Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - szipucsu

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 352
1
Weboldalak / Re: Enterprise a neten
« on: Yesterday at 22:33 »
Ezt már szinte el is felejtettem, hogy létezik, most botlottam bele. Vicces.

2
EP128Emu / Re: EP128emu
« on: 2018.December.14. 12:21:40 »
István, EP128emu-t el lehet indítani úgy, hogy egy megadott fájl automatikusan betöltődjön, és az nem snapshot?
Én a midivel mindig úgy csinálom, hogy egyből betöltse az envelope.txt-t, hogy ilyesmiből mentem el a snapshotot

10 wait 3
20 run "midiplay.com"

Így a program elindítása után még az F10-zel szüneteltetem a programot, addig snapshotot csinálok.

3
Programozás / Re: Legfrissebb sw fejlesztések EP-re
« on: 2018.December.12. 13:48:38 »
karácsonyi meglepetés
Jó lett, kicsit más a zenéje most.

4
Hardware / Re: Enterprise MIDI hardware
« on: 2018.December.12. 10:19:02 »
Yes, but Pear would need some help, as I know.

5
VIDEO: / Re: Karakteres grafikus módok
« on: 2018.December.11. 19:38:01 »
a speciális (2*4 szín) karakteres módot csak poke-olással lehet megcsinálni, mert amúgy csak 1*4 színű
Ez hogyan is van pontosan? Mindenképpen csak 1*4 szín lehet az egész képernyőn, ha nem pókolunk? Tomato77 azaz Kotasoft azt írta, hogy egyes karaktereknél a másik négy szín van, csak nem tudjuk állítani pók nélkül, hogy melyeknél. Mert pók nélkül is lehet akár direkt olyan karaktereket választani kik, melyek sokszínűek együtt.

ne felejtsd el hogy 4*9 pixel egy karakter. tehát 1 karakteres főhössel és ellenségekkel rendelkező játék nem igazán lesz szép rajta, hiszen 4 pixel szélességben elég nehéz ezt megvalósítani. épp ezért épül az egész gracha editor 2*2-es karakter tömbre.
Mondjuk pl. a Hamikához talán még elmegy, mert nincsenek nagyon komplikált karakterek, csak az akadály, a kígyó és a gombóc. Egy próbát majd megérne, ha hozzájutok.
Az a Snaki is csak színes négyszögeket használ, és abból is ki lehetett hozni ezt-azt.

6
VIDEO: / Re: Karakteres grafikus módok
« on: 2018.December.10. 20:38:48 »
Ha mondjuk 1-től 25-ig nyitsz csatornákat a videolapoknak, akkor egy PRINT #Y:AT 1,X:"*"; formában nem olyan macerás a videolapok használata.
Hm, tényleg. Csak ennyi, hogy nem az AT után, hanem elé kerül az Y koordináta. Én meg világ életemben a kétszínű karakteres képernyővel ügyködtem. Ezzel akár sima karakteres képernyőkkel a Hamikát is egész szépre meg lehetett volna csinálni. Vagy még nem késő? :D

7
EP128Emu / Re: EP128emu
« on: 2018.December.09. 23:48:40 »
Nem lehet, hogy nyitva volt a debugger ablak, vagy más okból foglalt állapotban volt az emuláció?
Nem volt nyitva. A basic ment rajta. Egyébként innen a fórumról töltöttem le régebbi snapshotokat és azokat próbálgattam. Lehet, hogy még régi verziójú emulátorral készültek a snapshotok, esetleg az lehetett a gond. (2015 novemberéből nyitottam meg a Karakteres grafikus módok topikból snapshotokat. Volt, ami 400Kb körüli, ha ez számít valamit.) De ez a számítógép, amiről most vagyok, lassú, az emulátor is sokszor lassan nyílik meg, inkább a gépem hibája lehet.
Most próbaként újra elindítottam egy emulátort és közben megnyitottam régi snapshotokat, de most nem jött elő a probléma.

8
EP128Emu / Re: EP128emu
« on: 2018.December.09. 23:35:36 »
Sok év alatt először lefagyott az emulátor. Pontosabban nem fagyott le, csak az emuláció állt le, a menüpontokat ki lehetett választani, de snapshotot nem lehetett menteni, a következő üzenetet írta:

Az lehetett a gond, hogy a böngészőben több oldal is nyitva volt, az emulátorból is már futott egy példány, amit elfelejtettem, és újabb snapshotokat nyitottam meg, kevés lehetett a memória. Nincs jelentősége az egésznek, csak érdekesség, hogy ilyen még nem volt.

9
VIDEO: / Re: Karakteres grafikus módok
« on: 2018.December.09. 22:43:49 »
és igen, csak poke-okkal lehet azt elérni, hogy 2*4 szín használható legyen
Tehát 4 színű karakteres módban gyakorlatilag 7 szín is lehet ugyanazon a videólapon? Na, majd egyszer megnézem a Hamikát, mit lehet belőle így kihozni.
Nyilván ha több videólap is van, ott laponként más lehet a paletta. Gondolom, ezt használja ki pl. a Treasure Cave is. Elsőre belegondolva, basicben macerás lenne, hogy minden sor külön videólap legyen és azokon keresztül lehessen mozgatni a figurákat. A Bombernél mondjuk annyiból nem lehet nehéz, hogy a repcsi mindig egy soron megy végig egyszerre. A házak már más kérdés.

10
VIDEO: / Re: Karakteres grafikus módok
« on: 2018.December.09. 21:41:11 »
Most jutottam el addig, hogy elkezdjem felfogni ezeket a karakteres grafikus módokat. Ha SET VIDEO MODE 0-át állítunk be, akkor karakteres lesz a képernyő, nem grafikus. Viszont a SET VIDEO COLOUR-ral ehhez beállíthatunk nem csak 0-át, hanem 1-et, 2-őt, 3-at is, és itt kezd érdekes lenni. Ha jól sejtem, pl. a Treasure Cave és a Bricky Prise a SET VIDEO COLOUR 1-et használják, így 3 színt is tartalmazhat a karakter a háttér színén kívül. A SET VIDEO COLOUR 2 is jó lehet, mert ott 16 szín is lehet - a felbontás nem változik, ha jól sejtem, mert ugyanannyi karakter van a képernyőn. Viszont ezt a COLOUR 2-es módot talán nem nagyon használtuk még? A SET VIDEO COLOUR 3-nál meg akár 255 szín is lehet, ilyen van Endi Snaki játékában, ahol a kígyó jön fentről.

Ez most azt jelenti, hogy pl. a "kétszínű" Hamika kígyós játékot simán meg lehetne csinálni több színűre úgy, hogy más SET VIDEO COLOUR paramétert adunk meg a program elején, meg a karaktereket átdefiniáljuk, és semmi mást nem is kell a programban módosítani, hogy ugyanúgy működjön? Mert ha igen, akkor az attribútum módot sokszor lehetne helyettesíteni karakteres móddal. (Pl. a Hamikánál a játéktéren szükséges karaktereket úgyis át kell definiálni, a szöveg, pl. pontszám meg mehet külön szöveges vagy attribútum videólapra.)

A GraCha editorral mind a 3 (tehát SET VIDEO COLOUR 1, 2, 3) módhoz lehet szerkeszteni karaktereket? Külön kell mind a háromhoz szerkeszteni pl. betűkészletet?

11
Spectrum-ról / Re: Általános specy átírás topik
« on: 2018.December.09. 20:47:39 »
ez vicces. valaki csinált a manic minernek egy scrollos verziót.
Egész érdekesnek tűnik. Kár, hogy ilyen jellegű (scrollos) játék nem nagyon van, amennyire tudom.
Olyan játékoknál lenne érdekes, ahol alapból képernyőváltások vannak scroll helyett, pl. Cybernoid, Nodes of Yesod vagy Sorcery. De ahhoz, gondolom, szinte újra kéne írni az egész kódot a grafikához.
Vagy vicces lenne scrollos játékokat megcsinálni képernyőváltósra, pl. a Skramble-t, teljesen más játék lenne belőle.

12
Programozás / Re: Fájltömörítés Enterprise-on
« on: 2018.December.09. 19:11:59 »
Találtam még megoldhatatlan pályákat is, amelyeknek nincs kijárata
Most lebuktunk, hogy nem játszottunk sokat ezzel a játékkal. Én mondjuk mindig csak az első néhány pályáig bírtam.

13
Egyéb témák / Re: Minden egyéb
« on: 2018.December.09. 14:57:35 »
Van Enterprise-ra valami táblázatkezelő, ami nagyon hasonló az Excel-hez? A dBase talán ilyesmi, de "parancssoros". Az lenne a lényeg, hogy táblázatba lehessen írni adatokat, szöveget, megjegyzéseket, és akár kijelölni egy külön cellát, amiben kiírja néhány más cellában megadott értékek összegét. Gondolkoztam, átállok az Excelről valami EP-s programra, vagy megpróbálok EP-re írni basicben hasonlót - ez kicsit hosszadalmas lenne.

14
SOUND: / Re: MIDI
« on: 2018.December.08. 00:34:20 »
Ebben az volt a jó, hogy szinte minden módosítás nélkül egyből lehetett konvertálni. Csak a hangszert állítottam át, és a hangerőt feltoltam maximumra (bár kicsit még így is halk, ha a többi EP-s midivel hasonlítjuk össze). Már régóta akartam ezt EP-síteni, de nem tudtam a címét, szerzőjét, de végül rákerestem kulcsszavakra és meglett. Közben találtam egy odlalt is, ahol sok komolyzene midi van fent.
* Korsakov - Bumblebee.ep128s (61.76 kB - downloaded 5 times.)
* Bumble Bee.zip (10.41 kB - downloaded 1 times.)

15
SOUND: / Re: MIDI
« on: 2018.December.07. 23:52:18 »
hát ez mindkettől elég jó, már az egyik hamis, írtad is miért.
Betegyem mindkettő torzítottat az eredeti mellé a midi gyűjteménybe? Én csak a 16-os torzításút tenném bele, de ha a másik is jó, akkor azt is beleteszem.

Ez talán egy éve ott várakozott a work mappában, akkor is kb. kész volt, valamiért nem fejeztem be. Most itt van, semmi érdekes nincs benne hangzásilag:
* Saints Go.ep128s (55.77 kB - downloaded 6 times.)
* Saints Go.zip (7.32 kB - downloaded 3 times.)

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 352