Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - MGyHardSoft

Pages: [1] 2
1
Memória / Re: 1 MB-os RAM-bővítő NYÁK-hibája
« on: 2021.December.08. 12:33:23 »
Visszatérve az eredeti kérdésemre:
Ha professzionális cég volt, akkor gondolom kifúrták előbb a maratlan kétoldalas lemezt. Bevonták a lyukakat valami vezető anyaggal, majd növesztettek rá rezet. Utána jött a maszk. Majd a maratás, végül acetonban feloldották a maszkot, és óngalvanizálásnak vetették alá.
 Valami szaklapban valahol ezt olvastam.

 Zozonak mondom: Érdekes, hogy a Bungard német cégtől lehet venni kis réz szegecseket amivel a "furatgalvanizálást" két réteg közt mechanikusan meg lehet csinálni, és tartós is.
https://m.youtube.com/watch?v=LIVyEUgRAsk

Kis javításokra nagyon jó!
 Sajnos Magyarországra csak viszonteladón keresztül küldenek terméket, így drága.

Bruce által említett kontaktus-aranyozás is elérhető házilag. Vagy 10 éve láttam galvano egységcsomagot az ebay.co.uk oldalon amihez tartozott egy aranyt tartalmazó folyadék. Ezzel restaurálni lehet a régi csatlakozófelületeket:
https://m.youtube.com/watch?v=slJcmAUG3to

Ez biztosan nagyon hasznos információ, de hogy jön ebbe a topicba? Azt írtad, hogy szerinted nem professzionálisak a kártyák. Magam meg megírtam, hogy de. A pontos technológiai részletekért a Műszertechnika Rt. jogutódjánál lehet érdeklődni, az eredményt pedig egy NYÁK-gyártás topicban közzétenni.

2
Memória / Re: 1 MB-os RAM-bővítő NYÁK-hibája
« on: 2021.December.08. 12:27:50 »
Itt van.

A 8. oldalon:
(Attachment Link)

Értem, akkor ebből nem derül ki, hogy pontosan hol volt a filmen a hiba... Na sebaj, hátha valaki emlékezik!

3
Memória / Re: 1 MB-os RAM-bővítő NYÁK-hibája
« on: 2021.December.08. 07:54:49 »
Azt hiszem, ez egy professzionálisan készült tábla, de azokban a napokban olcsóbb lett volna, hogy a fedélzet a zöld forraszanyag (és a fehér komponens helymeghatározása nélkül) legyen. Csak akkor van szükség, ha az összetevőket egy gyár "hullámforrasztó" gépen forrasztják, és megállítja a forrasztót a pályák között. Ha kézzel forrasztott, csak óvatosan csináld! :lol:  Mit látsz, hogy az összes áramköri lapok úgy néznek ki, mint a zöld.

Lehetséges, de nehéz, hogy egy kétoldalas áramköri kártya otthon - nehezen kapja meg a felső és az alját pontosan. A via esetében mindkét oldalon felöltözött kis darabokat kell használni, és a komponenseket mindkét oldalon forrasztja (nem lehetséges IC aljzatokkal). De soha nem hallottam senkitől, hogy otthon arany csatlakozója van.


I think it is a professionally-made board, but in those days it would have been cheaper to have the board made without the green solder mask (and the white component location markings). It is only needed if the components are soldered in a factory "wave solder" machine, and it stops the solder bridging between tracks. If it is hand soldered you just do it carefully! :lol: What you see is what all circuit boards look like underneath the green.

It is possible, but difficult, to make a 2-sided circuit board at home - it is difficult to get the top and bottom to line up exactly. For vias you have to use little pieces of wire soldered on both sides, and solder the components on both sides too (not possible with IC sockets). But I have never heard of anyone gold-plating the edge connector at home.

Hi Bruce,
I've written in my answer to this in Hungarian, that the PCB-s were manufactured in Műszertechnika PCB Factory, which was a rather professional place at that time. And yes, the price tag of the green solder mask was too high. However, the copper wires were tinned, as anyone can see, which is also a good prevention against oxidisation. Later the gold plate on the connectors was replaced by some other stable and hard and cheaper conducting metal - nickel, I think, but I don't really remember. It was 30 years ago...
The circuits were designed using PCAD, the PCB films were photoplotted on a HP machine in the KFKI (Central Research Institute for Physics), and the drill files were also generated from PCAD.

4
Memória / Re: 1 MB-os RAM-bővítő NYÁK-hibája
« on: 2021.December.08. 00:22:47 »
This looks suspicious! / Ez gyanúsnak tűnik!

  (Attachment Link)

Thanks, Bruce, I'll ask the guy to verify that part!
Köszi, Bruce, megkérem a srácot, hogy nézze meg ezt a részt!

5
Memória / Re: 1 MB-os RAM-bővítő NYÁK-hibája
« on: 2021.December.08. 00:20:01 »
Köszöntünk ismét a fórumon! :)

Valaki ezzel kapcsolatban?
Úgy tudom van pár ember akinek van ilyen.

Részemről a szerencse! BTW: az Enterpress hivatkozott száma megvan Neked?

6
Memória / Re: 1 MB-os RAM-bővítő NYÁK-hibája
« on: 2021.December.08. 00:18:41 »
Ezek a nyákok nem tűnnek számomra professzionálisan előállított nyákoknak. Legalábbis nincs rajta zöld védőmaszk.
Ami érdekelne, hogy a furatgalvanizálás a két réteg között anno hogyan készült?


These boards seems to me not a professional made pcb. At least there are no green mask on the wires.
My question, how did you made the galvanic connection of vias between the two layers?

Köszönöm kérdésed, jól!
A NYÁK-ok a Műszertechnika NYÁK-gyártó üzemében készültek, és azért nincs rajtuk zöld festék, mert az eléggé megdrágította volna a panelt. Meg hát nem a festék vezeti az áramot...
A kapcsolási rajzok PCAD-ban készültek, azzal terveztem a NYÁK-okat, abból készült a film (a KFKI-ban HP fotoplotterrel) és a fúrófájl, amiből a Műszertechnika gépe kifúrta a paneleket, egyszerre négyet.

Thanks for your question! The answer is: well!

7
Memória / 1 MB-os RAM-bővítő NYÁK-hibája
« on: 2021.December.05. 21:33:31 »
Sziasztok!

Egy régi kuncsaftom, Horváth Zoltán írta a minap:
"Minap az ENTERPRESS újság 1993. novemberi, IV. évfolyam 6. számában az alábbit olvastam:
" Idei 3. számunkban találhatták meg Mészáros Gyula szórólapját, amelyen szerepelt az 1 megabájtos RAM-bővítő kártya, amely a BUS-bővítőre csatlakozható. Kiderült, hogy a kártya nem működött tökéletesen. Elég nehéz volt rájönni hol a hiba, végül kiderült, hogy a filmen volt egy hajszálrepedés és a nyákok is hibásan lettek legyártva. " A hiba javítása után tökéletesen működtek a kártyák."
Tudjátok-e még, hol a hiba? Nagyon érdekel!
Köszi szépen előre is!

M. Gy.

8
Weboldalak / Re: EP128.hu
« on: 2015.May.17. 19:30:40 »
Így jó?
Hahó! Köszi! Közben gondolkodtam, és rájöttem, hogy hardver szempontjából is rugalmasabb a párhuzamos busz.

Ez a szöveg: "Az eredeti gyári elképzelés szerint a kártyákkal történő bővítés is olyan korrekt, rugalmas módon történt volna, mint ahogy az EP egésze is felépül. A Bridge csatlakozója nem véletlenül hosszabb, a +5V tápfeszültségen kívül 3 slot azonosító címbitet tartalmaz. Ezek megadják a slot számát, a kártyának ennek figyelembe vételével kell dekódolni a memória és I/O portok címét. Ezáltal nem alakulhatna ki soha ütközés, hiszen minden slothoz más címek dekódolódnának.
A buszbővítő nem használja ezt a lehetőséget, mert szoftver szempontjából így még rugalmasabb, valamint nem nevezhető valódi igénynek, hogy azonos fajta kártyából egynél több legyen egy gépben. Hogy miért lettek mégis hosszabbak a panelen lévő foglalatok? Csak azért, hogy a gyári EXDOS-kártyát fűrészelés nélkül bele lehessen dugni"

Szerintem így még korrektebb lenne: "Az eredeti gyári elképzelés szerint a kártyákkal történő bővítés is olyan korrekt, rugalmas módon történt volna, mint ahogy az EP egésze is felépül. A Bridge csatlakozója nem véletlenül hosszabb, a +5V tápfeszültségen kívül 3 slot-azonosító címbitet tartalmaz. Ezek megadják a slot számát, a kártyának ennek figyelembe vételével kell dekódolni a memória és I/O portok címét. Ezáltal nem alakulhatna ki soha ütközés, hiszen minden slothoz más címek dekódolódnának.
A buszbővítő nem használja ezt a lehetőséget, hanem teljesen párhuzamos buszt valósít meg, mint az IBM PC, így még rugalmasabb. Egyrészt nincs korlátozva a bővítőkártyák száma, valamint az sem, hogy egy kártya mennyi memória- és I/O-területet kaphat. Cserébe a kártyákat úgy kell tervezni, hogy ne ütközzenek egymással. Hogy miért lettek mégis hosszabbak a panelen lévő foglalatok? Csak azért, hogy a gyári EXDOS-kártyát fűrészelés nélkül bele lehessen dugni"

A lényeg: a párhuzamos busz is korrekt és rugalmas bővítést tesz lehetővé. Speciel az EP bővítési lehetőségei sem teljesen rugalmasak, az eredeti EXOS a bővítő ROM-okat csak a 0 végű címeken keresi, így azután többen írtak saját bővítő-felismerőt, amely a teljes tartományt végigszkenneli.

9
Weboldalak / Re: EP128.hu
« on: 2015.May.17. 19:20:19 »
Igaz, de szerintem 85-ben nem is álmodtak egyben 1 megás bővítőről :-)
Pont ezért nem rugalmas a fix slot: a tervezéskori lehetőségekre épül, és előbb-utóbb a fejlődést fékezi. Az ISA-busz ilyen szempontból jobban bevált.

10
Weboldalak / Re: EP128.hu
« on: 2015.May.17. 19:14:14 »
A gyári EXDOS használja. A nem mindenhol működik a ROM, annak az a oka, hogy a szegmensszámából számolja ki az I/O portok címeit is, így ezeknek együtt kell változni...
Mindig tanul az ember, köszi az infót!

Igazából a lényeg, amit akartam írni, hogy a slot-kiválasztó lábak nemhasználata tervezési döntés volt, így azután akárhány slot-tal lehet bővíteni a gépet (anno láttam is két, egymás mögé dugott buszbővítőt üzemelni).

11
Weboldalak / Re: EP128.hu
« on: 2015.May.17. 19:04:51 »
Az eredeti rendszer (amiről most már van leírás is), nem csak azonos kártyákról szól, hanem mindenről. Minden foglalat kap 512K memória területet, és 16 I/O címet, amin belül azt csinál az adott kártya amit akar.
EXDOS-ból persze értelmetlen kettő :-) De lett volna ilyen 64K RAM + 32K EPROM kártya eredetileg, ebből lehetett volna több is egyszerre. Tesztelték is a rendszert, hogy 6 ilyen memóriakártya van bent, vagy 5 memóriakártya és egy EXDOS.
De ha minden foglalat 512K memóriaterületet kap, akkor az 1MB-os RAM-bővítő nem működött volna vágás és átkötés nélkül, ha jól értem...
Ha valaki sok-sok floppyt szeretne hajtani, jól jöhet több EXDOS-kártya...

12
Weboldalak / Re: EP128.hu
« on: 2015.May.17. 19:01:47 »
Az most komoly kérdés volt? :-) Szerintem elég egyértelmű, hogy abban a korszakban XT volt, XP majd 20 év múlva jön...
Kijavítottam, köszi a jelzést!

13
Weboldalak / Re: EP128.hu
« on: 2015.May.17. 19:00:22 »
Az eredeti rendszer (amiről most már van leírás is), nem csak azonos kártyákról szól, hanem mindenről. Minden foglalat kap 512K memória területet, és 16 I/O címet, amin belül azt csinál az adott kártya amit akar.
EXDOS-ból persze értelmetlen kettő :-) De lett volna ilyen 64K RAM + 32K EPROM kártya eredetileg, ebből lehetett volna több is egyszerre. Tesztelték is a rendszert, hogy 6 ilyen memóriakártya van bent, vagy 5 memóriakártya és egy EXDOS.
És ha ez kevés neki, akkor így járt.

14
Weboldalak / Re: EP128.hu
« on: 2015.May.17. 14:55:24 »
Ez aztán a sebesség! Köszi!

Más: A buszbővítő cikk alatt Zozo kommentje szerepel, ami nem igazán állja meg a helyét:

"Az eredeti gyári elképzelés szerint a kártyákkal történő bővítés is olyan korrekt, rugalmas módon történt volna, mint ahogy az EP egésze is felépül. Sajnos ennek dokumentációja egyáltalán nem jutott el hazánkba, ezen elv szerint készült hardver is csak a gyári Bridge + gyári EXDOS. A Bridge csatlakozója nem véletlenül hosszabb, a +5V tápfeszültségen kívül 3 slot azonosító címbitet tartalmaz. Ezek megadják a slot számát, a kártyának ennek figyelembe vételével kell dekódolni a memória és I/O portok címét. Ezáltal nem alakulhatna ki soha ütközés, hiszen minden slothoz más címek dekódolódnának. (Valahol van egy angol újságom az archívumban, ahol gyári buszbővítőt reklámoznak.)
Mivel hozzánk csak az egy slotos bővítő, azaz a Bridge jutott el, dokumentáció nélkül ezért, senki nem értette mik azok a plusz lábak, egész egyszerűen +5V és GND lábaknak kezelték őket. Látható a gyári EXDOS alakját koppintó Spectrum Emulátoron is, hogy már annak se ilyen a címdekódolása...
A későbbi Mészáros féle kártyák már csak az eredeti sima EP buszt használják, a buszbővítőn ugyan meg vannak a plusz lábak, de minden slotnál egyformán.
Így aztán több kártya használata esetén szükség lehet jumperelgetésre, PROM írásra, vágásra, átkötésre, stb trükkökre... :-("

Ezúton jelentem, hogy pontosan értettem, mire valók a plusz lábak. A buszbővítő tervezésénél sokat gondolkodtam, hogy ezt a lehetőséget használjam-e? A helyzeten sokat rontott, hogy alaposan ismertem az IBM PC ISA-buszát (terveztem és építettem is XT-hez kályhavezérlő kártyát), ami teljesen párhuzamos. Végül ennél maradtam, mert szoftver szempontjából még rugalmasabb, valamint nem tartottam valódi igénynek, hogy azonos fajta kártyából egynél több legyen egy gépben. Hogy miért lettek mégis hosszabbak a panelen lévő foglalatok? Csak azért, hogy a gyári EXDOS-kártyát fűrészelés nélkül bele lehessen dugni. Azután ha már úgyis ott voltak az extra lábak, összekötöttem azokat, ennyivel kevesebb rezet kellett lemarni a NYÁK-ról... (egyébként a gyári EXDOS-kártya sem használta a gyári bővítő gyári extra lábait, ha jól emlékszem, az EXDOS ROM mindenesetre csak egy megadott szegmensből volt hajlandó működni, tehát kettő kártya semmiképpen nem működhetett volna együtt...)

Ha az ember korrekten tervez meg egy kártyát, beletervezi a lehetőséget a címzés változtatására is, jumperrel vagy a címdekódoló áramkör cseréjével. A "jumperelgetés" és PROM- vagy GAL-írás nem trükk, hanem üzemszerű lépés a beállításban. PROM-ot/GAL-t mindenképpen kell írni, anélkül nem működik a kártya... Vágásra, átkötésre nem volt szükség a kártyáimnál.

Esetleg ezt a kommentet is ki lehetne tenni a cikk alá, ha már a Zozóé is ott van...

Köszi: M. Gy.

15
Weboldalak / Re: ep.homeserver.hu
« on: 2015.May.17. 14:15:02 »
Sziasztok!

(ide is ideírom, legalább látjátok, hogy komolyan gondolom... :-) )

Itt is és a http://ep128.hu lapon is az EXDOS vezérlőknél szerepel egy kép, ami mellé ez van írva: "Mészáros-féle EXDOS kártya (MICROTEAM klón)". A kártya valóban MICROTEAM klón, éppen ezért csak annyi közöm lehetett hozzá, hogy én élesztettem fel, esetleg javítottam meg. Az általam tervezett EXDOS-kártya a gyárira hasonlított, csak kisebb volt és a buszbővítőbe lehetett dugni. Ha valakinek van ilyenje (a tegnapi találkozón volt is egy a kezemben, de akkor még nem láttam a honlapokat), kérem, küldjön róla hiteles képet, ne éljen tévedésben az utókor!

Kérem a tisztelt LapfőSzerkesztőt, hogy addig is vegye le a képet és a feliratot! Köszi előre is!

Köszi: M. Gy.

Pages: [1] 2