Enterprise Forever

:HUN => Hardver => Műanyag alkatrészek gyártása => Topic started by: C5484 on 2020.December.05. 08:54:19

Title: OffTopic
Post by: C5484 on 2020.December.05. 08:54:19
Sziasztok!

Meghalt a szamitogepem. :( szoval most elegge le vagyok torve...
Ugy nez ki hogy vagy alaplap, vagy proci hibas.

Title: Re: OffTopic
Post by: geco on 2020.December.05. 12:18:32
:( Tuti, hogy nem valami más ment meg benne?
Gondolom a proci lenne a legkisebb fájdalom.
Title: Re: OffTopic
Post by: C5484 on 2020.December.05. 16:12:01
Hi,

Videokartyat es memoriat le tudtam ellenorizni csaladtagok gepein.
Viszont ez (volt) az egyetlen AM3+-os alaplap itthon. A tobbi FM2-es vagy AM3-as, ami nem fogad FX processzort.
Upgrade-elnem kellene mar regota, mert van hogy 30 percet is szamol a gep (4GHz, 8 fizikai mag)
De most le vok egve mint gondolom mas is igy karacsony elott 2 perccel.
Raadasul Januarra szamoltam hogy ki kell fizessek egy uvegharangot a labor vakuum rendszerehez, es azt hirtelen beszerezte a laborellato, igy arra is ki kellett adnom 80e-et....

Title: Re: OffTopic
Post by: geco on 2020.December.05. 18:47:39
jaa, bocs, asztem az ep-d. Nem tudom most mi van, mar vagy 10 eve nem volt desktopom, de akkoriban az alaplapjaim adtak meg magukat 1-2 even belul. Nezz utana,hatha occcon be tudsz szerezni valahol egy olyan alaplapot.
Title: Re: OffTopic
Post by: Judge on 2020.December.05. 18:51:26
De most le vok egve mint gondolom mas is igy karacsony elott 2 perccel.

Ha elfogadod, ki tudlak segíteni egy Gigabyte GA-F2A88X-D3H   FM2+  alaplappal és a benne lévő AD860KXBI44JA  X4 procival.
DDR3 memóriát fogad mint a tiéd, ha azok jók. Ha nem, azt is tudok adni 8Gb 1333Mhz-est. Szerintem átmenetileg megfelelő konfig tud lenni. Jelezd ha szükséged van rá.
Boldog Karácsonyt!
Title: Re: OffTopic
Post by: Zozosoft on 2020.December.05. 19:46:16
Viszont ez (volt) az egyetlen AM3+-os alaplap itthon. A tobbi FM2-es vagy AM3-as, ami nem fogad FX processzort.
Upgrade-elnem kellene mar regota, mert van hogy 30 percet is szamol a gep (4GHz, 8 fizikai mag)
Egy ilyen FX procinak rendes étvágya van...
Első körben azt kéne megnézni, hogy van-e égés nyom az alaplapon. Ha nincs látható hiba, akkor esetleg egy kondi cserét meg lehetne próbálni, egy ilyen nagy étvágyú proci mellett (terhelés plusz melegedés) nem lenne csoda ha kondi hiba lenne.
(Nem csak púpos kondi lehet rossz!)
Title: Re: OffTopic
Post by: Judge on 2020.December.06. 09:47:54
Egy ilyen FX procinak rendes étvágya van...
Első körben azt kéne megnézni, hogy van-e égés nyom az alaplapon. Ha nincs látható hiba, akkor esetleg egy kondi cserét meg lehetne próbálni, egy ilyen nagy étvágyú proci mellett (terhelés plusz melegedés) nem lenne csoda ha kondi hiba lenne.
(Nem csak púpos kondi lehet rossz!)

Nekem ilyen alaplapom volt egy 8 magos FX procihoz, de a Haluska Lacinak adtam amikor az övé tönkrement:

[attach=1]

Nem hiszem, hogy jó ötlet lenne ha ezen valaki nekiállna "home made", kondikat cserélgetni... :)
Title: Re: OffTopic
Post by: C5484 on 2020.December.06. 17:16:55
Ha elfogadod, ki tudlak segíteni egy Gigabyte GA-F2A88X-D3H   FM2+  alaplappal és a benne lévő AD860KXBI44JA  X4 procival.
DDR3 memóriát fogad mint a tiéd, ha azok jók. Ha nem, azt is tudok adni 8Gb 1333Mhz-est. Szerintem átmenetileg megfelelő konfig tud lenni. Jelezd ha szükséged van rá.
Boldog Karácsonyt!

Sziasztok!

Koszonom a sok jotanacsot, es nagyon kedves az alaplap felajanlas is!
Szerencsere a telapo hozott egy vevot a 3D nyomtatomra, igy holnap valoszinu rendelek valami atmeneti gepet. Amugy is akartam mar upgrade-elni, valoszinu ez volt a 'jel'. De szivemhez nott ez a 4GHz-es FX8350 (passziv hutes van rajta), szoval lehet a gyerek megkapja uj gepnek ha sikerul valahonnan egy AM3+-os alaplapot szerezni hozza....
Title: Re: OffTopic
Post by: Zozosoft on 2020.December.06. 18:41:24
Amugy is akartam mar upgrade-elni
Ha lesz rá keret akkor valami jó kis Ryzen-t érdemes becélozni.
Title: Re: OffTopic
Post by: C5484 on 2020.December.08. 12:18:59
Hi,

Telapo hozott egy vevot a 3d nyomtatomra, igy meg is rendeltem az uj gepemet.
Ryzen 7 proci + Gigabyte 450-es alaplap + 2x16GB memoria (eddig 16 volt, de sikerult elernem hogy leallt a szamolas hogy nincs tobb memoria, szoval ha mar lud...)
Title: Re: OffTopic
Post by: Zozosoft on 2020.December.08. 12:29:11
Ryzen 7 proci + Gigabyte 450-es alaplap + 2x16GB memoria
:smt038
Kíváncsi vagyok, hogy az a említett 30 perces számolás mennyi lesz az új gépen!
Title: Re: OffTopic
Post by: ergoGnomik on 2020.December.08. 13:49:54
/OFF
(eddig 16 volt, de sikerult elernem hogy leallt a szamolas hogy nincs tobb memoria, szoval ha mar lud...)

Hát, ha 32 bites Windows program csinálta azt a számolást, akkor ez valószínűleg nem fog segíteni. :cry: De ugye nem így van?
/ON
Title: Re: OffTopic
Post by: C5484 on 2020.December.08. 16:59:49
No majdnem bejottem a csobe es leirtam hogy mit szamolt a gep, de annyi a lenyeg, hogy CAD program es 64bites. Es sokat szamol Linux alatt is (bar ott hamarabb szokott vegezni ugyanazzal a feladattal)

Majd ha megerkezik beszamolok... :P

Mas tema: Mivel NAGYON nem volt kedvem ma egy projecttel foglalkozni (amivel muszaj lett volna), igy elokaptam a kek szinezopasztat hogy csinalok par tesztet... No lett is belole egy egesz napos program, amibol a kivonat ennyi:
Ami nekem van kek szinezo anyag az RAL 5017 (traffic blue) szinu. Ezzel csinaltam egy tesztet, es eleg kiabrandito volt, eppenseggel kek ugyan, de vilagosabb mint a funkciobillentyuk, es bar kiprobaltam mas szineket is bekeverni meg feketevel sotetiteni, ezektol kifakul es olyan pasztel hatasa lesz...
A kepernyon ugyebar a szinek nem ugy mutatnak mint a valosagban, igy hiaba keresgettem hogy akkor melyik szin is az 'enter kek', raadasul legtobb ceg tart vagy 3 szinanyagot es kesz. Az hogy konkret RAL szinekben vesz az ember szint az eselytelen.
A vegen elmentem egy kozeli festekboltba, ahol kolcsonkertem egy RAL szinskalat :D es ez alapjan ugy tunt hogy a RAL 5005 (signal blue) lesz az igazi. Persze ilyet sehol nem tudok szerezni, es ami a festekboltban van szinanyag az mind vizes festekekhez jo, tehat nekunk nem jo...

A vegen rakerdeztem, hogy nem-e akad-e nekik-e por alaku szintest. Es volt 1db, 1 szinben. Megpedig kek :D :D Persze mar ez is feszegette a valoszinuseg hatarait, igy a szinre az vagyon irva hogy ultramarine, ami RAL 5002.
Jelenleg az van folyamatban, hogy megprobalom kikeverni a traffic blue + ultramarine blue-bol a signal blue-t...
Persze mivel ez por alaku szintest, igy eloszor festeket kell belole csinaljak, es a vegleges muanyag 5 komponensbol all kulonbozo szazalekos osszetetelben, node a szent cel erdekeben ezt a kihivast is bevallalom...

Aki idaig eljutott az olvasasban, annak a jutalma kovetkezo weblap cime: https://www.ralcolor.com/

Title: Re: OffTopic
Post by: szipucsu on 2020.December.08. 17:27:00
Aki idaig eljutott az olvasasban, annak a jutalma kovetkezo weblap cime: https://www.ralcolor.com/
Kellemes kis weboldal. Hat nyelven kb. 500 szín neve. Fészbukon megosztom nyelvtanulós csoportokban az oldalt, biztos tetszeni fog nekik.
Nem tudom, miért traffic blue a szín neve, talán közlekedés közben használják valahol? A francia neve alapján (Bleu signalisation) valami jelzéshez használhatják. A többi nyelvben a közlekedéssel kapcsolatos az elnevezés (Verkehr, traffic, ilyesmik).
Title: Re: OffTopic
Post by: C5484 on 2020.December.10. 16:07:51
HI,

Offtopic, itt a regi gep, meg az uj alaplappal szerelve...
Nem rossz, bar lehet meg belerakok plusz 32GB ram-ot...
Title: Re: OffTopic
Post by: Judge on 2020.December.10. 17:48:12
HI,

Offtopic, itt a regi gep, meg az uj alaplappal szerelve...
Nem rossz, bar lehet meg belerakok plusz 32GB ram-ot...

Melyik Ryzen procit vetted?
Title: Re: OffTopic
Post by: C5484 on 2020.December.11. 07:03:21
2. generacios Ryzen 7-es,
Title: Re: OffTopic
Post by: Judge on 2020.December.11. 09:29:51
Én első körben  egy Ryzen 5 3400G-t vettem 16GB rammal mert nem kellenek akkora teljesítmények mint neked és a videókártyát is megspóroltam.
Aztán kellemes meglepetésként kiderült, hogy az integrált videó egészen komoly teljesítményre képes.
Egyébként előtte nekem is egy FX8350 procim volt egy ASUS 990x alaplappal.
Title: Re: OffTopic
Post by: C5484 on 2020.December.12. 08:36:17
:D

No akkor meg egy utolso kep a tema zarasara...
Mivel kiderult hogy Win 7-et nem tamogat a proci (se, meg AMD-se meg MS se), igy mostmar atalltam 100% Xubuntu linuxra. (eddig dual-bootoltam)

Itt egy screenshot a gepemrol, seamless modban van a virtualizacio, tehat a 3 nyitott ablak: Visual Studio es egy remote gep Citrix-es ablaka ezek virtualizalt (Win7) engine-bol futnak, hatul meg linuxos Firefox.

Meg a regi gepemrol volt egy screenshot valahol, ahol 2 windows-os jatek futott parhuzamosan a linuxos gepen, 2 monitoron, teljes kepernyon: POE es Diablo 3, csak hat egy egerrel nem tudsz ketfele mutogatni, igy az egyik karakterrel POE-ban a varosban voltam amig D3-al a dungeonban, aztan amikor feljottem, akkor a POE-s karaktert vittem ki ...

Ja es csak berendeltem az M.2 NVME-s SSD-t, 3300MB/s olvasasi, 2200MB/s irasi sebesseg.... remelem meg karacsony elott megjon...
Title: Re: OffTopic
Post by: szipucsu on 2020.December.12. 12:45:21
Itt egy screenshot a gepemrol
Hmmmm, pont a Wriggler téma van ott megnyitva a fórumon. Emlékszem arra a hozzászólásra, én írtam, lehet, hogy több mint 10 éve. Azt hittem akkor, ha a menüben sokat várakozunk, akkor romlik el a pálya a Wrigglerben, de aztán kiderítettük, hogy az egyik képernyőn a játéktéren kívülre megy a pók, és az szemetel a memóriába. Félelmetes, ilyen régi hozzászólásokra is mennyire emlékszik az ember, bezzeg fontosabb (?) dolgokat könnyen elfelejtek.
Nekem is majdnem mindig olyan gépem volt, ahol sok operációs rendszer közül lehet választani induláskor. Boot Magic és hasonló fedőnevű programokkal állítottuk elő az indítómenüt. Most már csak egy oprendszer van, de több gép, mindegyiken más oprendszer. Egyszerűen nem lehet csupán egyetlen oprendszerrel meglenni a mai világban, nem értem, miért. (UI.: Ja, mert néha játszani akarok a Z Steel Soldiers 2-vel, ahhoz WinXP az ideális. Minden másra jó a Win7, de abból a 32 bites, mert azon fut a midizésre jól bevált Cakewalk, de a laptopon Win10 van, 64 bites, kész káosz.)
Title: Re: OffTopic
Post by: C5484 on 2020.December.13. 13:29:22
Sziasztok,

Mivel elegge sok post volt a computer upgrade-rol, ezeket atraktam ide kulon temakent.
Title: Re: OffTopic
Post by: Ep128 on 2020.December.13. 23:40:40
Amikor előkerül néha ez az "ilyen rendszer -olyan rendszer" (egy gépen), akkor eszembe jut a hajdani "rekordom", úgy 15-16 évvel ezelőttről. :-) (Még semmi virtuális masina persze...) Ugyanazon a PC-n volt (több vinyón) egy:
- Dos 6.22
- Windows 98 SE
- Windows XP
- OS/2 Warp 4.5
- BeOS,
- UHU Linux
Partition Magic, Boot Magic, oszt' nosza... (Még rémlik halványan, hogy nagyon (!) nem volt mindegy, hogy melyik rendszert a vinyón hová és milyen sorrendben, sőt... Az sem, melyik lássa / láthatja melyiket. Ha valahol hibáztam, borult az egész bili... :-D ) Aztán persze a fene sem akart ennyivel bajolni, a fölös lemorzsolódott. (A BeOS "kihalt", a Linuxot megutáltam. :-D ) Akkoriban volt egy mondás mifelénk, miszerint: "A hülyék Windows -t használnak, a guruk Linuxot, az értelmes átlagember meg OS/2 -t. :-) Ez most viccesen hangzik, pedig higgyétek el, akkoriban bőven volt alapja. :-) Még úgy is, hogy a Windows -ra az ember persze rákényszerült, ha ezt+azt futtatni szeretett volna.)
Title: Re: OffTopic
Post by: C5484 on 2020.December.14. 08:44:54
Most talaltam meg az OS/2 Warp dobozat, a 42 telepito floppyval....

Nekem csak MS DOS + DR DOS + WIn 95 volt fent egy idoben, Boot Magic-el.

95-is csak a Diablo miatt...

Most ugy nez ki hogy a Win7 VM-en jo lesz, es 'seamless' uzemmodban a windowsos programok ablakai kint vannak a linuxos programok ablakai kozott, igy szinte fel sem tunik hogy ket os fut egyszerre...

Csinalok is gyorsan egy screenshot-ot...

No megvan, a Photoshop meg a googli-s Firefox WIndows alatt fut, mig a Firefox a forummal Linuxon.
Title: Re: OffTopic
Post by: szipucsu on 2020.December.14. 11:21:01
Partition Magic, Boot Magic
Ismerős. Nálam is régen fent volt a gépen vagy 5 oprendszer. Az egyiket direkt EP-zésre, a másikat zenélésre, a harmadikat szövegszerkesztésre és irodai alkalmazásokkal használtam, egyet meg csak netezésre. A netes oprendszer csak egy partíciót látott, így az esetleges vírusok nem sokat tudtak volna kezdeni a winchester javával.
Nálam a sorrend mindegy volt, úgy emlékszem, talán a WinXP-knek kellett elöl lenniük.
Egyszer feltettem Linuxot is, mert elfér, de sose használtam.
Ma már más a helyzet, Win7 és Win10 van mindenhol, de egy gépen még meghúzódik egy XP is. Pedig a Win98 és WinME voltak a kedvenceim. De a Win95 is kellemesen aranyos volt. Korábbi vindózt csak képeken láttam.
Title: Re: OffTopic
Post by: Ep128 on 2020.December.14. 23:19:14
Az ilyesmivel nekem nem volt gondom anno, (vírusok) mert az OS/2 immunis volt az efféle nyavalyákra. :-) (HPFS partíción ült, ez eleve lehetetlenné tette a vírusok működését. De a betöréseket is, hiszen Windows és Linux alól sem látni az OS/2 -t. Avagy max. "hibás partíciónak". Ő viszont simán látta a DOS -t, Windows -t.)
Régebbi Win... Az OS/2 Warp 4.5 tartalmazott egy "WinOS2" szekciót, ahol a Windows 3.11 futott rajta. Amolyan "rendszer a rendszerben". :-) De egy segédprogrammal (Odin) elboldogult a Win32 -es programok jó részével is. (Persze volt, amivel nem, tehát Windows mindig volt mellette.) Összességében balta dolog volt az IBM -től, hogy elengedte a kezét anno, de ez már történelem... (Azóta már a 2. életét éli a rendszer, hiszen előbb eComStation néven futott tovább az OS/2, aztán az a cég is abbahagyta a vele törődést. Most ArcaOS néven fejlesztik (ugyanazt tovább). Szóval... Több élete van, mint a 2 cicámnak együtt véve. :-D )
Sorrend... Anno a több rendszer esetén a DOS -nak kellett legelöl lennie, utána Warp, aztán Windows, aztán Linux.
Valóban megvolt a bája a Win98 -nak, de azért ott rettentő sok kék halál jött szembe... Az első stabil Windows a 2000 volt. Az XP a fixpack -ok után szintén jó volt, sőt... Bár szinte mindenki szidta, a Vista is abszolút használható volt, miután a 2 javítócsomag rákerült. (Nekem évekig ment ugyanaz az install, semmi bajom nem volt vele. A végén csak azért cseréltem 7 -re,  (aztán 10 -re) mert megszűnt a támogatás. :-) )
Title: Re: OffTopic
Post by: C5484 on 2020.December.15. 08:51:51
:D

Hat OS/2 annak idejen a vasutnal volt hasznalva a SZIR-hez (Szallitasiranyitasi Informacios Rendszer), es minden allomason volt egy gep ahol felvettek a kocsik tartalamt es nyomkovetni lehetett.
En nemsokat hasznaltam, egy idoben a Warp 4 volt a gepemen, de aztan jott a Win95 es a Diablozasok es Starcraft-ozasok idoszaka....

En nagyon szerettem a DOS-t, es a sokat szidott MASM-al (Microsoft MArcro Assembler-el) toltam a dolgokat, boot-szektorbol futo kodok, VGA jatekok, Hercules monochrome programozas, Sound Blaster programozas, stb...

Windows NT5 volt meg sokaig a gepemen (Windows 2000), akkoriban Pesten dolgoztam az irodanak amelyik a Windows 2000-et forditotta magyarra).

A linuxnak sokszor nekifutottam, de szerintem gyerekcipoben jart vagy 10 evig. A windows tul kotott, mig a linuxnal a nagy fene szabadsag akadalyozta az elterjedeset, erdemes ranezni a distrowatch.com-ra, jelenleg 277 ! linux disztribuciot kovetnek. En kiprobaltam 10 - 20 distrot, a nagyokkal kezdve Suse, Red-Hat, Debian, Slackware, stb...
Mig maga a Debian eleg maceras, a derviativ distrok mint az ubuntu, mint, stb. mar felhasznalo baratabb, es ezek kozul a vegen a Xubuntu-nal maradtam, es evek ota ezt hasznalom.

Most hogy meghalt az alaplapom ez az uj meg nem kompatibilis Win7-el, de a Xubu siman fut mintha mise tortent volna, es mivel a grafikus kartyam ugyanaz, igy tenyleg semmin se kellett valtoztatnom, desktopon klikk hogy Diablo 3, aztan mar lehet is onfeledten meszarolni...

Most meg hogy virtualis gepen fent van a Win7, igy az a 2 maradek program ami nem fut kozvetlenul Linuxon (vagy van alternativaja de ragaszkodok hozza, pl Photoshop 7) is szepen megy parhuzamosan es kozos desktopon a tobbivel, igy nem hiszem hogy en Windowst rakok a vasra kozvetlenul...

Kozben fontolgatom hogy kell-e a 64GB ram a gepbe. (foleg hogy a xubuntu egy 'light' linux)
Title: Re: OffTopic
Post by: C5484 on 2020.December.27. 17:57:40
No

Csak megegy post az uj geprol :P

Itt egy screenshot, a linuxos CAD-ben megtervezett es windowsos slicerr-el szeletelt stl file-t rakom at a nyomtatora.

Xubuntu linux, Oracle virtualizacioval seamless uzemmodban futo Win7. A ket ablak ami nyitva van (Cura 15), azok Win7 alol futnak, mig minden mas a desktopon Linux.
Ja es az extra Windows-os talca alul a seamless uzemmod miatt van, igy mindket OS elerheto a Windows-os desktop nelkul.
Title: Re: OffTopic
Post by: gflorez on 2021.January.01. 02:45:09
Off-topic on the off-topic thread:

Remélhetőleg ebben az évben találkozhatunk újra, félelem nélkül, tanult a hibáinkból.

-------

Hopefully, this is the year we can meet again, out of fears, learned from our mistakes.
Title: Re: OffTopic
Post by: C5484 on 2021.July.29. 22:11:03
Yes yes,

I was/am very busy lately, sorry for not visiting the forum often. Designing/printing/painting/casting/molding an SD card reader for the TV Computer. (check pictures)
I'll use the stuff i learned with this to make great stuff for the Enterprise!!!