Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - MrPrise

Pages: [1] 2 3
1
Beviteli eszközök / ZXCard
« on: 2019.May.12. 17:07:03 »
Ismeritek a ZXCard-ot?


Quote
ZXCard is a hardware for ZX81 ZX spectrum* that allows you to load you favorite programs from a SD card instead of cassettes. It connects into the standard expansion port. When booting the ZX, it boot from the Menu ROM included in the hardware. You can then select you file (TAP format) and it will be loaded into ram and executed. After reset you will be presented the menu again. The hardware includes: ROM for the menu and control ROM switch to switch in and out Menu ROM and cartridge RAM SD card interface with parallel to serial support Kempston Joystick interface

Azaz a programot közvetlenül a memóriába tölti be. Azt nem értem, hogy a több részes programoknál ez hogyan működik? Ok, hogy egy file-t berak a memóriába és elindítja, de ha az mondjuk csak egy betöltő, akkor utána a betöltő továbbra is a magnón keresi a folytatást, nem? Ha pedig így van, akkor a használhatósága eléggéi korlátozott. Ettől nyílván rugalmasabb a már létező SD kártya kezelő eszköz amivel meghajtóként látjuk a kártyát, de azért érdekes ez is.

2
Maintenance / New PCB for EP Tape?
« on: 2019.May.11. 18:06:29 »
I have few broken devices and I see how easily the pads can come up. I wonder if we should manufacture new PCBs for the tape player? Is there anyone who are interested in that? Please let me know if you are and how many do you need.
I also wonder if we could do some improvement to the original schematic. For example I think it should have two layers to make it simpler, beside I do think the minimum number of layers is two these days. Maybe there are some other improvements too.

3
Karbantartás, javítás / Magnó NYÁK gyártása?
« on: 2019.May.11. 18:03:20 »
Van néhány rossz EP magnóm (pontosabban csak rossz van), gondoltam meg kellene javítani őket. El is kezdtem cserélgetni a kondenzátorokat és szomorúan tapasztaltam, hogy a NYÁK mennyire nem bírja a javítást. Annak ellenére feljött már néhány sáv, hogy nagyon óvatosan bánok vele. Az az ötletem támadt közben, hogy gyártatni kellene új NYÁK-ot.
Ehhez persze először meg kellene tervezni a NYÁK-ot valami modern formátumban. Sőt, ha már úgyis új NYÁK lesz esetleg lehetne modernizálni az áramkörön is? Ehhez sajnos nem értek, de ötleteim vannak :-)
Pl. lehetne két oldalas, úgysem lehet egy oldalasat kérni már sehol amennyire látom, de talán magán az áramkörön is lehetne javítani.

Egyelőre a kérdésem, hogy érdekel-e valakit utángyártott NYÁK EP magnóhoz és hány darab?

4
Karbantartás, javítás / Szagtalanítás, takarítás
« on: 2019.March.29. 17:37:02 »
Az egyik gépnek amit vettem elég erős szaga van, a dobozának is, a gépnek is. Nem undorítóan büdös, hanem nagyon erős doh-szerű szaga van. Maga a gép még nem volt szétszerelve, érintetlen a címkéje. Van valami ötletetek szagtalanításra? Már hetek óta szellőztetem, de még most is érződik. A dobozát és a gépet kívülről áttörölgettem illatosított univerzális nedves törlőkendővel, az valamennyire segített rajta, de a gépet nem szeretném szétszedni ha nem muszáj.

Ugyanebben a gépben zörög valami. Nem alkatrész vagy letört darab, hanem vakolat, mert a billentyűzetből már kiszedtem egy kisebb adagot és annak tünt. Az alaplap környékén is van, mert még mindig zörög benne valami.

Gyerekeknek van az a golyós játék ahol úgy kell mozgatni a játékot, hogy a golyó a labirintuson át, beguruljon a lyukba. Na, ilyesmit kellene a géppel is eljátszani, csak annyi nehezítés van, hogy nem látok bele, így sem azt nem tudom, hogy most hol van ami zörög (lehet persze több is) és azt sem hogy merre kellene mozgatni a gépet, hogy kihulljon valahol.

Próbáljam meg kifújni sűrített levegővel (spray, nem kompresszoros) ? Nem lesz valaminek baja tőle? Ami kijön levegő elég hideg és van hogy meg is fagy a felület egy pillanatra amikor fújom. Többnyire PC-s házat és hűtőventillátort, bordákat szoktam vele fújkálni, azoknak nem árt.

Ha leszerelek mindent ami műanyag, milyen tisztítószerbe érdemes áztatni ami tisztítja, de nem árt neki?
Sima szappanos víz vagy van erre valami speciális? Neten láttam műanyagtisztító habot (spray), bár azt ugye fújni kellene, nem áztatni benne. Nem tudom van-e műanyag "öblítő" tavaszi reggel illattal ;-)

5
Kijelző / Kebidu 1080P SCART To HDMI
« on: 2019.March.19. 20:53:20 »
Vettem az aliexpress-en egy ilyen eszközt
Egy videokimenetes Spectrum-mal tudtam tesztelni egyelőre csak. A videokimenet nem tudom hogyan van megoldva a Spectrum-on, emlékeim szerint a monitoron is kb olyan a kép ezzel az eszközzel mint amikor a TV-re kötöttem közvetlenül, leszámítva a fekete háttérnél látható függőleges sávokat, ami egyébként annyira nem feltünő mint a közeli képen.

6
Egyéb témák / ZX Max 128
« on: 2019.February.19. 16:33:31 »
Ismeritek ezt? Ez egy ZX Spectrum 128K klón. Ebayen 4ezer forintért árulják a NYÁK-ot hozzá.

7
Kijelző / Eredeti EP Monitor
« on: 2019.February.14. 16:36:41 »
Van eredeti EP monitora valakinek? Az a vad ötletem támadt, hogy nem lenne egyszerűbb utángyártani az eredeti EP monitort? Akár úgy, hogy fogunk egy olyan PC monitort amit könnyű beszerezni és annak az elektronikáját alakítjuk át. Nem vagyok HW szaki, szóval ha hülyeséget írok, szóljatok ;-)

8
Kijelző / Scanline Raspberry Pi-jal
« on: 2019.February.13. 16:37:18 »
Találtam egy videot:

https://www.youtube.com/watch?v=Y9E3KB0bmLY

Amennyire ki tudtam venni az illető valami régi Nintendo konzolt kötött rá a Raspberry Pi-ra és az átvariálja úgy a jelet, hogy a modern monitor is meg tudja jeleníteni. Nem ilyesmire lenne szükségünk nekünk is ahhoz, hogy bármlyen monitort lehessen használni az EP-hez? A 240p kevés lenne nekünk és nem tudom mit lehet megcsinálni a Raspberry-vel, szóval lehet, hogy nem kivitelezhető a dolog, de aki ért hozzá megnézhetné, hogy mit bűvészkedett Mike és hogy használható-e EP-hez is.

http://www.retrotink.com/

9
Karbantartás, javítás / Alkatrészek 3d nyomtatása
« on: 2019.February.12. 12:32:17 »
Látom van készen 3d-s model a bővítőhöz:

https://www.thingiverse.com/thing:550822

Hol lehet ezt a legközelebb megrendelni, kinyomtatva?


10
Karbantartás, javítás / Kapcsolási rajz "modern" formában?
« on: 2019.February.11. 19:15:01 »
Azt hiszem a legtöbben az Autocad Eagle-t használják. Nincs az EP kapcsolási rajzából ilyen verzió?

11
Hardver / Folyamatban lévő fejlesztések topik?
« on: 2019.February.11. 10:37:54 »
Nem vagyok képben teljesen az aktuálisan folyó fejlesztésekkel kapcsolatban, de arra gondoltam, hogy esetleg hasznos lenne a tervezett vagy már folyamatban lévő fejlesztéseknek, kísérletezéseknek egy külön alfórumot nyitni a Hardveren belül. Így ha valaki új a fórumon (vagy régi de nem követi az eseményeket...) és van egy HW ötlete, akkor rögtön láthatja milyen projekteken dolgoznak mások.

Szerintetek hasznos lenne egy ilyen altopik?

13
Other topics / French retro museum
« on: 2013.November.01. 12:56:12 »
I just found MO5 which has some basic info about the Enterprise. It is especially interesting their "Hard to find" poll.

14
Egyéb témák / Közösségi HW tervezés
« on: 2012.August.09. 23:13:42 »
http://upverter.com/
HW-tervezésben járatos szakiknak talán érdekes lehet.
Nyílt forrású dolgokra ingyen használható.

15
Weboldalak / Wuala
« on: 2009.May.19. 15:33:27 »
Egy ideje keresgélek egy szimpatikus online backup megoldást. Pár napja kezdtem el használni a Wuala-t.
Ez egy online közösségi tárhely, azaz lehet csoportokba is tömörülni. Csináltam egy Enterprise Forever csoportot. Bárki tag lehet aki letöltötte a klienst. Talán néhány új tagra is szert teszünk majd ennek köszönhetően. Sokan használják már a Wuala-t.
Nagyszerűen használható gyors filemegosztásra is. Minden adat titkosítva kerül tárolásra, így csak azok láthatják akiknek szánjuk.
Értékes dolgokat lehetne itt is tárolni, hogy tuti ne vesszenek el.
Ingyen adnak 1GB helyet, amit lehet bővíteni pénzért ill. úgy hogy a gépünkön található szabadhelyet felkínáljuk használatra.
Akit érdekel a weboldalukon részletesen elolvashatja, hogyan is működik a dolog.

Pages: [1] 2 3