Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Tutus

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 24
1
Érdekes volt tudni, hogy kinek volt SF3 Oroszországban...
Serbia, sorry...

2
Bocs, egy kis korrekció:
Teopl Szerbiából származik :)
Bakker, elnézést, javítottam :)

3
Ha valaki azt mondja neked '85-ben hogy chatelsz, akkor nem értetted volna mit beszél.
Jogos (ebbe a bejegyzésem után én is belegondoltam...), még csak sokkal utána PC-n volt BBS :)

4
Ha valaki azt mondja nekem 1985-ben, hogy az Enterprise gépen 2020-ban chatelek majd egy Szerb felhasználóval, akkor nyilván elküldtem volna a francba :D
Ráadásul ő, Teo írta SF3-ra ezt a Chat programot. A fantaszikus az egészben, hogy ő éppen CPC előtt ült én pedig egy EP 128 előtt!!! :D

És még az SF3 programok, driverek fejlesztésének a kezdetén járunk!

Ez a kártya fantasztikus!

5
Hardware / Re: What internal RAM expansion?
« on: 2020.July.25. 19:04:19 »
I know that a couple of years ago, Szorg (who makes the SDcard interface) had some.
Or maybe people who've already replaced their internal 128k boards could offer one to you. Hardly anything needs more than 128k.
One day many years from now, I hope to build some more Enterprise expansion hardware myself. But unfortunately, I don't have any time at the moment.:(

We're trying to do something. Unfortunately, there have been so many problems lately (this is understandable). For memory expansion and much more there's SF3. True, not cheap, but the best hardware for Enterprise computer.

6
Input devices / Re: New keyboard membranes
« on: 2020.July.23. 10:24:11 »
I don't sell keyboard membranes!
I will write soon to whom to order... Please wait ...

7
Hardware / Re: Questions about SymbiFace3
« on: 2020.July.14. 11:39:11 »
I'll ask you a few questions :)

- Will the SF3 mouse be able to handle the programs that EnterMice has handled so far?
- Will the date and time be displayed on the screen in the top status bar?
- Will it be possible to use SymbOS net programs with TMTNet?
- Will it be possible to run EP programs on the SF3 USB Pen Drive or SD card?
- Will SymbOS see the SF3 USB drive?
- Will SymAmp play music on the SF3 USB Pen Drive?

If anyone is already working on this, when are these developments expected?

8
Hardware / Re: Questions about SymbiFace3
« on: 2020.July.12. 21:00:39 »
ROM[#60]  =SD:SF3BOOT.ROM

How will this get on the SD card?
Need to download somewhere?
You didn't mention that in the description.

9
Hardver / Re: Hajdani konfigom...
« on: 2020.July.03. 22:19:33 »
Persze, csak kábelem, scart csatlakozóm és megfelelő ellenállásaim nincsenek itthon... :)
Ha sikerül ezeket beszerezni, te leszel az első. Ja, vagyis nem, mert én vagyok az első..  :oops: :lol:
Köszi szépen! Egy halom élcsatlakozót fel tudok ajánlani Neked ingyen és bérmentve (tévedésből rosszat rendeltem).
Holnap elküldöm mailben a képet róla. :)

10
Sajnálom, Tutus ... javítottam és hozzáadtam egy szöveget. Most befejeztem.
-----
Sorry Tutus... I have fixed and added some text. I have finished now.
Semmi gond, tudlak követni.
Javítottam én is :)
No problem, I can follow you.
I improved it too :)

11
A következő kérdés az SF3-ról az alábbi lehet:

Hogyan kezdjem el használni az SF3 kártyámat Enterprise gépemen?

Ha a csomag megérkezett a címedre és kibontod, két kártyát találsz benne: az SF3-at és az adaptert (olyan adaptert melyet választottál a kettő közül, önálló vagy Slot adapter).

Az SF3-at elsősorban a CPC számítógéphez fejlesztették ki, ezért örökölte ezt a számunkra furcsa csatlakozót, de néhány lábat átprogramoztak Enterprise csatlakozókra, tehát logikájánál fogva ez már nem egy CPC-csatlakozó, csak az alakja. Vannak SF3 adapterek az MSX-hez és a PCW-hez tervezve. Amint az első kérdésben rámutattam, az SF3 CPLD-jén tárolódik minden interfész program. Soha ne próbálj egy EP-re programozott SF3-at más számítógépre csatlakoztatni, előbb be kell programozni az új gazdagépre egy DFU + CPLD frissítéssel, az első kérdésben ismertetett módon.

A kapott EP SF3-nak van egy extra vezetéke, amely a CPC-csatlakozó 1. lábára van forrasztva. Erre azért van szükség, mert Hans a fejlesztés során változtatott a szabadon programozható lábakon. Hans talál majd erre a problémára megoldást, de addig az EP SF3 nem csatlakoztatható a többi számítógép családhoz.

Kétféle módon lehet a SymbiFace3-at az Enterprise-hoz csatlakoztatni, mindkettő tökéletes működést kínál.

Hans az önálló adaptert egy kézzel készített prototípus alapján tervezte, amit csak tesztekre küldtem, de az SF3-at csak a bővítő csatlakozón fogadja el, például az EXDOS-t nem. Gond? Azt hiszem, nem, mert valójában inkább az SD kártyát használjuk, mint a floppy lemezeket. De az SF3 ígérete lesz, hogy a régen álmodott “All in one Enterprise-bővítés" lesz. Úgy gondolom, hogy hamarosan ez lesz a legjobb megoldás egy olyan felhasználó számára, aki soha nem fejlesztette a számítógépét.

De ha a felhasználónak már vannak klasszikus bővítései, akkor jobban szüksége van az SF3 bővítőhely-adapterre (ezt Wilco barátom tervezte nekem), amelyet egy buszbővítőhöz kell csatlakoztatni. Később részletesen elmagyarázom ennek az adapternek a működését.

Mindkét megközelítés jól van integrálva hardveresen az Enterprise-on, így nem ütköznek más eszközökkel. Egy kivétel a Spectrum Hardware emulátor, amely ugyanazt a 40-4Fh címtartományt használja, így nem csatlakoztatható az SF3-mal közösen. Zozo megígérte, hogy hamarosan javít a Spectrum emulátor kártyán.

Győződj meg arról, hogy az Enterprise ki van-e kapcsolva.

Csatlakoztasd az SF3 adaptert az Enterprise bővítőporthoz, vagy a Busz bővítőhöz, ha van ilyen.

Az önálló adapteren az SF3 a felhasználó felé néz:míg a Slot adapternél a számítógép felé néz:Mindig ellenőrizd, hogy az SF3 kártya megfelelően van-e csatlakoztatva.

Csatlakoztasd szorosan és párhuzamosan a két csatlakozót, mind az 50 érintkezőt egyszerre, hogy az SF3 pontosan illeszkedjen.

Ha ki kell húznod az SF3 adaptert, húzd óvatosan a csatlakozó mindkét oldaláról, miközben lassan mozgasd kezeddel. De előfordulhat, hogy meghajlítunk néhány érintkezőt a csatlakozó egyik oldalán. Ekkor éles hegyével vezesd a csatlakozók pontját a helyükre, igazítva a többi sorhoz. Tedd ezt, mielőtt megpróbálod újra csatlakoztatni az SF3 adaptert.

Az SF3 slot adapter a jelenlegi formájában maga az adapter egy lapos kábelhez van csatlakoztatva. Eljutottam ehhez a megközelítéshez, miközben megmértem az SF3 + adaptert, láttam, hogy nagyon magas. Aztán úgy döntöttem, hogy maximálisan lecsökkentem a magasságát.A gyakorlat bebizonyította, hogy a buszbővítőn az SF3 csatlakoztatására a legjobb nyílás a legelső. Azt javaslom, hogy kösd az SF3-at az adapterkártyához egy hajgumival, és a kártya nagyon stabil lesz. Ezenkívül kerüld el, ha lehetséges, a 7805 szabályozó hűtőborda tüskéit.

Kérjük, várj, ha már bekapcsoltad a számítógépet. Nagyon közel vagyunk. :)

Szükséged lesz egy apa / apa sztereo hang jack kábelre hogy az SF3-mal majd zenét hallgass. Az adapterek IN jack alapcsatlakozóval vannak ellátva, a másik vége pedig a zöld Jack aljzathoz vezet. Nincs szükség többre a hanghoz, mivel az Enterprise tökéletesen keveri a Dave belső hangját a bejövő SF3 hanggal.

Szükség van egy tartalék micro SD kártyára és egy USB Pen Drive-ra az SF3 fájlok tárolásához. Az elsőre a System SF3 fájlokat menti, míg a Pen Drive-ra a médiafájlokat.

Mindkettő kapacitása ne haladja meg a 4 GB-ot, mert a szokásos FAT16 rendszerre kell formáznunk, és ez a határ. Csak 1 nagy partíciót használj.

Még várj ... A rendszerindítás után az SF3 megkeresi az SD-kártyán a rendszerfájljainak legfontosabb fájljait, az "SF3_EP.INI" fájlt, amelyben néhány fontos konfigurációt tárol. Más SF3 számítógépek hasonló fájlokkal rendelkeznek, "SF3_CPC.INI", "SF3_MSX.INI" vagy "SF3_PCW.INI" néven. Ilyen módon ugyanaz az SD kártya több számítógépen is használható, anélkül, hogy az INI fájlt szerkeszteni kellene.

Kis türelmet kérek, hamarosan folytatom az .INI fájl ismertetésével :)

12
Hardver / Re: Hajdani konfigom...
« on: 2020.July.02. 20:57:14 »
Szép... :(
Judge, ha elkészül a végleges változat, rendelhetek Tőled egy komplett SCART kábelt?

13
Az első kérdés, amely felmerülhet az új SF3 tulajdonosok számára:

Hogyan frissíthetem az SF3 kártyám szoftverét a legutolsó verzióra?

Mint az összes fejlesztés, így az SF3 még mindig folyamatban van, lesz néhány átmeneti tesztfrissítés, majd a végleges, tesztelt frissítés. Csak a végleges frissítéseket fogom ide helyezni az Enterprise Forever oldalra, és elmagyarázom, mi változott ezekben. Általában néhány javítás vagy kiegészítés a Arm processzor kódjához.

Minden SF3 kártya DFU-kábellel rendelkezik, egy speciális vezetékkel, mindkét végén egy USB-csatlakozóval:Ne tartsd a fiók alján! nagyon gyakran szükséged lesz rá! Új és fantasztikus funkciók feltárására.

Az SF3 frissítésének ideális módja egy Windows PC-hez való csatlakoztatás, de néhány felhasználó frissítést tudott végezni Apple vagy Linux számítógépeken.

Először csak a Windows módját írom le.

Először töltsd le és telepítsd a kapcsolódó DfuSeDemo programot. Hozz létre egy új könyvtárat, ahol a DFU frissítési fájljait tárolja. Töltsd le az utolsó DFU frissítést, és ott tárold.

Ha az SF3 le van választva az Enterprise-ról, változtasd meg a rajta lévő DFU kapcsolót felső helyzetbe.Ezután csatlakoztasd a DFU-kábel egyik végét a számítógéphez, a másik végét az SF3 "FAT32" USB-portjához (a Wifi-antenna jobb oldalán és az OLED képernyő felett):

A PC ezután felismeri az új hardvert és telepíti az illesztőprogramját.

Nyisd meg a DfuSeDemo programot:Ha a középső lista ki van töltve a képen látható módon, akkor az SF3 felismerésre került és a frissítési zóna beolvasásra került. Ha fehér színű marad, próbáld meg eltávolítani és újra csatlakoztatni a DFu kábelt a számítógéphez.

Most csak a két piros jelöléssel ellátott gombot kell használnia. Először válaszd a "Kiválaszt" lehetőséget, és válaszd ki a korábban letöltött és egy speciális könyvtárban tárolt DFU fájlt.

Ha elkészült, akkor a két négyzet melletti kis négyzet most úgy fog megjelenni, mint a "00 ST ...", és a "Frissítés" gomb most kiemelve látszik.

Kattints a "Frissítés" gombra, egy figyelmeztető ablak jelenik meg, de kattints az "Igen" gombra. Az egyik zöld sáv alján látható a frissítés folyamata, a végén pedig a "Cél 00: frissítés sikeres!" felirat jelenik meg.

Most kattinthatsz a "Kilépés" gombra a programból való kilépéshez.

Szinte minden frissítésnél mindez megtörténik, az SF3 készen áll arra, hogy újra csatlakozzon az Enterprise-hoz az adapterrel. Ne felejtsd el a DFU kapcsolót lefelé helyezni.

De bizonyos körülmények között a CPLD chip firmware-jét módosítani kell. Be vannak építve az egyes számítógépek főbb adaptációi, tehát minden frissítés kritikus jelentőségű.

Előfordulhat, hogy a felhasználónak át kell programoznia az SF3-at, hogy azt más számítógépek családjában, a CPC, az MSX, a PCW vagy más gépeken használja.

Ezután a DFU frissítése után, és még akkor is, ha az SF3 csatlakoztatva van a számítógéphez, mozgasd a DFU kapcsolót lefelé állásba, és nyomd meg az SF3 Reset gombját, a kártya bal oldalán.

Az OLED képernyőn röviden megjelenik a telepített célszámítógép DFU frissítése, esetünkben "EP", a számítógép által biztosított tényleges feszültség, majd a "Missing Z80 upd".

Mostantól csak akkor folytasd, ha a legfrissebb DFU frissítés ajánlott.

Most nyomd meg az OLED képernyő alatti középső gombot, és a CPLD egy belső fájllal frissül a DFU-n.

A képernyőn az "UPDATE" felirat és a "READY" készen áll. Most az SF3 kihúzható a számítógépről, és az adapterrel újra csatlakoztatható az Enterprise-ra.

14
Hardver / Kérdések és válaszok a SymbiFace3 kártyáról
« on: 2020.July.01. 16:13:37 »
Sziasztok!
Nyitunk egy új topikot, hogy a lehető legjobban tudjunk tájékoztatni a Symbiface3-ról, annak jelenlegi állapotáról és jövőbeli funkcióiról.
Ez a gflorez által ugyanilyen címmel nyitott angol nyelvű topic fordítása lesz.
Köszönjük!

15
Emulators / Re: Xep128
« on: 2020.July.01. 11:56:12 »
May be you can mix what you have with what is stored on the WayBackMachine.
Edit: But surely you already have thought on that...
Amazing!
I couldn't believe it was!
You saved my life :mrgreen:

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 24