Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - Jubatian

Pages: [1]
1
Programozás / ASM EP-n - hogyan kezdjem?
« on: 2011.March.22. 22:39:21 »
Üdv!

Kis segedelmet szeretnék kérni abban, hogyan tudnám az EP-t Assemblerben programozni? Azaz konkrétan abban, mi is kellene ahhoz, hogy egy ilyen ASM program elinduljon pl. BASIC alól betöltés és futtatásra. C64-en ezt úgy oldottam meg, hogy valahonnan kihalásztam, mi is van a .prg fájlokban, aztán írtam egy stub-ot (Egy SYS ugrás az utána következõ ASM elsõ utasítására), amit a fordítóval generált bináris elejére applikálok. Valami ilyesmihez szeretnék EP-vel is eljutni. Hol kellene ugyan nézelõdnöm? Esetleg itt ez azért bonyolultabb lenne, hogy az EXOS-al is jóban legyek? Hát na, a BASIC-et annyira nem szeretem, bár próbálgattam azért :)

Esetleg így a technikaiakról akad ez-az? Játékok szervezése például? Arra gondolok, hogy hogyan alakulnak az alap gép-specifikus dolgok, például akár a játékok mondjuk miért olyan fájlokra vannak lebontva, amilyenekre (Ennek az egy-egy szegmensbe szánt binárisnak az lenne a szerepe, hogy az indító .com majd bepakolná õket egyenként betöltéskor? Momentán a Wriggler van elõttem). Vagy csak én nem nézelõdnék a dolog után jó helyen, pedig ott az orrom elõtt...

Köszi a segítséget!

2
Karbantartás, javítás / Magnó karbantartása
« on: 2010.December.12. 21:01:35 »
Üdv!

Hát, mint friss EP128 tulajdonos, kinek eddig életében semmi kapcsolata nem nagyon akadt az igazi hõskorral némi emuval játszadozáson túl, hát na, volna némi problémám ezzel a bizonyos mágnesszalag-tekerészõvel. Ugye, friss EP tulajdonos, de hát az EP magnó az már 25, ha nem több éves, így elképzelhetõ, sõt, a hangokból ítélve gyanítható, sõt, mondjam inkább, nyílvánvaló, hogy némi karbantartás itt-ott esetleg elkélne.

Ezt a magnós egységet eredeti dobozában sikeredett fellelni, küllemre rendjén is van, játssza is a szalagokat, fel is vesz, viszont azért bajok vannak vele, még a mellékelt füzet szerinti karbantartás (alkoholos fejtisztítás) után is.

Visít, mint az éppen nyúzás folyamata alá helyezett házimacska. Visít, nyivákol, nyekereg, de azért teker, a visszajátszás, felvétel rendben mûködik vele. Eme visítás ellen hol lehetne beavatkozni? (Mintha olajozás kéne, de mivel, hová?)

Néhány forrásból felvéve 50Hz recsegést kapok. Ami bosszantó, hogy az EP-tõl is! Akkor is, ha maga a magnó elemeken fut. Valami filter-kondi kiszáradt volna valahol, egyéb probléma, vagy ez normális? PC hangszóró fejhallgató-kimenetén átvezetve a forrást ez a recsegés elmúlik, tiszta a felvétel.

Ha valaki e tekintetben némi útmutatással tudna nekem szolgálni, köszönöm, szeretném nagyon a magnót használni :)

Nu, hát ezen túl is lennének problémáim (na igen, problémás gyerek vagyok :D ), de ezekre a választ asszem megtalálom az ep128 oldal feltöltött könyveiben, úgyhogy szükségtelen fárasztás és nyávogás elmarad :)

Pages: [1]