Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - szipucsu

Pages: [1] 2 3 4 5 6
1
Programozás / Mondatokat alkotó program 2
« on: 2018.November.20. 14:32:33 »
Régebben elkezdtem egy programot, mely angol szavakból értelmes angol mondatokat rak össze, az volt a Mondatokat alkotó program 1.

Ez most kicsit más: Összerak egy egyszerű mondatot angolul, majd lefordítja németre, hollandra, olaszra, spanyolra is. Ez még eléggé az eleje, kevés szót ismer, és csak állító mondatokat alkot, kérdő és tagadó mondatokat nem. Remélhetőleg fogom folytatni.
* X-Lang 01.ep128s (45.05 kB - downloaded 10 times.)
* xlang.bas (2.91 kB - downloaded 9 times.)

2
Programozás / River Patrol
« on: 2018.October.31. 11:35:40 »
Ez elég kellemes játék. Jól meg lehetne írni Enterprise-ra a függőleges scroll miatt. De lehet, hogy van már hasonló.

3
Programozás / Kalandjátékok (át)írása
« on: 2018.May.26. 19:50:28 »
A mai klubban földrengéshangokat igyekeztünk előállítani az EP hanggenerátorával, míg a többiek söröztek. (Azért ekkor, hogy ne ijedjenek meg az esetleges félelmetes hangoktól.) Az első néhány próbálkozás mindenre hasonlított, de földrengésre a legkevésbé, azért ezek is itt vannak:
* Földrengés 1.ep128s (42.22 kB - downloaded 32 times.)
* Földrengés 2.ep128s (42.39 kB - downloaded 30 times.)

Végül a sokkal egyszerűbb effekt nyerte el tetszésünket, először monóban, majd sztereóban is megcsináltuk:
* Jó földrengés.ep128s (41.85 kB - downloaded 30 times.)
* Jó földrengés stereo.ep128s (41.87 kB - downloaded 30 times.)

Ezeket Laci majd felhasználja programokban.
Ha valaki esetleg jobb földrengéshangokat tudna előállítani, ne fogja vissza magát!

4
Egyéb témák / 2017 termése
« on: 2018.January.01. 11:15:12 »
Összeírjuk, mi készült Enterprise-ra 2017-ben?
Ami kapásból eszembe jut:

Treasure Cave (jó, még nincs teljesen kész, de majdnem)
Skramble
Xorgame
Midiplay/Midiconv/Mididisp
Midiplay C64/M64/Midiconv C64/M64
RaMuGe
Endi Magicbit, Speedbit, vagy valami hasonló című játékai
Részemről Xorgame 2, Midi to Basic

Biztos kihagytam ezt-azt.

5
Programozás / Hogyan írjunk kalandjátékot?
« on: 2017.December.28. 12:09:19 »
Szívesen olvasnék arról, hogyan kell szöveges kalandjátékot írni. Elsőre belegondolva ez tűnik a legegyszerűbbnek. Másodikra belegondolva már kicsit bonyolultabbnak tűnik. Csak feltételezem, hogy hasonlóan kell letárolni egy pályát, mint ha pl. karakteres képernyőn tárolnánk le a pacman játék pályáját, csak a navigálás más,és nem jelenik meg maga a pálya olyan módon, mint a pacmanben. De kalandjátékot kilistázva sose láttam data sorokban pályát. Ha így kell letárolni, feltételezem, minden egyes pozícióhoz tartozik egy halom változóérték (tömbökben), hogy milyen tárgyak vannak ott, és milyen tárgyakra használatára mi történik.
Ez csak tipp. Ha én írnék kalandjátékot, biztos így csinálnám.
Írás közben lehet bonyolult, ha alakul a dolog, átírni, hogy ne egy adott szobában legyen valami, hanem egy másikban.
Vagy mondjuk minden szobát egy vagy több hexadecimális szám írna le, melynek az alsó néhány bájtja az ott lévő tárgyakat jelenti, a többi valami mást. De ez is változik a játék során.
Érdekelne, aki elejétől végéig írt már szöveges kalandjátékot, hogyan csinálta.

6
VIDEO: / Karakterek
« on: 2017.December.03. 21:41:10 »
Kicsit furán van megoldva eredetileg, hogy a nagybetűk (és talán a számok, más írásjelek is) a karakterrács legfelső sorában kezdődnek, alul pedig két sor kimarad. Néha (pl. bizonyos videólapoknál) jobban mutatna, ha középen lennének a betűk, például itt:

Talán ezért is van külön HSoft karakterkészlet.
Azt hogyan lehetne spoke utasításokkal megoldani, hogy azt a "néhány" karaktert, ami fel van csúszva, de lehetne középen is, lejjebb rakja? (Talán a kisbetűket is lejjebb kéne rakni velük együtt, de nem biztos, mert talán úgy sem néznének ki rosszul.) Persze legegyszerűbb betölteni egy másik karakterkészletet. De annak pl. basic programoknál külön fájlban kell lennie.

7
VIDEO: / Általános grafika topik
« on: 2017.November.22. 13:20:21 »
Azt meg lehet valahogy csinálni attribútum képernyőn (basicben), hogy ha pl. egy zöld színnel odaírt karakterre ráírunk mondjuk sárga színnel egy másik karaktert, akkor ne törölje le alatta a zöld színűt teljesen, tehát "kilátsszon" alóla?

8
VIDEO: / Színátmenetek
« on: 2017.November.19. 14:04:12 »
A színátmenetekkel kapcsolatban nincsenek valahol kész sémák? Színkódok, ahol pl. a sötétkék átmegy fokozatosan világoskékbe. Ilyenekből lehetne sok előre elkészítve, és programozásnál csak ki kéne puskázni onnan.
Ez az oldal (Lgb: EP colours) elég jó.

(Én is azt néztem, nincs külön grafika topik, ahogy sound:, és alatta összeszedve az odavágó topikok, pedig nem lenne rossz.)

9
SOUND: / MIDI to BASIC
« on: 2017.November.15. 17:14:27 »
Elkezdtem írni egy basic programot, ami midi fájlból átalakítja a zenét basic programmá:
* mid2bas.bas (3.68 kB - downloaded 37 times.)
Leginkább arra jó, hogy midi fájlban lehessen zenét szerkeszteni a DATA sorok írkálása helyett basic programokba. Egyelőre a három hangcsatornát kezeli, mindegyik csatornához szigorúan külön midi sáv kell szerkesztéskor. Induláskor bekéri a midi file nevét (kiterjesztést nem kell megadni), és megkérdezi, hány sávot akarunk a fájlból a basic programba betenni. A basic programot tokenizálatlan formában menti a file: eszközre, az eredeti fájlnévvel, .bas kiterjesztéssel.
Az első sávtól kezdve folyamatosan nézi végig a sávokat, és amit tud, átkonvertál basic DATA sorokba róla. (Természetesen lejátszó részt is ment hozzá, ami beolvassa a dara sorokat.) A midi sávokon, úgy láttam, 90h jelzi azt, ahol maguk a hangok kezdődnek, ezt az értéket keresi a program. Közben kiderült, néhány fájlban ez az érték 91h vagy 92h, ezeket is keresi, az utóbbit csak a 3. csatornához (3. midi sávon) egyelőre. (Nem tudom, mitől függ, hogy 90h, 91h vagy 92h jelzi-e a hangok kezdetét...)
A midi fájl tempóját nem veszi figyelembe, fix értékeket lő be az egyes hanghosszúságokhoz, egyszerűen elosztja 5-tel a midi fájlban megadott hanghossz értéket, ez lesz a duration. (Ezen még lehetne fejleszteni, de aki zenét konvertál, úgyis beállíthatja magának, milyen duration hosszúságokra konvertáljon.) Gyorsabb zenénél, különösen több csatornánál a lejátszás basicben lelassulhat, akadozhat.
A netről leszedhető midi fájlok konvertálására nem igazán alkalmas. Az olyan fájlokra van kihegyezve, amelyek  4 bájton tárolják a hang magasságát és hosszát, ezek után 2 darab 0 értékű bájt jön, majd újra 4 bájtos hangok és így tovább. Amikor 4 helyett 5 bájton van tárolva a hang, mert hosszabb, azt is kezeli, de a két bájton megadott hosszúságot nem jól konvertálja, mert fogalmam sincs, a két bájtból hogyan lehetne kiszámolni a tényleges hanghosszt. A szüneteket is valamennyire kezeli, amikor a 4 vagy 5 bájt után a két 0 értékű bájt közül a második értéke nem 0, de nagyobb szünetek megfekszik a gyomrát. Azt sem kezeli, ha szünettel kezdődik egy sáv (ez nem tudom, mennyire más felépítésű, mint az átlag). Ezeket majd még lehetne javítani.
A basic korlátai miatt mind a három csatornán egyszerre csak egyforma hosszú hang szólhat, programozásilag nem igazán lehet máshogy megoldani, így a 3 csatornához egyetlen hanghosszt rak hozzá. Így kizárólag olyan többszólamú midi konvertálására alkalmas, ahol a sávokon párhuzamosan egyforma hosszúságú hangok (vagy szünetek, ezt nem teszteltem műköik-e) szólnak.
A szüneteket 126-os pitch magasságú hanggá konvertálja, ez olyan magas, hogy nem hallatszik, bár nem a legjobb. Viszont ha még más módon meg kéne adni a hangerőt is, az lassíthatja, akadozóvá teheti a lejátszást.
Amit eddig a Cakewalkkal írtam a programhoz, azt megette. Az innen letölthető kb. 20 egyszólamú midi közül 4-et átkonvertált és szólt is rendesen. (Azt hiszem, a matáv, pumukli, verve, macskajaj címűeket.)
Néhány midibe kiszedett játékzenét is sikerült valamennyire megetetni vele, így basicben is hallgathatók úgy, ahogy:
* Exortist song basic.ep128s (45.91 kB - downloaded 35 times.)
* Nodes song unison basic.ep128s (45.52 kB - downloaded 35 times.)
* Magicball song simpled basic.ep128s (43.79 kB - downloaded 33 times.)

10
Programozás / Egyéb
« on: 2017.November.14. 12:30:28 »
On-line hex editorok:
Hexed.it
Onlinehexeditor.com
Hex-works - színessel ki lehet emelni részeket

11
SOUND: / RaMuGe 2
« on: 2017.November.10. 19:45:22 »
Endi említette, írjak valami zenét a Basic Square játék alá. Elgondolkoztam, milyen zene illene oda, amikor hatalmas sebességgel megy a pálya, és lépésenként új hang kéne, hogy jöjjön. Hirtelen megőrülhettem, mert jött egy ötletem, hogy ehhez a fajta zenéhez érdemesebb lenne írni egy zenegenerátort, amit el is kezdtem.
Gyakorlatilag felváltva játssza a program a C-dúr és a D-moll akkordjait, ezek felváltva amúgy is kellemesen hatnak. Véletlenszerű darab véletlenszerű hangot vesz először a C-dúrból, utána ugyanennyit a D-mollból, utána kezdi elölről egy darabig. Utána az így előállt "dallamot" megismétli, de néhány félhanggal feljebb vagy lejjebb, annyiszor, ahányszor épp kedve van.
Sokat dobott az egészen az, hogy rájöttem, nem szabad engedni, hogy egymástól túl távoli hangok jöjjenek közvetlen egymás után. Így az előző hangot meg kell jegyezni, majd a jelenlegi hangból kivonni, és ha az abszolút értékük nagyobb pl. 5 pitch értéknél, akkor másik hangot kell keresni helyette. Ha már csak önmagában pl. a C-dúr skálát venné csak alapul, akkor is ez a "nem lehet túl nagy hangmagasságbeli különbség két szomszédos hang között"-módszer is valamennyire hatásos lenne.

Érdemes inkább nem a snapshottal próbálkozni, hanem a .bas programmal, úgy tényleg véletlenszerűbb lesz az eredmény. Már persze ha valakit érdekel egyáltalán ez.

12
Egyéb témák / Meglévő játékok módosítása
« on: 2017.October.30. 20:20:30 »
Már többször eszembe jutott, hogy a Magic Ball eredeti pályáit át kéne írni sokkal könnyebbekre. Például néhány pályát úgy, hogy ne lehessen ugrani, de ne legyen nehéz kikerülni a lyukakat sem. Az a baj azzal a játékkal, a pályát már ismerni kell előre, eleve nem lehet tudni, pl. mikor mekkorát kell ugrani, ez nagyon sokat ront a játékélményen. Valaki tervezett új pályákat, de azok nem hogy nem könnyebbek, hanem még nehezebbek, mint az eredeti. Nem tudom, ki az a BEES.g, aki az új pályákat tervezte, de kár, hogy nem tudni, hogyan tervezte azokat, milyen szerkesztőt használt, mert jó lenne kipróbálni.

A Grid Trouble érdekes lehet úgy, ha többen játsszák egyszerre, és a szörnyeket is valaki irányítja... Mondjuk 3 játékossal így eléggé izgalmas lenne.

13
EP128Emu / Enterprise billentyűzet használata emulátoron
« on: 2017.October.07. 11:36:09 »
Csak érdekelne, ki hogyan  állítja be a billentyűzetet emulátoron. Az EP128Emu-n minden billentyű helyét külön-külön be lehet állítani, milyen gomb legyen ott. Mivel a PC és az EP gombkiosztása több helyen eltér, ezt a beállítási lehetőséget érdemes is használni.

Érdekelne, ki mit állít be itt. PC-nél az ember mindent PC-sen csinálna, de az EP képét látva pedig EP-sen. Pl. megcserélitek a beállításokban az Y és a Z helyét? A nullát EP vagy PC módra használjátok (a 9 után, vagy az 1 előtt)? És az = jelet? És a többit? A shift + számbillentyű nálam EP-s. Valahogy berögzült, hogy pl. a ! ott nem a 4-esen, hanem az 1-esen van. Engem a kettőspont szokott néha lefárasztani, meg az = jel és az aláhúzásjel. De néhány más gombon összezavarodom néha, hol kell keresni. Ráadásul több számítógépen is használom az emulátort, de véletlen se állítom be mindegyiken teljesen ugyanúgy a billentyűzetet, de ez már az én gondom.

A STOP és a HOLD külön érdekesség. PC-s billentyűzeten pl. nagyon jó az END a STOP-nak, de laptopon az END bonyolultabban hívható elő. A HOLD-at nem is használom, mert az emulátorban az F10 még jobb is erre.

14
Játékok / MOVED: Felhasználói programok
« on: 2017.May.06. 17:21:02 »
Nem játékokkal kapcsolatos téma áthelyezve: Egyéb témák.

https://enterpriseforever.com/index.php?topic=1497.0

15
Programozás / Számok kiírása betűvel
« on: 2016.December.30. 02:17:00 »
Pár éve Lacika írt egy hézagpótló programot, amibe maximum 77 számjegyből álló számot kellett beírni, és kiírta betűkkel (magyarul). A program nem tudom, hol van, és az ep128.hu -n sem találtam meg. (Itt lett belinkelve az ep128.hu-ról, a fórumra nem is lett feltöltve, de már nem érhető el az ep128.hu-n azon a helyen.)

Akkor, Lacika segítségével elkezdtem átírni ezt a programot, hogy a beírt számjegyet angolul írja ki. Itt egy ponton elakadtunk. Az angolban bizonyos esetekben a számnevekbe kell az "and" ("és") szó is, mégpedig az egyesek/tízesek elé, ha hundred (száz) vagy thousand (ezer) áll előtte, pl.:

102 one hundred and two
122 one hundred and twenty-two
1002 one thousand and two
1022 one thousand and twenty-two
1102 one thousand one hundred and two
1122 one thousand one hundred and twenty-two

222,200 two hundred and twenty-two thousand two hundred.

Ha nincs előtte thousand vagy hundred szó, akkor nem kell and:
2,022,000 two million twenty-two thousand.
2,522,000 two million five hundred and twenty-two thousand

A dolog ott akadt el, hogy a program a "million" szó után is kitette az "and"-et akkor is, ha nem volt utána "thousand". Valószínű nem lehet túl bonyolult ezt sem megoldani, bár egyelőre nincs ötletem. Itt a jelenlegi program: * NUMBERS.BAS (4.68 kB - downloaded 73 times.)
Nyilván a következő sort kellene valahogy átírni:
Code: [Select]
505     IF SZAM$(1)<>"" AND X$(2:3)<>"00" THEN LET SZAM$(MT)=SZAM$(MT)&"and "

Pages: [1] 2 3 4 5 6