Welcome, Guest. Please login or register.


Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - MrPrise

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 66
1
Egyéb témák / Keresek működésképtelen gépet vagy üres házat
« on: 2019.November.27. 18:38:35 »
Keresek olyan gépet ami totálkáros, de a külseje, billentyűzete ill. ami ebből kívülről látszik relatív ép (membrán nem kell bele, csak a gombok). Ha csak az üres ház, az is tökéletes lenne nekem.

2
Maintenance / Re: New PCB for EP Tape?
« on: 2019.May.12. 19:43:08 »
I will be off in the next days, but I can make some new photos around Thursday. I have some ugly photos that I used to label all the components in GIMP, but I doubt that would work for any kind of autotrace.
I do not think it is important to have 1:1, but of course, we should be able to put the new board into the place of the old board, eg holes should be at the same place and there are some other limitations, eg the big sliding thingy in the middle (labelled with S1,S2,S3,S4,S5,S6) and the jacks, but I guess you know that :-)

3
Beviteli eszközök / Re: ZXCard
« on: 2019.May.12. 18:14:26 »
Áh, ok, köszi, értem. Spectrumhoz ez egész jó kis eszköz lehet.

4
Maintenance / Re: New PCB for EP Tape?
« on: 2019.May.12. 18:06:58 »
Here it is the schematic as a JPG file exported from the PDF. Though the players that I have have some extra components. Eg the schematic only has 3 470uF capacitors, but my players have 4 of them. There might be other differences too, but so far I have found this.

5
Beviteli eszközök / ZXCard
« on: 2019.May.12. 17:07:03 »
Ismeritek a ZXCard-ot?


Quote
ZXCard is a hardware for ZX81 ZX spectrum* that allows you to load you favorite programs from a SD card instead of cassettes. It connects into the standard expansion port. When booting the ZX, it boot from the Menu ROM included in the hardware. You can then select you file (TAP format) and it will be loaded into ram and executed. After reset you will be presented the menu again. The hardware includes: ROM for the menu and control ROM switch to switch in and out Menu ROM and cartridge RAM SD card interface with parallel to serial support Kempston Joystick interface

Azaz a programot közvetlenül a memóriába tölti be. Azt nem értem, hogy a több részes programoknál ez hogyan működik? Ok, hogy egy file-t berak a memóriába és elindítja, de ha az mondjuk csak egy betöltő, akkor utána a betöltő továbbra is a magnón keresi a folytatást, nem? Ha pedig így van, akkor a használhatósága eléggéi korlátozott. Ettől nyílván rugalmasabb a már létező SD kártya kezelő eszköz amivel meghajtóként látjuk a kártyát, de azért érdekes ez is.

6
Maintenance / Re: New PCB for EP Tape?
« on: 2019.May.12. 16:56:58 »
That would be great.
I was experimenting with this tool: https://easyeda.com/

It is easy to use and you can also share your work with others, so multiple people can work on it.
Though I guess, if you are doing PCBs daily, you would rather do it with your own tools and on your own.
Anyway, let me know if there is anything I can help with. Eg if you do not have a cassette player, I can send photos of the existing PCB.

7
Maintenance / Re: New PCB for EP Tape?
« on: 2019.May.11. 19:32:36 »
I would use it. Probably not regularly though, but I have some old cassettes that I like to check. I do not expect to have anything new on them though.

8
Maintenance / New PCB for EP Tape?
« on: 2019.May.11. 18:06:29 »
I have few broken devices and I see how easily the pads can come up. I wonder if we should manufacture new PCBs for the tape player? Is there anyone who are interested in that? Please let me know if you are and how many do you need.
I also wonder if we could do some improvement to the original schematic. For example I think it should have two layers to make it simpler, beside I do think the minimum number of layers is two these days. Maybe there are some other improvements too.

9
Karbantartás, javítás / Magnó NYÁK gyártása?
« on: 2019.May.11. 18:03:20 »
Van néhány rossz EP magnóm (pontosabban csak rossz van), gondoltam meg kellene javítani őket. El is kezdtem cserélgetni a kondenzátorokat és szomorúan tapasztaltam, hogy a NYÁK mennyire nem bírja a javítást. Annak ellenére feljött már néhány sáv, hogy nagyon óvatosan bánok vele. Az az ötletem támadt közben, hogy gyártatni kellene új NYÁK-ot.
Ehhez persze először meg kellene tervezni a NYÁK-ot valami modern formátumban. Sőt, ha már úgyis új NYÁK lesz esetleg lehetne modernizálni az áramkörön is? Ehhez sajnos nem értek, de ötleteim vannak :-)
Pl. lehetne két oldalas, úgysem lehet egy oldalasat kérni már sehol amennyire látom, de talán magán az áramkörön is lehetne javítani.

Egyelőre a kérdésem, hogy érdekel-e valakit utángyártott NYÁK EP magnóhoz és hány darab?

10
Other topics / Re: Allsorts of interesting finds
« on: 2019.May.10. 13:22:49 »
Nice detective work XYBer! :-) He has not sent me any email about signing up yet.

11
Karbantartás, javítás / Re: Magnó karbantartása
« on: 2019.May.08. 08:51:45 »
Zozo, magnó kapcsolási rajzból csak ez az egy verzió van? Ami nekem van magnó, abban pl 4db 470uF-es kondenzátor van, de a rajzon csak 3 van.

12
Wanted / Re: Help wanted! Missing technical documents!
« on: 2019.May.06. 00:21:31 »
Great stuff, SteveNew! Thank you!

13
Karbantartás, javítás / Re: Szagtalanítás, takarítás
« on: 2019.March.31. 11:21:33 »
Köszönöm a tanácsokat!

14
Karbantartás, javítás / Szagtalanítás, takarítás
« on: 2019.March.29. 17:37:02 »
Az egyik gépnek amit vettem elég erős szaga van, a dobozának is, a gépnek is. Nem undorítóan büdös, hanem nagyon erős doh-szerű szaga van. Maga a gép még nem volt szétszerelve, érintetlen a címkéje. Van valami ötletetek szagtalanításra? Már hetek óta szellőztetem, de még most is érződik. A dobozát és a gépet kívülről áttörölgettem illatosított univerzális nedves törlőkendővel, az valamennyire segített rajta, de a gépet nem szeretném szétszedni ha nem muszáj.

Ugyanebben a gépben zörög valami. Nem alkatrész vagy letört darab, hanem vakolat, mert a billentyűzetből már kiszedtem egy kisebb adagot és annak tünt. Az alaplap környékén is van, mert még mindig zörög benne valami.

Gyerekeknek van az a golyós játék ahol úgy kell mozgatni a játékot, hogy a golyó a labirintuson át, beguruljon a lyukba. Na, ilyesmit kellene a géppel is eljátszani, csak annyi nehezítés van, hogy nem látok bele, így sem azt nem tudom, hogy most hol van ami zörög (lehet persze több is) és azt sem hogy merre kellene mozgatni a gépet, hogy kihulljon valahol.

Próbáljam meg kifújni sűrített levegővel (spray, nem kompresszoros) ? Nem lesz valaminek baja tőle? Ami kijön levegő elég hideg és van hogy meg is fagy a felület egy pillanatra amikor fújom. Többnyire PC-s házat és hűtőventillátort, bordákat szoktam vele fújkálni, azoknak nem árt.

Ha leszerelek mindent ami műanyag, milyen tisztítószerbe érdemes áztatni ami tisztítja, de nem árt neki?
Sima szappanos víz vagy van erre valami speciális? Neten láttam műanyagtisztító habot (spray), bár azt ugye fújni kellene, nem áztatni benne. Nem tudom van-e műanyag "öblítő" tavaszi reggel illattal ;-)

15
Karbantartás, javítás / Re: Csavarok EP-hez
« on: 2019.March.28. 19:14:20 »
Köszi a segítséget! Sajnos, a klubba nem tudom mikor fogok tudni eljutni, de tervezem.

Pages: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 66