Welcome, Guest. Please login or register.


Author Topic: Hibaelhárítás (Read 131733 times)

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13689
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 50.0 Firefox 50.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Hibaelhárítás
« Reply #375 on: 2017.January.08. 17:19:41 »
A csatlakozók eredeti típusa: MOLEX 5229-08CPB és 5229-10CPB
Láttam kínai utángyártottat is: CONNFLY DS1020-08ST1D és DS1020-10ST1D

Offline endi

  • EP addict
  • *
  • Posts: 7305
  • Country: hu
  • grafikus, játékfejlesztõ, programozás, scifi, tudományok, vallás
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 55.0.2883.87 Chrome 55.0.2883.87
    • View Profile
    • Honlapom
Re: Hibaelhárítás
« Reply #376 on: 2017.January.08. 18:24:58 »
azt se felejtsd, hogy a fólia a gombok alatt is meg tud törni és emiatt azon a soron már nem lesz 100%-os az érintkezés. de ez nem jelenti azt hogy ki kell dobni az ilyen fóliát, mert át lehet kötni egyszerűen.
amúgy nem is értem miért nem így csinálták eleve az ilyen fóliákat (azaz a gombok felett mindig lenne egy továbbkötés, persze biztos ezzel is spóroltak az anyagon...)
Vigyázat! Szektás vagyok! :)

Offline Doky586

  • Newbie
  • Posts: 24
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 55.0.2883.87 Chrome 55.0.2883.87
    • View Profile
Re: Hibaelhárítás
« Reply #377 on: 2017.January.08. 19:08:38 »
Láttam kínai utángyártottat is: CONNFLY DS1020-08ST1D és DS1020-10ST1D
Köszi, ilyet fogok akkor venni. Csak 10 erest, úgyse akarom nyákba tenni, és min 10db a rendelhető mennyiség. A fólia többi része egyébként jó állapotban van. 7+ ezer Ft -ot nekem nem ér meg egy új.

Ha ezzel megleszek csinálok TV-hez VGA - Scart kábelt is.. ehez van dugóm (ISA aljzatból fűrészelt)
.
-kép törölve-
.
Ezen bekötés elegendő ? Nem akarom hogy a TV automatikusa átkapcsoljon scart-ra az E128 bekapcsolásakor, de scart-on RGB kell nem Composite. Hogy ne Compositban hanem RGB-ben várja a jelet a TV, kell még rá valami ?
« Last Edit: 2017.January.08. 21:14:04 by Doky586 »

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13689
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 50.0 Firefox 50.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Hibaelhárítás
« Reply #378 on: 2017.January.08. 20:01:52 »
Nem akarom hogy a TV automatikusa átkapcsoljon scart-ra az E128 bekapcsolásakor
Hogy ne Compositban hanem RGB-ben várja a jelet a TV, kell még rá valami ?
Ez a két dolog így együtt nem biztos, hogy menni fog :oops: valószínűleg TV-tól is függ. A tuti megoldás, ha a 12V-os kapcsoló feszültségre az EP oldalán teszel egy kapcsolót.
Megpróbálhatod, hogyha a SCART 8-as lábát nem kötöd be, akkor mit szól hozzá.

Offline Doky586

  • Newbie
  • Posts: 24
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 55.0.2883.87 Chrome 55.0.2883.87
    • View Profile
Re: Hibaelhárítás
« Reply #379 on: 2017.January.08. 21:03:54 »
Megpróbálhatod, hogyha a SCART 8-as lábát nem kötöd be, akkor mit szól hozzá.
Azóta én is utánanéztem: ez lesz a helyes bekötés:
17042-0

Kösz a segítséget !  majd később jelentkezek még.
« Last Edit: 2017.January.08. 21:07:32 by Doky586 »

Offline NickDave

  • User
  • *
  • Posts: 57
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 51.0 Firefox 51.0
    • View Profile
Re: Hibaelhárítás
« Reply #380 on: 2017.February.08. 15:11:46 »
Sziasztok!

Megpróbálkozok hátha lesz segítség. :)

Egy kis segítségre lenne szükségem. Van egy Microteam exdos klónom és valamiért ma nem akart működni.
Rádugom a gépre, de észre sem evszi. Se az EXDOS ROM-ot se a RAM bővítést.
Ehhez a kártyához külön tápfesz kell. Ezt természetesen meg is kapta.
A floppy meghajtó IDE csatlakozó forrasztási oldalon észrevettem kettő mély karcot. Ezeket piros téglalappal jelöltem a képeken.
Az a baj, hogy már nem emlékszem, hogy ez direkt volt rajta, vagy én karcoltam össze véletlenül.

Ezeket a karcokat próbálva kijavítani a képen látható 2 db piros kábelt már én forrasztottam most rá a kártyára.
Ezután elindul a gép. megszámolja az összesen 640 kb memóriát, majd a belső óra elkezd számolni a képernyő tetején és kb 5 mp múlva nagy zöld képernyő vagy valami teljesen más képernyő minden alkalommal. A lényeg, hogy innen nem megy tovább. Megfagy a gép.

Van ötletetek mi a lehet a hiba?
A mély karcolások lehet direkt tette oda valaki, hogy megszakítsa?

Íme a képek:

17307-0

17309-1
« Last Edit: 2017.February.08. 21:02:19 by szipucsu, Reason: Képek elhelyezése a hozzászólásban »

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13689
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 51.0 Firefox 51.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Hibaelhárítás
« Reply #381 on: 2017.February.08. 15:24:52 »
A mély karcolások lehet direkt tette oda valaki, hogy megszakítsa?
Az direkt van, át lett alakítva a floppy csatlakozó, hogy PC-s floppykábellel és meghajtóval működjön.
http://ep128.hu/Ep_Hardware/PC_FDD.htm

Viszont a fagyáshoz ennek nincs köze.

Offline NickDave

  • User
  • *
  • Posts: 57
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 51.0 Firefox 51.0
    • View Profile
Re: Hibaelhárítás
« Reply #382 on: 2017.February.08. 15:32:06 »
Köszönöm a gyors válaszod.
Van ötleted, hogy mi okozhatja még azt, hogy a kártyát egyáltalán nem látja egyik gép sem?
Bekapcsoláskor is egy kicsit a 1772 -es IC melegszik.
Bekereteztem pirossal az alábbi képen.

17311-0
« Last Edit: 2017.February.08. 21:05:36 by szipucsu, Reason: Kép elhelyezése a hozzászólásban »

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13689
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 51.0 Firefox 51.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Hibaelhárítás
« Reply #383 on: 2017.February.08. 15:49:41 »
Bekapcsoláskor is egy kicsit a 1772 -es IC melegszik.
Az normális. Mondjuk a plusz drótokat amit odaraktál azt szedd majd le.

Lehet RAM, lehet ROM...
A fotón nézve az IC11 furcsán néz ki, nem tudom, hogy csak lekopott a felírat, vagy megégett?

Amit meg lehet próbálni, hogyha kiveszed az IC21-et, akkor eltűnik a RAM. Így megnézni, hogy a ROM meg a floppy rész megy-e.
Fordítva: kivenni a ROM-ot, és megnézni, hogy a RAM bővítés megy-e.

Offline NickDave

  • User
  • *
  • Posts: 57
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Chrome 56.0.2924.87 Chrome 56.0.2924.87
    • View Profile
Re: Hibaelhárítás
« Reply #384 on: 2017.February.08. 18:50:13 »
Közben sikerült életre kelteni az EXDOS kártyát.

Már csak annyi bibi van vele, hogy a RAM ellenőrzésnél azt hiszem a 4F -nél error-t ír ki és "65536 bytes not working" feliratot kapok.
A RAM-okat már mind kicseréltem szerintem működőekre.

Mi lehet még a gond?

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13689
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows NT 10.0 Windows NT 10.0
  • Browser:
  • Firefox 51.0 Firefox 51.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Hibaelhárítás
« Reply #385 on: 2017.February.08. 19:52:20 »
Már csak annyi bibi van vele, hogy a RAM ellenőrzésnél azt hiszem a 4F -nél error-t ír ki és "65536 bytes not working" feliratot kapok.
A RAM-okat már mind kicseréltem szerintem működőekre.
Ezek szerint még se működőek :oops:
-vagy rossz egy vagy több RAM IC
-esetleg érintkezési hiba valamelyik IC-nél
-a MICROTEAM (és klónjai) nagyon érzékenyek az időzítések összhangjára. Előfordulhat, hogy RAM típus cserénél a többi IC-ből is nézni kell másfajtákat.

Milyen EXOS-t használsz? Célszerű az EXOS 2.4 Advanced Test-jével tesztelni, az több hibát is megtalál.

Ha az 50-es tartományban nincs hiba, akkor én első körben egyesével elkezdeném felcserélni az alsó (40-es) sorból az IC-ket a felsővel. Ha van olyan ahol átmegy a hiba az 50-es tartományba, akkor az a rossz IC.
Ha mindet átpakoltad és eltűnik a hiba, akkor érintkezési hiba volt :-)
Ha mindet átpakoltad és továbbra is a 40-es tartományban van a hiba, akkor nem a RAM IC-kkel van a gond.

Amikor utoljára láttam ezt a kártyát (és akkor még jól működött), akkor a RAM résznél voltak javítások, ezek a drótok rendben meg vannak?
17305-0

Az említett időzítés dolgot legjobban modernizálással lehet megoldani, CMOS IC-kre cserével: 74HCTxxx-re cserélni az IC3,5,6,10-15,17-21 ic-ket, a RAM-okat meg 53C256 típusúakra.
Ezzel így kevesebbet is fog fogyasztani a kártya (mondjuk külső táp esetén annyira nem érdekes), valamint 6/7.12MHz-es géppel is tud működni.

Offline Ep128

  • EP addict
  • *
  • Posts: 1708
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
  • Browser:
  • Firefox 51.0 Firefox 51.0
    • View Profile
    • Honlapom
Re: Hibaelhárítás
« Reply #386 on: 2017.February.08. 23:36:47 »
Nekem anno néha előfordult, hogy ha nem 100% -ig tökéletesen csatlakozott a kártya, (effektív "nem jól volt feldugva" az EP -re) akkor kezdett mindenféle RAM -okat nem látni és belőlük az akármennyi "NOT WORKING" dumát nyomta a képembe. Aztán amikor kihúztam és újra bedugtam, (előbb-utóbb egyenesen végre :-) ) akkor érdekes módon hirtelen minden RAM jó lett! :-)

Offline NickDave

  • User
  • *
  • Posts: 57
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 53.0.2785.89 Chrome 53.0.2785.89
    • View Profile
Re: Hibaelhárítás
« Reply #387 on: 2017.February.13. 06:50:37 »
Kicseréltem az RAM IC-ket és végre látja az össeset a kártya.
Vagy rossz valamelyik IC, vagy tényleg érintkezési hiba volt. Remélhetőleg a hétvégén lesz megint egy kis időm foglalkozni vele és az IC-ket sikerül tesztelni.

Nagyon szépen köszönöm a sok segítséget! :)



Ezek szerint még se működőek :oops:
-vagy rossz egy vagy több RAM IC
-esetleg érintkezési hiba valamelyik IC-nél
-a MICROTEAM (és klónjai) nagyon érzékenyek az időzítések összhangjára. Előfordulhat, hogy RAM típus cserénél a többi IC-ből is nézni kell másfajtákat.

Offline Tomato77

  • EP fan
  • *
  • Posts: 240
  • Country: hu
  • OS:
  • Linux Linux
  • Browser:
  • Chrome 50.0.2661.94 Chrome 50.0.2661.94
    • View Profile
Re: Hibaelhárítás
« Reply #388 on: 2017.August.16. 11:32:27 »
Sziasztok!

Sikerült lehűteni az Enterprise-omat. A 7805-ös IC-ket kicseréltem két kapcsoló üzemű áramkörre, amik a közeli Kínából érkeztek. A képen látható módon fértek el a gépben és maradt hely a hűtőborda mellett. Kapott hozzá Tamástól (MCU Developments) egy új billentyűzet fóliátis, ami érzetre sokkal jobb, mint a gyári, így most nagyon összeállt a masina.
18572-0
18573-1

Amit szerettem volna megosztani és a fórumon egyelőre nem találtam: a gépet szétszedve fura, olajos nyomokattaláltam a joystick gumi harangja alatt. Egy másik gépen, amit télen vettem, kívül ugyanilyet láttam, és eszembe jutott, amint egyik ismerősöm mesélte, hogy neki szétmállott ez a gumi az állásban. Úgyhogy szétkaptam azt a gépet is, és ugyanaz volt a helyzet: belül tiszta trutyi, olajos (talán a képeken is látszik). Régebben olvastam valahol, hogy a vezetékek szigetelésben valami higító volt, hogy rugalmasak legyenek. Ezek ki tudnak válni, és meg tudják oldani a számítógép házát, hahosszú időn át hozzáér. Lehet, hogy ez a gumi is hasonló anyagú? Kitakarítottam a joy-okat, de nyugtalan maradtam, mert nem hiszem, hogy találni ilyen alkatrészt. Tapasztalt valaki hasonlót?
18574-2
18575-3
Kotasoft

Offline Zozosoft

  • EP addict
  • *
  • Posts: 13689
  • Country: hu
  • OS:
  • Windows XP Windows XP
  • Browser:
  • Firefox 52.0 Firefox 52.0
    • View Profile
    • http://enterprise.iko.hu/
Re: Hibaelhárítás
« Reply #389 on: 2017.August.16. 12:05:18 »
A 7805-ös IC-ket kicseréltem két kapcsoló üzemű áramkörre, amik a közeli Kínából érkeztek.
Amit régóta nem értek, hogy miért nem bírják ezeket a 7805 kiváltó cuccokat úgy megtervezni, hogy bemenjenek a 7805 helyére normálisan (Legyen háta sima.)

A nagy kérdés pedig, hogy vajon egy ilyen occó, pici kínai cuccban mennyire lehet megbízni? :oops:

Spectrumos fórumban volt ilyesmiről eszmecsere, ott egy konkrét típus (Traco) kapcsán hangzott el ez:
"Úgy ment tönkre, hogy zárlatba ment át a kimenet és a bemenet. Ez azt jelenti, hogy mindent haza is vágott, amit táplált, mert a bemenő feszültséget egyből a kimenetre küldte.. Ezért húztam ki a listáról: "drága és gondot okozhat" - megjelöléssel. Nyilván lehetett egyéni tapasztalat, de a szeretett speccymen nem szívesen próbálkoznék.

Vajon a többi típussal mi a helyzet?

Ez akár lehetett véletlen is, az viszont igaz a gyakorlatból, hogy a kapcsolóüzemű szabályozók változatosabb jelenségek kíséretében tudnak elpusztulni mint az áteresztő lineáris stabilizátorok.
Ha biztosra akarok menni, én egy pár alkatrészból álló túlfesz védő áramkört szoktam beépíteni azokba a berendezésekbe amit sajnálnék elpusztítani egy rossz táppal.
Ennek anyagköltsége jelen esetben kb. 200ft, viszont a kiegészítő alkatrészeket egy kis plussz panelre, vagy rádrótozva kell megoldani."


Quote
Tapasztalt valaki hasonlót?
Elég gyakori :-( Ha minden igaz a meleg, és az UV fény (napsütés) az gyorsítja a folyamatot. Az biztos, hogy az egyiptomi arab EP-knél a legdurvább a helyzet!
Házzal az a probléma, hogy az utólag betett piros gumikarika miatt a joynál feszül a ház. (Ha a Z80 foglalatozva lett, akkor még inkább). Ez eredendően nem gond, a csavarok összehúzzák. Viszont ha elkezd hajszálrepedni, amibe ha beszivárog a trutyi, akkor felgyorsul a repedés.
18576-0

A trutyit az alkohol oldja azzal lemosható, de a gumiharangot ne sokáig áztassuk benne, mert akkor a benne lévőt is kioldja.

Egyelőre marad a rendszeres mosogatás... érdemes lehet a joynál a csavarokat is meglazítani, a repedések megelőzésére.

Reménykedek, hogy valaki majd tud ilyen gumiharangot utángyártani. MCU-s srácot gondoltam majd megkérdezni :-)

Ház összeragasztásra van valakinek pillanatragasztónál jobb ötlete?