Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: EP128 VGA MONITORRA? (Read 63359 times)

Offline Z80System

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3939
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Chrome 61.0.3163.100 Chrome 61.0.3163.100
    • View Profile
Re: EP128 VGA MONITORRA?
« Reply #210 on: 2017.October.02. 20:15:47 »
Vettem mégegy monitort. (A hülyékért folyamatosan mondják a miséket, de sose megyek el ...)

Nem szinkel rá a 15 KHz -re, nem is vártam, szép kultúráltan leméri és kiírja a H/V freki értéket tizedre, és nem ad képet.

Ami miatt érdekes most ez, hogy mivel nem tudja a 15 KHz -et ezért a kínai scaler -rel kellett kipróbáljam.

De az meg nem ment. Össze- vissza villogott rajta a led, és se kép se hang.

Kipróbáltam egy másik táppal, azzal ment, és lássatok csodát, azok a furcsa zajok a képben amikkel küzdöttem, kb. zéróra csökkentek le.
(Ha nagyon - nagyon erőlködök, egy iciripiciri negyed EP pixeles kis zajocskát elő tudok csikarni néha, de annyira azért nem igyekszek ...)

Szal valszeg kaptam egy hibás, 5V/1A tápot, ami szívatott a kezdetektől, aztán mostmeg jól tönkrement az állásban.

Amivel próbáltam az 5V/3A.


Hát ennyi a történet. Olcsó húsnak híg a tápja.
De legalább ezt is tudom ...


Szóval lehet hogy mégiscsak megérné egyszer kipróbálni a framemeister -t is ... Lehet hogy ahhoz már nem sz** (bocsánat: kaki :)) tápot adnak ...
Z80 System

Offline szipucsu

  • EP addict
  • *
  • Posts: 8584
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 61.0.3163.100 Chrome 61.0.3163.100
    • View Profile
    • Webnyelv.hu - Tanuljunk nyelveket!
Re: EP128 VGA MONITORRA?
« Reply #211 on: 2017.October.02. 22:19:55 »
Vettem mégegy monitort.
Itthon van egy ősrégi monitor. Igaz, ez túl régi, kb. 800x600-as felbontást még talán bírja, és a fényerő tekergetése közben ugrál a kép. Ha esetleg ez is érdekel, elviheted. Bár érte jönni Pestről is eltartana egy darabig.
100 SOUND SOURCE 3,STYLE 16,LEFT 16,RIGHT 64,SYNC 2
110 SOUND SOURCE 2,STYLE 128,PITCH 25.2,SYNC 2
120 SOUND PITCH 25,SYNC 2
Videos

Offline Z80System

  • EP addict
  • *
  • Posts: 3939
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Chrome 61.0.3163.100 Chrome 61.0.3163.100
    • View Profile
Re: EP128 VGA MONITORRA?
« Reply #212 on: 2017.October.02. 22:27:06 »
Kösz szipu, még az én hülyeségemnek is megvannak a határai ... :)

Pld. azért hogy ezt az új monitort elpakoljam, kidobok egy másikat, valamint egy 5.1 -es hangrendszert.

Evvan, kell a hely.

És még egy samsung slimfit családú TV -t is ki szeretnék próbálni 1X nagyon ...

De sajnos még nem találtam olyan hirdetőt, aki lepakolt volna egyet az ajtóm elé ...
Z80 System

Offline C5484

  • User
  • *
  • Posts: 81
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Firefox 79.0 Firefox 79.0
    • View Profile
Re: EP128 VGA MONITORRA?
« Reply #213 on: 2020.September.01. 11:24:47 »
3 eve nem postoltak ide... wow, azert uj topicot megse kezdjunk e miatt...

Olvasgattam par szaz oldalt aztan belefaradtam, vegsosoron akkor jelenleg nel etezik olyan cucc amit az enter videjo portjara radugok, aztan van rajta egy VGA csati, ahova PC-s vga monitort aztan ra tudok kotni?

Vagy ez igy nem is kivitelezheto? Gondolok itt most valami buveszkedest egy cpld-vel vagy fpga-val, ami feltornazza a jeleket a megfelelo sebessegre stb. ? (vagy esetleg A/D -> CPLD -> DVI / (valami chip -> HDMI)

Offline Judge

  • EP user
  • *
  • Posts: 351
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Chrome 85.0.4183.83 Chrome 85.0.4183.83
    • View Profile
Re: EP128 VGA MONITORRA?
« Reply #214 on: 2020.September.01. 12:34:49 »
3 eve nem postoltak ide... wow, azert uj topicot megse kezdjunk e miatt...

Olvasgattam par szaz oldalt aztan belefaradtam, vegsosoron akkor jelenleg nel etezik olyan cucc amit az enter videjo portjara radugok, aztan van rajta egy VGA csati, ahova PC-s vga monitort aztan ra tudok kotni?

Vagy ez igy nem is kivitelezheto? Gondolok itt most valami buveszkedest egy cpld-vel vagy fpga-val, ami feltornazza a jeleket a megfelelo sebessegre stb. ? (vagy esetleg A/D -> CPLD -> DVI / (valami chip -> HDMI)

Csak u.n. scaler közbeiktatásával tudsz vga monitoron képet kapni az EPről, mivel 15Khz szinkronjelet ad ki, míg a vga monitorok többsége 31Khz körül kezdődik.
Van pár típusú vga monitor ami közvetlenül tudja a 15Khz-et (pl. BenQ BL912 stb.), de ahhoz még egyszer meg kéne születni, hogy egy olyat kapjál...igen ritka.
Én ilyet használok:

25396-0

25398-1

Az eBay-en vettem, aztán még a Zozonak is sikerült, de már nincs több. :(
Ez egy profi cucc, nagyon szép a képe.
A kínai scalerekkel is lehet képet csiholni ,de nem ilyen szépet.
« Last Edit: 2020.September.01. 12:47:41 by Judge »
Üdv.Judge

Offline C5484

  • User
  • *
  • Posts: 81
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 80.0 Firefox 80.0
    • View Profile
Re: EP128 VGA MONITORRA?
« Reply #215 on: 2020.September.02. 07:53:55 »
Sziasztok,

Gondolom sejtitek hogy szeretem a kihivasokat (lasd muanyag alkatreszek gyartasa post :D).

Jelenleg FPGA-val ......., egy fizetos project kereteben kell egy szamitogepet osszeraknom az FPGA-ban, majd erre egy OS-t irni, majd erre egy kriptografiai szoftwert kesziteni.
Ez nem azt jelenti hogy profi vagyok benne, csak hogy addig nem adom fel amig ossze nem jon. (meg ugyebar fizetnek erte...)

Viszont meg most rendeltem be CPLD-t amivel meg nem dolgoztam, ami ugyebar az oregebb kistesoja az FPGA-nak, es joval olcsobb is, nem raz, es belso flash-ben tarolja a konfigot... (lasd EP SD olvaso)

Mielott belekezdenek ebbe az ujabb 'lehetelen' kuldetesbe es berendelnek hozza dolgokat, szertnem ha valaki nalam hozzaertobb ranezne, hogy lehet-e ezzel valamit kezdeni:
https://www.semiconductorstore.com/pdf/newsite/averlogic/AL250_251.pdf

Elvileg minden ott van egy chippen, es ha jol olvasom nincs analog bemenete, de fullosan van kimenete. Az otletem az lenne, hogy egy kis CPLD-vel lejatszanank az A/D reszet, aztan azt attolnank az AL250-be, onnan meg mar csak kabel mene VGA heaven, es hurra.

A chip 5-7e ft korul van, amit kineztem cpld egy ezres. Szoval ha ez jarhato ut, akkor az anyagkoltseg egy tizes alatt lenne.

Sajnos '1'db-ot nem tudok belole rendelni, ezert gondoltam dobok ide egy sort, hatha valaki nalam okosabb talal benne gubancot, es akkor nem veszek feleslegesen megegy vodor chip-et ami bekerul a kepen levo kis fiokok valamelyikebe, es ott vegzi...

ps.:A labor meg mindig atalakitas alatt van, igy nagy(obb) a kupi mint szokott...
« Last Edit: 2020.September.02. 08:03:41 by C5484 »

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13718
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Firefox 80.0 Firefox 80.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: EP128 VGA MONITORRA?
« Reply #216 on: 2020.September.02. 09:16:02 »
Mielott belekezdenek ebbe az ujabb 'lehetelen' kuldetesbe es berendelnek hozza dolgokat, szertnem ha valaki nalam hozzaertobb ranezne, hogy lehet-e ezzel valamit kezdeni:
https://www.semiconductorstore.com/pdf/newsite/averlogic/AL250_251.pdf

Elvileg minden ott van egy chippen, es ha jol olvasom nincs analog bemenete,
Én se értek hozzá, de bennem egyből az a kérdés merül fel, hogy hamár ilyen szépen bitek szaladgálnak belé, akkor mi lenne ha a gépbe kerülne, ahol eleve adottak? U33-on a színbitek, U31/U32 a szinkron, U37 10-es lábe a Nick órajel, ami a pixel clocknak lenne használható.

Offline C5484

  • User
  • *
  • Posts: 81
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 80.0 Firefox 80.0
    • View Profile
Re: EP128 VGA MONITORRA?
« Reply #217 on: 2020.September.02. 09:23:00 »
Gondolom ehhez fel kene nyitni az entert, mert ezek nincsenek kivezetve egyik porton sem?

Mondjuk az egyertelmu hogy a fejlesztes elso lepcsoje a gepbol digitalisan attolni a jeleket es megnezni mit csinal, aztan ha mukodik akkor mar lehet a kepet 'rontani' azzal hogy kulso A/D-s egyseget kepezunk belole.

A chip i2c-n kommunikal, szoval a belso \digitalis\ megoldashoz amit mondasz, ahhoz eleg melle egy attiny-13 is ami a konfigot elvegzi (es kb 200Ft).

Offline C5484

  • User
  • *
  • Posts: 81
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 80.0 Firefox 80.0
    • View Profile
Re: EP128 VGA MONITORRA?
« Reply #218 on: 2020.September.13. 07:50:19 »
Egy nalam hozzabberto (szoujito is vagyok am) ranezet a datasheet-re, es jelezte hogy a chip interlaced adatokat fogad (paros majd paratlan sorokat).

Kerdes: Az enterben az emlitett labakon interlaced-ben jonnek ki a sorok? Mert ha igen akkor van ertelme ranezni erre a chipre. Ha nem akkor ez nemigen hasznalhato dolog lesz...