Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - MrPrise

Pages: [1] 2 3 4
1
Karbantartás, javítás / Szervízkönyv
« on: 2023.February.13. 20:39:44 »
Itt-ott sok tanács, trükk van a gép javításával kapcsolatban. Jó lenne ezeket összegyűjteni egy helyre, hogy legyen egy szervízkönyvünk-szerű kézikönyvünk mint ami Spectrumhoz is van.2
Hardver / SD kártya mint ROM
« on: 2023.February.13. 13:04:56 »
Azt jól gondolom, hogy ha egy tetszőleges ROM file-lal flash-elem az adaptert, akkor utána már nem fogom tudni használni mint virtuális meghajtó, hacsak a flash-elt ROM-ban nincs benne az SDEXT is? Emiatt pl a TESZT.ROM-ot magában rárakni nem jó ötlet, ha jól sejtem, mert PC-ről a kártyát nem lehet újraflashel-ni, csak EP-ről.
Jó lenne ha lehetne SD kártyát használni ROM-ként. Először rá kellene másolni a ROM file-t egy kártyára, utána berakni egy SD adapterhez hasonló kártyába, beindítom a gépet és a kártya tartalma teljesen úgy viselkedne mint egy sima cartridge tartalma. Így egyszerűen lehetne ROM-ot tesztelni igazi gépen. Lehet esetleg cifrázni is, hogy több ROM file-t is lehessen rá rakni és meg lehessen adni, hogy melyik hol látszódjon. Van esetleg már ilyesmi vagy valaki tervez ilyet?

3
Táp / EPower
« on: 2021.March.22. 09:23:38 »

4
Táp / 7805 cserélje TSR 1-2450-re
« on: 2021.March.21. 16:03:32 »
A következő lehet csak nekem lesz újdonság. Most találtam erre az oldalra: https://www.retrotechlab.com/zx-spectrum-voltage-regulator-replacement-a-complete-guide/
Itt arról írnak, hogy a Spectrum-ban használt 7805-ös fesztültség-szabályozót ki lehet cserélni TSR 1-2450-re ami hatékonyabb, így a gép nem melegszik annyira és kevesebbet is fogyaszt.
Az ára mondjuk jóval nagyobb, a sima 7805-ös kb 100 forint körül van, míg a másik 3000 forint felett. Az EP-be ráadásul kettő kell.5
Játékverseny / Játékszabályok
« on: 2021.March.19. 20:23:16 »

6
Karbantartás, javítás / Hibás RAM keresése
« on: 2021.March.16. 17:51:32 »
Van egy hibás gépem amiben 64k RAM nem működik. Már évek óta várja, hogy egyszer ránézzek. Most előszedtem.
Házi módszerekkel ki lehet deríteni, hogy melyik memória IC-k a hibásak? Ez alatt olyasmit értek, amit mondjuk egy mezei multiméterrel el lehet végezni. Ha ez kevés hozzá, akkor esetleg be tudom vetni az ősrégi oszcilloszkópomat is (ami egyébként eladó).
Szétszedtem a gépet, de úgy látom a memória rész az egyik legnehezebben javítható terület (megfelelő eszköz nélkül), szóval lehet akkor is így marad, ha meg is lehet találni a hibás IC-ket. De mindenképpen érdekel, hogy hogyan lehet neki látni egy ilyen hibakeresésnek.

Ami még feltünt, hogy a gép baloldalán valami elég hangosan zúg.

7
Hardver / EPSON SD-600 meghajtó?
« on: 2021.March.11. 18:04:00 »
Történelmi a mai nap, ugyanis ma próbáltam először igazi gépen, igazi lemezmeghajtót használni ;-)
Egyelőre még csak a próbálkozásnál járok. Az EXDOS kártya a spanyol fajta, a meghajtó típusa a tárgyban szerepel. Próbáltam néhány régi PC-s lemezt formázni, de egyik sem sikerült. Valamit csinál velük, zakatol, de aztán mindig kiír valami hibát és utána a dir azt írja, hogy nincs leformázva. DD-s lemezzel és HD-sel is próbáltam.
Egyiknél sector not found, másiknál data error.
Tudtok erről a meghajtóról valamit? Neten egyik helyen azt olvastam, hogy 360KB-s, másik helyen 1.2MB-snek írják. Van rajta pár jumper is. Lehet Enterprise-on tesztelni a meghajtót, lemez nélkül? Az sem biztos, hogy a meghajtó működik rendesen, bár gondolom ha a formázás végigmegy, akkor komoly baja nem lehet.
Ránézésre jó és mozgolódik is szépen, világít a led amikor kell, a hangulatot jól adja ;-)


8
Emulátorok / Hang betöltése emulátorba?
« on: 2021.February.19. 09:16:40 »
Jól tudom, hogy nincs olyan emulátor (se Spectrum, se EP) amire "ráköthető" a számítógép hangkártyája és onnan tud betölteni?
Tehát pl. ha szeretné az ember megnézni, hogy be lehet-e egyáltalán olvasni a kazettát vagy az előre bedigitalizált felvételt és ezért szeretne betölteni egy emulátorba, mert arra lusta, hogy összerakja a szépen elcsomagolt gépet, akkor mit lehet tenni?

Mostanában megnéztem pár Spectrum emulátort és első nekifutásra nem találtam olyat ami tudná ezt. Viszont rátaláltam erre: http://www.retrovirtualmachine.org/
Mindenkinek ajánlom. A szívemnek külön kedves, hogy van benne "igazi" magnó, forog, kattog, látszik a szalagon hogy hol tart, rá van írva mit tölt. Van benne beépített debugger és assembler is.

9
Beviteli eszközök / ZXCard
« on: 2019.May.12. 17:07:03 »
Ismeritek a ZXCard-ot?


Quote
ZXCard is a hardware for ZX81 ZX spectrum* that allows you to load you favorite programs from a SD card instead of cassettes. It connects into the standard expansion port. When booting the ZX, it boot from the Menu ROM included in the hardware. You can then select you file (TAP format) and it will be loaded into ram and executed. After reset you will be presented the menu again. The hardware includes: ROM for the menu and control ROM switch to switch in and out Menu ROM and cartridge RAM SD card interface with parallel to serial support Kempston Joystick interface

Azaz a programot közvetlenül a memóriába tölti be. Azt nem értem, hogy a több részes programoknál ez hogyan működik? Ok, hogy egy file-t berak a memóriába és elindítja, de ha az mondjuk csak egy betöltő, akkor utána a betöltő továbbra is a magnón keresi a folytatást, nem? Ha pedig így van, akkor a használhatósága eléggéi korlátozott. Ettől nyílván rugalmasabb a már létező SD kártya kezelő eszköz amivel meghajtóként látjuk a kártyát, de azért érdekes ez is.

10
Maintenance / New PCB for EP Tape?
« on: 2019.May.11. 18:06:29 »
I have few broken devices and I see how easily the pads can come up. I wonder if we should manufacture new PCBs for the tape player? Is there anyone who are interested in that? Please let me know if you are and how many do you need.
I also wonder if we could do some improvement to the original schematic. For example I think it should have two layers to make it simpler, beside I do think the minimum number of layers is two these days. Maybe there are some other improvements too.

11
Karbantartás, javítás / Magnó NYÁK gyártása?
« on: 2019.May.11. 18:03:20 »
Van néhány rossz EP magnóm (pontosabban csak rossz van), gondoltam meg kellene javítani őket. El is kezdtem cserélgetni a kondenzátorokat és szomorúan tapasztaltam, hogy a NYÁK mennyire nem bírja a javítást. Annak ellenére feljött már néhány sáv, hogy nagyon óvatosan bánok vele. Az az ötletem támadt közben, hogy gyártatni kellene új NYÁK-ot.
Ehhez persze először meg kellene tervezni a NYÁK-ot valami modern formátumban. Sőt, ha már úgyis új NYÁK lesz esetleg lehetne modernizálni az áramkörön is? Ehhez sajnos nem értek, de ötleteim vannak :-)
Pl. lehetne két oldalas, úgysem lehet egy oldalasat kérni már sehol amennyire látom, de talán magán az áramkörön is lehetne javítani.

Egyelőre a kérdésem, hogy érdekel-e valakit utángyártott NYÁK EP magnóhoz és hány darab?

12
Karbantartás, javítás / Szagtalanítás, takarítás
« on: 2019.March.29. 17:37:02 »
Az egyik gépnek amit vettem elég erős szaga van, a dobozának is, a gépnek is. Nem undorítóan büdös, hanem nagyon erős doh-szerű szaga van. Maga a gép még nem volt szétszerelve, érintetlen a címkéje. Van valami ötletetek szagtalanításra? Már hetek óta szellőztetem, de még most is érződik. A dobozát és a gépet kívülről áttörölgettem illatosított univerzális nedves törlőkendővel, az valamennyire segített rajta, de a gépet nem szeretném szétszedni ha nem muszáj.

Ugyanebben a gépben zörög valami. Nem alkatrész vagy letört darab, hanem vakolat, mert a billentyűzetből már kiszedtem egy kisebb adagot és annak tünt. Az alaplap környékén is van, mert még mindig zörög benne valami.

Gyerekeknek van az a golyós játék ahol úgy kell mozgatni a játékot, hogy a golyó a labirintuson át, beguruljon a lyukba. Na, ilyesmit kellene a géppel is eljátszani, csak annyi nehezítés van, hogy nem látok bele, így sem azt nem tudom, hogy most hol van ami zörög (lehet persze több is) és azt sem hogy merre kellene mozgatni a gépet, hogy kihulljon valahol.

Próbáljam meg kifújni sűrített levegővel (spray, nem kompresszoros) ? Nem lesz valaminek baja tőle? Ami kijön levegő elég hideg és van hogy meg is fagy a felület egy pillanatra amikor fújom. Többnyire PC-s házat és hűtőventillátort, bordákat szoktam vele fújkálni, azoknak nem árt.

Ha leszerelek mindent ami műanyag, milyen tisztítószerbe érdemes áztatni ami tisztítja, de nem árt neki?
Sima szappanos víz vagy van erre valami speciális? Neten láttam műanyagtisztító habot (spray), bár azt ugye fújni kellene, nem áztatni benne. Nem tudom van-e műanyag "öblítő" tavaszi reggel illattal ;-)

13
Kijelző / Kebidu 1080P SCART To HDMI
« on: 2019.March.19. 20:53:20 »
Vettem az aliexpress-en egy ilyen eszközt
Egy videokimenetes Spectrum-mal tudtam tesztelni egyelőre csak. A videokimenet nem tudom hogyan van megoldva a Spectrum-on, emlékeim szerint a monitoron is kb olyan a kép ezzel az eszközzel mint amikor a TV-re kötöttem közvetlenül, leszámítva a fekete háttérnél látható függőleges sávokat, ami egyébként annyira nem feltünő mint a közeli képen.

14
Egyéb témák / ZX Max 128
« on: 2019.February.19. 16:33:31 »
Ismeritek ezt? Ez egy ZX Spectrum 128K klón. Ebayen 4ezer forintért árulják a NYÁK-ot hozzá.

15
Kijelző / Eredeti EP Monitor
« on: 2019.February.14. 16:36:41 »
Van eredeti EP monitora valakinek? Az a vad ötletem támadt, hogy nem lenne egyszerűbb utángyártani az eredeti EP monitort? Akár úgy, hogy fogunk egy olyan PC monitort amit könnyű beszerezni és annak az elektronikáját alakítjuk át. Nem vagyok HW szaki, szóval ha hülyeséget írok, szóljatok ;-)

Pages: [1] 2 3 4