiek. Ezért inkább csak a határidő után lenne érdemes demót is feltöltenie (ha akar) annak, aki benevez, módosítva a korábbi hozzászólását és csatolva a demót is.

Az eredmény feltöltésének határideje: február 6. (szombat), 23:59, közép-európai idő szerint.

Aki a legmagasabb szobaszámot mutatja be, az választhatja ki majd a következő játékot. Esetleges holtverseny esetére még ki kell találni valamit, pl. az lesz a győztes, aki ROM verziót is készít Judge-nek, ill. előbb készíti el a ROM verziót, mint a másik. :D

A játékverseny részletes szabályai

JÓ JÁTÉKOT MINDENKINEK!

12
Játékverseny / 3. hét / 3rd week: Skramble
« on: 2021.January.25. 11:11:56 »
A játékverseny következő játéka: SKRAMBLE, innen lehet letölteni.A szokásos szabályok:
Csalás nélkül minél nagyobb pontszámot kell elérni, és a pontszámról készült képet ide kell feltölteni. Demót is feltölthet, aki emulátorral játszik. Lehet játszani az EP128Emu emulátorral vagy igazi géppel is.
Az eredmény (demo) feltöltésének határideje: január 30 (szombat), 23:59, közép-európai idő szerint.
Aki a legjobb eredményt mutatja be, az választhatja ki majd a következő játékot.

A játékverseny részletes szabályai

JÓ JÁTÉKOT!

13
Játékverseny / 2. hét / 2nd week: Puck Man
« on: 2021.January.18. 10:22:23 »
A verseny folytatódik! Az előző hét győztese, Sanyike, a Puckmant jelölte ki erre a hétre. A játék itt tölthető le.

  • Az lesz a győztes, aki a legmagasabb pontszámot éri el, mindenféle csalás nélkül. Az F7 és F8 gombok használata szigorúan tilos.
  • Játszani lehet igazi Enterprise géppel, vagy az EP128Emu 2.0.11.2-es verziójával, 4MHz-es órajellel, mindenféle sebességállítás nélkül.
  • A nevezéshez fel kell tölteni képet a játék végéről az elért pontszámról. A játékról emulátoros demo fájl is feltölthető, vagy akár videó. (Képet és demót a hozzászóláshoz kérjük csatolni, videó külső oldalról is linkelhető).
  • A képek (demo) feltöltési határideje szombat (január 23.), 23:59 (közép-európai idő szerint). Aki eddig a legjobb eredményt mutatja be, az választhatja ki a következő játékot. Később is lehet feltölteni eredményt és demót, de a határidőn belüli feltöltő jelölheti ki a következő játékot. A csapat esetleges későbbi határozata alapján a határidőn belüli legjobb eredményt elérő egyéb jutalmat is kaphat.

MINDENKINEK JÓ JÁTÉKOT, JÓ SZÓRAKOZÁST!

14
Játékverseny / 1. hét / 1st week: Bricky Prise
« on: 2021.January.11. 13:17:58 »
A játékverseny első játéka: Bricky Prise.
Innen tölthető le: Bricky Prise. A letöltött fájlt kitömörítés után az emulátor munkakönyvtárába kell másolni (ez alt+F-fel választható ki), utána engedélyezni kell az epfileio-t, és epfileio-s konfigurációt kell választani, de igény esetén máshogy is betölthető a játék, pl. floppy image, tap file, stb. készíthető a betöltéshez. Az emulátor használatáról bővebben itt lehet olvasni.
Ismertető a játékról.
A cheatek kivételével minden használható, F8-cal a háttér is kikapcsolható igény szerint. A játékhoz használható tetszőleges beviteli eszköz, billentyűzet, joystick vagy egér is.
Az elért eredményről screenshot képfájlt, vagy igazi Enterprise esetén fotót kell feltölteni. Kép készítéséhez használható a PrtSc billentyű (utána illik csak az emulátor képét kivágni belőle), vagy az emulátor Save Screenshot (F12) funkciója is.
Játékhoz tetszőlegesen konfigurált igazi EP használható, tetszőleges kijelzővel, vagy az Ep128emu 2.0.11.2-es verziója, tetszőleges operációs rendszerre telepítve. :D
Lehetőség szerint, aki emulátorral játszik, demót is vegyen fel a játékáról. (File menü, Record demo menüpont), de ez nem nevezési feltétel. Esetleg Youtube-ra vagy más videomegosztó oldalra feltöltött videót is örömmel fogadunk, de ez sem nevezési feltétel.
A képeket és a demókat hozzászólásban várjuk, és lehetőleg nem külső oldalról belinkelve, hanem a hozzászólás alatt a Csatolmányok és további opciókat kiválasztva az alatta megjelenő menürészben feltöltve.
A képek (demo) feltöltési határideje szombat (január 16.), 23:59. Aki eddig a legjobb eredményt mutatja be, az választhatja ki a következő játékot. Később is lehet feltölteni eredményt és demót, de a határidőn belüli feltöltő jelölheti ki a következő játékot. A csapat esetleges későbbi határozata alapján a határidőn belüli legjobb eredményt elérő egyéb jutalmat is kaphat.

JÓ JÁTÉKOT MINDENKINEK! :D

15
BASIC programok átírása / Escape (TVC)
« on: 2021.January.03. 21:14:11 »
Mostanában írtak egy másik basic programot is TVC-re, Escape a címe. Fut Geco szoftveres TVC emulátorán. A menüben benne van az irányítás:
* Escape.ep128s (62.12 kB - downloaded 134 times.)
* escape.txt (10.63 kB - downloaded 132 times.)
Gondolkodtam, hogy át lehetne írni EP-re, a program listája alapján szinte át se kell írni. Van benne néhány poke, a 2896-os címre ír értékeket, ezzel azt lehet állítani, hogy az egymásra printelt karakterek felülírják egymást, vagy átlátsszon a később printelt karakter. EP-n a grafikus módokban alapból egymásra rakja a karaktereket, attribútum módban felülírja. (Tényleg, azt el lehet érni attribútum módban valahogy, hogy egymásra kerüljenek a karakterek? Vagyis ne törölje le ott az előző karaktert, ahol 0 a karakter pixelének az értéke?) Ha törölni akarjuk, tintaszínnel kell felülírni előbb, szóval ez nem lenne probléma.
Még a TVC-hez hasonló, 32 karakter széles videolapot kell megnyitni a játék átírásakor a 42 helyett, de ez is ujjgyakorlat. Így elsőre más átírni valót nem láttam, az egy sorba zsúfolt utasítások szétszedésén kívül.
Utána lehet extrásítani a hangot és a grafikát, pl. soronként változó palettával, gyűrűmodulációs színekkel.

Érdekes fogást használ arra a program, hogy egy karakteren belül több szín legyen. Ugyanabba a pozícióba printel egymásra két karaktert, de a második printelése előtt megváltoztatja a színt.

A program átírásának hátránya az lehet, hogy a karakterek egy picit kisebbek lesznek, mivel az EP-s karakterek egy pixellel alacsonyabbak. Nem tudom, hogyan lehet megcsinálni, hogy EP-n az összes karakter egy pixellel magasabb legyen. Valahogy tuti meg lehet, hiszen a szoftveres emulátorban is ilyen. Ha ez is meglenne, akkor a színeket leszámítva (bias) tökéletesen lehetne szinte emulálni a TVC-s 4 színű módot, hiszen a 32 karakter széles TVC-s videolapot előállítani gyerekjáték.

Geco, azt mennyire lenne bonyolult megcsinálni, hogy basic program is kirajzolja a képernyő aljára a már jól ismert ENTERPRISE feliratot a szép színes vonalakkal? Gondolom, jó sok PLOT kellene hozzá egy 16 színű videólapra.

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8