Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - vargham

Pages: [1] 2 3 4 5
1
Kijelző / Re: MEDUSA
« on: 2023.January.18. 19:27:09 »
Nekem ennél jobb a tapasztalatom.

2
Kijelző / Re: MEDUSA
« on: 2023.January.18. 07:37:53 »
Én ilyet vettem:
RGB SCART to HDMI-Compatible Converter
Nem tud annyit, de jóval olcsóbb. Kiválóan működik EP-vel, Amigával (A500) és Atari ST-vel is, aminek pedig semmi más modern eszköz nem szereti az RGB kimenetét.

3
Emulátorok / Re: MAc emulator??
« on: 2023.January.15. 09:37:31 »
Hát ezt azért inkább ne mondjad egy igazi Unixosnak, mert furcsán fog rád nézni és kiröhög, vagy elküld melegebb éghajlatra. Maradjunk annyiban, hogy az alapjai Unix-szerűek és tényleg külön állatok az Apple-féle *OS-ek.
A MacOS márpedig hivatalosan is egy szabványos UNIX operációs rendszer.
Lásd: Single UNIX Specification

4
Karbantartás, javítás / Re: ZOMBIPRISE :-)
« on: 2023.January.12. 16:56:31 »
Ha egyszer ilyet találnék, akkor beépíteném egy szép házba. Kapna bentre egy bővítő csatlakozósort a kártyáknak. Bent lennének a meghajtók. Külső billentyűzet. Oh, mint egy helyes kis CP/M business gép. :-)

5
Köszönöm a próbát.
Nálam az EXDOS kártyán van 512 k RAM bővítés, a cartirgeban van az EXDOS meg a HEASS, a gpen belül a legújabb EXOS és BASIC.
Más programok jól működnek. Írják, olvassák a lemezt. Ja, és a saját config fájlját a HWP is.

6
HWP továbbra sem jó. EP128-ról letöltött lemezkép emulátorral jó. Ugyanaz a lemezkép pendrivera másolva, gotekkel nem jó. Fájl mentésekor fagy. Ugyanúgy, mint eddig. Lehet, hogy a gépemmel van valami?

7
Egyéb témák / Re: Boldog új évet! Happy new year! 2023
« on: 2023.January.01. 11:07:59 »
Kösz, és viszont!

8
Hardver / Re: Az a fránya L2 tekercs...
« on: 2023.January.01. 11:07:07 »
Nálam ez a zizegés / lobogás még korabeli CRT monitorral (CM8833) is látszik. A 14 MHz az 14.2 és nem tudom lényegesen lejjebb állítani. Mondjuk stabilnak tűnt.
Szóval ha kicserélem az egész órajelgenerátort, akkor stabil lesz a kép?

9
Apple Macintosh

Ez a termék Amerikában a korhoz képest úttörő volt. Mindenben az élen járt, megjelenése 1984 végére tehető. A Motorola 68000-ás processzorával fantasztikus dolgokra volt képes. Ez volt az első olyan számítógép a világon, amihez grafikus operációs rendszert adtak és egy egygombos egérrel lehetett az ablakok között dolgozni. Ez már valóban multitask-os volt. Egy időben két programmal is lehet dolgozni. Amikor bemutatták mindenki ámult rajta, mert még soha senki nem látott ehhez hasonlót. Az operációs rendszerhez tartozott egy szövegszerkesztő, egy táblázatkezelő egy grafikus kép szerkesztő program és naptár is. Igaz, várni kellett kicsit amikor a felhasználó két program között váltott ablakot, mert a lemezről kellett a gépnek a programokat elérnie, de ez már mutatta, hogy a világ merre felé fog haladni. Annyit még hozzátennék, hogy két irányzat indult meg. Az egyik az Apple féle Macintosh, és ez volt a drágább, mert korábban rengeteget költöttek kutatásra és fejlesztésekre, amit a termék árába belekalkuláltak. Kicsit később az IBM is piacra dobta a hasonló kaliberű termékeit nagy mennyiségben és alacsonyabb áron. A Microsoft-tal szerződést kötve először MS-DOS-szal szállította a gépeket, azután fokozatosan áttértek a Windows verzióira ezzel biztosítva a grafikus megjelenítést.

Az IBM gépei nem voltak ennyire fejlettek, de olcsóbbak voltak, emiatt sok vállalat inkább amellett döntött.

Nagyon kevés ilyen gép került hazánkba. Érdekes, hogy nálunk inkább a PC világ honosodott meg.

Hű.
Igen, Motorola 68k CPU volt benne, direkt lassítva, hogy ne jelentsen konkurenciát házon belül az Apple Lisa gépnek.
Nem ez volt az első GUI-s gép. Már az Applenek is ott volt előtte a Lisa. A Macintosht pedig 10 évvel előzte meg a Xerox Alto, amivel lerakták a ma is ismert ablakos rendszerek alapjait. GUI előtte is létezett, általában mérnöki tervezéshez. Az egyik első ilyen az 1963-ban fejlesztett Sketchpad.
Nem, nem volt multitask. Egy alkalmazást tudott futtatni, ami mellé egy segédprogramot (Desk Accessory) tudott elindítani. A Lisa preemtive multitask OS-t futtatott. A MacOS-be a multitask csak pár évvel később lett belehekkelve. Igen, gányolva. Ráadásul kooperatív multitask. Az OSX bevezetéséig az Apple Mac gépek híresek voltak arról, hogy könnyen fagynak, és olyankor elszáll minden.
Az IBM PC-t 3 évvel a Macintosh előtt dobták piacra, és valóban MS-DOS operációs rendszerrel. A Microsoft amúgy már megjelenés előtt kapott Macintosh gépeket, hogy irodai szoftvereket fejlesszenek rá. Hamarosan jöttek is a saját, PC-re írt GUI-val. Állítólag egyszer számon is kérte Bill Gatesen ezt Steve Jobs, mire az annyit mondott, hogy ugyan, mindketten a Xeroxnál láttuk. :-)

10
Tévedtem. A negyedik lemezzel is csak egyszer sikerült menteni. Utána többé nem, mindig fagy.
Próbáltam A-ra is és B-re is.

11
Hibás volt a lemez...
Ráadásul nem is egy.
Az a furcsa, hogy nem szólt a disk image writer. Három lemezről is betöltődött jól a HWP, lehetett dokumentumot szerkeszteni, nyomtatni. Egyedül a mentésbe fagyott bele. Mindegyik. A negyedig lemezről már működik a mentés is.

12
HWP-t próbáltam újra. Ugyanazt a lemezképet emulátorban és gépen is. Samdiskkel írtam ki. Emulátorban működik jól. Igazi gépen nem működik a mentés, belefagy. (A floppy amúgy működik, ír/olvas/formáz.)

13
VIDEO: / Re: PC -> EP képkonverzió
« on: 2022.December.19. 16:39:10 »
Honnan lehet letölteni?

14
Jaj, minden bugot előhozol? :oops:
Igyekszem.
Nem néztem még végig a fórumot. Be lehet szállni bugfixálni? (Github repo, pull request?) Van Enterprisehoz ASM, Pascal, C cross compiler? Z80-hoz van, de úgy lenne érdekes, hogy ismeri az Enterprise vasat, EXOS-t, stb. Vagy van lyen?

15
Ha a FAFO25-t az A meghajtóról töltöm be, és nem veszem ki a lemezt, majd a B meghajtóban lévőt 80-nál több trackra akarom formázni, akkor beletöröl az A meghajtóban lévő lemezbe, tipikusan a saját programfájljába, majd lefagy. Be sem lehet újra tölteni, olvasási hibát jelez.

Pages: [1] 2 3 4 5