Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - szipucsu

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
1
BASIC / Floodit
« on: 2023.February.08. 21:51:35 »
A Félyszbúk csoportba valaki belinkelte, hogy egy tízsoros programíró versenyre érkezett egy Enterprise program is. Nem tudom, ki készítette, a FeCO név olyasvalakit takar-e, aki itt a fórumon is fent van-e esetleg.
A program ismertetése. (Ecsetelik, hogy 10 sorba milyen nehéz EP-n bezsúfolni egy programot, mert egy sorban nem lehet sok utasítás.)
A verseny kiírása, nevezési feltételek.
FeCO-nak állítólag ez az első EP programja.
A programot esetleg lehetne továbbfejleszteni, hogy a 10 soros korlát nélkül még szebb, jobb legyen. (Pl. lentre Enterprise logó, key click kikapcsolása, status lelövése, vagy a helyére más szöveg, hangok, más kezelés, vagy bármi. Talán azt is meg lehetne csinálni, hogy magától felismerje, ha letakarítottuk a pályát.)
Az oldalon lévő videó alapján is kevesen jönnek rá, hogy a funkcióbillentyűkkel lehet listázni, képernyőt törölni, programot indítani. És szépen lassan viszi a kurzort a sor végére, ezt is meg lehetne oldani SHIFT+jobbra kombinációval. Persze nekem könnyű, mert már 30 éve is volt EP-m - ilyen programot viszont nem biztos, hogy tudnék írni.
Ide is feltöltöm a külső oldalakról a lényeget, hogy biztosan meglegyen: (A második fájl lemezkép lehet. És talán ez lehet a világtörténelemben az első eset, hogy nem az Enterpriseforever oldalra tesz fel valaki emulátorhoz snapshotot.)
* FlooderEP128.ep128s (66.86 kB - downloaded 10 times.)
* floodit (720 kB - downloaded 11 times.)
* Flooder_EP128_v2.rtf (2.83 kB - downloaded 11 times.)

2
Egyéb témák / 2022 termése
« on: 2022.December.31. 18:53:03 »
 • Wizard of Wor, Geco (valami hiperbrutál gépről átírva, ami beszél is)
 • Los amores de Brunilda, Geco (CPC) (Még magyar és egyéb nyelvű bővítés lesz.)
 • The Sword of Ianna, Geco (CPC)
 • Sheepy Christmas, Povi (Spectrum)
 • Tenebra, Povi (Spectrum)
 • Where Time Stood Still megszépítve, Geco (Spectrum)
 • Kokotoni Wilf már játszható, Zozosoft (de még lehet módosítás?) (Spectrum)
 • The Buried Citadel, Lacika (Basic)
 • Vice Versa, Varga Péter (Basic)

Részemről:

 • Dot Collector Turbo Edition 2-5
 • Speed Collector (továbbfejlesztés még várható)
 • Néhány midi

Biztos volt más is.

3
BASIC / Vice Versa
« on: 2022.December.26. 20:55:00 »
Pár hete az Enterprise-os Facebook csoportba Varga Péter feltöltötte friss játékát. Felteszem ide, nehogy elvesszen az Internet labirintusában.
Eredeti basic program és Zzzippel fordított változat mellékelve. A lemezképből kiszedtem a fájlokat külön is.
Reversi, közre kell fogni az ellenfél más színű korongjait, és átváltozik a színűk.
Esetleg még lehetne zenét, hangeffekteket és soronként változó palettát tenni bele, netán más karakterkészletet, amitől "karakteresebb" lenne a megjelenése.

* Vice-versa.zip (7.88 kB - downloaded 28 times.)
* Vice_Versa.img (720 kB - downloaded 23 times.)

4
SOUND: / .ALL és .EDI fájlkiterjesztések
« on: 2022.November.12. 14:56:48 »
A Válogatott játékgyűjtemény projekt témában előjött, hogy találtunk néhány oda nem illő (.all és .edi kiterjesztésű) fájlt az AWG játék mappájában.
* COOMIX.ALL (42.5 kB - downloaded 22 times.)
* JANOMIX.ALL (21 kB - downloaded 22 times.)
* PI.ALL (59.75 kB - downloaded 19 times.)
* PIEDI.EDI (4.75 kB - downloaded 24 times.)
* COED.EDI (9.75 kB - downloaded 23 times.)
Ezeket a kiterjesztéseket a Soundtracker 2.1 (is) használja. Megpróbáltam betölteni ezeket a fájlokat ide, valami zeneszerűség kijött belőle, de egyértelműen nincs minden a helyén. Itt van snapshot a Soundtracker 2.1-hez, ebbe be lehet tölteni őket:
* Soundtracker 21.ep128s (52.9 kB - downloaded 24 times.)
Megpróbáltam a Soundtracker 3-ba is betölteni ezeket, de ez a program nekem semmilyen fájlt nem eszik meg:
* Stracker 3.ep128s (45.29 kB - downloaded 23 times.)
Mivel lehet vajon ezeket a fájlokat megnyitni?
(A Soundtracker 2.1 és 3.0 letölthetők az ep128.hu-ról.)

5
Konvertálás / Enterprise programok átírása más gépekre?
« on: 2022.October.01. 14:56:41 »
Ha nem is sok, de vannak olyan játékok, melyek csak EP-re készültek el, vagy az EP verzió a TVC verzió alapján készült. Ezeket talán könnyen át lehetne írni Enterprise-ról, vagy akár TVC-ről Spectrumra vagy CPC-re. A TVC-s Fuss vagy Crossfire tudtommal nem létezik Spectrumra, CPC-re. Míg a CPC-ről származó Airwolftól nem lennének boldogabbak a spectrumosok (bár talán nem lenne nehéz átírni), de a Túrbó Rudival (Electro Freddy) talán igen. A Treasure Cave vagy a Bricky Prise talán kifejezetten az EP képességeit célozza meg, de még a Banana 1-2, vagy akár a Skramble jól mutathatna Spectrumon vagy CPC-n.
Csak eszembe jutott, hogy vajon a spectrumosok, CPC-sek közül néhányan nem kísérik-e figyelemmel az EP-t vagy TVC-t, és nem jut-e eszükbe konvertálni. Mi innen néhányan odafigyelünk a TVC-re is, és ha elkészül rá valami játék, rögtön jön az ötlet, hogy nem lehetne-e átírni.
Régebben az Enterball-ból készült Spectrum változat. Nem tudom CPC-re mennyire lenne nehéz átírni.
Persze inkább az EP-ra átírást támogatom.

6
BASIC / SPEED Collector
« on: 2022.August.13. 23:36:48 »
Kicsit pang a fórum, ezért gondoltam, megosztom a Speed Collectort, bár még nincs kész teljesen. De tekinthető akár késznek is, 6 pálya van benne egyelőre, végigjátszható, minden működik benne. Nagy terv lenne még soronként változó palettásra megcsinálni a pályákat.
Nagyon hasonlít egy régebbi játékra (vajon melyikre), de ahhoz képest van benne több újítás, a játékmenet is változott kicsit, többet kell taktikázni, de a cél most is összeszedni a kincseket és még 200 bogyót, utána tudunk nekimenni a szörnyeknek.
Fut EP 64-en is, de kicsit elveszik a lényeg a sebesség miatt, ami a játék címében is benne van.
Első ránézésre eléggé durva pályák is vannak benne, de mindegyik teljesíthető. Az első két pálya laza, lötyögős, utána egyre durvul a helyzet. :D
* Speed Collector 001.ep128s (53.09 kB - downloaded 37 times.)
* Speed Collector 001.zip (22.29 kB - downloaded 30 times.)

7
BASIC / Sort Puz (Get Colour)
« on: 2022.July.06. 13:47:48 »
Ez a mobilos játék ihletett meg és gondoltam, EP-re valami hasonlót össze lehetne hozni. Egyelőre itt tartok:
* getcol.txt (3.72 kB - downloaded 30 times.)
* getcol.zip (1.38 kB - downloaded 33 times.)
Majd 255 színű gracha módra lenne jó megcsinálni a játékteret és tervezni hozzá színátmenetes pályaelemeket.
Most átdefiniálatlan karakterekből rajzolja ki a pályát. Előtte feltölti a bödönöket egyformára, más-más karakterekkel (SETLEVEL eljárás), majd összekeveri a bödönök tartalmát (MIX), a PRLEVEL pedig kirajzolja. Ahányas a nehézségi szint (DIFF változó), annyi+2 bödön van, az utolsó 2 bödön üres.
A játék irányításának megírása a macerásabb. Valószínű az összes lehetőségnek külön meg kell határozni, mi történjen, ezt csak nyomokban kezdtem el. Két forduló (TURN) váltja egymást, az egyikben a tűzgombbal kivesszük a folyadékot, a másikban beöntjük, ha be tudjuk. Ennek megírása még eléggé képlékeny.
Meg még pl. azt is meg kell csinálni, hogy ha folyamatosan nyomjuk pl. balra a botkormányt, ne menjen folyamatosan, csak egyet lépjen.
Majd tervezem folytatni, de ha van ötlet, az jöhet.

8
BASIC / Dot Collector - Turbo Edition 5
« on: 2022.March.14. 22:42:57 »
Immár az 5. részben nem csak a pályák újak, hanem a sebesség is gyorsul, ahogy egyre több bogyót összeszedünk. Így a szintek vége a legnehezebb. De nem olyan vészes, mint amilyennek tűnik.
Ez még inkább csak teszt verzió. Nekem még nem sikerült végigjátszani ezzel a gyorsuló sebességgel.
Teszek fel egy demót is az első pályáról.

9
BASIC / Dot Collector - Turbo Edition 4
« on: 2022.March.04. 22:27:33 »
Itt van a 4. rész, új pályákkal. Paletták nincsenek újak, az első három rész legjobbnak tűnő palettáit válogattam össze ide.
* Dotturbo 4.ep128s (53.15 kB - downloaded 156 times.)
* Dot Collector Turbo Edition 4.zip (22.55 kB - downloaded 150 times.)

Jó pár éve a jó régi Dot Collectorhoz készítettem pályaszerkesztőt, azzal szerkesztettem akkor pályákat, így lett Dot Collector 2, 3, 4. Ezekből lett a Turbo Edition 2, 3, 4 is. Mára már nem emlékeztem, hogy jó egy éve hogyan bányásztam ki a Dot Collectorból a pályákat ebbe a programba, így elölről kellett kezdeni a bányászást a 4. részhez. Olyan sok volt ma a meló a munkahelyen, hogy a bányászást ott végeztem el laptopon, emulátorral. Letöltöttem az ep128.hu-ról a Dot Collector 4. részét és a pályaszerkesztőt, és azzal kiszedtem txt formátumba a pályákat belőle. Ez nem volt egyszerű, mert kétféle sortörést használt, és az egyiket külön sztringként értelmezte, így kicsit több sztring volt, mint kellett volna. Aztán kiderült, hogy a varázstablettáknak a Dot Collector olyan bájtot használ, ami egy vezérlőkarakter, így a txt fájlt basicbe betöltve nem volt jó. Utána az derült ki, hogy a bogyókra is más karaktert használ a Dot Collector, mint én, így a basic programból vissza kellett írni txt fájlba a pályákat tartalmazó részt, és ott a Windows fantasztikus Jegyzettömbjében a Szerkesztés-Csere menüponttal ki kellett cserélni azt a karaktert újabbra. Az elején természetesen mind a 9 pályát sorszámmal ellátott data sorok mögé kellett csempészni, ami manuálisan kissé monoton lett volna, így erre is írtam egy külön programot. Mindezt munkaidőben. A kollégák azt mondták, ez mátrix, az emulátor zöld betűit látva. Az a vicc, hogy ezeket a viszontagságokat egyszer régen már leküzdöttem, de ennek semmi nyomát nem találtam a gépemen, így elölről kellett kezdeni az egészet, de jó buli volt.

10
BASIC / Dot Collector - Turbo Edition 3
« on: 2022.February.20. 15:42:01 »
Végül a 3. része lett készen a játéknak elsőre. 8 színű módot használ, a bogyóknak és a szörnyeknek meg a számjegyeknek van külön színük, mindegyik pályán más a paletta. Ez a 3. rész új pályákat tartalmaz, az ábécé egy-egy betűje van becsempészve mindegyik pályára. Ez nehezebb, mint az első kettő rész!
Az első kettő rész is lényegében készen van, csak a 8 színű palettát kell majd beállítani mindegyik pályára, és a 2. részben nevet kell adni a pályáknak.
Azt hiszem, tavaly még más pályákat is terveztem. Ha meglesznek, lesz 4. változat is.
Ez most még a STOP-ra leáll és nem lehet folytatni. Ha nem lesz benne hiba, akkor a STOP le lesz tiltva és ez lesz a végleges verzió.
* Dotturbo 3.ep128s (52.65 kB - downloaded 153 times.)
* Dotturbo_3.zip (21.64 kB - downloaded 145 times.)

11
Kíváncsi lennék, akik használják a gépet manapság, mit csinálnak rajta. Gondolom, akik fent vannak a fórumon és többé-kevésbé rendszeresen belépnek, használják a gépet/emulátort is.
Én midizni szoktam, néha basicben írogatni. Ezek eredményét mindig fel is teszem ide. A Traffic című játékkal szoktam játszani rendszeresen évek óta.

12
BASIC / Baltazár, az űrszemetes továbbfejlesztése
« on: 2022.January.11. 23:27:08 »
A basic programcsokorban található a játék. Ez három részből áll, én a középső részét ragadtam ki, ahol függőlegesen scrollozódik a pálya és kerülgetni kell a veszélyes tárgyakat, a kellemes tárgyakat pedig felvenni.
Amikor megjelent a 4 joystick csatlakoztatásának a lehetősége, akkor jött az ötlet, hogy talán legegyszerűbben ebből a játékból lehetne négyjátékos verziót készíteni. Nos, ez még sehol nem tart, csak a HEX kódok kerültek bele a játékba, amik akkor itt kerültek ismertetésre.
Egyelőre csak egy űrhajót lehet irányítani, azt pedig a külső joystickkal (emulátoron a numerikus billentyűzettel). Innen kellene majd továbbfejleszteni, hogy a felső játékteret két részre osztani, és egymástól elválasztva két játékos játszana, az alsó részben pedig másik két játékos, egyszerre.
Első lépésként 2 színű karakteres képernyő helyett 4 színűre tettem az egészet, így a tereptárgyakat is meg kell még rajzolni.
Ha már 4 szín, akkor először inkább egyetlen játékosra kéne szépen megcsinálni az egészet, színpompásan, érdekesebb hangeffektekkel, Zzzippel lefordítva. Majd visszatérve a jelenlegi felálláshoz, 4 játékos módra is meg kéne csinálni.
Zzzippel lefordítva nem volt olyan kirobbanóan gyors a sebesség, talán mert a SET SCROLL utasítás eleve ilyen.
Innen folytatom majd valamikor, vagy ha más érez rá ihletet, foglalkozhat vele.

13
BASIC / Dot Collector - Turbo Edition 2
« on: 2021.December.29. 23:36:49 »
Valamikor áprilisban majdnem elkészítettem a második részt, de végül félbemaradt. Már szinte el is felejtettem, de most belebotlottam. Most sem fejeztem be, de itt van, ami készen van belőle, ez is teljesen játszható. Most végigtoltam, de eléggé figyelni kell, nagyon cselesek a pályák. Minden igaz rá, amit az első résszel kapcsolatban leírtam, de a pályák mások, nehezebbek.
Majd még azt kell megcsinálni, hogy plusz 4 szín lehessen a pályán, ezt is áprilisban majdnem sikerült megcsinálni, csak közben bokros teendőim adódtak.
Közben találtam a mappában még 10 pályát, amit a 3. változatba kellene majd beépíteni. Érdeklődés esetén azokat is felteszem, de csak ha valaki tesz fel végigjátszást a jelenlegi pályákról. :D (Igaz, a pályáknak még nincs neve, majd ki kell ötleni ezeket is.)
* Dotturbo 2.zip (30.74 kB - downloaded 149 times.)
* Dotturbo 2 alpha.ep128s (52.62 kB - downloaded 154 times.)

14
Konvertálás / Bars
« on: 2021.November.28. 15:18:56 »
Ennek a játéknak az elve egyszerűnek tűnik. Talán nem lenne nehéz megírni akár basicben, így első ránézésre. Vagy netalán átírni, az biztos nehezebb, pláne nem Z80-es gépről.

15
Programozás / Pacman: a szörnyek mozgásának elve (AI)
« on: 2021.April.06. 09:50:57 »
Nem tudom, melyik topikba illene ez, nyitok neki újat, hátha érdekel valakit. Ebben a videóban azt magyarázzák (angolul), milyen elvek alapján mozognak a szörnyek a pacman játékban.
Nem néztem végig teljesen. Azt nem értem, a szörnyek az összes falat is látják a pályán egyszerre, vagy csak a közvetlen környezetüket. Úgy sejtem, az összes falat.

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9