Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - szipucsu

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 459
1
Kíváncsi lennék, akik használják a gépet manapság, mit csinálnak rajta. Gondolom, akik fent vannak a fórumon és többé-kevésbé rendszeresen belépnek, használják a gépet/emulátort is.
Én midizni szoktam, néha basicben írogatni. Ezek eredményét mindig fel is teszem ide. A Traffic című játékkal szoktam játszani rendszeresen évek óta.

2
Weboldalak / Re: EP128.hu
« on: 2022.January.17. 22:40:11 »
Látom, a Zzzip leírás kicsit kiegészült (az utolsó bekezdéssel) és rendezettebb lett.

3
BASIC / Re: Általános BASIC Kérdések
« on: 2022.January.13. 20:44:08 »
On the English manual, the Chain command is wrongly indexed on pag. 195.
Ezt a paraméterátadást sosem értettem. Az a baj, nem mutatták be gyakorlati példán, hogy a meghívott program mit tud csinálni azokkal a dolgokkal, amiket megadunk neki az egyik programból. A PROGRAM utasítás után a programnév után is meg lehetett adni zárójelben valamiket, de erre se láttam még példát, hogy hogyan lehet aztán felhasználni.

4
BASIC / Re: Általános BASIC Kérdések
« on: 2022.January.12. 18:24:54 »
részt az edit 0-ban, és RUN parancs kiadása után valahol átadja a futást edit 1-ben futó programnak, akkor az a$ függvény itt is használható?
A run törli a változókat. De programból nem is tudja meghívni egyik program a másikat, erre szerintem a chain parancs való.

5
BASIC / Baltazár, az űrszemetes továbbfejlesztése
« on: 2022.January.11. 23:27:08 »
A basic programcsokorban található a játék. Ez három részből áll, én a középső részét ragadtam ki, ahol függőlegesen scrollozódik a pálya és kerülgetni kell a veszélyes tárgyakat, a kellemes tárgyakat pedig felvenni.
Amikor megjelent a 4 joystick csatlakoztatásának a lehetősége, akkor jött az ötlet, hogy talán legegyszerűbben ebből a játékból lehetne négyjátékos verziót készíteni. Nos, ez még sehol nem tart, csak a HEX kódok kerültek bele a játékba, amik akkor itt kerültek ismertetésre.
Egyelőre csak egy űrhajót lehet irányítani, azt pedig a külső joystickkal (emulátoron a numerikus billentyűzettel). Innen kellene majd továbbfejleszteni, hogy a felső játékteret két részre osztani, és egymástól elválasztva két játékos játszana, az alsó részben pedig másik két játékos, egyszerre.
Első lépésként 2 színű karakteres képernyő helyett 4 színűre tettem az egészet, így a tereptárgyakat is meg kell még rajzolni.
Ha már 4 szín, akkor először inkább egyetlen játékosra kéne szépen megcsinálni az egészet, színpompásan, érdekesebb hangeffektekkel, Zzzippel lefordítva. Majd visszatérve a jelenlegi felálláshoz, 4 játékos módra is meg kéne csinálni.
Zzzippel lefordítva nem volt olyan kirobbanóan gyors a sebesség, talán mert a SET SCROLL utasítás eleve ilyen.
Innen folytatom majd valamikor, vagy ha más érez rá ihletet, foglalkozhat vele.

6
BASIC / Re: Általános BASIC Kérdések
« on: 2022.January.11. 21:13:00 »
30 év után most tudom meg, hogy van save all parancs.
Én már régóta tudtam, de soha nem használtam. Pedig biztos jól ki lehetne használni a lehetőséget valamire, hogy egyik program a másiknak adogassa át a kilincset. Csak a Reversi-Dáma-Awari programról tudok, ami kihasználja ezt a lehetőséget. A képernyő tetején meg mindig ott virít a "program 0" felirat, és nem tudom, kik és milyen gyakran állítgatják át, nem csak kísérletezés céljából.

7
Programozás / Re: Exdos használata
« on: 2022.January.11. 18:40:06 »
Hol találom a bamturbót?
Bár látom, a probléma megoldódott, az Util programcsokron belül a Másoló programok között található a BAM Copy 5.0, ami ki tudja menteni a turbóbetöltőt a Tape menüpontból. De lehet, hogy Laci a turbóbetöltőt is feltette a program mellé, nem néztem utána.
Gondolom, ugyanazt a poke-ot is tartalmazza, amit Zozó is írt.
Érdemes lehetne Zozó poke-ját pár soros programmá bővíteni úgy, hogy ellenőrizze, hol van az Exdos, és oda pókoljon, minden géptípuson működjön. De lehetne akár külön bővítőt is írni, ami a :TAPE: hatására a magnót teszi alapéttermezett egységgé, hátha szükség lehet rá.

8
Programozás / Re: Exdos használata
« on: 2022.January.10. 13:25:35 »
De ha szoftveres megoldást keresel, a Bamturbó turbóbetöltőjét vedd fel egy kazettára (normál sebességgel), és utána tölts magnóról. Nekem anno ez működött úgy, hogy Exdos volt a gépben, a több fájlos programokat is betöltötte. Nem baj, ha nem turbósított fájlokat töltesz be, a célnak megfelel.
(Volt olyan, nem turbósított fájl is, amit nem akart betölteni valamiért, de amikor turbóbetöltő volt a gépben, akkor betöltötte.)

9
Kijelző / Re: Egyes tévéken hullámzó kép
« on: 2022.January.10. 13:21:49 »
Inkább akkor kiforrasztom a RAM-ot amikor betöltődik a kép és rámérek multiméterrel :D
Bekapcsolt állapotban szabad a gépet forrasztani? :D Nem árt az neki?
A cartridge-ot ki-be dugdosni nem szabad menet közben, arról hallottam. Lehet, minden mást lehet. No, meg az Exdos-szal sem kísérleteznék.

10
Kijelző / Re: Egyes tévéken hullámzó kép
« on: 2022.January.10. 11:30:15 »
ASMON-on hogyan?
A program kódjában meg kell nézni, hogyan állítja be az LTP-t, és ott átírni. Szerintem István is ezt csinálta a Nodes-szel. De emulátorral biztos vannak erre jó módszerek, pl. töréspontot beállítani, amikor az LPT-t kezdi állítgatni a program, de ehhez én nem értek, csak a profik.

11
Kijelző / Re: Egyes tévéken hullámzó kép
« on: 2022.January.10. 10:55:39 »
Biztos hogy az LPT rossz, csak sajnos nincs eszközöm hogy megvizsgáljam a forma-1 sorparamétertábláját.
Asmon, vagy az emulátor debuggere. :D

12
Kijelző / Re: Egyes tévéken hullámzó kép
« on: 2022.January.10. 10:02:47 »
Lehet, hogy a programokban írták el az LPT-t. A Nodes of Yesodban is ez volt, ott érzékenyebb lelkivilágú tévéken és monitorokon futott a kép. Gondolom, egy kis programozgatással ki lehetne javítani ezeket a játékokat.

13
Programozás / Re: Exdos használata
« on: 2022.January.07. 23:11:23 »
Kérdés: hogy lehet a "Tape:"-et alapértelmezettként beállítani?
Anno én a Bamsoft turbóbetöltőjét töltöttem be először, utána már mindent magnóról olvasott.

14
Programozás / Re: EXOS
« on: 2022.January.06. 18:27:41 »
Hát vagy épp az EXOS 2.0 leírását nézed :D , és akkor nem hibás az, hanem human error történt :D :D
Akkor a SET 5,akármennyi és hasonló SET-ek máshogy működnek 64-es és 128-as gépen? Akkor lehet, basicből érdemesebb kiírni a teljes szöveget (Pl. set key click off), mint elintézni szép frappánsan a set 6,akármennyivel, különben a kompatibilitásnak lőttek?
UI: Ja, közben rájöttem, az EXOS 1.0 az valami még régebbi verzió, a 2.0 a 64-es gépeké, vagy már nem tudom...

15
SOUND: / Re: MIDI
« on: 2022.January.05. 18:49:24 »
Ez mintha már lett volna valahol, de midi formában még nem. Talán a Music Boxban van még benne, majd megkeresem azt is.
Kicsit halkabb ez, mint a többi midi, mert a főszólam hangjai csak kb. 1/48 másodpercre szólalnak meg, és a többi szólamot le kellett halkítani, hogy a főszólam is hallatsszon. A főszólam magas hangjai valamiért így is kicst mintha elvesznének. Lehetne más hangzást is főszólamnak betenni, de az kevésbé adná vissza az eredeti hangulatát.
* Pop Corn.ep128s (65.77 kB - downloaded 4 times.)
* popcorn.zip (19.42 kB - downloaded 1 times.)

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 459